Dodaj do ulubionych

Co zrobić z kilkoma cytrynami?

14.10.10, 12:12
Cytryny używam głównie do herbaty. Ostatnio musiałam kupić większą ilość, która jednak nie została wykorzystana. Nie mogę ich już wykorzystać do herbaty, bo po rozcięciu szybko wysychają, generalnie nie są pierwszej świeżości, leżą jakieś dwa tygodnie. Macie jakiś pomysł co można z nimi zrobić? Wykorzystać do jakiegoś dania, może do maseczki? Czy nadają się już tylko do usuwania kamienia w łazience? Pachną normalnie. Szkoda mi tych paru złotych, nie chce ich po prostu wyrzucićsmile
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • porann-akawa cytrynówka? 14.10.10, 12:21
      Wyciśnij sok
      dodaj tyle miodu ile masz soku (miód musi być płynny najlepiej podrzrzej i zmieszaj z sokiem
      następnie dodaj tyle samo wódki lub spirytusu (tyle ile było soku)

• jarka63 Re: cytrynówka? 14.10.10, 12:44
        Zrób lemon curd!
        zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/lemon-curd/
      • pocket.size Re: cytrynówka? 14.10.10, 15:10
        Cytrynówka mi się podobasmile Dzięki za pomysły.
    • jul-kaa Re: Co zrobić z kilkoma cytrynami? 14.10.10, 14:09
      Wycisnąc i zamrozić w pojemniku do lodu.
      • kamelka76 Re: Co zrobić z kilkoma cytrynami? 14.10.10, 19:02
        Moja Teściowa kroi na plasterki do półlitrowego słoika, układa warstwami i każdą zasypuje cukrem. Ona daje obrane, ale widziałam też w skórkach. No i później zakręcić i do lodówki. Puszczą sok, ładnie się przechowują i dodaje się taki słodki sok do herbaty, można " z wkładką".
    • mjermak Re: Co zrobić z kilkoma cytrynami? 14.10.10, 19:36
      A moze cos takiego upiec sobie? ja daje do takich proporcji sok z 1 cytryny, wychodzi taka mala kwadratowa blaszka (mozna by to zrobic jako tarte na tortownicy).
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74115709,74115709.html
    • budzik11 Re: Co zrobić z kilkoma cytrynami? 14.10.10, 20:46
      Pokrój w plastry, wysusz - będziesz mieć ładną i pachnącą dekorację na święta, do stroiku czy na choinkę smile Można dodatkowo pociągnąć np, złotą farbą.
      • annakate Re: Co zrobić z kilkoma cytrynami? 14.10.10, 20:51
        krem cytrynowy Neli Rubinstein!
      • pocket.size Re: Co zrobić z kilkoma cytrynami? 14.10.10, 21:27
        Taki był mój pierwszy pomysł, ale okazało się, że w środku już nie wyglądają tak ładnie, tzn. są trochę suche i przekrój nie jest już taki ładny.
        Okazuje się, że jest kilka pomysłów na cytrynysmile Dzięki!
        • budzik11 Re: Co zrobić z kilkoma cytrynami? 14.10.10, 21:49
          To ja jeszcze dorzucę przepisy na ciasta (wszystkie wypróbowałam i polecam):
          - Cytrynka: kachnapl.blogspot.com/2008/12/cytrynka.html
          - sernik nowojorski: mojewypieki.blox.pl/2007/03/Sernik-nowojorski.html
          - Key Lime Pie (niby najlepszy z limonek, ale z cytryn też jest pyszny) ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Key_lime_pie___ciasto_cytrynowe,,42144086,9495.html
        • allija Re: Co zrobić z kilkoma cytrynami? 14.10.10, 22:18
          nawet te nie nadajace sie juz do spożycia mozna wykorzystać do celów kosmetycznych np. przy slabych paznokciach mozna owijać je gazikiem mocno nasaczonym sokiem z cytryny, dodac kilka kropel soku do wazeliny i smarować tym dłonie, wybiela i wygladza a wycisniete cytryny przykładac do łokci, wygładza szorstkie łokcie. Soku mozna też używac do przemywania twarzy /zmyć wodą po 20 min./, polecany do suchej skóry i jednocześnie wybiela ją. Sok w mniejszych ilosciach dodaje sie też do odżywek do włosów, masek na ciało.
    • plecha1 Cytrynowe babeczki 15.10.10, 17:33
      mojewypieki.blox.pl/2009/02/Mocno-cytrynowe-babeczki.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka