Dodaj do ulubionych

Gdzie drogie WDPD macie kompostownik?

24.01.11, 10:43
Moj na razie jest w ogrodzie, takie rozwiazanie jest ok w lecie jak kosze trawe to mam blisko ale przez caly rok jak wyrzucam obierki i takie tam to musze sie wyprawiac do ogrodu, w sumie myslalam zeby kupic nowy kompostownik i umierscowic go kolo kosza na smieci, co Wy na to? podpowiedzcie cos prosze
Obserwuj wątek
    • 1monia4 Re: Gdzie drogie WDPD macie kompostownik? 24.01.11, 10:58
      Ja tez mam na koncu ogródka-zima przeprawia sie tam mąż.A czy kolo kosza na smieci...sama nie wiem.Ja mam wielkiego grzmota(kompostownik)
    • dolmadakia Re: Gdzie drogie WDPD macie kompostownik? 24.01.11, 11:36
      Nasz jest w ogródku,ale zimą nic prócz popiołu z kominka do niego nie wrzucamy.Choc w sumie to niezły pomysł...Ale dwóch na pewno mieć nie będę!!
    • budzik11 Re: Gdzie drogie WDPD macie kompostownik? 24.01.11, 12:51
      Miałam w oddalonej części ogrodu. Raz - żeby wygodnie było wrzucać trawę, liście i inne ogrodowe odpadki, dwa - bo śmierdziało z niego, trzy - bo lęgły się w nim myszy a im większa odległośc od domu tym mniejsza szansa, że do niego wejdą. Aż w końcu zlikwidowaliśmy kompostownik.
      • mama.rozy Re: Gdzie drogie WDPD macie kompostownik? 24.01.11, 21:20
        my mamy w ogródku dwa-jeden to po prostu po prostu dziura w ziemi,do której wrzucamy resztki jedzenia,odpadki kuchenne.to sie przerabia samo w ziemi.drugi,na który mąz wrzuca skoszoną trawę czy liście.ale nie do końca rozumiem tej jego podziałwink
        zimą nie mam jakichś większych problemów,żeby się do nich dostac.myszy nie ma,ale to moze dlatego,ze sa koty,którym czasem zimą chce się wyjśc na podwórko.
        nie lubię tych plastikowych pojemników,mam wrażenie,że wszystko w nich w środku się dusi i pleśnieje...
        • catalina81 Re: Gdzie drogie WDPD macie kompostownik? 25.01.11, 07:39
          mamy na końcu ogrodu. wyrzucanie resztek to obowiązek M. - bardzo praktyczne rozwiązanie wink
          przy kompostowniku pełno jest meszek i much i dlatego nie chciałabym go koło domu.
          • hbinko Re: Gdzie drogie WDPD macie kompostownik? 25.01.11, 08:53
            na końcu ogrodu, zimą to rzeczywiście wielka przeprawa (40 metrów), jest w cieniu, jakoś nie zauważyłam, żeby jakieś muszki kręciły się, to zależy co wrzucasz; natomiast wygląd jest taki sobie i zamierzam zrobić obwódkę z pergoli
    • ladyjm Re: Gdzie drogie WDPD macie kompostownik? 25.01.11, 09:01
      nie bo nie mam ogrodu sad
    • mjermak Re: Gdzie drogie WDPD macie kompostownik? 25.01.11, 20:13
      Ja mam kolo domu, z tylu zaraz przed ogrodzonym siatka warzywnikiem. Moze zbyt pieknie to nie wyglada bo to dosc duzy grzmot, na specjalnym stojaku taka beczka pozioma, ktora mozna obracac. Ale kocham go i niech mi szpeci ogrodek do woli. Nic mi w nim nie smierdzi, wyrzucamy do niego wszystkie organiczne resztki, przesypujemy ziemia, zakrecamy korba zeby wszystko sie wymieszalo i jest git. Co jakis czas wywalamy z niego piekna kompostowa ziemie do ogrodka albo na rabaty kwiatowe. To byla jedna z lepszych inwestycji.
      A na codzien, zeby nie latac co chwile mam w kuchni takie cos:
      https://ecx.images-amazon.com/images/I/21xEYSUGHRL._SL500_AA300_.jpg
      Dosc pojemne, wygalda niemal identycznie jak pojemniki na make i cukier, ktore stoja na blacie obok. Uzywamy dodatkowo samorozkladajacych sie w komposcie torebek, ktorymi wykladamy ten pojemnik. Jak jest obrzydliwa pogoda i nie chce mi sie leciec z torba to kompostownika to zawiazuje na supel i czeka w garazu. Nic mi nie smierdzi, bo pojemnik ma filter w pokrywie.
      Od kiedy mieszkam w domu i mam porzadna segregacje odpadow (miasto odbiera kazdy rodzaj plastiku ze znaczkiem recyclingu, szklo, metal, papier i duze rzeczy typu kartony) i od kiedy mamy ten duzy kompostownik zauwazylam, ze bardzo malo smieci produkujemy.
      • 1monia4 do mjermak 26.01.11, 08:58
        czy mozesz podac linka do takiego kompostownika z korbą?Czy to lekko chodzi?Ty dajesz rade czy tylko mąż?
        • mama.rozy Re: do mjermak 26.01.11, 12:50
          dołączam się do prośbywink
          • mjermak Re: do mjermak 26.01.11, 20:28
            Oj chyba wam za bardzo nie pomoge bo ja nie mieszkam w Polsce, ale podaje tutaj przykladowo na Amazonie taki jak moj:
            www.amazon.com/ComposTumbler-03001-Two-Chamber-11-Cubic-Foot-Galvanized/dp/B0028A59CY
            Korba jest na prowadnicach wysmarowanych smarem i spokojnie daje rade nia krecic, nawet, jak kompostownik nie jest bardzo wypelniony moja 8 letnia corka tez zakreci.
            A tym mezem mnie ubawilas, bo ja w domu odkrecam sloiki, noze meble i generalnie ejstem najsilniejsza (co czasem przeklinam ale taka juz jestem).
            Ponizej zdjecie mojego kompostownika za domem-jak widac, az tak bardzo nie szpeci.
            https://2.bp.blogspot.com/_PdgeA0zZVfM/TH0OQzmns5I/AAAAAAAAlRU/jeLSKnG5wSY/s1600/basebal,_sports_day,_mt_vernon__2010_160.jpg
    • lola_kr Re: Gdzie drogie WDPD macie kompostownik? 26.01.11, 17:21
      https://www.biobag.pl/pic/maxair.jpg

uzywam takiego pojemnika wraz z woreczkami bio, nic nie smierdzi,

www.biobag.pl/index.php#m4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka