milocin73 02.07.08, 18:22 Jakie radzicie stosować mieszanki przypraw do potraw zamiast vegety, kucharków czy innych temu podobnych? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenazu Re: zamiast vegety? 02.07.08, 18:44 Ja stosuję właśnie takie i nie mam powodów aby je zastępować czymś innym.Używam też różnych kostek rosołowych. Odpowiedz Link
mary_lu Re: zamiast vegety? 02.07.08, 18:46 Nooo, do każdego dania jest inny zestaw przypraw Do dobrych produktów, dobrej jakości pieprzu i ziół nie ma powodu dodawać żadnych zabijaczy smaku typu "przyprawa uniwersalna". To super, że rezygnujesz z Vegety - wszelkie dania o smaku Vegety są dla mnie obrzydliwe. Odpowiedz Link
to-wlasnie-ja Re: zamiast vegety? 02.07.08, 18:58 Ja zamiast vegety itp oraz kostek rosolowych uzywam soli , pieprzu, pieprzu ziolowego, czosnku , roznych ziol suszonych i swiezych . Niektore potrawy sa lepsze jak " przejda " przyprawami , czyli zostawiam je na dluzej zamarynowane w lodowce zanim przygotuje. . Poniewaz i tak mnostwo chemii zjadamy, staram sie choc w ten sposob ograniczac jej spozycie. Poza tym dla mnie uzycie wszelkiego typu vegety sprawia, ze potrawy smakuja niemal tak samo. Odpowiedz Link
daxter Re: zamiast vegety? 02.07.08, 19:23 Ja używam lubczyka ale lisci teraz w sezonie jest swieży lub suszony wspaniały smak i zapach maggi bez soli no i zdrowo bo lubczyk to zioło. pozdr. Odpowiedz Link
agnen Re: zamiast vegety? 02.07.08, 21:06 właśnie chciałam napisać: lubczyk. No i ew. inne zioła w zależności od zupy. Niecierpię vegety Odpowiedz Link
poziomkaaa Re: zamiast vegety? 02.07.08, 21:11 a ja polecam tą przyprawę: www.chlebpolski.pl/sklep/product_info.php?products_id=254&manufacturers_id=66 Odpowiedz Link
maria10344 Re: zamiast vegety? 04.07.08, 08:51 Ja posadziłam na balkonie w skrzynkach różne zioła.OprOcz kulinarnego pożytku mam jeszcze ten,że jak siedzimy na balkonie i dotknie się tych ziół to rozchodzą się cudowne,naturalne aromaty. Poszyłam z tiulowych firanek woreczki i wszystkie opisałam,Jak widzę,że któraśłodyżka żółknie naturalną koleją rzeczy to ucinam i buch do opisanego woreczka.Wisi mi to w zacienionym schowku i jak się trochę uzbiera to trę te woreczki w rękach i płateczki same wypadają na papier. Zielone zioła to mam do końca grudnia.Póżniej naturalnie obumierają,a ja mam te suszone. Używam ogrobne ilości czosnku.Uwielbiam go. Wegetę używam,w skromnych ilościach.Gdy ugotuję jakąś potrawę i coś mi w niej nie leży to po dodaniu odrobinki wegety nabiera dobrości. Staram się nie używać chińskich przypraw po usłyszeniu co tam za badziew jest. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: zamiast vegety? 02.07.08, 22:25 Ja sobie robię sama przyprawę typu vegeta. Jesienią jak jest dużo warzyw suszę w piekarniku. Potem mielę w zwykłej maszynce do mięsa, dodaję różne zioła, mieszam. Przyprawa jest super. Polecam. Odpowiedz Link
joanka-r Re: zamiast vegety? 03.07.08, 12:13 Ja równiez robie sama tylko bez suszenia. to super sposób aby zastąpić Vegetę, domową własnej roboty. 2 kilogramy marchewki pietruszki 1 kg selera kilka liści pora... (peczek dorodny)to wszystko przekrecamy przez maszynkę elektryczną, na najmniejszych oczkach. Dosypujemy do tego szklankę soli, mieszamy. Odstawiamy. Jak pusci sok, nakladamy do słoikow i wekujemy. Na calą zime starczy, daje po łyzce do zupy i jest wyśmienite. -- Odpowiedz Link
mislawa Re: zamiast vegety? 03.07.08, 12:24 Od dawna prawie nie używam soli ani wegety. Staram się również unikać kostek rosołowych. Główną przyprawą w mojej kuchni jest czosnek (idzie prawie do wszystkiego), bazylia, oregano, tymianek, papryka... Zupy rzadko gotuję, ale staram się je robić mocno warzywne, a wtedy wegeta mi nie jest potrzebna. Jedyna potrawa do której idzie dużo wegety to placki ziemniaczane, ale to przygotowuje niemąż i ja mu się nie wtrącam Odpowiedz Link
gika_gkc Re: zamiast vegety? 03.07.08, 12:39 ja polecam przyprawy VISANA visana.pl/ przyprawa lubczykowa do rosołu jest bardzo dobra do dań mięsnych, ale nie tylko, niezastąpiona jest przyprawa włoska mają też dużo różnych soli smakowych-ziołowych niedawno pojawiły się tez suszone pomidory w wersji solo i z ziołami wszystkie te przyprawy są bez polepszaczy smaku stosuje je od dosyć dawna i jestem bardzo zadowolona oprócz tego wszelkie świeże i suszone zioła i warzywa odpowiednio dobrane i w dużych ilościach (przynajmniej jak dla mnie), do tego sól i pieprz i nie potrzebuję żadnych veget kucharków, delikatów itp Odpowiedz Link
myrtille Re: zamiast vegety? 03.07.08, 15:16 Ja kupuję suszone przyprawy w sklepie eko. Bez dodatku soli i glutaminianu sodu. Odpowiedz Link
joanka-r Re: Gika... 03.07.08, 16:46 Ale sól musimy spożywać, bo ona najwiecej dostarcza nam jodu. Szkodliwa jest w nadmiarze, aczkolwiek jej brak też dobry dla naszego zdrowia nie jest. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Gika... 03.07.08, 23:33 Bez przesady, w wszystkich produktach np. wędlina, sery itp. jest tyle soli, że nie trzeba właściwie więcej jej używać, masz jej tam nadmiar. Odpowiedz Link
joanka-r Re: Gika... 04.07.08, 00:49 no ja szczerze mowiąc bez soli życ nie potrafię. a co z ziemniakami, jak gotujecie do 2 dania to nie solicie? Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Gika... 04.07.08, 13:25 Staram się solić mało, ale trochę solę. W zeszłym tygodniu jadłam obiad u mojej bratanicy, obiad był gotowany w termomixie, bez soli, przyznam, że był smaczny. Całkiem chyba z soli nie zrezygnuję, ale ograniczamy ją do minimum. Np. mięsa robine ne grilu wogóle nie wymagaja soli. Odpowiedz Link
gika_gkc Re: Gika... 04.07.08, 07:19 u nas są sklepich osiedlowych, w sklepach rybnych i warzywniakach jak chcesz mogę Ci kupić i przesłać Odpowiedz Link
alojw Re: Gika... 04.07.08, 08:56 No to popatrzę u siebie w sklepach, bo jakoś nie rzuciły mi się w oczy produkty tej firmy. Odpowiedz Link
pati291 Re: zamiast vegety? 04.07.08, 15:40 Wczoraj zrobiłam potrawkę z kurczaka. Wrzuciłam liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie i bardzo dużo natki pietruszki w całości, bo dostałam w warzywniaku pęczek pietruszki (nie było korzenia). Żadnej soli i innych przypraw a smak i aromatr potrawki aż mnie zadziwił. Teraz do każdego tego typu dania będę wrzucać pełno natki pietruszki. Oprócz tego była starta merchew, seler i pietruszka. Jak robię wywar do zupy to dodatkowo wrzucam natkę z młodego selera. Odpowiedz Link
budzik11 Re: zamiast vegety? 04.07.08, 16:20 Ja dostałam od kogoś mega-pakę suszonych warzyw (coś jak Vegeta, tylko bez soli i gluta i tego używam. Natomiast Vegeta pikantna jest niezastąpiona do np. pieczonego kurczaka. A czasem daję prostą mieszankę przypraw: sól, pieprz mielony i ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy. Odpowiedz Link