Dodaj do ulubionych

Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie?

09.05.11, 13:22
www.noc-muzeow.pl/
Ja właśnie przeglądam i chyba na coś się skusimy...a Wy jak?
Obserwuj wątek
    • otterly Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 13:27
      Byłam kiedyś, i szczerze mówiąc, nigdy więcej. Tzn. jako wydarzenie jest to fajne, ale nic ponad to. Kilkugodzinne kolejki, potworny tłum w muzeach, niepozwalający tak naprawdę niczego zobaczyć, ani przeżyć, to nie moja bajka. Wolę pojechać sobie w każdy inny dzień i na spokojnie obejrzeć to, co mnie interesuje. Ale ja nie lubię imprez masowego rażenia.
      • otterly Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 13:28
        Nie dodałam,że byłam w Warszawie, a to może dużo zmieniać wink
    • sadosia75 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 13:35
      Wybieramy sie do Białowieży.
      • anetapzn Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 13:42
        My do Rogowa chcemy jechac, a jak bedzie kiepska pogoda- Muzeum Bajek+ wspinaczka na wieżę Kościoła Ewangelickiego.
        • budzik11 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 20:30
          A co jest w Rogowie poza muzeum lasu w arboretum (byliśmy)?

A w temacie - nie wybieramy się, bo na stanie 2 małych dzieci, których nie ma z kim zostawić sad
          • anetapzn Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 10.05.11, 12:33
            budzik11 napisała:

> A co jest w Rogowie poza muzeum lasu w arboretum (byliśmy)?
            Muzeum kolei wąskotorowej z Łodzi ma być specjalny gratisowy przejazd w te i we wtesmile

> A w temacie - nie wybieramy się, bo na stanie 2 małych dzieci, których nie ma z
            > kim zostawić sad
            U nas 4latek zostanie z moją mamą, 9 latek chce jechać, a nastolatka na razie nie pytam bo mu sie milion razy zmieni- ma akcję i okres na niesmile
    • ivoncja Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 14:14
      Wybiera się, wybiera, a nawet będzie robić oprawę muzyczną wraz z chórem na szczecińskim Zamku Książąt Pomorskich. smile

---------------------------
      Bardzo łatwo podbić moje serce- wystarczy być kotem. smile
      ivoncja.blox.pl/html
    • at.at Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 14:44
      Wybieram się, chociaż zeszłoroczne tłumy w Muzeum Etnograficznym mnie przeraziły. Wszystkim WDPD z Wrocławia polecam Festiwal Wysokich Temperatur na ASP, odbywa się w tym czasie. Można też bezkarnie łazić po pracowniach ASP i oglądać te wszystkie cudeńka. No i przy festiwalu jest kiermasz prac studentów- można za nieduże pieniądze kupić biżuterię, ceramikę, itp.
    • anu_anu Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 14:54
      Byłam dwa razy - i wystarczy. Dzikie tłumy i muzealnicy z ciężko obrażonymi/przerażonymi minami... No nie wiem co gorsze...
      Proszę, napisz coś więcej o tym Festiwalu Wysokich Temperatur na ASP, bardzo tam tłumnie? Ja z Wrocławia jestem, więc pytam interesownie wink
      • at.at Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 15:12
        W zeszłym roku było b.zimno, nie było więc tłoczno. Główną atrakcją jest piec hutniczy i coś jak wytop surówki (nie znam się, trudno mi powiedzieć dokładnie). Można zobaczyć, jak powstają wyroby metalowe. Wszystko odbywa się na zewnątrz, w parku przed budynkiem ASP, jest piwo i kiełbaski, ławki. Można sobie usiąść i coś zjeść i wypić, wokół jest kiermasz prac. Można kupić różne cudeńka, wziąć udział w warsztatach.

To jest strona festiwalu

Widzę, że jest też harmonogram

W budynku ASP są są otwarte pracownie, można popatrzeć, jak i co się tam produkuje
        Polecam, zwłaszcza ludziom niezwiązanym ze światem artystycznym. Można podpatrzeć co i jak powstaje. A dla takich niewyżytych artystycznie to okazja, żeby pooglądać, jakie wspaniałe talenty mają inni smile
        • hela6 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 15:55
          Faaajne smile
    • danuu Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 15:57
      Ja w zeszłym roku, już bardzo późno, ok.północy, byłam w Muzeum Książki Artystycznej w Łodzi. Wizyta była cudowna - byłyśmy tylko ja z koleżanką i pani właścicielka, która przez 1,5 h opowiadała nam o muzeum, pozwalała wnikliwie oglądać eksponaty i opowiadała anegdoty. Klimat tego miejsca jest niewiarygodny, a willa, w której się muzeum znajduje wygląda jak scenografia filmowa smile
      • anetapzn danuu... 09.05.11, 16:01
        danuu napisała:

> Ja w zeszłym roku, już bardzo późno, ok.północy, byłam w Muzeum Książki Artysty
        > cznej w Łodzi.
        Danuu, gdzie w Łodzi jest to muzeum? Zupełnie nie kojarzę...a z chęcią bym się wybrała.
        • danuu Re: danuu... 09.05.11, 21:04
          Na Tymienieckiego, prawie na przeciwko loftów. Wchodzi się przez bramę po lewej stronie od restauracji "U Szwajcara". Zero szyldu, ani wskazówek, ale warto poszukać! To jest taka stara, pofabrykancka willa.
          • anetapzn Re: danuu... 10.05.11, 12:34
            danuu napisała:

> Na Tymienieckiego, prawie na przeciwko loftów. Wchodzi się przez bramę po lewej
            > stronie od restauracji "U Szwajcara". Zero szyldu, ani wskazówek, ale warto po
            > szukać! To jest taka stara, pofabrykancka willa.
            >
            Dzięki, to juz wiem, w restauracji to kiedyś byłam. No właśnie brak szyldu, powinni coś ala zabytkowego wywiesić.
    • ookaa Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 10.05.11, 12:16
      Co roku się wybieram i co roku przybywa mi doświadczeń. Są miejsca, których zwiedzanie wymaga skupienia np. Muzeum Narodowe, a tłum niweczy całą przyjemność. Te bardzo atrakcyjne trzeba okupić wielogodzinnym oczekiwaniem na wejście (Zamek Królewski, Sejm). Prawdopodobnie wybiorę placówki kameralne.
    • jarka63 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 10.05.11, 12:39
      W zeszłym roku w Poznaniu noc muzeów w Poznaniu zbiegła się z meczem Lech-Legia. Kuzynka z matką oraz innymi zwiedzającymi siedziały w Muzeum Instrumentów Muzycznych na Starym Rynku dla bezpieczeństwa zamknięte od środka przez personel, podczas gdy kibole demolowali Rynek. Bezcenne doświadczenie.
      • malutkakurka Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 10.05.11, 22:03
        jeżeli chodzi o Poznań to nie widzę sensu zwiedzania w tłumie skoro większość wystaw stałych w muzeach w soboty jest za darmosmile
        tylko mało kto o tym wietongue_out
        • jarka63 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 11.05.11, 11:55
          No ja tez nie widzę, ale tłumy najwyraźniej podnieca perspektywa nocnego zwiedzania. Tak samo jest z "Nocą zakupów" w centrach handlowych.
        • angazetka Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 11.05.11, 12:16
          Nie chodzi o koszta, tylko o nietypowe spędzenie czasu i - często - dodatkowe atrakcje, które muzea szykują na tę noc.
    • gazetowy.mail Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 12.05.11, 18:35
      Nie chodze bo jest za dużo ludzi.
      Nie wiem czy wszyscy wiedza ale są muzea które raz w tygodniu mają wejścia za darmo i nie ma tłoku.
      • beverly1985 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 14.05.11, 12:50
        Tak, są, ale normalnie sa otwarte do 16-17 indifferent Wtedy to ja pracuję...
    • misiowazona Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 14.05.11, 16:16
      Mój mąż uważa, że noc muzeów jest dla takich typów, co normalnie do muzeów nie chodzą, bo nie czują takiej potrzeby. W noc muzeów idą, bo jest inna otoczka, że niby po ciemku fajniej, że wszyscy znajomi idą itp. Generalnie Noc Buraka. Ja myślę może nie tak drastycznie o tych zwiedzających,ale jednak coś w tym jest. Dlatego na noc muzeów nie chadzamy.
      • angazetka Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 14.05.11, 17:58
        No cóż, myślcie sobie z męzem o mnie, co chcecie. I poinformujcie, jak będzie można w zwykły dzień zobaczyć Biblię Brzeską tongue_out
        • misiowazona Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 14.05.11, 21:31
          Jaki znowu dzień? Przecież mówimy o nocy...smile
          • gosza26 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 15.05.11, 21:52
            Nie stałabym w kolejce 2 lub 3 godziny do miejsca, do którego można wejść za 7 czy 10 zł. Są takie do, których wejść poza tą nocą nie da radysmile
            Jednak nie kpiłabym z ludzi, którzy nawet raz w roku w tym uczestniczą. Zawsze to lepsze niż siedzenie w domu na kanapie.
            • misiowazona Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 17.05.11, 12:28
              Pewnie to działa podobnie, jak raz w roku pójść do kościoła, na Wielkanoc.
              • anetapzn Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 17.05.11, 12:49
                misiowazona napisała:

> Pewnie to działa podobnie, jak raz w roku pójść do kościoła, na Wielkanoc.
                Tu akurat się nie zgodze, no moze częściowo. Nam akurat nie chodziło o to, ze żal te kilka zł na bilet w normalny dzien, tylko, że przy okazji Nocy Muzeów są organizowane inne impreze, a przede wszystkim otwarte są te części muzeów czy kościołów, do których normalnie zwiedzajacy nie ma wstepu.
                • hela6 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 17.05.11, 15:33
                  Pewnie te noce nie są takie smutne jak dnie .
                  Lubie zaglądać do muzeów ale to dość smutne kiedy dwie, trzy osoby snują się po salach a za nimi obsługa big_grin
                  • anetapzn Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 17.05.11, 15:38
                    hela6 napisała:

> Pewnie te noce nie są takie smutne jak dnie .
                    > Lubie zaglądać do muzeów ale to dość smutne kiedy dwie, trzy osoby snują się po
                    > salach a za nimi obsługa big_grin
                    Ja uwielbiam muzea, w ogóle mam fioła na punkcie zwiedzania, ale jak jest tak pusto to mi jest zwyczajnie głupio, że nikogo, albo prawie nikogo nie ma. Wiem, choresmile
                    • hela6 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 17.05.11, 16:41
                      Bo ja wiem czy chore?
                      Chyba trzeba się w książęcym domu urodzić by nie robiło wrażenia to ze Panie w salach stają na baczność gdy wchodzisz i dyskretnie trzymając się w cieniu śledziły każdy Twój krok big_grin
    • ladyjm Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 18.05.11, 11:06
      mialam isc ale w szczecinie totalnie lunelo i padalo cala noc wiec wymieklismy
      • ivoncja Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 18.05.11, 21:01
        O, witam szczeciniankę! smile
        Miałam śpiewać z chórem na dziedzińcu Zamku... Chór śpiewał, a ja leżałam w łóżku z wysoką gorączką i zawalonym gardłem... sad

Bardzo łatwo podbić moje serce- wystarczy być kotem. smile
        ivoncja.blox.pl/html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka