Dodaj do ulubionych

proszek do prania

24.08.11, 10:57
dziewczyny podzielcie się swoimi doświadczeniami z proszkami do prania. Ja zawsze używałam ARIEL ale teraz widzę, że w promocji jest OMO, czy używacie tego proszku??? Jaka opinia??
Obserwuj wątek
    • kr_ka_11 Re: proszek do prania 24.08.11, 11:28
      Omo w ogóle nie znam ale sądze, że warto spróbować, zawsze jak efekt będzie słaby możesz dokupić Ariela i wymieszać.
      Ja zawsze używałam Persila ale ostatnio musiałam kupić szybko proszek na działce, w promocji była Bryza, i szczerze, nie widzę różnicy a cena zdecydowanie niższa. Jakby efekt prania był gorszy to widziałabym sens przepłacania, ale sensu nie ma i chyba już zostanę przy niej. Inna sprawa, że jeszcze nie mam dzieci i te nasze zabrudzenia nie są jakieś bardzo wymagające.

• hela6 Re: proszek do prania 24.08.11, 12:00
      Omo to pewnie równie stara i szacowna marka jak Persil.
      Co prawda z Twierdzą Persil zetknęłam się już w 7 wtajemniczeniu Niziurskiego, ale niedługo potem już każdy wiedział że "ani IXI ani OMO nie wypiorą tak jak ZOMO" wink

• antytalentka Twierdza Persil 24.08.11, 14:49
        Ale mi sentymentem poleciało, uwielbiałam tę książkę.
        • hela6 Re: Twierdza Persil 24.08.11, 15:29
          Ja też.
          Kompletnie nie wiedziałam o co chodzi bo była to jedna z moich pierwszych w życiu książek czytana w wieku przedszkolnym a ściągnięta z półki starszego brata, ale czytałam ją na okrągło bo była to dla mnie czysta magia świata dorosłych mężczyzn big_grin

• boby_moby Re: Twierdza Persil 24.08.11, 15:30
          No nic zaryzykuję z tym OMO, bo cena na prawdę jest bardzo atrakcyjna a jak będzie do niczego to zostawię na czarną godzinę albo zrobię tak jak w komentarzu wymieszam potem z Arielem smile). Jutro szykuje mi się pranie więc dam znać jak się spisał OMO
          • hela6 Re: Twierdza Persil 24.08.11, 15:48
            Zły nie powinien być. Kiedyś był to u nas proszek z wyższej półki ale pamiętam go z czasów kiedy nie było linii technologicznych "dla niewyrobionych konsumentów ze środkowej europy" /takiego określenia użył jednego z koncernów/.
            Jeśli cena atrakcyjna to warto spróbować.
        • ziellonka Re: Twierdza Persil 24.08.11, 15:31
          Kiedyś używałam OMO, bo często bywał w promocji w realu. Niestety, słabo się rozpuszczał, taka nierozpuszczona grudka potrafiła się przylepić do tkaniny i pralkowe płukanie nie pomagało. Szczególnie nieciekawie to wyglądało na ciemnych ubraniach. Wiem, że ten sam proszek sprowadzany z Niemiec był lepszy. Teraz używam innych proszków i nie wiem, czy jakość lepsza.
    • doxi_mara Re: proszek do prania 24.08.11, 18:40
      teraz to kazdy proszek jest dobry. nie trzeba kupowac Ariela zeby miec czyste pranie smile
      • smutas13 Re: proszek do prania 25.08.11, 07:27
        doxi_mara napisała:

> teraz to kazdy proszek jest dobry. nie trzeba kupowac Ariela zeby miec czyste p
        > ranie smile
        Mam inne zdanie. Piorę w Arielu Expert. Jestem zadowolona. Kiedyś przez pomyłkę kupiliśmy
        Ariel Kolor - porażka. Proszek nie rozpuszcza się całkowicie. W wodzie, którą wypuszcza pralka po praniu, pływają kolorwe cząstki, które (chyba) powinny się rozpuścić i wspomagać pranie.
        • doxi_mara Re: proszek do prania 25.08.11, 07:48
          zalezy od wody, od dlugosci prania, temperatury... jak sie proszek zle rozpuszcza to mozna zmienic na plyn. a na przyklad na takie pranie 15 minut na 30 stopmi to wlasciwie tylko plan powino sie lac.
          mi bardziej chodzi o to, ze nawet najtansze proszki maja dobry sklad. Aldikowskie proszki oprocz tego ze smierdza, to nie roznia sie skladnikami pioracymi od tych z "wyzszej polki". smile
          • nuova Re: proszek do prania 25.08.11, 10:00
            doxi_mara napisała:

> Aldikowsk
            > ie proszki oprocz tego ze smierdza, to nie roznia sie skladnikami pioracymi od
            > tych z "wyzszej polki". smile

a które? miałam w prawdzie jeden (opakow. zielone, mała ilość, chyba niecałe 2,5kg), ale nie śmierdział, więc o jakich mówisz, jeśli wolno zapytać...?
            • doxi_mara Re: proszek do prania 25.08.11, 10:09
              przepraszam, smierdzi mi plyn, Tandil czy jakos tak.ale w niemieckim Aldi. zawsze od kupna odstrasza mnie jego zapach. ale moze sie cos zmienilo, bo dawmo nie wachalam smile

sama kupuje czesto plyny Weißer Riese, bo z Persilem (tym niemieckim) sie rownaja. fak, nie mam poplamionych ubran, dzieci w domu tez brak. pachna ok, a to mi wazne bo nie uzywam plynow do plukania.

moj maz byl niedawno w fabryce, ktora robi chemie dla Lidla i Aldika. uwiezcie na slowo, to sa naprawe bardzo dobre produkty smile
              • boby_moby Re: proszek do prania 25.08.11, 10:33
                hej dziewczyny kupiłam wczoraj ten proszek OMO do białego i do koloru i powiem szczerze, że jak go otworzyłam (do koloru, do białego jeszcze nie otwierałam) to zapach nie jest zbyt ciekawy. Dziś rano puściłam pranie na 60 stopni, jak wrócę z pracy to się okaże co z tego wyszło. Dam znać, ale bez względu na to jak wypierze to na pewno już nigdy go nie kupię - zapach katastrofa - przynajmniej dla mnie. Nic to będę musiała kupić jednak mój sprawdzony ARIEL, a ten zostanie na czarną godzinę i do prania ubrań roboczych męża smile)
              • kamw1807 Re: proszek do prania 25.08.11, 11:06
                Omo do białego (w niebieskim opakowaniu) jest całkiem ok, ładnie pachnie i dobrze dopiera, natomiast ten do kolorów mi nie pasuje, już pomijając fakt, czy dopiera, czy nie, to pachnie jak guma balonowa i to mi przeszkadza (zielone opakowanie)
                • boby_moby Re: proszek do prania 25.08.11, 11:16
                  kamw1807 - o właśnie dokładnie o ten proszek mi chodzi. Do białego jest w niebieskim opakowaniu i jeszcze go nie otwierałam, a do koloru jest w zielonym i właśnie dziś go użyłam do prania, ale zapach mnie odrzuca. Mam nadzieję, że po wypłukaniu i w płynie do płukania pranie będzie pachniało jak zwykle, bo jak zostanie ten zapach to "zapycham dziś po innym proszek. Napisz czy po dodaniu płynu do płukania ten zapach proszku znika i zostaje tylko zapach płynu
              • nuova Re: proszek do prania 25.08.11, 20:46
                doxi_mara napisała:

> przepraszam, smierdzi mi plyn, Tandil czy jakos tak.ale w niemieckim Aldi. zaws
                > ze od kupna odstrasza mnie jego zapach. ale moze sie cos zmienilo, bo dawmo nie
                > wachalam smile

Z ciekawości odwiedzę Aldika i powoniam ten Tandil wink
                • pi.asia Re: proszek do prania 05.09.11, 21:38
                  Rozśmieszę Was.
                  Ostatnio przyciśnięta skrajnym lenistwem kupiłam w najbliższym, jedynym zresztą jeszcze czynnym sklepie ARO do koloru, za całe 2 zł. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Pierze bez zarzutu smile
                • nuova zielony płyn z Aldi 12.09.11, 09:28
                  Zakupiłam zielony płyn Una do kolorów. Faktycznie zapach szału nie robi, ale ważniejsze dla mnie jak pierze. W sumie 1sze pranie robiłam bez płynu do płukania, bo chciałam ten zapach obadać. W efekcie pranie -jak zawsze- nie pachnie tym, w czym prałam, ale już u mnie to standard. Do następnego dał płyn zmiękczający i powinno być ok.
                  Na razie nie wiem jak pierze, bo prałam nowe rzeczy, czyli plam nie było smile
                  W ogóle w Aldi nie ma płynu do prania czarnych, będę zmuszona prać czarne w tej Unie albo kupić kolejny płyn do prania...
    • tomelanka Re: proszek do prania 25.08.11, 12:06
      ja uzywam zazwyczaj persila w zelu albo proszku, ale raz w carrefour byla promocja typu kasa wraca jak bumerang, za jakies 3 kg REXA do kolorów zaplacilam 17 zl, z powrotem dostałąm 14, wiec za 3 zl w sumie byl. Wlasnie go wykanczam-nie jest zly-rozpuszcza sie (a wstawiam i na 30 i na 60 stopni, na 15 min i na 2 godz.), zapach proszkowywink nam ubrania dopiera, ale my jestesmy dorosli, nie produkujemy jakichs uporczywych plam wink
      • boby_moby Re: proszek do prania 26.08.11, 09:48
        Hej dziewczyny, już po praniu. Powiem szczerze, że jestem mile zaskoczona - pranie doprane, a po wypłukaniu w płynie do płukania pachnie jak zwykle smile).
        • nuova Re: proszek do prania 26.08.11, 12:32
          boby_moby napisała:

> Hej dziewczyny, już po praniu. Powiem szczerze, że jestem mile zaskoczona - pra
          > nie doprane, a po wypłukaniu w płynie do płukania pachnie jak zwykle smile).

Chyab te tanie proszki mają to do siebie, że po płukaniu zapach proszku znika, i bez znaczenia czy było płukanie z uszlachetniaczem czy bez niego.
          • kr_ka_11 Re: proszek do prania 26.08.11, 13:04
            bryza pachnie po praniu, bez płynu do płukania piorę np. ręczniki i pachną po wyschnięciu.
            • nuova Re: proszek do prania 26.08.11, 13:18
              kr_ka_11 napisała:

> bryza pachnie po praniu,

...no to mówię, tanie.

bez płynu do płukania piorę np. ręczniki i pachną po w
              > yschnięciu.

...i jeszcze zależy jak suszysz. U mnie jak zrobię pzreciąg, to pachnie, nawet bez dodatku płynu do płukania, a jak suszę w zamkniętym pomieszczeniu, to niewypłukane w płynie nie pachnie proszkiem.
            • nuova Re: proszek do prania 26.08.11, 13:20
              kr_ka_11 napisała:

> bryza pachnie po praniu,

...no to mówię, tanie.

ech, zakręciłam się. Przeczytałam, że nie pachnie...
              • irenazu Re: proszek do prania 26.08.11, 15:18
                Ja od dawna używam proszków tych tańszych, np. "E" lub Dosia i nie narzekam a płyn do płukania dodaję głównie ze względów antystatycznych.
                • nuova Re: proszek do prania 26.08.11, 17:59
                  irenazu napisała:

> Ja od dawna używam proszków tych tańszych, np. "E" lub Dosia i nie narzekam a p
                  > łyn do płukania dodaję głównie ze względów antystatycznych.

a na co nie narzekasz?
                  • irenazu Re: proszek do prania 26.08.11, 19:10
                    Ani na jakość prania, ani na zapach- więcej od proszku nie wymagam.
                    • mala30latka Re: proszek do prania 28.08.11, 15:58
                      Ja mam tak samo, od dawna piorę w proszkach z niższej półki (E, Dosia, Bryza, Rex, czasem Formil z Lidla) i nie widzę żadnej różnicy w porównaniu z proszkami droższymi, których używałam wcześniej (Persil, Ariel czy Vizir). Na zapach nie jestem szczególnie wyczulona, pranie jest czyste i to mi w zupełności wystarcza.
                      • nafnaf4 Re: proszek do prania 13.09.11, 14:09
                        DLa mnie E jest kiepski. Pranie jakieś sztywne było. Teraz wykańczam go do psich ręczników.
                      • szmytka1 Re: proszek do prania 07.10.13, 14:02
                        mala30latka napisała:

> Ja mam tak samo, od dawna piorę w proszkach z niższej półki (E, Dosia, Bryza, R
                        > ex, czasem Formil z Lidla) i nie widzę żadnej różnicy w porównaniu z proszkami
                        > droższymi, których używałam wcześniej (Persil, Ariel czy Vizir). Na zapach nie
                        > jestem szczególnie wyczulona, pranie jest czyste i to mi w zupełności wystarcza
                        > .

Ja mam zupełnie na odwrót. Kiedy z Vizira sensitive przerzuciłam się na E color byłam zaskoczona poprawą jakości prania. E doprał mi wiele plam, których vizir nie dał rady, no i zapach E jest ładniejszy i utrzymuje się dłużej niż w przypadku vizira.
    • puenta7 proszki do prania 03.10.13, 23:12
      ja od dawna używam proszku OMO i dodaję płynu do płukania. Ja normalnie nastawiam pranie na 2 godziny i wszystko jest ok. A do takich ,,wyjściowych" bluzek i delikatnych rzeczy używam płynu do prania. Ja zazwyczaj kupuję płyny do prania z Biedronki i jak dla mnie te płyny są takie same jak np. Perwoll. Moim zdaniem warto wypróbować też tańsze proszki do prania czy płyny do prania, bo czasem zdarza się, że ta sama firma produkuje proszek X oraz proszek Y i często do obu opakowań sypie się to samo, a sprzedaje się proszki pod różnymi nazwami, jeden jest tańszy, a drugi droższy
    • 22pagoda Re: proszek do prania 04.10.13, 08:57
      właśnie tutaj forumowiczka nuova pisała o płynie do prania o zapachu mydła marsylskiego
      co prawda nie używałam jego do prania ręczników i ścierek i pościeli bawełnianej ale do lżejszego jasnego prania i jestem nawet zadowolona
      nie mam nazwy przy sobie, nazywa sie fornil?
    • metamorphosis4 Re: proszek do prania 06.10.13, 12:37
      Ostatnio zaczęłam używać Clovin i chyba przy nim zostanę. Dopiera doskonale i ładnie pachnie. Mam wrażenie, że białe rzeczy są po nim jakies takie jaśniejsze. Do ciemnych uzywam płyn. Aktualnie jest to Perła do kolorów w takiej czerwonej butli. Bardzo podoba mi się jej zapach.
    • ziutkamala Re: proszek do prania 07.10.13, 11:10
      Tez używam Ariela albo Vizira, dla małego Bobasa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka