zabeczka84 07.03.08, 15:14 bynajmniej nie na zębach Jak to cholerstwo ze ścian zmyć, takich zwykłych emulsyjnych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma30 Re: osad z nikotyny 07.03.08, 15:58 Niestety, trzeba pomalowac... Koniecznie najpierw farba podkladowa - bo syfek podymowy bedzie przelazil, a pozniej dopiero kolorkiem docelowym. Odpowiedz Link
aiczka Re: osad z nikotyny 07.03.08, 18:24 Zdecydowanie lepiej najpierw umyć ściany, na ile się da. Ja znam jedynie metodę gąbka+woda+mydło malarskie. Odpowiedz Link
zabeczka84 Re: osad z nikotyny 07.03.08, 19:18 a myślicie że mogę spróbować wodą z sodą? W końcu soda jest w każdej paście dla palaczy Malowanie póki co nie wchodzi w grę, a odświeżyć to mieszkanie trzeba. Odpowiedz Link
tweety_28 Re: osad z nikotyny 07.03.08, 23:13 Ja bym nie myła jeżeli nie masz w planach malowania. Niestety po myciu ścian bardzo często zostaja plamy jeszcze gorsze niż wcześniejsze zabrudzenia ( u mnie tak było ). Może to kwestia farby ale ja bym nie ryzykowała. Niestety najlepiej umyć, zagrunotwać a potem pomalować. Odpowiedz Link
agawa70 Re: osad z nikotyny 08.03.08, 00:55 Myłam i polecam mycie - jeśli bez malowania to baaaardzo dokładne - ale się da. Ja myłam ciepła wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń Ścierka - najlepsza to sprany stary podkoszulek bawełniany - nie wyciskac za mocno, no tyle żeby się nie lało po rękach i nie kapało, myć dokładnie raz koło razu często płucząc ściekrę. Każdy kawałek najpierw przetrzeć, potem dokładnie raz koło razu ścierać tym mokrym, potem wypłukać i jeszcze raz poprawić - i tak kawałek po kawałku. Jak z mężem wymyliśmy ściany i sufit (mordęga!) w pokoju to mąż uznał że w zasadzie to można by było nie malować Odpowiedz Link
viochm1102 Re: osad z nikotyny 09.03.08, 15:10 możesz spróbować umyć, ale są zasady: - odkurz ścianę - myj zawsze od dołu do góry, czyli zaczynasz mycie od dolnych partii, bo brudna woda będzie ściekać i zostaną zacieki - wytrzyj ścianę miękką ściereczką - wypróbuj w niewidocznym miejscu Odpowiedz Link
olijka1 Re: osad z nikotyny 09.03.08, 15:48 w moim przypadku plyn do mycia okien zdaje egzamin, rozpuszcza caly ten syf co prawda robia sie zacieki gdy plyn splywa, ale jest to do doczyszczenia Odpowiedz Link
agawa70 Re: osad z nikotyny 10.03.08, 01:03 > - myj zawsze od dołu do góry, czyli zaczynasz mycie od dolnych partii, bo brudn > a woda będzie ściekać i zostaną zacieki Chyba odwrotnie Jak się najpierw umyje na dole a później myje się górę, to woda z góry ścieka na umyty dół - prawda? Albo się zakręciłaś przy pisaniu albo woda u Ciebie nie podlega prawom grawitacji Polecam mój sposób mycia - nic nigdzie nie ścieka! Odpowiedz Link
zabeczka84 Re: osad z nikotyny 10.03.08, 09:56 Dzięki, dzis mam zaplanowane okna i te ściany, zdam relacje wieczorem Odpowiedz Link