Dodaj do ulubionych

ciasteczka chcę robić z dziećmi :)

08.11.10, 22:55
Czy macie może jakieś sprawdzone przepisy na dobre, zdrowe i ciekawe do robienia z dzieciakami ciastka? Najlepiej do wycinania foremkami albo do samodzielnego ozdabiania. Coś żeby w długie zimowe wieczory była zabawa i coś pysznego pachnącego w piekarniku ...
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 08.11.10, 23:02
      Zdrowe ciastka to niesmaczne ciastka niestety big_grin
      Najlepiej upiec zwykłe.
    • kruszysia Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 09.11.10, 09:42
      Zajrzyj do blogu "moje wypieki", np.

mojewypieki.blox.pl/2009/10/Chrupiace-owsiane-ciasteczka.html
      mojewypieki.blox.pl/2007/08/Najprostsze-ciasteczka-maslane.html
      mojewypieki.blox.pl/2010/09/Miekkie-ciastka-czekoladowe-na-maslance.html
      mojewypieki.blox.pl/2007/04/Margerytki-cytrynowe-kwiatuszki.html
      mojewypieki.blox.pl/2007/04/Kruche-ciastka-Cranberry-Noel.html
      Powodzenia i smacznego!
      • ladyjm Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 24.11.10, 15:53
        podpisuje sie obiema rekami pod ciastkami owsianymi z mojewypieki.blox.pl. zamiast cukru mozesz dac fruktowy - troche zdrowiej bedziesmile
      • mama.macka Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 28.11.10, 10:39
        Wczoraj zrobiłam ciasteczka z tego przepisu mojewypieki.blox.pl/2010/09/Miekkie-ciastka-czekoladowe-na-maslance.html są rewelacyjne, nigdy wczesniej takich nie jadłam! smile)
        zmodyfikowałam tylko przepis troszeczkę - dodałam mniej cukru bo tylko 1 szkl. zamiast czekoladowych chipsów dołożyłam migdały w słupkach a poza tym dodałam przyprawę piernikową- pierniczki sa pyszne!
        po wystygnięciu przełożyłam do puszki- a dziś rano do kawki wzięłam i wiecie co smakują jak te toruńskie pierniki katarzynkismile miękkie i aromatyczne.
    • anka-ania Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 09.11.10, 10:19
      A może muffiny? Ja robię z tego przepisu albo z tego.
      Wycinać tu nie ma czego, ale dzieci mogą same mieszać składniki (łyżką, nie trzeba używać miksera, a nawet nie jest to wskazane), dobierać dodatki jakie tam im smakują, a potem ozdabiać babeczki lukrem, czekoladą, kolorowymi posypkami.
      • kotwtrampkach Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 17.11.10, 16:12
        ja bardzo lubię z dzieciakami robić muffinki - mieszanie, wybieranie składników, nakładanie do foremek, sprawdzanie czy wyrosły i ozdabianie potem - super zabawa. Tylko trudno utrzymać zamkniete buzie do ostygnięcia smile
        Przyjemnie się też robi pierniki - wykorzystujemy wszystkie foremki z plastelinowych kompletów - fantastyczne kształty wychodzą i świetne kolekcje.
      • wuwuem Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 24.11.10, 10:24
        Zainteresował mnie ten pierwszy przepis podany przez Ciebie, zarówno na te słodkie muffiny, jak i te wytrawne (np. do barszczu) ale mam takie głupie pytanie - ile tego ciasta nakłada się do formy? Bo po upieczeniu robi się taki grzybek ale ciasta nalewa się pewnie tylko do wysokości formy? Pytanie na niskim poziomie ale ja o ile dobrze gotuję, o tyle o pieczeniu nie mam bladego pojęcia sad
        • zla_wiedzma Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 24.11.10, 13:39
          A może zamiast ciasteczek pierniczki ? Ja najpierw piekę mega ilość pierniczków, potem malujemy czekoladą i dekorujemy smile. Przepis "sprawdzany" od kilku lat i nadal numer 1.
        • kotwtrampkach Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 28.11.10, 20:16
          wuwuem napisała:

> Zainteresował mnie ten pierwszy przepis podany przez Ciebie, zarówno na te słod
          > kie muffiny, jak i te wytrawne (np. do barszczu) ale mam takie głupie pytanie -
          > ile tego ciasta nakłada się do formy? Bo po upieczeniu robi się taki grzybek a
          > le ciasta nalewa się pewnie tylko do wysokości formy? Pytanie na niskim poziomi
          > e ale ja o ile dobrze gotuję, o tyle o pieczeniu nie mam bladego pojęcia sad

wuwuem, zazwyczaj trochę mniej niż do pełna. Bywa, ze 3/4 foremki wystarczy. W przepisach na "moje wypieki" dorotus podaje ile ciasta nałożyć smile - polecam
          • wuwuem Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 29.11.10, 01:14
            dziękuję smile
            właśnie zaglądam na "moje wypieki"
    • budzik11 Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 09.11.10, 20:13
      Jakiegoś specjalnego nie mam - wyszukuję zawsze jakiś przepis na kruche ciasteczka, albo pierniczki. Ostatnio robiłam kruche - ja tylko zagniotłam i rozwałkowałam, a dzieciaki zrobiły resztę: wycinały foremkami, maczały w białku, potem w cukrze krysztale, albo te bez cukru dekorowały lukrem i posypkami.
    • niemogewtouwierzyc Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 09.11.10, 23:51
      naprawdze bardzo proste beda ciastka francuskie, oczywiscie o ile rodzic przygotuje ciasto lub bedzie to ciasto gotowe smile dziecko moze wybrac dodatki, moze samo zagniatac rozne ksztalty, ja wyprobowalam z 3 latka i bylo ok, a przy tym malo balaganu smile
      • copec Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 10.11.10, 09:56
        podpisuje się pod pomysłem pt. ciastka z francuskiego ciasta. kup gotowe ciasto i naprawdę można się nie natrudzić a dobrze zabawić z dzieckiem. moja uwielbia taką formę zabawy - wkłada do środka mrożone śliwki, wiśnie a czasem brokuły i ser. potem tylko wystarczy do piekarnika i już.
        • iwik0306 Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 23.11.10, 17:56
          A mój synek i ja uwielbiamy robić i jeść ciasteczka z kleiku ryżowego. Są super!
    • green_shamrock Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 23.11.10, 19:07
      pyszne kruche i szybki

# 250 g margaryny do pieczenia,
      # 1 szklanka cukru miałkiego
      # 1 jajko
      # 1 łyżka olejku migdałowego
      # 1 łyżka olejku waniliowego
      # 2 i 2/3 szklanki mąki
      # 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      # ½ łyżeczki soli

Zmiksuj ze sobą masło, cukier, jajko oraz olejki migdałowy i waniliowy.
      Zmieszaj to z mąką, proszkiem do pieczenia i solą
      na 30 min do lodówki
      rozwałkować i wyciąć porzadane kształty smile
      piec około 10 min ( ja pieke na oko az zezłocą sie ) w 160 stopniach .
      nie układać zbyt ciasno bo troche rozsną.
      • zoyka6 Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 23.11.10, 19:36
        Jaki jest przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego? Już parę razy widziałam jak ktoś chwalił, ale przepisu nie znalazłam

• mama.macka z kleiku 24.11.10, 13:36
          znalazłam taki przepis trudność: łatwe
          czas: 1-30 min

SKŁADNIKI:

* 3 jajka,
          * 1 szklanka cukru,
          * 1 paczka
          kleiku ryżowego (20 dag),
          * 25 dag margaryny,
          * 1 opakowanie
          cukru waniliowego.
          * Dodatki:
          * wiórki kokosowe,
          * cynamon,
          * dżem o dowolnym smaku
          * czekolada.

PRZYGOTOWANIE:

Jajka, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagnieść. Wsypać kleik ryżowy, dokładnie wymieszać.
          Z masy uformować ciasteczka.
          Piec około 20 minut na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temperaturze około 170°C
          Uwaga! Smak ciasteczek można zmieniać dodając 2 łyżki wiórków kokosowych (lub 10 dag wiórków – wtedy będą „prawdziwe” kokosanki) lub cynamon.
          W ciasteczkach można też zrobić pośrodku dziurkę i włożyć tam odrobinę dżemu lub kawałek czekolady.

musze spróbowaćsmile
          • iwik0306 Re: z kleiku 26.11.10, 23:30
            Dokładnie tak jak wyżej. Są pyszne , dużo ich wychodzi ,mogą długo poleżeć( choć nie zawsze to się udaje). Smacznego
    • kacz-ka99 Gotujemy 19.02.14, 13:36
      To świetny pomysł,rozwija dziecko a nam pozwala na wspólne spędzenie czasu. Co pieczenie z swoimi dziećmi?
    • piegoosek Re: ciasteczka chcę robić z dziećmi :) 19.02.14, 13:43
      ale i tak dzieci najbardziej lubia dekorowac smile u nas sprawdza sie, ze ja pieke ciasteczka, a dzieciaki maja pozniej kupe zabawy i oblizywania palcow od lukru itp.
      najlepiej miec sporo dodatkow: od klasycznego lukru, zeby mozna bylo poprzyklejac dodatki, poprzez perelki w roznych kolorach, kropelki czy platki z czekolady, platki migdalow, orzechy posiekane, wiorki kokosowe, posypki kolorowe, gwiazdeczki itp. itd. az po pisaki lukrowe, ktore moje dzieciaki uwilebiaja smile
      co do przepisow, ja ciagle robie nowe, od kokosanek, przez maslane i kruche, wszystkie sa latwe!
      milej zabawy!
    • karolinaa1985 Re: Gotujemy 21.02.14, 21:22
      chyba czytamy ten sam portal smile pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka