Dodaj do ulubionych

proszek do bialego

09.04.13, 08:42
czy uzywacie go tylko do BIAŁEGO? czy moze być do jasnego prania? czy nie, bo srodki wybielajace? przyznam, że najczesciej nie uzbieram calego bębna białego tylko łącze z szarym, jasno zoltym itp czy wtedy mja sens dawanie proszku do bialego prania?
Obserwuj wątek
    • kamw1807 Re: proszek do bialego 09.04.13, 08:50
      wtedy moim zdaniem traci sens segregacja, jesli mieszasz kolor z bialym. pamietaj ze nawe
      jesli to pastdle i nie farbuja to biale i tak bedzie szarzec. wybierz sobie jakis bardziej ekonomiczny program ale pierz biale osobno w proszku do bialego. ja wychodze z zalozenia ze wole zmarnowac kilowat pradu za 0,60zl i miarke proszku niz zniszczyc sobie ciuch ktory kosztowal np. 100zl. koszt calego prania to ok. 2zl poza tym nie pierzesz bialego codziennie to jak wlaczysz pralke 2 razy w miesiacu z samym bialym wkladem to chyba Twoj budzet nie ucierpi tym samym ulubione ciuchy tez nie wink
    • budzik11 Re: proszek do bialego 09.04.13, 11:37
      Proszku do białego używam wyłącznie do białego prania, bo zawiera wybielacze optyczne. Nie wiem dokładnie, co znaczy "wybielacz optyczny", domyślam się tylko, że nie są to wybielacze chemiczne, jak np. chlor.
      • nikoru Re: proszek do bialego 09.04.13, 21:15
        Ja piorę i jasne rzeczy w białym.

Czysto białych rzeczy mam w domu dosłownie kilka. W życiu nie uzbierałaby mi się nawet połowa pralki...

Dodam jeszcze, że do bębna wrzucam chusteczki wyłapujące kolor.

Czy jestem zadowolona z efektów prania? Różnie, generalnie tak. Ale my mamy kiepską wodę (ze studni, nie z rurociągu) i czasami leci nam herbata...
        • sajolina Re: proszek do bialego 09.04.13, 21:40
          ja w takiej sytuacji (jasne z białym) piorę proszkiem do kolorów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka