hildegarde87 07.10.11, 15:01 Kiedyś był na nie prawdziwy boom, teraz chyba oddają pola ciśnieniowym, chociaż te drugie to naprawdę droga zabawa. Opłaca się odłożyć i kupić jakiegoś malutkiego Zelmera czy Siemensa, czy kawa z przelewowego na dłuższą metę też da radę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria10344 Re: Kawa - ekspresy przelewowe 07.10.11, 16:19 Niekoniecznie musi to być tani przelewowy,chociaż od takiego zaczynałam.Na rynku jest tak wiele,że znajdziedz coś dla siebie.Ja mam Dolce Gusto i stoi w schowku.Dzień zaczynam od postawienia ekspresika na gazie/można też na płycie elektrycznej,co z indukcją nie wiem/.Gdy kończę ablucje i malunki,kawa /pyszna/na mnie czeka.Mam 2,jeden malutki na 2 kawki i drugi bardzo duży dla gości.Są zalety:nie stoi grzmot ,mało zmywania,tylko przepłukanie.Wadą jest brak spieniania mleka,chociaż pokazały się już wypasione,które taką funkcję mają. Ja mam ostatnio czarne.Nie widać przebarwień. Odpowiedz Link
jarka63 Re: Kawa - ekspresy przelewowe 07.10.11, 16:43 Taki ekspres do postawienia na gazie to kawiarka,a nie przelewowy. A jeśli chodzi o ekspresy przelewowe, to ja akurat używam tylko takich, bo kawa z ciśnieniowego po prostu mi nie smakuje. Jestem wierna Philipsowi, mam teraz drugi ekspres tej firmy. Poprzedniego używałam kilkanaście lat, nowy kupiłam tylko dlatego, ze tamten mi się w końcu znudził. Odpowiedz Link
wiotka_trzpiotka Re: Kawa - ekspresy przelewowe 07.10.11, 17:31 mam mały przelewowy codziennei rano robi mi kawę na drogę do pracy- uwielbiam ciśnieniowy to beznadzieja: drogi, trzeba myć i kawa taka splaona jest dla mnie w smaku a jak piję tylko małą kawkę to kawiarka na kcuhenkę obowiązkowa ale ja spienionego mleka nie lubie... Odpowiedz Link
jarka63 Re: Kawa - ekspresy przelewowe 07.10.11, 21:29 wiotka_trzpiotka napisała: > mam mały przelewowy > codziennei rano robi mi kawę na drogę do pracy- uwielbiam > ciśnieniowy to beznadzieja: drogi, trzeba myć i kawa taka splaona jest dla mnie > w smaku > a jak piję tylko małą kawkę to kawiarka na kcuhenkę obowiązkowa > ale ja spienionego mleka nie lubie... O to to dokładnie, kawa jak spalona, a od spienionego mleka mam mdłości. Wszyscy mi się dziwią, a jednak nie jestem sama Odpowiedz Link
lirio Re: Kawa - ekspresy przelewowe 07.10.11, 18:12 Szukałam przelewowego - nie mogłam upolować taniego w stacjonarnym sklepie - tzn firmowego za 100-150zł. Za mniej niż 300 kupiłam ciśnieniowy Tchibo. Jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link
moni_ka30 Re: Kawa - ekspresy przelewowe 07.10.11, 21:36 Ja kupilam podwojny. W przypadku wiekszej ilosci gosci nie wyobrazam sobie stania i robienia tych kaw dla kazdego (mimo ze ma mozliwosc zrobienia dwoch jednoczesnie). Tak ze dla mnie jest przelewowy a cisnieniowym chlop sie bawi. Odpowiedz Link
marionaud_1 Re: Kawa - ekspresy przelewowe 09.10.11, 18:24 JA też mam taki - stary (chyba ośmioletni) ale jary Krups: wielki dzban przelewowy i stanowisko ciśnieniowe na 2 filiżanki. Obok niego malutki Tshibo na tabletki na szybkie kawki. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: Kawa - ekspresy przelewowe 08.10.11, 16:55 Ja mam ciśnieniowy na kapsułki Tchibo i jestem bardzo zadowolona. Od tego czasu unikam picia kawy z przelewowego u rodziców Odpowiedz Link
otterly Re: Kawa - ekspresy przelewowe 09.10.11, 13:07 Ja w domu uznaję tylko przelewowy, bo lubię meić dużo gorącej kawy. Maleńkie espresso uwueibiam w dobrej kawiarni, z wielkiej silnej maszyny. Mam takiego Philipsa i go uwielbiam. Leje wrzątek z góry, dzięki czemu woda nie stygnie w rurkach, kawa jest aromatyczna, mocna. Ale prawdą jest też to, że zużywa się do niego więcej kawy niż do ciśnieniowego, więc nie jest to tania sprawa. Ale dzbanek ciepłej kawy przez cały poranek - bezcenny Odpowiedz Link
brumming Re: Kawa - ekspresy przelewowe 09.10.11, 17:49 Także mam Tchibo na kapsułki i go uwielbiam!! kawa jest doskonała, aromatyczna, do zrobienia w 20s i w dodatku w wymaganej ilości - np jedna filiżanka. Właśnie wypiłam swoją popołudniową - super! Odpowiedz Link
kluska2cv Re: Kawa - ekspresy przelewowe 09.10.11, 18:35 Ja mam ekspres przelewowy, najtańszy jakiś bezfirmowy. Przede wszystkim ma timer, wiec jak wstanę gorąca kawa już na mnie czeka, po drugie mam cały dzbanek kawy, a ja lubię od razu pełen kubek a nie tyci tyci filiżaneczki. Jest to też przydatne jak przyjdą goście. W pracy mamy ciśnieniowy, kawa mi smakuje ale jakoś źle się po niej czuje. Z przelewowego wydaje mi się delikatniejsza. Odpowiedz Link
6klepka Re: Kawa - ekspresy przelewowe 09.10.11, 19:19 czy kawa z przelewowego na dłuższą metę też da radę? jak najbardziej, mam Boscha za 99 zł działa ok 2 lat bez zarzutu a kawa jest ok. Odpowiedz Link
misie.zelki Re: Kawa - ekspresy przelewowe 10.10.11, 17:59 ja używam zaparzarki, powoi zastanawiam się nad przelewowym w ciśnieniowy nie mam zamiaru się zaopatrywać Odpowiedz Link
fo-o Re: Kawa - ekspresy przelewowe 11.10.11, 12:48 Ja właśnie zastanawiam się, czy nie kupić sobie ekspresu przelewowego Bosha model TKA 1411V. Wszyscy mi mówią, że jest to dobra firma, a do tego jest on w promocji na stronie medialux.pl także wydaje mi się, że warto skorzystać z okazji Odpowiedz Link
kreatywneszycie.pl Re: Kawa - ekspresy przelewowe 11.10.11, 13:25 ja mam w pracy wlasnie ten przelewowy ekspres i dziala bez zarzutu, do tego sie kupuje filtr, i juz, latwo sie myje, jest tez plytka ktora podgrzewa ten dzbanek, wiec tak szybko nei stygnie. Rzdna filozofia jesli chodzi o obsluge, nic sie nie psuje bo nie ma co, ponoc jest delikatny w obsludze. Odpowiedz Link
as.maragd Re: Kawa - ekspresy przelewowe 13.10.11, 23:48 też taki ekspres posiadam i jestem z niego bardzo zadowolna. Pyszna kawa, niedrogi i ładny. Zgadzam się z poprzedniczką i polecam. Odpowiedz Link