Dodaj do ulubionych

Podpłomyki - spradzony przepis

25.09.10, 16:51
Robiłyście kiedykolwiek podpłomyki?
Macie sprawdzony przepis? W necie są miliony różnych przepisów, niektóre z maślanką inne bez, jeszcze inne z mąką razową a kolejne z mąką pszenną. Jedne piecze się w piekarniku, inne praży się na patelni. Ogłupieć można, dlatego Was chciałam się poradzićsmile
Słyszałam, że podpłomyki są smaczne na ciepło z dżemem. Ale powiedzcie jaki to w ogóle ma smak? Przypomina chleb?
Obserwuj wątek
    • nadika84 Re: Podpłomyki - spradzony przepis 25.09.10, 19:44
      moja prababcia takie coś robiła, ale na blasze na piecu kaflowym. pyszne to było. lekko twardawe, lekko słodkawe, lekko przypalone ogniem. nie mam niestety przepisu, zresztą bez pieca kaflowego nawet bym nie prubowała to by nie był juz ten smak
      • kotwbuciorach Re: Podpłomyki - spradzony przepis 25.09.10, 19:49
        Moja Babcia tez! Tyle,ze ona robila podplomyki z ciasta na domowy makaron.

PYSZNE
    • karlakarla Re: Podpłomyki - spradzony przepis 25.09.10, 20:08
      O proziaki chodzi??
      • gemini50 Re: Podpłomyki - spradzony przepis 25.09.10, 20:50
        Nie mam pojęcia co to są proziaki, hehe
        • corneliss Re: Podpłomyki - spradzony przepis 25.09.10, 21:55
          no u mnie tez to sie proziaki nazywa, jestem z podkarpacia
          moja mama je wciaz robi (na zyczenie, na blasze piecowej w starej chalupie wink)
          nie wiem jakie sa proporcje ale daje sie make pszenna, kefir (mozna maslanke), sol, troche cukru i rzeczona proze czyli sode oczyszczona tak z lyzeczke, wyrabia sie dosc niezwiezle ciasto, formuje placki i siup na blache
          jem to z maslem i posolone, czesem z twarogiem ze smeitana i koniecznie kawa inka (i jak nie oije nic poslodzonego, ta mi nie przeszkadza)
          na patelni ani w piekarniku nigdy nie probowalam
          • wiedzma30 Re: Podpłomyki - spradzony przepis 26.09.10, 14:23
            My robimy w piekarniku - bo nie mamy kuchni kaflowej. U babci zawsze robilo sie na blasze kuchni.
            Mimo, ze z piekarnika i tak te placki sa przepyszne.
            Mozna je jesc ze wszystkim co podpowie fantazja.
    • tia-dalma Re: Podpłomyki - spradzony przepis 26.09.10, 12:22
      My w restauracji robiliśmy kiedyś podpłomyki z tortilli - placki smarowane śmietaną, z przesmażoną cebulką i boczkiem, pieczone w piekarniku. Były bardzo smaczne smile
    • gorgolka Re: Podpłomyki - spradzony przepis 26.09.10, 14:46
      moja mama i babcia ze zwykłego ciasta na pierogi piekły
      cienki placek na blachę i już
      teraz nie ma blachy, mama czasem na patelni robi ale wtedy daje troszkę oleju i to juz nie to samo z olejem
    • ginalina Re: Podpłomyki - spradzony przepis 26.09.10, 21:02
      Nie ma przepisu. W Wolinie na festiwalu Wikingów jadłam wspaniałe podpłomyki, dobrze doprawione, ale ze składników zapamiętałam tylko majeranek big_grin. Natomiast najbardziej smakowały mi z "konfiturą różaną". Połączenie smaków było boskie. Konfitura była z Netto i opakowana w lekko przezroczyste wiadereczko.
    • gemini50 Re: Podpłomyki - spradzony przepis 27.09.10, 09:11
      Dziękismile
      Wiedzma - a możesz podać przepis?
      • ivonn44 Re: Podpłomyki - sprawdzony przepis 28.09.10, 10:28
        ja też poproszę o przepis na podpłomyki...
        • gemini50 Re: Podpłomyki - sprawdzony przepis 29.09.10, 20:24
          właśnie wciągnęłam podpłomyka wyjętego prosto z piekarnika, posmarowanego masełkiem i odrobiną dżemu różanego. Pyszności!!!!!
          Podaję przepis, z którego korzystałam:
          50 dag mąki pszennej
          2 jajka
          szklanka mleka
          sól

Ze składników wyrobić ciasto. Z ciasta wałkować placki o grubości ok. 1 cm. Piec w tem. 180-200 st. Piekarnik musi być wcześniej nagrzany. Ja dodałam nieco mniej mleka, bo ciasto mi się rozłaziło. Na rozgrzaną blaszkę wysypałam sporą ilość mąki i na nią kładłam placuszki. Piekłam ok. 20 min na termoobiegu.

Za chwilę wyciągam z piekarnika kolejne podpłomyki na mące razowej i maślance. Też podzielę się wrażeniamismile
          • gemini50 Re: Podpłomyki - sprawdzony przepis 29.09.10, 20:56
            podpłomyki razowe zrobiłam z przepisu:
            4 kubki mąki razowej
            2-3 kubki maślanki lub kefiru
            łyżeczka sody
            sól

Wymieszałam i piekłam jak poprzednie, tyle że przez ok. 40 min.
            Moim zdaniem smakują podobnie jak chleb razowy. Dla mnie lepsze są na zwykłej mące.
          • ginalina Re: Podpłomyki - sprawdzony przepis 29.09.10, 22:08
            To ja w weekend też spróbuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka