Dodaj do ulubionych

pytanie do prawniczki

07.12.13, 23:52
któras z Was na pewno bedzie umiała doradzic:
tesciowie zyją
są włascicielami kamienicy
wiosną został spisany akt notarialny przekazujacy własnośc nieruchomosci z tesciów na ich dzieci
latem zaczął sie remont
w trakcie którego zauważono "nieprawidowosci" m.in w elektryce
wezwana (do wymiany liczników) ekipa z energetyki stwierdziła....kradzież prądu (jakies obejscie licznika)
nie ma watpliwosci, ze zrobił to tesc, pewnie daaawno temu
wyszło teraz - gdy włascicielami od kilku mies sa jego dzieci i to oni dostali
wezwanie do zapłaty 50tys zł!
(podkresle, tesc żyje i na pewno - choc nie ma na to dowodów - to jego sprawka)
co moga zrobic mąz i jego rodzenstwo?
Obserwuj wątek
    • indiansummer81 Re: pytanie do prawniczki 08.12.13, 21:51
      trzeba wykazać, od kiedy oni mieszkają w tej kamienicy, a od kiedy zaczęły się nieprawidłowości z ewidencjonowaniem poboru. To jest w sumie łatwe do sprawdzenia, wszystko widać z tabelek jakie ma dostawca prądu, czasem potrzeba może być opinia biegłego. Nie ma znaczenia, kto jest właścicielem kamienicy ważne jest to, kto w kamienicy mieszka, kto prąd pobierał i miał możliwość ingerencji w licznik. Na razie - jeśli było jedynie wezwanie do zapłaty, być może wystarczy pismo, w którym opiszą całą sytuację - w szczególności to, że nie mieszkali w tej kamienicy, że nie ingerowali w licznik i nie wiedzieli o tym, że doszło do nielegalnego poboru.
      • kasiek-kd Re: pytanie do prawniczki 08.12.13, 23:13
        nie śpie po nocach.....
        dzieki, trochę mnie uspokoiło co napisałaś;
        mieszkali od zawsze tesciowie (wczesniej przy swoich rodzicach)
        oraz brat męza (mąz i jego siostra mieszkają i pracują na krańcach Polski)
        przez ostatnie 2 lata tesc pomieszkiwał za granica
        (jego żona chora na zesp. Alcheimera pod opieką córki w innym miescie)
        a włascicielami kamienicy zostali mąz, jego brat i siostra
        i to własnie wtedy wyszły te nieprawidłowości;
        wezwanie imiennie dostał szwagier
        zameldowany i mieszkajacy w kamienicy
        ale obawy, ze kara (juz okreslono, ze ten nieleg pobór pradu trwał od b. dawna) bedzie rozłozona na ich 3, czyli, ze odczujemy to my....
        nie daja mi spokojnie spac
        druga sprawa - mniej mnie boląca - czy szwagier rzeczywscie bedzie odpowiadał za grzeszki tescia - tym bardziej, ze z tego przekretu tez (świadomie, czy nie) korzystał: prąd w mieszkaniu czy zakładzie pewnie miał "gratisowy"

• indiansummer81 Re: pytanie do prawniczki 09.12.13, 18:56
          jak już napisałaś, na razie poprzestańcie na pisemnej odpowiedzi, jaka jest sytuacja - że w kamienicy mieszkał teść itp. Co do odpowiedzialności szwagra, to nie wiem, jak to będzie - myślę, że to może być uregulowane w umowie, bo jednak szwagier musiał mieć świadomość, że płaci zdecydowanie za mało, w stosunku do tego, ile prądu pobrał, ale nie powinien płacić za okres, kiedy tam nie mieszkał. W zależności od tego, jaka będzie odpowiedź dostawcy prądu, to jednak radziłabym, żebyście poprosili o pomoc prawnika w waszym mieście, bo to jednak jest duża suma pieniędzy. Trzymam kciuki, że wszystko się ułoży.
          • kasiek-kd Re: pytanie do prawniczki 09.12.13, 23:39
            dzięki wielkie za pomoc;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka