Dodaj do ulubionych

Masa do tortu

25.07.12, 10:40
Wymyśliłam sobie tort dla 5 latka - 3 biszkopty każdy będzie w innym kolorze, zielony, czerwony i niebieski. Do tego pasowałyby białe masy dwie, ale nie wiem jakie. Myślałam o owocowych, macie jakieś sprawdzone?
Obserwuj wątek
    • aniuta75 Re: Masa do tortu 25.07.12, 10:55
      Robię masę z tego przepisu mojewypieki.blox.pl/2009/10/Tort-tiramisu.html i zawsze wychodzi smile.
    • mw144 Re: Masa do tortu 25.07.12, 11:31
      Właśnie robiętort dla 6 latkawink Idę na łatwiznę i przekładam bitą śmietaną:
      margarytka-kulinarnie.blog.onet.pl/Tort-smietanowy-z-akcentem-mal,2,ID398674870,n
      • piegoosek Re: Masa do tortu 25.07.12, 12:05
        ja tez tylko i zawsze z bita smietana! mozna przelozyc latwymi do krojenia owocami, ale tort smietanowy prosto z lodowki zawsze kazdemu bedzie samkowal. na wierzch mozesz ugotowac/badz kupic (choc ciezko je znalezc w sklepach) np. wisnie w zelu, wygladaja super, no i smakuja smile powodzenia!
    • catalina81 Re: Masa do tortu 25.07.12, 11:44
      budyń waniliowy ugotować w 1,5 szklanki mleka, ostudzić, dodać 1 szklankę cukru i stopniowo 1 masło roślinne
      • magda.tyl Re: Masa do tortu 25.07.12, 12:18
        Jak w tą bitą śmietanę włożę suche borówki, to nic się nie stanie?
        Drugą masę zrobię cytrynową i włożę w nią kawałeczki ananasa.
        • 5aaala Re: Masa do tortu 25.07.12, 12:25
          z borówkami możesz bo są suche, ja też daje owoce i nic sie nie dzieje, co do ananasa to najpierw odsącz go dobrze żeby nie był zbyt mokry, ja dodaje jeszcze do bitej śmietany fix do ubijania i na koniec jak już ubije pokruszone bezy - fajnie to potem smakuje są chrupiące nie wilgotnieją od śmietany.
    • antytalentka Re: Masa do tortu 25.07.12, 19:33
      Całkiem niedawno Dziewczyny pomagały mi w "przygotowaniu" kremów:
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,136665722,136665722,Krem_do_tortu.html
    • budzik11 Re: Masa do tortu 26.07.12, 10:08
      Wygugluj sobie "tort tęczowy" i zobacz, czym ludzie przekładają. Tu np. też masa z bitej śmietany i mascarpone: mojewypieki.blox.pl/2011/09/Teczowy-tort-rainbow-cake.html
      • viviana0 Re: Masa do tortu 29.07.12, 11:21
        ja do ubitej śmietany kremówki dodaję rozpuszczoną i ostudzoną miętową czekoladę - wychodzi fajny tort miętowy, polecam
        • ella_nl Re: Masa do tortu 30.07.12, 22:44
          Podpinam się pod wąteksmile
          Chciałabym zrobić biszkopt rzucany z mojewypieki.blox.pl.
          Podpowiedzcie mi czy mogę do surowego ciasta dodać niebieski barwnik w proszku? Nic się z tym biszkoptem nie stanie?
          Córce zależy na niebieskim biszkopciesmile
          • budzik11 Re: Masa do tortu 31.07.12, 15:04
            Nic się nie stanie, ale te barwniki w proszku trzeba rozpuścić w małej ilości wody przed dodaniem do czegokolwiek, jak sypniesz proszek, to wyjdzie najprawdopodobniej bura masa. Ja tak zrobiłam z miętowymi bezami, uważałam, że piana z białek jest wystarczająco wilgotna, żeby barwnik się rozpuścił, i wyszły sraczkowozielone, bardziej khaki niż zielone. Dopiero następnym razem, kiedy rozpuściłam barwnik w naprawdę malutkiej ilości wody (ok. łyżka w kieliszku), wyszły piękne, apetycznie zielone.
            • ella_nl Re: Masa do tortu 31.07.12, 16:34
              Dziękuję Budzik. Tylko pewnie jak dodam nawet niewielką ilość wody to mi biszkopt opadnie....
            • majowa_kotka Re: Masa do tortu 01.08.12, 14:27
              Może to zależy od koloru? Ja taki tort robiłam już trzykrotnie i wcale nie rozpuszczałam żadnego barwnika, a kolory wyszły bardzo ładne (może oprócz fioletu, do którego nie umiem dobrać proporcji i za każdym razem wychodził mi zbyt ciemny).
              • ella_nl Re: Masa do tortu 01.08.12, 17:03
                majowa_kotka napisała:

> Może to zależy od koloru? Ja taki tort robiłam już trzykrotnie i wcale nie rozp
                > uszczałam żadnego barwnika, a kolory wyszły bardzo ładne (może oprócz fioletu,
                > do którego nie umiem dobrać proporcji i za każdym razem wychodził mi zbyt ciemn
                > y).

To podpowiedz mi proszę jakie dać proporcje? I w którym momencie wsypać barwnik?
                Kolor będzie niebieski lub różowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka