Dodaj do ulubionych

Proste i ciekawe drinki

18.09.12, 18:42
jakie znacie przepisy na bardzo, bardzo proste drinki? smile Ja tylko jeden na żubrówkę z sokiem jabłkowym, który uwielbiam, ale chciałabym teraz zaskoczyć czymś moją drugą połówkę smile
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Proste i ciekawe drinki 18.09.12, 21:11
      Isle of pines, jeden z moich ulubionych, przepis np. tu weheartthis.com/2009/02/18/isle-of-pines-cocktail-of-the-month/
      smile
      • kr_ka_11 Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 09:18
        squirk napisała:
        mozna gdzies kupic gotowy sok z granata? nie widzialam nigdzie, wiec pozostaje chyba tylko wycisnac albo ostatecznie zastapic grenadiną, ujdzie?

przepis super smile
        • squirk Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 14:24
          Na Allegro jest, świeży też można wycisnąć czy dodać kilka kropli grenadiny ale jeśli się soku z granatów nie ma to nie tragedia, bo drink i tak wychodzi świetny (dla mnie, bo to kwestia gustu, wiadomo).
          smile
          • kr_ka_11 Re: Proste i ciekawe drinki 20.09.12, 10:11
            ja uwielbiam większość drinków z rumem w składzie smile ten napewno będzie pyszny, a że w weekend szykuje się nam niewielka imprezka, to podsunęłaś mi fajny pomysł na coś oryginalnego smile
            • squirk Re: Proste i ciekawe drinki 20.09.12, 14:59
              Mam nadzieję, że też tego drinka polubisz, rozważam nabycie gdzieś rumu i zrobienie sobie go wieczorem bo należy mi się jak myszy ziarno, zdrowo się ostatnio namachałam. Polecam zainteresowanym rewelacyjny sposób na schudnięcie - trzeba piec i gotować dla innych tyle, żeby nie mieć czasu na jedzenie wink
      • tommason Re: Proste i ciekawe drinki 07.11.12, 13:39
        potwierdzam połączenie żubrówki bądź z colą bądź z limonką jest najlepsze!
    • lili.lolo Re: Proste i ciekawe drinki 18.09.12, 21:49
      Troszkę bardziej pracochłonne niż żubrówka z sokiem ale jakie zaskakujące.
      • 3zaneta1 Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 09:37
        Ja lubię z mężem wódkę z colą i z cytryną.
    • karlakarla Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 10:16
      Najbardziej zaskoczył mnie drink- adwocat + sok porzeczkowy wymieszany w shakerze, schłodzony, ale nie przesadnie. Najczęściej mieszam wódki smakowe np. żurawinową, cytrynówkę, grejpfrutową lub orzechową z sokami i napojami kolorowymi, wychodzą całkiem niezłe drinki. Wódki smakowe są też idealne do herbaty w zimowe wieczory np, herbata z wódką żurawinową i plasterkiem cytryny lub z cytrynówką i sokiem malinowym.
    • mkaroli Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 10:28
      Wódka (zimna) z sokiem pomarańczowym (dobrej jakości) ubita w shekerze (za cholerę nie wiem jak to się pisze) z lodem z podana zamrożoną truskawką. Mniam.

-
      pracowniapodaniolem.blogspot.com
      opowiemci.blox.pl
    • aniuta75 Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 14:36
      Malibu z sokiem ananasowym - pyyyycha. Niestety proporcji dokładnych nie znam, bo pijam takiego w swoim ulubionym pubie smile.
    • alhana82 Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 16:35
      drink kawowy - likier kawowy i wódka w proporcjach 1 do 3
      malibu z mlekiem - malibu, wódka, mleko (zagśzczone, zwykłe wg smaku) proporcjie 1 do 2 do 4
      błękitna laguna - blue curacao, wódka, sok cytrynowy/pomarańczowy, proporcje 1 do 3 do 5
      podaję jak mi smakuje, można eksperymentować
      • squirk Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 16:48
        O, przypomniałaś mi, że muszę domowego Baileys`a zrobić, dziękuję.
        Jak już robię to nie mieszam z wódką potem, i tak jest mocny, podaję z mnóstwem kostek lodu.
        smile
        • alhana82 Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 16:54
          ten kawowy maskuje smak wódki rewelacyjnie
          można też z mlekiem mieszaćsmile
          • squirk Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 17:02
            Mój ma już nabiałową bazę, więc wystarczy ten lód, może w weekend zrobię, na razie mam urwanie głowy smile
            • alhana82 Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 17:06
              to podaj proszę przepis
              Może zrobię i będę miała na przyszłość
              • squirk Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 17:14
                Przepisów w necie mnóstwo, sprawdzi się np ten - atinabc.blox.pl/2009/06/Likier-krowka-czyli-domowy-baileys.html - ja dodaję jeszcze kilka supertajnych dosmaczaczy ale i bez nich wychodzi bardzo dobry. Wbrew opinii autorki wpisu miksuję całość i efekt mi odpowiada, likier w lodówce trochę gęstnieje, jest bardzo trwały (ale jakoś szybko znika i mam kolejne zamówienie od znajomych).
                smile
    • ann1610 Re: Proste i ciekawe drinki 19.09.12, 17:41
      Bardzo zaskakujące w składnikach, a rewelacyjne w smaku, jest połączenie wódki ze spritem i ogórkiem(pokrojonym w kostke, albo w plastry), można dodać również trochę cytryny lub limonki. Bardzo orzeźwiające i pyszne!
      • natalijkam Re: Proste i ciekawe drinki 13.11.12, 12:57
        1: wódka, bananowy sok (2/3 szklanki) i sok porzeczkowy (lub żurawina z tymbarku) dla dopełnienia.
        2: wódka, bananowy sok i na koniec wlać trochę blue-curacao -fajne kolorki się robią. miesza się ten bananowy i niebieski nierównomiernie opada na dno -fajny efekt smile

Mega pyszne -te dwa drinki królowały u mnie w ostatnią sobotę smile polecam z żubrówką białą bo ta do drinków się nadaje moim zdaniem świetnie (można dodawać nawet potrójne porcje alkoholu i nie czuć wcale że taki mocny drink, a kopa dajebig_grin ) to już w ogóle smile wszyscy byli mega zadowoleni smile
    • piegoosek Mohito. 20.09.12, 14:38
      Ja ostatnio zasmakowalam z Mohito:
      www.2drink.pl/mojito-mohito/
      Gotowe MOHITO kupisz w kazdym sklepie. Dodajesz tylko duuzo lodu, sok z limonki i swieza miete! Oczywiscie moze tez byc jak w przepisie z rumem, ale to gotowe jest delikatniejsze.
    • marginalia Re: Proste i ciekawe drinki 21.09.12, 14:03
      Mnie się jakiś czas temu udało opracować połączenie smaków, które weszło do stałego repertuaru przyjemności z % smile Testowane na kilkorgu znajomych - wszystkim smakowało. Do kieliszka wlewamy Martini bianco i dopełniamy mandarynkami z puszki wraz z zalewą + ewentualnie lód (a najlepiej i mandarynki i martini potrzymać wcześniej w lodówce). Proporcje według gustu, ale zazwyczaj mniej więcej pół na pół robimy. Przed podaniem do kieliszka można wlać kroplę syropu malinowego, który osiądzie na dnie i utworzy warstwę - ładnie wygląda i dodaje słodyczy (choć drink sam w sobie jest słodki ale ja takie lubię. Dla przełamania można pokombinować z sokiem z cytryny/limonki). Smaczny, prosty, efektowny smile
      • marin39 Re: Proste i ciekawe drinki 28.09.12, 17:34
        whiskey z colą albo spritem lub zamiast whiskey - żubrówka palona- ma wiśniowy posmak, jest pycha
        • met-ric Re: Proste i ciekawe drinki 01.10.12, 13:07
          Moim faworytem jest Spritz, do którego dodaje się włoski Aperol, wino Prosecco, wodę gazowaną i plasterek pomarańczy. Drink jest naprawdę smaczny. Gorąco polecam!
    • plancton Re: Proste i ciekawe drinki 13.11.12, 10:47
      Ja też głównie bazuje na żubrówce z sokiem jabłkowym, ale przyznam, że więcej im do szczęścia nie potrzebawink) Polecam ew. dołożyć plaster świeżego ogórka do tegoż drinku i dużo lodu, satysfakcja gwarantowana !
    • agnieszka2255 Re: Proste i ciekawe drinki 25.02.13, 17:58
      Spróbuj tego z sokiem porzeczkowym ze strony: zrozumkobiete.pl/czas-wolny/proste-drinki/
      Pozdrawiam
      • hana1909 Re: Proste i ciekawe drinki 27.02.13, 22:09
        Soplica Orzech laskowy Plus sok porzeczkowywink pychaaaaaaaaa
        • bongo22 Re: Proste i ciekawe drinki 28.02.13, 12:19
          najprostszy przepis: dodajesz napoj na bazie sody (np. mohito, lemon) do wodki.
          • natalijkam Re: Proste i ciekawe drinki 28.02.13, 15:18
            moim ostatnim hitem jest palona z plasterkami pomarańczy.
            Banalne i idealne na wyluzowanie po męczącym dniu wink
            • bongo22 Re: Proste i ciekawe drinki 28.02.13, 15:37
              natalijkam napisał(a):

> moim ostatnim hitem jest palona z plasterkami pomarańczy.
              > Banalne i idealne na wyluzowanie po męczącym dniu wink

@natalijkam: przyznam, ze palonej jeszcze nie probowalm, ale to musi byc bardzo mocne? wole chyba lzejsze drinki jak ten z wodka i napojem z zawartoscia sody
            • plancton Re: Proste i ciekawe drinki 23.03.13, 11:25
              Żubrówka palona to moje niedawne, b pozytywne odkrycie. A dotychczas moim kultowym drinkiem był i jest nadal bison grass z sokiem jabłkowym wink
              • ktos_kiedys Re: Proste i ciekawe drinki 26.03.13, 17:28
                najprostszym i sprawdzonym i zawsze swietnie smakujacym drinkiem jest poprostu wodka z colą. a jesli szukasz czegos brdziej skomplikowanego to polecam Ci zapisac sie do klubu you r you youryou.pl/start.aspx?id=1 i bedziesz dostawac na maila przepisy. moja siostra sie zapisała i teraz co weekend przygotowuje coraz to ciekawsze drinki.
                • megi-84 Re: Proste i ciekawe drinki 26.03.13, 21:28
                  zaladkowa gorzka(ta klasyczna, zolta) + sprite + 2 plasterki swiezego ogórka (ze skorka)
                  smile
                  polecam
    • activeq Re: Proste i ciekawe drinki 09.04.13, 20:22
      Tu masz fajne przepisy na drinki

Ja najbardziej lubię ten drink z whiskey, który wygląda jak ice tea
    • marci.neq Re: Proste i ciekawe drinki 07.05.13, 00:11
      Ja polecam miętową lagunę.

likier miętowy (np. Creme de Menthe) – 1 kieliszek, ok. 25 ml.
      wódka czysta – 1 kieliszek 50 ml.
      sprite
      lód kruszony
      cytryna

Jak przyrządzić znajdziesz
      tutaj
    • mkaroli Re: Proste i ciekawe drinki 07.05.13, 11:04
      o mój ostatnio ulubiony: 40ml Campari sok pomarańczowy, cząstki pomarańczy lód, łyżeczka cukru (najlepiej brązowego ale inny też może być) pity przez słomkę smile, ewentualnie na lato: wermuth z wodą gazowaną i plasterkiem cytryny też ze słomką
      • fran_ces Re: Proste i ciekawe drinki 31.03.14, 21:15
        Testuje czasem nowości, ale zazwyczaj wracam do standardowej żubrówki z sokiem jabłkowym, kombinuję tylko z dodatkami limonka, ogórek lub cynamon i koniecznie dużo lodu wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka