Dodaj do ulubionych

Uprawa róży w doniczce

05.05.13, 15:38
Widziałam w sprzedaży krzaczek róży, takie gołe badyle, że tak powiem. Jest tam oczywiście instrukcja obsługi, ale czy Wy możecie podzielić się swoim doświadczeniem? Mozna taką różę posadzić w doniczce z normalną ziemią doniczkową? Potem trzeba przesadzić do ogrodu? Mamy trochę wybiegu wokół domu, ale nie ma tam jakiejś uprawnej gleby.
Obserwuj wątek
    • ann.38 Re: Uprawa róży w doniczce 05.05.13, 15:42
      I jeszcze zapytam- ścinałam niepożądane zielsko w ogródku i niechcący obcięłam kawałki gałązki fajnego krzewu, który ładnie kwitnie, ale jest dosyć marny. Te ucięte gałaki można włożyć do ziemi, aby się przyjęły? Narazie są w słoiku z wodą.
      • horpyna4 Re: Uprawa róży w doniczce 06.05.13, 07:55
        "Fajny krzew" to mało precyzyjne określenie. Jedne gatunki ukorzeniają się łatwo, wystarczy wetknąć od razu w ziemię ucięty patyk; inne wymagają potraktowania ukorzeniaczem. Są też takie, które w ogóle nie dają rozmnażać się z sadzonek.
    • lirio Re: Uprawa róży w doniczce 05.05.13, 22:27
      Sadziłam z kumplem róże na jego działce - a raczej wykarczowanym nieużytku wink Róże były różne, część pnących.
      Sadziliśmy wiosną, sadzonki kupione w szkółce. Kupiliśmy dodatkowo 2 duże wory dobrej ziemi+ nawóz typu osmocote, dołki kopaliśmy głębsze, do dołka ziemia ogrodnicza+nawóz, róża, obsypane ziemią lokalną i wykończone lokalną ziemią. Misja zakończona powodzeniem, pięknie urosły.
      Jak dla mnie róże mają jedną wadę - choróbska i szkodniki, trzeba im poświęcić trochę czasu. Ale są piękne wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka