Dodaj do ulubionych

sergegujecie..??

28.03.08, 06:12
Witam i mam kilka pytań.
Segregujecie odpady..??
Ja od niedawna zaczęłam.. i napotkałam pewne trudności..
mam oddzielne pojemniki na papier (dorzucam też kartony po napojach i mleku), wiadereczko na odpadki organiczne, kosz na metale(puszki po piwie, ale i po konserwach czy inne metale), kosz na butelki.. no i zbiorczy na pozostałe odpady..
papiery oddaje do spalenia, wiem wiem. kartonów się nie powinno..
organiki wyrzucam w jedno miejsce w ogrodzie - planuję kompostownik, ale ciągle nie ma komu po niego jechać..
puszki odkładam i jak uzbieram większą ilość oddaję dzieciakom i zanoszą sobie na skup..
a z reszta nie mam co zrobić...
macie jakieś własne doświadczenia w tym temacie..??
Obserwuj wątek
    • kiecha3 Re: sergegujecie..?? 28.03.08, 06:19
      i jeszcze w szufladzie mam oddzielny pojemniczek na zakrętki od napoi .. znajoma pracuje w dziekanacie i powiedziała mi ze prowadza taka akcję, że za ileś tam kg takich zakrętek kupują niepełnosprawnemu wózek inwalidzki...

podstawowy problem leży w miejscy, którego mi brak na segregację..
    • truscaveczka Re: sergegujecie..?? 28.03.08, 07:12
      W Ikei są takie podzielone kosze na śmieci.
      Moja teściowa segreguje tak, ze wisi siatka na recyklingi na klamce od drzwi
      wejściowych i co kto z domu wychodzi to przy okazji tę ociupinkę wynosi.
      My mamy kosze osobne, normalnej wielkości póki co, ale nie wiem jeszcze, jak to
      rozwiązać, bo mi się plączą pod nogami.
    • sarna73 Re: sergegujecie..?? 28.03.08, 07:58
      moj tata ma kompostownik w postaci dziury w ziemi smile to dobre
      rozwiazanie, nie widac, tylko trzeba czyms przykryc
    • laggio Re: sergegujecie..?? 28.03.08, 08:57
      od stycznia mieszkam w Niemczech i tutaj jest obowiazek segregowania
      odpadow. Wynajmujac mieszkanie otrzymalismy dokladna instrukcje co i
      gdzie mamy wyrzucac.
      Chcialabym tylko zaznaczyc, ze kartony po mleku i sokach, po
      uprzednim zgnieceniu, nalezy tutaj wyrzucac do kontenera na plastik
      a nie na papier. chodzi chyba o to, czym sa wylozone od srodka.
      w domu nie mam specjalnych pojemnikow na odpadki. w szafce pod
      zlewem rozkladam trzy worki- jeden na plastiki, drugi (papierowy) na
      odpadki biologiczne, trzeci- na tzw "wszystko". codziennie wyrzucam
      te worki do odpowiednich kontenerow i jest ok. mam tez kosz z IKEA
      do ktorego wkladam papier i szklo- raz w tygodniu maz jedzie sie
      tego pozbycsmile
      na poczatku myslalam, ze taka segregacja to bedzie spore i
      czasochlonne wyzwanie, ale teraz nie sprawia nam to absolutnie
      zadnych problemow.
      • truscaveczka Re: sergegujecie..?? 28.03.08, 09:03
        Akurat u nas kartony po napojach wyrzuca się do papieru (na pojemnikach są
        szczegółowe instrukcje).
        • i.g.a Re: sergegujecie..?? 28.03.08, 10:21
          A u nas do worka ze złomem (na worku mam napisane "złom i tetra pack"). smile
          • pergolcia Re: sergegujecie..?? 28.03.08, 14:28
            a jak mam zrobić kompostnik czy kompostownik???? myślałam, że to
            gdzies się na kupkę wywala w kącie ogrodu i udaje się , że się tego
            nie widzismile) a czym to naprawdę polga??? Tez nie mam co robic z
            resztkami. Ogólnie to ku wielkiej uciesze mojego męża zazczęłam
            niedawno segregować. U nas kolo poczty stoją kontenery odpowiednio
            na plastyk, szkło białe, szkło kolorowe. Papiery palimy a puszki
            jemy...smile)))) Zartujesmile Puszki i inne "nie wiadomo gdzie to
            wywalić" wywożą smieciarzesmile)
            • laggio Re: sergegujecie..?? 28.03.08, 14:49
              kompostownik czy jak mu tam smile podobno sam sie robi, tylko trzeba to
              raz na jakis czas "wzruszac" i przesypywac. podobno...
              • pergolcia Re: sergegujecie..?? 28.03.08, 15:01
                no dobra ale to się trzyma w jakims specjalnym pojemniku???
                • laggio Re: sergegujecie..?? 28.03.08, 15:37
                  moi parentsi w ogrodzie sprawili sobie taka konstrukcje, cos jakby
                  hmmm rama z desek, coby sie to wszystko nie rozsypywalo. i tylesmile
                  • pergolcia Re: sergegujecie..?? 28.03.08, 17:51
                    no ale co jak to się juz całe zapełni???
                    • kiecha3 Re: sergegujecie..?? 29.03.08, 05:53
                      Dziękuje za tak dużo odpowiedzi... Przynajmniej nie jestem sama w temacie...
                      Niestety jestem ewenementem wśród znajomych i rodziny pod tym kątem.. wszyscy mnie chwalą, ale jakoś nikt się nie kwapi by dołączyć.. Może kiedyś..

o ile wiem, to aby się zrobił kompost (tym można podsypywać rośliny w ogrodzie jako nawóz) to powinny być warunki beztlenowe, ale mogę się mylić, ponadto dodaje się specjalne szczepy bakterii by rozkładały nasze odpadki.. jeżeli ten proces już zachodzi to objętość tych śmieci się zmniejsza..

no z tymi kartonami to niezła zagwozdka.. u mnie nie ma to właściwie znaczenia bo my oddajemy całą makulaturę Teściom do spalenia.. A pozostałe śmieci komunalka i tak zabiera w jeden kontener i wywala na zbiorcze śmietnisko.. Przez segregację chciałam osiągnąć kilka rzeczy: 1. zmniejszyć objętość samych odpadów, 2. odzyskać z nich tyle ile się da (puszki, nakrętki, organiki) 3. nauczyć się prawidłowo gospodarować odpadami..
                      Wszystkie pojemniki udało mi się zmieścić pod zlewem.. tylko ż ejuż nic innego tam nie wchodzi.. hi hi hi..
                      • rosannamarianna Re: sergegujecie..?? 29.03.08, 07:52
                        Odnośnie kompostowania .Jeśli masz niewielki ogródek , to możesz
                        kupić gotowy plastikowy kompostownik. Wrzucasz tam wszystkie resztki
                        organiczne za wyjątkiem resztek mięsnych,możesz dodać na początek
                        tzw. szczepionkę bakteryjną, która przyśpieszy proces zamiany
                        resztek w próchnicę.
                        Jeśli ogród jest większy i planujesz kompostować nie tylko resztki
                        z gotowania ale też ściętą ( i koniecznie podsuszoną!) trawę,
                        chwasty, przekwitłe kwiaty itp., to potrzebujesz większego
                        kompostownika i wtedy polecam zrobienie skrzynki z np. desek.
                        Umieszczasz ją gdzieś w dalekim kącie ogrodu i po jednym sezonie
                        masz czystą próchnicę, którą możesz stosować jako nawóz do roślin,
                        dodawać dla polepszenia do gleby w ogrodzie.
                        Mam taki kompostownik od 8 lat, drewniany z desek, składam dam
                        wszystkie resztki organiczne, przesypuję ziemią,niczego nie wzruszam
                        i nie przekładam - tak polecają w fachowej literaturze i kiedyś tak
                        robiłam ale teraz oszcządzam sobie tej pracy a kompost jest równie
                        dobry. Na początek dobrze jest dać szczepionkę ale w następnym
                        sezonie już nie trzeba, bo jak szczepionka podziałają te części z
                        kompostownika, które się jezcze nie rozłożyły a które wrzucasz
                        ponownie do kompostownika.

Taki otwarty kompostownik nic a nic nie śmierdzi, nie ma tam roju
                        much ani innego robactwa ! Sama kiedyś się tego obawiałam i
                        wyobrażałam sobie nie wiadomo co...
                        • rosannamarianna Re: sergegujecie..?? 29.03.08, 07:56
                          Co do reszty, to u nas w gminie raz w miesiącu odbierają -
                          bezpłatnie-posegregowane szkło,papier i plastik, zostawiając
                          oznakowane worki.Między odbiorem można samemu odwieść worki do
                          gminnej zbiornicy.
                          • irenazu Re: sergegujecie..?? 29.03.08, 09:34
                            Pod zlewem mam tylko kosz na śmieci,koszyk na zapas środków do sprzątania i dużą
                            reklamówkę.Do niej wrzucamy wszystkie odpady do recyklingu.zabieram to wszystko
                            bez segregowania i wywożę do odpowiednich pojemników i tam "tańczę" wkoło
                            wrzucając poszczególne elementy do odpowiedniego pojemnika.Przy AUCHAN jest
                            pojemnik na tetr-paki.Odpady organiczne idą na kompost,a to co nie nadaje się do
                            niczego innego idzie do kosza i zabiera to MPO.Moja 3-osobowa rodzina produkuje
                            co miesiąc ok 120l śmieci,chyba nie za bardzo zaśmiecam Matkę Ziemię.To są już
                            naprawdę rzeczy,które tylko tam się nadają.
                            • elske Re: sergegujecie..?? 29.03.08, 11:52
                              Ja zaczelam segregowac smieci jak przeprowadzilam sie do Norwegii.Tutaj kazdy na
                              swojej posesji ma 3 kosze na odpadki:
                              -na zwykle smieci,
                              -odpadki organiczne,
                              -na papier.

Jak ktos skosi trawe,podetnie krzewy albo zgrabi liscie-na to wszystko jest
                              osobne wysypisko na ktore we wlasnym zakresie wywozi sie to wszystko.

Butelki i puszki podlegaja zwrotowi do sklepu.W wiekszych sklepach stoja takie
                              wielkie automaty(cos jak do coli),maja podajnik na ktory kladzie sie puszke lub
                              butelke plastikowa (ale taka zakupiona na terenie norwegii) i podajnik to
                              zabiera.Na koniec drukuje paragon na ktorym jest kwota do odebrania w kasie
                              sklepu (za puszke jest 1 korona,za butelke 1.5 korony),albo tym paragonem mozna
                              zaplacic za zakupy.
                              Fajnie,bo nie trzeba biegac po zadnych skupach.Jak jedziesz na zakupy, to przy
                              okazji zabirasz puszki i je wymieniasz na gotowke.
                        • tabita_1 Re: sergegujecie..?? 29.03.08, 21:37
                          Do wypowiedzi rosannymarianny a propos kompostownika dodam, że
                          gotowe (z desek) kompostowniki można kupić w marketach typu OBI,
                          Castorama, składa się je samemu bardzo prosto. Również tam kupuje
                          się szczepionkę bakteryjną zwaną też starterem kompostu - w formie
                          proszku w kartonowym pudełku, ten starter bardzo ułatwia
                          kompostowanie, nic nie trzeba przerzucać. U nas w domu je się sporo
                          warzyw i owoców, jest z tego codziennie całe wiaderko odpadków, plus
                          od wiosny do jesieni wszystkie ścinki ogrodowe. Co jakiś czas lekko
                          posypuję wierzch pryzmy starterem i wszystko ładnie "siada".
                          Rzeczywiście nic nie śmierdzi, nawet w upały.
    • budzik11 Re: sergegujecie..?? 29.03.08, 15:48
      U mnie Nie ma firm odbierających odpady, które by zbierały te odpady
      posegregowane, więc i tak wszystko idzie do jednej śmieciary. To, co mogę,
      staram się odzyskać - papier zachowuję do rozpałki w kominku, puszki i inne
      metalowe/aluminiowe rzeczy zbieram do reklamówki i wystawiam co jakiś czas -
      chodzi taki zbieracz złomu, wszystko zabiera, odpadki organiczne wrzucam do
      kompostownika (mam taki składany, plastikowy). Wyrzucam więc tylko szkło i
      plastiki, folie itp.

kiecha3 napisała:

> a z reszta nie mam co zrobić...

A nie ma u was firmy odbierającej odpady? U mnie, nawet jeślibym zagospodarowała
      wszystkie odpady, czy wywoziła posegregowane gdzieś, gdzie je ktoś zbiera ()skup
      butelek, czy coś takiego) to i tak muszę mieć w razie kontroli umowę z firmą
      śmieciową. Jest po prostu taki obowiązek. Myślałam, że tak jest wszędzie.
      >
      • kiecha3 Re: sergegujecie..?? 29.03.08, 19:06
        jest jest... to czego sama nie zagospodaruję w rozsądny sposób trafia na ogólne śmieciowisko...
        • pergolcia Re: sergegujecie..?? 30.03.08, 08:19
          no dobrabig_grin chyba wszystko już wiem... ale... co robicie z resztkami
          mięsa??? Wnioskuję, że na kompostnik nie można go wywalać??? Czego
          jeszcze nie można? Nie mam jakiegos śmietnika, który by to zjadłsad(
          • budzik11 Re: sergegujecie..?? 30.03.08, 15:55
            Ja wywalam do kompostu, nie wiem, dlaczego nie można. Fakt, że kompostu nie
            używamy (tzn. nie rozsypujemy pod rośliny), może nie jest wskazane jeśli kompost
            miałby być użytkowy. Wyrzucam tam wszystko, co da się rozłożyć - ekspresówki z
            herbaty, papierowe ręczniki (to nawet wskazane). Podobno nie należy wyrzucać
            skórek z cytrusów (też nie wiem, dlaczego?). Nie wyrzucamy tylko kości, bo te
            rozkładają się latami.
            • irenazu Re: sergegujecie..?? 30.03.08, 19:29
              Resztki mięsne,tłuszczyki od pieczenia idą do pojemnika np. po maśle roślinnym i
              co kilka dni oddaję to bratowej dla psa-wiem,że psy pewnych rzeczy jeść nie
              powinny ale co zrobić jak przyzwyczajono go do tego i karma z puszek lub
              "suchelec" mu nie smakuje.
            • katarzyna4511 Re: sergegujecie..?? 31.03.08, 16:01
              Ano nie można, bo przywabia np. szczury. A do tego wszystko, co
              gotowane, zawiera sól, więc tym bardziej nie nadaje się na kompost.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka