fredzio44 30.01.04, 04:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fredzio54 Re: Nowy Testament bez chrześciańskich uprzedzeń 30.01.04, 07:41 nowy testament to plagiat starego napisany po grecku tlumaczony na zyly hebrajski Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius to N. Testament w wersji talmudycznej? 30.01.04, 07:43 Chaire, wiemy, wiemy, co Talmud pisze o Jezusie i chrześcijanach. Nie interpoluj jednak Talmudu do N. Testamentu. Rozbawił mnie ten filof średniowieczny: Raw Szymon Icchaki. Czyżby on w miał wolne chwile od studiowania Talmudu, aby zajmować się N. Testemntem? T. fredzio44 napisał: > Lekcja Pierwsza > > Co jest naprawdę napisane w Ewangelii Świętego Mateusza: > > Polskie tłumaczenie Nowego Testamentu dostępnego powszechnie na internecie > (np. www.pik-net.pl/biblia/nt.htm#Mt) zawiera mnóstwo błędów. > Niektóre były umyślnie wprowadzone przez katolickich tłumaczy. Zaczynamy > więc od erraty i cytujemy poprawny tekst tłumaczony bezpośrednio z języka > greckiego: > > 1) Rodowód Jezusa Chrystusa; Jezus był synem Dawida syna Abrahama. > ……. > > (16) Józef zamordował Dawida pierwszego męża Maryi, z której narodził mu się > Jezus, zwany Chrystusem. (17) Tak więc przybrał sobie Józef Jezusa, sierotę > Dawida, jako syna. (18) Z narodzeniem Jezusa Chrystusa było tak. Po > zaślubinach Matki Jego, Maryi, z Dawidem syna Abrahama, młoda para żyła ze > sobą dziesięć lat. (19) Dawid modlił się do Pana Boga za swą żonę, Maryję, > gdyż była ona niepłodna. Pan wysłuchał go, i Maryja, żona Dawida, stała się > brzemienna. (20). Urodziła mu syna, któremo nadano imię Jezus BenDawid. > Kiedy Jezus był jeszcze niemowlęciem, Józef Pantera zamordował ojca jego > Dawida i wziął sobie Maryję za żónę. (21) Józef, chociaż był podłym > przestepcą, nie chciał narazić Jezusa na życie bez ojca. Przygarnął więc > niemowlę Maryi jak swoje własne dziecko i nadał mu imię Jezus syn Józefa > Pantery. (22) A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie > powiedziane przez Proroka Choresza w Bet Hakise: (23) Oto [Isza zona] > pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię JezusMaria po zamordowaniu jego > ojca. (24) Po przygarnięciu Jezusa jako własnego syna, Józef porzucił swoją > Małżonkę, (25) nie zbliżał się do Niej, a stosunki miał tylko z przybranym > synem Jezusem. > > Praca domowa: > ------------ > Wyszukać znaczenie wyrażenia “isza zona” świadomie nie przetłuma > czonego w > powyższym tekście. (Jeden ze średniowiecznych filozofów, Raw Szymon > Icchaki, zamieszkujący we Francji w jedenastym wieku tłumaczył ten zwrót > jako “właścicielka karczmy” [Perusz Jehoszua 2.2], kierując się ara > mejskim > tłumaczeniem nijakiego Jonatana, “punkedijsa”. Musimy jednak ostrz > ec uczni, > że oba tłumaczenia są błędne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 30.01.04, 15:15 > Czyżby on w miał wolne chwile od studiowania Talmudu, aby zajmować się N. > Testemntem? A ileż tego N. Testamentu jest??? i trudność w sam raz do przyswojenia przez dzieci na poziomie klasy II podstawówki. Nie przeginaj. P.S. Talmud zdecydowanie nie ma NIC wspólnego z N. Testamentem. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? 30.01.04, 15:22 Gość portalu: Oozie napisał(a): > Talmud zdecydowanie nie ma NIC wspólnego z N. Testamentem. Chaire, tu się częściowo mylisz. Talmud zawiera bowiem cały szereg potwarzy na Jezusa i chrześcijaństwo, których część cytował wyżej Fredzio44. NIe dodał tylko, że zgodnie z Talmudem Pantera był rzymskim żołnierzem. T. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? 30.01.04, 15:37 titus_flavius napisał: > Gość portalu: Oozie napisał(a): > > > Talmud zdecydowanie nie ma NIC wspólnego z N. Testamentem. > > Chaire, > tu się częściowo mylisz. Talmud zawiera bowiem cały szereg potwarzy na Jezusa i > > chrześcijaństwo, których część cytował wyżej Fredzio44. NIe dodał tylko, że > zgodnie z Talmudem Pantera był rzymskim żołnierzem. > T. Nie, prosze pana, stanowczo nie! Znam caly Talmud doskonale i niema w nim bzdur ktory mu Pan tu i gdzie indziej przypisuje. Prosze dac zrodlo - tom strone i linijke (Wilna Szas) wtedy ja ja dokladnie zacytuje i przetlumacze i przekona sie Pan ze klepie pan niesamowite bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius dlaczego mamy Ci wierzyć? 30.01.04, 15:54 Chaire, zgodnie z poniższą regułą nie możesz nam podać prawdy o Talmudzie. T. Gdyby ktos z zydów chcial wyjasnic jakakolwiek czesc ksiag rabinicznych, moze to uczynic, udzielajac blednego wyjasnienia, gdyby tego nie uczynil, staje sie winnym zdrady. Ktoby przestapil ten zakaz, winien jest smierci (Dibbre Dawid 37). fredzio44 napisał: > titus_flavius napisał: > > > Gość portalu: Oozie napisał(a): > > > > > Talmud zdecydowanie nie ma NIC wspólnego z N. Testamentem. > > > > Chaire, > > tu się częściowo mylisz. Talmud zawiera bowiem cały szereg potwarzy na Jez > usa > i > > > > chrześcijaństwo, których część cytował wyżej Fredzio44. NIe dodał tylko, ż > e > > zgodnie z Talmudem Pantera był rzymskim żołnierzem. > > T. > > > Nie, prosze pana, stanowczo nie! Znam caly Talmud doskonale i niema w nim > bzdur ktory mu Pan tu i gdzie indziej przypisuje. Prosze dac zrodlo - tom > strone i linijke (Wilna Szas) wtedy ja ja dokladnie zacytuje i przetlumacze i > przekona sie Pan ze klepie pan niesamowite bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: dlaczego mamy Ci wierzyć? 30.01.04, 16:15 titus_flavius napisał: > Chaire, > zgodnie z poniższą regułą nie możesz nam podać prawdy o Talmudzie. > T. > > Gdyby ktos z zydów chcial wyjasnic jakakolwiek czesc ksiag rabinicznych, > moze to uczynic, udzielajac blednego wyjasnienia, gdyby tego nie uczynil, > staje sie winnym zdrady. Ktoby przestapil ten zakaz, winien jest smierci > (Dibbre Dawid 37). > Szanowny Panie! Plecie Pan znowu niesamowite bzdury. Talmud jest dostepny wszystkim w internecie. e-daf.com Jezeli da mi pan linijke, to ja ja dokladnie zacytuje po aramejsku (polskimi literami) i przetlumacze, a jezeli trzeba bedzie wyjasnic (bo czasami trzeba miec kontekst dyskusji) to rowniez wyjasnie. Linijka ta bedzie wszystkim dostepna na internecie, bo dam do niej link. Kazdy moze sprawdzic czy cytuje i tlumacze dokladnie. Nie chce Pan wierzyc tym ktorzy sa w stanie czytac Talmud, wierzy Pan tym ktorym zalezy zeby go ponizyc. Nie widze w tym zadnej logiki. Co to jest Dibbre Dawid - pojecia nie mam. (doslowne tlumaczenie "slowa Dawida") Ale wiem ze nie jest to czescia Talmudu, bo jak juz pisalem wczesniej, znam caly Talmud doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius powiedz mi 30.01.04, 16:24 Chaire, co mówi Talmud o pieczeniu mięsa w piątek? T. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: powiedz mi 30.01.04, 16:27 titus_flavius napisał: > Chaire, > co mówi Talmud o pieczeniu mięsa w piątek? > T. Zalezy od Piatku. Szabat Szalom! Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: powiedz mi 30.01.04, 16:30 fredzio44 napisał: > titus_flavius napisał: > > > Chaire, > > co mówi Talmud o pieczeniu mięsa w piątek? > > T. > Zalezy od Piatku. > Szabat Szalom! Chaire, śmiało, napisz, jeżeli wiesz. T. Odpowiedz Link Zgłoś
boruch_goldstein Re: powiedz mi 01.02.04, 05:26 titus_flavius napisał: > fredzio44 napisał: > > > titus_flavius napisał: > > > > > Chaire, > > > co mówi Talmud o pieczeniu mięsa w piątek? > > > T. > > Zalezy od Piatku. > > Szabat Szalom! > > Chaire, > śmiało, napisz, jeżeli wiesz. > T. Moze Szabas u Fredzia trwa kilka dni :-) On jest napewno bardzo bogobojny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: powiedz mi 02.02.04, 05:14 titus_flavius napisał: > fredzio44 napisał: > > > titus_flavius napisał: > > > > > Chaire, > > > co mówi Talmud o pieczeniu mięsa w piątek? > > > T. > > Zalezy od Piatku. > > Szabat Szalom! > > Chaire, > śmiało, napisz, jeżeli wiesz. > T. Nie wiem o co Panu chodzi. Jezeli ten Piatek wypada 15 dnia miesiaca Nissan, to piec miesa nie wolno. Jezeli Piatek podchodzi do konca (dzien w judaizmie konczy sie przy nastapieniu nocy - rozpoczeciu nowego dnia), to mieso musi byc upieczone na tyle zeby bylo mozliwe do zjedzenia przed nastaniem Szabasu. Czy chcesz Pan legende o Ben Drosa na ten temat? O jaki chodzi kontekst? Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: powiedz mi 02.02.04, 06:55 Chaire, po prostu podaj jakie reguły talmudyczne są związane z pieczeniem mięsa w typowy piątek. Dodam, że jak na razie nie trafiłeś - reguły dotyczące pieczenia mięsa są niezwiązane z czasem jego spożywania. T. fredzio44 napisał: > Nie wiem o co Panu chodzi. > Jezeli ten Piatek wypada 15 dnia miesiaca Nissan, to piec miesa nie wolno. > Jezeli Piatek podchodzi do konca (dzien w judaizmie konczy sie przy > nastapieniu nocy - rozpoczeciu nowego dnia), to mieso musi byc upieczone na > tyle zeby bylo mozliwe do zjedzenia przed nastaniem Szabasu. > Czy chcesz Pan legende o Ben Drosa na ten temat? > O jaki chodzi kontekst? > Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: powiedz mi 02.02.04, 15:05 titus_flavius napisał: > Chaire, > po prostu podaj jakie reguły talmudyczne są związane z pieczeniem mięsa w > typowy piątek. > Dodam, że jak na razie nie trafiłeś - reguły dotyczące pieczenia mięsa są > niezwiązane z czasem jego spożywania. > T. > > Benche, jezeli cale pieczenie odbedzie sie tylko w piatek (przed zachodem slonca) to zadnych regul niema. Piatek nie rozni sie niczym od czwartku. To muzulmanie przekrecili dni tygodnia (i nie tylko) i nadali znaczenie piatkowi. F. U. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: powiedz mi 02.02.04, 17:26 fredzio44 napisał: > titus_flavius napisał: > > > Chaire, > > po prostu podaj jakie reguły talmudyczne są związane z pieczeniem mięsa w > > typowy piątek. > > Dodam, że jak na razie nie trafiłeś - reguły dotyczące pieczenia mięsa są > > niezwiązane z czasem jego spożywania. > > T. > > > > > > Benche, > jezeli cale pieczenie odbedzie sie tylko w piatek (przed zachodem slonca) to > zadnych regul niema. Piatek nie rozni sie niczym od czwartku. To muzulmanie > przekrecili dni tygodnia (i nie tylko) i nadali znaczenie piatkowi. > > F. U. Chaire, Talmud mówi: Nie piecze się mięsa, cebuli ani jajek, chyba, że jest dosyć czasu, aby upiekły się, gdy jest jeszcze dzień. Nie wiesz jak się przgotowuje do szabasu? T. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: powiedz mi 02.02.04, 17:57 titus_flavius napisał: > fredzio44 napisał: > > > titus_flavius napisał: > > > > > Chaire, > > > po prostu podaj jakie reguły talmudyczne są związane z pieczeniem mię > sa w > > > typowy piątek. > > > Dodam, że jak na razie nie trafiłeś - reguły dotyczące pieczenia mięs > a są > > > niezwiązane z czasem jego spożywania. > > > T. > > > > > > > > > > Benche, > > jezeli cale pieczenie odbedzie sie tylko w piatek (przed zachodem slonca) > to > > zadnych regul niema. Piatek nie rozni sie niczym od czwartku. To muzulma > nie > > przekrecili dni tygodnia (i nie tylko) i nadali znaczenie piatkowi. > > > > F. U. > > Chaire, > Talmud mówi: Nie piecze się mięsa, cebuli ani jajek, chyba, że jest dosyć > czasu, aby upiekły się, gdy jest jeszcze dzień. > Nie wiesz jak się przgotowuje do szabasu? > T. Benche, Chyba jednak nie czytasz tego co pisze. Nawet w zacytowanym przez Ciebie moim fragmencie, jest wyraznie powiedziane ze niema regol jezeli cale pieczenie odbedzie sie w piatek przed zachodem slonca. Twoj cytat jest nieprawidlowy i nie tyle z Talmudu co z Miszny. Niczego gotowac w sobote nie wolno ani miesa ani czosnku ani ryby faszerowanej. Czulent wlasnie pozostaje w garnku od piatku i powinien byc przed nastaniem szabatu ugotowany do stopnia w ktorym jest jadalny. F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: powiedz mi 02.02.04, 18:01 fredzio44 napisał: > Twoj cytat jest nieprawidlowy i nie tyle z Talmudu co z Miszny. Chaire, Miszna jest częścią Talmudu ... Czyżbyś uważał inaczej? T. Niczego gotowac w sobote nie wolno ani miesa ani czosnku ani ryby > faszerowanej. Czulent wlasnie pozostaje w garnku od piatku i powinien byc > przed nastaniem szabatu ugotowany do stopnia w ktorym jest jadalny. > F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: powiedz mi 02.02.04, 18:40 titus_flavius napisał: > fredzio44 napisał: > > > Twoj cytat jest nieprawidlowy i nie tyle z Talmudu co z Miszny. > > Chaire, > Miszna jest częścią Talmudu ... Czyżbyś uważał inaczej? > T. > > Niczego gotowac w sobote nie wolno ani miesa ani czosnku ani ryby > > faszerowanej. Czulent wlasnie pozostaje w garnku od piatku i powinien byc > > > przed nastaniem szabatu ugotowany do stopnia w ktorym jest jadalny. > > F.U. Benche, Scisle mowiac - tak. Ale kiedy mowimy Talmud mamy na mysli Gemore. Duza czesc miszny (ta bez gemory) nie jest wlaczona w Talmud. A przy okazji: kiedy mowimy Talmud - mamy zawsze na mysli Talmud babilonski, zredagowny w czasach Mahomeda w obecnym Iraku na terenie gdzie teraz kontrol nalezy do wojska polskiego! Ale co to ma wogole wspolnego z tym watkiem? F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: powiedz mi 02.02.04, 18:49 fredzio44 napisał: > Benche, > Scisle mowiac - tak. Ale kiedy mowimy Talmud mamy na mysli Gemore. Duza > czesc miszny (ta bez gemory) nie jest wlaczona w Talmud. Chaire, czyżbyś uważał, że Gemara jest cześcią Miszny? T. A przy okazji: kiedy > > mowimy Talmud - mamy zawsze na mysli Talmud babilonski, zredagowny w czasach > Mahomeda w obecnym Iraku na terenie gdzie teraz kontrol nalezy do wojska > polskiego! > > Ale co to ma wogole wspolnego z tym watkiem? > > F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: powiedz mi 02.02.04, 19:00 titus_flavius napisał: > fredzio44 napisał: > > > Benche, > > Scisle mowiac - tak. Ale kiedy mowimy Talmud mamy na mysli Gemore. Duz > a > > czesc miszny (ta bez gemory) nie jest wlaczona w Talmud. > > Chaire, > czyżbyś uważał, że Gemara jest cześcią Miszny? > T. Alez skad! Gemora jest komentarzem do Miszny. Zebrana troche pozniej niz ostateczna redakcja Miszny. Ostateczna redakcja Talmudu babilonskiego (gemory) byla jeszcze pozniej. Kiedy cytujemy Miszne (my Zydzi) mowimy ktora miszna w ktorym rozdziale, a nie gdzie ja w Talmudzie znalezc. Powtarzampytanie : co to ma wspolnego z tym watkiem? nalezy chyba do Judaizmu dla poczatkujacych, tylk oze tam pelno bzdur :-) F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: powiedz mi 02.02.04, 21:44 fredzio44 napisał: > titus_flavius napisał: > > > fredzio44 napisał: > > > > > Benche, > > > Scisle mowiac - tak. Ale kiedy mowimy Talmud mamy na mysli Gemore. > Duz > > a > > > czesc miszny (ta bez gemory) nie jest wlaczona w Talmud. > > > > Chaire, > > czyżbyś uważał, że Gemara jest cześcią Miszny? > > T. > > Alez skad! > Gemora jest komentarzem do Miszny. Zebrana troche pozniej niz ostateczna > redakcja Miszny. Ostateczna redakcja Talmudu babilonskiego (gemory) byla > jeszcze pozniej. Kiedy cytujemy Miszne (my Zydzi) mowimy ktora miszna w ktorym > > rozdziale, a nie gdzie ja w Talmudzie znalezc. > Powtarzampytanie : co to ma wspolnego z tym watkiem? > nalezy chyba do Judaizmu dla poczatkujacych, tylk oze tam pelno bzdur :-) > F.U. Chaire, z Twojej wypowiedzi"duża czesc miszny (ta bez gemory) nie jest wlaczona w Talmud" można wnosić, że tylko mniejsza część Miszny, ta z Gemarą jest włączona do Talmudu. Tak czy owak racji nie masz, bo Talmud składa się z 2 cześci: Miszny i Gemary, w 2 redakcjach, jerozolimskiej i babilońskiej, które łącznie składają się na 65,5 traktatu Talmudu. T. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: powiedz mi 02.02.04, 22:33 titus_flavius napisał: > Chaire, > z Twojej wypowiedzi"duża czesc miszny (ta bez gemory) nie jest wlaczona w > Talmud" można wnosić, że tylko mniejsza część Miszny, ta z Gemarą jest włączona > > do Talmudu. > Tak czy owak racji nie masz, bo Talmud składa się z 2 cześci: Miszny i Gemary, > w 2 redakcjach, jerozolimskiej i babilońskiej, które łącznie składają się na > 65,5 traktatu Talmudu. > T. Benche, jasne ze nigdy do talmudu nie zajrzales. Zalaczam wiec link e-daf.com sklada sie z 36 tomow, zwanych "masechot" (Shekalim,ktore jest na tym linku wlaczone, to Talmud Jerozolimski, jest wlaczone dlatego ze ta masechet z talmudu jerozolimskiego tradycyjnie jest studiowana w Daf-jomi) To prawda ze czesc Talmudu to Miszna. Ale cala Miszna sklada sie z szesciu ksiag, wielu z ktorych nie wchodza do Talmudu. Np tylko "Brachot", pierwsza czesc ksiegi "Zeraim" (pierwszej ksiegi miszny) jest zalaczona w Talmudzie. Mylisz poprostu dwa pojecia. Tora Sze Bal Pe sklada sie z Miszny i Gemary. Natomiast, kiedy Zyd mowi o Talmudzie (bez wyjasnienia) zawsze ma na mysli Talmud Babilonski. Kiedy mowa idzie o Talmudzie Jerozolimskim , zawsze jest ten fakt podkreslany. Miszna wlaczona do Talmudu nie jest tez wlaczona jako niezalezna czesc. Jest rozproszona po calym Talmudzie. Z tego co piszesz, mozna tez nieprawidlowo wywnioskowac ze Talmud jerozolimski i babilonski to dwie rozne redakcje tego samego tekstu. Nic nie moze byc dalej od prawdy. Sa to zupelnie inne prace o zupelnie innym charakterze i stylu (nie mowiac o jezyku) i maja zupelnie inny wplyw na Halache (prawo zydowskie) F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: powiedz mi 02.02.04, 22:47 nie wiem bo nie czytalem tej ksiazki, ale z recenzji wynika ze niema podstawowych bledow. Radze wziasc do reki zeby nie plesc glupstw: www.jack.pl/tabele/opis/K03001.php po angielsku jest swietny wstep dla poczatkujacych: jewish-books.net/0679773673.html A wogole to Artscroll Foundation wydaje tom po tomie caly Talmud w tlumaczeniu na angielski www.artscroll.com/Talmud1.htm , francuzki www.artscroll.com/Categories/frt.html i hebrajski. www.artscroll.com/Talmud1.htm#hebrew Polecam! f.u. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: powiedz mi 02.02.04, 22:55 fredzio44 napisał: > Miszna wlaczona do Talmudu nie jest tez wlaczona jako niezalezna czesc. Jest > rozproszona po calym Talmudzie. > > Z tego co piszesz, mozna tez nieprawidlowo wywnioskowac ze Talmud jerozolimski > i babilonski to dwie rozne redakcje tego samego tekstu. Nic nie moze byc dalej > > od prawdy. Sa to zupelnie inne prace o zupelnie innym charakterze i stylu (nie > > mowiac o jezyku) i maja zupelnie inny wplyw na Halache (prawo zydowskie) > > F.U. Chaire, oto podstawowe informacje o Talmudzie. Na powstanie Talmudu mniej więcej w tej formie, w jakiej istnieje dzisiaj, złożyły się dwa różne środowiska. W ciągu III i IV wieku po Chrystusie rabini palestyńscy, skupiający się podówczas w miasteczku Tyberiadzie, które po zburzeniu Jerozolimy uchodziło za ognisko życia religijnego i kulturalnego, wzbogacili na piśmie dawniejszy już spisany zasadniczy zbiór praw, znany pod nazwą Miszna. Zdania zawarte w Misznie zostały opatrzone obszernym komentarzem. Rabini dawali mnóstwo odpowiedzi na różne zagadnienia natury prawnej, tworząc w taki sposób wielki zbiór, obejmujący wielorakie rozwiązania kwestii prawnych, faktów historycznych i moralnych pouczeń. W taki więc sposób objaśniona Miszna, została nazwana Talmudem jerozolimskim albo palestyńskim. Talmud palestyński, którego kolebką jest Tyberiada, został ukończony w drugiej połowie czwartego wieku po Chrystusie. Istnieją w nim wzmianki o cesarzach rzymskich Dioklecjanie i Julianie Apostacie z czwartego wieku. Co się tyczy rabinów, przechowane są imiona tylko tych, którzy żyli przed r. 350. O późniejszych nic się nie mówi. Talmud palestyński został napisany w języku aramejskim, objaśnienia dawniejszych rabinów są w języku hebrajskim. Obok tego Talmudu, w wieku piątym i szóstym został zredagowany jeszcze jeden Talmud na podstawie Miszny w Babilonii, dokąd egzemplarz Miszny zaniósł rabin Abba Areka, nazwany Rab, uczeń r. Judy. W Babilonii istniało w owym czasie daleko większe skupienie żydów, aniżeli w Palestynie. Istniały tam głośne szkoły żydowskie, z których rozchodzili się najbardziej wpływowi rabini. Jak jeden, tak i drugi Talmud nie objaśniają całkowitej Miszny. Talmud jerozolimski zawiera komentarze na 39 traktatów, babiloński zaś na 36 i 1/2. Pomimo to ten ostatni jest daleko obszerniejszy i powszechnie przyjęty przez całe żydostwo. Jeżeli w istocie masz dostępn do niecenzurowanego Talmudu, mógłbyś nam przedstawić tutaj fragmenty Talmudu mówiące o Jezusie. Trudno do nich normalnie dotrzeć, gdyż od XVIw. jest zakaz rabiniczny druku tych fragmentów. Należy je w druku pomijać i zamiast nich wpisywać kółko. Fragmenty te mają uczniom objaśniać ustnie nauczyciele. T. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: powiedz mi 03.02.04, 04:09 titus_flavius napisał: > Chaire, > oto podstawowe informacje o Talmudzie. Na powstanie Talmudu mniej więcej w tej > formie, w jakiej istnieje dzisiaj, złożyły się dwa różne środowiska. W ciągu > III i IV wieku po Chrystusie rabini palestyńscy, skupiający się podówczas w > miasteczku Tyberiadzie, które po zburzeniu Jerozolimy uchodziło za ognisko > życia religijnego i kulturalnego, wzbogacili na piśmie dawniejszy już spisany > zasadniczy zbiór praw, znany pod nazwą Miszna. Zdania zawarte w Misznie zostały > > opatrzone obszernym komentarzem. Rabini dawali mnóstwo odpowiedzi na różne > zagadnienia natury prawnej, tworząc w taki sposób wielki zbiór, obejmujący > wielorakie rozwiązania kwestii prawnych, faktów historycznych i moralnych > pouczeń. W taki więc sposób objaśniona Miszna, została nazwana Talmudem > jerozolimskim albo palestyńskim. Talmud palestyński, którego kolebką jest > Tyberiada, został ukończony w drugiej połowie czwartego wieku po Chrystusie. > Istnieją w nim wzmianki o cesarzach rzymskich Dioklecjanie i Julianie Apostacie > > z czwartego wieku. Co się tyczy rabinów, przechowane są imiona tylko tych, > którzy żyli przed r. 350. O późniejszych nic się nie mówi. Talmud palestyński > został napisany w języku aramejskim, objaśnienia dawniejszych rabinów są w > języku hebrajskim. Obok tego Talmudu, w wieku piątym i szóstym został > zredagowany jeszcze jeden Talmud na podstawie Miszny w Babilonii, dokąd > egzemplarz Miszny zaniósł rabin Abba Areka, nazwany Rab, uczeń r. Judy. W > Babilonii istniało w owym czasie daleko większe skupienie żydów, aniżeli w > Palestynie. Istniały tam głośne szkoły żydowskie, z których rozchodzili się > najbardziej wpływowi rabini. Jak jeden, tak i drugi Talmud nie objaśniają > całkowitej Miszny. Talmud jerozolimski zawiera komentarze na 39 traktatów, > babiloński zaś na 36 i 1/2. Pomimo to ten ostatni jest daleko obszerniejszy i > powszechnie przyjęty przez całe żydostwo. > Jeżeli w istocie masz dostępn do niecenzurowanego Talmudu, mógłbyś nam > przedstawić tutaj fragmenty Talmudu mówiące o Jezusie. Trudno do nich normalnie > > dotrzeć, gdyż od XVIw. jest zakaz rabiniczny druku tych fragmentów. Należy je w > > druku pomijać i zamiast nich wpisywać kółko. Fragmenty te mają uczniom > objaśniać ustnie nauczyciele. > T. Benche, Zasadniczo, ok. Ale: 1. "oto podstawowe informacje o Talmudzie." Czyje? Skad wziete? Ja caly czas zamieszczam zrodla! 2. "Na powstanie Talmudu mniej więcej w tej formie, w jakiej istnieje dzisiaj, złożyły się dwa różne środowiska. W ciągu III i IV wieku po Chrystusie" Po kim? Zydzi nie mierza czasu przed ani po falszywym proroku. Jezeli ktos sie upiera to mamy przed nasza era albo w naszej erze. 3. "rabini palestyńscy, skupiający się podówczas w miasteczku Tyberiadzie, które po zburzeniu Jerozolimy uchodziło za ognisko życia religijnego i kulturalnego, wzbogacili na piśmie dawniejszy już spisany zasadniczy zbiór praw, znany pod nazwą Miszna" Spisanie Miszny bylo zakonczone w trzecim wieku www.ucalgary.ca/~elsegal/TalmudMap/Mishnah.html www.pardes.pl/talmud/szabat/rozdzial_1/miszna_szabat_rozdzial_1.htm 4. "Zdania zawarte w Misznie zostały opatrzone obszernym komentarzem. Rabini dawali mnóstwo odpowiedzi na różne zagadnienia natury prawnej, tworząc w taki sposób wielki zbiór, obejmujący wielorakie rozwiązania kwestii prawnych, faktów historycznych i moralnych pouczeń. W taki więc sposób objaśniona Miszna, została nazwana Talmudem jerozolimskim albo palestyńskim." Trzeba dodac - bez tego komentarza miszne jest bardzo trudno zrozumiec. Jest ona zbiorem praw ustnych przekazanych z pokolenia w pokolenie i ustnie komentowanych przez nauczycieli. No i oczywiscie nie cala miszna jest w taki sposob objasniona. Tylko te obiasnienia (gemora) wraz z cytatami oryginalnej miszny nazywa sie Talmud. 5." Talmud palestyński, którego kolebką jest Tyberiada, został ukończony w drugiej połowie czwartego wieku po Chrystusie." szostego wieku naszej ery. Ale to nie takie wazne. A moze jednak wazne. Bo jest dowodem tego ze Zydzi zyli w Palestynie i redagowali ten swoj talmud w szostym wieku naszej ery. Wtedy jeszcze niebylo tam okupantow arabskich, co? 6, "Istnieją w nim wzmianki o cesarzach rzymskich Dioklecjanie i Julianie Apostacie z czwartego wieku. Co się tyczy rabinów, przechowane są imiona tylko tych, którzy żyli przed r. 350. O późniejszych nic się nie mówi. Talmud palestyński został napisany w języku aramejskim, objaśnienia dawniejszych rabinów są w języku hebrajskim. " No wiec aramejskim czy hebrajskim? :-) 7. "Obok tego Talmudu, w wieku piątym i szóstym został zredagowany jeszcze jeden Talmud na podstawie Miszny w Babilonii, dokąd egzemplarz Miszny zaniósł rabin Abba Areka, nazwany Rab, uczeń r. Judy. W Babilonii istniało w owym czasie daleko większe skupienie żydów, aniżeli w Palestynie. Istniały tam głośne szkoły żydowskie, z których rozchodzili się najbardziej wpływowi rabini. Jak jeden, tak i drugi Talmud nie objaśniają całkowitej Miszny." wlasnie o to mi chodzilo. Nie cala miszna jest zalaczona lub objasniona w Talmudzie. Czy Ty czytasz to co sciagasz z jakiegos niepodanego zrodla, czy nie? 8. "Talmud jerozolimski zawiera komentarze na 39 traktatów, babiloński zaś na 36 i 1/2. Pomimo to ten ostatni jest daleko obszerniejszy i powszechnie przyjęty przez całe żydostwo." Wlasnie o to mi chodzilo kiedy napisalem ze jak Zyd mowi Talmud - to ma na mysli Talmud babilonski. 9. "Jeżeli w istocie masz dostępn do niecenzurowanego Talmudu, mógłbyś nam przedstawić tutaj fragmenty Talmudu mówiące o Jezusie. Trudno do nich normalnie dotrzeć, gdyż od XVIw. jest zakaz rabiniczny druku tych fragmentów. Należy je w druku pomijać i zamiast nich wpisywać kółko." Zartujesz :-) LOL kolko? Niema w naszych kopiach talmudu zadnych kolek. sa malenkie literki o przy rozpoczeciu cytatow z Tory lub prorokow. Sa uzywane jako poczatek cudzyslowia. Np w srodku dwunastej linijki gemory e- daf.com/Sanhedrin/106a.gif (sanhedryn 106a - strona o ktorej ktos tu juz pisal niesamowite bzdury na tym forum) 9. "Fragmenty te mają uczniom objaśniać ustnie nauczyciele." Skad wzieles takie bzdury? Naprawde! A co do uczni ktorzy sie ucza bez nauczycieli? te dwa komentarze obecne w kazdej gemorze (Raszi i Tosfos) to wlasnie nasi nauczyciele. Jezus nas ani ni eobchodzi ani nie interesuje. W owych czasach bylo wielu takich falszywych prorokow. Chcieli wrocic do stanu z epoki pierwszej swiatyni i wyzwolic sie spod rzymskiego jarzma. Jak wiadomo z historii ani jednemu z nich to sie nie udalo. Ani Janowi Baptyscie, Ani Jezusowi, ani Bar Kochbie. F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: powiedz mi 03.02.04, 07:34 Chaire, rozumiem, że jako żyd nie możesz gojom podawać prawidłowych informacji o treści Talmudu., zgodnie z regułą: "Gdyby ktos z zydów chcial wyjasnic jakakolwiek czesc ksiag rabinicznych, moze to uczynic, udzielajac blednego wyjasnienia, gdyby tego nie uczynil,staje sie winnym zdrady. Ktoby przestapil ten zakaz, winien jest smierci (Dibbre Dawid 37). Jak więc pisałem w Internecie i w sprzedaży są dostępne jedynie wersje cenzurowane. Pytasz się skąd mają się uczyć ci bez nauczyciela? Taka forma nie jest właściwa wg Talmudu, gdyż studiować Talmud należy pod kierunkiem właśnie nauczyciela. T. fredzio44 napisał: > > 9. "Jeżeli w istocie masz dostępn do niecenzurowanego Talmudu, mógłbyś nam > przedstawić tutaj fragmenty Talmudu mówiące o Jezusie. Trudno do nich > normalnie dotrzeć, gdyż od XVIw. jest zakaz rabiniczny druku tych fragmentów. > Należy je w druku pomijać i zamiast nich wpisywać kółko." > Zartujesz :-) LOL kolko? Niema w naszych kopiach talmudu zadnych kolek. sa > malenkie literki o przy rozpoczeciu cytatow z Tory lub prorokow. Sa uzywane > jako poczatek cudzyslowia. Np w srodku dwunastej linijki gemory e- > daf.com/Sanhedrin/106a.gif (sanhedryn 106a - strona o ktorej ktos tu juz pisal > niesamowite bzdury na tym forum) > > 9. "Fragmenty te mają uczniom > objaśniać ustnie nauczyciele." > Skad wzieles takie bzdury? Naprawde! A co do uczni ktorzy sie ucza bez > nauczycieli? te dwa komentarze obecne w kazdej gemorze (Raszi i Tosfos) to > wlasnie nasi nauczyciele. Jezus nas ani ni eobchodzi ani nie interesuje. W > owych czasach bylo wielu takich falszywych prorokow. Chcieli wrocic do stanu z > epoki pierwszej swiatyni i wyzwolic sie spod rzymskiego jarzma. Jak wiadomo z > historii ani jednemu z nich to sie nie udalo. Ani Janowi Baptyscie, Ani > Jezusowi, ani Bar Kochbie. > > F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius i jeszcze 03.02.04, 07:50 fredzio44 napisał: > Skad wzieles takie bzdury? Naprawde! A co do uczni ktorzy sie ucza bez > nauczycieli? te dwa komentarze obecne w kazdej gemorze (Raszi i Tosfos) to > wlasnie nasi nauczyciele. Jezus nas ani ni eobchodzi ani nie interesuje. W > owych czasach bylo wielu takich falszywych prorokow. Chcieli wrocic do stanu z > epoki pierwszej swiatyni i wyzwolic sie spod rzymskiego jarzma. Jak wiadomo z > historii ani jednemu z nich to sie nie udalo. Ani Janowi Baptyscie, Ani > Jezusowi, ani Bar Kochbie. > > F.U. Chaire, nie masz racji. W czasach, gdy redagowano Talmud, chrześcijaństwo było bardzo silną religią, w pewnym zakresie konkurencyjną wobec talmudyzmu. Dlatego też rabini musieli odniesć się do fenomenu chrześcijaństwa. I odnosili sie, w wielu miejscach Talmudu są przytoczone ich uwagi względem chrześcijaństwa. Nie udawaj, ze o nich nie wiesz - sam przecież zacytowałeś szereg kłamstw rabinów w poście otwierającym wątek. T. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: powiedz mi 03.02.04, 08:38 fredzio44 napisał: > Trzeba dodac - bez tego komentarza miszne jest bardzo trudno zrozumiec. Jest > ona zbiorem praw ustnych przekazanych z pokolenia w pokolenie i ustnie > komentowanych przez nauczycieli. No i oczywiscie nie cala miszna jest w taki > sposob objasniona. Tylko te obiasnienia (gemora) wraz z cytatami oryginalnej > miszny nazywa sie Talmud. Chaire, o nie. Widać, że spałeś w chederze. Najważniejszą częścią Talmudu jest właśnie Miszna, która wg talmudystów jest cześcią Tory. Gemara jest o tyle istotna, że pozwala ustalić właściwy sens Miszny. T. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: powiedz mi 03.02.04, 16:06 Benche, Odpowiadam na powyższe trzy posty. “Chaire, rozumiem, że jako żyd nie możesz gojom podawać prawidłowych informacji o treści Talmudu., zgodnie z regułą: "Gdyby ktos z zydów chcial wyjasnic jakakolwiek czesc ksiag rabinicznych, moze to uczynic, udzielajac blednego wyjasnienia,gdyby tego nie uczynil,staje sie winnym zdrady. Ktoby przestapil ten zakaz, winien jest smierci (Dibbre Dawid 37).” Już raz pisałem na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10453458&a=10463746 Ponieważ nigdy nie słyszałem o Dibbre Dawid. Poszukałem tego teraz w Google. Był JEDEN JEDYNY hit: www.polonica.net/Poznaj_Zyda.htm Polskie antysemickie źródło. Nie dziwię się że nigdy o tym nie słyszałem bo jest to czyimś głupim wymysłem. Czy zna Pan historię Walentyna Potockiego? W kilku słowach. Na studiach we Włoszech w osiemnastym wieku spotkał Żydów studiujących Talmud. Zaintrygowany poprosił żeby mu wytłumaczyli co oni studiują z takim zawzięciem. Wytłumaczyli (trwało to kilka miesięcy) Skończyło się tym że Chrabia Potocki nawrócił się na Judaizm. Jednym z najważniejszych zajęć w życiu Żyda to studiowanie Talmudu. Mamy w Judaizmie poęcie nawrócenia się na wiarę mojżeszową. Przy nawróceniu się należy zdać egzamin o podstawowych rzeczach z Judaizmu które są wyjaśnione w Talmudzie. Gdyby to co Pan pisał było prawdą, nawrócenie na Judaizm byłoby niemożliwe. Bo żeby się nawrócić trzeba mieć pojęcie o Talmudzie, a żeby mieć pojęcie o Talmudzie trzeba być żydem. Przysłowiowy Catch 22. Jest wśród nas wielu nawróconych na Judaizm. Np w Jerozolimie jest teraz Rabin Asher Wade. Jeszcze 20 lat temu był pastorem chrześciańskim i doktorem teologii. Zanim nawrócił się na Judaizm dobrze przestudiował Talmud :-) www.asherwade.com/ ”Jak więc pisałem w Internecie i w sprzedaży są dostępne jedynie wersje cenzurowane. Pytasz się skąd mają się uczyć ci bez nauczyciela? Taka forma nie jest właściwa wg Talmudu, gdyż studiować Talmud należy pod kierunkiem właśnie nauczyciela.” Jeżeli jedyne wersje są cenzurowane, to skąd przyszła Panu do głowy idea że były kiedykolwiek inne? A nawet jeżeli były. To tak jak z Pana przykładem Nowego testamentu. Nieważne jak on tam po grecku. Ważne jaka jest oficjalna wersja Watykanu. To samo powiem o Talmudzie. Na podstawie wersji które są teraz wszędzie dostępne. [Cytowałem linki do wersji w językach angielskim, hebrajskim i francuzkim (aramejski może Pan kupić w każdym żydowskim sklepie z książkami. Na szczęście Watykan już nie spala tomów Talmudu)] Rabini interpretują zastosowanie Judaizmu do dziennie powstających nowych problemów. Więc defacto jest ta wersja oficjalną. “Chaire, nie masz racji. W czasach, gdy redagowano Talmud, chrześcijaństwo było bardzo silną religią, w pewnym zakresie konkurencyjną wobec talmudyzmu. Dlatego też rabini musieli odniesć się do fenomenu chrześcijaństwa. I odnosili sie, w wielu miejscach Talmudu są przytoczone ich uwagi względem chrześcijaństwa. Nie udawaj, ze o nich nie wiesz - sam przecież zacytowałeś szereg kłamstw rabinów w poście otwierającym wątek.” Judaizm nie jest zainteresowany żadną inną religią. Nawet gdyby była najpotężniejsza na świecie. Żydowi niewolno nawet zadawać pytań o innych religiach. Więc Talmud, poświęcony Judaizmowi, nie marnuje czasu na chrześciaństwo! Chrześcianie marnują czas na Judaizm, bo nawracali Żydów siła na chrześciaństwo. Żydzi nie nawracją. Więc nie tracą czasu na inne religie. Niech nieżydzi wierzą w co chcą. Nas to mało jako naród obchodzi. To co cytowałem, to tłumaczenie greckiego rękopisu Nowego Testamentu. Niemiało nic, ale to nic, wspólnego z Talmudem. Poraziło mnie to że moja grecka wersja tak zasadniczo różni się od oficjalnego tłumaczenia. “Chaire, o nie. Widać, że spałeś w chederze. Najważniejszą częścią Talmudu jest właśnie Miszna, która wg talmudystów jest cześcią Tory. Gemara jest o tyle istotna, że pozwala ustalić właściwy sens Miszny.” Niema w Talmudzie najważniejszej części. Nikt nie robi halachistycznych decyzji na podstawie Miszny. Tylko na podstawie Talmudu, dotego interpretowanego przez Riszonim i Acharonim. Jednym z największych autorytetów takiej halachistycznej interpretacji był polski Rabin “Rema” Jego synagoga w Krakowie stoi do tej pory. Kiedy widzi Pan w telewizji “cheder” albo jeszywę przepełnioną uczniami kiwającymi się nad wielkimi tomami, mogę Pana zapewnić że studiują Talmud Babiloński. Nie Misznę, nie Torę, a właśnie Talmud. Bo na nim są teraz oparte wszystkie rabińskie decyzje (zaczynam się powtarzać). Torę każdy z tych uczni zna dobrze ze szkoły podstawowej. Misznę każdy przestudiował (z komentarzem ale bez Gemary) przed szkołą średnią. Potem już tylko lata i lata wnikania w głębie Talmudu… Stawia mnie Pan w niemożliwą sytuację mówiąc “Kłamiesz, powiedz mi” Ponieważ według Pana, kłamię, poco mam mowić? Itak pada na głuche uszy. F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 A tak w nawiasie 03.02.04, 16:18 to obje wiemy ze pracuje Pan (nawet nie wiem ile to osob) dla propagandy arabskiej. Wiec poco i komu potrzebny ten pic? Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: A tak w nawiasie 03.02.04, 22:37 fredzio44 napisał: > to obje wiemy ze pracuje Pan (nawet nie wiem ile to osob) dla propagandy > arabskiej. Wiec poco i komu potrzebny ten pic? Chaire, ani to oczywiste, ani udowodnione. Tak wiec nie rzucaj potwarzy, których nie potrafisz udowodnić. T. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: powiedz mi 03.02.04, 22:35 Chaire, czy Ty widziałeś kiedyś Talmud? To jest 50 tomów formatu A-4 (210x280 mm). Nie ma jego tłumaczeń na języki narodowe i nie ma go w całości w internecie. Tłumaczone są jedynie krótkie skróty i adapatacje, w których nie zamieszcza się niewygodnych fragmentów, aby nie ujawniać prawdy o Talmudzie. Jak wiec możesz pisać, że od konwertytów wymaga się nauczenia Talmudu? Włąsnie dlatego potrzebują żydzi rabinów, że samodzielnie mało kto jest w stanie opanować nawet skrót Talmudu. Odnośnie zaś chrześcijaństwa w Talmudzie, zwróć uwagę na traktat Aboda Zara. T. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: powiedz mi 04.02.04, 06:21 titus_flavius napisał: > Chaire, > czy Ty widziałeś kiedyś Talmud? To jest 50 tomów formatu A-4 (210x280 mm). Nie > ma jego tłumaczeń na języki narodowe i nie ma go w całości w internecie. > Tłumaczone są jedynie krótkie skróty i adapatacje, w których nie zamieszcza się > > niewygodnych fragmentów, aby nie ujawniać prawdy o Talmudzie. > Jak wiec możesz pisać, że od konwertytów wymaga się nauczenia Talmudu? > Włąsnie dlatego potrzebują żydzi rabinów, że samodzielnie mało kto jest w > stanie opanować nawet skrót Talmudu. > Odnośnie zaś chrześcijaństwa w Talmudzie, zwróć uwagę na traktat Aboda Zara. > T. Benche, Zabawny jesteś! Mam w domu następujące wydania Talmudu. Dwa wielkie w skorzanych okładkach (właściwie to nie moje a moich synów. Każdy z nich dostał swój własny na Bar Micwę) Rozmiar stron 28cm x 41cm. Jedno stare wydanie Soncino z angielskim tłumaczeniem. (Jakieś 50 tomów – no bo tłumaczenie podwaja liczbę stron) A teraz nowe tłumaczenie ArtScroll. Narazie ukazało się 60 tomów. Kiedy skończą będzie ich około 100. Zawiera nie tylko kopie klasycznego wydania z Wilna z 18 wieku z tłumaczeniem na angielski, ale także przypisy i komentarze (stąd tyle stron). Polecam! To wydanie wileńskie (fotooffset) jest używane na całym świecie przez wszystkich ortodoksyjnych rabinów. Kiedy cytujemy stronę. To właśnie zawsze z tego wydania! Każda strona z tego wydania jest załączona na linku który tu kilkakrotnie umieszczałem. e-daf.com Dostępne dla wszystkich. Oczywiście znajomość języka aramejskiego jest niezbędna. Mesechtę Awoda Zora znam bardzo dobrze. Właśnie przerabialiśmy ją niedawno w cyklu Daf-Jomi. Znam też aluzje na temat chrześciaństwa z tego tomu. A o komentarzu Raszi z piątej strony były niedawno napisane całe prace historyczne. Więc? O co Ci chodzi? Cała ta nasza dyskusja zaczyna mi przypominać skecz z Monty Python: “I came here for an argument.” “we are arguing!” No, we’re not!” “Yes we are!!” “You’re just contradicting everything I say. That is not an argument!” :-) Możesz mi Pan wierzyć albo nie. Prawdę mówiąc niebardzo mi na tym zależy. Przecież wiemy że nie poto zadał się Pan w tą dyskusję. F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: powiedz mi 04.02.04, 07:12 fredzio44 napisał: > Mesechtę Awoda Zora znam bardzo dobrze. Właśnie przerabialiśmy ją niedawno w > cyklu Daf-Jomi. Znam też aluzje na temat chrześciaństwa z tego tomu. A o Chaire, czyli jednak jakieś są? No to je zacytuj nam tutaj. T. > komentarzu Raszi z piątej strony były niedawno napisane całe prace > historyczne. Więc? O co Ci chodzi? > Cała ta nasza dyskusja zaczyna mi przypominać skecz z Monty Python: “I c > ame > here for an argument.” “we are arguing!” No, we’re not > !” “Yes we > are!!” “You’re just contradicting everything I say. That is > not an > argument!” :-) > > Możesz mi Pan wierzyć albo nie. Prawdę mówiąc niebardzo mi na tym zależy. > Przecież wiemy że nie poto zadał się Pan w tą dyskusję. > > F.U. > Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius a może ten fragment 04.02.04, 08:19 Chaire, wyjaśni Twoje motywy? Kazdy musi zlozyc falszywa przysiege, gdyby goje chcieli sie dowiedziec, czy nasze ksiegi zawieraja cos wzgledem nich przeciwnego. Jestesmy podówczas obowiazani stwierdzic przysiega, ze nie ma tam nic przeciwnego (Szalanot, Utaszbot, Ksiega Jorda 17). Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: a może ten fragment 04.02.04, 16:08 titus_flavius napisał: > Chaire, > wyjaśni Twoje motywy? > Kazdy musi zlozyc falszywa przysiege, gdyby goje chcieli sie dowiedziec, czy > nasze ksiegi zawieraja cos wzgledem nich przeciwnego. Jestesmy podówczas > obowiazani stwierdzic przysiega, ze nie ma tam nic przeciwnego (Szalanot, > Utaszbot, Ksiega Jorda 17). Benche, Co za .... jest "Szalanot utaszabot, Ksiega Jorda 17? Domyslam sie ze chodzi o jakies odpowiedzi na kwestie halachi. napewno "Szajlot uteszuwot" Ale kto ten Jord, pojecia zielonego niemam. A wogole to niewolno Zydom robic zadnych przysiag! (za co ich wlasnie calay czas oskarzaja o zaklamanie) Wiec nie wiem o czym pieprzysz. A na temat aluzji do chrzescianstwa (powtarzam - aluzji) trzeba dobrze byc oczytanym w talmudzie zeby Aluzje w mesechcie Awoda Zora wogole zauwazyc lub zrozumiec. Nie jestem wiec w stanie wytlumaczyc ich w jednym zdaniu. Zreszta itak nie uwierzysz w to co pisze :-) Ale mozesz sie pocieszyc tym ze niema w talmudzie ani jednego zlego slowa o islamie :-P F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius jeszcze o Twoim wydaniu Talmudu 04.02.04, 18:38 Chaire, jest ono niepełne, gdyż wzmiankowany zjazd rabinów polskich z 1631r. nakzał usuwanie z wydań Talmudu antychrześcijańskich fragmentów, które miały być objaśniane ustnie. T. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: jeszcze o Twoim wydaniu Talmudu 05.02.04, 05:56 titus_flavius napisał: > Chaire, > jest ono niepełne, gdyż wzmiankowany zjazd rabinów polskich z 1631r. nakzał > usuwanie z wydań Talmudu antychrześcijańskich fragmentów, które miały być > objaśniane ustnie. > T. Benche, pelne albo nie, caly (ortodoksyny) swiat go uzywa i uwaza za najbardziej autoretatywny. Co z tego co bylo w 17 wieku. Wazne to co teraz wszyscy Zydzi uzywaja. Podobnie jak niewazne co bylo w Nowym Testamencie, a wazne co Watykan mowi ze w nim jest, nie? F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: jeszcze o Twoim wydaniu Talmudu 05.02.04, 07:27 fredzio44 napisał: > titus_flavius napisał: > > > Chaire, > > jest ono niepełne, gdyż wzmiankowany zjazd rabinów polskich z 1631r. nakza > ł > > usuwanie z wydań Talmudu antychrześcijańskich fragmentów, które miały być > > objaśniane ustnie. > > T. > > Benche, > pelne albo nie, caly (ortodoksyny) swiat go uzywa i uwaza za najbardziej > autoretatywny. Co z tego co bylo w 17 wieku. Wazne to co teraz wszyscy Zydzi > uzywaja. Podobnie jak niewazne co bylo w Nowym Testamencie, a wazne co > Watykan mowi ze w nim jest, nie? Chaire, to nie tak. N. Testament istnieje w obecnej formie od IIw., kiedy został uznany za kononiczny i od tego czasu się nie zmienia. I istotnie papież jest władny ustalać wiażącą interpretację N. Testamentu. Natomiast,primo, żaden organ żydowstwa nie odmówił wiary w antychrześcijańśkie fragmenty, ani tez żydostwo takiego organu nie ma. Sam zaś brak w druku nic nie znaczy, gdyż można go łatwo wytłumaczyć obawą przed chrześcijananmi. T. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: jeszcze o Twoim wydaniu Talmudu 05.02.04, 07:36 fredzio44 napisał: > Benche, > pelne albo nie, caly (ortodoksyny) swiat go uzywa i uwaza za najbardziej > autoretatywny. Co z tego co bylo w 17 wieku. Wazne to co teraz wszyscy Zydzi > uzywaja. Podobnie jak niewazne co bylo w Nowym Testamencie, a wazne co > Watykan mowi ze w nim jest, nie? > F.U. Oczywiscie, ze NIE ! Jak daje sie zauwazyc ta wlasnie usunieta "wiedza" wciaz jest w pewnych kregach rozpowszechniana, mimo ze warta jest tyle ile zrodlo z ktorego pochodzi. Zauwaz G I G O roznice pomiedzy przeczateniem czegos i przeczytaniem o czyms. Twoje zrodla sa po prostu tak samo gowniane jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: jeszcze o Twoim wydaniu Talmudu 22.05.04, 11:53 schlagbaum napisał: > fredzio44 napisał: > > > Benche, > > pelne albo nie, caly (ortodoksyny) swiat go uzywa i uwaza za najbardziej > > autoretatywny. Co z tego co bylo w 17 wieku. Wazne to co teraz wszyscy > Zydzi > > uzywaja. > > > Podobnie jak niewazne co bylo w Nowym Testamencie, a wazne co > > Watykan mowi ze w nim jest, nie? > > F.U. > > Oczywiscie, ze NIE ! > Jak daje sie zauwazyc ta wlasnie usunieta "wiedza" wciaz jest w pewnych kregach > > rozpowszechniana, mimo ze warta jest tyle ile zrodlo z ktorego pochodzi. > > Zauwaz G I G O roznice pomiedzy przeczateniem czegos i przeczytaniem o czyms. > Twoje zrodla sa po prostu tak samo gowniane jak ty. > Chaire, nie dziw się jego postawie. Talmud nakazuje dezinformować gojów odnośnie treści Talmudu. T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: powiedz mi ,... Good job Mr "T" IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 02.02.04, 23:02 Zamiast pie#dolic na poroniony temat jego wersji swietej rodziny , cwok fredzio robi wyklady na temat Talmudu i to niezbyt blyskotliwie bo czuje ze w koncu wyjdzie ze Talmud to zbior przypowiesci , ktory zaczeto porzadkowac prawie 200 lat po Chrystusie a skonczono i uwieczniono slowem pisanym 300 lat pozniej ,... I wszystko na nic bo znaleziono i skradziono wczesniejsza wersje w Syrii , po hebrajsku , ktora prawdopodobnie jest blizsza prawdy (bez znakow przystankowych od poczatku do konca) sugerujaca ze caly zapis to imie Stworcy (bo skad Hazarzy mogli to wiedziec) no i rowniez Dead Sea Scrols , ktore afirmuja te teze ,... Genesis i reszta , minimum do Noah jest na zywca zerzniety z Book of Gilgamesh 1000 lat starszej zapisanej pismem klinowym na tabliczkach z Sumeru niz to co czytamy w Starym testamencie jak rowniez orginalna w calosci ksiega Enoch'a nie zapominajac rowniez idei Mesjasza urodzonego z niepokalanej , ktora jest obecna prawie w kazdej starozytnej religi ,... Pierwsza wzmianka o Mesjaszu i jego matce (Marii) jest juz w Genesis 3/15 , (zaczerpnietej z Book of Gilgamesh) "I ustanowie nieprzyjazn miedzy toba a kobieta , miedzy twoim potomstwem a jej potomstwem ; ono zdepcze ci glowe , a ty ukasisz je w piete" Porownaj to ze starszym zapisem narodzin Osyris'a , indyjskimi alegoriami , czy wierzeniom Aztekow , Inca's , lub chocby nawet z narodzinami bialego bizona w wierzeniach amerykanskich prymitywnych indian ,... Wszedzie ten sam motyw i wiara ,... Mesjasz narodzony z dziewicy . uklony Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? 30.01.04, 15:34 titus_flavius napisał: > Chaire, > wiemy, wiemy, co Talmud pisze o Jezusie i chrześcijanach. Nie interpoluj jednak > > Talmudu do N. Testamentu. Rozbawił mnie ten filof średniowieczny: Raw Szymon > Icchaki. > Czyżby on w miał wolne chwile od studiowania Talmudu, aby zajmować się N. > Testemntem? > T. > > Slaby i nieuwazny z Ciebie uczen! 1. nie odrobiles pracy domowej! 2. Uwaznie przeczytaj: Icchaki tlumaczy "Isza Zona" w Perusz Jehoszua 2.2. Perusz Jehoszua niema nic wspolnego z Nowym Testamentem. Pozatym Raw Szymon Icchaki jest znany jeszcze bardziej z komentarza biblii niz Talmudu. No i najlepszego wina we Francji... Wiec widocznie mial czas na wiele rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? 30.01.04, 16:04 fredzio44 napisał: > 2. Uwaznie przeczytaj: Icchaki tlumaczy "Isza Zona" w Perusz Jehoszua 2.2. > Perusz Jehoszua niema nic wspolnego z Nowym Testamentem. Pozatym Raw Szymon > Icchaki jest znany jeszcze bardziej z komentarza biblii niz Talmudu. No i > najlepszego wina we Francji... Wiec widocznie mial czas na wiele rzeczy. Chaire, powiedz mi, co nas obchodzą poglądy reb Icchakiego na N. Testament? Są one znane. Pisałem przecież, ze wszyscy talmudyści wiedzę o N. Testamencie czerpią z Talmudu. On też nie miał innych źródeł. Słowo "isza" jest hebrajskie, a nie greckie! Dwa hebrajskie rzeczowniki isz i isza pierwotnie oznaczały tylko płeć męską i żeńską wśród istot ludzkich; później jednak zaczęto je odnosić także i do płci męskiej i żeńskiej spośród różnych rodzajów zwierzęcych stworzeń. I tak na przykład czytamy: "Ze wszystkich zwierząt weź ze sobą po siedem isz we-iszto (Księga Rodzaju 7, 2) w tym samym sensie, jak isz we- isza: rodzaju męskiego i rodzaju żeńskiego. Termin zakar u-nekba był później stosowany do wszystkiego, co jest przeznaczone i przygotowane do połączenia z innym obiektem. Z tego powodu czytamy: "Pięć tkanin będzie powiązanych ze sobą, jedna (isza) z drugą (achota)" (Księga Wyjścia 26, 3)Można łatwo zobaczyć, że ekwiwalent w języku hebrajskim określenia "bracia i siostry" jest także traktowany jako homonim i używany w sensie metaforycznym jak słowa isz i isza T. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? 30.01.04, 16:25 titus_flavius napisał: > fredzio44 napisał: > > > 2. Uwaznie przeczytaj: Icchaki tlumaczy "Isza Zona" w Perusz Jehoszua 2.2. > > > Perusz Jehoszua niema nic wspolnego z Nowym Testamentem. Pozatym Raw Szym > on > > Icchaki jest znany jeszcze bardziej z komentarza biblii niz Talmudu. No i > > najlepszego wina we Francji... Wiec widocznie mial czas na wiele rzeczy. > > Chaire, > powiedz mi, co nas obchodzą poglądy reb Icchakiego na N. Testament? Są one > znane. Pisałem przecież, ze wszyscy talmudyści wiedzę o N. Testamencie czerpią > z Talmudu. > On też nie miał innych źródeł. Słowo "isza" jest hebrajskie, a nie greckie! > Dwa hebrajskie rzeczowniki isz i isza pierwotnie oznaczały tylko płeć męską i > żeńską wśród istot ludzkich; później jednak zaczęto je odnosić także i do płci > męskiej i żeńskiej spośród różnych rodzajów zwierzęcych stworzeń. I tak na > przykład czytamy: "Ze wszystkich zwierząt weź ze sobą po siedem isz we-iszto > (Księga Rodzaju 7, 2) w tym samym sensie, jak isz we- isza: rodzaju męskiego i > rodzaju żeńskiego. Termin zakar u-nekba był później stosowany do wszystkiego, > co jest przeznaczone i przygotowane do połączenia z innym obiektem. Z tego > powodu czytamy: "Pięć tkanin będzie powiązanych ze sobą, jedna (isza) z drugą > (achota)" (Księga Wyjścia 26, 3)Można łatwo zobaczyć, że ekwiwalent w języku > hebrajskim określenia "bracia i siostry" jest także traktowany jako homonim i > używany w sensie metaforycznym jak słowa isz i isza > T. Wciaz Pan zalega z praca domowa. Chodzi mi o prawidlowe przetlumaczenie wyrazenia "Isza zona" przez ktore Mateusz okresla matke Jezusa. Zacytowalem Icchaka tylko zeby wskazac ze sa bledne tlumaczenia. Jego "punkejdisa" jest wlasnie jednym z takich. Ma pan racje ze "Isza zona" jest hebrajskim a nie greckim wyrazeniem. Wlasnie dlatego celowo zostawilem je nieprzetlumaczone jako prace domowa. Ale jest Pan na tropie, wiec troche podpowiem. slowo ISZA znaczy KOBIETA. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? 30.01.04, 16:28 Chaire, wszystkie Ewangelie, w tym Mateusza, były spisane w języku greckim. Cóż więc nas mogą interesować takie, czy inne znaczenia słów hebrajskich? T. fredzio44 napisał: > > Wciaz Pan zalega z praca domowa. > Chodzi mi o prawidlowe przetlumaczenie wyrazenia "Isza zona" przez ktore > Mateusz okresla matke Jezusa. Zacytowalem Icchaka tylko zeby wskazac ze sa > bledne tlumaczenia. Jego "punkejdisa" jest wlasnie jednym z takich. Ma pan > racje ze "Isza zona" jest hebrajskim a nie greckim wyrazeniem. Wlasnie dlatego > > celowo zostawilem je nieprzetlumaczone jako prace domowa. Ale jest Pan na > tropie, wiec troche podpowiem. slowo ISZA znaczy KOBIETA. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 30.01.04, 16:56 titus_flavius napisał: > wszystkie Ewangelie, w tym Mateusza, były spisane w języku greckim. Bzdura. Spisane zostały po aramejsku. Niby skąd niejaki Jan miłąby znac grekę hihihi. Zachowały się jedynie greckie kopie z solidnymi błędami i przekręceniami z aramejskiego. Choćby jak wielbłądy wędrujące przez ucho igielne... >Cóż więc nas mogą interesować takie, czy inne znaczenia słów hebrajskich? Was - czyli kogo? Pseudochrześcijan? Bo na przykład mądrzy muzułmanie (są tacy) jak sufi czytają po hebrajsku szukając KORZENI swojej religii. Alle Tyfus woli się na Apollina powoyłać i se helleńskie korzenie dorabiać. P.S. Git szabes Fredzio Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? 30.01.04, 17:04 Gość portalu: Oozie napisał(a): > titus_flavius napisał: > > > wszystkie Ewangelie, w tym Mateusza, były spisane w języku greckim. > Bzdura. Spisane zostały po aramejsku. Niby skąd niejaki Jan miłąby znac grekę Chaire, w czasach Jezusa i później greka była lingua franca. Wszyscy musieli ją znać. Szczególnie z warstw średnich, a wśród takich własnie nauczał Jezus. Nadto Ewangelie były spisywane w okresie dużo późniejszym, gdy chrześcijaństwo odniosło sukcesy wśród Hellenów i zhellenizowanych żydów. Musiały więc być spisane w języku greckim, a autorzy ich mieli czas na nauczenie się greckiego. T. > hihihi. > Zachowały się jedynie greckie kopie z solidnymi błędami i przekręceniami z > aramejskiego. > Choćby jak wielbłądy wędrujące przez ucho igielne... > > > >Cóż więc nas mogą interesować takie, czy inne znaczenia słów hebrajskich? > Was - czyli kogo? Pseudochrześcijan? > Bo na przykład mądrzy muzułmanie (są tacy) jak sufi czytają po hebrajsku > szukając KORZENI swojej religii. > Alle Tyfus woli się na Apollina powoyłać i se helleńskie korzenie dorabiać. > > P.S. Git szabes Fredzio > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 02.02.04, 12:23 titus_flavius napisał: > w czasach Jezusa i później greka była lingua franca. Ta jasne ale w Rzymie! A nie w prowincji i to wśród biedoty. A na pewno nie umiał greki Jan, syn kapłana (kohein w życiu by się nie uczył języka bałwochwalców) ani w Qumran wśród esseńczyków. Albo Mateusz celnik - naprawdę warstwa średnia hahahaha - wypadałoby troszeczkę znać Biblię zanim coś się pieprznie. > > >Cóż więc nas mogą interesować takie, czy inne znaczenia słów hebrajski > ch? Ano choćby tyle że by pierdół o Talmudzie nie pisać. Bo niby skąd masz Tyfus wiedzieć co tam jest napisane skoro przeczytać nie umiesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? 02.02.04, 17:15 Gość portalu: Oozie napisał(a): > Ano choćby tyle że by pierdół o Talmudzie nie pisać. > Bo niby skąd masz Tyfus wiedzieć co tam jest napisane skoro przeczytać nie > umiesz??? Chaire, dyskusja jest tutaj o N. Testamencie, a nie o Talmudzie. T. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: to N. Testament w wersji talmudycznej? 30.01.04, 17:06 Gość portalu: Oozie napisał(a): > Alle Tyfus woli się na Apollina powoyłać i se helleńskie korzenie dorabiać. Chaire, bo tam jest właśnie prawdziwy St. Testament chrześcijaństwa i nasze korzenie duchowe. T. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Drogi wielonikowy kolego 30.01.04, 09:39 Pisales, ze zrobiles doktorat w usa. Powinno to sugerowac, ze ma sie do czynienia z kims na poziomie. Niestety jestes juz kolejnym na tym forum utytuowanym (przyjmuje, ze napisales prawde )balwanem. Czy to jakas epidemia ? Przyjmij moja dobra rade i zajmij sie czyms innym. PS Inna sprawa, ze acefalia i praca naukowa tylko bardzo rzadko ida w parze. Przed toba nie znalem takiego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszardc Re: Drogi wielonikowy kolego IP: *.dyn.optonline.net 30.01.04, 15:35 Nie zapominajmy tez o innym slawnym bajkopisarzu "profesorze" Grossie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TADEUSZ [...] IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 14:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: "TALMUD" TO "NOWY TESTAMENT" 30.01.04, 15:40 Gość portalu: TADEUSZ napisał(a): > TALMUD" TO "NOWY TESTAMENT" > > TO JEST POWSZECHNIE WIADOMO ZE KAZDY ZYD > TO URODZONY, NALOGOWY KLAMCA. > > TO JEST POWSZECHNIE WIADOMO ZE KAZDY ZYD > TO URODZONY OSZUST. > > TERAZ NASTEPNY ZYDOWSKI KLAMCA I OSZUST > PRUBUJE PRZEMYCAC IDEJE NA TYM FORUM ZE > "TALMUD", ZYDOWSKIE COMPENDIUM MORALNEGO > BAGNA JEST TYM SAMYM CO "NOWY TESTAMENT" powszechnie!? Gdzie? W chlewie? w AOL? wsrod Polakow? A no tak! Zapomnialem o Polakach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
boruch_goldstein [...] 30.01.04, 19:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gabr1 [...] 01.02.04, 14:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Re: Nowy Testament bez chrześciańskich uprzedzeń IP: *.dialup.xtra.co.nz 31.01.04, 01:04 Fredziu zanotowal: "Polskie tłumaczenie Nowego Testamentu dostępnego powszechnie na internecie (np. www.pik-net.pl/biblia/nt.htm#Mt) zawiera mnóstwo błędów. Niektóre były umyślnie wprowadzone przez katolickich tłumaczy" No to jak wytlumaczysz ze angielska wersja taka sama jak polska? Wlacznie z wersja nie-katolicka. Czyzby Anglicy zywcem przetlumaczyli NT z polskiej wersji? Myslalam ze Fredzio44 i Fredzio54 to dwie rozne osoby, okazuje sie ze to ten sam poziom Odpowiedz Link Zgłoś
boruch_goldstein Re: Nowy Testament bez chrześciańskich uprzedzeń 01.02.04, 07:50 Gość portalu: ABE napisał(a): > Fredziu zanotowal: "Polskie tłumaczenie Nowego Testamentu dostępnego > powszechnie na internecie (np. www.pik-net.pl/biblia/nt.htm#Mt) zawiera > mnóstwo błędów. Niektóre były umyślnie wprowadzone przez katolickich tłumaczy" > > No to jak wytlumaczysz ze angielska wersja taka sama jak polska? Wlacznie z > wersja nie-katolicka. Czyzby Anglicy zywcem przetlumaczyli NT z polskiej > wersji? > No nie, sa rozniece w niuansach... Ale mi sie najbardziej podoba wersja Fredzia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick WPŁYW PSALMÓW NA TREŚĆ NOWEGO TESTAMETU IP: *.stenaline.com 31.01.04, 01:31 Nie będzie o numerologii. Nie bedzie o urojonych widzeniach. Bedzie o naginaniu z przemedytacja treści NT. Wpływ Psalmów na Nowy Testament trudno przecenić. Jest on olbrzymi. Gdyby nie Psalmy, być może, nie byłoby w ogóle Nowego Testamentu, ponieważ, być może, nie byłoby chrześcijaństwa. Psalmy wpływały na ducha narodu żydowskiego, rozpalały wyobraźnię. Stanowiły obok Pięcioksięgu oraz Pism Prorockich jeden z najważniejszych składników Świętych Ksiąg żydowskich. Ewangeliczny Jezus mówi: Łk 24,44b «Musi się wypełnić wszystko, co napisane jest o Mnie w Prawie Mojżesza, u Proroków i w Psalmach.» W czasach Jezusa powszechne było wśród Żydów przekonanie o prorockim znaczeniu ich świętych ksiąg. Miały tam znajdować się przepowiednie dotyczące oczekiwanego przez nich mesjasza. Nie ulega wątpliwości, że to przekonanie musiało udzielić się również samemu Jezusowi, jego uczniom, pierwszym chrześcijanom oraz autorom ewangelii. Nie będę tutaj szczegółowo omawiał odniesień do Psalmów w tekstach ksiąg NT, gdyż jest to temat - rzeka i byłoby to dosyć nużące, a tego chciałbym uniknąć. Skupię się tu jedynie na kilku ważnych aspektach tej sprawy. Oczywiście nie można tu pominąć najsłynniejszego chyba psalmu 22. Ps 22,2-19 2 Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił? Daleko od mego Wybawcy słowa mego jęku. 3 Boże mój, wołam przez dzień, a nie odpowiadasz, [wołam] i nocą, a nie zaznaję pokoju. 4 A przecież Ty mieszkasz w świątyni, Chwało Izraela! 5 Tobie zaufali nasi przodkowie, zaufali, a Tyś ich uwolnił; 6 do Ciebie wołali i zostali zbawieni, Tobie ufali i nie doznali wstydu. 7 Ja zaś jestem robak, a nie człowiek, pośmiewisko ludzkie i wzgardzony u ludu. 8 Szydzą ze mnie wszyscy, którzy na mnie patrzą, rozwierają wargi, potrząsają głową: 9 «Zaufał Panu, niechże go wyzwoli, niechże go wyrwie, jeśli go miłuje». 10 Ty mnie zaiste wydobyłeś z matczynego łona; Ty mnie czyniłeś bezpiecznym u piersi mej matki. 11 Tobie mnie poruczono przed urodzeniem, Ty jesteś moim Bogiem od łona mojej matki, 12 Nie stój z dala ode mnie, bo klęska jest blisko, a nie ma wspomożyciela. 13 Otacza mnie mnóstwo cielców, osaczają mnie byki Baszanu. 14 Rozwierają przeciwko mnie swoje paszcze, jak lew drapieżny i ryczący. 15 Rozlany jestem jak woda i rozłączają się wszystkie moje kości; jak wosk się staje moje serce, we wnętrzu moim topnieje. 16 Moje gardło suche jak skorupa, język mój przywiera do podniebienia, kładziesz mnie w prochu śmierci. 17 Bo [sfora] psów mnie opada, osacza mnie zgraja złoczyńców. Przebodli ręce i nogi moje, 18 policzyć mogę wszystkie moje kości. A oni się wpatrują, sycą mym widokiem; 19 moje szaty dzielą między siebie i los rzucają o moją suknię. Któż nie zna tego tekstu? Któż nie uległ jego „magicznemu” powiązaniu z opisami męki Jezusa? Spośród osób, których lektura tego psalmu nie powala na kolana, zdecydowana większość uważa, że opisy ukrzyżowania Jezusa zawarte w ewangeliach były naginane „pod” psalm 22. Dla porządku przytoczę jeszcze fragment przypisu do Ps 22 z Biblii Tysiąclecia. 22,17c-19 Wiersze te obrazowo opisują zadawanie śmiertelnych cierpień prześladowanemu (por. Iz 53,5 i Za 12,10). Tłumaczenie "przebodli" opiera się na najstarszym tłum. greckim; TM2 ma w tym miejscu trudne do zrozumienia "jak lew". Tekst tego psalmu mógł właśnie skłonić Jezusa do „spełnienia” tego proroctwa. A oto inny psalm „podejrzany” o takie działanie na Jezusa: Ps 116,12-19 12 Cóż oddam Panu za wszystko, co mi wyświadczył? 13 Podniosę kielich zbawieniai wezwę imienia Pańskiego. 14 Moje śluby, złożone Panu, wypełnię przed całym Jego ludem. 15 Drogocenną jest w oczach Pana śmierć Jego czcicieli. 16 O Panie, jam Twój sługa, jam Twój sługa, syn Twojej służebnicy: Ty rozerwałeś moje kajdany. 17 Tobie złożę ofiarę pochwalną i wezwę imienia Pańskiego. 18 Moje śluby, złożone Panu, wypełnię przed całym Jego ludem. 19 na dziedzińcach domu Pańskiego, pośrodku ciebie, Jeruzalem. Wprawdzie treścią tego psalmu jest skierowane do Boga podziękowanie za ocalenie od śmierci (patrz: Ps 116,1-9) i właśnie dlatego psalmista chce złożyć ofiarę w Jerozolimie "przed całym ludem". Pierwotne znaczenie w.15 było - Bóg nie chce śmierci swoich czcicieli. Ale znów w przypisie do tego wiersza można przeczytać: 116,15 Tzn. Bóg nie pragnie śmierci swoich czcicieli, lecz ratuje ich od niej (w. 8); por. Ps 16[15],10n; Ps 72[71],14. Przekłady starożytne pod wpływem nauki o zmartwychwstaniu ciał zmieniły sens wyrażenia, uważając śmierć za drogę połączenia się z Bogiem i otrzymania nagrody. Tak rozumie ten wiersz także chrześcijańska liturgia i Martyrologium. Kolejna ważna sprawa - rzekome zapowiedzi zmartwychwstania Jezusa zawarte w Psalmach. Jego uczniowie oraz Paweł znaleźli tu takie oto „zapowiedzi” tego wydarzenia: Ps 16,8-117 Stawiam sobie zawsze Pana przed oczy, nie zachwieję się, bo On jest po mojej prawicy. Dlatego się cieszy moje serce, dusza się raduje, a ciało moje będzie spoczywać z ufnością, bo nie pozostawisz mojej duszy w Szeolu i nie dozwolisz, by wierny Tobie zaznał grobu. Ukażesz mi ścieżkę życia, pełnię radości u Ciebie, rozkosze na wieki po Twojej prawicy. Ps 2,78 Ogłoszę postanowienie Pana: Powiedział do mnie: «Tyś Synem moim, Ja Ciebie dziś zrodziłem. Porażające. W odróżnieniu od Ps 22 te psalmy raczej na kolana już nie rzucają. Szczerze mówiąc (pisząc), zastanawiam się, dlaczego akurat te psalmy tak zafascynowały apostołów, a nie na przykład te: Ps 71,20 Zesłałeś na mnie wiele srogich utrapień, lecz znowu przywrócisz mi życie i z czeluści ziemi znów mnie wydobędziesz. Ps 86,12-13 Będę Cię chwalił, Panie, mój Boże, z całego serca mojego i na wieki będę sławił Twe imię, bo wielkie było dla mnie Twoje miłosierdzie i życie moje wyrwałeś z głębin Szeolu. Na zakończenie trochę statystyki. Z pobieżnych wyliczeń wynika, że w około 100 miejscach ksiąg Nowego Testamentu zacytowano ok. 70 fragmentów Psalmów. W wyliczeniu tym pomijam Apokalipsę, w której aż roi się od cytatów z ksiąg Starego Testamentu. Pozdr. Palnick Odpowiedz Link Zgłoś
boruch_goldstein Re: WPŁYW PSALMÓW NA TREŚĆ NOWEGO TESTAMETU 01.02.04, 05:21 Gość portalu: Palnick napisał(a): > Na zakończenie trochę statystyki. Z pobieżnych wyliczeń wynika, że w około 100 > miejscach ksiąg Nowego Testamentu zacytowano ok. 70 fragmentów Psalmów. W > wyliczeniu tym pomijam Apokalipsę, w której aż roi się od cytatów z ksiąg > Starego Testamentu. > Pozdr. > Palnick No tak, ale te cytaty sa przekrecone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Re: WPŁYW PSALMÓW NA TREŚĆ NOWEGO TESTAMETU IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 02.02.04, 12:01 Gość portalu: Palnick napisał(a): Ewangeliczny Jezus mówi: > > Łk 24,44b «Musi się wypełnić wszystko, co napisane jest o Mnie w Prawie > Mojżesza, u Proroków i w Psalmach.» A to ciekawe bo jakoś się nie wypełniło. Ale nikomu to nie przeszkadza, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: WPŁYW PSALMÓW NA TREŚĆ NOWEGO TESTAMETU 02.02.04, 15:59 Gość portalu: Oozie napisał(a): > Gość portalu: Palnick napisał(a): > Ewangeliczny Jezus mówi: > > > > Łk 24,44b «Musi się wypełnić wszystko, co napisane jest o Mnie w Pra > wie > > Mojżesza, u Proroków i w Psalmach.» > > A to ciekawe bo jakoś się nie wypełniło. > Ale nikomu to nie przeszkadza, prawda? A jak sie moze wypelnic (albo nie wypelnic) kiedy o nim w Prawie Mojzesza (znaczy Torze) ani u Prorokow ani w Psalmach dawida ani slowa niema! Zilch! Nada! Zero! Odpowiedz Link Zgłoś
gabr1 [...] 01.02.04, 14:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 [...] 02.02.04, 05:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rhinoceros Jesteś zwyczajne bydlę. 02.02.04, 14:49 Nikt ci tego jeszcze nie powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: Jesteś zwyczajne bydlę. 02.02.04, 15:08 rhinoceros napisała: > Nikt ci tego jeszcze nie powiedział? Wielu ludzi. Nie jest Pani pierwsza. ALe ani nosorog ani ja nie jestesmy zwyczajnym bydlem. Nosorog ma rog na nosie - co go robi nadzwyczajnym. A ja chodze na 2 nogach. Cztery nogi dobre, Dwie nogi lepsze :-) Jesus Saves! (but Moses invests!) F. U. Odpowiedz Link Zgłoś
rhinoceros [...] 02.02.04, 15:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 [...] 02.02.04, 15:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rhinoceros [...] 02.02.04, 16:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 [...] 02.02.04, 17:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rhinoceros Do Moderatorów 02.02.04, 17:36 Wycinanie obelg jest Ok, pochwalam. Ale jest pytanie. Dlaczego pod nozyczki nie idzie wstępny tekst, który jest naigrawaniem się z Nowego Testamentu? Zdania typu: <<Po przygarnięciu Jezusa jako własnego syna, Józef porzucił swoją Małżonkę, (25) nie zbliżał się do Niej, a stosunki miał tylko z przybranym synem Jezusem.>> są dopuszczalne? Uważacie Państwo, że to kogoś wzbogaca, że czytając podobne śmieci naigrawające się z religii chrześcijan, żydów czy muzułmanów ktoś czegoś się dowie? Tolerując ten gnój tylko dopomagacie w tworzeniu się nowych konfliktów, niczego nie łagodzicie. Z wyrazami, r. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: Do Moderatorów Ta wypowiedz ma meryt! 02.02.04, 18:56 rhinoceros napisała: > Wycinanie obelg jest Ok, pochwalam. > > Ale jest pytanie. Dlaczego pod nozyczki nie idzie wstępny tekst, który jest nai > grawaniem się > z Nowego Testamentu? Zdania typu: <<Po przygarnięciu Jezusa jako własneg > o syna, Józef porzucił swoją > Małżonkę, (25) nie zbliżał się do Niej, a stosunki miał tylko z przybranym syne > m Jezusem.>> są dopuszczalne? > > Uważacie Państwo, że to kogoś wzbogaca, że czytając podobne śmieci naigrawające > się z religii chrześcijan, > żydów czy muzułmanów ktoś czegoś się dowie? Tolerując ten gnój tylko dopomagaci > e w tworzeniu się nowych > konfliktów, niczego nie łagodzicie. > > Z wyrazami, > > r. Uwazam ze Pani nosorog ma racje. Ale to nie przyczyni sie do tego zebym nie cytowal prawdziwego tekstu Nowego testamentu. Tylko cenzurzy moga mnie ograniczyc. ALE ... F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Do Moderatorów Ta wypowiedz ma meryt! IP: *.ifn-magdeburg.de 02.02.04, 19:19 Jakby to powiedziec- istnieja pewne zjawiska nieograniczone.. Nieskonczone wrecz jak ludzka..... Fredziu - to do ciebie. Przykro mi ze jesli jestes Zydem. Inaczej przykro mi ze Zydzi ´ciebie maja´ to uzywajac twoich slow... Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: Do Moderatorów Ta wypowiedz ma meryt! 04.02.04, 06:35 Gość portalu: ANka napisał(a): > Jakby to powiedziec- istnieja pewne zjawiska nieograniczone.. Nieskonczone wrec > z > jak ludzka..... > Fredziu - to do ciebie. Przykro mi ze jesli jestes Zydem. Inaczej przykro mi ze > Zydzi ´ciebie maja´ to uzywajac twoich slow... > Zato ja sie ciesze ze jest pani Polka. Potwierdza to co ja mysle o Polakach. F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Nowy Testament bez chrześciańskich uprzedzeń IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 02.02.04, 18:14 A co wy zydzi mozecie mowic ?,... Ze zamordowaliscie Mesjasza , Syna Bozego ? Oczywiscie wygodniej jest sie upierac ze , Hmm , moze bekarta , moze pomiotu Dawida a moze jakiegos goya wojaka , syna mamy lajdaczki , pasierba mordercy ojca ,... Dziwne ze niektorzy chrzescijanie wygodnie nie widza ze Koran uwaza Go za proroka a Maryje za matke proroka ,... Niezbyt dokladne okreslenie , ale dalekie od bekarta , uzurpatora zaslugujacego na ukrzyzowanie . Patrzac na takie dno jak ty , na wasz tupet , oblude , bute jestem pewien ze ostatni holokaust to to tylko preludium do tego co wam przyszlosc przyniesie . sp;lit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Nowy Testament bez chrześciańskich uprzedzeń IP: *.75.169.78.Dial1.Boston1.Level3.net 03.02.04, 00:00 Nu,to moze taraz jest czas na przepisanie Tory,Talmudu.... Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: Nowy Testament bez chrześciańskich uprzedzeń 03.02.04, 03:29 Gość portalu: U napisał(a): > Nu,to moze taraz jest czas na przepisanie Tory,Talmudu.... Spoznil sie pan. Mamy caly watek (poprzedni taki polecial na osla lawke): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=6514816F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Nowy Testament bez chrześciańskich uprzedzeń IP: *.75.0.122.Dial1.Boston1.Level3.net 03.02.04, 04:13 Niestety Fredzio,ten adres nie dziala.Napisz to. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 jeszcze raz: 03.02.04, 05:38 Gość portalu: U napisał(a): > Niestety Fredzio,ten adres nie dziala.Napisz to. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=6514816 F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Nowy Testament bez chrześciańskich uprzedzeń IP: *.75.52.83.Dial1.Boston1.Level3.net 03.02.04, 06:09 Fredzio,ja bladze w ciemnosciach.Wysylasz mi jakies bardzo enigmatystyczne teksty,po ktorych nie bede mogl spac.To F.U raz jest w adresie,a raz pod twoja opowiedzia. A jesli chodzi o to F.U.-to nimmasz szans.Jestem ciezko zonaty i zawsze wolalem baby. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius oczywiście to Talmud 03.02.04, 23:05 Chaire, oczywiście z Talmudu z traktatu Aboda zara 22 "a". Intuicja mnie nie zawiodła. W fragmencie zwanym "Tanaim Jeszuah" Jezus występuje jako człowiek niepoważny, uprawiający magię oszukujący lud, za co słusznie został stracony jako odstępca religijny i uwodziciel ludu. Inny fragment pod tytułem "Baraita" babilońskiej wersji Talmudu podaje szczegółowy opis śmierci Jezusa. Najgłośniejszy zaś fragment traktatu "Aboda Zara" jest źródłem wersji, że Jezus był nieślubnym dzieckiem Marii (Miriam) i żołnierza rzymskiego Pandara lub Pantery. Wymienione fragmenty posłużyły jako źródło do opracowania dziełka pod tytułem "Życiorys Jezusa" (Toledoth Jeszuah), które powstało między VII i IX wiekiem i było rozpowszechnione w środowiskach żydowskich w średniowieczu. Umieszczono w nim wiele legend złośliwych o Jezusie i jego uczniach. Nie sądzę, aby F. czerpał bezpośrednio z Talmudu. Jest na to zbyt tępy, a nadto przesiaduje na Forum, podczas, gdy talmudysci stale kiwają sie nad Talmudem. Musiał wyczytać to w jakiejś broszurze antychrześcijańskiej. T. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: oczywiście to Talmud 04.02.04, 06:33 titus_flavius napisał: > Chaire, > oczywiście z Talmudu z traktatu Aboda zara 22 "a". Intuicja mnie nie zawiodła. > W fragmencie zwanym "Tanaim Jeszuah" Jezus występuje jako człowiek niepoważny, > uprawiający magię oszukujący lud, za co słusznie został stracony jako odstępca > religijny i uwodziciel ludu. Inny fragment pod tytułem "Baraita" babilońskiej > wersji Talmudu podaje szczegółowy opis śmierci Jezusa. Najgłośniejszy zaś > fragment traktatu "Aboda Zara" jest źródłem wersji, że Jezus był nieślubnym > dzieckiem Marii (Miriam) i żołnierza rzymskiego Pandara lub Pantery. Wymienione > > fragmenty posłużyły jako źródło do opracowania dziełka pod tytułem "Życiorys > Jezusa" (Toledoth Jeszuah), które powstało między VII i IX wiekiem i było > rozpowszechnione w środowiskach żydowskich w średniowieczu. Umieszczono w nim > wiele legend złośliwych o Jezusie i jego uczniach. > Nie sądzę, aby F. czerpał bezpośrednio z Talmudu. Jest na to zbyt tępy, a nadto > > przesiaduje na Forum, podczas, gdy talmudysci stale kiwają sie nad Talmudem. > Musiał wyczytać to w jakiejś broszurze antychrześcijańskiej. > T. > Benche, Zaczynam tracic cierpliwosc. Pieprzysz jak najety. Zalaczam link do strony 22a tomu Awoda Zora. Niema na niej niczego podobnego. Dyskusja idzie na zupelnie inny temat! W ktory dzien tygodnia nie trzeba sprzedawac poganom bydla (bo jak zarobia na tym pieniadze po modlitwie do jakigos kamiennego bozka, to dojda do blednego wniosku ze ten bozek im pomogl) Ani slowa o Jezusie. Ani slowa o chrzescianach. e-daf.com/Avodah%20Zarah/22a.gif A do tego pod koniec strony mamy zakonczenie pierwszego rozdzialu i poczatek drugiego. Jest na tym forum chyba dostateczna ilosc osob ktore moga potwierdzic co mowie! Nawet znajomosc wylacznie hebrajskiego powinna wystarczyc zeby sie przekonac o czym idzie dyskusja na tej stronie Talmudu. F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: oczywiście to Talmud 04.02.04, 07:09 Chaire, w Internecie wersja jest okrojona, o tym już pisałem. Ja wiadomości o treści tego traktatu, w opisanej formie, zaczerpnąłem m.in. z ksiażki prof.Józefa Kellera w "Od Mojżesza do Mahometa" Warszawa: Iskry, 1970. Ale także z wielu innych źródeł, np. T. Zieliński, Koneczny, ks. J. Kruszyński, ks. S. Trzeciak i inne. Keller analizuje ten traktat, ale także szereg innych źródeł pod kątem weryfikacji wiadomosci o historyczności Jezusa. Ale co innego jest ważne. Niezależni czytelnicy od kilkuset lat wskazują, ze w Abodzie są treści bliźniaczo zgodne z tymi, które ty fałśzywie przypisujesz N. Testamentowi. Oznacza to, że musisz czerpać z teg samego, lub zbliżonego źródła, co Ci czytelnicy, gdyż oni żyli na wiele lat przed Tobą. T. fredzio44 napisał: > Benche, > Zaczynam tracic cierpliwosc. > Pieprzysz jak najety. Zalaczam link do strony 22a tomu Awoda Zora. Niema na > niej niczego podobnego. Dyskusja idzie na zupelnie inny temat! W ktory dzien > tygodnia nie trzeba sprzedawac poganom bydla (bo jak zarobia na tym pieniadze > po modlitwie do jakigos kamiennego bozka, to dojda do blednego wniosku ze ten > bozek im pomogl) Ani slowa o Jezusie. Ani slowa o chrzescianach. > e-daf.com/Avodah%20Zarah/22a.gif > A do tego pod koniec strony mamy zakonczenie pierwszego rozdzialu i poczatek > drugiego. Jest na tym forum chyba dostateczna ilosc osob ktore moga > potwierdzic co mowie! Nawet znajomosc wylacznie hebrajskiego powinna > wystarczyc zeby sie przekonac o czym idzie dyskusja na tej stronie Talmudu. > > F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius po pierwsze ... 04.02.04, 09:36 fredzio44 napisał: > tygodnia nie trzeba sprzedawac poganom bydla (bo jak zarobia na tym pieniadze > po modlitwie do jakigos kamiennego bozka, to dojda do blednego wniosku ze ten > bozek im pomogl) Ani slowa o Jezusie. Ani slowa o chrzescianach. Chaire, w czasie, kiedy redagowano Szulchan Aruch nie było żadnych czcicieli kamiennych bożków. W traktacie tym słowo bałwochwalcy, poganie itp. oznacza bezdyskusyjnie chrześcijan. Tekst jest o wiele bogatszy, niż to co napisałeś. Talmud zakazuje bowiem m.in zawierania z gojami korzystnych dla gojów interesów, wypłaty pensji, zwrotu pożyczek itp. przed świętami gojów. Chodzi bowiem o to, aby goje nie mieli radosnych świąt. T. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: po pierwsze ... 04.02.04, 16:18 titus_flavius napisał: > fredzio44 napisał: > > > tygodnia nie trzeba sprzedawac poganom bydla (bo jak zarobia na tym pienia > dze > > po modlitwie do jakigos kamiennego bozka, to dojda do blednego wniosku ze > ten > > bozek im pomogl) Ani slowa o Jezusie. Ani slowa o chrzescianach. > > Chaire, > w czasie, kiedy redagowano Szulchan Aruch nie było żadnych czcicieli kamiennych > > bożków. W traktacie tym słowo bałwochwalcy, poganie itp. oznacza bezdyskusyjnie > > chrześcijan. > Tekst jest o wiele bogatszy, niż to co napisałeś. Talmud zakazuje bowiem m.in > zawierania z gojami korzystnych dla gojów interesów, wypłaty pensji, zwrotu > pożyczek itp. przed świętami gojów. Chodzi bowiem o to, aby goje nie mieli > radosnych świąt. > T. Benche, nie dalem tlumaczenia calej tej strony. To co piszesz tez jest zawarte w tym rozdziale. Natomiast wersja w internecie jest dokladnie ta ktora uzywaja wszyscy Zydzi. to jest dokladna kopia najbardziej autoretatywnego wydania Wilna Szas. Wedlug wiekszosci opinii rabinow, Chrzescianie nie sa poganami ani balwochwalcami. Spor naten temat toczyl sie setki lat po zakonczeniu edagowania talmudu. Rambam uwazal ich za poganow, Ramban twierdzil odwrotnie. Kwestia ta ma tylko tyle znaczenia w Judaizmie, co pozwolic Zydom wchodzic do kosciola. Wiele arcydziel sztuki swiatowej jest umieszczonych wlasnie w kosciolach. Wielu Zydow podziwia te arcydziela jak i tez architekture wielu kosciolow. Oczywiscie muzulmanie maja to wszystko gdzies. Ani malarstwo ani architektura nie jest dla nich niczym ciekawym. Gemara w mesechcie Awoda Zora jest komentarzem Miszny i opisuje rozne formy czcienia kamiennych bozkow. Ze to juz dawno w lata gemory nie istnialo niema zadnego znaczenia. Zeby zrozumiec miszne, gemora musiala wniknac w te sprawy. F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: To mogles sobie darowac ,... IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.02.04, 17:36 Oni nie maja co udowadniac , Haga Sofia , Tetra i kilkadziesiat innych budowli sa nie tylko uznanym na swiecie arcydzielem architektury ale rowniez dzielem sztuki przy okazji ,... A co wy macie ? uklony ================================================================================ Oczywiscie muzulmanie maja to wszystko gdzies. Ani malarstwo ani architektura nie jest dla nich niczym ciekawym. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: po pierwsze ... 05.02.04, 07:24 fredzio44 napisał: > Gemara w mesechcie Awoda Zora jest komentarzem Miszny i opisuje rozne formy > czcienia kamiennych bozkow. Ze to juz dawno w lata gemory nie istnialo niema > zadnego znaczenia. Zeby zrozumiec miszne, gemora musiala wniknac w te sprawy. Chaire, Szulchan Aruch usuwał anachronizmy, a tymczasem tej kwestii poświecił dużo miejsca. Czy to nie dziwne. Sam zresztą podniosłeś, że obok większości, jest także mniejszość rabinów, którzy uważają chrześcijan za pogan i bałwochwalców ... I jeszcze. Nie odniosłeś się do mojego zarzutu, że cytowany przez Ciebie rzekomy fragment N. Testamentu jest bliźniaczo podobny z fragmentami, od wielu lat, przypisywanymi Talmudowi. T. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: po pierwsze ... 05.02.04, 18:57 titus_flavius napisał: > fredzio44 napisał: > > > Gemara w mesechcie Awoda Zora jest komentarzem Miszny i opisuje rozne form > y > > czcienia kamiennych bozkow. Ze to juz dawno w lata gemory nie istnialo ni > ema > > zadnego znaczenia. Zeby zrozumiec miszne, gemora musiala wniknac w te > sprawy. > > Chaire, > Szulchan Aruch usuwał anachronizmy, a tymczasem tej kwestii poświecił dużo > miejsca. Czy to nie dziwne. Sam zresztą podniosłeś, że obok większości, jest > także mniejszość rabinów, którzy uważają chrześcijan za pogan i > bałwochwalców ... > I jeszcze. > Nie odniosłeś się do mojego zarzutu, że cytowany przez Ciebie rzekomy fragment > N. Testamentu jest bliźniaczo podobny z fragmentami, od wielu lat, > przypisywanymi Talmudowi. > T. Chaire, powtarzam, że Szulchan Aruch usuwał anachronizmy! T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: oczywiście to Talmud IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.02.04, 15:54 Web-site Lubavitz'ow wystarczy ? Sami tlumaczyli :) uklony www.noahide.com/yeshu.htm Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: oczywiście to Talmud 04.02.04, 16:28 Gość portalu: sp;lit napisał(a): > Web-site Lubavitz'ow wystarczy ? Sami tlumaczyli :) > > uklony > > www.noahide.com/yeshu.htm Lamie swoje postanowienie nie odpowiadac Panu. Ale znalazl Pan bardzo ciekawy link. Jest to niesamowita herezja zydowska, za co Lubawitche sa teraz bojkotowani przez wiekszosc Zydow ortodoksyjnych (w ramach fair play musze podkerslic ze duza ich czesc nie wierzy w te bzdury) Cytuje z Pana linku: "Ours is the last generation of the era of sin and evil and the first of the Messianic Era. Indeed, for the first time in history, there is a growing consensus of leading rabbis willing to name the man most suited to be the Messiah, and they are agreeing that he is the Lubavitcher Rebbe, Rabbi Menachem Mendel Schneerson." Ci zabludzeni Zydzi wierza ze Menachem Mendel Schneerson jest mesjaszem, zbawicielem. Sa wiec tak samo zablakani jak chrzescianie. Popelniaja ten sam grzech. Wybrali sobie falszywego proroka. Jak chrzescianie, oni wierza ze on tez , chociaz zmarl, zyje wiecznie. F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Tylko gdyby p. Split tego nie podal IP: *.ifn-magdeburg.de 04.02.04, 16:39 nie pisnal byc ni slowkiem Fredziu? I coz z tego ze nagle mowisz o tym ze jest to bojktowane? Jaka wiarygodnosc maja twoja slowa skoro podobne opinie jak te ´bojkotowane ty zamieszczales na forum? P. Split czymkolwiek to nie jest faktem. A przeciez niektorym tak bardzo zalezy na opieraniu sie na nich. Dobra robota. Zaluje ze musze skrobac pracke, ale na tym wlasnie polega uczciwosc tylko szkoda ze niektorzy ludzie bywaja uczciwi, gdy sie ich przycisnie do muru. A swoja droga Fredzio w roli oswieconego i autorytatywnie oceniajacego wszystkich Chrzescijan i niektorych ze swoich rodakow, tez mi sie podoba. Tzn nie ´oceniali jego- ocenia on´. To musi byc wybitna postac skoro ma tyle uznania wsrod Zydow z forum niezaleznie do tego jakie bzdury glosi. Ilez to trzeba miec charyzmy :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 jeszcze raz do sp;lita 04.02.04, 17:25 Gość portalu: sp;lit napisał(a): > Web-site Lubavitz'ow wystarczy ? Sami tlumaczyli :) > > uklony > > www.noahide.com/yeshu.htm a oto co inni mysla o Lubawicz Chasydach: www.icjs.org/info/rebbe.html www.reflectingonjudaism.com/discussionlubavitch.html www.rickross.com/reference/lubavitch/lubavitch1.html Musze jednak podkreslic, ze jest wsrod nich grupa ludzi ktora zaprzecza twierdzenie ze Rebbi byl/jest zbawicielem. Jezus Maria! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Inni mysla ale dowodza IP: *.ifn-magdeburg.de 04.02.04, 17:34 While few if any non-Lubavitch have adopted the belief in Schneersohn as Messiah, Lubavitch Chassidism remains a respected part of the overall Jewish community. Lubavitch rabbis occupy posts in non-Lubavitch Orthodox synagogues, serve as teachers in Modern Orthodox and even non-Orthodox schools, and provide kosher supervision and slaughter. It is the continued acceptance of Lubavitch that troubles David Berger and prompted him to write this fascinating and important work. Przepraszam cenzure- fragment krotki nie mam czasu na free transl. Tzn jeden p. mysli ale gros pozostaja znaczaca czescia spoleczenstwa zydowskiego. No to ladna rola - zamiast isc w slady p. Bergera uprawiac polityke Lubavitzow... Jakiez to nudne. Ludzi dzieli tak wiele ale nikt za nich samych nie odrobi tej lekcji. To jak tam mozna czlowieka potepiac za poglady czy nie mozna? A co robi p. Berger??!!!! ;) Madrosc jak widac tez chodzi czasem roznymi drogami...... a czasem nawet chowa sie tak ze trudno ja zauwazyc... Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: Inni mysla ale dowodza 04.02.04, 17:56 Pisze Pani z pozycji ignoracji. NIema Pani pojecia o tym kim jest berger. NIema Pani pojecia jak Zydzi sie eraz odnosza do Lubawicz Chasydow. ALe zabiera Pani glos jak najwiekszy ekspert. To co Pani wypisuje jest nie tylko nielogicznie, jest na tyle glupie, ze kto ma pojecie o tym temacie bedzie traktowal Pania gorzej niz [ocenzurowane]. Niech sie Pani trzyma tematow o ktorych ma Pani pojeciu. Jezeli takie wogole sa, w co ja osobiscie watpie. Miala sie Pani zmyc. Co sie stalo? F.U. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Lubawicz a Polska 04.02.04, 18:02 Lubawicz Chasydzi pootwierali swoje "Chabad Houses" Domy na calym swiecie. Jest ich pelno nie tylko w USA i w Izraelu, ale takze w takich dalekich zakatkach ziemi jak Nepal www.chabadonline.com/scripts/tgij/paper/Articlenews.asp?ArticleID=435 Jest tylko jedno jedyne panstwo w ktorym sa Zydzi a niema lubawicz Chabad Houses. Tylko do jednego panstwa ten ich mesjasz zabronil im jezdzic. Polska! Fundacja Laudera robi w Polsce to czym wszedzie na swiecie zajmuja sie Lubawicz. Przyciaga Zydow do Judaizmu. Dlaczego Rebbe zabronil swoim Chasydom jechac do Polski? Jezeli ja go tutaj zacytuje. To nawine sie na gorsze niz "Polakozerca" Bo w porownaniu z opinia Rebbe o Polakach, to ja jestem aniolkiem Jezus Maria! Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: Lubawicz a Polska 04.02.04, 18:08 tutaj o tym pisza delikatnie: www.jewishmag.com/74mag/poland/poland.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Przytaczam tekst do ktorego zamiescil p. link IP: *.ifn-magdeburg.de 04.02.04, 18:03 to juz tego nie wolno? Strzelamy? A skad pan wie kim jestem? Czy nie jestem Zydowka? Skoro jestem taka nielogiczna, itd? W czytaniu slowa pisanego nikt nie musi byc ekspertem. Prosze mnie nie straszyc. Tutejsze metody juz poznalam- zapomnial Pan? A moze wypiera sie p. linku ktory zamiescil? Zawracanie glowy. Chcialam popatrzec jak sie bedzie p. skrecal w zeznaniach gdy stad umkne. Tym razem umykam i nie watpie ze znow raczy p. wmanipulowac a to o czym mam pisac to jest akurat moja sprawa. Na czytaniu tekstow angielskich znam sie calkiem niezle. Wystarczajaco aby rozumiec co jest w nich zawarte. Poza tym go przytaczam. Ci co moga przeczytac- przeczytaja... A o logike - niech sie p. martwi. tez moge cos panu powiedziec na ´niech´.. Na razie moje pytania nie sa skierowane na obrazanie czy ranienie kogokolwiek w przeciwienstwie do panskich. Nie lubimy dociekliwych prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Inni mysla ale dowodza IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.02.04, 18:56 Ty nie tylko do "chlopakow z podworka" , ale rowniez do dziewczyn masz zadre , stara rana jest glebsza niz na pierwszy rzut oka sie wydaje ,... No nie ? galt :) uklony Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: Inni mysla ale dowodza 04.02.04, 19:19 Gość portalu: sp;lit napisał(a): > Ty nie tylko do "chlopakow z podworka" , ale rowniez do dziewczyn masz zadre , > stara rana jest glebsza niz na pierwszy rzut oka sie wydaje ,... > > No nie ? galt :) > > uklony nie :-) o jakie tu jeszcze dziewczyny chodzi? o jakie podworko? jakie rany? Jezus Maria! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: jeszcze raz do sp;lita IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.02.04, 18:07 Nie tlumacz sie i nie rob wrazenia ze to taka niespodzianka dla ciebie ,... Mam troche wiecej i akurat nie Lubavitz , ale ze nie zwyklem grac wszystkimi kartami na raz i na wszelki wypadek zawsze zostawiam troche na zas , a w razie potrzeby w rekawie tez cos sie znajdzie , gald :) Aha , mozesz sie mi nie robic laski i wyjatkow ani tego zaznaczac , twoja wola czy sie odezwiesz czy nie ,... Teraz zrobiles to dla wlasnego dobra , albo przynajmiej (i slusznie) tak myslisz , gald :) A co inni mysla o nich to akurat nie temat bo dla przykladu 59 % Zydow chce skonczyc z okupacja i co z tego ,... Paru ortodoksow sie nie godzi i masz efekty ukony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: jeszcze raz do sp;lita ,... Ping do fredzia :) IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.02.04, 18:39 To akurat nie jest tlumaczenia Lubavitz'ow ,... I co ty na to ? Sanhedrin 106a . Says Jesus' mother was a whore: "She who was the descendant of princes and governors played the harlot with carpenters." Also in footnote #2 to Shabbath 104b of the Soncino edition, it is stated that in the "uncensored" text of the Talmud it is written that Jesus mother, "Miriam the hairdresser," had sex with many men. ================================================================================ A na ucho od siebie dodam , ze nie jestes najlepszym ambasadorem Zydow ani ich interesow ,... Przeciwnie . Z przykroscia stwierdzam ze przyczyniasz sie , kreujesz zrodla antysemityzmu swoimi postami i na ich miejscu zastanowil bym sie jakie motywy toba kieruja . Tekst Talmudu nie moze byc zmieniony ani zreformowany , przekazany i zapisany w innych czasach i pewne dyskresje sa zrozumiale , co nim jest to zostanie , a przytaczanie na tym forum w dzisiejszych czasach w kontekscie Chrzescijanstwa to mozna odebrac tylko za prowokacje z premedytacja . uklony Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: jeszcze raz do sp;lita ,... Ping do fredzia : 04.02.04, 19:13 Gość portalu: sp;lit napisał(a): > > To akurat nie jest tlumaczenia Lubavitz'ow ,... I co ty na to ? > > Sanhedrin 106a . Says Jesus' mother was a whore: "She who was the descendant of > > princes and governors played the harlot with carpenters." Also in footnote #2 > to Shabbath 104b of the Soncino edition, it is stated that in the "uncensored" > text of the Talmud it is written that Jesus mother, "Miriam the hairdresser," > had sex with many men. > :-) I was born in an old beauty salon My father was a dresser of hair My mother was a girl you could call on When you called her, she was always there. Zamieszczalem tez link do strony 106a Sanhedryn. Tam mowa idzie o Bilamie. No wiec jeszcze raz: e-daf.com/Sanhedrin/106a.gif a wogole to jedenasty rozdzial Sanhedryn jest pelen mistyki, czysta agaddata, nie ma zadnego praktycznego znaczenia w Judaizmie. Titus ma swoje powody do udawania greka (lub innego nieAraba) i ignorowania prawdy. Et tu, sp;lit? Czy niemasz nikogo kto by Ci mogl przetlumaczyc ta strone Talmudu? Istnieja dwa swietne tlumaczenia na angielski. Jeden to Artscroll. Drugi to Steinsaltz. Dostepne we wszystkich sklepach Judaiki na zachodzie. Steinsalts, mozesz nawet kupic w amazon.com a moze nawet w miejscowej bibliotece. www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0375502483/qid=1075918099/sr=1-2/ref=sr_1_2/102-2615587-5825769?v=glance&s=books =============================================================================== > = > > A na ucho od siebie dodam , ze nie jestes najlepszym ambasadorem Zydow ani ich > interesow ,... Przeciwnie . A kto Ci mowil ze jestem ambasadorem zydow? 8-) jestem prostym polakozerca i juz. Probuje udowodnic swiatu ze antysemityzm w Polsce jak byl tak jest, znajda jednego polakozerce i palcem w niego tykaja - ot przyczyna antysemityzmu: > > Z przykroscia stwierdzam ze przyczyniasz sie , kreujesz zrodla antysemityzmu > swoimi postami i na ich miejscu zastanowil bym sie jakie motywy toba kieruja . > > Tekst Talmudu nie moze byc zmieniony ani zreformowany , przekazany i zapisany > w innych czasach i pewne dyskresje sa zrozumiale , co nim jest to zostanie, > a przytaczanie na tym forum w dzisiejszych czasach w kontekscie Chrzescijanstwa > to mozna odebrac tylko za prowokacje z premedytacja > > > uklony no wiec niczego ani o Jezusie ani o jego urodzonej przez immaculate conception matce niema! Jezus Maria! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: jeszcze raz do sp;lita ,... Ping do fredzia : IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.02.04, 19:42 Nie istotne ,... Jeszcze jeden unik jeszcze jedna wymowka ,ja tylko pokazalem ci ze jest cos takiego w tekstach Talmudu a jak to interpretujecie to wasza sprawa - Faktem jest ze dzisiaj w Jerusalem orthodoksi pluja (doslownie) bezkarnie na Chrzescijan co jest rowniez zgodne z zaleceniami Talmudu , ale ty oczywiscie znajdziesz cos nowego na wytlumaczenie tych excesow ,... ================================================================================ a wogole to jedenasty rozdzial Sanhedryn jest pelen mistyki, czysta agaddata, nie ma zadnego praktycznego znaczenia w Judaizmie. ================================================================================ Oczywiscie , my friend , oczywiscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: jeszcze raz do sp;lita ,... Ping do fredzia : 04.02.04, 20:09 Gość portalu: sp;lit napisał(a): > Nie istotne ,... Jeszcze jeden unik jeszcze jedna wymowka ,ja tylko pokazalem > ci ze jest cos takiego w tekstach Talmudu a jak to interpretujecie to wasza > sprawa - Faktem jest ze dzisiaj w Jerusalem orthodoksi pluja (doslownie) > bezkarnie na Chrzescijan co jest rowniez zgodne z zaleceniami Talmudu , ale ty > oczywiscie znajdziesz cos nowego na wytlumaczenie tych excesow ,... > To ja Panu pokazalem (zalaczylem link) do strony Talmudu. Pan napewno nie jest w stanie odroznic strony talmudu od menu w jerozolimskiej restauracji. Niema tam ani jednego slowa o Jezusie. My interpretujemy co tam napisane. Pan wymysla bajki o tym co tam niby jest. A co do plucia na chrzescian, to nie wiem, nie bylem przy tej uroczystosci. Niestety jest w Jerozolimie sporo wariatow cierpiacych od kompleksu Jezusa. Mysla ze sa chrystusem i pluja na chrzescian ktorzy sa w ich oczach grzesznikami. Konserwatywnych Zydow kiedy obrzucili nawozem. Moze dojdzie Pan do wniosku ze w Jerozolimie Zydzi Zydow nawozem obrzucaja. Ech, chodzil Pan napewno do szkoly ANki gdzie sylogizmu typu dane: niektorzy Polacy jedza sledzie dane: niektorzy jadacze sledzi sa porzadnymi ludzmi wniosek: wszyscy Polacy sa porzadnymi ludzmi sa uwazane za myslenie logiczne. =============================================================================== > = > > a wogole to jedenasty rozdzial Sanhedryn jest pelen mistyki, czysta agaddata, > nie ma zadnego praktycznego znaczenia w Judaizmie. > > =============================================================================== > = > > Oczywiscie , my friend , oczywiscie :) oczywiscie! www.ottmall.com/mj_ht_arch/v27/mj_v27i40.html ostatni paragraf wlasnie o tym mowi. "Chelek" (czesc) to powszechne zniesienie do tego rozdzialu. (Pierwsze (z prawa) duze slowo na samej gorze tej strony. Rozdzial zaczyna sie od slow: "Kol Israel jesz lachem chelek olam habo" Kol Israel - ken. sp;lit - lo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Jak pieknie i doszlismy do tego ze Fredziu IP: *.ifn-magdeburg.de 04.02.04, 20:43 uzywa retoryki Mirmila :) Poczul sie nagle dokniety ze ktos dokonuje uogolnien choc on sam sie o nie pokusil. Brawo p. Split- pelny sukces - moje gratulacje- PS- to jeszcze ja :) Wlasnie jestem w polowie abstraktu ..... W ´mojej szkole´ mowia - jezeli ktos bardzo sie stara zeby go nie lubili- to choc by tak nie bylo w koncu przestana go lubic. W odwrotnej wersji to ´recepta na sukces´. NO ale korzystaja z niej tylko madrzy :) I po co Fredziowi tlumaczyc? Przeciez on w pelni swiadom swojej niewyszukanej prowokacji. Przeciez mowilam- nie mogl znalezc wsrod osob tu na forum jakichs takich zlych Polakow jak by chcial aby podbudowac swoja teze - postanowil ´spreparowac´ dowody. A ze nijak mu sie nie udaje to inna sprawa. Co do intencji to mysle ze my i wielu, ktorzy to czytali sa przekonani juz wiec nie sadze by Fredzio musial jeszcze tego dowodzic. :) Coz za ciekawa sfora- ale nijak w tym logiki nie mozna sie dopatrzec. Fredziu zarzuca mi uproszczenia myslowe i uogolnianie, a jego przyjaciele i sympatycy z koniecznosci i wyboru ataki ad personam... Wobec tego najwyrazniej dokonuje atakow mieszanych tzw - na ´jednostki w grupie` tylko czy w grupie jednostka jest jeszcze jednostka czy tez czescia grupy:) wielu milych refleksji. I mam nadzieje ze poza haslem JJoyce znasz jeszcze jakies ale obawiam sie ze to zludne nadzieje. Fredziu to nie jest sylogizm twierdzic ze Zydzi moga sie ciebie powstydzic. Uzywaj prawidlowo znaczenia tego slowa chyba ze dokonujesz projekcji swoich kompleksow na innych. Ja to twierdze na podstawie twoich wypowiedzi. Uwazasz ze nie istnieje cos takiego jak reprezentowanie spolecznosci czy grupy do ktorej sie ktos zalicza wowczas, gdy sie jest jedna z niewielu jednostek reprezentujacych dana grupe, ktora moga inni ocenic? Do nie jest wolontariat. Funkcja wyplywajaca z sytuacji. Ja np wstydzilabym sie pokazac tu Niemcom od jakiejs zlej strony bo mam pelna swiadomosc ze beda uogolniac to na innych Polakow. A drogi Fredziu - biologicznie to jest calkiem uprawnione zajwisko. Inna sprawa do wysnuwac autorytatywne twierdzenia na ten temat.. Ja juz ci powiedzialam mozesz sobie mowic co ci sie zywnie podoba na temat TWOJEGO ZDANIA o Katolikach czy Polakach - w efekcie tylko sie tym upadlasz jesli mowisz bezpodstawnie zle. Ale twierdzic wszyscy X sa....- nie mozesz bo jesli jest to klamstwo i oglaszasz je publicznie powinienes za to poniesc kare. Takie sa prawa spoleczenstwa. Kazdego. I tu choc sie z nim spieralam- calkowicie zgadzam sie z Mirmilem. Szalenie mi sie podoba ze zmuszony jestes domagac sie w tym zakresie sprawiedliwosci - prawo jungli najgorszych drani uciera. Tzn bedziesz pewnie twierdzil ze nie - ale nie masz szans cokolwiek nie zrobisz masz tego piekny obraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Jak pieknie i doszlismy do tego ze Fredziu IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.02.04, 22:38 Aniu , wczoraj wspomnialem o palce , wladzy o obserwowaniu ,... Dzisiejsza lekcja z wlasnego podworka ; Zanim jeszcze byly compy plastycy pracowali pedzlami i wyobraznia , dzisiaj jest inaczej , ale cos z przeszlosci nam zostalo a mianowicie kompozycja , logika myslenia i konsekwencji , bo mimo ze mamy compy zanim cos z niego wyciagniesz trzeba cos kreowac "na strychu" (w lepetynie) i przezuc , cos co ma rece i nOgi a nie latac na kolanie ,... Dzisiejsza lekcja ; Daj fredziowi pedzel , puszke farby i podloge w pokoju do pomalowania ,... Nie powiem ze nie jest zdolny to zrobic ,... Napewno mi udowodni ze potrafi , ale udowodni rowniez ze pomalowal i wszystko pieknie gdyby nie to ze fredzio na koncu malowania odkryl ze jest w rogu pokoju :) uklony Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Ding Dong, the witch is dead! 04.02.04, 22:49 klasyczna ustna Diarrhea Jezus Maria! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Jak pieknie i doszlismy do tego ze Fredziu IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.02.04, 23:17 Aniu , dziecko , cwokow traktuj z poblazaniem i zostawiaj zawsze margines na niedociagniecia ,... Widzisz my Dear , mozna walic glowa w sciane cale zycie studiujac Tamud , jednym wystarczy raz i zapamietac werset a sa tacy jak fredzio potrzebuja wali i walic , a ze niezbyt im to wychodzi to zamiast miec wlana koszerna parafie wyzywaja sie na ignorantach Talmudu jak sp;lit i wydaje im sie ze maja wlasne stado przytakujacych owieczek lub baranow , jak wolisz :) uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Oj raz jeszcze IP: *.ifn-magdeburg.de 04.02.04, 17:09 mialo byc ´czymkolwiek to nie jest - jest faktem. Przepraszam robie literowki. Nie interesuje mnie kto jakiej jest narodowosci i wyznania, ale przyznaje jesli prowokuje innych jakims dzialaniem czy slowem lub otwarcie nie potepia rasistowskich czy prowokacyjnych dzialan wewnatrz wlasnej grupy jest hmmm obludnikiem? manipulatorem? Klamca? Zamiast tych epitetow podam fakt- uzyskuje to co jest najbardziej prawdopodobne w takiej sytuacji- reakcje. Prosciej i madrzej jest wiec szukac sposobu porozumienia. I czegos co jest wspolne . Ale ja strzepic jezyka wiecej nie zamierzam a i czasu nie mam. Pana p. split chetnie poczytam tylko ostrzegam z gory i uczciwie- nie jestem milosniczka p. Rydzyka ani Radia Maryja- przeciwnie uwazam ze nie przysluguje sie zbyt dobrze Katolikom w Polsce i wogole osobom wierzacym - podobnie jak - moim zdaniem ale pewno i panskim Fredzio i Fredziowa na tym forum. Pozdrawiam i do widzenia. I przykro mi ze nie moge tu ´siedziec´ choc z niektorymi osobami milo sie rozmawialo. Niewiele ich jednak- jak dla mnie za duzo frustratow. Jesli w miedzyczasie rozmnoza sie tu jakies ANki z moim Ip to nie wykluczone ze to bedzie GIGO. Co jest mozliwe- zdradze Panu ze gdy pewnego dnia wdalam sie w jakis dyskurs tu na forum z kims o IP z Belgii ktos tu u nas dostal pewnego ciekawej tresci sms..- a belkot z dopiskiem po polsku ´glupia krowa´. TAk sie sklada ze zna wszystkie osoby ktore maja do niego nr. telefonu i jest to b. waskie grono. Komus kto mi pomogl udalo sie dociec iz osobnik byl z Niemiec a nawet jaki trick zastosowal- zreszta to nietrudne D. Telekom sie o to postaral- a raczej jego ´automatyka´. Jak pan widzi zabawa przednia- jak to zakwalifikowac ´spam- zle ukierunkowany´? Gorzej wiec gdyby ktos probowal sie pode mnie podszywac a mam pewne podstawy twierdzic ze tak tez sie tu ´zdarza´. Niestety sa na to konkretne dowody. Pytanie jak zwykle - motywacja takiej osoby. Mam niestety wrazenie ze to jest jednak wlasnie frustracja i dowod slabosci psychicznej. Co do przestepstwa to mam swoje srodki i skale waznosci - ale przedstawiam Panu ten fakt - ot tak ku informacji.. Ja raczej do maja na pewno a moze i lipca tu nie zawitam- gdyby pan mial watpliwosci. To tak gwoli uprzedzenia faktow. Moze wogole juz tego nie zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 NARESZCIE!!!! 04.02.04, 20:27 ding dong the witch is dead! a house fell boom upon her head! Jezus Maria! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: NARESZCIE!!!! IP: *.ifn-magdeburg.de 04.02.04, 20:47 I to jest wlasnie ta satysfakcja. Zobaczyc jak bardzo sie dokuczylo draniowi i jaka ulge przynosi mu nadzieja iz juz nie bedzie gnebiony. Dokuczac nie lubie ale draniom - - ponoc w kwestii palestynskiej na atak trzeba atakiem - ja wole te satysfakcje :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 ;-) 04.02.04, 21:14 Gość portalu: ANka napisał(a): > I to jest wlasnie ta satysfakcja. Zobaczyc jak bardzo sie dokuczylo draniowi i > jaka ulge przynosi mu nadzieja iz juz nie bedzie gnebiony. > Dokuczac nie lubie ale draniom - - ponoc w kwestii palestynskiej na atak trzeba > atakiem - ja wole te satysfakcje :))))) Jezus Maria! Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum ??????? 04.02.04, 21:09 Gość portalu: ANka napisał(a): jest hmmm > obludnikiem? manipulatorem? Klamca? Zydem ???. "Re: Już mówiłem, żeAutor: fredzio44 Data: 04.02.2004 16:50 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując Gość portalu: dana33 napisał(a): > nu, to ty tez tomasz fryderyk urbanski? ja musze zalozyc jaki katalog. tomasz > to sciagnales od mojego meza, fryderyk od mojego ukochanego chopina, a > urbanski? od urbana? nic zydowskiego w tobie juz nie pozostalo???? :)Danusiu,nie udawaj greka :-)jako polakozerca podaje moje nazwisko i juz. :-)www.informatik.uni-trier.de/~ley/db/indices/a- tree/u/Urbanski:Tomasz_Fryderyk.htmljak polacy lubia mowic; Wisi mi :-)" Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: ??????? 04.02.04, 21:15 schlagbaum napisał: > Gość portalu: ANka napisał(a): > > jest hmmm > > obludnikiem? manipulatorem? Klamca? > > > Zydem ???. > > > A co jezeli Polakiem? Jezus Maria! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: ??????? IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.02.04, 23:00 Hej galt , zostalo ci tylko podtulic ogon i spadac jak to zrobila reszta sfory duzo wczesniej , so , have good time my friend on another post and with a new nick-name for a while ,... :) uklony Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: ??????? 04.02.04, 23:30 fredzio44 napisał: > schlagbaum napisał: > > > Gość portalu: ANka napisał(a): > > > > jest hmmm > > > obludnikiem? manipulatorem? Klamca? > > > > > > Zydem ???. > > > > > > > A co jezeli Polakiem? Patrz wyzej G I G O (jak pisywal pewien bardzo madry [ J ] z Kuwejtu. Jaka szkoda, ze mu odeszla ochota ) Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 [...] to bardzo ciekawy watek 05.02.04, 14:53 Szanowne Panie tma34 i Piessna W pełnej świadomości rozpocząłem wątek bluźniący religii katolickiej żeby udowodnić titusowi że bluźnierstwo przeciwko kościołowi nie będzie tolerowane przy tym jak jego i Jasia/A.D. bluźnierstwa przeciwko Judaizmowi pozostają nietknięte. Titus zapewniał mnie że nie mam racji. Wczoraj już byłem gotów przyznać mu rację. Ale teraz widzę że to jednak miałęm rację. Zwracam się więc do Pań z oczywistym pytaniem. Jeżeli wyśmiewanie Nowego Testamentu łamie netyketę tego forum, to dlaczego najpodlejsze kłamstwa o świętej Torze i Judaizmie (na którym przecież chreściaństwo jest oparte) nie są usuwane. Z dyskusji na tym forum jasno widać że wielu uczestników są Polakami wiary mojżeszowej (włącznie ze mną) Podłe kłamstwa i obrazy które czytam tu niby o treści Talmudu są głęboko odrażające. Z poważaniem Fredzio44 P.S. treść mojego pierwszego postu pozostała nieocenzurowana w pierwszej odpowiedzi titusa, możliwe że jest cytowana jeszcze przez kogoś. Poważnie radzę usunąć cały wątek gdyż stracił swą aktualność i ja nie mam więcej ani powodów ani zamiaru kontynuować tego redzaju bluźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCCP Re: [...] to bardzo ciekawy watek IP: *.acn.pl 05.02.04, 15:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10453458&a=10511114 O kilka dni wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: [...] to bardzo ciekawy watek 05.02.04, 15:19 Gość portalu: CCCP napisał(a): > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10453458&a=10511114 > O kilka dni wcześniej. > Oczywiscie zgadzam sie z rhinoceros. Wszystkie tego rodzaju bluzgi powinny byc usuwane z forum. Tak samo jak nawolywania "Zydy do gazu", albo "Kazdy Polak to pijak" Dajac mozliwosc natychmiastowego postu, forum te przyciaga wszelkie elementy piszace niegdys glupoty na plotach. Znakomita wiekszosc innych forum na internecie dziala na zasadzie ze kazdy post idzie najpierw do inkubatora a dopiero po ocenieniu jego zalety jest wysuwany na pokaz. Traci sie troche natychmiastosci, ale nabiera jakosci z powazaniem bydlak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCCP Re: [...] to bardzo ciekawy watek IP: *.acn.pl 05.02.04, 15:31 fredzio44 napisał: > Gość portalu: CCCP napisał(a): > > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10453458&a=10511114 > > O kilka dni wcześniej. > > > > Oczywiscie zgadzam sie z rhinoceros. Wszystkie tego rodzaju bluzgi powinny byc > > usuwane z forum. Tak samo jak nawolywania "Zydy do gazu", albo "Kazdy Polak to > > pijak" > Dajac mozliwosc natychmiastowego postu, forum te przyciaga wszelkie elementy > piszace niegdys glupoty na plotach. > Znakomita wiekszosc innych forum na internecie dziala na zasadzie ze kazdy post > > idzie najpierw do inkubatora a dopiero po ocenieniu jego zalety jest wysuwany > na pokaz. Traci sie troche natychmiastosci, ale nabiera jakosci > z powazaniem > bydlak > :-) Podpis zdaje się - autentyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Wycinanie Fredzia 06.02.04, 07:37 Chaire, jak widac rewolucyjna koncepcja Fredzia, że N. Testament składa się z fragmentów Talmudu nie przypadła do gustu administracji :o). T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCCP Re: Wycinanie Fredzia IP: *.acn.pl 06.02.04, 07:55 titus_flavius napisał: > Chaire, > jak widac rewolucyjna koncepcja Fredzia, że N. Testament składa się z > fragmentów Talmudu nie przypadła do gustu administracji :o). > T. Wygląda na to, że tak to wygląda. C. Odpowiedz Link Zgłoś