Dodaj do ulubionych

Piekarnik parowy

28.01.14, 13:39
Ma któraś z Was? smile

Planuję wymianę kuchenki na płytę + piekarnik i się zastanawiam nad takim wypasionym piekarnikiem z funkcją pieczenia na parze, ale nie wiem, czy to coś warte?

Czytałam też o jakieś wbudowanej sondzie mierzącej temperaturę potrawy i wyłączającej piekarnik, jak stwierdzi, że coś jest upieczone? Ma któraś z Was?

W ogóle chętnie poczytam o różnych udogodnieniach piekarnikowych smile
Obserwuj wątek
    • nostress.ka21 Re: Piekarnik parowy 29.01.14, 13:16
      Dołączę się do pytania i podbiję - może wątek nie zniknie smile

Mnie fascynuje wręcz tego typu sprzęt, nie spotkałam się "na żywo" z nim, więc nie wiem z czym to się je smile Znajoma ma w wynajmowanym mieszkaniu, ale nie używała i też nie ma pojęcia. Ja jestem bardzo ciekawa, łącznie z tym jak to działa big_grin
      Wiem, że mogę wygooglać, zrobię to - spokojnie, ale jednak opinie kogoś kto używał (i nie jest opłacany przez kogoś pracującego dla producenta) są o wiele bardziej znaczące niż google big_grin
      • yaga7 Re: Piekarnik parowy 29.01.14, 14:19
        No właśnie, też bym się chciała dowiedzieć, jak takie cudo działa "w praniu", że tak powiem... smile
      • slona78 Re: Piekarnik parowy 29.01.14, 15:13
        Mam kupiony oddzielny piekarnik parowy, czyli mam słupek - piekarnik zwykły, parowy, mikrofala. Przyznaję, że dziś dopiero jest instalowany, a zanim się wprowadzę i z niego skorzystam, to minie pewnie jakiś miesiąc. Poza tym nie wiem, czy funkcjonuje tak samo jak "wszystko w jednym".
        Mnie bardzo zależało na piekarniku parowym, bo korzystanie z wolnostojącego parowaru, który potem zajmuje mi pół zmywarki (i tak codziennie) doprowadzało mnie do szału. Ale jak będzie z funkcjonalnością piekarnika - nie mam pojęcia. U nikogo się nie spotkałam z takim cudem, więc będę królikiem doświadczalnym.
        • kasiak37 Re: Piekarnik parowy 31.01.14, 20:15
          opisze jeszcze ile jest mycia takiego wbudowanego parowara. Po skonczeniu pracy na dnie w zbiorniku pozostaje woda z parowania, ktora wyciaga sie za pomoca specjalnej, zalaczonej do urzadzenia chlonnej gabki. Tacki wyciagam i laduja w zmywarce. W srodku myje/przecieram dwukrotnie woda z octem- gotowe. Zadnego wielkiego halo z myciem tego nie ma.
          Moj caly srodek jest nierdzewny.
        • patrolek1313 Re: Piekarnik parowy 11.12.16, 18:52
          Czesc i jak Twoj piekarnik parowy? Moj glowny dylemat czy mozna w nim piec ciasta w stylu bezy gdzie suchosc to podsawa big_grin dziekismile)
    • weisefrau Re: Piekarnik parowy 29.01.14, 22:13
      Działa zasadniczo jak brytfanka zamknięta. Opłaca się jak restaurację otwierasz z kaczkami w menu.
      • yaga7 Re: Piekarnik parowy 30.01.14, 06:21
        Niestety nie wiem, jak działa brytfanka zamknięta, bo nie mam. Kaczek też nie jem wink
    • zajacowna Re: Piekarnik parowy 30.01.14, 09:16
      ja mam parowy z AEG
      Można gotowac na parze.
      Można piec z dodatkiem pary.
      Taki od bajer.
      Jesli na dole zwyklego piekarnika postawisz miske z woda, to masz to samo co ja w piekarniku zwanym "parowym".
      • zajacowna Re: Piekarnik parowy 30.01.14, 09:18
        jeszcze napisze jak to dziala.
        Na dnie piekarnika jest naczynie otwarte, do ktorego wlewa sie wode, ktora jest chyba podrzewana jakas grzałka od dołu.Woda sie gotuje i paruje ... tym sposobem mozna gotowac na parze.. lub piec z dodatkiem pary.
        • zajacowna Re: Piekarnik parowy 30.01.14, 09:22
          tu na zdjeciach super ktos pokazał jak wyglada i jak to dziala.
          tablica.pl/oferta/piekarnik-parowy-aeg-electrolux-CID628-ID48G1T.html
          • nostress.ka21 Re: Piekarnik parowy 30.01.14, 12:31
            No to wszystko jasne. Moja Mama odkąd pamiętam przy niektórych wypiekach stosowała taką zasadę i to w normalnym piekarniku. Myślałam, że to jakoś inaczej będzie działać, z jakimś obiegiem zamkniętym czy coś. A tak... Moim zdaniem to typowy gadżet, który niewiele wnosi do kuchni uncertain
            • yaga7 Re: Piekarnik parowy 30.01.14, 12:37
              No ale nie wszystkie parowe działają identycznie.

Czytałam o elektroluksach, w których się ustawia, ile się chce pary, ile gorącego powietrza - to nie jest tylko tak, że tam jest miska na wodę i tyle.
              • zajacowna Re: Piekarnik parowy 30.01.14, 14:06
                tak ustawia sie moc pary i temp wybierajac odpowiedni program.
    • i_bella Re: Piekarnik parowy 30.01.14, 10:02
      Rok temu przez tydzień byłam goszczona w domu, w którym był zwykły piekarnik i taki parowy. Byl, bo znajomi kupili dom z gotowa juz kuchnia. Gospodarz domu, nie użył owego ani razu, choc co wieczór jedliśmy pyszne rzeczy przygotowane właśnie przez niego. On - szef kuchni, więc przyrzadzanie kolacji do niego należało. Żona piekła ciasta. Przyznali, ze nie korzystają z piekarnika parowego, jest bo jest, w zabudowie, na wyposazeniu.
      To moje jedyne doświadczenie z piekarnikiem parowym smile
      Ja mam piekarnik w miarę tradycyjny z wieloma funkcjami, poza zwyklym pieczeniem używam termoobiegu, rozmrazania i grilla. No i alarmu smile Nigdy niczego w nim nie odwazylam sie programowac, choć wiem, ze można.
    • kasiak37 autorko watku 30.01.14, 14:32
      prosze usunac komercje z sygnaturki.
      • yaga7 Re: autorko watku 30.01.14, 14:35
        Przepraszam, zwykle piszę na forach, na których jest inny regulamin smile
      • kasiak37 Re: autorko watku 30.01.14, 15:36
        alez to wcale nie dziala tak, ze nalewa sie na dno wody do jakiegos naczynia i ta, parujac, cos tam gotuje...Wode wsuwa sie z boku urzadzenia w specjalnym pojemniku z wentylem.Zalezy jaki program wybierzesz,ile produktu chcesz przygotowac tak pobierana jest ilosc wody.
        • kasiak37 Re: autorko watku 30.01.14, 15:37
          dodam jeszcze, ze ja uzywam czesto, w szczegolnosci do przygotowywania warzyw, ktore smakuja o niebo lepiej niz z wody.
          • nostress.ka21 Re: autorko watku 30.01.14, 17:48
            kasiak37 napisała:

> dodam jeszcze, ze ja uzywam czesto, w szczegolnosci do przygotowywania warzyw,
            > ktore smakuja o niebo lepiej niz z wody.

Acha, no to w takim razie przepraszam za zamieszanie. Po prostu z załączonych informacji tak można było wywnioskować.
        • yaga7 Re: autorko watku 30.01.14, 15:38
          No właśnie, więc to nie jest tak, jak ktoś napisał wyżej, że to samo można osiągnąć, wstawiając zwykły garnek z wodą do zwykłego piekarnika. Wtedy przecież nie można sobie ustawić, ile się chce pary itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka