Dodaj do ulubionych

Jak się pozbyć myszy???

03.12.13, 11:02
Tydzień temu odszedł mój kot i niemalże od tego dnia codziennie w szafce pod zlewem mam nowa porcję mysich...ekhm bobków. Wymiatam, wymywam, a i tak cuchnie.

Wiecie może jakie zapachy odstraszają te wstręciuchy?
Inteligentne są, pułapki omijają szerokim łukiem.
Ktoś mi napomykał o rumianku i czymś jeszcze, ale nie pomaga.

Podpowiedzcie coś, proszę, mam wrażenie, że w całym domu śmierdzi mysimi odchodami.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Jak się pozbyć myszy??? 03.12.13, 12:52
      zuzula1976 napisał(a):

Zainstaluj nowego kota może?, zrobisz dobrze i temu kotku, bo będzie miał dom, i domowi, bo kot odstraszy myszy.
      smile
      • zuzula1976 Re: Jak się pozbyć myszy??? 03.12.13, 14:33
        Nowego kota dostanę za jakieś dwa tygodnie od wyjeżdżającej kuzynki, ale to jeszcze głupiutki filemon, młody, może myszy nie widział.

Muszę je czymś wystraszyć, nie chce mi się wracać do domu, bo od progu czuję...
        • squirk Re: Jak się pozbyć myszy??? 03.12.13, 15:01
          zuzula1976 napisał(a):

> Muszę je czymś wystraszyć, nie chce mi się wracać do domu, bo od progu czuję...

Znalazłam takie coś, a nuż się przyda ---> Myszy są wrażliwe na zapachy i wielu z nich wyraźnie nie lubią. Rozkładając w szafach na ubranie i bieliznę saszetki z lawendą czy lawendowe mydełka, zrazimy te szkodniki do wizyt i zainteresowania zawartością szaf. Nie lubią one również zapachu dzikiej mięty, dziewanny, oleandru, dzikiego rumianku i świeżych zielonych liści pomidorów. W kredensie czy szafce można kłaść na talerzyku cząstkę przekrajanej cytryny; im bardziej będzie spleśniała, tym skuteczniej odstraszy gryzonie.
          oraz
          forum.gazeta.pl/forum/w,49213,129390845,,mysi_smrod.html?v=2
          smile
    • toya666 Re: Jak się pozbyć myszy??? 03.12.13, 15:03
      Kiedyś w całym sąsiedztwie tylko my mieliśmy łownego kota. Wszyscy sąsiedzi od nas go pożyczali (dosłownie).

Może zatem ktoś z sąsiadów ma łownego kota? Niech przyjdzie do was "na czczo", na pewno zadowoli się myszką smile

Nieznam innych skutecznych sposobów na myszy.
    • smutas13 Re: Jak się pozbyć myszy??? 03.12.13, 18:07
      zuzula1976 napisał(a):

> Wiecie może jakie zapachy odstraszają te wstręciuchy?
      > Inteligentne są, pułapki omijają szerokim łukiem.

Omijają pułapki szerokim łukiem bo czują zapach myszy, która dała się na pułapkę złapać.
      Jeśli pułapkę wygotujesz, założysz nową przynętę, mysz powinna się skusić.
      Kiedyś to przerabiałam.
    • budzik11 Re: Jak się pozbyć myszy??? 03.12.13, 19:24
      Chcesz humanitarnie czy czy chcesz się skutecznie pozbyć? Bo IMO nie ma jak trutka. Humanitarnie - to może żywołapka domowej konstrukcji? Kiedyś tu był podobny wątek, dziewczyny linkowały filmy z youtube, jak taką pułapkę zrobić. Raczej nie ma myszy, która by obczaiła taką konstrukcję wink
      • zuzula1976 Re: Jak się pozbyć myszy??? 04.12.13, 07:36
        Koszmarne te gryzonie. Dziś rano znalazłam ślady nawet na kuchence i szafce obok!!! Nawet jak ich nie było każdego dnia zanim zaczęłam robić coś w kuchni, wymywałam wszysklie powierzchnie. Oszaleję przez te złośliwce.
        Dziś idę po nową pułapkę, bo po przeglądzie starej stwierdziłam poluzowaną sprężynkę. Kupię też trutkę. Trudno. Humanitarne to one nie są w stosunku do nas, więc nie będę im darować.
        A jak już się ich pozbędę, to obłożę kuchnię ziołami.
        • mala_mujer Re: Jak się pozbyć myszy??? 04.12.13, 08:46
          Jak masz mieć kota, to może zastanów się nad trutką.
          Jeżeli przegapisz porcję trutki, zabitą mysz lub choćby podtrutą, a kot ją znajdzie, to dla kota też się to źle skończy.
          Moi rodzice prawie stracili w ten sposób psa, uratowało go tylko to, że jest bardzo duży i dawka trucizny była po prostu za mała.
          A zdolnościami kota się nie przejmuj, sam jego zapach zadziała.
          • zuzula1976 Re: Jak się pozbyć myszy??? 04.12.13, 08:59
            Kota będę miała chyba od świąt dopiero, więc postaram się wytępić myszy sama, a futrzak będzie miał działać jedynie odstraszająco.
            • mala_mujer Re: Jak się pozbyć myszy??? 04.12.13, 09:13
              Problem w tym, że trutka wytępi każde zwierze. Jeżeli zostanie ci gdzieś jakaś zapomniana porcja i kot ją zje, to jego także sad
              Wiele trutek działa tak, że mysz, która ją zje umiera i zasusza się, nie śmierdzi, więc może gdzieś za szafką zostać. Znowu, jeżeli kot ją znajdzie ...
              • zuzula1976 Re: Jak się pozbyć myszy??? 04.12.13, 09:35
                Trutkę położę na kilka dni w jednym miejscu, góra dwóch i wyprzątnę na długo zanim kot ze mną zamieszka, niezależnie od tego, czy jakaś mysz zostanie, czy nie. Meble mam na wydokich nogach, więc spod szafek mysiego trupa wyjmę bez problemu. Musiałaby zejść za lodówką, ale tam kot nie wejdzie, choćby chciał.
                • madzioreck Re: Jak się pozbyć myszy??? 04.12.13, 11:36
                  Nie rozumiesz. Jeśli mysz trutkę zje, to równie dobrze może ją skitrać w innym miejscu, o sprzątnięciu którego nie pomyślisz. Gryzonie lubię sobie różne rzeczy chomikować w różnych dziurach - na później. Widzisz tylko, gdzie zostawiają odchody, ale nie masz pewności, ze to wszystkie miejsca, w których bywają. Tym bardziej, że mimo sprzątania i mycia twierdzisz, że śmierdzi nadal - a to przecież tylko myszy, a nie jakieś skunksy. Jeśli więc nie przemawia do Ciebie humanitaryzm wobec złosliwych^^ myszy, to niech przemówi humanitaryzm wobec kota.
    • fantafelicja Re: Jak się pozbyć myszy??? 04.12.13, 09:31
      Kupic kotkę... jedyny sposób
      • zuzula1976 Re: Jak się pozbyć myszy??? 04.12.13, 09:37
        No tak, kotki to łowne stworzenia.

Nie pomyślałam o psie, który mieszka w domu i wszędzie go pełno, choć jedt wielki.

Zostaje tylko pułapka niestety...

Trudno, pułapka + kot, a póki co, zioła.

• hbinko Re: Jak się pozbyć myszy??? 04.12.13, 09:46
        "moje"myszy łapią się cały czas na starą, zwykłą, drewnianą łapkę; co prawda w garażu-jest duży, to może nie czują zapachu poprzednich, złapanych, bo jest większa przestrzeń niż w szafce. A na razie może masz futerko kota (kiedyś niehumanitarni ludzie kamizelki do wygrzania kości sobie robili), albo poproś właściciela kota, aby go wyczesał i te kłaki dał Tobie do wyścielenia w newralgicznych miejscach.
        • dorota_11 Kup odstraszacz 04.12.13, 10:56
          Ja kupiłam odstraszacze - tak się nazywa urządzenie włączane do prądu i emitujące dźwięki odstraszające myszy. U mnie działa skutecznie.
          • zuzula1976 Re: Kup odstraszacz 04.12.13, 12:58
            A gdzie się takie odstraszacze kupuje?
            W sklepie np ogrodniczym mogą być?

Działa w całym domu?
            Myszy nie przemieszczają tam, gdzie dźwięk nie sięga?
            • dorota_11 Re: Kup odstraszacz 04.12.13, 21:26
              Ja kupiłam w internecie, na znanym portalu aukcyjnym, kosztowały ok 40zł szt. W opisie podane są parametry. Mam po jednym w każdym duzym pomieszczeniu. Mam też kotkę, ale ona nie wszędzie ma dostęp. Aha, po pierwsze nalezy schować przed nimi żywność i sprzątnąć nawet najdrobniejsze okruszki.
              Powodzenia w walce
    • zuzula1976 Re: Jak się pozbyć myszy??? 06.12.13, 07:33
      Mój problem chyba sięrozwiązał.
      Pod pretekstem "przyzwyczajania do nowego miejsca", wydębiłam obiecanego kota już wczoraj.
      I co zrobił niedoceniany przeze mnie kociak? Zainaugurował adaptację udanym polowaniem pod kuchenną szafką.
      Umościłam mu mieszkanko w łazience na początek i rano nie znalazłam już ani śladu gryzoni!!! A już i tam bywały. Od dziś kocię ma wstęp wszędzie.

• gazeta_mi_placi Re: Jak się pozbyć myszy??? 06.12.13, 11:18
        Super, a na przyszłość kotki są bardziej łowne od kotów.
        • zuzula1976 Re: Jak się pozbyć myszy??? 06.12.13, 13:50
          Wiem, ale nie miałam wyboru.
    • asdaa Re: Jak się pozbyć myszy??? 06.12.13, 14:59
      może został ci jakiś kocyk albo coś innego przesiąkniętego kocim zapachem, można podzielić na części i porozkładać w miejscach, gdzie harcują myszy. A może da się gdzieś kupić kocie feromony?
      • zuzula1976 Re: Jak się pozbyć myszy??? 09.12.13, 08:12
        No właśnie nie pomyślałam i wyrzuciłam.

Pocieszający jest jednak fakt, że młode kocię pełne zapału, działa skutecznie.

Jeszcze znajduję "ślady", ale nie ma porównania z tym, co było wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka