Dodaj do ulubionych

Alarm w domu

15.07.16, 14:12
Podpowiedzcie na co zwracać uwagę przy wyborze alarmu. Mamy do wyboru tylko alkon, oni proponują alarm satela.
Mam psy - więc czujki muszą być takie żeby reagowały na wagę - a spotkałam się z opiniami ze takie są do kitu, nie wiem czy to prawda?
Co jest ważne przy wyborze i przy zakładaniu, co się u Was sprawdziło?
Obserwuj wątek
    • misiowazona Re: Alarm w domu 15.07.16, 15:13
      nam sie sprawdził pies jako alarmsmile
      • for.malina Re: Alarm w domu 15.07.16, 15:14
        Moje tez się sprawdzają jako alarmy, ale tylko wtedy kiedy nie śpiąwink
    • koontza07 Re: Alarm w domu 16.07.16, 10:09
      Czujki w oknach a nie na cały pokój.....tak by nocą spokojnie moc wstać i pójść do łazienki czy kuchni .
      • for.malina Re: Alarm w domu 16.07.16, 22:20
        Ale ponoc wystarczy wtedy wyciac dziure w szybie i swobodnie wejsc, bo czujki rejestruja tylko otwarcie ramy, czy sie myle?
    • ja.dorcia Re: Alarm w domu 18.07.16, 10:04
      Przede wszystkim, zależy od powierzchni - inaczej to wygląda w piętrowym domu, inaczej w jednopoziomowym niezbyt dużym mieszkaniu.
      Po pierwsze, czujki reagujące na wagę są zawodne przy większych psach. Mam taką w garażu - zdarza się, że czujka nawet mnie nie wykrywa. Ale mnie to mnie, gorzej, jak nie wykryje złodzieja. Wg mnie lepszym pomysłem byłaby instalacja normalnych czujek, ustawieniem stref, gdzie, w zależności od potrzeby uzbrajacie albo wszystko, albo np tylko sam dół, całość bez jednego pokoju, itp. Im więcej centrala będzie miała możliwości ustawienia stref, tym lepiej.
      Druga rzecz - centrala musi zwracać informację o tym, która czujka wywołuje alarm. Jest to istotne - czujki się psują. Fajnie więc wiedzieć, czy alarm spowodowała non stop włączająca się ta sama czujka z powodu, że nasrała na nią mucha (dosłownie, tak miałam, w czujce pożarowej - kropka spowodowała zakłócenie w przekazywanym sygnale wewnątrz czujki), czy też coś się faktycznie dzieje i wskazany byłby szybszy powrót do domu.
      Po trzecie - czujki nakierowane tylko na okno i w dodatku reagujące na wagę? Zapomnij. To tak, jakby tego alarmu wcale nie było.
      • for.malina Re: Alarm w domu 18.07.16, 11:47
        Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedźwink
        A dlaczego czujka nakierowana na okno i reagująca na wagę to jakby alarmu w ogóle nie było? to mnie zaskoczyłaś, byłam pewna że to standard
        • ja.dorcia Re: Alarm w domu 18.07.16, 15:00
          Ok, masz, powiedzmy, bernardyna, to bydlę waży z 60kg. A potem przez okno wpada Ci 14-letni dzieciak sąsiada, który też waży, nawet nieco mniej, niech ma 50 kg. Istnieje szansa, ze czujka go nie wykryje, bo potraktuje, że to pies smile Przecież nikt Ci nie zagwarantuje, że ten potencjalny złodziej który do Ciebie przyjdzie, będzie miał zawsze 2 metry wniosku i 100kg wagi.
          Dalej: czujka nakierowana na okno nie może być niczym przesłonięta - raczej zapomnij o ciężkich zasłonkach - one mogą powodować zakłócenia, tzn nie wykrywać pojawienia się obiektu za kotarą, która w pomieszczeniu ma stałą temperatura i jeżeli jest ciężka, raczej nie przepuszcza ciepła

PS: te czujki o których pisałaś to są czujki stykowe - do nich powinna być wklejana na szybę taka specjalna folia antywłamaniowa, reagująca na zmianę naprężenia.
          • ja.dorcia Re: Alarm w domu 18.07.16, 15:01
            O matko - wzrostu, a nie wniosku smile
            • for.malina Re: Alarm w domu 18.07.16, 15:13
              Ja czujki mam po przeciwległej stronie do okna, to myślałam że ona wykryje każdy ruch pomiędzy? psa to do 30kg chciałam, a czujkę do 38
    • eeeeewka Re: Alarm w domu 30.07.16, 23:50
      ważne są odpowiednie czujki i kurtyny w oknie. Ja mam takie,że moge spać przy uchylonym oknie w sypialniach ale przełożenie ręki wzbudzi alarm. Okna na parterze mają czujki na otwarcie, próbe wybicia szyby. A zewnętrzne kurtyny zareagują na przyłożenie czegokolwiek do wnęki okiennej bez otwierania. Czujki ruchu czynne mam na strychu, przy drzwiach wyjściowych,w łazience na parterze bo duże okno. Pozostałe wyłączone z powodu psów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka