edorota2 11.11.10, 18:20 czy używając proszku muszę dodatkowo sypać sól i nabłyszczacz? w opisach nie piszą tego wyraźnie a zastanawiam się nad porzuceniem tabletek na rzecz proszku właśnie. dorota Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnes1704 Re: Proszek do zmywarki 11.11.10, 18:49 no tak, przy proszku trzeba sypać całą resztę. Przy tabletkach 3 w 1 nie trzeba, ale one są drogie. O takim proszku, co to wszystko ma nie słyszałam... Ja wsypuję sól, wlewam nabłyszczacz i dozuję tabletkę, po 7 z za 30 sztuk z Lidla, i chwalę sobie. Proszek sypię w minimalnej ilości na mycie wstępne. Jak wcześniej sypałam tylko proszek na dwa mycia - wstępne i zasadnicze, to się do końca nie wymywał z szufladki i nawet po płukaniu miałam gary z nalotem. Tabletka zawsze spadnie i rozpuści się na dnie zmywarki, także dla mnie jest to lepsze rozwiązanie Odpowiedz Link
budzik11 Re: Proszek do zmywarki 11.11.10, 19:16 Tak, trzeba z proszkiem używać nabłyszczacza i soli. Odpowiedz Link
allija Re: Proszek do zmywarki 11.11.10, 19:52 w opisach może tego wyraźnie nie piszą ale w istrukcjach zmywarek raczej dosyć dokładnie, nawet przy używaniu tabletek też zalecają sól przede wszystkim Odpowiedz Link
johana75 Re: Proszek do zmywarki 14.11.10, 18:21 Przy proszku musisz użyć soli ( przy tabletkach też) za to nabłyszczacz nie jest konieczny, no chyba że robią ci się zacieki na szkle. Ja używam od dawna tylko proszku, myje tak samo jak najlepsze, czyt. najdroższe tabletki. Jestem zdania że jak coś dobrze myje i jest tanie to nie będę tego zmieniać . Polecam proszek W-5 z Lidla, niestety dostępny tylko w De. Mam zamiar wypróbować Domol. Wypróbowałam też prosze z Aldi, ale jego daja od czasu do czasu tylko. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Proszek do zmywarki 14.11.10, 19:32 Ja polecam proszek Robot. Można go kupić w Realu, niecałe 30 zł za 3,5 kg. Sprawdza się dobrze. Szczególnie przy krótkich programach, w których tabletka się nie zdąży rozpuścić. Ja początkowo uzywałam programu auto 55-60 stopni, ale teraz przeszłam na krótki program 30 minutowy, i bardzo dobrze mi myje, tyle tylko, że ja nie mam dobrudzonych garów, bo gotuję na płycie ceramicznej, i nigdy mi nic nie kipi, więc gary od spodu są nie zabrudznoe jak przy gazie. Odpowiedz Link
misself Re: Proszek do zmywarki 16.11.10, 15:51 allija napisała: > w opisach może tego wyraźnie nie piszą ale w istrukcjach zmywarek raczej dosyć > dokładnie, nawet przy używaniu tabletek też zalecają sól przede wszystkim Nie do każdej zmywarki się to odnosi Odpowiedz Link
marzeka1 Re: Proszek do zmywarki 14.11.10, 19:55 Używałam zawsze proszek Calgonit, nie taki tani, raz ma próbę kupiłam tescowy Poppy (a jest różnica w cenie: 28 zł., a 17 zł.), nie widzę żadnej różnicy w jakości, tak samo dobry. Oczywiście używam też osobno sól i nabłyszczacz. Odpowiedz Link