Dodaj do ulubionych

Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków

IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.04, 19:20
Brzmi logicznie i uczciwie. Zobaczymy, jak to wyjdzie w praktyce. Ciężko
będzie pracować i żyć w kraju (GB), gdzie donos na oszusta i naciągacza nie
jest niczym zdrożnym. Polacy uczcie się (nie tylko języków)!
Obserwuj wątek
    • Gość: solo Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.proxy.aol.com 23.02.04, 19:23
      Dlaczego rzad Millera spi i nic nie robi w tym kierunku!!!Przeciez my tez
      mozemy tak samo traktowac obcych!!!Do dziela !!
      • Gość: goodboy A co robi polski rzad??? Spi??? Nic nie slyszy? IP: *.as1.cra.dublin.eircom.net 23.02.04, 20:16
        Jestem oburzony bierna postawa naszego rzadu!!!
        To skandal. My powinnismy wprowadzic adekwatne restrykcje w stosunku do starych
        krajow UE.
        Dlaczego nie nakazac od 1. maja posiadania Niemcom i Austriakom 'Pozwolenia Na
        Prace'? Wiele stanowisk, swietnie platnych na gorze moze obieloby sporo dobrze
        wyksztalconych Polakow na miejscu?
        Dlaczego rzad nie wykazuje jakichkolwiek staran w kierunku ochrony polskich
        miejsc pracy, obojetnie ile by ich nie bylo i jakie by one nie byly.

Fair is fair.

Jak nas lubi Unia tak powinnismy my lubic Unie!

Pozdrawiam wszystkich z wyjatkiem decydentow w Polsce.

g.
        • gandalv My tam nie jeździmy po kuronia, więc nie ma 23.02.04, 22:25
          co robić halo. Dobre i to przy naszych politykach to dobrze, że nie będziemy
          musieli przechodzić kwarantanny przeciwko.......???? Powód by się znalazł.

Pozdrawiam
          Gandalv
          www.twojamagia.republika.pl

• gandalv My tam nie jeździmy po kuronia, więc nie ma 23.02.04, 22:25
          co robić halo. Dobre i to przy naszych politykach to dobrze, że nie będziemy
          musieli przechodzić kwarantanny przeciwko.......???? Powód by się znalazł.

Pozdrawiam
          Gandalv
          www.twojamagia.republika.pl

• Gość: padre Re: A co robi polski rzad??? Spi??? Nic nie slysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 08:19
          Z tego co mi wiadomo to od Niemców i Austriaków jak piszesz wymagane są
          pozwolenia na pracę w Polsce... co do egzekwowania tych pozwoleń, jest juz
          różnie tak jak od Polaków za granicą :)
        • Gość: aj Re: A co robi polski rzad??? Spi??? Nic nie slysz IP: *.ppp.dion.ne.jp 24.02.04, 09:08
          Wlasnie, gdzie jest polski rzad i sensowne ustawy, ktore beda sprzyjaly
          tworzeniu miejsc pracy w Polsce. Czy jedynym sposobem na znalezienie
          pracy dla Polakow ma byc tulaczka po calej Europie, a jesli ktos sobie nie
          zyczy???????? Moze by tak zamiast opowiadac co dla Polakow zrobia inne
          kraje zajac sie wlasnym podworkiem i stworzyc dogodne warunki do
          powstawania miejsc pracy w Polsce (calej) nie tylko Warszawce. Na pewno
          wiekszosc ludzi by tak wolala.
      • Gość: Obcy a ty myslisz jak trakujecie IP: *.zuhause / *.dip.t-dialin.net 23.02.04, 20:19
        chyba nie myslisz ze przjmujecie w Polsce masowo obcych do pracy
        Rumunow czy Ukraincow
        ja juz nie wspomne o Polskach z Bialorusi czy Litwy
        ci to sa w Polsce wogole bez szansy - jako kacapy
      • Gość: ciekawy A CO PRECYZUJA POLACY DLA BRYTWANNIKOW ?????? IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.02.04, 23:09
        • Gość: cipawy A CO PRECYZUJA POLACY DLA BRYTWANNIKOW ????? IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.02.04, 23:10
    • Gość: ula Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.02.04, 19:28
      Ciesze sie, ze w koncu przyjada do Anglii ludzie, ktorzy beda chcieli pracowac,
      od kilku lat mieszkam w UK i mam maly biznes, ktory prowadze wspolnie z mezem.
      Glownym naszym problemem jest brak ludzi do pracy, na ktorych mozna polegac ,
      ktorzy beda codziennie przychodzic do pracy i nie nawalac. Anglicy po prostu
      nie chca pracowac, obojetnie czy praca jest dobrze platna czy zle, mam
      nadzieje, ze przyjda w koncu po rozmu do glowy, jak przyjada Polacy i zaczna
      zabierac im miejsca pracy!!!!!!!!!
      • Gość: kukulek Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 20:40
        Ula ciesze sie ze ktos w koncu napisal cos madrego, bylem w Uk pare razy i
        pracoowalem przez dluzsyz okres, anglicy to narod leniwy i ciagle narzekajacy.
        Z mila checia przyjade w tym roku i bede pracowal. a skoro masz problemy z
        pracownikami prosze o kontakt kukulekk@op.pl gwarantuje ze zadowolenie bedzie
        maxymalne.
      • Gość: Biuro-Pracy Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.tac.net 23.02.04, 21:00
        Ula, prosze podaj namiary: praca@biuro-pracy.pl
        Dzieki.
      • ckdezerter Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków 24.02.04, 07:43
        Chyba się przesłyszałem Ulu, Brytyjczycy to po Skandynawach najbardziej
        pracowity naród w Europie. W przypadku Szwedów praca to poprostu nałóg.
        • Gość: ula Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.in-addr.btopenworld.com 25.02.04, 16:57
          To prawda, ze Anglicy dlugo pracuja, szczegolnie w biurach, sama pracowalam o
          wiele wiecej godzin niz powinnam, czesto chodzialm do pracy w sobote, zeby
          testowac rozne systemy, zeby w poniedzialek rano nikt do mnei nie przybiegal
          spanikowany, ze cos nie gra i cale call centre stoi z tego powodu. Chcialabym
          tu jednak rozroznic, ze ludzie, ktorzy zarabiaja 200-250 funtow na tydzien ,
          kierowcy, robotnicy, z tymi sa problemy, zmieniaja prace jak rekawiczki, jeden
          dzien sa, drugi ich nie ma, ogolnie bardzo leniwi. Podsumowujac klasa srednia
          zapieprza (to Ci , ktorzy podnosza statystyke), self-employed tez, bo to w ich
          inetersie, reszta leniwa i nic nie robi!
      • Gość: armand Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.iel.waw.pl 24.02.04, 10:03
        Chetnie poznam szczegóły tej pracy. Jeśli mozesz przesłać info z góry dziękuję
        armand@gazeta.pl
    • Gość: Patton No tak! ROMOWIE czyli Cyganie przyczyna ograniczen IP: *.proxy.aol.com 23.02.04, 19:33
      Dlaczego slowo slowaccy Cyganie przewija sie systematycznie w prasie
      brytyjskiej? Poniewaz w wiekszosci to zlodzieje i naciagacze. Rak dla
      swiadczen socjalnych. Przez cale lata 90-te wyjezdzali z Polski do Wielkiej
      Brytanii zglaszajac na granicy prosbe o azyl polityczny, poniewaz Polacy ich
      przesladuja i dyskryinuja. Jako azylanci dostawali mieszkania komunalne
      oplacane przez rzad brytyjski. Nastepnie innym imigrantom wynajmowali je po
      niebotycznych cenach i wracali na bezrobotne do Polski. Czesc z nich zebrala
      podajac sie za czystej krwii Polakow. Brytyjczycy oczywiscie tego nie
      rozrozniali tak jak Polacy nie odrozniaja rodowitych Rumunow od cyganow
      zebrzacych i kradnacych na dworcach kolejowych. Niestety przyjecie ponad
      miliona cyganow slowackich do Unii Europejskiej juz zaczyna miec swoje
      skutki. A co bedzie za kilka lat jak przyjma Rumunie? Uuuuu!
      A tak do panow prezydenta i premiera: ciekawe czy ich dzieci, Lesio i Olenka
      tez beda obywatelami drugiej kategorii w Unii tak jak reszta narodu?
      I gdzie jest wielka europejska zasada rownosci i niedyskryminacji? Palac na
      ruchomych piaskach!
      • Gość: jan Re: No tak! ROMOWIE czyli Cyganie przyczyna ogran IP: *.range81-153.btcentralplus.com 23.02.04, 20:01
        > A tak do panow prezydenta i premiera: ciekawe czy ich dzieci, Lesio i Olenka
        > tez beda obywatelami drugiej kategorii w Unii tak jak reszta narodu?
        > I gdzie jest wielka europejska zasada rownosci i niedyskryminacji? Palac na
        > ruchomych piaskach!

Siedzisz na zachodzie to powinienes rozumiec te mechanizmy.

Jesli ktos ma pienidze, szkoly, zna jezyk i ma obycie w swiecie to nie jest
        wazne czy jest anglikiem, zoltym, brazowym czy ma paszport z orzelkiem.

Jaka europejska rownosc ?

Call centres in india.
        Minimalizacja kosztow, maksymalizaja zyskow - to leitmotif dzisiejszych czasow
        dla tzw. western civilization.
        • Gość: lord cox Re: No tak! ROMOWIE czyli Cyganie przyczyna ogran IP: 146.145.235.* 23.02.04, 21:56
          Klania sie XIX wieczny kapitalizm, ktory to przetrwal w USA i na nowo podbija
          swiat.
      • Gość: serek_zory Re: No tak! ROMOWIE czyli Cyganie przyczyna ogran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 20:38
        człowieku Ty nie wiesz co mówisz!!!!!! jak możesz pisać coś takiego że będzie
        fatalnie jak do UE przyjęta zostanie Rumunia?? tak się składa że wczoraj
        wróciłem z Rumuni i mogę powiedzieć, że Polacy (i ja sam do niedawna) za bardzo
        ulegają stereotypom!! na hasło "Rumun" lub "Rumunia" reagujemy z obrzydzeniem,
        wydaje nam się, że Rumuni to złodzieje... bo tacy ludzie przyjezdżają do
        Polski... ale Rumuni mieszkający w swoim kraju to naprawdę fantastyczni
        ludzie... bardzo pomocni i przyjaźni... jeśli miałbym do wyboru wziąść do UE
        naród Rumuński lub Polski to bym się nie wachał!!
        Dlatego nie opowiadajcie mi tutaj, że kraje UE zamykają rynki pracy już teraz
        żeby później nie mieć problemów z Rumunami bo to jest nie prawda... oni
        zamykają rynki pracy bo wiedzą jaka jest sytuacja w Polsce i wiedzą że masa
        Polaków zrzuci im się na głowe!!
        • Gość: Patton Serek czy ty umiesz czytac? IP: *.proxy.aol.com 23.02.04, 21:05
          Przeciez napisalem wyraznie, ze Polacy nie rozrozniaja rodowitych Rumunow od
          tego calego zjawiska nedzy i rozpaczy na naszych dworcach i pod
          kosciolami.Widzisz, kiedy wracalem do Polski ze Stanow pierwsza rzecz, ktora
          szokowala to byl widok rumunskich cyganow. Teraz wyjasnij obcokrajowcowi, ze
          oni sa z Rumunii a nie z Polski. Nie wiem ile masz lat kolego, ale ja bylem w
          Rumunii w 1983 roku, kiedy Caucescu byl w szczytowej formie niszczenia tego
          kraju. Poznalem wielu wspanialych Rumunow, ktorzy mi pomogli, poniewaz mialem
          wypadek samochodowy w Bukareszcie.Dziewczynka cyganska wyskoczyla popchnieta
          przez swojego ojca przed maske mojego samochodu. Nic jej sie nie stalo, ale ja
          bylem w szoku i kiedy mnie uspakajali (glownie Cyganie) inni Cyganie okradali
          mi samochod doslownie ze wszystkiego. Na szczescie, pewna rodowita Rumunka,
          pomogla mi bardzo wskazujac droge do polskiej ambasady. Jakze ta kobieta sie
          tego bala, kiedy wjechalismy w dzielnice ambasad. Nie moglem tego pojac. Ale
          fakt pozostaje faktem, ze spotkalem tam bardzo przyzwoitych ludzi, choc
          podkreslam, ze nie dotyczy Cyganow. Ci masowo napadali na polskie samochody,
          obozowiska i czesto pociagi. Ludzie musieli jadac do Bulgarii organizowac sie w
          konwoje, bo jechac samemu to bylo samobojstwo. Powrot do polski to byl powrot
          do cywilizacji (choc bez towaru w sklepach). Dzisiaj to towarzystwo bedzie sie
          podawac za Polakow w UE. Rozmiesz jaka to groza?
          • Gość: serek_zory Re: Serek czy ty umiesz czytac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 21:16
            no właśnie byłeś w Rumuni w 1983 roku i masz wspomnienia z tego czasu.... ja
            byłem tam jeszcze 2 dni temu i naprawde ten kraj jest zupełnie normalny... nie
            widać jakiejś okropnej biedy... a juz tym bardziej nie widzialem zeby ktos mial
            problemy ze zlodziejami....
            byłem w mieście "Crajova" i mimo iż mam 16 lat i kręciłem się tam często tylko
            z moją koleżanką.... nawet po zmroku, to nie miałem najmniejszych kłopotów...
            wielu Polaków było w Rumuni, Bułgari właśnie w latach 80 kiedy tam był
            największy "dół" i ludzie kradli nawet tylko dlatego że nie mieli za co
            zjeść... teraz Rumunia odżywa i jeśli nadal będzie się tak rozwijać to za kilka
            lat nie tylko dogoni takie kraje jak Polska ale może nawet pozostawi je z
            tyłu... właśnie przez wzięcie Rumuni do UE daje się jej (i jej mieszkańcom)
            szanse na to by stać się w oczach innych normalnymi ludźmi... a właściwie to
            nie stać się, a pokazać że nimi są!!!!!!
    • Gość: Travel To po doświadczeniach z Romami ze Słowacji! IP: *.amwaw.edu.pl 23.02.04, 20:22
      I uważam to rozwiązanie za bardzo rozsądne i logiczne.
      Sami powinniśmy pomyśleć o podobnych uregulowaniach, zanim do UE zostanie
      przyjęta Rumunia i Bułgaria wraz z ich Romami.

Kto pamięta koczowisko pod mostem Toruńskim w Warszawie?
      • Gość: cygan A co masz przeciw koczowisku IP: *.telia.com 23.02.04, 20:51
        Ja pamietam go bo tam mieszkalem. Ale ubaw mielismy po pacy. Chlopom kory
        kradlismy, garki zynkowalismy i harmoszka gra. A jak policja przyszla i nas
        wygonila to do Szwecji i tu mam wszystko. Pamietaj. Lepszy porzadny cygan z
        koczowiska niz doktor co nie leczy polakow w soboty.
        • Gość: gosc Extra !!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.04, 22:59
          Pozdrawiam
    • Gość: unia oko za oko IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 23.02.04, 20:49
      Pozamykali rynek pracy w wiekszosci krajow, zrobic to samo weobec tych krajow.
      Zrobic wyjatek dla Anglikow i Irlandczykow . W Polsce jes 20% bezrobotnych.
      • Gość: Anaticimex Re: oko za oko IP: *.telia.com 23.02.04, 20:53
        Oko za oko to nalezalo do starego przymieza no i byl tez zab za zab ale teraz
        od 2000 lat to jest nowe przymierze co mowi ze jezeli ktos ci da w prawy
        policzek to nastaw lewy mu. Albo wypnij dupe. Co wolisz
      • Gość: kolde Re: oko za oko IP: *.mus.estpak.ee 24.02.04, 00:59
        taak zamknac rynek dla nich, ostatnio wlasnie znajomy bilder z sudbury mi
        mowil,ze przyjedzie dekorowac mieszkania w polsce(u nich recesja
        jest),wszystkie kelnerkiz uni tez przyjada do warszawy pracowac, bo u nich jest
        bezrobocie,zwali sie cala masa sprzataczek bez znajomosci.j.polskiego. Zamknac
        i juz!!!! odbiora nam prace!!!!
        a polacy do londynu, jesli umiesz prowadzic autobus to tylko tam!! jest deficyt.
        Dyrektorzy?? a co to u nas nie ma dyrektorow??? znajda sie , tylko zamknac
        dostep do naszego rynku pracy!!!!
    • Gość: panelram Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.byd.elnet.pl 23.02.04, 20:57
      nie widzę przyszłości w Polsce,więc chętnie wyjadę do GB choćby stawiali, nie
      wiem jakie przeszkody - tutaj pracuję uczciwie kilkanaście lat i nic z tego nie
      mam - tam przynajmniej zarobię przyzwoicie i moje dzieci będą żyły lepiej
      • Gość: Anticimex Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.telia.com 23.02.04, 21:08
        Ty co tak ciezko w Polsce pracowales. A na glosowaniu kiedys byles?

Jeden taki to lecial obok roweru i pytam go dlaczego nie wskoczysz i nie
        jedziesz. Cos Ty glupi? nie mam czsu, spieszy mi sie.

Przyszlosc tylko sobie zrobisz przyjacielu w Twojej ojczyznie. glosuj na
        dobrego prezydenta. ( nIe mnie oczywiscie)
      • Gość: JH Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.04, 21:27
        Wielka Brytania nie tworzy barier dla tych, którzy chcą pracować, tylko dla
        tych, którzy jedynie chcą od razu otrzymać świadczenia socjalne. Skoro to tak
        oburza tylu forumowiczów, i uważacie to za bariery, to świadczy to o tym, że
        Wielka Brytania ma rację.
    • Gość: starski Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.access.uk.tiscali.com 23.02.04, 21:16
      Niektore poprzednie glosy oburzenia wynikaja z nieznajomosci przedmiotu. Wielka
      Brytania nie zamyka swojego rynku pracy. Ogranicza natomiast dostep do
      swiadczen socjalnych. Jesli jestes solidnym pracownikiem, znasz podstawy
      angielskiego to na pewno znajdziesz prace. Wtedy bedziesz placil podatki i mial
      pieniadze, zeby wynajac sobie pokoj czy mieszkanie.Zanim otrzymasz panstwowa
      opieke zdrowotna stac cie bedzie na to aby oplacic sobie ubezpieczenie. Tak juz
      teraz wielu Polakow robi pracujac w oparciu o tzw. biznes wize. Problem polega
      na tym ,ze wielu obywateli polskich narodowosci romskiej (i z innych krajow
      Europy srodkowej) przyjezdzalo wylacznie po to aby wykorzystywac system pomocy
      socjalnej. Majac odpowiednio spreparowane dokumenty o rzekomych
      przesladowaniach w Polsce ubiegali sie o statucs azylanta politycznego.Prawie
      nikt z nich takiego statusu nie otrzymal ale procedura rozpatrywania wniosku
      trwala okolo dwa lata. W tym czasie dostawali zapomogi i mieszkania, ktore
      wynajmowali na wolnym rynku. Takie typowe pasozytnicze zycie. "I harmoszka gra"
      jak napisal "cygan" we wczesniejszej wypowiedzi, bo bardzo latwo zyje sie na
      cudzy koszt. Czy Wielka Brytania ma racje obawiajac sie darmozjadow? Ci ktorzy
      przyjada aby uczciwie pracowac na pewno nie maja sie czego obawiac.
    • Gość: Balthazar Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 23.02.04, 21:40
      Przestancie myslec, ze po przyjezdzie do ktoregos z krajow EU beda Was z
      usmiechem oczekiwac z ofertami w kantorach. Rzeczywistosc jest taka, ze nikt
      Was tutaj nie oczekuje i kazdy ma dosc tych kradziezy samochodow i wlaman do
      sklepow jubilerskich tak profesjonalnie przez Was dokonywanych.
      • Gość: oooo Obcokrajowiec , a jak dobrze pisze po polsku IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 23.02.04, 21:45
        Jakiej narodowosci jest Pan? Pan tak dobrze pisze po polsku o Nas Polakach.
        Cieszy fakt ze ucza Was jezyka polskiego. Jaki drugi jezyk obcy Pan zna?
        • Gość: ziomal Co nowego w Irlandii, ciotka? IP: 168.143.113.* 24.02.04, 00:24
          Co ty taka milkliwa i lagodna? Daj glos bo tu za miekko sie porobilo
      • ckdezerter Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków 24.02.04, 08:02
        Kradzieży dokonywanych przez Was?! A ty qrwo to kim niby jesteś.
      • Gość: mariunio Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.elisa.omakaista.fi 24.02.04, 10:06
        to juz teraz wiem, dlaczego tak sie dziwnie czuje: jestem poza granicami kraju
        13 lat i zamiasc krasc jak na Polaka przystalo to ja pracuje w tych wszystkich
        firmach, place podatki i ubezpieczenia i jak ten idiota robie kariere... Dzieki
        Baltazar, za otworzenie mi oczu! Teraz wiem, kim jestem i bede zyl lepsze
        zycie! Na poczatek opierdole petty cash (bedzie z 34 Eurosy) i moze jeszcze dam
        gosciowi ze sprzedazy w morde, bo to kawal chuja, choc nie Polak...
    • Gość: Obserwator Re: To nie donos, to obrona IP: *.sympatico.ca 23.02.04, 21:55
      Jezeli ktos oszukuje na rynku pracy to nie donosi tylko broni interesow
      pozostalych pracownikow.
      DONOS ma wymowe pejoratywna i odnosi sie do denuncjacji osoby dzialajacej w
      slusznej sprawie. W Polsce niektorym to jeszcze trudno zrozumiec, ale w sumie
      jestem optymista.
    • Gość: pawel Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.02.04, 22:04
      to strasznie smutne... (it is very sad!!!!) a gdzie wolny przeplyw ludzi,
      kapitalu itd??? a jezeli ktos pracuje przez siec i woli mieszkac w londynie?
      pic na wode to wszystko.
      • Gość: Obserwator Re: LEPIEJ POZNO NIZ WCALE... IP: *.sympatico.ca 23.02.04, 22:34
        Lepiej pozno niz wcale. Wolny przeplyw nalezy do wolnych ludzi. Byc moze wolisz
        mieszkac w Londynie, ale musi cie na to byc stac (no money, no candy). To moze
        smutne, ale ja jestem optymista, ze za pare lat i twoje marzenia sie spelnia.
      • Gość: Obserwator Re: SMUTNE, ALE PRAWDZIWE IP: *.sympatico.ca 23.02.04, 22:39
        No money, no candy. Jezeli chcesz mieszkac w Londynie bo jestes wolnym
        czlowiekiem i chcesz wolno przeplywac to trzeba miec na to "miedz".
      • Gość: kolde Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.mus.estpak.ee 24.02.04, 00:48
        z tego co pamietam, to bedzie mozna mieszkac w starych krajach unii.
        a jesli pracujesz przez siec?? kto to sprawdzi? nie znalazles pracy tam i nie
        zbierasz im miejsc pracy.Sek w tym zebys w tej sieci zarobil na siebie i
        rodzine
    • rolotomasi Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków 24.02.04, 00:11
      No Angole jednak ptrafią się zachować z klasą.Na tle tych Rzyczliwych Pszyjaciół
      jak na przykład Francuzy, nie tylko gadają o friendship ale nawet konkretni są.
      Next !
    • Gość: mar Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.mant.adsl.virgin.net 24.02.04, 02:22
      tu znajdziecie zasady zatrudnienia w UE dla polakow - news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/
      3513889.stm#top
      nie jest tak zle.

sciskam mar
      • Gość: mar Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.mant.adsl.virgin.net 24.02.04, 02:25
        sorry - news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/3513889.stm#top
    • Gość: Tol Warto zwrocic uwage na IP: *.icpnet.pl 24.02.04, 08:08
      taka rzecz, pomimo biernej postawy polskiego rzadu Wielka B. jednak zgadza sie
      na prace Polaków, w przeciwieństwie do bratnich krajów rządzonych przez
      socjalistów Niemiec i Francji. Jak dla mnie to tylko gest dobrej woli z ich
      strony a nie to że nas tam bardzo potrzebują.
      Szkoda że Polaczkowie którzy nigdy nie widzieli Anglika na żywo ciągle
      opowiadają jacy to ci angole zarozumiali
    • Gość: prezes Rzad PL powinien pozwac kraje zmieniajace zasady IP: *.pixs.philips.com 24.02.04, 09:09
      zatrudniania po referendum. Kraje kandydujace musialy zakonczyc negocjacje do
      szczytu w Kopenhadze. Podobnie powinno byc z krajami Unii. To skandal ze tak
      istotne sprawy zmienia sie po referandach w krajach kandydujacych. Pozew
      powinien dotyczyc tylko
      krajow ktore nie wiedziec czemu w miedzyczasie zmienily zdanie nt zatrudniania
      podludzi z krajow nowej Uniii B.
    • Gość: Vasilij Zanim spakujesz rzeczy i ruszysz w droge ... IP: 194.129.39.* 24.02.04, 09:40
      to wez pod uwage pare rzeczy:
      1. prace dostanie tylko ten kto dobrze mowi po angielsku. Oczywiscie mozna
      zatrudnic sie u polaka, ale nalezy liczyc sie z tym ze bedziesz pracowal na
      czarno, za okolo 30% wynagrodzenia, i mozna wyleciec z pracy z powodu zlego
      humoru szefa.
      2. nalezy byc lepszym niz konkurencja angielska. Kto majac do wyboru mozliwosc
      zatrudnienia kumpla lub obcego, nie wybierze kumpla ?
      3. zanim znajdziesz prace to musisz troche poszukac i tu pomieszkac. A to jest
      naprawde kosztowne.
      4. Polacy sa tutaj dobrze znani. Na dworcu Victoria Coach Station nawet czarna
      babcia klozetowa rozumie polski i wie ze nie nalezy spuszczac oka z talerzyka z
      monetami. Najczesciej uzywanym polskim slowem jest "ku..a". Jesli w telewizji
      pokazuja cos o Polakach, to zaraz pojawia sie "sciana placzu" - z ogloszeniami
      pracy i niechlujnie ubranymi mlodziencami poszukujacymi pracy.
      5. tylko polacy chodza/jezdza po Londynie w brudnych ubraniach roboczych
      6. jakikolwiek konflikt z prawem przekresla szanse na zatrudnienie.
      7. jak juz wyjedziesz, to trzymaj gebe na klodke gdy nie wiesz kto cie slucha.
      Czasami to wstyd mi mojego polskiego rodowodu gdy slucham takiego pieprzenia.

Powodzenia, i zdrowego rozsadku przy podejmowaniu decyzji.
    • Gość: I Sama mieszkam, pracuje i place podatki w UK IP: 57.67.16.* 24.02.04, 10:15
      i nie chcialabym, aby panstwo to przyjmowalo darmozjadow. Tak samo jak bym nie
      chciala, gdybym mieszkala w Polsce. W tej chwili w UK jest ponad 100 tys.
      uchodzcow, na ktorych utrzymanie musimy lozyc, natomiast edukacja, sluzba
      zdrowia i system emerytalny padaja. Dlatego zwiekszaja nam podatki - bledne
      kolo! Ostatnia rzecza, ktora to panstwo potrzebuje jest dodatkowa liczba
      darmozjadow, ktora trzeba utrzymywac. Brawo rzad UK, wreszcie podjal sensowna
      decyzje.
      • Gość: starski Re: Sama mieszkam, pracuje i place podatki w UK IP: *.access.uk.tiscali.com 24.02.04, 10:53
        "Za malo za pozno" - takie decyzje powinny byc podjete kilka lat temu aby nie
        dopuscic do tego, zeby tysiace darmozjadow, ktorzy nawet jednego dnia nie
        przepracowali-zylo na koszt placacych podatki.Rzad Brytyjski wprowadzil te
        ograniczenia, nie dlatego ,ze obawia sie konkurencji na rynku pracy. Roboty
        jest duzo, szacuje sie, ze rynek pracy w WLK.Brytani moze wchlonac jeszcze
        ok.1,5 mln. pracownikow "od hydraulikow do pediatrow". Problem -jak slusznie
        zauwazylas- polega na darmozjadach. Przed wprowadzeniem tych ograniczen, kazdy
        nowo przybyly moglby ubiegac sie np. o mieszkanie komunalne. A jesli ma wiele
        dzieci- tak jak w przpadku Romow- takie mieszkanie pewnie by otrzymal. Potem
        pokoje w takich mieszkaniach wynajmowane sa pracujacym Polakom. Ci na to sie
        godza, pomimo skandalicznych warunkow zamieszkania, bo tanio w porownaniu z
        legalnym wolnym rynkiem. Romowie po kilku latach uzywania takiego mieszkania
        maja prawo go wykupic ze znaczna znizka. Ok 70%. Czyli jesli mieszkanie
        kosztuje np. 120 tys funtow, to 70% od tej sumy jest zyskiem +plus zysk z
        wynajmu i swiadczen socjalnych. Nie pracujac nawet jednego dnia taka rodzina
        moze uskladac ponad 100 tys funtow. Ten schemat zostal "przecwiczony" gdy
        Romowie ubiegali sie o azyl polityczny. Wie nie jest to teoria. Niektore gazety
        podawaly, ze okolo kilkadziesiat tys Romow z Europy Wschodniej zaraz po
        przystapieniu ich krajow do Unii zamierza przyjechac do Wlk. Brytanii.
        Oczywiscie argumentacja Romow jest taka, ze w rodzinnych krajach sa
        przesladowani. Obecne ograniczenia, nikomu nie zabraniaja podjecia pracy. Wpis
        do rejestru bedzie czysta formalnoscia. Wiec prosze nie narzekac na na WLk.
        Brytanie, za to , ze wreszcie wprowadzila przepisy chroniacych tych co pracuja
        przed tymi, ktorzy chca zyc na ich koszt. Nie narzekajcie tez na
        samych "Angoli" bo to w wiekszosci bardzo fajni i uczciwi ludzie. Zycze tym,
        ktorzy beda szukali pracy aby wlasnie znalezli ja u "Angola". Przyjedziecie
        zrozumiecie.Powodzenia.
        • Gość: I Re: Sama mieszkam, pracuje i place podatki w UK IP: 57.67.16.* 24.02.04, 12:15
          Wiekszosc opinii publicznej oraz prasa brukowa jest tutaj za calkowitym zakazem
          pracy dla nowych czlonkow EU. Irytuje mnie sposob w jaki temat jest
          eksploatowany w mediach. Przez ostatnie 3 dni wiadomosci sa pelne Polakow,
          ktorzy pracuja tutaj za 1/3 tego co Brytyjczycy, gdyz jak sami mowia tutaj w
          ciagu tygodnia moga zarobic tyle ile w Polsce przez 2 miesiace. Nikt nie jest
          zaiteresowany krajem, jego historia i kultura. Budzi to wszystko bardzo
          negatywne nastroje wsrod Brytyjczykow. Sama to widze po ludziach u mnie w
          pracy, ktorzy sa przekonani, ze wiekszosc ludzi przybedzie tutaj aby dostac
          zasilek i mieszkanie, gdyz tutaj zyje sie lepiej.
    • szpati Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków 24.02.04, 10:24
      Jawna dyskryminacja, taka sama jak w Niemczech
      Polak to nie poszukiwany w Wielkiej Brytanii
      specialista
      ale ktos kto moze przyjechac po socjal
      warto sie zastanowic nad tym, ze przeniesie sie takiego Polaka
      z rodzina na zachod kosztuje.....
      wiec moze lepiej zastanowic sie jak zmiejszyc bezrobocie na naszym rynku
      i sprecoyzowac warunki ztrudnienia obcokrajowcow?????
    • Gość: simmo nie tylko dla Polakow! IP: *.ergo-communications.com 24.02.04, 10:29
      Rozwiazanie jest ok, przynajmniej biedacy-cwaniacy nie beda mieli czego w
      Anglii szukac a polscy alkoholicy predzej zdechna niz dostana rente.
    • Gość: mee... Re: OSTATNI GASI SWIATLO... IP: *.proxy.aol.com 24.02.04, 13:26
      ...z niecierpliwoscia czekam co po fiveoklakach wymysla zabojady lub
      makaroniarze...co sie stalo z lwem europy...polska pada na naszych
      oczach...wszystko sprzedane a na koniec kop i sluzba na wygnaniu...
    • Gość: STATYSTA Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: 62.77.180.* 24.02.04, 13:52
      PROPONUJE ZROBIC POWSZECHNE LICZENIE ILE LUDZI TAK NAPRAWDE JEDZIE DO UK MAM NA
      MYSLI NOWYCH BO WSZYSCY ROBIA TAKIE HALO ZE POLACY ZALEJA TEN KRAJ MAM NA MYSLI
      NOWYCH KTORZY JESZCZE NIE BYLI W ANGLII WPISZ SIE JESLI JEDZIESZ NO I GDZIE
      ANGLIA CZY IRLANDIA
      • Gość: JOHN Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: 62.77.180.* 24.02.04, 13:55
        JA JADE DO SZKOCJI TAM JEST DUZO PRACY
    • Gość: ewula Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.ipt.aol.com 24.02.04, 16:14
      oczywiiscie ze jest to logiczne!!!!!sama pracuje w UK place podatki itd i nie
      chcialabym utrzymywac zadnego darmozjada liczacego na niezly zasilek i
      mieszkanie za nic.zasada jest prosta jak sobie zapracujesz tak masz a tu nie
      brakuje pracy, przy czy dodam ze za te sama stawke co anglicy. no comments....
    • Gość: ewula a co w przypadku tych co juz tutaj legalnie pracuj IP: *.ipt.aol.com 24.02.04, 16:19
      a co w przypadku tych co w UK juz legalnie pracuja?ktos moze wie?
      • Gość: Andrzej Re: a co w przypadku tych co juz tutaj legalnie p IP: *.acn.waw.pl 24.02.04, 18:57
        Jeśli pracujesz co najmniej rok, możesz otrzymać niektóre benefity, np.
        kuroniówkę (jobseeker's allowance) albo income support.

Jeżeli pracuejesz i płacisz podatki i ubezpieczenie, możesz od razu ubiegać się
        o leczenie z panstwowej opieki zdrowotnej, council tax benefit, housing benefit,
        homelessness assistance, child benefit, working tax credit, child tax credit i
        state pension credit.
    • Gość: Iwona Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: *.bilk.ac.uk 24.02.04, 19:10
      Wlasnie mieszkam od 8 miesiecy w Wielkiej Brytanii i pracuje za darmo jako
      wolontariuszka Unii Europejskiej i powiem szczerze, ze to co zrobila Wielka
      Brytania i cala Unia jest przejawem oszustwa. Czuje sie oszukana, gdyz
      obiecywano nam i tak niewiele po wejsciu do Unii a w konsekwencji jeszcze wiele
      za to zaplacimy. Wstydze sie ze bylam zwolenniczka przystapienia do UE gdyz
      teraz latwo jest zauwazyc ze ludzi traktue sie roznymi kategoriami. Nie wstydze
      sie, ze jestem Polka ale roznic pomiedzy moimi prawami a prawami moich
      znajomych z innych krajow UE jest ogromna. Mam dosyc klamstwa i traktowania
      wiecznie przez pryzmat narodowosci. Ktos powinien poniesc za to
      odpowiedzialnosc ze obietnice i zapewnienia zmienia sie na 67 dni od wejscia do
      UE. Czy ktos bieze pod uwage ze te decyzje maja wplyw na ludzi, ktorzy
      planowali legalny i uczciwy pobyt. Ponownie dowiedzono ze uczciwosc nie poplaca.
    • Gość: xy Re: Brytyjczycy precyzują zasady pracy Polaków IP: 157.25.128.* 25.02.04, 12:53
      To straszne, że trzeba jechać za chlebem bo nie mamy go w naszym własnym kraju.
      Ciekawe jest to, że u nas zasiłek dla bezrobotnych można otrzymać przez pół
      roku, a co dalej po pół roku. Jak się to ma do rzczywistości do trzynastek i
      nagród w ministerstwach, gdzie płaci się nie wiadomo za co.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka