moniczka.4 01.04.08, 17:53 Ostatnie wyniki mojego 8 letniego dziecka wykazały za dużo glukozy. Jest problem z tym bo właściwie we wszystkim jest cukier.Czym można zastąpić zwykły cukier? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabelski Re: dieta bezcukrowa 01.04.08, 18:43 nie wiem, czy ten post jest na dobrym forum... czy chodzi ci o to, ze dziecko ma podwyzszony poziom glukozy we krwi? czy ma cukrzyce? cukru u dzieci nie powinno sie zastepywac slodzikami, bo nie do konca wiadomo, czy slodziki sa zdrowe trzeba przeedukowac kubki smakowe,zeby dziecko nie musialo jesc slodyczy najpierw zmniejszajac ilosc cukru w potrawach az do calkowitego wyeliminowania i nie prawda,ze we wsystkim jest cukier - czy w zupach jest cukier? wyeliminuj slodkie drugie dania na poczatek poczytaj o diecie Montignac, bo w niej jest duzo ciekawych porad - np. dzemy slodzone sokiem owocowym a nie cukrem no i nie kupuj zadnych gotowych sosow zy innych dan z dodatkiem glukozy czy inwertyzowanego cukru (tak sie chyba to pisze) Odpowiedz Link
sarna73 Re: dieta bezcukrowa 01.04.08, 19:14 mi sie tez ywdaje ze to nie temat na nasze forum, i tez nie zgadzam sie ze cukier jest we wszytskim, wystarczy samemu przygotowywac posiłki, nie uzywac "gotowców", a w ogole to musisz poradzic sie diabetologa poniewaz u dzieci to napewno dieta nie moze opierac sie na rzeczach typu light Odpowiedz Link
a.va Re: dieta bezcukrowa 01.04.08, 19:20 Takie rzeczy wyjaśnia lekarz, to jest zbyt poważna sprawa, żeby szukać informacji w internecie. Czy lekarz zalecił dziecku dietę cukrzycową? Odpowiedz Link
dorotka.k1 Re: dieta bezcukrowa 01.04.08, 22:05 dieta cukrzycowa nie ma nic wspólnego z niejedzeniem cukru, przeciwnie, należy utrzymywać stały poziom cukru we krwi - nie za wysoki i nie za niski - w uproszczeniu - spożywając odpowiednio skomponowane posiłki zawierające cukry złożone, które nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi, a zapewniają utrzymanie odpowiedniego poziomu przez dłuższy czas o specjalnej diecie dziecka powinien decydować lekarz Odpowiedz Link
ajlii Re: dieta bezcukrowa 02.04.08, 23:06 Fruktozą Jest słodka, o wiele bardziej niż cukier, a jednocześnie nie podnosi stężenia cukru we krwi. Występuje naturalnie w owocach. Fruktozą można słodzić herbate, kakao, dodawać do bitej śmietany, piec na niej ciasta. Fruktozą można słodzić jogurt i mieszać z owocami - pycha! Jest też wiele gotowych bezcukrowych słodyczy, choć prawdę mówiąc nie sprawdzam dokładnie jaki preparat jest dodany. W Lidlu są super "ciepłe lody" oraz czekolada z nadzieniem orzechowym. W Realu kupuję ciastka, wafelki i czekolady białą, deserową. W Carefurze - chipsy ryżowe. W Bomi też jest duży wybów. Ostatnio pojawiło się też muesli bez dodatku cukru Warto wiedzieć że na glikemię wpływa nie tylko sam cukier - ale produkty mocno przetworzone (biała mąka, biały ryż), owoce, niektóre warzywa (ziemniaki, buraki, kukurydza, gotowana marchew). Jeśli tylko jeden wynik jest nieprawidłowy, to jeszcze nie jest powód do niepokoju. Glikemia może mocno się wachać w zależności od posiłków poprzedniego dnia, wysiłku fizycznego itp. Do diagnostyku cukrzycy niezbędną są 2 nieprawidłowe wyniki. Najlepiej zrobić krzywą cukru i insuliny - daje to pełny obraz. Wydaje mi się że ten post jest najbardziej adekwatny do forum. W końcu chodzi tu o zmianę stylu życia, a przejście na dietę cukrzycową to wielka rewolucja w życiu nie tylko osoby chorej, ale i całej rodziny. Wymaga innego rozkładu dnia, wiekszego planowania posiłków, zakupów, wyjść z domu, podróży itp. Wiem to doświadczenia, bo sama mam ten problem. Odpowiedz Link