maja8549 25.07.08, 22:55 byl juz watek o pralkach... podpowiedzie prosze jak usunac zapaszki ze zmywarki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ginalina Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 25.07.08, 22:59 <http://www.allegro.pl/item391953278_niemiecki_odkamieniacz_do_zmywarek_calgonit_250ml.html> to usunie zapach. I w sklepie takie coś kosztuje ok. 18-20 zł (jedno!) A tu sprzedają niemal po kosztach. Wiem, bo sama ostatnio w Niemczech to kupiłam w podobnej cenie. Odpowiedz Link
bosa.nowa Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 26.07.08, 00:17 Wrzucam wycisnieta polowke cytryny na cykl myciaskonczyl sie smrod po otwarciu zmywary.Oprocz tego po kazdym myciu czyszcze filtr i sitko. Odpowiedz Link
brytf-anna Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 26.07.08, 10:28 Są jeszcze takie cytrynowe zawieszki Calgonitu, ale to tylko maskuje smrodek. Hmmm, a z cytryną dobry patent - muszę wypróbować. Odpowiedz Link
irenazu Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 26.07.08, 18:47 Ja używam właśnie takich zawieszek.Bo po myciu to mi nie śmierdzi nic a nic,tylko właśnie jak zbiera się "pranie" do pełnego wsadu to wtedy talerze i inne się "przyduszają" i zawieszki są wtedy skuteczne.Równie dobre jak Calgonitu są Somata. Odpowiedz Link
jurajskameg Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 27.07.08, 18:43 Raz w miesiącu pustą zmywarkę włącz na krótki program i wlej butelkę octu. Ocet oczyści pióra z zalegającego kamienia a przy okazji pozbędziesz się zgniłego zapaszku / minus tej metody to do następnego zmywania w zmywarce czuć zapach octu /. Dodatkowo sprawdź pod uszczelką czy nie przykleiły się tam resztki jakiegoś jedzonka. Jeśli chodzi o cytrynę to ja do każdego zmywania wkładam do koszyka na sztućce tzw. cytrynowe piętki. Ładnie pachnie a piętka się nie marnuje. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 27.07.08, 19:10 czyscic filtry,a przed wkladaniem brudow do zmywarki najpierw je splukac pod biezaca woda.I nie zamykac zmywarki bo wtedy faktycznie sie moze ukisic.Nigdy nie mialam tego typu problemu jak Ty z zadna zmywarka. Odpowiedz Link
budzik11 Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 27.07.08, 23:40 kasiak37 napisała: > czyscic filtry,a przed wkladaniem brudow do zmywarki najpierw je splukac pod > biezaca woda. Ale... idea zmywarki to min. oszczędność wody. Płukanie przed myciem już lekko kłóci się z ta ideą >I nie zamykac zmywarki bo wtedy faktycznie sie moze ukisic.Nigdy > nie mialam tego typu problemu jak Ty z zadna zmywarka. A tak, z tym zgodzę się w 100% - przy uchylonych drzwiczkach nic nie kiśnie, najwyżej przysycha. Też nigdy mi ze zmywarki nie śmierdziało. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 28.07.08, 11:50 "Ale... idea zmywarki to min. oszczędność wody. Płukanie przed myciem już lekko kłóci się z ta ideą " Dla mnie idea zmywarki to oszczedzic moje rece i moj czasA niesplukane resztki po pierwsze przysychaja a po drugie potem cale pranie odbywa sie w resztkach z talerzy.Jak dla mnie-okropnosc Odpowiedz Link
joanka-r Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 28.07.08, 20:45 Zawieszki calgonitu, wyjmowanie i mycie sitak kilka razy w tygodniu, i to chyba tyle. Raz na jakiś czas puszczam ja z preparatem do odkamieniania, na psuto. Odpowiedz Link
marzeka1 Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 28.07.08, 21:01 Używam cytrynowych zawieszek Domola z Rossmana i nigdy szczelnie nie zamykam zmywarki po umyciu naczyń.Nigdy nic nie śmierdzi.Co jakiś czas czyszczę też sitka. Odpowiedz Link
sagittarius_84 Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 29.07.08, 11:31 zawieszka z Calgonita - rewelacja, pomogła bo też zmagałam się z tym probleme, mycia filtra i sitka, no i zmywanie resztek z jedzenia Odpowiedz Link