ninkowamaminka 09.02.09, 14:54 Kochane, muszę zabudować pokój i zrobić to chcę szafami. Poradźcie jaką firmę wybrać, jakie rozwiązania są absolutnie rewelacyjne a które sobie darować? Pozdrawiam i czekam na Wasze rady. Pa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magnolia22 Re: Szafy na wymiar 09.02.09, 15:04 u nas sprawdza się komandor ja najbardziej zadowolona jestem z szuflad - wkładam co trzeba, czasem i na wcisk (jak już nie mogę upchnąć, to zabieram się za weryfikację co potrzebne a czego się pozbyć) i co najważniejsze - nic mi na głowę nie leci, gdy otwieram, a wygląda estetycznie. oczywiście nie da się samymi szufladami, ale gdybym projektowała szafę jeszcze raz, to zrobiłabym ich o kilka więcej. firma ok - przyjechał Pan, doradził mi parę rzeczy, a parę odradził, później przyjechali panowie robotnicy, zrobili w parę godzin, a teraz wszystko gra (prawie 2 lata i bez zarzutu). Odpowiedz Link
a_gnieszka0 Re: Szafy na wymiar 09.02.09, 16:13 Ja mam Indeco,jestem zadowolona , nie wiem jak teraz ale kiedys byli tańsi od Komandora Odpowiedz Link
pacia811 Re: Szafy na wymiar 09.02.09, 16:26 a na jaki wymiar macie szafe?? na jaką głębokość?? jakie macie wysokie półki, i czy jest to taka optymalna wysokość?? czy macie różnej wysokości półki?? zastanawiam się też nad szafą na wymiar, i chce ją jak najlepiej zagospodarować. Odpowiedz Link
jag_2002 Re: Szafy na wymiar 09.02.09, 18:14 zastanow sie, co bedziesz chowac szuflady jak najbardziej, w przeciwienstwie do koszykow zrob sobie miejsce na dlugie rzeczy (np. suknie balowe) na koszule na rzeczy posredniej dlugosci na dole pudla z butami Odpowiedz Link
magnolia22 moja szafa... 09.02.09, 19:03 my mamy małe mieszkanie - więc większość rzeczy chciałam upchnąć w tej szafie - takie jak odkurzacz, nasze ciuchy, ręczniki, pościel, ale i: buty narciarskie, śpiwory, plecacki, część spacerową do wózka czy inne rzeczy które są niezbędne a nie chcę ich widzieć głębokość szafy: 66cm, szerokość ponad 2,5m, wysokość do sufitu... troje skrzydeł półki 25 cm wysokości, jedna 28cm, kilka szuflad, ale jak już wyżej pisałam - na rzecz półek lepiej było zrobić więcej szuflad. Koszy nie mam. Na samej górze coś jakby "pawlacz" - tzn jedna półka na całą szerokość szafy - i tam trzymam te wszystkie buty narciarskie i wyliczankę jak w pierwszym akapicie; jakbym miała długie narty to też bym je zmieściła po jednej stronie jeden pałąk poziomy - na płaszcze i inne długie, np sukienki, po drugiej dwa pałąki na krótsze rzeczy - koszule, spodnie złożone wpół itp. chyba wystarczająco wyczerpująco? jak coś doprecyzować to pytajcie Odpowiedz Link
ladyjm Re: moja szafa... 09.02.09, 20:00 tez polecam indeco - sa o polowe tansi od komandora a i tak robia z tych samych materialow. w zeszle wakacje mialam remont generalny i majstrzy z indeco, byli jedynymi, ktorzy wyrobili sie na czas, nic nie spartolili i jeszcze po sobie posprzatali. Odpowiedz Link
agatha-christie Re: moja szafa... 10.02.09, 11:02 Ja z kolei jestem "wieszakowcem". Wszystko, co tylko możliwe, lokuję na wieszakach. W związku z tym, u mnie w szafach występuje po kilka poziomów (bo jestem mała i mam krótsze rzeczy, niż inni) drążków z wieszakami. Bardzo polecam wieszaki i szuflady, chociaż w szufladach czasem trudniej jest coś znaleźć i wtedy trzeba wszystko "wybebeszyć". Odpowiedz Link
pacia811 Re: moja szafa... 10.02.09, 18:48 dzięki wielkie za info ja raczej z tych nie wieszakowych zdecydowanie wolę półki czy szuflady. jeszcze jedno pytanie czy ktoś Wam z firmy doradził taki układ szafy czy wysokość półek, czy wysokość wieszaków, głębokość szafy?? powiedziano Wam, że tak jest np praktyczniej, wygodniej itp...... nie wiem jak w praktyce wygląda takie mierzenie przez firmę. Odpowiedz Link
pacia811 Re: moja szafa... 10.02.09, 18:50 jeszcze jedno, czy macie całą szafę, znaczy i boki i podłogę i syfit?? czy macie, że tak nazwę tylko drzwi, czy dodatkową ścianke?? i jak jest wygodniej?? Odpowiedz Link
justysialek Re: moja szafa... 10.02.09, 21:18 Szafy "wnękowe" zabudowują wnęki, więc rozmiary są jakie chcesz (zależne od wnęki) ale można zrobić też szafę opartą o róg lub tylko plecami o ścianę. Ja mam bez pleców, tylko boki ale chyba z plecami lepiej, bo nie brudzisz ściany i łatwie umyć - tylko wtedy drożej wychodzi. Doradzić pan może co do głebokości, zaleznie co chcesz tam trzymać, co do wysokości, na jakiej maja być drążki. Jednak dobrze, żebyś ssobie wcześniej zaplanowała ile mam być półek, ile szuflad, ile skrzydeł/częsci. Odpowiedz Link
zalasso Re: Szafy na wymiar 10.02.09, 23:09 Mam taką szafę od tygodnia Jest przesuwana, trzydrzwiowa. Zrobiliśmy ją głęboką na 70cm, żeby zmieściła baaardzo dużo rzeczy. Sama szafa składa się z systemu przesuwnego "przyczepionego" do sufitu i skrzydeł drzwiowych. Nie ma ani boków, ani pleców.Jest super funkcjonalna. Polecam wycieczkę do Castoramy- zobaczyłam tam działanie kilkunastu systemów przesuwnych i sposobów aranżacji wnętrza tego typu szaf- łatwiej było mi się zdecydować na konkretne rozwiązania Odpowiedz Link
anoczek Re: Szafy na wymiar 11.02.09, 09:52 Mam 2 takie szafy: jedną z comandora i jedną robioną przez miejscową firmą. Obie mi się sprawdzają, ale jeśli miałabym wybiera wybrałabym Comandora. Ja zanim zamówiłam szafę dokładnie ją sobie rozrysowałam, co chciałabym w niej mieć i na jakie długości. Potem pan tylko weryfikował, co technicznie się da, a co nie i dlaczego. Comandora mam w sypialni. 2,1 m długa i 60 cm głęboka (dzisiaj zrobiłabym głębszą). Podzielona na 3 częsci drzwiowe. Prawa część to drążek na długie rzeczy i 2 mniejsze półki, środkowa to 4 półki i 3 szuflady i lewa z dwoma drążkami na krótsze rzeczy. Górą przez całą długość szafy mam 1 wielką półkę a la pawlacz. Druga szafa stoi w przedpokoju i składa się z dwóch częsci: część z przesuwnymi drzwiami: tam też mam drązki na krótkie i długie rzeczy, półkę a la pawlacz, 1 szufladę, miejsce na odkurzacz i półkę na torebki oraz co sobie super chwalę przegródkę na deskę do prasowania i suszarkę oraz półeczkę na żelazko. Natomiast druga część to szafki otwierane tradycyjnie i tam trzymamy buty i inne domowe niezbędniki. Odpowiedz Link
helaraja Re: Szafy na wymiar 11.02.09, 10:38 Ja mam wspaniałe szafy, większość rozwiązań polecił mi Pan Wykonawca. Głównie wieszaki, na różnych wysokościach, ale i półki i szuflady. Polecam dwa super pomysły: 1.Wysuwane płaskie (bes boków) półki na buty, wygląda to trochę tak, jak blat na klawiaturę komputera. Sprawdza się, możesz wysunąć, aby całość ogarnąć wzrokiem, a łatwo wyczyścić - zawsze coś się z butów może osypać, choć dla PPD to nie do pomyślenia 2. Wąskia pionowa część, taka ok.40cm. Wstawiam tam deskę do prasowania i odkurzacz, nad deską pólka z żelazkiem, szczotką do ubrania itp. Polecam! Odpowiedz Link