Dodaj do ulubionych

remont kuchni

27.05.13, 14:03
Czeka mnie remont kuchni. Przeczytałam wiele wątków na ten temat ale uważam ,że warto posłuchać osób doświadczonych. Nie jedna z Was kuchnie urządzała juz po raz X. Proszę Was o praktyczne rady dot. zakupu szafek. Co warto, czego nie warto jeżeli chodzi o materiał, z których będą zrobione meble. Podzielcie się swoimi doświadczeniami proszę - np. pomysłami, z których jesteście zadowolone np. rozmieszczeniem szafek, szuflad. Wdzięczna będę także za podpowiedzi dot. sprzętu, zlewu, baterii, wykończeń ścian, podłóg.
Zastanawiamy sie jakie kafeli położyć na podłogę? Czy jasne, ciemniejsze ? Czy macie jakieś fajne , delikatne wzory np. po bokach na podłodze....? Moja kuchnia ma ok 12 m kawdratowych ( w kształcie bardziej zblizonym do kwadratu ) i przy kuchni mam małą spiżarnię. Wdzięczna będę za zdjęcia, porady.

Po raz 2 dopiero będę remontowała kuchnie po wielu latach i nie mam doświadczenia w tym zakresie.
Obserwuj wątek
    • asfo Re: remont kuchni 27.05.13, 15:48
      Uważaj, żeby nie kupić zbyt głębokich szafek - teściowa tak zrobiła i teraz do kuchni wchodzi się bokiem i wciąga brzuch. ;-> Szczególnie jeśli masz małą kuchnię to zainwestuj w architekta - zwykle liczą projekty za metr kwadratowy, więc nie zbankrutujesz, a unikniesz większości głupich błędów. ;->
    • dzedlajga Re: remont kuchni 27.05.13, 16:07
      Ja mogę zaproponować oryginalny pomysł na miejsce na kosz na śmieci podpatrzony u znajomych i ściągnięty do własnej kuchni.
      Otóż obok zlewu mam wąskie cargo z jedną półką i na górnej półce stoi kosz na śmieci. Super wygodne, nie trzeba się schylać, pod ręką. Jestem bardzo zadowolona.

Problem miałam tylko ze znalezieniem optymalnego kosza - tzn żeby był jak największy ale się mieścił. Udało mi się znaleźć idealny - ok. 10 litrów.
    • squirk Re: remont kuchni 27.05.13, 16:20
      Polecam rozwiązania, które zainstalował mi w kuchni mąż - oświetlenie pod szafkami (diody LED) z czujnikiem ruchu, rewelacyjne rozwiązanie, macham ręką/łokciem/widelcem i staje się jasność wink oraz "przyciągacze" (nie wiem, jak to fachowo nazwać) do szafek i szuflad, te takie dzięki którym meble domkną się same i bezdźwięcznie. O, i kosz na śmieci na wysuwanej półce, taki "wyjeżdżający", wysuwający się z szafki, bardzo praktyczny.
      smile
    • 22pagoda Re: remont kuchni 27.05.13, 19:35
      ivonn44
      polecam na podloge ciemne panele imitujace ciemne stare drewno (tarketta, moduleo global) z pcv
      albo quick stepy - i podobnym wygladzie
    • kamunyak Re: remont kuchni 27.05.13, 19:43
      >
      > Otóż obok zlewu mam wąskie cargo z jedną półką i na górnej półce stoi kosz na śmieci. Super > > wygodne, nie trzeba się schylać, pod ręką. Jestem bardzo zadowolona.
      > Problem miałam tylko ze znalezieniem optymalnego kosza - tzn żeby był jak największy ale się > > mieścił. Udało mi się znaleźć idealny - ok. 10 litrów.

to znaczy, że na górnej półce masz kosz ze śmieciami, a na dolnej co? bo jakoś nie bardzo widzę cokolwiek pod koszem z odpadkami, chyba, że ścierka do podłogi.
      Poza tym kosz 10l to jest niezmiernie mały kosz, by nie powiedzieć - koszyczek. Takie kosze to ja mam w łazienkach. Natomiast w kuchni mam kosz 60l i to jest optymalny dla 4-osobowej rodziny, która stołuje się w domu.
      Jeśli zaś chodzi o wygodę to myślę, że lepszy byłby młynek w zlewie. Chociaż ja nie mam bo kiedy urządzałam kuchnię to dzieci małe były i jakoś bałam się takich eksperymentów.
      Natomiast chciałabym przestrzec przed szafkami z mdf foliowanego. Wygląda ładnie ale tylko na czas gwarancji, potem odłazi ta folia od szafek, szczególnie na brzegach. Zresztą u mnie zaczęła odłazic juz na gwarancji. To poprawiono, to co odłazło po gwarancji już nie i efekt jest taki, że teraz każda szafka na brzegach "haczy" czyli zaczepia się jak dłonią dotkniesz.
      Gdybym wiedziała o tym wcześniej to dołożyłabym te 3000 zł do szfek i zamówiła drewniane fronty.
      Ważny też jest blat. Musi być dobrze zabezpieczony w okolicach zlewu, zmywarki, jeśli jest z płyty, tak aby woda nie podeszła a blat nie "spuchł".
      Najlepiej to też zrób drewniany lub z konglmeratu, kamienia.
    • nikoru Re: remont kuchni 27.05.13, 20:49
      Podoba mi się to czary-mary ze światłami pod szafkami smile

Ze swojej strony polecam szafki do sufitu. Miejsca na graty nigdy nie jest za wiele.

Nie polecam zaś montować piekarnika na wysokości oczu (modne od jakiegoś czasu). Ze względów estetycznych. Jak się coś piecze wytwarza się para, która skroplona osiada na szybce i na dnie piekarnika. Trzeba by za każdym razem czyścić... Poza tym większość z nas trzyma tam patelnie itp. Dla mnie nie jest to pociągający widok...

Podłoga raczej jasna i koniecznie w maziaje.
    • deszcz.ryb Re: remont kuchni 27.05.13, 21:08
      Może zdecyduj się na meble z Ikei? Ludzie chwalą wszędzie, że bardzo wytrzymałe [sama mam i chwalę wink ], łatwo reklamować, a do tego można sobie zamówić darmowy projekt w salonie i ekipę panów, która przyjedzie wymierzyć ci kuchnię [i jeszcze coś doradzić].
    • kol.3 Re: remont kuchni 27.05.13, 21:34
      Kuchnię mam świeżo po remoncie, ale mało dizajnerską, raczej z gatunku mocno tradycyjnych. Jest prostokątna z dwoma ciągami sprzętów i wyposażenia wzdłuż ścian. Zamówiłam szeroki parapet identyczny jak blaty. Bardzo ładnie się komponuje z resztą kuchni. Pod parapetem zamówiłam zabudowę identyczną jak szafki. Jest to fantastyczne wykorzystanie powierzchni, bo można tam przechowywać mało używane garnki i klamoty.Szafki mam z drewnianymi frontami. Doradzam zrobić/kupić szafki pojemne.
      Moim marzeniem byłby stół w kuchni, ale nie ma miejsca.
      Dobrze jest kupować sobie od czasu do czasu czasopisma w rodzaju Moje mieszkanie itp. jest tam dużo dobrych przykładów i inspiracji.
    • aga7211 Re: remont kuchni 27.05.13, 22:43
      Ja już od roku planuje kuchnie,na razie w marzeniach,obecnie zastanawiam sie nad szafkami do sufitu,dużo zdjęć jest na tej str.
      waszewnetrza.leroymerlin.pl/kuchnia,2,27.html
      Może ci coś wpadnie w oko
      • ulkahanka Re: remont kuchni 27.05.13, 23:25
        No widzisz, ile osób, tyle zdań smile Ja o oświetleniu ledowym pod szafkami też marzę, ale mąż się na razie nie garnie do instalacji smile Natomiast szafki do sufitu zdecydowanie bym odradziła, chyba że zamierzasz w nich trzymać ozdoby choinkowe, ewentualnie masz całą kolekcję sprzętów typu maszynka do makaronu albo krysztalowa waza do ponczu wyciągana raz do roku. Sama takich wysokich szafek wprawdzie nie mam, ale na szafce (czyli na wysokości szafki górnej) trzymamy rózne klamoty (słoiki, pudełka itp.) i ze ściąganiem tego zawsze jest sporo zachodu. I jeszcze jedno, to już z osobistego doświadczenia: Boże broń przed ciemną podłogą! Nie wiem, jak sprawdza się śnieżnobiała, pewnie też nie jest praktyczna, ale mnie w poprzedniej kuchni podkusiło i wyłożyłam podłogę kafelkami w kolorze świerkowej, ciemnej zieleni. Dalej uważam, ze wyglądają cudownie i w ogóle chętnie bym tę kuchnię zaprezentowała w jakimś wnętrzarskim piśmie smile, ale... tylko tam. Każda kropla wody oznacza białą kropkę (bo kamień), jasne, można w okolicach zlewu położyć jakiś dywanik, ale nie wiem, czy to zalatwia sprawę (nie zdązyłam wypróbować, bo nie namieszkałam się tam długo). Teraz mam kafelki jasnobeżowe, nawet niespecjalnie maziajowate, raczej delikatnie marmurkowe: wyglądają zdecydowanie normalniej (czyt. nudniej), ale z podłogą jest zdecydowanie mniej zachodu smile
        • squirk Re: remont kuchni 28.05.13, 01:10
          ulkahanka napisała:

> No widzisz, ile osób, tyle zdań smile Ja o oświetleniu ledowym pod szafkami też ma
          > rzę, ale mąż się na razie nie garnie do instalacji smile Natomiast szafki do sufit
          > u zdecydowanie bym odradziła, chyba że zamierzasz w nich trzymać ozdoby choinko
          > we, ewentualnie masz całą kolekcję sprzętów typu maszynka do makaronu albo krys
          > ztalowa waza do ponczu wyciągana raz do roku.

Mam szafki prawie pod sufit, wykonane mężem wink. Po namyśle polecam, wprawdzie ja rzeczywiście nie wszędzie dosięgnę ale trzymamy tam rzeczy używane rzadziej (porcelana do sushi, kociołek chiński, zapasowe butelki olejów, octów itp, słodycze, których ja nie jem wcale więc dostęp mi niepotrzebny) i kiedy czegoś potrzebuję wołam małżonka i on zdejmuje, co trzeba, daje mi to potrzebny zasób a mężowi zastysfakcję z bycia pomocnym/wysokim/bohaterem w swoim domu czyli każdy zadowolony wink
          W kwestii podłogi - zgadzam się w 100%.
          smile
          • zetka31 Re: remont kuchni 19.06.13, 20:05
            Jeśli chodzi o podłogę - przyłączam się do koleżanek. Miałam ciemną - masakra. teraz mam kremową-jasno beżową (matową) i jestem zachwycona. Wiadomo, że jak się nabrudzi - to widać, ale jak się to przetrze - pięknie.

Wszystko zależy od stylu, jaki preferujesz. Ja mam prostą kuchnię, ale zaszalałam np. z systemami. Zamontowałam wiszące szafki na tzw. aventosach - dzięki temu otwieram całą wiszącą szafkę - i mogę mieć 3 półki w każdej szafce.

Warto małe cargo zamontować do chemii - mi zostało właśnie jakieś 20cm - i tam dałam cargo, a teraz trzymam w nim płyny, tabletki do zmywarki.

Zamontowałam dozownik do płynu, dzięki temu żadem płyn nie stoi na widoku - uwaga!!! Jesli taki wybierzesz, pamiętaj, żeby go mozna było napełniać od góry, to bardzo wygodne.

Szafki pod sufit - ja nie mam, ale będę dorabiać, bo chcę tam wsadzić przedmioty używane 1 na roksmile Koleżanka tak zrobiła i jest szczęśliwa.

Zlew - byle nie okrągły. Miałam taki w poprzedniej kuchni - nie mogłam zmieścić do niego blachy po cieście itp. Teraz mam dużą prostokątną komorę - jest ok, ale wtopiłam z materiałem. Decor len - jestem mniej niż średnio zadowolona. Następny to jednak będzie jakiś granit.

Na jednej ścianie mam stolik. Tę ścianę zabudowałam kamieniem od sufitu, a na 3/4 wysokości (od dołu) dałam płytę meblową - jak coś nachlapię - ścieram w 3 sekundy.

Blat połączony z parapetemsmile

Zyczę trafnych inspiracjismile
        • squirk Re: remont kuchni 28.05.13, 01:12
          ulkahanka napisała:

> No widzisz, ile osób, tyle zdań smile Ja o oświetleniu ledowym pod szafkami też ma
          > rzę, ale mąż się na razie nie garnie do instalacji smile

PS. Byłam świadkiem montażu, żadne wielkie halo a naprawdę się przydaje kiedy człowiek ma ufaflunione po paszki ręce a potrzebuje sobie coś rozjaśnić, przed chwilą mając ręce w kaczce zapaliłam światło zbliżając do czujnika ruchu nos, świetna rzecz te diody, mam nadzieję, że pan mąż się zmotywuje i zainstaluje smile
        • asfo Re: remont kuchni 28.05.13, 02:09
          Mam szafki nie do sufitu i to nie jest dobre, bo mi się na wierzchach tych szafek zbiera tłuszcz kuchenny (opary z garnków) pomieszany z kurzem - jest za wysoko, żeby codziennie wycierać (i na dokładkę mam lęk wysokości który sprawia, że nienawidzę wspinać się na stołki), więc kiedy już się za to wezmę z okazji większego sprzątania, to się z kolei nie da odszorować. Na dokładkę od czasu do czasu któryś kot daje radę się tam wspiąć i tylko cudem jeszcze nic nie spadło.

Zamierzam je zmienić na szafki do sufitu, na najwyższych półkach po prostu umieszczę to co wyciągam dwa razy do roku - np. świąteczną zastawę stołową czy brytfannę w rozmiarze xxl.

Mam też stosunkowo ciemną (ciemnorudą) podłogę ze szkliwionej terakoty i specjalnie brudu na niej nie widać - co dwa- trzy dni przelecę mopem i styka.
          • nuta15 Re: remont kuchni 28.05.13, 09:24
            Na tej stronie znajdziesz ponad tysiąc zdjęć kuchni i kuchennych aranżacji w różnych stylach i kolorystyce , miłego oglądaniasmile www.housetohome.co.uk/kitchen
            • dwapsyikot Re: remont kuchni 28.05.13, 15:57
              jeśli planujesz płytę gazową , to polecam pod nią zamontować płaską szufladę na przyprawy i na podręczne narzędzia. Krzywiłam się, ale teraz jestem zadowolona. Młynek jest też fajny , tylko trzeba uważać na dzieci, mój stary dał radę słoikowi.Piekarnik powyżej blatu ma swoje zalety i wady, gdybym miała wybór to zamontowałabym wyżej, ale się zagapiłam i przepadło, moim zdaniem jest po prostu wygodniejszy w obsłudze, a że się brudzi.... ten na dole też się brudzi.....to jest ten sam piekarnik przecież....lubię magnesy na noże, odradzam wieszanie rozmaitych przyrządów nad płytą na ścianie.podłoga raczej jakaś rozmazana, miałam gładką kiedyś, masakra po prostu.teraz zrobiłabym w blacie jakies gniazdo w okolicy płyty gazowej, bo czesto trzeba coś zmiksować w garnku i mi tego brakuje. oświetlenie pod szafkami na ruch to moim zdaniem genialny pomysł muszę kogoś namówić , żeby mi takie zrobił. Zyczę miłej zabawy z urządzaniem smile
          • pamana Re: remont kuchni 03.06.13, 14:37
            Wystarczy na szafkach wyłożyć gazety, które co jakiś czas się wymienia i tłuszczu na szafkach nie ma smile
            Na podłodze mam panele- dobrze się sprawdzają i cieplejsze niż płytki.
            p.
          • tortola Re: remont kuchni 09.06.13, 15:26
            Połóż papier na szafki, nie będzie go widac a brud na nim osiadzie.
            Ja planuje zmyslny schowek na scierki, ktore nie zdobią a wsilgotne gdzies ukryc trzeba:
            wszystkodokuchni.pl/images/peka_na_reczniki2.jpg?osCsid=c937730800b745f34a0a834924bda24c
        • hana1909 Re: remont kuchni 07.06.13, 10:49
          Popieram, płytki ani nie jasne, ani nie ciemne, najlepiej matowe bez połysku, takie sprawdzają się najbardziej, bo kropla wody nie zostawia śladu, a wiadomo że w kuchni się gotuje i nie raz coś kapnie czy spadnie.
    • ivonn44 Re: remont kuchni 02.06.13, 17:57
      Dziękuję wszystkim za wiele podpowiedzi. Napiszcie jeszcze proszę jaki zlew, jaką płytę, jaki piekarnik polecacie ? Pomysł z tymi lampkami- super. Na pewno wykorzystam a co z górnym oświetleniem ? Macie podwieszany sufit ? Czy to praktyczny pomysł?
      • kol.3 Re: remont kuchni 02.06.13, 21:41
        Wiele zależy od tego w jakim stylu ma być kuchnia. jeśli planujesz kuchnię np. staroangielską robienie sufitu podwieszanego jest bez sensu ( i w ogóle ledów) , oświetlenie planujemy odpowiednie do stylu. Ważne żeby była konsekwencja w wystroju.
    • hamerykanka Re: remont kuchni 02.06.13, 22:17
      Ja robilam remont w zeszlym roku i moge podpowiedzic co u mnie sie sprawdzilo:
      Kuchnia z Ikei-o wiele tansza niz robione u nas ( tj w Stanach ) na zamowienie, rozrysowalam sobie wszystko z tasma miernicza w reku zeby maksymalnie wykorzystac przestrzen.
      Szafki sa wytrzymale, utrzymuja trzy granitowe blaty (kuchnia jest w przechodnia, po obu stronach przejscia mam szafki, z jednej strony dwa razy dluzszy blat). Blat granitowy, dzieki temu ze oszczedzilam na szafkach. Nie rysuje sie, latwo umyc, moge postawic goracy gar bezposrednio na blacie i nic sie nie dzieje.
      Wszystkie szafki dolne maja szuflady o roznej glebokosci, takze ta pod plyta do gowania-ma szuflady tak glebokie ze moge zmiescic garnki, patelnie itp. Dzieki temu nie musze na kucaka wygrzebywac garnka gdzies z tylu szafki.
      Wszystkie szuflady maja samozamykacze i spowalniacze (Ikeowskie sa bardzo tanie), dzieki czemu sama po popchnieciu sie domyka i bez lomotu.
      Mlynek pod zlewem-skonczylo sie przepychanie po woda stoi w zlewie. Wybralam mlynek o duzej mocy, wyciszony (to akurat pisze na opakowaniu, czesc mlynkow chodzi jak traktor), , z autoreverse czyli sam wlacza obroty w przeciwna strone, jak sie zatka. Kosztowal ok 200 dolarow. Wlacza sie przyciskiem zamocowanym w obrzezu zlewu kolo kranu-do tego dokupuje sie specjalny zestaw, bo w pudelku go nie ma.
      Mikrofalowka i piekarnik wbudowane w szafke, wlasnie na wysokosci wzroku. Mikrofalowke uzywamy caly czas.
      duza lodowka z podwojnymi drzwiami i zamrazalnikiem na dole. Czesc lodowkowa uzywa sie czesciej niz zamrazarke, wiec jest wygodniej siegnac. Dobre rozplanowanie polek w czesci lodowkowej, z duzymi polkami na drzwiach na soki i inne napoje. Czesc zamrazarkowa podzielona na komory, w ktorych mozna sobie posegregowac mrozonki.
      Ogrzewanie podlogowe w kuchni-koniec z zimnymi stopami przy gotowaniu/zmywaniu. Dywaniki zaraz robily sie brudne, tak mam i cieplo i czysto smile
      • hamerykanka Re: remont kuchni 03.06.13, 00:04
        O tu jest moj watek o remoncie domu, w tym kuchni, ilustrowany zdjeciami. Tymi racamy wszystko zrobilamsmile..i jeszce nie skonczylam...
        forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/21-inne/86683-moj-remont-czyli-niekonczaca-sie-opowiesc
        • kol.3 Re: remont kuchni 03.06.13, 06:06
          Bardzo fajny opis. Miłe nieprzekombinowane wnętrza, ciepłe kolory. Jak się sprawdza ten piękny żyrandol w kuchni, czy nie oświetla sufitu? Mam podobny model w sypialni i niestety światło jest słabe.
          Myślę, że jednak lampy powinny być skierowane w dól i najlepiej w różne strony, wtedy mamy jasno wszędzie.
          • hamerykanka Re: remont kuchni 04.06.13, 18:40
            Dzieki, Kol.
            W kuchni mam lampki niskonapieciowe, dwa pasy, jedna nad stolem jadalnianym w strone kuchenna i drugi pasek wzdluz kuchni. Moge sobie skierowac w rozne strony.
            Pod szafkami bede miec oswietlenie LEDowe i polki ze stali nierdzewnej, rowniez Ikeowski, na trzymanie podrecznych rzeczy, ktore zwykle stoja na blacie.
            Tyle ze na razie musze dokonczyc taras na tylne podworko ...
            • magjug Re: remont kuchni 11.06.13, 12:26
              tak zupełnie od czapy i nie na temat... Hamerynkanko, WIELKI, OGROMNY SZACUN za włożoną przez Ciebie pracę w remont domu!! moje dokonania to nic w porównaniu z Twoją pracą i Twoim wysiłkiemsmile boosz, a ja się szczycę własnymi dokonaniamibig_grin w gronie znajomychbig_grin
              • hamerykanka Re: remont kuchni 20.06.13, 03:31
                Dzieki sliczne smile
                Moim mottem jest slynne pani Kwiatkowskiej: Ja jestem kobieta pracujaca i zadnej pracy sie nie boje!! No...moze elektryki wink
                A poza tym trudno tak siedziec w domu i nic nie robicsmile
    • jag_2002 Re: remont kuchni 02.06.13, 22:20
      szuflady - moje marzenie, wreszcie bym nie musiala nurkowac gleboko do szafy
    • kwiat_aloesu Re: remont kuchni 03.06.13, 16:43
      Luźne przemyślenia:
      U nas sprawdziła się kuchnia na zamówienie, bo jest malutka i ikeowską nie wykorzystalibyśmy miejsca.
      Mój ojciec wymyślił piekarnik w słupku z mikrofalówką - chociaż są obok lodówki, nic sobie nie szkodzą, a miejsca jest więcej. Lepiej sprawdzają mi się szuflady niż szafki.
      Oświetlenie ledowe pod szafkami mam i bardzo sobie chwalę.
      Chwalę sobie też wybór lodówki dobrej jakości - szuflady na mięso (0 stopni) i warzywa (większa wilgotność) nieprawdopodobnie przedłużają trwałość produktów, zakup na pewno się zwróci.
      Pozbyłam się gazu, kuchnię mam - wbrew licznym radom - indukcyjną i jestem nią absolutnie zachwycona.
      Zmywarkę mam 45, ale to nie był wybór, tylko konieczność - mogłam mieć albo tę, albo żadną - ale dużo gotuję i żałuję, że nie dało się wcisnąć 60, chociaż mieszkamy tylko we dwoje i czasem wieczorem i tak nastawiamy na pół wsadu.
      Fronty szafek mam białe na wysoki połysk, strasznie się brudzą, ale łatwo się czyści.
      Kafelki mam ciemne, na podłodze lekko strukturalne, nie pomaga to, ale wygląda ładnie.
    • momas Re: remont kuchni 03.06.13, 18:20
      Mam kchnię robioną na wymiar. I po kilku latach uzytkowania - zmieniłabym jedno:
      szafki podblatowe mam podwyzszone (ze wzgledu na wzrost). I teraz - projektując kuchnię - skróciłabym szafki o jakies 5 cm, a zamiast cokołu - zrobiłabym na dole, przy podłodze szuflady...
      Widzę, ze miejce niewykorzystane, a zmiejce na graty kchenne zawsze by sie przydało...
    • cadre Re: remont kuchni 05.06.13, 22:03
      Ja polecam kuchnię z IKEA. Bardzo dobra jakość i w razie czego można reklamować - jakby się coś działo. Do tego bardzo duży wybór wzorów i kolorów. Wymiary maja ustandaryzowane, ale nie ma problemu, żeby przy montażu dopasowali Ci przyciętym panelem do Twoich wymiarów.
      Ja zawsze miałam w swoich mieszkaniach kuchnie właśnie od nich i byłam bardzo zadowolona. Potem wybudowałam dom i zamarzyłam o kuchni na wymiar i jest fatalna - wszystko się rozłazi, a fornir drewniany nie daje się doczyścić...
    • peggy_su Re: remont kuchni 08.06.13, 16:47
      Moja kuchnia wygląda tak:
      https://lh5.googleusercontent.com/-C5vYhRLRVlQ/TQ_PSUb8yCI/AAAAAAAAIn8/IgBF3fWoJJE/s512/IMG_3163%2520%2528Large%2529.jpg

Jest z ikei, mam ją dwa lata i jestem zadowolona. Fronty są z forniru, wygląda to bardzo dobrze i właściwie wszyscy myślą że to prawdziwe drewno. Nie widzę powodu żeby wykosztowywać się na drewno, skoro fornir wygląda i sprawuje się bardzo dobrze.
      - Blat też jest super, drewniany, po ponad 2 latach nadal nie ma żadnych śladów użytkowania.
      - Koniecznie zafunduj sobie domykacze do szafek. Możesz trzaskać do woli. Systemy na kliki, kiedy nie musisz używać uchwytów też są bardzo fajne, choć podnoszą cenę.
      - Polecam szafki cargo. mam dwie niskie 30 cm. Gdybym miała większą kuchnię, zrobiłabym sobie cały wysoki słupek cargo.
      - Pod zlewem polecam szufladę a nie zwykłą szafkę, to praktyczniejsze. Trzymam tam kosz i po prostu wysuwam szuflade gdy potrzebuję.
      - Mam wysokie wiszące szafki, które doprowadzają mnie do szału bo nie sięgam do ostatniej półki. Mam małą kuchnię, 6 metrów, więc wzięłam takie żeby mieć więcej miejsca na rzeczy. Ale przy większej kuchni wziełabym niższe szafki wiszące. Tylko takie żeby swobodnie do nich sięgać stojąc na podłodze. No chyba że jesteście wysocy, wtedy to nie problem.
      -Pod szafkami górnymi mam oświetlenie ledowe (taki pasek diod) korzystam z tego non stop robiąc coś w kuchni i bardzo polecam
      - Górne oświetlenie mam halogeny w suficie oraz zwykłą lampę. Halogeny strasznie grzeją, więc warto pomyśleć nad innym rozwiązaniem.
      -Płytki jak widzisz mam w odcieniach szarości i z tego jestem bardzo zadowolona.
      - Mikrofale mam teraz zakrytą mleczną szybą otwierane od góry, to jest ok.
      Jakbyś miała jakieś pytania to pisz.
      • szarsz Re: remont kuchni 09.06.13, 21:46
        > -Pod szafkami górnymi mam oświetlenie ledowe (taki pasek diod) korzystam z tego
        > non stop robiąc coś w kuchni i bardzo polecam

Masz bezposrednio naklejony pasek na dno szafki czy jakieś oprawy?
        I czy te ledy nie rażą, jak się np. siedzi przy stole albo gdzieś dalej? Masz osobną kuchnię czy aneks?
        • peggy_su Re: remont kuchni 12.06.13, 16:50
          Mam aneks. Diody nie są przyklejone bezpośrednio tylko poprowadzone w takiej jakby szynie. Jak chcesz, mogę zrobić zdjęcie. Nie rażą, bo nie widzisz bezpośrednio źródła światła. Mam pod szafkami taką listwę i ledy są zamontowane za tą listwą.
          • ivonn44 Re: remont kuchni 19.06.13, 14:52
            peggy_su napisała:

> Mam aneks. Diody nie są przyklejone bezpośrednio tylko poprowadzone w takiej ja
            > kby szynie. Jak chcesz, mogę zrobić zdjęcie. Nie rażą, bo nie widzisz bezpośred
            > nio źródła światła. Mam pod szafkami taką listwę i ledy są zamontowane za tą li
            > stwą.

ja poproszę o zdjęcie a tak wogóle to chcę Wam- WSZYSTKIM bardzo serdecznie podziękować za wszystkie uwagi. Jeżeli coś jeszcze Wam się nasunie - to bardzo proszę . To super źródło informacji smile Zastanawiam się też nad okapem- chciałabym kupić taki, który jest skuteczny a zarazem niezbyt głośny. Mam to szczęście ,że można rurę odprowadzić do komina .
            • robert0t Re: remont kuchni 25.06.13, 15:33
              Z góry przepraszam jeśli się powtarzam, bo być może coś mi umknęło, ale chciałbym przestrzec przed jednokomorowym zlewem - nie sprawdza się, miejsca jest za mało. Teoretycznie obok jest miejsce na opkapanie naczyń po zmywaniu, ale przecież suszarkę można zrobić w szafce nad zlewem. Nowoczesne kuchnie to też dobrej jakości wyposażenie, jeśli chciałabyś kupić cichy i porządny okap to zajrzyj na kuchnia.comitor.pl/ smile
              • ivonn44 Re: remont kuchni 27.06.13, 12:21
                Nie gniewajcie się ,że tak zanudzam w temacie remontu kuchni. Cały czas projektujemy.Czy mogę prosić o podpowiedzi na temat dobrego, niedrogiego i cichego okapu ale w rozsądnej cenie i tak samo jeżeli chodzi o lodówkę- pochwalcie się co Wam się sprawdza, z czego jesteście zadowolone ?

No i z jakiego materiału macie drzwiczki do szafek kuchennych?
                • zetka31 Re: remont kuchni 27.06.13, 22:06
                  Tylko jaki okap Cię interesuje? Teleskopowy (pod szafką) czy samodzielny (nie wiem, jak to się nazywa)?
                  Ja wybrałam podszafkowy, bo jak pomyślałam jakim siedliskiem kurzu będzie taki piękny z rurą, to mi się odechciało. A poza tym - zawsze coś upchnę jeszcze w tę szafkę.

Mam Teka - nie zostają paluchy. Podaję Ci link, ale nie mam czasu szukać tańszego. Ja go kupiłam za ok 250 zł

allegro.pl/okap-teka-cnl1-2002-teleskopowy-cichy-jest-i3355788616.html
                  • ivonn44 Re: remont kuchni 28.06.13, 09:52
                    dziękuję, szczerze mówiąć nie pomyślałam o tym, że można ten okap zabudować i wykorzystać to miejsce ( mam możliwość odprowadzenia rury do komina). Podobały mi sie okapy na zdjęciach - takie niezabudowane. Muszę to ....przegadać z rodzinką.
                    • lidka_zzz Re: remont kuchni 26.07.13, 14:57
                      Moim ostatnim odkryciem są takie systemy kuchenne, że w szafkach (np. narożnych) są zamontowane ruchome półki, które można wysunąć w całości na zewnątrz (np. Peka magic corner) . Wtedy można maksymalnie zagospodarować każdy kącik szafki. Przydatne, bo zawsze brakuje szafek na jakieś kuchenne duperele. Takie systemy wbudowane w meble mają w swojej ofercie różne firmy, na pewno Atlas Kuchnie. Naprawdę super to bylo
                      • ivonn44 Re: remont kuchni 29.07.13, 09:34
                        już dużo wiem dzieki WAM - pięknie dziekuję smile raz jeszce ! ...będę miała sporo szuflad, piekarnik na wysokości wzroku, meble normalnej wysokości....te wyższe juz duzo droższe a mam spiżarnię to muszę zrobić totalną czystkę i wyrzucić co się da aby tam chować mniej potrzebe rzeczy i już ! No....nie wybrałam jeszcze zlewu ma być 1,5 komory, głęboki tak aby zmieściły sie wysokie gary do mycia i chyba len- nie wiem jakiej firmy jeszcze, baterię ale ja ciągle mam największy problem z okapem kominowym( maskara w tym temacie ) .Człowiek głupieje widząc te reklamy w internecie. Wiem , że nie kupię sprzętu Amico i Teki....... Okap musi być przyścienny ( prawie w narożniku ). Chciałabym cichy do 59 db. Moc ok. 550-600m3/h. No i najbardziej podobają się nam się ukośne, szklane na drugim miejscu inox normalne. Obawiam się, że te szlane będą trudne do utrzymania w czystości . No i kaska jeszcze - chciałabym wydać do 800 PLN. Budżet mam mocno ograniczony niestety.Przeczytałam dużo pochlebnych opini o GLOBALO- ale nie wmieszczę się w cenie raczej przy tych parametrach ...... nie wiem jakie inne firmy są godne polecenia..... może coś uda się WAM podpowiedzieć jeszcze....... Jednym słowem duzo nam nie zostało już , wychodzimy na prostą .......
                        • nivea63 Re: remont kuchni 27.08.13, 18:57
                          Pewnie już za późno, ale dodam że byłam na parapetówie u kuzyna, który nabył spore, mocno ponadstumetrowe mieszkanie w tzw. apartamentowcu, salon z kuchnią i jadalnią mają 70 m, kuchnia jest po prostu cudna, super funkcjonalna, najbardziej mi się jednak podobał zabudowany w kącie schowek z pólkami i miejscem na szczotki, miski, wiadra itp. klamoty kuchenne, które stojąc na wierzchu urody pomieszczeniu nie dodają. Drzwi są w kolorze zabudowy i wtapiają się w całość mebli.
                          Naprawdę nie trzeba mieć dużej kuchni żeby sobie taki schowek wygospodarować.
                      • aginess kuchnie atlas 26.08.13, 20:45
                        Ja mam kuchnię Atlas już kilka ładnych lat i nie zmieniłabym jej na żadną inną. Wygląda niemal jak nówka – blaty są w super stanie. Miałam obawy, bo kuchnia jest jasna a wiadomo, na takich meblach widać wszystko, ale widac jakość robi swoje. Rodzice robili meble u stolarza artysty, bo wolą mniej nowoczesne wzory i dali o wiele więcej pieniędzy, a kuchnia ciągle do poprawek – lakier odpryskuje, są zacieki etc. Niedługo będę kupowała meble do domu, który buduję i na pewno wezmę z Atlasa.
                        • ivonn44 KUCHNIA c.d 28.08.13, 10:53
                          jak to bywa, u mnie remont trwa. Od wczoraj mam problem dot. umieszczenia rury gazowej a b. szczegółowo jej przebiegu. Kombinujemy jak to zrobić aby ta rura od gazu była najmniej widoczna.... i aby nie wycinać dziur w nowo zamówionych meblach.Okazuje się ,że nie jest to proste. Duzy komin w tym miejscu jest największym problemem. Zakrywać tych rur nie wolno.... nie wiem jak to dalej będzie wyglądało. Mam juz płytki na ścianach i prawie na całej podłodze a tu trzeba będzie na nowo wiercić..... Co do umieszczenia niepotrzebnych rzeczy typu widra itp. to mam to szczęście ,że mam spiżarnię.
                          • kol.3 Re: KUCHNIA c.d 28.08.13, 19:22
                            Co to znaczy zakrywać rur nie wolno?
                            W mojej kuchni przed laty rura biegła fantazyjnie wzdłuż całej ściany, tzn. przechodziła z korytarza przez pion z rurami i biegła przez całą kuchnię wysoko po ścianie prawie do okna. Pod oknem była umiejscowiona kuchenka. Pierwsze co zrobiliśmy to przesunęliśmy kuchenkę gazową bliżej pionu przy drzwiach a rurę puściliśmy dołem tak że w ogóle jej nie widać. Dostęp do zaworu jest na dole.. No i jest co najmniej 2 metry rury mniej. W korytarzu rura jest osłonięta listwą.
                            Remont trzeba było zacząc od przestawienia rur.
                            • ivonn44 Re: KUCHNIA c.d 29.08.13, 08:24
                              nasz remont zaczął się od wymiany rur..ale nie tej. Pomysł powstał w trakcie remontu. Sama jestem zła ... najgorsze,że nie wiem czy to jest teraz zrobione prawidłowo. Rura z gazem to nie żarty. Szukamy w tej chwili fachowca, który zapewni nas ,ze takie rozwiązanie jest bezpieczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka