20.11.13, 20:00
Przy okazji hasła "Mity polskie" postanowiłem pogłębić swoją wiedzę na temat początków naszej państwowości i sięgnąłem po monografię wybitnego historyka prof. Gerarda Labudy na temat pierwszego władcy naszej Ojczyzny. Jej początki toną właśnie cały czas "w pomrokach dziejów". Źródła są bardzo skąpe, niepewne, a do tego sobie zaprzeczające i do pewnych faktów dochodzi się przy pomocy dedukcji śledczych godnych Sherlocka Holmesa, a czasami per analogiam, czyli "to się musiało tak dziać, bo np. ruski latopis, chociaż o czymś innym mówi, to jednak pokazuje jak w tych czasach pogańscy władcy utrwalali swoją władzę i przechodzili na chrześcijaństwo". O Mieszku - wiadomo, że był (są spory czy tak się nazywał), że miał dwie żony (słynna Dobrawa z Czech - jest wielką niewiadomą) i synów z tych małżeństw, m.in. Bolesława (ten już jest bardziej pewny), przyszłego Chrobrego. Natomiast to co nam wkładają do głów jako "państwo" - i to w granicach zbliżonych do obecnych, odziedziczonych po PRL - to co najwyżej hipoteza, jeśli nie mitologia. A przecież na tym buduje się DZISIAJ m.in. nasz patriotyzm.
Obserwuj wątek
    • basilisque Re: Mieszko 20.11.13, 21:35
      Ale i tak pewnie więcej wiadomo o Mieszku niż o Panu Jezusie.
      • zawle Re: Mieszko 20.11.13, 21:57
        Ale o Mieszku oczekujemy faktów historycznychwink
        • basilisque Re: Mieszko 21.11.13, 22:20
          zawle napisała:

> Ale o Mieszku oczekujemy faktów historycznychwink

Tak. Ale ja np. też oczekuję faktów historycznych o Panu Jezusie.
    • pomer_anya Re: Mieszko 23.11.13, 15:26
      Ponieważ uważam, że wszystko jest skomplikowane - to tak samo jest skomplikowane smile.
      Przyszło mi do głowy, że przyczyn powstania wtedy takiego pierwszego zalążku Polski mogło być poczucie zagrożenia. Bo te plemiona słowiańskie-pogańskie były atakowane i jeszcze toczyły wojny ze sobą, więc taki władca mógł pomyśleć, że jak przyjmie chrzest to uchroni się przed atakami głównie Niemców, którzy chcieli podbić jego kraj pod hasłem chrystianizacji.
    • jeepwdyzlu Re: Mieszko 23.11.13, 18:20
      Państwa sami nie zbudowaliśmy
      Pomogli nam, a raczej podbili
      albo Waregowie - Mieszko miał na imię Dagome i tylko to jest pewne
      albo Morawianie - czyli nasi bracia z południa.
      W każdym razie - tak czy siak
      byliśmy klientem niemieckich murgrabiów
      żeby nie powiedzieć ostrzej....
      Reszta - włącznie z bitwą pod Cedynią, Dobrawą smile to legenda i nieweryfikowalny bełkot.
      Nasze legendy jak zwykle budowane na piasku....
      jeep
      • krol-czy-krolik Re: Mieszko 24.11.13, 16:30
        jeepwdyzlu napisał:

> Państwa sami nie zbudowaliśmy
        > Pomogli nam, a raczej podbili
        > albo Waregowie - Mieszko miał na imię Dagome i tylko to jest pewne
        > albo Morawianie - czyli nasi bracia z południa.
        > W każdym razie - tak czy siak
        > byliśmy klientem niemieckich murgrabiów
        > żeby nie powiedzieć ostrzej....

No to wiele się nie zmieniło...
        • w.ell Re: Mieszko czyli wielkie zamieszanie 25.11.13, 13:49
          Niezłe zamieszanie! Może to imię - MIeszko właśnie z zamieszania smile
          Nieważne czy był wikingiem czy słowianinem, ważne, że w tym zamieszaniu połapał się, że ci z krzyżem w ręku mają pewną przewagę na tymi co krzyża nie dzierżą. Więc chwycił się tego krzyża i tak już zostało na kolejne 1000-lecie!

DB. Well
          • basilisque Re: Mieszko czyli wielkie zamieszanie 25.11.13, 22:49
            Otóż to. Przez niego narodził się ten nieszczęsny Polak-katolik.
    • apersona Re: Mieszko 26.11.13, 21:05
      Jak sobie przy okazji sporu o wareskie pochodzenie Mieszka przypominałam dzieje Mieszka, Bolesława Chrobrego i tych z Kijowa, to wyszło mi że ówcześni władcy Gniezna, Kijowa, Pragi, to w gruncie rzeczy hersztowie zbójeccy, ciągłe najazdy na sąsiednie ziemie, łupiestwo, efemeryczne i zmienne sojusze. Pomijane w państwotwórczym micie wielożeństwo i "rozwody" Chrobrego. Bratkowski twierdzi, że wtedy na ziemiach polskich i jeszcze długo później powszechny był handel niewolnikami głównie na wschód, o czym też historycy wolą nie wspominać.
      • basilisque Re: Mieszko 28.11.13, 22:13
        Cóż, dziki kraj. Ale jakby nie przyjął chrztu - to Polski by nie było. (Ha - można powiedzieć - i co z tego?).
        Albo jakby przyjął z Bizancjum obrządek wschodni, to bylibyśmy częścią Rosji!
      • jeepwdyzlu Re: Mieszko 29.11.13, 10:19
        Bratkowski twierdzi, że wtedy na ziemiach polskich i jeszcze długo później powszechny był handel niewolnikami głównie na wschód, o czym też historycy wolą nie wspominać.
        --------------
        a co? mieli martwić się o ocieplenie i rozwijać badania gender?

niewolnikami handlowano jeszcze w XIX wieku i to na dużą skalę
        a niektórzy twierdzą że nawet dziś np poseł Brudziński........
        kosztował 2 zł 35 groszy
        ciao
        jeep
        • basilisque Re: Mieszko 01.12.13, 22:55
          Zdaje się, że ujawniła się wtedy magia krzyża. Po prostu KRZYŻ = WŁADZA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka