Dodaj do ulubionych

Meble kolonialne

15.10.10, 08:23
Czy któraś z Was ma może takie? Chodzi mi konkretnie o meble palisandrowe, sprowadzane z Indii.Noszę się z zamiarem kupna i poszukuję opinii.
Obserwuj wątek
    • clakier Re: Meble kolonialne 15.10.10, 10:30
      ja mam drewno kauczukowe - już parę lat - słuzą doskonale
      a w jakim zakresie masz wątpliwości?
      moje sa w tym stylu:
      www.spaziobello.pl/images/sypialnie/louise_sypialnia.jpg
      • sm-4 Re: Meble kolonialne 15.10.10, 11:28
        Bardzo ładne, ale chodzilo mi jednak o palisander, a konkretnie o wytrzymałość tego materiału. A jeszcze bardziej konkretnie- chodzi np. o stół.Zastanawiam się nad mozliwoscią stawiania na nim np. cieplych lub wilgotnych naczyń.
        • clakier Re: Meble kolonialne 15.10.10, 11:31
          o to nie pomogę niestety
          powodzenia w poszukiwaniach
          • nancy_callahan Re: Meble kolonialne 15.10.10, 11:59
            Nie wiem czy jest takie drewno, które znosiłoby sawianie na nim bezpośrednio rzeczy ciepłych lub wilgotnych.
            Ja w każdym razie na stole drewnianym taki rzeczy nie stawiam.
            Co do kolonialnych to zazwyczaj są z surowego drewna, więc zabezpiecza się je przed wpływem otoczenia np. olejami.
            Jednakże niezależnie od rodzaju stołu nie narażałabym go na kontakt z mokrym lub gorącym...
        • misself Re: Meble kolonialne 20.10.10, 16:17
          sm-4 napisała:

> Bardzo ładne, ale chodzilo mi jednak o palisander, a konkretnie o wytrzymałość
          > tego materiału. A jeszcze bardziej konkretnie- chodzi np. o stół.Zastanawiam si
          > ę nad mozliwoscią stawiania na nim np. cieplych lub wilgotnych naczyń.

Moi teściowie in spe mają meble kolonialne. Bardzo są zadowoleni.
          Nie spotkałam jeszcze drewna, które by wytrzymało stawianie na nim gorących i wilgotnych naczyń, nawet moja sosna w kuchni jest zniszczona, jak się spojrzy pod światło.

Ale chyba nie problem używać serwetek/podkładek?
    • dzioucha_z_lasu Re: Meble kolonialne 15.10.10, 12:28
      Oj, kocham te meble.. smile Mam palisandrowy stolik z polerowanym i chyba lakierowanym blatem - pod wszelkie talerzyki i filiżanki daję podkładki, bo bez tego zostają ślady, które trudno usunąć. Ale tak jest ze wszystkimi blatami z drewna - nie należy stawiać gorących/mokrych rzeczy bezpośrednio na blacie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka