Dodaj do ulubionych

szybkowar - deja-vu

09.03.13, 20:33
Troche przekopalam nasze forum, ale malo o szybkowarze.
Chcialabym kupic, znalazlam dzis w sklepie dwa. Tej samej firmy na "T".
Jeden kosztowal 250 zl drugi ponad 500 zl.
To chyba jakies naciaganie, kurka wodna, drugie tyle.

Moge podac model (ma nr p2500732) - ten tanszy

Dziewczyny, oplaca sie? Chcialabym zaoszczedzic na gotowaniu na plycie indukcyjnej.
Czy w szybkowarze mozna gotowac zupy? czy raczej warzywa, gulasze, bigosy ..
Obserwuj wątek
    • lirio Re: szybkowar - deja-vu 09.03.13, 20:47
      Nie mam płyty, mam gaz nie wiem jak się gotuje w szybkowarze na płycie.
      Zupy generalnie możesz gotować, niebezpieczne są kipiące zupy gęste - krupnik, grochówka. Ja gotuję, ale wtedy daję minimum objętości i pilnuję żeby delikatnie pykał. Gotuję rosół - choć tu są podzielone zdania smakoszywink
      Jest idealny do grzybowej z prawdziwych grzybów, kapuśniaku.
      Pamiętaj, że w szybkowarze wykorzystujesz połowę objętości - mnie się mój wydawał duży, dopóki nie zobaczyłam jakie są dozwolone napełnienia.
    • sigrid-1 Re: szybkowar - deja-vu 09.03.13, 21:39
      Cena szybkowaru zależy od firmy i od pojemności.
    • hela6 Re: szybkowar - deja-vu 09.03.13, 21:53
      Jestem leniwa baba.Szybkowar się opłaca. Nie wiem jak z finansami ale nie trzeba garować nad garami.
      • 22pagoda Re: szybkowar - deja-vu 10.03.13, 16:46
        hela, podaj prosze z jakiego modelu korzystasz
    • i_bella Re: szybkowar - deja-vu 09.03.13, 22:12
      Gotuję na płycie intuicyjnej w szybkowarze, jest jeszcze szybciej. Ja gotuję najczęściej zupy wlasnie. 500 zł to chyba przesada za szybkowar, ale cieżko oceniać, nie wiedząc dokladnie o czym mowa.

• 22pagoda Re: szybkowar - deja-vu 09.03.13, 22:37
        nie chcialam podawac nazwy firmy
        chodzi o Tefala, ten drozszy model Clipso COntrol jest za piec stow,
        model tanszy, tez Tefala, polowe tego - model 2500732
        • i_bella Re: szybkowar - deja-vu 09.03.13, 23:19
          Ok, na moje oko, płacisz dodatkowo za tzw. bajery. Chodziłam koło szybkowaru jak koło przyslowiowego jeża, bałam sie, ze wybuchnie i nie wiem co jeszcze. Dlatego kupiłam taki chyba dość podstawowy, nie ma np. odlaczanego timera. I wystarcza. W zupełności. Ważna jest pojemność, ale to dostosuj do swoich potrzeb, czy tez rodziny, reszta to moim zdaniem naprawdę bajery, nie warte ceny. Zaczniesz gotować w szybkowarze i nawet timer nie bedzie Ci potrzebny. Ja po zapachu poznaje, ze juz smile. Co do bezpieczeństwa, odrobina zdrowego rozsądku i zapoznanie sie z instrukcją obslugi wystarczy, zamiennie może tez byc rozmowa z koleżanka, która szybkowaru używa jakiś czas w swojej kuchni. Powodzenia!
          • 22pagoda Re: szybkowar - deja-vu 10.03.13, 16:47
            bardzo dziekuje za dobre rady i-bella
    • ka_thy Re: szybkowar - deja-vu 10.03.13, 08:24
      Fajny jest tzw. zestaw czyli dwa szybkowary w jednym - jedna pokrywa i dwa garnki, niski np. 3l do mięs i duży, wysoki 6-7l np. do zup, bigosu lub po prostu dużej ilości potraw.
      • autumna Re: szybkowar - deja-vu 11.03.13, 12:26
        Ja mam taki właśnie zestaw dwugarnkowy, i też polecam takie rozwiązanie. W dużym garze gotuję głównie fasolę, soję, w małym duszę mięcho. Wszelkie bajery typu wbudowany timer uważam za niewarte ceny, którą za nią chcą producenci.
        Oszczędność energii pewnie nie jest porażająca, ale w przypadku potraw wymagających długiego gotowania gigantyczna wygoda - np. rano, zanim zjemy z dzieckiem śniadanie, to fasola jest już ugotowana. A tak by się musiała pyrkać z półtorej godziny.
    • aga7211 Re: szybkowar - deja-vu 10.03.13, 18:04
      polecam szybkowar fagor- ja mam ten (te) model/e:
      www.ceneo.pl/8389163
      to jest komplet 2 garnków i 2 pokrywki + wkłady do parowania i makaronu -dla mnie rewelacja -wcześniej kupiłam parowar tefala i teraz mi zbiera kurz bo paruje w szybkowarze-szybciej i mniej zmywania
      kupiłam za ok. 300zł rok temu opłacało mi się bardziej niż 1 garnek np. tefala,mogłabym nie mieć zwykłych garnków,
      brakuje mi tylko szybkowaru do gotowania np.kilku ziemniaczków-tzn. malutkiej ilości tak bym nie musiała zmywać wielkiego garnka- móże ma ktoś namiary na coś takiego to polećcie
      • ka_thy Re: szybkowar - deja-vu 11.03.13, 08:00
        > brakuje mi tylko szybkowaru do gotowania np.kilku ziemniaczków-tzn. malutkiej i
        > lości tak bym nie musiała zmywać wielkiego garnka- móże ma ktoś namiary na coś
        > takiego to polećcie

Aga, taki, ale cena zabija
        • anika_ic Re: szybkowar - deja-vu 11.03.13, 11:03
          Akurat od ziemniaków szybkowar nie bardzo się brudzi, moim zdaniem wielkość nie ma tu większego znaczenia. Nie lubię gotować ziemniaków w szybkowarze, bo: zanim woda się zagotuje, ziemniaki się ugotują (ciężko to ustalić kiedy będzie w sam raz), ochłodzę szybkowar, by móc go otworzyć... mija jakieś 20-25 minut - akurat tyle ile potrzeba na zwykłe gotowanie. Dlatego w szybkowarze gotuję np. marchewkę do obiadu, a ziemniaki tradycyjnie
    • anika_ic Re: szybkowar - deja-vu 10.03.13, 22:26
      Ja mam szybkowar prehistoryczny chyba (ma już ponad 25 lat), więc w porównaniu z obecnymi jest prosty jak cep. Ale jestem z niego bardzo zadowolona, służy mi wiernie i bezawaryjnie. Nie ma żadnych bajerów, a jednak bardzo skraca gotowanie (kwaszona kapusta, buraki, gulasz, rosół, golonka, warzywa na sałatkę itd.).
      • sajolina Re: szybkowar - deja-vu 10.03.13, 22:32
        Ja mam szybkowar nowy, ale bardzo prosty i całkowicie pozbawiony bajerów - działa bardzo dobrze, bajerów mi nie brakuje, jak mam jakieś wątpliwości, to pytam mamy, która w równie nieskomplikowanym szybkowarze gotuje od 20 lat i tyle.
        • 5aaala Re: szybkowar - deja-vu 11.03.13, 11:45
          Ja mam fagor, już kilka lat i uważam że to jeden z najleszych moich zakupów, a odnośnie gotowanie ziemniaków - ktoś tu wspomniał - to dla mnie rewelka, gotuję je 6 min. Nie czekam z otwarciem dłuuuuugie minuty aż para wyleci tylko wkładam go do zlewu i polewam pokrywę małym strumieniem zimnej wody, odparowuje się błyskawicznie !
          • mamanr1 Re: szybkowar - deja-vu 12.03.13, 15:44
            Pytasz o zupy, ja to właśnie najczęściej zupy w nim gotuje. Na drugim miejscu są różne gulasze mięsne. W sumie za to uwielbiam szybkowar - gulasz robi się dosłownie chwilę, a ja kocham gulasze, jeszcze do tego jakiś ogórek kiszony i jestem szczęśliwa. big_grin Mój szybkowar trochę kosztował (jak ktoś chce zobaczyć to tutaj odsyłam), ale został mi polecony przez kilka zaufanych osób, więc wzięłam. I dobrze. Fajne jest też to, że gratis otrzymałam podstawkę do gotowania na parze, więc można sobie jednocześnie gotować rybę i np. do tego ryż.
            • 22pagoda Re: szybkowar - deja-vu 12.03.13, 18:15
              ka_thy - ile kosztuje ten elpol?
              anika_ic - to trzeba do ziemniakow ugotowania miec jakas magiczna proporcje?
              a moze tak naprawde te wymienione przez was (jak widze bez zbednych bajerow) niczym sie nie roznia?
              • ka_thy Re: szybkowar - deja-vu 12.03.13, 18:24
                > ka_thy - ile kosztuje ten elpol?

Ciekawe, że zniknęły ceny z zalinkowanej strony. Cena była trochę ponad 300zł.
              • autumna Re: szybkowar - deja-vu 13.03.13, 07:34
                > anika_ic - to trzeba do ziemniakow ugotowania miec jakas magiczna proporcje?

Problem z szybkowarem jest taki, że nie masz możliwości sprawdzenia, czy jego zawartość już jest w sam raz miękka. Gotuje się po prostu określoną liczbę minut. Czasy z grubsza znajdziesz w internecie, reszta jest kwestią praktyki. O ile mięsom parę minut w te czy we wte nie szkodzi, to przy ziemniakach jest ryzyko, że rozgotujesz je na papkę.
    • kr_ka_11 Re: szybkowar - deja-vu 13.03.13, 12:21
      trochę drogo, wg mnie nie opłaca się za bardzo. w tej cenie mam fagor innova z dwoma garnkami i jestem ogromnie zadowolona. mam dokładnie ten zestaw
      • 22pagoda Re: szybkowar - deja-vu 20.03.13, 22:29
        znalazłam dwa fagora, z dwoma garnkami, tylko jeden jest z dnem z wkładem aluminiowym, o co chodzi? czy to takie ważne?
        jeden
        www.topmarket.pl/garnki-fagor-combi-xpress-4-6-p55981.htmldrugi
        www.agdrtvpat.pl/szybkowar-fagor-mastercook-innova-in-p11455.html
        • aga7211 Re: szybkowar - deja-vu 21.03.13, 11:33
          a nie lepiej cenowo wziąść ten zestaw
          www.ceneo.pl/8389158
          351 zł w tym samym sklepie co twoje wybory, a masz wiecej bo dodatkowa przykrywka i wklad na makaron,ja mam podobny tylko dłuzsza raczka (link podalam we wczesniejszym poscie) a jesli chodzi o dno to we wszystkich tych garnkach to samo wiec bym sie nie zastanawiala, ale zawsze mozesz wejsc na oficjalna strone fagora tam jest opis wsystkich modeli jakie oferuja
          • 22pagoda Re: szybkowar - deja-vu 06.04.13, 08:10
            Aga7211 - a na co jest ta dodatkowa przykrywka?
            rozumiem, ze ta jedna szybkowarowa pasuje zarowno do 4L jak i 6L?

A koszyk "cedzak" nie sluzy do gotowania na parze tylko jak sama nazwa wskazuje do odcedzania?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka