Dodaj do ulubionych

Informatyczna WDPD poszukiwana :)

26.07.12, 15:03
Mam problem z laptopem a raczej z dwoma.
Jeden jakiś czas temu zapiszczał ( tuż po zderzeniu z moją dłonią big_grin ) i zawiesił się. Teraz jak go staram się uruchomić to oczywiście wyskakuje ten pasek ( no taki pasek ) i nic więcej się nie dzieje.
Drugi to już wiekowy laptop i mam problem z odtwarzaniem filmów. Wcześniej czegoś takiego nie było. teraz jak chcę obejrzeć online serial jakiś to dźwięk jest oj a obraz klatkuje ( w sensie, że nie jest płynny tylko przeskakuje )

No i teraz pytania :
1. czy mogę coś zrobić sama, żeby laptop pierwszy ten od paska wreszcie się włączył? czy raczej informatyk tu tylko coś zdziała?
2. Co z drugim laptopem i oglądaniem seriali? też nic się nie zadzieje bez pomocy informatyka? no i dlaczego wcześniej wszystko było ok a teraz jest problem z odtwarzaniem filmów? na YT teledyski itp odtwarza normalnie bez problemu.

Beztalencie informatyczne będzie szalenie wdzięczne za każdą pomoc.
Obserwuj wątek
    • ja.dorcia Re: Informatyczna WDPD poszukiwana :) 26.07.12, 19:17
      ad 1) wciśnij f8 od razu po włączeniu, powinien się pojawić ekran uruchomienia trybu awaryjnego... aczkolwiek, też nie musi - laptopy (a konkretniej dyski) nie lubią takiego sposobu okazywania im wyższości wink Jeżeli się uruchomi - uruchom na nim sprawdzanie dysku (to gdzieś we właściwościach komputera jest)

ad 2) spróbuj zainstalować nowsze wersje kodeków. być może też, że film jest zbyt nowy... i choćbyś miała najnowsze kodeki, nie będzie działał dobrze, bo poprostu procesor i karta graficzna nie nadąża dekodować obrazu. Jeżeli zaś chodzi o te same filmy, użyj ccleaner, powinno nieco odmulić sprzęt (w pierwszym przypadku też się przyda)
    • skayowa Re: Informatyczna WDPD poszukiwana :) 26.07.12, 23:59
      A czy masz może systemowy dysk startowy zewnętrzny (np. płytę)? Trzeba spróbować uruchomić system z tego właśnie źródła (jeśli nie pójdzie z automata, nalezy zmienić w BIOSie).
      Co do drugiego problemu, to z dużym prawdopodobieństwem problem ze sterownikami (ew. odtwarzaczem)
    • sadosia75 Re: Informatyczna WDPD poszukiwana :) 30.07.12, 19:26
      No więc zrobiłam jak pisałyście i nic. tzn nie będę kombinować z odpalaniem z płyty bo odpalę to na pewno ale nie wiem co smile
      poczekam aż mi mąz przywiezie wszystkie potrzebne płyty i pójdę do pana/ pani informatyka żeby mi naprawił laptopa.
    • piegoosek Re: Informatyczna WDPD poszukiwana :) 30.07.12, 19:51
      moj stary laptop tez czasem nie chce sie odpalic, tylko"wisi" wlasnie z tym okienkiem smile no i zeby go wtedy uruchomic wciskam alt+ctrl+del no i sie wlacza... moze i u Ciebie zadziala smile
      co do drugiego, moze dysk masz pelny, moze nie ma miejsca?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka