Dodaj do ulubionych

Remont kuchni

29.03.17, 12:25
Chcę robić meble na wymiar, nie mam jeszcze wybranego stolarza/ekipy. Nie mam nikogo z bardzo pewnego polecenia, będę wybierać na podstawie polecenia dalszych znajomych czy grup w necie/na fejsie wink

Nie mam też dokładnego projektu - wiem mniej więcej co i gdzie ma być, ale chciałabym, żeby stolarz/firma mi podpowiedzieli parę rozwiązań i zrobili wizualizację w ładnym programie big_grin

Wiem, że niektore firmy mają bezpłatną wycenę, ale to pewnie nie obejmuje dokładnego projektu i wymiarowania? Czy macie w tym doświadczenie?

Jak najlepiej się zabrać do tego, żebym miała wycenę tej samej kuchni z różnych firm?
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: Remont kuchni 30.03.17, 11:14
      a skąd jesteś?
      przede wszystkim nie szukaj firm w necie! tak, jak piszesz, tylko z rekomendacji znajomych i rodziny!
      stolarz nie zrobi Ci projektu, może mieć zaznajomionego projektanta, który za pieniążki taki projekt wykona;
      W każdym salonie kuchennym zrobią Ci taki projekt za niewielkie pieniądze, a jeśli później zdecydujesz się z nimi zrobić kuchnię, to te pieniążki odliczą od ceny! w marketach nawet robią już wizualizacje, ale nie wiem jak to u nich cenowo wygląda..
      Moje uwagi: warto zrobić szczegółowy projekt, warto nawet za niego zapłacić smile warto robić ze stolarzem, bo on bardziej skupia się na szczególe! firmy nie zawsze trzymają jakość, częściej będę próbowały zaoszczędzić. Jednak stolarz chce szybko pieniążki, trzeba go ciągle naciskać, firma pod tym względem jest lepsza, bo podpisujesz umowę i za każdy dzień zwłoki możesz naliczać odsetki. Jednym słowem, najlepiej znależź małą, lokalną firmę, wykonującą meble na zamówienie smile
      • yaga7 Re: Remont kuchni 30.03.17, 12:24
        > a skąd jesteś?

Kraków, ale wiem, że firmy dojeżdżają z całego województwa, czasem i dalej, więc jak masz firmę do polecenia, to dawaj big_grin

> przede wszystkim nie szukaj firm w necie! tak, jak piszesz, tylko z rekomendacj
        > i znajomych i rodziny!

Niestety nie mam zbyt wielu poleceń. No i mam też polecenia negatywne wink

Jednym
        > słowem, najlepiej znależź małą, lokalną firmę, wykonującą meble na zamówienie :
        > )

No właśnie też mi tak wyszło.

Na forach polecają też robienie mebli bezpośrednio u producenta, że będzie taniej. Ale z drugiej strony chyba lepiej znaleźć taką małą firmę, która wspólpracuje z różnymi producentami, żeby jednak mieć większy wybór materiałów czy kolorów.
        • aankaa Re: Remont kuchni 30.03.17, 15:46
          obawiam się, że takie firmy zaopatrują się w hurtowniach a nie bezpośrednio u producentów
        • piegoosek Re: Remont kuchni 30.03.17, 23:29
          jestem z Gdańska, mam świetną firmę z Elbląga, czasem i połowę tańszą od lokalnych/trójmiejskich studio(ów) kuchennych smile mam też dobrego stolarza, ale najbliższe terminy ma na październik!!
          jeśli ktoś umie sam sobie sklecić meble, to może i kupować materiały u producenta, osobiście jednak polecam firmę, która to robi od lat i się w tym specjalizuje;
          • rewolka404 Re: Remont kuchni 15.01.18, 00:14
            Piegoosku, podałabyś mi namiary na tego stolarza? smile Pozdrowienia smile
        • anu_anu Re: Remont kuchni 01.04.17, 18:17
          Wiesz co - z tym większym wyborem to nie ma co przeceniać. No pewnie, że jest pierdylion systemów do otwierania i zawiasów. Jeszcze więcej kolorów... Ale kupuje się JEDEN. I tak nie znam się na tych sytemach koszy, zawiasach, mechanizmach otwierających przy nacisku, magicznych półkach do szafek narożnikowych i licho wie co tam jeszcze jest. Więc wybieram kierując się sugestią robiącego oraz ceną. Nawiasem - najczęściej w odwrotnej kolejności...
          A z kolorów teraz najmodniejszy biały wink
          Słowem bierz pod uwagę to, czy fachowiec słucha co się doń mówi oraz jakie ma opine co do solidności - i to nawet mniej mi chodzi o terminowość (tydzień czy nawet miesiąc można przeżyć bez mebli) a bardziej o to ile te meble pożyją.
    • araceli Re: Remont kuchni 04.04.17, 19:30
      yaga7 napisała:
      > Nie mam też dokładnego projektu - wiem mniej więcej co i gdzie ma być, ale chci
      > ałabym, żeby stolarz/firma mi podpowiedzieli parę rozwiązań i zrobili wizualiza
      > cję w ładnym programie big_grin

A nie lepiej poprosić o pomoc na gazetowym forum 'plany i wizualizacje'?
      • yaga7 Re: Remont kuchni 04.04.17, 21:57
        Dzięki za pomysł, ale tam na forum już kiedyś byłam wink

Teraz potrzebuję kogoś, kto wejdzie do mnie do kuchni i pomoże mi na miejscu. Bo niektórych rzeczy nie wrzucę na kartce na forum.
    • drzewkopomaranczowe Re: Remont kuchni 09.04.17, 12:01
      najlepiej żebyś sama wiedziała co chcesz mieć w tej kuchni, rozrysuj sobie na kartce w kratkę w skali swoja kuchnię i poszczególne półki w środkui ich wysokosc w stosunku do rzeczy które chcesz trzymać w pólkAch .do mnie jak przyszedł projektant to wymyśłił co mi zupełnie nie pasowało -nie mam ogromniastej kuchni a musiałam mieć dużo szafek żeby wszystko pomieśćić i stół do jedzenia dla 5 osób a on stołu nie przewidywal w projekcie i się krzywił .a z tymi projektantami to różnie bywa-np. ja mam zawsze teraz problem z kominiarzem bo mi mówi ze licznik gazu powinien być inaczej obudowany a jak mówiłam w niewiedzy o tym projektantom to mówili że robia tak wszystkim i jest dobrze...ja w szafkach mam wywiercone dziurki tak ze wysokosc półek mogę zmieniać w zależnosci np. od wysokości puszek czy kubków itp. mam szafki do sufitu a blat podwyższony żebym się nie garbiła przy krojeniu (tego mi projektant też nie proponował sam z siebie)-bardzo sobie to chwalę. chociaż na starosc pewnie bym nie chciała mieć do sufitu widząc po sąsiadkach i innych starych osobach w rodzinie - no ale na razie sobie chwalę. nie wiem czy masz gaz- ale jeśli tak to raczej nie radzę mebli lakierowanych przynajmniej białych- ja tak mam i niestety widzę zę szafki nad kuchenka żółkną - o tym nie wiedziałam choć przejrzałam mnóstwo stron w necie i przeszłam wiele salonów meblowych i specjalnie o to pytałam i o to jestem wkurzona bo kuchnia była droga (przynajmniej dla mnie) i gdybym to wiedziała to kupiłabym inne. najlepiej obmyśl sobie wszystko i idź sobie do salonu i poproś o wycenę tego co masz na kartce zrobia ci to za darmo a bedziesz wiedziała orientacyjnie ile musisz mieć kasy .
      • yaga7 Re: Remont kuchni 09.04.17, 16:02
        Nie rozrysuję wszystkiego na kartce smile

Problem np. w tym, że między oknem a ścianą mam rury centralnego ogrzewania, nie mogę ich zabudować (spółdzielnia nie wyraża zgody), chcę tam dać jakąś szafkę, żeby chociaż je trochę przykryć, ale nie wiem, jaką szafkę ani jak to ogarnąć, żeby było dobrze, dlatego miałam nadzieję, że jakiś projektant ze studia kuchennego (bo takiego bym chciała zaangażować, a nie ogólnego projektanta czy architekta). Podobnie z drugiej strony mam róg, nie chcę szafki narożnej, i też chciałabym, żeby mi ktoś podsunął pomysł, jak to sensownie rozwiązać.

Inna sprawa, że nie lubię rysować, nie sprawia mi to przyjemności, wolę, żeby ktoś to za mnie zrobił i za to mogę zapłacić.

Z tymi wywierconymi dziurkami to świetny pomysł, będę o tym pamiętać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka