Dodaj do ulubionych

Maszynka do makaronu

06.12.12, 16:50
Warto mieć taką? Macie jakieś doświadczenia? Czy taka za kilkadziesiąt złotych będzie OK? Chciałabym, by rozwałkowywał też ciasto na pierogi, bo nienawidzę tego robić. No i widziałam, że klei też ravioli. Ale czy w praktyce się sprawdzi? Poradźcie, doświadczone gospodyniesmile
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Maszynka do makaronu 06.12.12, 17:08
      Mam kupioną w Lidlu za ca 70 zł, wałkuje na wybraną grubość i kroi makaron na wstążki (cieńsze i grubsze), z droższych polecane są marki Marcato i Imperia i, gdybym używała maszynki częściej zdecydowałabym się na którąś z nich, są rekomendowane jako niezawodne, taki zakup na lata jeśli nie na całe życie. Póki co wystarcza mi zwykły, tani model ale używam rzadko.
      smile
      • dilmahh Re: Maszynka do makaronu 07.12.12, 00:00
        A czemu zdecydowałabyś się na droższą? Czy ta z Lidla ma jakieś konkretne wady? Niespecjalnie stać mnie na Marconiego, ale zastanawiam się, czy zbierać dłużej, czy kupić tańszą.
        • squirk Re: Maszynka do makaronu 07.12.12, 00:42
          Nie, nie ma wad, jest poręczna, zajmuje niewiele miejsca, dobrze i równo wałkuje, nie mam się do czego przyczepić, używam sporadycznie i jestem zadowolona Gdybym nagle zapragnęła robić makaron i pierogi dużo częściej (kilka razy w tygodniu powiedzmy) chciałabym mieć Imperię bo to jedno z moich małych wyposażeniowych marzeń i sprawdzona marka, pewność jakości na lata. Póki co mam zwykłą maszynkę lidlową i żadnych zastrzeżeń ale też niezbyt wygórowane oczekiwania.
          smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka