magda.tyl 25.07.12, 10:40 Wymyśliłam sobie tort dla 5 latka - 3 biszkopty każdy będzie w innym kolorze, zielony, czerwony i niebieski. Do tego pasowałyby białe masy dwie, ale nie wiem jakie. Myślałam o owocowych, macie jakieś sprawdzone? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniuta75 Re: Masa do tortu 25.07.12, 10:55 Robię masę z tego przepisu mojewypieki.blox.pl/2009/10/Tort-tiramisu.html i zawsze wychodzi . Odpowiedz Link
mw144 Re: Masa do tortu 25.07.12, 11:31 Właśnie robiętort dla 6 latka Idę na łatwiznę i przekładam bitą śmietaną: margarytka-kulinarnie.blog.onet.pl/Tort-smietanowy-z-akcentem-mal,2,ID398674870,n Odpowiedz Link
piegoosek Re: Masa do tortu 25.07.12, 12:05 ja tez tylko i zawsze z bita smietana! mozna przelozyc latwymi do krojenia owocami, ale tort smietanowy prosto z lodowki zawsze kazdemu bedzie samkowal. na wierzch mozesz ugotowac/badz kupic (choc ciezko je znalezc w sklepach) np. wisnie w zelu, wygladaja super, no i smakuja powodzenia! Odpowiedz Link
catalina81 Re: Masa do tortu 25.07.12, 11:44 budyń waniliowy ugotować w 1,5 szklanki mleka, ostudzić, dodać 1 szklankę cukru i stopniowo 1 masło roślinne Odpowiedz Link
magda.tyl Re: Masa do tortu 25.07.12, 12:18 Jak w tą bitą śmietanę włożę suche borówki, to nic się nie stanie? Drugą masę zrobię cytrynową i włożę w nią kawałeczki ananasa. Odpowiedz Link
5aaala Re: Masa do tortu 25.07.12, 12:25 z borówkami możesz bo są suche, ja też daje owoce i nic sie nie dzieje, co do ananasa to najpierw odsącz go dobrze żeby nie był zbyt mokry, ja dodaje jeszcze do bitej śmietany fix do ubijania i na koniec jak już ubije pokruszone bezy - fajnie to potem smakuje są chrupiące nie wilgotnieją od śmietany. Odpowiedz Link
antytalentka Re: Masa do tortu 25.07.12, 19:33 Całkiem niedawno Dziewczyny pomagały mi w "przygotowaniu" kremów: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,136665722,136665722,Krem_do_tortu.html Odpowiedz Link
budzik11 Re: Masa do tortu 26.07.12, 10:08 Wygugluj sobie "tort tęczowy" i zobacz, czym ludzie przekładają. Tu np. też masa z bitej śmietany i mascarpone: mojewypieki.blox.pl/2011/09/Teczowy-tort-rainbow-cake.html Odpowiedz Link
viviana0 Re: Masa do tortu 29.07.12, 11:21 ja do ubitej śmietany kremówki dodaję rozpuszczoną i ostudzoną miętową czekoladę - wychodzi fajny tort miętowy, polecam Odpowiedz Link
ella_nl Re: Masa do tortu 30.07.12, 22:44 Podpinam się pod wątek Chciałabym zrobić biszkopt rzucany z mojewypieki.blox.pl. Podpowiedzcie mi czy mogę do surowego ciasta dodać niebieski barwnik w proszku? Nic się z tym biszkoptem nie stanie? Córce zależy na niebieskim biszkopcie Odpowiedz Link
budzik11 Re: Masa do tortu 31.07.12, 15:04 Nic się nie stanie, ale te barwniki w proszku trzeba rozpuścić w małej ilości wody przed dodaniem do czegokolwiek, jak sypniesz proszek, to wyjdzie najprawdopodobniej bura masa. Ja tak zrobiłam z miętowymi bezami, uważałam, że piana z białek jest wystarczająco wilgotna, żeby barwnik się rozpuścił, i wyszły sraczkowozielone, bardziej khaki niż zielone. Dopiero następnym razem, kiedy rozpuściłam barwnik w naprawdę malutkiej ilości wody (ok. łyżka w kieliszku), wyszły piękne, apetycznie zielone. Odpowiedz Link
ella_nl Re: Masa do tortu 31.07.12, 16:34 Dziękuję Budzik. Tylko pewnie jak dodam nawet niewielką ilość wody to mi biszkopt opadnie.... Odpowiedz Link
majowa_kotka Re: Masa do tortu 01.08.12, 14:27 Może to zależy od koloru? Ja taki tort robiłam już trzykrotnie i wcale nie rozpuszczałam żadnego barwnika, a kolory wyszły bardzo ładne (może oprócz fioletu, do którego nie umiem dobrać proporcji i za każdym razem wychodził mi zbyt ciemny). Odpowiedz Link
ella_nl Re: Masa do tortu 01.08.12, 17:03 majowa_kotka napisała: > Może to zależy od koloru? Ja taki tort robiłam już trzykrotnie i wcale nie rozp > uszczałam żadnego barwnika, a kolory wyszły bardzo ładne (może oprócz fioletu, > do którego nie umiem dobrać proporcji i za każdym razem wychodził mi zbyt ciemn > y). To podpowiedz mi proszę jakie dać proporcje? I w którym momencie wsypać barwnik? Kolor będzie niebieski lub różowy. Odpowiedz Link