23.12.11, 21:31
Jestem,a raczej byłam zatrudniona na umowę o pracę.W zeszłym m-cu zachorowało moje dziecko i wzięłam na niego 4 dni opieki wystawionę przez lekarza.Niby wszystko ok,ale jakie było moje zdziwienie kiedy dostałam wypłatę o ponad 10 % mniejszą.Dziwne,bo wczśniej brałam zwolnienia na dziecko i wypłata była niewiele niższa.
Księgowa mi powiedziała ze zmieniły się przepisy i mój pracodawca nie może mi wypłacać za taką opiekę.Dała mi kilka wniosków do wypełnienia do ZUSu,(nawet mój mąż musiał jeden wypełnić),bo teraz on ma mi wypłacić za te 4 dni.
JAkoś do końca nie umiem w to uwierzyć,bo wcześniej nie miałam takiej sytuacji,ani nikt z moich znajomych.Czy ktoś się zna na tych przepisach?
MAm jeszcze jeden problem,zwolniłam się z tej pracy i nie wiem w jaki sposób Zus mi to zwróci?
Obserwuj wątek
    • adams_katowice Re: ZUS, L-4 23.12.11, 23:01
      Rozróżnia się dwa rodzaje opieki:
      1.2dni w roku na dziecko z kodeksu pracy,płatne jak za urlop wypoczynkowy,
      2. l4 od lekarza,max 60dni w roku,płatne średnia z 12m-cy pomniejszona o składki na FUS, dzielona przez 30 i mnożona przez 80%, dlatego pensja jest niższa
      • patrycja22wiosny Re: ZUS, L-4 24.12.11, 11:23
        Ja właśnie miałam L-4 od lekarza (4 dni).Nierozumiem dlaczego za te dni mam się zwracać do ZUSu o wypłacenie,a nie do mojego pracodawcy? Wcześniej miałam wszystko wypłacane z wypłatą. Wygląda to tak,że jakbym była na L-4 30 dni to pracodawca nie wypłaciłby mi pensji?Musiałabym składać wnioski do Zusu? A nie ma przypadkiem tak że do 30 dni L-4 wypłaca pracodawca?
        • skarpetka82 Re: ZUS, L-4 24.12.11, 20:32
          A ile osób jest zatrudnionych w Twojej firmie?
          • patrycja22wiosny Re: ZUS, L-4 25.12.11, 12:56
            11 umowa o pracę, 3 umowa zlecenie
            • lilyrush Re: ZUS, L-4 25.12.11, 13:24
              przy takiej wielkości firmy zasiłki chorobowe wypłaca ZUS
            • mieszko02 Re: ZUS, L-4 26.12.11, 12:39
              przy takiej liczbie zatrudnionych zasiłki (w tym opiekuńczy, jak Twoj) wypłaca ZUS. Jeśli byłas zatrudniona i ZLA złożyłaś w firmie, to ona powinna wraz ze stosownymi dokumentami (Z-3 - wypełnia Twoja firma, i Z-15 - ten druk który dostałaś do wypełnienia) przekazać je do ZUS w celu wypłaty. Twój mąż nic nie musi załatwiać w swojej firmie, zasilek opiekuńczy wypłaca się na podstawie oświadczenia Z-15, z którego wynika, że nie było innego członka rodziny, który mógł zająć się dzieckiem i drugi rodzic nie wykorzystał już w br przysługujacych na opiekę 60 dni.
        • mieszko02 Re: ZUS, L-4 26.12.11, 12:48
          za pierwsze w roku 33 dni choroby (Twojej, nie Twojego dziecka) wypłaciłby Ci pracodwca ze swoich środków finansowych, od 34 dnia choroby, tzw zasiłek chorobowy oraz inne zasiłki (opiekuńczy, wypadkowy) płaci od razu ZUS.
    • patrycja22wiosny Re: ZUS, L-4 27.12.11, 11:14
      Dziękuję wszystkim za wyjaśnienie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka