Dodaj do ulubionych

śledzie w oleju

23.12.13, 14:56
Jak zrobić śledzie w oleju? Sprawa niby banalna, ale dążę do ideału, a nie mam jak spytać u źródła sad
- śledź miał wyczuwalny posmak octu / cytryny
- nie ociekał olejem - tzn był w oleju, ale żeby olej nie wsiąkł w niego, no... w środku ma być śledź wink

Zastanawiam się, z czym wymieszać (i jak) ten olej, żeby był lżejszy? A może to kwestia oleju? Mam słonecznikowy....
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: śledzie w oleju 23.12.13, 17:10
      Cebulę po pokrojeniu należy na moment zanurzyć (na sitku) do gorącej wody z octem. Będzie dalej chrupiąca, ale strawna dla wątrobiarzy i nie zdominuje śledzia. Za to pojawi się ta niewielka octowa nutka.

Ale na olejach to ja się nie znam. Nie wiem, który z aktualnie dostępnych jest najlepszy.
    • budzik11 Re: śledzie w oleju 23.12.13, 17:47
      Ja kroję drobno cebulę i cytrynę (obraną ze skórki, plasterki na ćwiartki mniej więcej), posypuję nimi płaty śledzia i zalewam wszystko olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (teraz można go wszędzie kupić i to jest IMO podstawa smaku wigilijnych śledzi) i odstawiam na dobę.
    • doral2 Re: śledzie w oleju 23.12.13, 17:56
      dodaj do oleju 2-3 łyżeczki octu.
      śledzie w samym tylko oleju są mdłe do wyrzygu.
    • monikaa13 Re: śledzie w oleju 23.12.13, 17:59
      Ja mam niezawodny sposób. Śledzie kupuję solone, potem moczę je chwilę w occie, potem wyciągam i zalewam olejem. Dodaję posiekaną cebulkę, ew. ogórek kiszony i trochę pieprzu.
      Ja śledzie mocno słone to przed włożeniem do octu przelać zwykłą wodą.

Śledzie nie są takie oleiste, olej się tak nie przykleja do nich i mają fajny posmak octu, a nie tylko mdły oleju.
    • kol.3 Re: śledzie w oleju 23.12.13, 19:31
      Ja się nie wysilam. Kupuję matjasy na tacce w oleju, wyjmuję je, olej z tacki wylewam, kroję na kawałki, czasem posypuję grubo mielonym pieprzem, czasem smaruję musztardą rosyjską, następnie zalewam olejem z pestek winogron, dodaję drobno usiekaną cebulę i wkładam do fajansowego naczynia. Na drugi dzień do jedzenia.
    • squirk Re: śledzie w oleju 28.12.13, 00:47
      ja.dorcia napisała:

> Jak zrobić śledzie w oleju? Sprawa niby banalna, ale dążę do ideału, a nie mam
      > jak spytać u źródła sad

Poprosiłam dziś przyjaciółkę żeby wrzuciła do siebie na blog (kulinarny) przepis na jej mistrzowskie śledzie, moim zdaniem (nie tylko moim, co roku znika w święta ich gigantyczna ilość) najlepsze z możliwych, jak tylko przepis wrzuci (robi dokładne opisy) podzielę się nim, sa dokładnie takie, jak opisujesz, delikatnie cytrynowe, idealne po prostu.
      smile
      • to-wlasnie-ja Re: śledzie w oleju 31.12.13, 15:35
        Ja rowniez poprosze o przepis smile
    • moonshana Re: śledzie w oleju 28.12.13, 13:44
      ja napiszę: jak NIE robić śledzi w oleju.
      kupiłam plastikowe wiaderko w biedrze. w zalewie. wyciągnęłam, pokroiłam, przełożyłam cebulą-majerankiem, zalałam olejem.
      tylko się nie domyśliłam, że takie wiaderkowe trzeba wypłukaćbig_grin zawsze kupowalam w warzywniaku: z oleju, solone - nigdy nie płukałam i były ok. a te... właśnie zjadłam pierwszą porcję - błeeeeechsad
      • anetapzn Re: śledzie w oleju 30.12.13, 15:53
        ja podobnie jak kol.3 nie wysilam siębig_grin kupuję matiasy, chwile pomoczę, kroję, przekładam śledzie sparzoną cebulką pokrojoną w krążki, do tego grubo mielony pieprz, często także pokrojone suszone pomidory i sorry ale nie olej tylko oliwa z oliwek, bezsmakowa, jeżeli juz nie mam oliwy w domu to olej ten w zielonej butelce, mogę napisać markę, ale to nie będzie spam?smile
        • f.l.y Re: śledzie w oleju 30.12.13, 22:52
          smile

ja kupuję grube matiasy, dodaję cebulę, układam w słoikach warstwami: śledzie-cebula-śledzie
          zalewam olejem z butelki
          dodaję pieprz w ziarenkach i parę kropli octu na wierzch

ps' każda z nas ma swój sposób na śledzie smile
        • madzioreck Re: śledzie w oleju 30.12.13, 23:34
          Oliwa z oliwek jest bezsmakowa? Mnie ona śmierdzi wink (każda, niezależnie od firmy, tańsza czy droższa - no wali czymś dziwnym).
          • kol.3 Re: śledzie w oleju 31.12.13, 06:32
            Mam odruch wymiotny przy oliwie z oliwek, ale np. mój gotujący syn absolutnie nie.On ma swoją oliwę, ja swój olej z pestek winogron, który jest wyjątkowo delikatny.
            Z olejami generalnie trzeba ostrożnie, bo niektóre mają zapach smaru.
            • anetapzn Re: śledzie w oleju 31.12.13, 11:40
              kol.3 napisała:

> Z olejami generalnie trzeba ostrożnie, bo niektóre mają zapach smaru.
              Delikatnie ujete. Niektóre (szczególnie te tańsze są koszmarne)
          • squirk Re: śledzie w oleju 31.12.13, 10:09
            madzioreck napisała:

> Oliwa z oliwek jest bezsmakowa? Mnie ona śmierdzi wink (każda, niezależnie od fir
            > my, tańsza czy droższa - no wali czymś dziwnym).

Co za herezja!
            smile
            Żartuje, to kwestia gustu oczywiście, przepadam za smakiem oliwy i nie wyobrażam sobie zastępstwa dla niej, zdarza mi się nawet pić co jakiś czas łyżkę oliwy "dla zdrowotności", rewelacja. O tym, jak świetnie działa na skórę, nie wspominając, no ale w tym celu pić jej nie trzeba.
            smile
            • squirk Re: śledzie w oleju 31.12.13, 10:20
              squirk napisała:

PS. W sumie na temat - w Lidlu są teraz prawdziwe matjasy, pakowane po 2 sztuki,z osobno zapakowaną posiekaną cebulą. Kupiłam, własnie testuję, różnią się od "normalnych" śledzi, są delikatniejsze, bardziej kremowe, moim zdaniem warto spróbować, w oleju czy bez niego.
              smile
          • anetapzn Re: śledzie w oleju 31.12.13, 11:39
            madzioreck napisała:

> Oliwa z oliwek jest bezsmakowa? Mnie ona śmierdzi wink (każda, niezależnie od fir
            > my, tańsza czy droższa - no wali czymś dziwnym).

Czuć to i owszem, ale śledzie w tanim oleju, na pewno nie w oliwie z oliwek.
            • madzioreck Re: śledzie w oleju 31.12.13, 15:34
              A kto mówi o tanim oleju wink Po prostu oliwy nie lubię. Śmierdzi mi - już wiem - topionym plastikiem. W życiu nie popsułabym sobie nią śledzika big_grin
    • marigold222 Re: śledzie w oleju 31.12.13, 12:33
      ostatnio kupuje z biedronki, ale te na tacce a nie w wiaderku, wylewam olej, mocze ok godziny w wodzie, kroję w kawałki, drobno siekam cebulę, najlepiej pól na pół białą i czerwoną, gniotę ja na desce, żeby puściła trochę soku. mieszam z kawałkami śledzia w misce, zalewam sokiem z połowy cytryny, potem olejem rzepakowym + 1 łyzka oliwy z oliwek, na wierzch grubo mielony pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. najlepsze na drugi dzień
      • irenazu Re: śledzie w oleju 31.12.13, 13:18
        Z oliwą i olejem to jak zawsze, jeden woli córkę drugi teściowąwink. Ja osobiście nie przepadam za oliwami, kilku już próbowałam i niestety, "to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej". Zawsze zalewam olejem - Bartek lub Kujawski. Ale dla mnie zasadnicze znaczenie mają śledzie i jeżeli mam chęć "pobawić się", to kupuję zwykłe "rasowe" śledzie i te smakują zupełnie inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka