Dodaj do ulubionych

Syrop na kaszel

11.01.12, 12:31
drogie Wdpd poradźcie coś bo juz ledwie dycham. Mam od przedwczoraj straszny kaszel, taki suchy, bolący. Kupiłam już dwa syropy (i wypiłam) polecone przez panie aptekarki, ponoć oba super, jeden to Robbitusin, drugu Supermin.
Po żadnym mi nawet troche nie przeszłoNie mqam grączki, nie łamie mnie w kościach, czyli to chyba jakieś przeziębienie. Antybiotyków chciałabnym uniknąć.
Polećcie jakiś dobry sprawdzony syrop proszę
Obserwuj wątek
    • taba18 Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 13:01
      Tych wymienionych nie znam, ale u mnie i domowników sprawdza się syrop prawoślazowy - kosztuje ok. 2zł, a ostatnio pomógł mi też syrop dla dzieci Herbapect Junior - też zawiera prawoślaz, a poza tym tymianek i inne. Może spróbuj prawoślazowy, jest naprawdę niezły.
    • patsy79 Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 13:05
      lepiej żebu jakiś lekarz Cię osłuchał, moja mama miała podobnie jak Ty, bez gorączki sam kaszel, leczyła się sama i w końcu dorobiła się zapalenia płuc.
    • mammajowa Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 14:11
      sól emska. i wtedy powinno przejść w mokry. jak nie przejdzie to do lekarza.
      • mammajowa Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 14:13
        za wcześnie enter - może być atypowe zapalenie płuc (wskazane rtg i igm i igg na chlamydię pn. i mykoplazmę pn.). leczy się makrolidami, rovamycyną lub penicylinami. chlamydię ponoć prawie wyłącznie rovamycyną można wyleczyć.
    • budzik11 Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 14:23
      Ja się na Robitussinie nigdy nie zawiodłam, u nas zawsze działa, dzieciom daję wersję Junior i kaszel ustępuje po kilku minutach. Ale jeśli tobie nie pomógł, to może tabletki - Accodin lub Thiocodin (ten drugi jest na receptę) - też bardzo skuteczne.

A tak w ogóle - to może to krztusiec? Byłaś szczepiona?
      • greglis Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 15:34
        Jesli faktycznie nie jest to nic poważnego ( co warto u lekarza stwierdzić ) to na taki upierdliwy suchy kaszel, który im więcej sie kaszle to nie mozna przestać ( szczegolnie w nocy ) to polecam SINECOD , rewelacyjnie działa juz po paru minutach
    • zabojadek40 Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 19:11
      Sinecod i supremin to jedno i to samo, tyle, że ten drugi jest tańszy. Syrop prawoślazowy jest na kaszel mokry, nie na suchy. Na twoim miejscu do lekarza bym poszła, bo skoro bierzesz syropy a one nie pomagają... Możesz jeszcze spróbować flegaminę aby rozrzedziła szybko to co w klacie zalega i wtedy wywołasz kaszel mokry. A suchy kaszel i tak w końcu na mokry przechodzi. Lekarz chociaż cię osłucha i będziesz wiedziała czy to tylko gardło, czy gorzej. Wcale nie jest powiedziane, że zaraz antybiotyk dostaniesz. A nawet jeśli ci przepisze, to możesz zapytać czy mogło by być bez anty..., albo nie wykupuj recepty wink
      • wadera3 Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 19:24
        Taki kaszel leczy się następująco, w dzień coś lekko wykrztuśnego, rozrzedzającego ewentualną wydzielinę (Flegaminę odradzam, bo zbyt radykalna)np ACC, syrop z cebuli. Pod wieczór i na noc, koniecznie coś przeciwkaszlowego typu acodin, thiocodin, wówczas w nocy można spokojnie kontrolować ewent. wykrztuszanie jeśli wydzielina się zaczyna zbierać, a nie ma tego strasznie zrywającego kaszlu.
        Oczywiście jeśli kaszel występuje jako sam objaw przeziębienia, bez dodatkowych dolegliwości typu gorączka, osłabienie, bóle mięśniowe czy duszności.

Sama miewam w ramach infekcji tylko i wyłącznie zapalenie tchawicy, i podanie mi Flegaminy powoduje potworne odruchy kaszlowe, aż do wymiotnych. Nigdy ten kaszel też nie przechodzi w mokry, bo skąd wydzielina w tchawicy?
        Gdyby nie leki z Codeiną, chyba wyplułabym przeponę razem w wnętrznościami.
    • alicez Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 19:19
      To może być też zapalenie krtani. Ja się tak męczyłam. Pomogły mi tabletki Herbitussin Gardło i kaszel + inhalacje.
      • alikate Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 19:27
        Mnie pomógł Mucosolvan.
    • for.malina Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 19:31
      dzięki Wam dziewczyny za wszelkie porady

jedyne co jakoś pomogło to thicodin

a wypiłam dzisiaj cały syrop prawoślazowy, supremin wiecej niż pół i cały robitussin

straszny ten kaszel, nigdy czegoś takiego nie miałamcrying
      • alikate Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 19:48
        for.malina napisała:

" ...wypiłam dzisiaj cały syrop prawoślazowy, supremin wiecej niż pół i cały robit
        ussin".

Nie przesadzaj.
        Więcej, nie znaczy lepiej. Kaszlu nie wyleczysz - wątrobę "załatwisz".
        • for.malina Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 19:54
          ja to z desperacji, ten kaszel mnie tak wymęczył ze już prawie płakałam
          • alikate Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 19:56
            for.malina napisała:

"ja to z desperacji, ten kaszel mnie tak wymęczył ze już prawie płakałam".

Współczuję bardzo. Jeśli masz kaloryfery, to namocz ręcznik i połóż na nim.
            I nie pij nic z miodem. Miód jeszcze bardziej podrażnia gardło. Syrop na suchy kaszel nie powinien być słodki.
            • for.malina Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 20:10
              dziękiwink
              a te syropy to wszystkie słodkie
              po thiocodinie naprawde jest ulga,już jakoś sie ogarniam powoli
              może przejdzie mi to cholerstwo
              • budzik11 Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 20:26
                Możesz jeszcze robić inhalacje z soli fizjologicznej (z nebulizatura) albo nad garnkiem z posolonym wrzątkiem. Osłonowo na podrażnione kaszlem gardło - polecam do ssania "Tymianek + podbiał" - bardzo mi pomógł po intubacji (operacja), kiedy miałam podrapane gardło, potwornie chciało mi się kasłać a nie mogłam, bo miałam rozcięty brzuch. Ew. tabletki Isla, chociaż te na mnie bardzo nie działają, ale ludzie sobie chwalą. Herbatka "Bronchial" do zaparzania, Herbapolu.
                • ella_nl Re: Syrop na kaszel 11.01.12, 20:52
                  A ja polecam syrop Levopront. Fakt, jest na receptę. Jak córka ma bardzo mocny kaszel podaję go na noc. Działa natychmiast.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka