Dodaj do ulubionych

Chce zmienic zarówki na LEDowe

31.01.13, 21:26
I nie wiem co to są te lumeny i czy ich ilosc tez brac pod uwage przy wyborze zarowki.
Szukam zarowki do nocnej lampki, ktora swieci sie cala noc - do tej pory byla 25W, z takim samym odpowienikiem problemu nie bedzie tylko co z tymi lumenami????????????
Do pokojow chce kupic odpowiednik 75, 100W. I znow te lumeny - niektore zarowki maja ich 35 a niektore 500 smile
Podobaja mi sie zarowki kule, ale te maja malo lumentow, natomiast takie brzydkie palki z zoltymi jakimis takimi "punkcikami" maja ich wiecej.
Zwariowalam.
Pomoze ktos?
Obserwuj wątek
    • nniebieska77 Re: Chce zmienic zarówki na LEDowe 31.01.13, 21:39
      Dodam jeszcze, ze troche poczytalam, ale nie zrozumialam smile Wyszlo mi, ze zarowka moze miec moc 3W a lumenow 420, inna znow moc 7W a lumenow ino 300............. Czyli, ze ktora lepsza. A moze calkiem sobie darowac? I kupic tylko energooszczedne? Bo, ze swiatlo ma byc cieplej barwy to wiem.
      • nniebieska77 Re: Chce zmienic zarówki na LEDowe 31.01.13, 21:45
        I jeszcze takie cos:
        Pomiar w lumenach (lm) strumienia świetlnego emitowanego przez żarówkę pozwala na bezpośrednie porównanie ilości światła. Wraz z wprowadzeniem nowych, energooszczędnych produktów porównywanie watów straciło sens, a nawet może wprowadzać w błąd. Żarówka o strumieniu świetlnym 1300–1530 lm jest odpowiednikiem tradycyjnej żarówki o mocy 100 W, strumień 920–1060 lm to odpowiednik 75 W, 700-810 lm to 60W, 410–470 lm to 40 W, a 220–250 lm odpowiada 25 W.
        Prawda to?
        Zalozylam watek i dzieki temu chyba zaczynam mądrzec. Tylko podpowiedzcie czy ide dobrym tropem smile
    • krypteia Re: Chce zmienic zarówki na LEDowe 31.01.13, 22:00
      Przy wyborze LEDów należy się kierowac tylko i wyłącznie liczbą lumenów.
      Na allegro nagminnie stosowanym oszustwem jest wpisywanie przy LEDach, że świeci jak np. 60W żarówka a potem czytasz w negatywnych komentarzach od kupujących, że to bzdura bo tak naprawdę to świeci jak 35W. Sprawdzasz ile ma lumenów np. zwykła żarówka 60 W, szukasz odpowiednika LED z bardzo podobną ilością lumenów, poza tym trzeba też sprawdzić temperaturę światła (ilośc K) a nie zadowalać się opisem, że wytwarza ciepłe światło oraz zobaczyć jaki ma kąt świecenia (w stopniach)
      Jestem w trakcie wymiany wszystkich żarówek na LEDy (halogenów i energooszczędnych), ale trochę czasu mi to zajmie bo jeden porządny LED to koszt ok. 40 zł
    • tuvalu1 Re: Chce zmienic zarówki na LEDowe 02.02.13, 01:50
      Lumeny to miara ukierunkowanego strumienia światła i dlatego np. dowolna kiepska latarka będzie miała wielokrotnie lepsze parametry niż nawet najbardziej zaawansowane oświetlenie pokojowe. Dla klienta najważniejszy jest poziom natężenia oświetlenia powierzchni mierzony w luxach i na tej podstawie porównują źródła światła. Strumień świetlny ze zwykłej żarówki jest kierowany dookolnie, a LED świecą kierunkowo.
      • horpyna4 Re: Chce zmienic zarówki na LEDowe 02.02.13, 08:58
        Mylisz stumień świetlny z oświetleniem. Strumień nie musi być ukierunkowany, ale jeżeli ten sam strumień zostanie bardziej "ściśnięty", to oświetlenie będzie miejscowo silniejsze. Bo oświetlenie to strumień na jednostkę powierzchni.

A co do problemu założycielki wątku, to wyjaśnienie jest proste: tradycyjne żarówki grzeją, a więc znaczna część energii elektrycznej zostaje przetworzona na ciepło. Na świecenie zostaje niewiele i dlatego nie da się nijak porównywać mocy żarówki z mocą np. świetlówki dającej taki sam strumień światła. I w obydwu przypadkach ten strumień nie jest ukierunkowany. LED z kolei świecą kierunkowo (też na zimno), więc dają w porównaniu ze świetlówkami lepsze oświetlenie, bo ten sam strumień oświetla mniejszą powierzchnię.
        • zlot-y89 Re: Chce zmienic zarówki na LEDowe 07.02.13, 22:17
          Również dorzucę swoje trzy grosze wink
          Sam długo zastanawiałem się nad zmianą oświetlenie na diody. Znalazłem naprawdę dobre źródło żarówek . Nie mam z nimi najmniejszego problemu udało mi się kupić zarówno GU10 jak i te z gwintem E27 (chyba najpopularniejszy gwint).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka