Dodaj do ulubionych

śmierdzący problem w zmywarce..

25.07.08, 22:55
byl juz watek o pralkach... podpowiedzie prosze jak usunac zapaszki ze zmywarki
Obserwuj wątek
    • ginalina Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 25.07.08, 22:59
      <http://www.allegro.pl/item391953278_niemiecki_odkamieniacz_do_zmywarek_calgonit_250ml.html>
      to usunie zapach. I w sklepie takie coś kosztuje ok. 18-20 zł (jedno!) A tu
      sprzedają niemal po kosztach. Wiem, bo sama ostatnio w Niemczech to kupiłam w
      podobnej cenie.
    • bosa.nowa Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 26.07.08, 00:17
      Wrzucam wycisnieta polowke cytryny na cykl myciasmileskonczyl sie smrod
      po otwarciu zmywary.Oprocz tego po kazdym myciu czyszcze filtr i
      sitko.
      • brytf-anna Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 26.07.08, 10:28
        Są jeszcze takie cytrynowe zawieszki Calgonitu, ale to tylko maskuje
        smrodek. Hmmm, a z cytryną dobry patent - muszę wypróbować.
        • irenazu Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 26.07.08, 18:47
          Ja używam właśnie takich zawieszek.Bo po myciu to mi nie śmierdzi nic a
          nic,tylko właśnie jak zbiera się "pranie" do pełnego wsadu to wtedy talerze i
          inne się "przyduszają" i zawieszki są wtedy skuteczne.Równie dobre jak Calgonitu
          są Somata.
    • jurajskameg Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 27.07.08, 18:43
      Raz w miesiącu pustą zmywarkę włącz na krótki program i wlej butelkę octu. Ocet
      oczyści pióra z zalegającego kamienia a przy okazji pozbędziesz się zgniłego
      zapaszku / minus tej metody to do następnego zmywania w zmywarce czuć zapach
      octu /. Dodatkowo sprawdź pod uszczelką czy nie przykleiły się tam resztki
      jakiegoś jedzonka. Jeśli chodzi o cytrynę to ja do każdego zmywania wkładam do
      koszyka na sztućce tzw. cytrynowe piętki. Ładnie pachnie a piętka się nie marnuje.
      • kasiak37 Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 27.07.08, 19:10
        czyscic filtry,a przed wkladaniem brudow do zmywarki najpierw je splukac pod
        biezaca woda.I nie zamykac zmywarki bo wtedy faktycznie sie moze ukisic.Nigdy
        nie mialam tego typu problemu jak Ty z zadna zmywarka.
        • budzik11 Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 27.07.08, 23:40
          kasiak37 napisała:

> czyscic filtry,a przed wkladaniem brudow do zmywarki najpierw je splukac pod
          > biezaca woda.

Ale... idea zmywarki to min. oszczędność wody. Płukanie przed myciem już lekko
          kłóci się z ta ideą wink

>I nie zamykac zmywarki bo wtedy faktycznie sie moze ukisic.Nigdy
          > nie mialam tego typu problemu jak Ty z zadna zmywarka.

A tak, z tym zgodzę się w 100% - przy uchylonych drzwiczkach nic nie kiśnie,
          najwyżej przysycha. Też nigdy mi ze zmywarki nie śmierdziało.
          • kasiak37 Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 28.07.08, 11:50
            "Ale... idea zmywarki to min. oszczędność wody. Płukanie przed myciem już lekko
            kłóci się z ta ideą wink"

Dla mnie idea zmywarki to oszczedzic moje rece i moj czassmileA niesplukane resztki
            po pierwsze przysychaja a po drugie potem cale pranie odbywa sie w resztkach z
            talerzy.Jak dla mnie-okropnoscsmile
    • joanka-r Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 28.07.08, 20:45
      Zawieszki calgonitu, wyjmowanie i mycie sitak kilka razy w tygodniu, i to chyba tyle. Raz na jakiś czas puszczam ja z preparatem do odkamieniania, na psuto.
      • marzeka1 Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 28.07.08, 21:01
        Używam cytrynowych zawieszek Domola z Rossmana i nigdy szczelnie nie zamykam zmywarki po umyciu naczyń.Nigdy nic nie śmierdzi.Co jakiś czas czyszczę też sitka.
    • sagittarius_84 Re: śmierdzący problem w zmywarce.. 29.07.08, 11:31
      zawieszka z Calgonita - rewelacja, pomogła bo też zmagałam się z tym
      probleme, mycia filtra i sitka, no i zmywanie resztek z jedzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka