anetapzn 09.05.11, 13:22 www.noc-muzeow.pl/ Ja właśnie przeglądam i chyba na coś się skusimy...a Wy jak? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
otterly Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 13:27 Byłam kiedyś, i szczerze mówiąc, nigdy więcej. Tzn. jako wydarzenie jest to fajne, ale nic ponad to. Kilkugodzinne kolejki, potworny tłum w muzeach, niepozwalający tak naprawdę niczego zobaczyć, ani przeżyć, to nie moja bajka. Wolę pojechać sobie w każdy inny dzień i na spokojnie obejrzeć to, co mnie interesuje. Ale ja nie lubię imprez masowego rażenia. Odpowiedz Link
otterly Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 13:28 Nie dodałam,że byłam w Warszawie, a to może dużo zmieniać Odpowiedz Link
sadosia75 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 13:35 Wybieramy sie do Białowieży. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 13:42 My do Rogowa chcemy jechac, a jak bedzie kiepska pogoda- Muzeum Bajek+ wspinaczka na wieżę Kościoła Ewangelickiego. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 20:30 A co jest w Rogowie poza muzeum lasu w arboretum (byliśmy)? A w temacie - nie wybieramy się, bo na stanie 2 małych dzieci, których nie ma z kim zostawić Odpowiedz Link
anetapzn Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 10.05.11, 12:33 budzik11 napisała: > A co jest w Rogowie poza muzeum lasu w arboretum (byliśmy)? Muzeum kolei wąskotorowej z Łodzi ma być specjalny gratisowy przejazd w te i we wte > A w temacie - nie wybieramy się, bo na stanie 2 małych dzieci, których nie ma z > kim zostawić U nas 4latek zostanie z moją mamą, 9 latek chce jechać, a nastolatka na razie nie pytam bo mu sie milion razy zmieni- ma akcję i okres na nie Odpowiedz Link
ivoncja Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 14:14 Wybiera się, wybiera, a nawet będzie robić oprawę muzyczną wraz z chórem na szczecińskim Zamku Książąt Pomorskich. --------------------------- Bardzo łatwo podbić moje serce- wystarczy być kotem. --------------------------- ivoncja.blox.pl/html Odpowiedz Link
at.at Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 14:44 Wybieram się, chociaż zeszłoroczne tłumy w Muzeum Etnograficznym mnie przeraziły. Wszystkim WDPD z Wrocławia polecam Festiwal Wysokich Temperatur na ASP, odbywa się w tym czasie. Można też bezkarnie łazić po pracowniach ASP i oglądać te wszystkie cudeńka. No i przy festiwalu jest kiermasz prac studentów- można za nieduże pieniądze kupić biżuterię, ceramikę, itp. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 14:54 Byłam dwa razy - i wystarczy. Dzikie tłumy i muzealnicy z ciężko obrażonymi/przerażonymi minami... No nie wiem co gorsze... Proszę, napisz coś więcej o tym Festiwalu Wysokich Temperatur na ASP, bardzo tam tłumnie? Ja z Wrocławia jestem, więc pytam interesownie Odpowiedz Link
at.at Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 15:12 W zeszłym roku było b.zimno, nie było więc tłoczno. Główną atrakcją jest piec hutniczy i coś jak wytop surówki (nie znam się, trudno mi powiedzieć dokładnie). Można zobaczyć, jak powstają wyroby metalowe. Wszystko odbywa się na zewnątrz, w parku przed budynkiem ASP, jest piwo i kiełbaski, ławki. Można sobie usiąść i coś zjeść i wypić, wokół jest kiermasz prac. Można kupić różne cudeńka, wziąć udział w warsztatach. To jest strona festiwalu Widzę, że jest też harmonogram W budynku ASP są są otwarte pracownie, można popatrzeć, jak i co się tam produkuje Polecam, zwłaszcza ludziom niezwiązanym ze światem artystycznym. Można podpatrzeć co i jak powstaje. A dla takich niewyżytych artystycznie to okazja, żeby pooglądać, jakie wspaniałe talenty mają inni Odpowiedz Link
danuu Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 09.05.11, 15:57 Ja w zeszłym roku, już bardzo późno, ok.północy, byłam w Muzeum Książki Artystycznej w Łodzi. Wizyta była cudowna - byłyśmy tylko ja z koleżanką i pani właścicielka, która przez 1,5 h opowiadała nam o muzeum, pozwalała wnikliwie oglądać eksponaty i opowiadała anegdoty. Klimat tego miejsca jest niewiarygodny, a willa, w której się muzeum znajduje wygląda jak scenografia filmowa Odpowiedz Link
anetapzn danuu... 09.05.11, 16:01 danuu napisała: > Ja w zeszłym roku, już bardzo późno, ok.północy, byłam w Muzeum Książki Artysty > cznej w Łodzi. Danuu, gdzie w Łodzi jest to muzeum? Zupełnie nie kojarzę...a z chęcią bym się wybrała. Odpowiedz Link
danuu Re: danuu... 09.05.11, 21:04 Na Tymienieckiego, prawie na przeciwko loftów. Wchodzi się przez bramę po lewej stronie od restauracji "U Szwajcara". Zero szyldu, ani wskazówek, ale warto poszukać! To jest taka stara, pofabrykancka willa. Odpowiedz Link
anetapzn Re: danuu... 10.05.11, 12:34 danuu napisała: > Na Tymienieckiego, prawie na przeciwko loftów. Wchodzi się przez bramę po lewej > stronie od restauracji "U Szwajcara". Zero szyldu, ani wskazówek, ale warto po > szukać! To jest taka stara, pofabrykancka willa. > Dzięki, to juz wiem, w restauracji to kiedyś byłam. No właśnie brak szyldu, powinni coś ala zabytkowego wywiesić. Odpowiedz Link
ookaa Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 10.05.11, 12:16 Co roku się wybieram i co roku przybywa mi doświadczeń. Są miejsca, których zwiedzanie wymaga skupienia np. Muzeum Narodowe, a tłum niweczy całą przyjemność. Te bardzo atrakcyjne trzeba okupić wielogodzinnym oczekiwaniem na wejście (Zamek Królewski, Sejm). Prawdopodobnie wybiorę placówki kameralne. Odpowiedz Link
jarka63 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 10.05.11, 12:39 W zeszłym roku w Poznaniu noc muzeów w Poznaniu zbiegła się z meczem Lech-Legia. Kuzynka z matką oraz innymi zwiedzającymi siedziały w Muzeum Instrumentów Muzycznych na Starym Rynku dla bezpieczeństwa zamknięte od środka przez personel, podczas gdy kibole demolowali Rynek. Bezcenne doświadczenie. Odpowiedz Link
malutkakurka Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 10.05.11, 22:03 jeżeli chodzi o Poznań to nie widzę sensu zwiedzania w tłumie skoro większość wystaw stałych w muzeach w soboty jest za darmo tylko mało kto o tym wie Odpowiedz Link
jarka63 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 11.05.11, 11:55 No ja tez nie widzę, ale tłumy najwyraźniej podnieca perspektywa nocnego zwiedzania. Tak samo jest z "Nocą zakupów" w centrach handlowych. Odpowiedz Link
angazetka Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 11.05.11, 12:16 Nie chodzi o koszta, tylko o nietypowe spędzenie czasu i - często - dodatkowe atrakcje, które muzea szykują na tę noc. Odpowiedz Link
gazetowy.mail Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 12.05.11, 18:35 Nie chodze bo jest za dużo ludzi. Nie wiem czy wszyscy wiedza ale są muzea które raz w tygodniu mają wejścia za darmo i nie ma tłoku. Odpowiedz Link
beverly1985 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 14.05.11, 12:50 Tak, są, ale normalnie sa otwarte do 16-17 Wtedy to ja pracuję... Odpowiedz Link
misiowazona Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 14.05.11, 16:16 Mój mąż uważa, że noc muzeów jest dla takich typów, co normalnie do muzeów nie chodzą, bo nie czują takiej potrzeby. W noc muzeów idą, bo jest inna otoczka, że niby po ciemku fajniej, że wszyscy znajomi idą itp. Generalnie Noc Buraka. Ja myślę może nie tak drastycznie o tych zwiedzających,ale jednak coś w tym jest. Dlatego na noc muzeów nie chadzamy. Odpowiedz Link
angazetka Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 14.05.11, 17:58 No cóż, myślcie sobie z męzem o mnie, co chcecie. I poinformujcie, jak będzie można w zwykły dzień zobaczyć Biblię Brzeską Odpowiedz Link
misiowazona Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 14.05.11, 21:31 Jaki znowu dzień? Przecież mówimy o nocy... Odpowiedz Link
gosza26 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 15.05.11, 21:52 Nie stałabym w kolejce 2 lub 3 godziny do miejsca, do którego można wejść za 7 czy 10 zł. Są takie do, których wejść poza tą nocą nie da rady Jednak nie kpiłabym z ludzi, którzy nawet raz w roku w tym uczestniczą. Zawsze to lepsze niż siedzenie w domu na kanapie. Odpowiedz Link
misiowazona Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 17.05.11, 12:28 Pewnie to działa podobnie, jak raz w roku pójść do kościoła, na Wielkanoc. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 17.05.11, 12:49 misiowazona napisała: > Pewnie to działa podobnie, jak raz w roku pójść do kościoła, na Wielkanoc. Tu akurat się nie zgodze, no moze częściowo. Nam akurat nie chodziło o to, ze żal te kilka zł na bilet w normalny dzien, tylko, że przy okazji Nocy Muzeów są organizowane inne impreze, a przede wszystkim otwarte są te części muzeów czy kościołów, do których normalnie zwiedzajacy nie ma wstepu. Odpowiedz Link
hela6 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 17.05.11, 15:33 Pewnie te noce nie są takie smutne jak dnie . Lubie zaglądać do muzeów ale to dość smutne kiedy dwie, trzy osoby snują się po salach a za nimi obsługa Odpowiedz Link
anetapzn Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 17.05.11, 15:38 hela6 napisała: > Pewnie te noce nie są takie smutne jak dnie . > Lubie zaglądać do muzeów ale to dość smutne kiedy dwie, trzy osoby snują się po > salach a za nimi obsługa Ja uwielbiam muzea, w ogóle mam fioła na punkcie zwiedzania, ale jak jest tak pusto to mi jest zwyczajnie głupio, że nikogo, albo prawie nikogo nie ma. Wiem, chore Odpowiedz Link
hela6 Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 17.05.11, 16:41 Bo ja wiem czy chore? Chyba trzeba się w książęcym domu urodzić by nie robiło wrażenia to ze Panie w salach stają na baczność gdy wchodzisz i dyskretnie trzymając się w cieniu śledziły każdy Twój krok Odpowiedz Link
ladyjm Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 18.05.11, 11:06 mialam isc ale w szczecinie totalnie lunelo i padalo cala noc wiec wymieklismy Odpowiedz Link
ivoncja Re: Noc muzeów- czy wdpd wybiera sie? 18.05.11, 21:01 O, witam szczeciniankę! Miałam śpiewać z chórem na dziedzińcu Zamku... Chór śpiewał, a ja leżałam w łóżku z wysoką gorączką i zawalonym gardłem... --------------------------- Bardzo łatwo podbić moje serce- wystarczy być kotem. --------------------------- ivoncja.blox.pl/html Odpowiedz Link