Dodaj do ulubionych

Wstrząsający program BBC o kulisach samobójstwa...

IP: *.sympatico.ca 22.01.04, 19:16
> Dryyyn, dryyyn ...

> [Aleksander Kwasniewski] Jurek? Sorki, ze o tak
poznej porze nie spisz??

> [George Bush] Mama??

> [AK] Nie, nie - to ja - Olek.

> [GB] Aaa ... Olek - siemanko! Co slychac moj
rosyjski przyjacielu?

> [AK] Eeee ... polski. Jest w porzadalu tylko zimno
troche. Sluchaj Jurek,

> dzwonie bo mam interes.

> [GB] Go on Olek, co tylko chcesz! Ameryka nie
zapomnina o przyjacielach!

> [AK] No wiec Jurek, wiesz ... przyciskaja mnie o te
wizy. Teraz jeszcze te

> wprowadziliscie odciski i w ogole.

> Chodzi o to, ze moze moglbys cos z tym zrobic?

> [GB] Olek, buddy ja dla ciebie wszystko morda! Ale
co ja tu moge? No

> powiedz mi, co ja tu moge?

> [AK] No nie wiem ... jestes prezydentem, moze da sie
to jakos tak no wiesz?

> [GB] Prezydentem? Aaaa rzeczywiscie. No ale sam
wiesz jak jest? Tu jest

> senat - ja nie decyduje.

> [AK] No tak ale moze moglbys jakos wplynac, w koncu
pomagamy wam w Iraku.

> [GB] Olek - don't worry. Jesli chodzi o ten Irak to
rozlozymy to na raty i

> dodamy do F16 - spokojnie to splacicie w 20 years.

> [AK] Ale Jurek - jakie raty? Raty to maja byc za F16
a nie za Irak.

> [GB] Hold on Olek - wezme ta umowe na moj computer.
Wez ja w hand i czytaj

> ze mna - zacznijmy od razu od tych malych letters na
dole.

> [AK] O w morde Jurek! Nie zauwazylem tego wczesniej.
Ale zaraz - tu jest

> napisane, ze w zamian za pomoc w Iraku zobowiazujemy
sie do

> dobrowolnej wplaty 20 mld dolarow dla rzadu USA!!!

> [GB] Olek - morda ty moja! Wiesz ile byscie
zaplacili za taki advertisement

> w najlepszym pasmie reklamowym? Sluchaj bro, to jest
interes,

> na ktorym jeszcze zarobicie w przyszlosci! Bedzie
cool!

> [AK] Ja cie piernicze Jurek ale skad my wezmiemy
tyle kasy!!??

> [GB] My tu o wszystkim pomyslelismy. Niedlugo damy
wam namiar na te rakiety

> co sie teraz produkuja i co je niedlugo znajdziecie
na

> desert w Iraku. Tylko Olek - morda ty moja - nie
robcie nothing na wlasna

> reke bo znowu wykopiecie nie te co trzeba.

> [AK] Ale Jurek po cholere nam te rakiety?

> [GB] No tez prawda ... wlasciwie to nie wiem. W
kazdym razie ktos je musi

> wykopac. Jak juz je wykopiecie to wam umorzymy czesc
tego dlugu

> i wszystko bedzie git.

> [AK] Cholera Jurek - ty to masz leb! Genialne! A
swoja droga kiedy wyslecie

> nam te F16?

> [GB] Jeszcze troche time, Olek. Czekamy na
pozwolenie Glownego Dyrektora

> Muzem Wojska. Wiesz jak jest - w koncu zabytkowego
obrazu tez

> ot tak nie wywieziesz za border.

> [AK] Eeee ... no tak ... Dobra Jurek - to ja bede
konczyl bo dzwonie z

> karty.

> [GB] Nie ma za co Olek. My tez was love! Ameryka wam
tego nie zapomni.

> Peace! Zadzwon jeszcze kiedys moj rosyjski
przyjacielu!

> [AK] Eeeee ... polski. Siemanko Jurek.

Obserwuj wątek
    • Gość: Ostrów Dobre ;) ale stare hyyh IP: *.promax.media.pl 22.01.04, 19:32
      Olek tu Yurek - Która jest u Was godzina? Bo u nas 23.
      - EEE... u nas to juz rano się robi.
      - W takim razie jeśli chcecie zniesienia wiz to ma być u Was 23 cobyśmy nie
      musieli po nocach do was celować :)
      - Ale jak celować, przecież my przyjaciele, wizy zniesiecie w ramach przyjaźni
      - w ramach przyjaźni to myśmy nie napadli na Europe tylko na saddama, a celować
      będziemy bo na kimś trzeba się szkolić.
    • Gość: meerkat Rozmowa Kwacha z Bushem o wizach dla Polaków :))) IP: 152.75.142.* 22.01.04, 19:56
      No dobrze, ale co to ma wspolnego z tym, że potwierdziły się zarzuty, że BBC
      (zdecydowanie przeciwna wojnie z Irakiem i zionąca nienawiścią do Blaira)
      wypaczała dowody i wypowiedzi ekspertów byle tylko dowieść, że 10 Downing Street
      celowo okłamywał społeczeństwo, byle tylko zdobyć poparcie dla udziału w ataku
      na reżym Saddama?

A rozmowa Kwacha z Bushem w przyszłym tygodniu będzie wyglądała najpewniej tak:

-George! Tak pochlebnie mowiłeś o Polsce i polskim wysiłku zbrojnym w Iraku w
      Orędziu o Stanie Państwa, to może zniósłbyś wizy do USA?

-Olek, co ty mówisz? Przecież zniosłem wizy dla niemal wszystkich krajów
      europejskich już dawno temu.

-Georgie, mnie o chodzi o wizy dla Polaków!

-Których Polachów, Oluś, turystów czy azbeściarzy i rufiarzy?

-No jasne, że dla tych drugich, bo turyści nic w USA nie zarabiają i nic do
      Polski nie przywożą!

-Poczekaj, zapytam szefa INS. Ilu rufiarzom i azbeściarzom z Polski
      odmówiliśnie wiz?

-Ani jednemu panie prezydencie, bo żaden Polak nie wystąpił o prawo pracy i
      stałego pobytu w USA. Wszyscy byli tylko zainteresowani wizami turystycznymi,
      bo całe życie marzyli o zwiedzaniu Stanów Zjednoczonych.

-No widzisz Oluś? Ani jednemu azbeściarzowi, rufiarzowi czy innemu robolowi z
      RP nie odmówilśmy wizy.

-Odmówiliście, odmówiliście, Georgie! Bo wszyscy ci turyści, którzy się waszemu
      personelowi konsularnemu nie podobają to w rzeczywistości czarnoraboczyje!

-Nic nie rozumiem, Oluś, przecież wiza turystyczna ważna jest tylko trzy
      miesiące i nic nan iej legalnie nie można zarobić. Nie lepiej żeby ci robotnicy
      występowali od razu o wizy POBYTOWE na trzy lata z pozwoleniem na prace w tymże
      okresie.Nie musieliby biegać do INS i wizy przedłużać!

-NIc nie rozumiesz, Jirzyk! Oni nie chą pracować legalnie, bo musieliby wtedy
      płacić podatki i Social Security, o to by im się w żadnym wypadku nie opłacało.

-Zara, zara. To chesz mi powiedzić że oni pracują NIELEGALNIE i NIE płacą
      podatków?!

-ano tak.

Chwila moment.(Do szefa INS)- Czy my mamy jakichś Polaków w USA mieszkających
      tu i pracujących nielegalnie?

-Owszem, mamy.

- Ale ilu takich jest? Stu, tysiąc, pięć tysięcy?

Dokładnie, panie prezydencie, nie wiemy, bo ciężko ich złapać. Ale według
      naszych agentów co najmniej 120 tysięcy.

-120 tysięcy!!! Czy ty o tym, Oluś, wiedziałeś?!

-No, tak jakby...

-Już wiem co zrobimy. Ty zabierzesz te 120 tysięcy polaczków z powrotem do
      Polski, apo ustaleniu przez INS, że istotnie wyjechali ja zniosę wizy dla
      autentycznych turystów.

-Well, George, ale skąd mam wziąć tych autentycznych turystów? Takich w Polsce
      praktycznie nie ma!

-No cóż Oluś, w takim razie polskie wojska muszą zaatakować Syrię i Liban i
      wywieźć stamtąd iracką BMR! Zalecę naszym żołnierzom na syryjskich rogatkach
      żeby wpuścili ich z towarem do Iraku bez wiz i opłat celnych. Zadowolonyś?

W tym momencie skończyły mi się baterie w Nagrze i odpowiedzi Kwacha już nie
      zarejestrowałem, choć domyślam się że była pełna głębokiego zadowolenia! :-)))

• Gość: Izabella Jaki tam wstrząsający ??? Quźwa !!! IP: 67.72.98.* 22.01.04, 20:17
      Jakby nie patrzeć na tę sprawę , to saddama trzeba było udupić , i co do tego
      nie ma dwóch zdań ! Mr Kelly był osioł , że chciał bronić takiego zbrodniarza
      jak saddam więc musiał sobie zdawać sprawę czym ryzykuje ! Stając w obronie
      saddama jednocześnie wyrażał poparcie dla tego wielokrotnego mordercy i
      wieloletniego ciemiężyciela irackiego narodu , dla którego nie starczało nigdy
      lekarstw (nawet w tych dużych miastach, co pokazała TV France), a sam opływał w
      luksusach , przy których nawet ceausescu wyglądał jak ubogi krewny zza buga.
      Trzeba było najpierw sie dobrze zastanowić , a potem dopiero mówić , a nie
      odwrotnie i to było właśnie przyczyną samobójstwa mr Kelly , który zrozumiał
      swój bląd , niestety po czasie , ale było już za późno i ponad jego siły !!!
      A , że był człowiekiem honoru więc nie miał wielkiego pola do wyboru !!!
      • Gość: . Re: Jaki tam wstrząsający ??? Quźwa !!! IP: *.arcor-ip.net 22.01.04, 20:34
        > Jakby nie patrzeć na tę sprawę , to saddama trzeba było udupić , i co do tego
        > nie ma dwóch zdań !

Saddam zyje, ma sie wzglednie dobrze.
        Udupiono kilkanascie tysiecy cywilow irackich.

.
        • kropek_uk ADMIN!!! Znow ren spamer i podroba!!! I KLAMCA!!! 23.01.04, 13:38
          Nie boh sie, jeszcze pamietam, jak pare miesiecy temu podejrzewakes o zabojstwo
          doktora MI a nawet i Mossad! A teraz Iralijczykami manipulujesz, chodzaca
          obsesjo antyanglosaska? Jasne, czego to od pogrobowca Pieknego Adolfa wymagac...
      • Gość: MM Re: Jaki tam wstrząsający ??? Quźwa !!! IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 22.01.04, 21:06
        Szanowna Pani zdaje sie zapominac jedno. Kelly wystepowal nie w obronie
        Saddama, ale w obronie PRAWDY. Prawdy, ktorej Dubya ani Blair nie cha mowic.

Prosze sobie obejrzec ponizszy clip
        www.bushin30seconds.org/view/03_small.shtml
        • Gość: Jan K. Picu, picu IP: *.asm.bellsouth.net 23.01.04, 03:43
          Niech żyje Howard Dean!

Prawdy (sowieckiej) to broniło BBC do końca, czyli do dzisiaj.
          Kelly był po prostu niezrównoważony psychicznie i dał się podejść przez
          pozbawionego skrupułów lewackiego dziennikarza. Niewiele gazet ma historyjkę
          o kłamstwach BBC dzisiaj na swoich stronach internetowych. Jak wybuchła
          sprawa Kelly'ego, to nagonka na Blaira trwała przez ponad 2 tygodnie.
          Jan K.
      • Gość: Piotr Re: Jaki tam wstrząsający ??? Quźwa !!! IP: *.fos.su.se 23.01.04, 12:32
        A nie wpadlas dziecinko na to, ze ten gosc po prostu mial ambicje powiedziec
        prawde i zachowac sie przyzwoicie? Jak ktos ma takie ambicje, to nie ma sie nad
        czym zastanawiac, bo prawde jest bardzo latwo powiedziec bez zastanawiania sie.

Dodam tylko, ze system, ktory ludzi majacych ambicje mowienia prawdy zmusza do
        samobojstwa, jest systemem, ktory tak jak komunizm, zasluguje na to, zeby go
        zniszczyc. I tak jak komunizm, zanim zostanie zniszczony, zanije jeszcze duzo ludzi.
    • Gość: ZZ Trochę chłodniejsze spojrzenie IP: *.top.net.pl 22.01.04, 20:23
      AK: George, znieś wizy! Zasłużyliśmy. Walczyliśmy (MY) o wolność i demokrację.
      GWB: A kiedy wprowadziliście wizy dla Sowietów? Miesiąc temu? Niezbyt się wam
      śpieszyło przez te 14 lat. A mówicie, że to totalitaryzm i okupanci!
      AK: No tak, ale biedni. Niech popatrzą na zachód, na bogaty kraj.
      GWB: Faktycznie jesteście bogaci, bo nie bierzecie od nich za wizy, za egzaminy
      na prawo jazdy po Polsce, za tłumaczenie dokumentów z bukw na litery. Skoro
      jesteście bogaci, bo nie bierzecie od nich, to płaćcie za nasze wizy!
      AK: A co z pomocą gospodarczą dla nas?
      GWB: Jesteście za bogaci, nie potrzebujecie pomocy. Dotujecie przecież eksport
      żywności do ex-USSR. Poza tym kupujecie gaz i ropę po najdroższych w świecie
      cenach. Nas Amerykanów na to nie stać. Musimy walczyć o tanią ropę.

Tak też mogła wyglądać rozmowa
      • Gość: Hart Re: Trochę chłodniejsze spojrzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 23:48
        Panie ZZ!
        To co pan pisze tutaj nie jest prawda. Wizy dla sowietów kosztują i to sporo.
        Wiza pobytowa roczna kosztuje ponad 400 zł. + tłumaczenie dokumentów z "bukw"
        jak się pan wyraził. 1 strona 80 zeta u pzrysięgłego. Jak mi pan podpowie kto i
        gdzie to robi za darmo będę wdzięczny. Czy pan uważa że za egzamin na prawdo
        jazdy obcokrajowiec powinien płacić więcej niż polak? A jak rosjanin to 2 razy
        więcej? To może tak samo za np. bilet tramwajowy?

A na temat ropy i gazu powiem że nikt jej nie sprzedaje w europie taniej od
        Rosji. Poza tym na kształtowanie się cen surowców dostawca w tej sytuacji ma
        nie wielki wpływ.

Jednym słowem jesteś pan kłamcą i chujem.

Gość portalu: ZZ napisał(a):

> AK: George, znieś wizy! Zasłużyliśmy. Walczyliśmy (MY) o wolność i demokrację.
        > GWB: A kiedy wprowadziliście wizy dla Sowietów? Miesiąc temu? Niezbyt się wam
        > śpieszyło przez te 14 lat. A mówicie, że to totalitaryzm i okupanci!
        > AK: No tak, ale biedni. Niech popatrzą na zachód, na bogaty kraj.
        > GWB: Faktycznie jesteście bogaci, bo nie bierzecie od nich za wizy, za
        egzaminy
        >
        > na prawo jazdy po Polsce, za tłumaczenie dokumentów z bukw na litery. Skoro
        > jesteście bogaci, bo nie bierzecie od nich, to płaćcie za nasze wizy!
        > AK: A co z pomocą gospodarczą dla nas?
        > GWB: Jesteście za bogaci, nie potrzebujecie pomocy. Dotujecie przecież
        eksport
        > żywności do ex-USSR. Poza tym kupujecie gaz i ropę po najdroższych w świecie
        > cenach. Nas Amerykanów na to nie stać. Musimy walczyć o tanią ropę.
        >
        > Tak też mogła wyglądać rozmowa
        • Gość: to ja panie Hart, prosze nie obrazac IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.01.04, 23:51
          ch...
        • Gość: MM Panie Hart, wazna jest idea... IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 23.01.04, 00:58
          ... fakty dla tych ludzi sie nie licza, bo przeciez i tak oni maja racje.

A jak im powiedziec, ze maja mentalnosc sowiecka to jeszcze sie obrazaja.
          • Gość: ZZ Hart? IP: *.top.net.pl 23.01.04, 09:07
            Hart to po angielsku "jeleń" więc to wyjaśnia sprawę. Kazali mu pluć na Polskę
            i USA, to pluje. Mógłbym przytoczyć wiele wyrażeń fizjologicznych,
            anatomicznych i warzywnych pod adresem tego Harta ale nie będę zniżać się do
            jego poziomu. Jeśli chodzi o niekorzystny handel z byłym ZSRR, to chodzi tylko
            o fakty i wiedzę. Właśnie niekorzystne ceny są faktem. Pozdrowienia dla Pola.
            Inne sprawy? A dlaczego przybysze z byłego ZSRR nie mieliby być poddawani
            egzaminom na prawo jazdy w Polsce? Czy naprawdę tak dobrze i kulturalnie
            jeżdżą?
            Z drugiej strony, czy ktoś zdaje sobie sprawę, ilu obywateli byłego ZSRR może w
            tej chwili przebywać na terenie Polski, czy ktoś (MSW) jest w stanie określić w
            przybliżeniu tę liczbę? Załóżmy, że jest ich 50 tysięcy. Około 80 % z nich to
            mogą być osoby po wojskowym przszkoleniu. Niech z kolei tylko 10 % z nich
            będzie miała uzbrojenie i bojowe zadania. Chyba wystarczy. Po co uganiać się za
            Arabami pozostawiającymi paczki na dworcach, skoro zagrożenie występuje z innej
            strony? Czy fantazjuję? Nie, bo inwazja na Czechosłowację w 1968 również
            została poprzedzona masowymi przyjazdami "turystów".
            Dziwimy się, że USA nie mają zaufania do kraju nie dbającego o swe
            bezpieczeństwo? Przestańmy się dziwić.
            • Gość: ./. Re: Hart? IP: 213.17.228.* 23.01.04, 10:00
              > Hart to po angielsku "jeleń" więc to wyjaśnia sprawę. Kazali mu pluć na
              Polskę
              > i USA, to pluje.

Nie wyglądało mi aby pluł na Polskę czy USA. Raczej na ciebie.

Mógłbym przytoczyć wiele wyrażeń fizjologicznych,
              > anatomicznych i warzywnych pod adresem tego Harta ale nie będę zniżać się do
              > jego poziomu. Jeśli chodzi o niekorzystny handel z byłym ZSRR, to chodzi
              tylko
              > o fakty i wiedzę. Właśnie niekorzystne ceny są faktem. Pozdrowienia dla Pola.

Nawet jak tak to chyba nie jest problem rosjan. Jak się polkim firmom nie
              opłaca eksportować to niech tego nie robią. Jak się PGNIGu nie opłaca kupować
              gazu i ropy to niech kupuje taniej od kogoś innego.

> Inne sprawy? A dlaczego przybysze z byłego ZSRR nie mieliby być poddawani
              > egzaminom na prawo jazdy w Polsce? Czy naprawdę tak dobrze i kulturalnie
              > jeżdżą?

Jak posiadają prawo jazdy międzynarodowe to nie powinni. Czy to ma dotyczyć
              tylko przybyszy z WNP? Dlaczego na przykład nie chinczyków etc.?
              Czy polacy mając miedzynarodowe prawko też powinni ponownie zdawać w Niemczech?
              Czy uważasz że Rosjanie jeżdża gorzej od polaków?

> Z drugiej strony, czy ktoś zdaje sobie sprawę, ilu obywateli byłego ZSRR może
              w
              > tej chwili przebywać na terenie Polski, czy ktoś (MSW) jest w stanie określić
              w
              > przybliżeniu tę liczbę? Załóżmy, że jest ich 50 tysięcy. Około 80 % z nich to
              > mogą być osoby po wojskowym przszkoleniu. Niech z kolei tylko 10 % z nich
              > będzie miała uzbrojenie i bojowe zadania. Chyba wystarczy. Po co uganiać się
              za
              > Arabami pozostawiającymi paczki na dworcach, skoro zagrożenie występuje z
              innej
              > strony? Czy fantazjuję? Nie, bo inwazja na Czechosłowację w 1968 również
              > została poprzedzona masowymi przyjazdami "turystów".
              > Dziwimy się, że USA nie mają zaufania do kraju nie dbającego o swe
              > bezpieczeństwo? Przestańmy się dziwić.

Kolego! jesteś poważnie chory. Jakie zadania bojowe? jakie uzbrojenie? Mania
              teorii spisku? A może jakiś ormianin ci dziewczynę odbił i jesteś teraz na cały
              świat obrażony?
              • Gość: ZZ Re: Hart? IP: *.top.net.pl 23.01.04, 10:24
                Dlaczego piszesz "polaków" z małej a "Rosjan" z dużej? To by wiele wyjaśniało.
                Z tym nieopłacalnym handlem jest tak, że polskie PAŃSTWOWE firmy (Marek Pol)
                albo dotowane przez państwo handlują na niekorzystnych warunkach albo tak
                czynią monopoliści.
                Co do międzynarodowego prawa jazdy, to słyszałem pogląd, wyrażony przez Niemca,
                że polskie prawo jazdy nie powinno być w Europie uznawane, bo program nauki
                jazdy w Polsce nie przewiduje ani 1 godziny jazdy po autostradzie. Można się z
                tym zgadzać lub nie, ale jakaś logika w tym jest.
                Rosjanie jeżdżą dobrze i sprawnie, zwłaszcza czołgami. Nie oznacza to, że inni
                użytkownicy dróg czują się bezpiecznie.
                Co do tego "spisku" i "uzbrojenia" to zalecam zapoznanie się z przebiegiem
                inwazji na Czechosłowację w 1968, na Afganistan w 1979 i tak dalej.
                Nie sądzisz chyba, że Moskwie podoba się niepodległość Polski, krajów
                bałtyckich i innych z tego regionu.
                Nie gustuję w Ormiankach, Ukrainkach, Rosjankach, Kirgizkach i tak dalej.
                Polki są OK.
                • Gość: MM Re: Hart? IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 23.01.04, 16:38
                  > Dlaczego piszesz "polaków" z małej a "Rosjan" z dużej? To by wiele
                  wyjaśniało.

Co by to wyjasnialo? Ze w pospiechu zrobil blad ortograficzny? Bo jesli kolega
                  uwaza, ze to jakis przejaw lekcewazenia, to ja mam tu fajny most na sprzedaz.
                  Niedrogo.

> Co do międzynarodowego prawa jazdy, to słyszałem pogląd, wyrażony przez
                  Niemca,
                  >
                  > że polskie prawo jazdy nie powinno być w Europie uznawane, bo program nauki
                  > jazdy w Polsce nie przewiduje ani 1 godziny jazdy po autostradzie. Można się
                  z
                  > tym zgadzać lub nie, ale jakaś logika w tym jest.

Rownie dobrze nalezaloby wymagac aby egzamin zdawali wszyscy Amerykanie, bo
                  polski egzamin na prawo jazdy w porownaniu z amerykanskim ma sie jak matura do
                  rozwiazywania slupkow. Zeby tutejszy egzamin oblac, trzeba byc glupim jak...
                  jak meerkat. Nie mowiac juz o tym, ze Amerykanie nie maja zielonego pojecia o
                  znaczeniu miedzynarodowych znakow drogowych.

Widze, ze przez kolege przemawia jakis paranoiczny strach przed Rosjanami.
                  Jezeli to koledze spedza sen z powiek, prosze sie uspokoic. Oni maja rece tak
                  zwiazane sytuacja na Kaukazie i w sordkowej Azji, ze na Polske napadac raczej
                  nie maja zamiaru.

A Ormianki i (niektore) Rosjanki to calkiem ladne kobiety :o)
    • Gość: Lukasz M. Re: Wstrząsający program BBC o kulisach samobójst IP: *.offnoise.com 22.01.04, 20:36
      czy polscy dziennikarze, reporterzy nie moga pisac po polsku, dlaczego "sex up"
      jest kalkowane (bo nie tlumaczone), podczas gdy slowo to oznacza nie mniej ni
      wiecej jak "zafalszowac, zretuszowac" ale tak by cos wygladalo lepiej, na uzyte
      slowo "podkrecic" mozna sie zgodzic, ale "useksowic"?? no chyba ze raport ten
      uzyskal atrybut plci, ciekawe tylko jakiej, chlopczyk to, czy dziewczynka...

pozdrawiam pismakow
      • Gość: zniesmaczony Re: Wstrząsający program BBC o kulisach samobójst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 20:56
        Gość portalu: Lukasz M. napisał(a):

> czy polscy dziennikarze, reporterzy nie moga pisac po polsku, dlaczego "sex
        up" jest kalkowane (bo nie tlumaczone), podczas gdy slowo to oznacza nie mniej
        ni wiecej jak "zafalszowac, zretuszowac" ale tak by cos wygladalo lepiej, na
        uzyte slowo "podkrecic" mozna sie zgodzic, ale "useksowic"?? no chyba ze raport
        ten uzyskal atrybut plci, ciekawe tylko jakiej, chlopczyk to, czy dziewczynka...
        > pozdrawiam pismakow
        >

Zgadzam się, że "useksowić" (???) to monstrum, ale chyba żartujesz,
        że "zafałszować" czy "zretuszować" to dobre tłumaczenie "sex up". To jest
        kompletnie inny rejest stylistyczny. Jeśli już, to może "podrasować", ale i to
        brzmi blado przy "sex up".

Dobrze wychowany człowiek nie mówi do drugiego "pismaku".
      • Gość: Gosc Re: Wstrząsający program BBC o kulisach samobójst IP: *.dsl.sndg02.pacbell.net 22.01.04, 21:50
        A moze "upiekszyc"
      • Gość: to ja moze - podrajcowac? Oddaje sens "sex up" IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.01.04, 23:53
    • Gość: Dr. Kelly [...] IP: 199.243.74.* 22.01.04, 21:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: to ja panie kontrolerze, nie zdazylem przeczytac!!!! IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.01.04, 23:57
    • Gość: Dr. Kelly [...] IP: 199.243.74.* 22.01.04, 21:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: arahat Jestesmy smieciami w rekach trzymajacych IP: *.acn.waw.pl 22.01.04, 21:31
      wladze!!! Musi dosjc do wielkiej rewolucji nr2 aby wypalic raka
    • Gość: @ Re: Wstrząsający program BBC o kulisach samobójst IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.01.04, 22:36
      "useksowił"??? domyślam się, że chodzi o słowo "sex up", jeśli tak, to
      tłumaczenie tego jako "useksowił" jest miom zdaniem błędne. "To sex something
      up" - zwrot używany w mowie powszechnej, oznacza, że coś - w tym wypadku
      raport Kelly'ego - zostało podkolorowane, przedstawione w taki sposób, aby
      było bardziej interesujące i nie ma absolutnie nic wspólnego z seksem.
      Zaznaczam, że nie piszę tego, aby w jakikolwiek sposób ośmieszyć autora
      tekstu. Proszę potraktować to jako ciekawostkę językową:-)
      • Gość: meerkat BBC nie ujawnilo kto zapoczatkowal jej lewactwo! IP: *.MCLNVA23.dynamic.covad.net 22.01.04, 23:04
        Na pewno nie koloryzowac. Sex up- znaczy wyostrzyc, podrasowac, ew.
        uatrakcyjnic w odbiorze, zeby sie leiej "sprzedawalo"

Chcialbym poinformowac, ze zolnierze, a zwlaszcza marynarze brytyjscy byli tak
        zniesmaczeni tendencyjnie antywojennymi relacjami BBC, ze zazadali od dowodcy
        floty, zeby przestroil dekoder telewizyjny z BBC na SkyNews. Kontradmiral
        ktory byl sam zdegustowany lewacka i peacnicka propaganda natychmiast sie
        zgodzil i do dzis dnia wojska brytyjskie ogladaja glownie Sky iFoxNews
        (podobnie jak amerykanscy). Na CNN wielu amatorow w silach zbrojnych nie bylo!
        Ciekawe dlaczego! :-)))
        • Gość: @ Re: BBC nie ujawnilo kto zapoczatkowal jej lewact IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.01.04, 00:55
          zauważę szybko, że podkolorować nie znaczy to samo co koloryzować. Chyba się
          ze mną zdodzisz meerkat?
          • Gość: MM Re: BBC nie ujawnilo kto zapoczatkowal jej lewact IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 23.01.04, 01:01
            Niestety, meerkat zatrzymal sie wlasnie na fazie koloryzowania. A wlasciwie -
            kolorowania. I to jeszcze jedna jego cecha wspolna z Dubya.
            • Gość: to ja tyle, ze GWB trzyma kredki zatemperowanym koncem IP: *.nsw.bigpond.net.au 23.01.04, 01:23
              do dolu (od wczoraj).
            • Gość: meerkat BBC kiedyś obiektywne, obecnie LEWACKIE!!! IP: 152.75.142.* 23.01.04, 15:47
              I dlatego właśnie żołnierze i marynarze brytyjscy odmówili oglądania BBC i
              zażądali Sky and FoxNews, co dowództwo natychmiast zaaprobowało!

Widocznie wszyscy wyżsi oficerowie brytyjscy to tajni agenci Busha!:)))

Dream on, M&M, dream on!
              Może w 2009 twoje marzenia się spełnią, bo wcześniej raczej nie! :-)))
              • Gość: MM Powiedz mi, czy Dubya awansowal juz... IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 23.01.04, 16:41
                ... do trudniejszych lektur, typu 'Charlotte's Web' albo 'Winnie the Pooh',
                czy nadal sie meczy z 'The Very Hungry Caterpillar'?
      • Gość: LS Re: Wstrząsający program BBC o kulisach samobójst IP: *.nlh.no 23.01.04, 11:23
        A raz w TV Polonia w filmie z angielskimi napisami (duzo duzo lepsze
        rozwiazanie niz ten biezaco tlumaczacy spiker, tak cholernie irytujacy, ze nie
        moge ogladac w Polsce zadnych filmow zagranicznych) “kapitana kawalerii”
        przetlumaczono na “captain of horse” . Nie pisze tego by osmieszyc tlumacza, -
        nie znam pochodzenia slowa kawaleria czy tez Cavalry –to co znalazlem nizej
        (Z Ecyclopedia Britanica: cavalry
        military force mounted on horseback, formerly an important element in the
        armies of all major powers. When employed as part of a combined military
        formation, its main duties included observing and ...)
    • Gość: Toronto Re: Wiecej informacji o relacji Bush - Kwasniewski IP: *.sympatico.ca 23.01.04, 07:07
      Wiecej inforamcji o poufnych relacjach Bush Kwasniewski mozna znalezc na tej
      stornie internetowej:
      www.funnyjunk.com/pages/mydog.htm
    • Gość: gość ALE CZY TO JEDNAK NIE INNY ŚWIAT? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.01.04, 07:28
      Wiecie co u nas też jakiś czas temu znany polityk popełnił samobójsto -
      poprzedni prezes NFZ i co? Coś się przebąkiwało, że oprócz powodów osobistych
      były i te związane z przeczuwaniem katastrofy systemu zdrowotnego. I co nikt
      się nie przejął, nie zbadał!

A sami tę katastrofę obserwujemy. Tylko jego następca się nie martwi i pewnie
      takich się w Polsce na polityków szuka!

M
    • Gość: CGN Re: Wstrząsający program BBC o kulisach samobójst IP: 213.199.197.* 23.01.04, 10:27
      Jakie "samobojstwo"?
    • Gość: LS Re:BBC -brac przyklad z GW! IP: *.nlh.no 23.01.04, 11:08
      No co za lazjzowatosc w tej BBC. Ciagnie sie to cale miesiace, glowy leca, a
      chodzi o pare przejezyczen czy naciagan.
      Nasz wymiar sprawiedliwosci to przyklad bezprzecznie efektywnego dzialania
      Np. taki polityk jaskiernia a i profesor i naukowiec tez - Jaskier Wasaty
      podejrzany o wziecie lapowki i uklady z jedmnorekimi bandytami - umorzony
      uniewinniony w ciagu paru dni. No zadarzaja sie tez potknieca , np taka
      poslanka Beger co honorowo zrzeka sie immunitetu posadazana i juz drugi rok a i
      jeszcze bedzie posadzana ze dwa lata. Dziennikarze juz z nia kryminalistke
      dawno zrobili ale w przeciwienstwie do dziennikarzy BBC czy ich szefow , nasi
      dzienikarze i ich szefowie zwlaszcza tej gazety baardzo z siebie zadowoleni i
      na nagrody czekaja.No i swiadkow juz pokazano w sprawie Pani Beger- dwoje
      zapyzialych pieprzacych bez sensu staruszkow.
    • Gość: Gigor "Atak na Irak albo śmierć" IP: *.prawo.uni.wroc.pl 23.01.04, 11:09
      Takie ultimatum zostało przedstawione przez G.W. Busha T. Blairowi.
    • Gość: MichalG Re: Wstrząsający program BBC o kulisach samobójst IP: 5.4R2D1DEBUG* / 144.9.158.* 23.01.04, 11:13
      Cyt:"Szefowie BBC nie obejrzeli "Panoramy" przed jej emisją - taki bowiem
      warunek postawili dziennikarze, którzy prowadzili śledztwo na temat pracy swych
      kolegów i postawy dyrektorów."

Wyobrazacie to sobie w Polsce: "Szefowie TVP nie obejrzeli Eksprecsu Reporterow
      przed jego emisją - taki bowiem warunek postawili dziennikarze, którzy
      prowadzili śledztwo na temat pracy swych kolegów i postawy dyrektorów."

Hehehe... Tyle tytulem komentarza nt POLSKIEJ NIEZALEZNEJ TELEWIZJI
      PUBLICZNEJ...

• Gość: Czytelnik Re: Wstrząsający program BBC o kulisach samobójst IP: 217.153.132.* 23.01.04, 11:42
      Redaktorze Sołtyk proszę używać wyrazów które są zrozumiałe dla wszystkich
      czytelników. Sformulowanie "useksowione", poza tym, że nie ma takiego wyrazu w
      słowniku języka polskiego, czyli taki wyraz nie istnieje, to także w pana
      artykule jego znaczenie jest niezrozumiałe dla 99% czytelników. Proszę uzywać
      polskich odpowiedników.
      • Gość: LS Re: Wstrząsający program BBC o kulisach samobójst IP: *.nlh.no 23.01.04, 11:49
        Merriam Webster bedacy czescia Ecyclopedia Britannica "on line" nie ma nic na
        haslo "sex up"
    • Gość: Antyżurnalista Żurnaliści TO SK...SYNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.04, 12:36
      ŻURNALIŚCI TO TĘPE SKURWYSYNY!!! Może ktoś w końcu na świecie weźmie ich za
      brudny ryj! Dosyć z tak pojmowaną wolnością mediów! Na naszym podwórku też
      widzimy co robi michnik i jego kundle!!!

Precz z władzą przekaziorów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    • Gość: bialasova Dajcie sobie ludziska z tym spokój... IP: 161.52.159.* 23.01.04, 13:47
      Dajcie sobie ludziska z tym gosciem spokój. Nikt go nie zabil i trudno oskarzac
      kogokolwiek o to by do samobójstwa go zmusil. Jak ktos jest tchórz i nie ma
      odwagi stawiac czola zyciowym problemom to popelnia samobójstwo, proste...
      • stdye Re: Dajcie sobie ludziska z tym spokój... 23.01.04, 14:04
        Gość portalu: bialasova napisał(a):
        Jak ktos jest tchórz i nie ma odwagi stawiac czola zyciowym problemom to
        popelnia samobójstwo, proste...
        ---------------
        ty nie jestes biala sowa tylko carnakrowa i do tego glupawa

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka