11.02.12, 11:40
Mam dzis gosci i musze przygotować wszystko wczesniej , prosze więc o pomoc doswiadczone Panie domu smile
Po pierwsze czy mogę kilka godzin wcześniej zrobic pierozki z ciasta fransuskiego a dopiero jak przyjdą goście wrzucić je do piekarnika- gdzie je przechowywaćm czy powinny być przykryte?
Po drugie czy mozna wcześniej przygotować ciast0 na muffinki ( bananowe) , powlewać do formy ( silikonowej) i upiec kilka godzin później. Pilne!!!!!
Obserwuj wątek
    • ookaa Re: Goście! 11.02.12, 11:58
      Wyroby z ciasta francuskiego przechowywałam maksymalnie 1,5 godz. Dłużej bałam się ze względu na dość wilgotny w moim przypadku farsz. Przechowywałam na blasze do pieczenia, lekko przykryte, w lodówce. Być może ktoś przechowywał dłużej z dobrym skutkiem? Wiele zależy od konsystencji nadzienia.
      O mufinkach nie wiem nic.
    • katarzyna4511 Re: Goście ! 11.02.12, 13:22
      Ciasto francuskie trzyma się tylko w lodówce, musi być zimne. Najlepiej podpiec te pierożki, a jak goście przyjdą, to tylko je dopiec w piekarniku.
      Muffinków nie da się, niestety, przetrzymać surowych kilka godzin - nie urosną.
    • budzik11 Re: Goście ! 11.02.12, 13:53
      Na temat ciasta francuskiego nie wiem nic, natomiast mufinek nie da sie przetrzymać na surowo (ale przecież ich zrobienie trwa 3 minuty, więc to chyba nie problem).
    • kotwtrampkach Re: Goście ! 11.02.12, 20:42
      pewnie już za późno, ale moze na przyszłość się przyda.
      jeżeli chodzi o muffiny: często przygotowywałam dwa naczynia zmieszanych składników, to z jajkiem trzymałam w lodówce. Nieraz czekało 12 godzin, nie było problemów. miałam najprostsze przepisy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka