drzewkopomaranczowe 18.09.14, 10:15 podpowiedzcie firmę,do dziś miałam whirpoola 14 letniego... pralkę muszę zmieścić do szafki max 43cm więc wybór mam mały,coś mi się obiło żeby brać pod uwagę elektoluxa ale nie jestem pewna Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
micha83 Re: nowa pralka potrzebna 18.09.14, 13:54 weź elektroluxa;mam od 4 lat i jest ok. pozdrawiam Odpowiedz Link
kaga9 Re: nowa pralka potrzebna 18.09.14, 13:55 Z miliona wątków w wyszukiwarce wynika, że marka nie ma większego znaczenia, bo każdemu się popsuło albo nie popsuło akurat co innego. Mnie się akurat popsuła lodówka LG, tak na zawsze, po 5 latach, a zaraz znajdzie się forumka, która LG Ci poleci, bo sama ma i jej działa. To, co stoi w marketach, to praktycznie jedna półka jakościowa, co mówi i większość fachowców od napraw, i część sprzedawców. Przy tym poziomie nie warto inwestować w podbijające cenę niesprawdzone bajery. To, co kupisz teraz, i tak prawdopodobnie 14 lat nie popracuje. Czyli, na koniec, życzę szczęścia w losowaniu sprawnego modelu, bo do tego się sprowadzi Twój wybór Odpowiedz Link
drzewkopomaranczowe Re: nowa pralka potrzebna 20.09.14, 08:53 Dzięki dziewczyny,pralka kupiona i właśnie robi pierwsze pranie, a tak przy okazji stwierdziłam że cenowo dzisiejsze pralki są tańsze niż ta którą kupiłam 14lat temu może w tym tkwi tajemnica ich krótkowieczności Odpowiedz Link
rapunzel72 Re: nowa pralka potrzebna 20.09.14, 15:03 Przyczyną ich krótkowieczności jest raczej. fakt, że firmy zbankrutowałyby, gdyby każda pralka była nie do zdarcia, jak. te kupowane za czasów PRL-u. Odpowiedz Link
korniz Re: nowa pralka potrzebna 22.09.14, 13:25 ja jeszcze mam 17 lat pralke polar tez wąską 35 cm.Działa a tak by mi się marzyło coś nowego.Powiedz mi ile ten elektrolux bierze wody i jaki to model jakie ma funkcje.Tez kupię wąską do 45 cm. Odpowiedz Link
micha83 Re: nowa pralka potrzebna 22.09.14, 14:20 zobacz: www.ceneo.pl/Pralki;017P1-1186262P3-16693P7-142037.htm ja bym nie brała pralki droższej niż 1200-1300 zł Te pralki różnią się nieznacznie, poczytaj sobie specyfikacje i wybierz. Odpowiedz Link
korniz Re: nowa pralka potrzebna 23.09.14, 09:28 Zastanawia mnie zuzycie wody.Niektórena cykl biorą 11 litrów.Czy w takiej ilości wody pranie będzie czyste.Czy te 11 litrów bierze za każdym razem pranie wirowanie płukanie?I wtedy wychodzi np 50 litrow na cale pranie. Odpowiedz Link
micha83 Re: nowa pralka potrzebna 23.09.14, 10:38 te 11 litrów,to pewnie na najbardziej ekonomicznym programie. Wejdź na stronę producenta i poczytaj o konkretnych modelach. Nie mam przez pralkę (4-letnią) wysokich opłat za wodę, a piorę dużo. Nie zdarza mi się bym dopłacała za wodę, zazwyczaj jestem trochę na plusie Mam też zmywarkę, a korzystamy z wanny. Ważna jest klasa energetyczna, programy jakie pralka ma ( tu możliwość zmniejszenia czasu prania w zależności od stopnia zabrudzenia, opóźniony start,czytelne programy). Teraz pralki raczej nie pobierają hektolitrów wody Odpowiedz Link
rapunzel72 Re: nowa pralka potrzebna 23.09.14, 16:48 Teraz niektóre pralki mają jakieś nowoczesne rozwiązania, jak pranie deszczowe, gdzie woda nie jest na dole, tylko jakoś tam pralka nią psika z góry, ale czy to lepiej? Pralki biorą mało wody, a potem ludzie marudzą, że im ślady po proszku zostają. W mojej pralce, która bierze do 50 l na cykl jest jeszcze funkcja intensywnego płukania, jak ktoś np ma alergię. Natomiast poprzednia Indesit brała na cykl co najmniej 70 l. Odpowiedz Link
kaga9 Re: nowa pralka potrzebna 22.09.14, 18:48 Korniz, moja mama ma lodówkę z 1997 roku. Kiedy bodajże 4 lata temu zepsuł się termostat, mama rozmawiała z fachowcem, czyby lepiej nie kupić nowej. Powiedział, że jak mama uważa, ale wtedy on odkupuje od niej tę starą, bo ma szansę pochodzić dłużej niż ta, którą mama kupi. Lodówka została, działa nadal. Wiem, że nowe kusi, ale te stare, choć mniej atrakcyjne wizualnie, naprawdę są duuużo lepszej jakości. Odpowiedz Link
linn_linn Re: nowa pralka potrzebna 22.09.14, 18:55 Maja tylko jedna powazna wade: niestety "stare" zre duzo wiecej pradu. Rachunek zyskow i strat nie jest taki oczywisty. Odpowiedz Link
kaga9 Re: nowa pralka potrzebna 22.09.14, 19:08 Niekoniecznie, płacę rachunki mamy przez net i ja, w mieszkaniu wyposażonym w nowy sprzęt, mam rachunki wyższe niż ona ze starymi (z lat 90.) pralką i lodówką. Poza tym, to, co zaoszczędzę na energii, za 5 lat będę musiała wydać na nowy sprzęt, bo stary się zepsuje (w uproszczeniu, oczywiście). Odpowiedz Link
linn_linn Re: nowa pralka potrzebna 23.09.14, 07:54 Trzeba porownywac zuzycie pradu / we wlasnym mieszkaniu w roznych okresach, a nie z rachunkami innych osob /, a nie wysokosc rachunkow. O wysokosci rachunkow decyduja m.in. wprowadzane podwyzki oplat, zmiennych i stalych, wiec ich wysokosc niewiele mowi. Ja mam comiesieczne zapiski dot. zuzycia pradu i takie porownania robilam: takze w okresie wymiany calego podstawowego sprzetu. Wymiana lodowki na wieksza spowodowala natychmiastowy spory spadek zuzycia pradu, a lodowka faktycznie zre w domu najwiecej. Dla mnie takie zakupy sa bardzo trudne. Kierowalam sie wskazowka zaufanego sprzedawcy: jak TV to Sharp, jak lodowka to Bosch, jak pralka to Siemens. Tak tez zrobilam i jestem zadowolona. Lodowka ma 4 lata, a TV i pralka 5. Odpowiedz Link
micha83 Re: nowa pralka potrzebna 22.09.14, 19:09 dokładnie.mam nową zmywarę,pralkę 4-letnią i suszarkę nową,a przecudna lodówka bodaj 10 letnia popsuć się nie chce,działa i działa..a jak mierzyliśmy jaki sprzęt najwięcej sprzętu zjada,to wyszło,że..lodówa je prądu tyle co wszystkie sprzęty razem wzięte. Odpowiedz Link
linn_linn Re: nowa pralka potrzebna 23.09.14, 07:55 10 lat i 17 lat to jednak inne pokolenia sprzetu. Odpowiedz Link