agava07 04.03.08, 10:00 Pichcicie już coś do dłuższego przechowywania ew. zamrożenia na święta? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenazu Re: Wielkanoc 04.03.08, 11:31 Oprócz piernika,który dojrzewa już kilka tygodni w lodówce,to jeszcze nic ale zbieram łuski cebuli do farbowania jaj. Odpowiedz Link
agava07 Re: Wielkanoc 04.03.08, 18:06 tAK? Sam zakwas? Jak to robisz, napisz proszę? Ja posiałam żerzuchę, ale o wiele za wcześnie, bo już mi urosła, że można ścinać i już na święta nie będzie atrakcją A jajka nadziewać będziecie? Ja jeszcze nigdy tego nie robiłam i zastanawiam się czy warto i czy dzieci będą to jadły? Odpowiedz Link
ajlii Re: Wielkanoc 04.03.08, 21:20 Najprościej - mąkę razową żytnią mieszam z ciepłą wodą i odstawiam na kilka dni. Dwa razy dziennie trzeba zabełtać. Po kilku dniach, jak ukiśnie to do lodówki. Lepsza wersja to żur parzony. Mąkę żytnią razową zalewa się wrzątkiem i miesza by nie było grudek tylko taka ładna kula ciasta. Jak ostygnie to trzeba rozbełtać ją z chłodnej wodzie - wbrew pozorom łatwo to zrobić. Ten żur jest o wiele lepszy, dłużej można przechowywać i mniejsza jest szansa że się zepsuje. Odpowiedz Link
katarzyna4511 Re: Wielkanoc 04.03.08, 18:16 Na żur to jeszcze za wcześnie. Wsypuje się do słoika (lub gliniaka) mąkę na żurek, zalewa ciepłą przegotowaną wodą, dorzuca pokrojone ząbki czosnku, miesza i odstawia w ciepłe miejsce. Odpowiedz Link
agava07 Re: Wielkanoc 04.03.08, 18:22 konkretnie to się zastanawiałam nad paschą. Robię taka tradycyjną uważaną ze śmietanki z dodatkiem surowych jaj, z bakaliami, odsączaną przez kilka dni w lodówce. Następnie przekładam ją do zamrażalnika i w święta kroję w plastry - smakuje prawie jak lody. Tak się zastanawiam, czyby nie zaszkodziło przyrządzić jej już teraz zamiast kilka dni przed? Może się zepsuć przez ten czas w zamrażalniku? Odpowiedz Link
irenazu Re: Wielkanoc 05.03.08, 12:04 Jaja faszerowane:usmażyć na oleju pieczarki z cebulką i albo drobno posiekać albo zmielić,dodać żółtka z jaj ugotowauych na twardo,wymieszać,doprawić majonezem,pieprzem,solą.Nakładać farsz do połówek białek(tych,które pozostaną po wyjęciu żółtek)udekorować majonezem,nowalijkami itp.Aha,zapomniałam,że jaja po obraniu przekroić na pół,żeby ładnie wyglądały i żeby można było wyjąć żółtka,ale to chyba wiadomo. Odpowiedz Link