Dodaj do ulubionych

urlop -ciąża

18.09.11, 10:04
Doradźcie dziewczyny, czy ta sytuacja jest w porządku?
Pracuję w p-lu, umowa na czas nieokreślony.
Jestem w ciąży -poród w kwietniu.
Tak się składa, że macierzyński pokryje mi się z urlopem -z czego nie ukrywam bardzo się cieszę, ponieważ automatycznie przedłuży mi się czas pobytu z maluszkiem.

Niestety, dyrektor wymyśliła, że zorganizuje mi pracę tak, aby jak najbardziej wykorzystać urlop przed porodem, żebym później jak najmniej miała do wykorzystania. Mam się nastawić na to, że jak będą dni luźniejsze typu 2,10 listopada, między świętami, ferie -wysle mnie na urlop. Jeżeli będzie w przedszkolu okes, ze dzieci bedą chorowały - będę miała urlop na telefon (co jest dla mnie zupełnie bez sensu, bo nic mi po takim wolnym dniu, jeżeli mam do pracy na 11 czy 12 a o 9 dowiem się, że mało dzieci i mam nie przychodzić, bo połączy grupy).

Szczerze mówiąc jak dowiedziałam się o tych planach i jeżeli faktycznie dojdą do skutku -to chyba będę uciekać na L4, mimo że wolałabym pracować, póki będę sie dobrze czuła i dam radę...
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: urlop -ciąża 18.09.11, 10:52
      Dyrektorka nie ma prawa dyktować Ci kiedy masz wziąć urlop.
    • otterly Re: urlop -ciąża 18.09.11, 12:44
      Co to znaczy "wyśle Cie na urlop"? Nie mam do tego żadnego prawa. Nie dawaj się robić w konia, nie gódź się na takie traktowanie. Jeśli jesteś zdrowa (nie masz L4) i masz umowę o prace, to możesz normalnie pracować i nikt nie ma prawa traktować Cię jak pracownika drugiej kategorii. Urlop to jest Twój przywilej, nie obowiązek, pamiętaj o tym.

Życzę dużo spokoju i zdrówka! smile
    • mieszko02 Re: urlop -ciąża 18.09.11, 13:07
      nie ma prawa wysyłać Cię na urlop, urlopu udziela się zawsze na wniosek pracownika, chyba, że chodzi o urlop planowany w tzw planie urlopowym lub urlop zaległy, ale to Ciebie nie dotyczy. Ja rozważalabym rzeczywiście L4, kiedy rozpocznie się okres infekcji, wirusy są dla Was niebezpieczne...
    • tomelanka Re: urlop -ciąża 21.09.11, 17:32
      nie-to nie jest w porzadku! nie moze Ci dyktowac kiedy masz wziac urlop-zazwyczaj daleka jestem od takich praktyk, ale jakby mi szefowa takie numery chciala robic, to bym od razu na l4 poszla uncertain:/uncertain a po sadach pracy czy innych takich nie chcialoby mi sie latac uncertain
      • lola_kr Re: urlop -ciąża 22.09.11, 10:28
        Ciąża nie choroba, bez przesady z tym L4
        • mieszko02 Re: urlop -ciąża 22.09.11, 15:38
          pewnie, że nie choroba, ale stersować sie w ciązy nie chciałabym.
          Sama pracowałam w ciąży do 10 dnia przed porodem, ale siedziałam za biurkiem.
          Mam kilka kolezanek przedszkolanek i one wczesnie szły na ZLA z uwagi własnie na zawód bardzo"zawirusowany" oraz urazogenny smile (mówiły o zderzeniach z maluchamismile
    • mmena Re: urlop -ciąża 22.09.11, 09:54
      Lepiej spytaj kogos kto siedzi w przepisach.
      Jeszcze do niedawna szef mial prawo wyslac pracownika na urlop.
      Sprawdzalam to u prawnika kilka lat temu, byc moze od tego czasu sie cos zmienilo. Nie pamietam tez w jakich warunkach bylo to dozwolone.
      To tez nie do konca jest tak, ze urlop to przywilej. Jest i przywilejem, i obowiazkiem. W pewnym okresie czasu masz obowiazek go wykorzystac.
      • wuika Re: urlop -ciąża 22.09.11, 11:28
        Urlopu udziela się na wniosek pracownika, poza kilkoma sytuacjami, kiedy to termin urlopu jest wymuszony przez sytuację: zaklepanie urlopu w planie urlopowym, zaległy urlop, urlop w trakcie wypowiedzenia, czy przestojów w fabrykach. Poza tym, to trzeba złożyć wniosek (poza z kolei sytuacjami nagłymi, jak np. urlop na żądanie), żeby mieć urlop. Hasło, że ktoś kogoś wysyła na urlop, bo pracodawcy tak pasuje, jest co najmniej nie w porządku i nie musisz się na niego zgadzać.
        Co do obowiązku / prawa do korzystania z urlopów - pracodawca może wymagać wykorzystania urlopu choć raz w roku w wymiarze 10 dni, bo takie 'prawo' pracownika jest zapisane w KP.
        Ale przedstawiony opis nie wykazuje żadnych znamion sytuacji, w której pracodawca ma prawo wymusić na Tobie urlop. Pytanie, co zrobić? Można powiedzieć szefowej, że się nie zgadzasz, możesz ustalić kilka dni, kiedy urlop akurat będzie Ci wygodny, możesz całkowicie się zgodzić na przedstawiony pomysł, żeby np. nie zaogniać sytuacji. To wszystko zależy od tego, jakie układy są w tej pracy. Prawo stoi po Twojej stronie, ale doskonale wiemy, ze nie zawsze można sobie pozwolić na pełne korzystanie z prawa powiedzenia sobie "nie zgadzam się i już".
        • krokkrokkrok Re: urlop -ciąża 23.09.11, 15:15
          Dzięki za rady.
          Tak mi się wydawało, że pracodawca nie moze mnie "zmusić" do urlopu -ale wolałam się upewnić, bo może coś się w przepisach nie pozmieniało.

Co co L4 -jeśli sytuacja mnie nie zmusi wink nie zamierzam nadużywać -podczas poprzedniej ciaży pracowałam do 8 m-ca (takze w przedszkolu)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka