stara_swinia_nowynick czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja owszem 24.05.10, 23:14 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_on-line Re: czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja ow 25.05.10, 00:37 stara_swinia_nowynick napisał: czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja owszem ;-) gienialny??? pogratulować gieniuszu ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja ow 25.05.10, 02:59 bez Ciebie spiegelmann'ie, od szlifowania amsterdamskich czy antwerpskich diamentów i polskich charakterów , Polska nie byłaby Polską, zaś GW+www.gazeta.pl, awangardą wolnej myśli europejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: genialni Polacy, a najgenialniejsi Slazacy 25.05.10, 09:12 Popatrzcie ili laureatow Nobla, pisarzy, artystow maja Slazacy: Writers, poets and playwrights like Andreas Gryphius, Martin Opitz, Fürst von Pückler-Muskau, Carl Hauptmann, Gerhart Hauptmann (Nobel Prize in Literature, 1912), Joseph Freiherr von Eichendorff, Gustav Freytag Members of the German Resistance such as Peter Graf Yorck von Wartenburg, Helmuth James Graf von Moltke, Military officers such as Manfred von Richthofen, Erwin von Witzleben Painters like Adolph von Menzel Philosophers like Jakob Böhme Actors like Dieter Hildebrandt, Victor de Kowa, Ludwig M. Lommel, Wolfgang Neuss, Willy Fritsch, Hanna Schygulla, Georg Thomalla Politicians like Paul Löbe (SPD), Klaus Töpfer (CDU), Manfred Kanther (CDU), Ferdinand Lassalle, Erich Mende (FDP) Scientists like Hans G. Dehmelt (Nobel Prize in Physics, 1989), Paul Ehrlich (Nobel Prize in Medicine, 1908), Friedrich Bergius (Nobel Prize in Chemistry, 1931), Max Born (Nobel Prize in Physics, 1954), Fritz Haber (Nobel Prize in Chemistry, 1918), Reinhard Selten (Nobel Memorial Prize in Economic Sciences, 1994), Konrad Bloch (Nobel Prize in Medicine, 1964), Bernhard Grzimek, Johannes Winkler, Maria Goeppert-Mayer (Nobel Prize in Physics, 1963), Kurt Alder (Nobel Prize in Chemistry, 1950), Otto Stern (Nobel Prize in Physics, 1943) Builder and architects like Carl Gotthard Langhans Musicians like Katja Ebstein, Roy Etzel, Michael Jary Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: genialni Polacy, a najgenialniejsi Slazacy 25.05.10, 10:42 A co Polacy maja z tymi Niemcami ze Slaska wspolnego? Tylko to, ze mieszkaja na tych samych ziemiach i chodza po tych samych ulicach. To byli tak samo "rodacy" dzisiejszych Wroclawian jak Kant jest "rodakiem" mieszkancow Kaliningradu, a Fahrenheit dla wspolczesnych slowianskich mieszkancow Gdanska. Wlosi sa za to podobno najprzystojniejsi a Brazylijki najladniejsze. I od razu rzucaja sie kazdemu w oczy, kto wejdzie do tramwaju w przeciwienstwie do "jajoglowych" noblistow ("egg head") siedzacych gdzies z boku i zaczytanych. My Polacy mozemy byc jednak dumni z faktu, ze: "Najwiecej witaminy maja polskie dziewczyny." Nalezy sie cieszyc z tego co sie ma, ze swoich wlasnych mocnych stron, a nie szukac nie wiadomo czego - wiedza profesora Uniwersytetu Jagielonskiego nie przejdzie na kogos, kto sie o niego otrze ubraniem w zatloczonym autobusie. "Za jeden usmiech oddal bym Chicago, Paryz, Krym". Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: genialni Polacy, a najgenialniejsi Slazacy 25.05.10, 14:28 misterpee napisała: Popatrzcie ili laureatow Nobla, pisarzy, artystow maja Slazacy: Writers, poets and playwrights like Andreas Gryphius, Martin Opitz, Fürst von Pückler-Muskau, Carl Hauptmann, Gerhart Hauptmann (Nobel Prize in Literature, 1912), Joseph Freiherr von Eichendorff, Gustav Freytag Members of the German Resistance such as Peter Graf Yorck von Wartenburg, Helmuth James Graf von Moltke, Military officers such as Manfred von Richthofen, Erwin von Witzleben Painters like Adolph von Menzel Philosophers like Jakob Böhme Actors like Dieter Hildebrandt, Victor de Kowa, Ludwig M. Lommel, Wolfgang Neuss, Willy Fritsch, Hanna Schygulla, Georg Thomalla Politicians like Paul Löbe (SPD), Klaus Töpfer (CDU), Manfred Kanther (CDU), Ferdinand Lassalle, Erich Mende (FDP) Scientists like Hans G. Dehmelt (Nobel Prize in Physics, 1989), Paul Ehrlich (Nobel Prize in Medicine, 1908), Friedrich Bergius (Nobel Prize in Chemistry, 1931), Max Born (Nobel Prize in Physics, 1954), Fritz Haber (Nobel Prize in Chemistry, 1918), Reinhard Selten (Nobel Memorial Prize in Economic Sciences, 1994), Konrad Bloch (Nobel Prize in Medicine, 1964), Bernhard Grzimek, Johannes Winkler, Maria Goeppert-Mayer (Nobel Prize in Physics, 1963), Kurt Alder (Nobel Prize in Chemistry, 1950), Otto Stern (Nobel Prize in Physics, 1943) Builder and architects like Carl Gotthard Langhans Musicians like Katja Ebstein, Roy Etzel, Michael Jary Większość z tych osób to Żydzi. Żydzi to genialny naród a nie Niemcy! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Europa kontynentalna Niemcami i Zydami stała 25.05.10, 23:35 NIE większość a ca połowa. I na tym polega klincz między Niemcami a Zydami. I jedni i drudzy wiedzą, kim byli dla Europy czy nawet świata i po dziś dzień tkwią w niesamowitym uścisku. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick Re: czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja ow 25.05.10, 10:33 el_matador9 napisał: > bez Ciebie spiegelmann'ie, od szlifowania amsterdamskich czy > antwerpskich diamentów bruk czy diamenty jeden chuj > i polskich charakterów , Polska nie byłaby > Polską, zdecydowanie ;D > zaś GW+www.gazeta.pl, awangardą wolnej myśli europejskiej... słowem jestem EUgeniuszem? Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja ow 25.05.10, 13:34 Witaj S_s! Kiedy nas odwiedzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick Re: czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja ow 25.05.10, 16:50 darekvtb napisał: > Witaj S_s! > Kiedy nas odwiedzisz? psssssst przeca mam juz nowy nick żeby nikt nie pomyslal, zem jakas świnia ;D co do fizycznej podroży sprawa się komplikuje tutaj mam dużo roboty ze skutecznym osłabianiem gospodarczym Israela w pieprzonym realu ;D ale jak to mówią Sybiracy: where there's a will there's a way a kolega jak przeżył ten miesiączek samotności bez swini? nowe Tatarki zapraszałeś do Polski na tatara ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja ow 27.05.10, 10:15 Ja latalem nad Moze Czarne, a Lila jest teraz w Barcelonie. Kolega proponowal mi spedzic urlop w Turcji (Egipt juz za goracy, a w Antalii mnostwo mlodych, opalonych Rosjanek..). Ale jako ortodoksyjny Polak-Katolik zmuszony bylem odmowic. Teraz on, zeby mnie wk..ic, przysyla MMS-y ze zdjeciami rosyjskich dziewczyn w topless na tureckich plazach.. :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick Re: czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja ow 31.05.10, 13:48 darekvtb napisał: > Ja latalem nad Moze Czarne, a Lila jest teraz w Barcelonie. Kolega > proponowal mi spedzic urlop w Turcji (Egipt juz za goracy, a w > Antalii mnostwo mlodych, opalonych Rosjanek..). podobno opalają się w bikini jak latynoski to prawda? uuuuuu > Ale jako ortodoksyjny Polak-Katolik zmuszony bylem odmowic. Teraz on, zeby mnie wk..ic, przysyla MMS-y ze zdjeciami rosyjskich dziewczyn w topless na tureckich plazach.. :-((( > powiedz mu, ze jest cienias niech przesle zdjęcie botomless ;D Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja ow 31.05.10, 15:04 Juz wrocil. Tym razem urlop spedzil z dziewczyna z Minska. Z pochodzenia - Polka. Pokazal zdjecia. Hmm.. ja tam wole blondynki.. P.S, Lila wrocila z Barcelony. Jutro beda zdjecia! Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick Re: czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja ow 06.06.10, 11:56 darekvtb napisał: > Juz wrocil. Tym razem urlop spedzil z dziewczyna z Minska. Z > pochodzenia - Polka. Pokazal zdjecia. Hmm.. ja tam wole blondynki.. takie jak Lila ;D > P.S, > Lila wrocila z Barcelony. Jutro beda zdjecia! ej dopiero doczytałem ;-) dawaj - szczególnie jeśli ma slady po opalaniu się w bikini ;D Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: czy naród to nie wiem ale jednostki jak ja ow 07.06.10, 14:57 Powiedziala ze dzisiaj wystawila zdjecia "vkontaktie" Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Polacy narod gienialny 25.05.10, 11:02 jako ze "wydal" tak znamienita i wplywowa postac majaca POLSKIE korzenie jak Z. Brzezinski. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Botokudzi - plemie genialne 25.05.10, 12:21 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ "Botokudzi w Brazylji Ze wszystkich dzikich ludów na ziemi najzręczniejszemi i najzdolniejszemi są bez wątpienia brazylijscy Botokudzi, i nikt pewnie równac sie nie moze z Botokudem zbrojnym w łuk, strzaly i wór z kamieniami. Próby najwiekszej siły i zręcznosci są dla nich igraszką. I tak: wypuszczają oni z łuku strzałę tak wysoko, ze całkiem znika z oczów, a po niejakim czasie spada znowu na toż samo miejsce, z którego wyszła. Botokudzi chodzą zupełnie nago, barwę skóry mają ciemno-miedzianą, włosy długie i lsniace; konce uszów długie, przedziurawione i zatknięte kawałkami drzewa, dostają im prawie do ramion; w dolna wargę, także przedziurawioną, zakładają pierscien z twardego drzewa, który czesto zwisa az pod brodę. Zamieszkują niezmierne lasy i puszcze Brazylji. Te im dostarczają w obfitosci pożywienia, pod drzewami zas mają przytulek nocny. Na nocleg rozkładają sie naokoło nanieconego ognia. Wtedy kobiety zdejmują z pleców dzieci, i gotują w kotłach strawę z upolowanej zwierzyny. Wszyscy jedzą razem, a potym kładą sie spac i rano wstawszy, spędzają dzien tak, jak i poprzedni, bez wielkich potrzeb i zachodów. Dziki zwierz brazylijskich puszcz, przybliżywszy się do Botokuda na sto krokow, już jest jego zdobyczą. W mgnieniu oka podwójny jego łuk jest napiety i z szybkoscią błyskawicy wypuszczony kamien trafia swoja ofiare mocno i niechybnie. O ile jednak Botokudzi przechodzą wszystkich innych dzikich zręcznoscią i siłą fizyczną, o tyle niżej stoja od najdzikszych, jakie sa gdziekolwiek ludów, w uobyczajeniu i pojęciach moralnych. Nie znają oni żadnych uczuc wzajemnego przywiazania i pokrewienstwa: miłosc rodzinna, ojcowska, macierzynska, braterska, u nich nie istnieje, a przywiazane do nich obowiazki konczą sie prędko. W parę lat po urodzeniu wyciagają i przekłówają dziecku uszy i dolna warge, i zakładają w nie kawałki drzewa, a potym dziecku, kiedy już może chodzic, dają łuk, strzały i kamienie, ukazują pole i powiadają: <<Szukaj sobie pożywienia i zwalczaj każdą istote żyjącą, która zechce ci stawic opór>>." Umarłych nikt nie żałuje, nie płacze i nie wspomina." (z zapisek niemieckiego wedrowca, tlum. St. Stroynowskiego. "Wypisy gieograficzne", Warszawa 1907) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Odpowiedz Link Zgłoś
truth_defender Polacy odkryli zycie w Tamizie 25.05.10, 20:02 Sensacja – w Tamizie jest zycie po raz pierwszy od zakonczenia 2 wojny swiatowej! Kilku glodnych gastarbeiterow z Polski zlowilo i skonsumowalo ryby z tej rzeki. Jakis inny dokonal sztuki zeby sie zabic szokiem elektrycznym siusiajac na szyny. Nie wiedziaj ze szyny w Zjednoczonym Krolestwie przewodza prad … W USA stworzylismy nowy genre literacki – Polish jokes. UE jeszcze do disiaj nie pozbierala sie ze smiechu po odzywce Ka (czynski)spara Hausera, ze polsce nalezy sie wiecej glosow w Unii, bo gdyby nie straty wojennne to mialaby 60 milionow mieszkancow … Tak na powaznie, to wskazalbym na dar do autoironii i czarnego humoru jako nasze cechy pozytywne, oczywiscie nie obejmuje to ponurych bogoojczyznianych… Pierwszy Kieslowski to naprawde rarytas... www.youtube.com/watch?v=e21Y7cOBHO8 www.youtube.com/watch?v=F9HRS3pjbfY Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Polacy narod gienialny 25.05.10, 22:40 1nsk.ru/news/novosibirsk/28570.html Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 nie jestem zlosliwy 25.05.10, 23:05 ale tylko Polacy sa dumni z swych porazek... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Polacy - narod podwójnie genialny 25.05.10, 23:31 Naturalnie, że Polacy to geniusze, jeśli miarą geniuszu jest to, że nie jest rozpoznany. W polskim przypadku geniusz jet podwójny: nie dość, że polscy geniusze nie są prorokami we własnym kraju (co dość normalne, taki los geniusza), to nie są nimi też i zagranicą, a to już polski, szczególny podwójny sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick eva co się znowu czepiasz? 25.05.10, 23:53 Balcerowicza ;D Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: eva co się znowu czepiasz? 26.05.10, 00:13 Jestem z natury wredna i przewrotna. Czepiam się, inaczej nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick Re: eva co się znowu czepiasz? 31.05.10, 13:49 eva15 napisała: > Jestem z natury wredna i przewrotna. no sam nie wiem co powiedzieć ale damie się nie zaprzecza prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo jak bardzo sa genialni widac 26.05.10, 00:11 wlasnie na euronewsie. Chyba caly lodowiec stopil sie na Polske, ktora od 80-tych lat "usilnie" reguluje rzeki i dba o waly p/powodziowe sluchajac przy tym rad hydrologow. kapusta nie urosnie. bigosu nie bedzie. chyba, ze Ruskie kapuche zapodadza. a ludzie zamierzaja glosowac na autorow tych sykcesow. Pan Bog dal Polakom chyba "wolna reke". Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: jak bardzo sa genialni widac 26.05.10, 00:48 Widać Pan Bóg złośliwy jak Bismarck i Curchill... Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: jak bardzo sa genialni widac 27.05.10, 21:07 Heheheee!!! No Ty to naprawde zlosliwa jestes. eva15 napisała: > Widać Pan Bóg złośliwy jak Bismarck i Curchill... Choc teraz takie czasy, ze zdrowo myslacych za zlosliwych biora. Bartoszewski pewnie i na ten temat mialby jakas teorie. :)D! Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Niemcy czy Zydzi? 26.05.10, 00:56 przyjacielameryki napisal: >Większość z tych osób to Żydzi. Żydzi to genialny naród a nie >Niemcy! Mozliwe, ale Niemcom tez oddajmy honor. W koncu to scisla czolowka swiatowa. To Niemcy wymyslili: - silnik spalinowy - silnik elektryczny - silnik odrzutowy Ale podobno procent noblistow niemieckich pochodzenia zydowskiego (30%?) byl znacznie wiekszy niz procent ludnosci zydowskiej w Niemczech. Swiadczy to o tym, ze Zydzi sa nie mniej genialni od Niemcow. W roku 2009 statystyka Noblistow wedlug panstw, miala sie nastepujaco. tnij.org/noblisci USA - 305 Wlk. Brytania - 106 Niemcy - 79 Francja - 55 Szwecja - 31 Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niemcy czy Zydzi? 26.05.10, 01:11 de_oakville napisał: > Ale podobno procent noblistow niemieckich pochodzenia zydowskiego > (30%?) byl znacznie wiekszy niz procent ludnosci zydowskiej w > Niemczech. Swiadczy to o tym, ze Zydzi sa nie mniej genialni od > Niemcow. Niekoniecznie, po prostu duży % żydowskiej społeczności mógł być zasymilowany lub z innych względów (podobnie jak w Polsce) nie przyznawał się oficjalnie do własnego pochodzenia. Cóż, każdy chce żyć i robić jakąś swoją karierę... Tak było zwłaszcza wówczas, gdy Zydzi nie mieli swego chroniącego ich państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niemcy czy Zydzi? 26.05.10, 01:17 Innymin słowy - Zydów mogło być w społeczności niemieckiej znacznie więcej niż oficjalne dane. I pewnie tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Niemcy czy Zydzi? 26.05.10, 06:40 zydzi maja polske i niemcow w nosie, mamy swoje panstwo na okolo barabrycznych arabaow, gdzie oni a gdzie my Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Niemcy czy Zydzi? 26.05.10, 17:55 polani napisał: > zydzi maja polske i niemcow w nosie, mamy swoje panstwo na okolo > barabrycznych arabaow, gdzie oni a gdzie my Polani znowu chrzanisz! Kochasz Polskę i Polki ale to normalne, przyznaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Niemcy czy Zydzi? 26.05.10, 06:39 c o klepisz, america don`t be afraid Israel behinds you Polska niema zydow i wygloda jak III swiat Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niemcy czy Zydzi? 26.05.10, 11:36 polani napisał: > c o klepisz, america don`t be afraid Israel behinds you > Polska niema zydow i wygloda jak III swiat Palestyna ma pełno Zydów i zobacz jak wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k palestyna? 26.05.10, 12:56 Umowmy sie ze slowo palewstyna uzywaj wspolczesnie tylko Arabowie. My tu w JEWROPIE i JAMERYCE uzywamy terminu Izrael, a palestyna tylko do terenow nie badecych konstytucyjnie czescia Izraela. A tam Zydow jest niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Niemcy czy Zydzi? 26.05.10, 18:03 Wyglada doskonale ... praktycznie jedyne cywilizowane panstwo w regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Polacy narod gienialny 26.05.10, 06:36 wydzialem na powoedzie, niema wali :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
truth_defender Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 26.05.10, 08:13 Wszystkie nacje maja diaspore jako wspolny los i jednoczesnie sa one ze soba zintegrowane. Odnosnie sukcesow etnicznych jednostek z tych spolecznosci to etniczni Polacy odstaja na minus. O niemcach zostalo juz wszystko powiedziane. Osoby definiujace sie same jako Zydzi osiagaja wiekszy sukces w swoich srodowiskach poniewaz w sredniowieczu zabrononiono im dzialalnosci rolniczej i rzemieslniczej, w wyniku czego zaczali uprawiac finanse, medycyne, naukowosc itp. Poza tym jako "wyalienowani" i dyskryminowani szukali samospelnienia w sztuce i kulturze. Sa nawet w obiegu teorie/spekulacje o pozytywnej selekcji genetycnej Zydów, którzy podawali dalej swoje zdolnosci w b. ograniczonej populacji. Zdolnosci, dzieki ktorym przetrwali w twardej konkurencji. "Ashkenzy gene" - powtarzam sa to teorie. Nie moje zdanie. Natomiast jest to moje absolutne przekonanie, ze jezeli juz sie by chcialo prowadzic jakas racjonalnie podbudowano dyskusje o etnicznych uzdolnionych populacjach, to na szczycie byliby Szwedzi, Japonczycy i wlasnie Zydzi. Moze z czasem otworze watek na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 27.05.10, 00:00 > Sa nawet w obiegu teorie/spekulacje o pozytywnej selekcji genetycnej > Zydów, którzy podawali dalej swoje zdolnosci w b. ograniczonej > populacji. masz na mysli holokaust? Tam nazisci wycieli biedote w pien, pozbyli sie niewyksztalconych wyzbytych wszelkich zdolnosci Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 27.05.10, 07:37 NMasz racje zamordowali europejskich zydow i zostawili arabskich zydow i znimi musielismy wybudowac Erec Israel, ale tym para polskich zydow jak Dawid Ben gurion I menahem Begin udalo nam sie stworzyc Panstwo Zydowskie z arabstwo na okolo zastraszcza i prowadzi wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 27.05.10, 20:30 polani napisał: > NMasz racje zamordowali europejskich zydow i zostawili arabskich > zydow i znimi musielismy wybudowac Erec Israel, ale tym para > polskich zydow jak Dawid Ben gurion I menahem Begin udalo nam sie > stworzyc Panstwo Zydowskie z arabstwo na okolo zastraszcza i > prowadzi wojny. No widzisz, to Polacy stworzyli Izrael a psioczysz na nich. Najważniejsi Izraelczycy - budowniczowie Izraela mieszkali, żyli i kształcili się w Polsce. To są również nasi bohaterowie i przyjaciele. Było trochę nieporozumień ale więcej było dobra. Przestań psioczyć!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 28.05.10, 11:42 w tym punktu zgadzam sie, mielismy emigrcje Grabskiego w 1924 i Gomulkowa w 1968, dzieki wam Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 30.05.10, 18:28 polani napisał: > w tym punktu zgadzam sie, mielismy emigrcje Grabskiego w 1924 i > Gomulkowa w 1968, dzieki wam Tak, to była zbrodnia, Żydom wyrządzono olbrzymia krzywdę . Wstydzimy się, ale to zrobili(1968) komuniści a Polska nie była wolnym krajem. Wszystko zaczęło się po 1989 r. Od tej daty trzeba na nowo liczyć, odmierzać i patrzeć na stosunki polsko-żydowskie które są obecnie b.dobre. Widziałeś w Krakowie dni kultury żydowskiej na przełomie czerwca i lipca każdego roku?(największe takie święto żydowskie poza Izraelem), zresztą fantastyczne. Kultura żydowska odradza się w Polsce niezwykle intensywnie i jest b. duże zainteresowanie społeczne i to jest obecnie najważniejsze!!!!! Polska i Polacy oraz Izrael i Żydzi to bliskie sobie kraje i ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
truth_defender Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 27.05.10, 08:03 tia666 napisał: "masz na mysli holokaust? Tam nazisci wycieli biedote w pien, pozbyli sie niewyksztalconych wyzbytych wszelkich zdolnosci Zydow." Co mam na mysli napisalem wyraznie w moim poprzednim wpisie. Odnosnie kontynuacji zdolnosci Zydów Ashkenazim,czyli z obszaru Niemiec, to rzeczywiscie zgadza sie, ze nie zostala ona zniszczona w Holocauscie. W jakiej ilosci dokladnie, to byloby interesujaco zapoznac sie z godnymi zaufania zrodlami. Z moich odwiedzin muzeum zydowskiego w Berlinie pamietam, ze na terenie Rzeszy bylo 400 000 Obywateli zydowskiego pochodzenia. Wiekszosci udalo sie opuscic Rzesze przed "Entgültige Lösung" i osiasc przede wszystkim w USA gdzie zyje ok. 5,5 miliona Ashkenazim. Jest to moje zrozumienie hist. ze to Ashkenazim z Eur srodk. budowalo panstwo Israel. Czytalem kiedys w gazecie amerykanskiej ze Menahem Begin i Golda Meir rozmawiali ze soboa po polsku. ALe jest to byc moze tylko anegdota. Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 28.05.10, 11:47 Dzieki ci z pozytywna opnie Moze Menahem Begin mowil popolsku z Icchak Szamirem (oba studiowali Parwo w wa-wie)Simha Erlich i innych Stara Garda Likudska ,Golda Meir mowila czysto po angielsku Odpowiedz Link Zgłoś
truth_defender Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 28.05.10, 21:16 polani napisał: "Dzieki ci z pozytywna opnie > Moze Menahem Begin mowil popolsku z Icchak Szamirem (oba studiowali Parwo w wa-wie)Simha Erlich i innych Stara Garda Likudska ,Golda Meir mowila czysto po angielsku" Cala przyjemnosc po mojej stronie. Szybciutko odswiezylem moje troche przestazale wiadomosci o Theodorze Herzlu z 2 bezirku w Wiedniu, jego zyciu poswieconemu utworzeniu panstwa Izrael, negocjacje z cesarzem Wilhelmem, Sultanem Osmanow, ktorzy posiadali w tym czasie Jerozolime, podziwem tegoz Herzla i calej spolecznosci zydowskiej dla Niemcow, pózniej imigracje entuzjastycznych mlodych zydow z Polski i Rosji do protektoratu brytyjskiego itd. Fascynujaca historia! Spotykalem wielu Izraelczykow turystów ale z naturalnych wzgledów nie rozmawialismy tam tak duzo o polityce, gdy pod reka bylo piwko, plaza i dobre zarcie :) Gdy mowilem ze jestem Polakiem a moja towarzyszka Niemka, przyjmowali to zupelnie neutralnie, mielismy super komitywe. Jedna Izraelka miala dziadkow z Polski, ale ona sama oczywiscie nie mowila po polsku. Ogladalem film "München" zakladnikach w olimpiadzie w Monachium, i pozniej zemsty mosadu. Sadze ze to byl objektywny film oparty na faktach. Shalom Israel Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 30.05.10, 15:17 Dzieki ci przyjacielu, kazdy 6 izraelczyko ma korzenie polskie albo kresowe. Alija zaczela w 1882 przed Alteneueland Herzela w tych czasie rzadzili osmani w Erecu ta ziemie wyglodala jako pustynia brod smord choroby malaraia, proponuje ksiaszeke Marka Twain odwiedzil Erec Israel w 1842 Ruch syjony urdozil sie w Kongresie Katowckim kolo 1870 !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
truth_defender Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 30.05.10, 19:14 Dziekuje za inspiracje i propozycje do czytania. Od razu w tygodniu zaczne szukac w bibliotece. Mnie sprawia czytanie ksiazek duzo wieksza przyjemnosc niz Internet:) Te historyczne fakty o losie Zydów i ich obudzenia narodowego w Polsce i na kresach sa mi malo znane. Najwyszszy czas zeby to naprawic Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 31.05.10, 11:45 polani napisał: > Dzieki ci przyjacielu, kazdy 6 izraelczyko ma korzenie polskie albo > kresowe. > Alija zaczela w 1882 przed Alteneueland Herzela w tych czasie > rzadzili osmani w Erecu ta ziemie wyglodala jako pustynia > brod smord choroby malaraia, proponuje ksiaszeke Marka Twain > odwiedzil Erec Israel w 1842 > Ruch syjony urdozil sie w Kongresie Katowckim kolo 1870 > !!!! Było wiele zła ale teraz są dobre warunki dla pogłębiania przyjażni polsko-żydowskiej(we wszystkich kontekstach), mamy wiele wspólnego w tym wiele wspólnej historii - około 1000 lat(nie tylko II w.ś i okres przedwojenny i powojenny). Oczywiście zdarzają się w Polsce przypadki antysemityzmu ale są one absolutnie marginalne(np. ugrupowania polityczne które posługiwały się retoryką antysemicką uzyskiwały w wyborach - 0,3-07% głosów a obecnie juz ich nie ma).Edukacja Polaków o historii i prawdzie stosunków polsko-żydowskich zaczęła sie dopiero po 1989 r. i chociaż czasami jest to trudna prawda(Polak to przecież tylko bohater - tak było w komunistyczne3j propagandzie) to jednak stopniowo przyswajalna. Idzie ku dobremu i to zdecydowanie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 29.05.10, 00:25 > Co mam na mysli napisalem wyraznie w moim poprzednim wpisie. kij ma przynajmniej dwa konce i jednym z nich jest unicestwienie biedoty zydowskiej ze wschodniej Europy, co w tym przypadku bylo na reke syjonistom - podstawowy argument w dazeniu do powstania Izraela po 45, rozwiazanie problemu z ubostwem w diasporze i pozniejsze dywidendy - sukces goni sukces > Czytalem kiedys w gazecie amerykanskiej ze > Menahem Begin i Golda Meir rozmawiali ze soboa po polsku. Przed wojna Polska najbardziej wspierala syjonistow finansowo/militarnie i rownierz po wojnie do lat 50 szkolila syjonistycznych terorystow Odpowiedz Link Zgłoś
truth_defender Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 29.05.10, 09:02 tia666 napisał: Co mam na mysli napisalem wyraznie w moim poprzednim wpisie. kij ma przynajmniej dwa konce i jednym z nich jest unicestwienie biedoty zydowskiej ze wschodniej Europy, co w tym przypadku bylo na reke syjonistom - podstawowy argument w dazeniu do powstania Izraela po 45, rozwiazanie problemu z ubostwem w diasporze i pozniejsze dywidendy - sukces goni sukces" No wiec pozytywna selekcja genetyczna wsrod Zydów srodkowoeur. zostala podtrzymana przez obozy zaglady? Jest to tez punkt widzenia. Moja humorystyczna strona juz widzi podekscytowanych "dziejowych spiskowców" z teoriami ze,przemyslni Zydowscy szpiedzy „spiochy”, prawdziwi spadkobiercy Khasarow i egzekutorzy „the Sion Protocols” podminowaly ruch nazistowski, podpuscili do „Ustaw norymberskich” aby raz na zawsze pozbyc sie tej biedoty ze sztetlów ... Köstlich, jak mowia niemcy "Przed wojna Polska najbardziej wspierala syjonistow finansowo/militarnie i rownierz po wojnie do lat 50 szkolila syjonistycznych terorystow " No i dobrze. Polska dzieli z narodem zydowskim dziejowy los. Czyli do lat 50-tych bylismy jeszcze w stanie wyszkolic kogos? Ach to byly czasy ... Lezka sie w oku kreci. Uwazam, ze teraz Izrael jest nam winny szkolenia naszych pilotow. Sprawiedliwosc historyczna tego wymaga! Mociumpanie. Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 30.05.10, 15:23 Polska przed wojne szkolila Prawicow Syjnistow dzisejszy Likud i placila z kazdego polskozydowskiego emygranat do Erecu kolo 30 ZL PRL szkolila przed 48 Polskich Zydow aby posolili Brytyjskie Imperializm Dupe. Potem PRL szkolilo arabskich terroristwo przeciwko Panstwo Izrael i swoje ostatnie resorsy podarowala swoich arabskich Barci, az do bankrowca w 1970, nasz nazywano Syjonisci agresory i wypedzony z PRL niebo do Erec Israel, dziekujemy wam z wrocilismy do aszej ojczyzna po 1000 lat pobytu w Polin Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 06.06.10, 03:58 Polska przed II wojna miala problem (miedzy innymi) pod tytulem ... Zydzi (syjonisci)...po doswiadzczeniach w wojnie z sowietami w dwudziestoleciu doszli do konkluzji aby ustabilizowac kraj trzeba zrobic upust owej "niepewnej" mniejszosci...i dlatego ten angaz w syjonistow. Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Polacy,Niemcy,Zydzi-diaspora 15.06.10, 14:46 przesto polska tak dobrze wygloda bez zydow i nie jest hamneryka albo Izrael Odpowiedz Link Zgłoś