Gość: hybryda IP: 216.51.32.* 21.02.01, 23:38 Boje sie, zatem nalozylem sam sobie zakaz wyjazdu do Rosji i krajow im podobnych. Podziwiam tych co sie nie boja lub nie wiedza co czynia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 22.02.01, 02:15 Ja tez do Ruskich nie jade, bo to mordercy, ludobojcy i bestie (mowie tu o rzadzie, armii, itd.), ostatnio mazna sobie kupic w Moskwie za 5 tys. dolcow popielniczke zrobiana ze skalpu z glowy Czeczena! Sprzedaja tez czaszki, kosci palcow, uszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wg63@att Re: ja do ruskich nie jade IP: 207.154.140.* 22.02.01, 03:09 Ale masz nawalone w glowie dziewczyno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Issa Re: ja do ruskich nie jade IP: *.biol.uw.edu.pl 14.05.01, 10:29 Gość portalu: wg63@att napisał(a): > Ale masz nawalone w glowie dziewczyno. A Ty starasz sie nie wwidziec prawdy, milczenie to przyzwolenie na ludobojstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @3 Re: ja do ruskich nie jade IP: *.age.pl 05.10.01, 13:13 Gość portalu: wg63@att napisał(a): > Ale masz nawalone w glowie dziewczyno. ja też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: ja do ruskich nie jade IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.01, 23:01 Jedz lepiej do Unii albo USA tam mozesz przynajmniej cos ukrasc lub popracowac na czarno. Poco ci popielnicza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andriej Re:Od pzecietniego Moskwicza IP: *.dialup.access.telecore.net.ru 03.03.01, 21:29 Okrasc moga wszedzie. Nawet w Warszawe(Bierlinie, Londynie, Waszyngtonie) Jechac albo nie do ruskich to osobista sprawa. Bardzo wele rzeczy mi sie w Rosji nie podoba, ale uwazam ze tutaj nie tak zle jak mysli pani Monika. Ogladam z Moskwy RTL7(marny kanal, ma jedna zalete ze jest Polski) skad tez mozna miec wrazenie ze w Polsce moga byc rozny przygody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re:jestesmy ludzmi IP: *.proxy.aol.com 11.03.01, 07:05 Jestesmy ludzmi. Nie powinnismy sie oskarzac, tylko ze soba rozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: do ruskich nie jade IP: 12.92.23.* 06.03.01, 00:48 Glupcuw na swiecie nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Ja bym do ruskich pojechal IP: 12.92.23.* 06.03.01, 00:51 Gluptakow na swiecie nie brakuje. Ja bym do ruskich pojechal. Hans Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcekraj Re: Ja bym do ruskich pojechal IP: 62.244.42.131, 194.44.209.* 09.04.01, 13:53 A do Ukrainy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 997 Re: ja do ruskich nie jade IP: *.172.10.dn.dialup.cityline.ru 03.04.01, 22:01 Dziwczyno, ty to mialas straszne dziecinstvo i chyba Cie ktos stuknal po glowie, i to solidnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Czy ty mowisz o rosyjskich zydach????? IP: *.orlando-04rh15rt.fl.dial-access.att.net 03.04.01, 22:33 Czy ty mowisz o rosyjskich zydach????? ===================== Gość portalu: Monika napisał(a): > Ja tez do Ruskich nie jade, bo to mordercy, ludobojcy i bestie (mowie tu o rzad > zie, armii, itd.), ostatnio mazna sobie kupic w Moskwie za 5 tys. dolcow popiel > niczke zrobiana ze skalpu z glowy Czeczena! Sprzedaja tez czaszki, kosci palcow > , uszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Issa Re: ja do ruskich nie jade IP: *.biol.uw.edu.pl 14.05.01, 10:18 Jak tam jechac to tylko w jednym celu - byc w Moskwie nie zabic Putina... Ps. Dla informacji nie jestem z Czeczenii (czego zaluje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: ja do ruskich nie jade IP: 172.16.4.25, 213.25.40.* 23.02.01, 11:01 Co rozumiesz pod pojęciem "inne kraje". Każdy kraj i naród jest inny. Jeżeli tam nie byłeś, to masz skrzywiony obraz z mediów. Najważniejszy jest człowiek, a nie realia w jakich żyje, chociaż one mogą tego człowieka skrzywić. Za maluczcy jesteśmy, żeby porachunki mafii nas dotyczyły (dotyczy to również Polski). NA Wschodzie nasze "europejskie" standarty nie pasują, więc nie oceniajmy tego co się tam dzieje według tych standartów. Pora żebyś też odróżnił Rosjanina od Ukraińca, Białorusina, Litwina czy Kazacha. I nie przypisyj im stereotypów, tylko najpierw poznaj tego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: ja do ruskich nie jade IP: 213.6.208.47, 62.104.210.* 23.02.01, 23:10 Pies was wszystkich jebal wy polglowki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusojad Re: ja do ruskich nie jade IP: *.nas1.san-francisco1.ca.us.da.qwest.net 24.02.01, 09:05 Borys ty ruski psie. Wszystkie rusy to dzikie bestie, zlote zeby , kufajki i stare filcoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jura Re: ja do ruskich nie jade IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.01, 21:50 A moglismy i z piec lat postac na Bugu i poczekac az was Adolf co do nogi wybije. Ot i wdziecznosc. A ci wasi sojusznicy to by nawet za was nie pierdneli.Moze wam historii troche przypomniec? Pchajcie sie do Amerykanow, beda was posylac jak Napoleon na Santo Domingo!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jura Re:Jestem oburzony IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.01, 22:42 A moglismy i z piec lat postac na Bugu i poczekac az was Adolf co do nogi wybije. Ot i wdziecznosc. A ci wasi sojusznicy to by nawet za was nie pierdneli.Moze wam historii troche przypomniec? Pchajcie sie do Amerykanow, beda was posylac jak Napoleon na Santo Domingo!!!!!!!!!!!!!! -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re:Jestem oburzony IP: 204.50.249.* 28.02.01, 23:29 Biorac pod uwage to ze Rosjanie byli kochajacymi bracmi z Adolfem Hitlerem ( do czasu najazdu Hitlera na Rosje ) to nie maja sie czym chwalic. W sumie to wyzwolenie Polski spod okupacji niemieckiej to bylo przejscie spod niemieckiego buta pod rosyjski. Jesli Rosjanie chca miec mocarstwowe ambicje to niech je sobie maja. Ale niech sie w koncu odczepia od Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re:Jestem oburzony IP: 195.136.8.202, 213.77.208.* 01.03.01, 16:25 Jura, Skoro chcesz przypomnienia historii, to proszę: Po pierwsze, napadliście na nas do spółki i w idealnej zgodzie z Hitlerem. Obraziliście się na niego dopiero jak na was napadł i złoił wam skórę (za co nawiasem możecie podziękować Józiowi Stalinowi, bo to on rozłożył wam armię). Po drugie, na Bugu nie mogliście stać pięć lat, bo wyżej wymienionemu Józiowi aż się łapy trzęsły, by zagarnąć dla siebie kawał Europy. Toteż NKWD poganiało ile tylko wlazło, bez zastanawiania i oglądania się na koszty ludzkie. Po trzecie, sojusznicy może i by nie pierdnęli, ale im też zależało by Józiowi nie dostałoby się zbyt wiele, toteż wykorzystaliby wasze stanie na Bugu i wyzwolili nas mimo wszystko. Tak więc wygląda na to, że wyzwoliliście nas mimo własnej woli i nie ma co tego wypominać. A tak poważniej - wdzięczni to my możemy być i jesteśmy, ale tym, którzy tu naprawdę walczyli. Nie tym, którzy ich pchali do ataku w imię swoich ambicji, bez odpowiedniego wyposażenia i wsparcia. I na pewno nie tym, którzy bohaterstwo tych żołnierzy nam wypominają od pół wieku bez mała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re:Jestem oburzony IP: 217.11.129.* 02.03.01, 13:16 Może nie trzeba było się dogadywać z Hitlerem i wbijac nam noża w plecy 17 września? - to był tzw. głupia odpowiedź na głupi teks, panie Jura. Tak naprawdę, faktycznie musimy wystrzegać się stereotypów i starać się oceniać każdego z osobna. I w końcu Polacy muszą nauczyć się odróżniać Rosjan od Ukraińców, Białorusinów i innych mieszkających na wschód od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re:Jestem oburzony IP: *.tirol.surfer.at 08.03.01, 09:23 Jest to sprawa bardzo powazna. I trzeba sie nauczyc nie tylko rozroznaic Ukraincow od Rosjanow, rowniez zastanowic sie nad tym jak nadal zyc w sasiedstwie z tymi narodami. Ukraina duzo wycierpiala od Rosjanow i powinna duzo nauczyc sie z historii, ale w swojej mentalnosci jestesmy calkiem innymi, i to trzeba uswiadomic wieliu liudziom. Niewiem, moze przyczyna lezy w tym ze nie szukalismy w ciagu historii dobrych partnerow, podobnie jak Polska i Wegry?!?!Moze akkurat w tym czasie takim braterskim partnerem mogla by stac dla nas Polska??!!I tez zaczac lamac glupie i stare stereotypy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 27.02.01, 21:58 Jura! A Ribentropp-Milotov to co??? A Katyn, Miednoje, Ostaszkovo to co??? Podzeliliscie sie Polska z Niemcami jak za "starych dobrych czasow", tulko, ze dostaliscie w koncu od nich lupnia, wiec postanowiliscie sami wziasc ten smaczny obiecany kasek - na sniadanko Polksa, na obiadek Czechy a na kolacyjke Wegry! Dobre sobie, wyzwlenie! To byla okupacja sowiecka przez 40 lat, dbrze tym wiesz! A jak Warszawa sie bronila to Armia Sowiecka tylko czekala az sie wykrwawimy do konca! A teraz co sie dzieje w Czeczenii - w ciagu ostatnich 6 lat Jelcyn i Putin wybili 20% spoleczenstwa czeczenskiego. 20% to jest jeden z pieciu zostal zabity, a ilu rannych! Teraz Jura idz sobie do domu, siadz przy stole z rodzina (kolegami) i odlicz sobie do pieciu - wyobraz sobie, ze ten piaty zostal po prostu zastrzelony z zimna krwia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jura Re: ja do ruskich nie jade IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.01, 23:42 To byl rezultat waszej beznadziejnej polityki zagranicznej. Sojusznikow szuka sie wsrod sasiadow a nie na koncu swiata. Obserwuje te waszea starania o przyjecie do Unii - he,he,he. Dostaniecie ladnego kopa. Ktos juz raz nie chcial umierac za Gdansk. Co nie pamieta, czy nie chce ? Nas to sie przynajmniej swiat boi a z was drwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 28.02.01, 20:02 > To byl rezultat waszej beznadziejnej polityki zagranicznej. Sojusznikow szuka sie wsrod sasiadow a nie na koncu swiata. Obserwuje te waszea starania o przyjecie do Unii - he,he,he. Dostaniecie ladnego kopa. > Ktos juz raz nie chcial umierac za Gdansk. Co nie pamieta, czy nie chce ? > Nas to sie przynajmniej swiat boi a z was drwi. Nie martw sie, swiat z Was tez drwi, i to jak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: ja do ruskich nie jade IP: 195.136.8.202, 213.77.208.* 01.03.01, 15:42 Oj, Jura, Jura... Wy za to macie udaną politykę zagraniczną i wewnętrzną tyż. Zagraniczną było widać w Czechosłowacji i Afganistanie, a wewnętrzną ostatniej zimy, jak ludziom mieszkania pozamarzały. Ja osobiście nie jesetm zwolennikiem Unii, ale tak się akurat składa, że nam jest do niej bliżej niż wam. Co do tego, że świat się was boi - owszem, prawda. Tak samo jak każdy by się bał nieobliczalnego, uzbrojonego osobnika. Co do drwienia, to rozkłada się ono mniej więcej po równo, ze wskazaniem na was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: ja do ruskich nie jade IP: 217.11.129.* 02.03.01, 13:20 Wolę dostać od nich, niż od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: ja do ruskich nie jade IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.01, 20:46 Gość portalu: Jura napisał(a): > To byl rezultat waszej beznadziejnej polityki zagranicznej. Sojusznikow szuka sie wsrod sasiadow a nie na koncu swiata. Obserwuje te waszea starania o przyjecie do Unii - he,he,he. Dostaniecie ladnego kopa. > Ktos juz raz nie chcial umierac za Gdansk. Co nie pamieta, czy nie chce ? > Nas to sie przynajmniej swiat boi a z was drwi. was sie boja ale tak jak sie mozna bac niepoczytalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: ja do ruskich nie jade - dla Jury IP: 204.50.249.* 03.03.01, 07:10 Jakby Rosjanie zatrzymali sie na Bugu to w Polsce byliby Amerykanie i mielibysmy Zachod a nie Wschod. Tylko ze Stalin by na to nie pozwolil.To raz. A teraz moze podsumuje co mi dalo dobrego " wyzwolenie " ze Wschodu. Moj dziadek stracil gospodarstwo, dzielne chlopaki z Armii Czerwonej zgwalcili moja ciotke, ja dzieki wspanialemu ustrojowi ktory przyszedl do nas z ZSRR musialem kupowac jedzenie na kartki i kazdy tlko patrzyl jak wyjechac na " dekadencki " Zachod zeby tam dorobic. Bez obrazy ale Rosjanie maja imperialistyczne marzenia o zjednoczeniu wszyskich slowianskich krajow.Tylko po co ? Germanskie kraje nie sa zjednoczone ( np. Szwecja i Niemcy ) i dobrze sobie Zyja. Polska to kraj ktory ma ponad 1000 lat. Nie jest nam potrzebny ktos kto sie wtraca w nasze sprawy, tego zreszta nie chca tez Rosjanie u siebie w domu. Czy ty wiesz ze przez te wszystkie lata Polska musiala utrzymywac Radziecka Armie ktora u nas stacjonowala i ktorej zadaniem bylo utrzymywanie Polski pod kontrola ( de facto ).Przecierz to byla normalna okupacja. Co bys powiedzial jakby NATO okupowalo Rosje i ty jeszcze bys musial na to placic? Nie podoba sie ze Polska szuka sojuszy gdzie indziej? Trudno, taka jest polityka moze dobra, moze zla dla Polski. Zrobmy tak, ja nie bede krytykowal mordowania cywilow w Czeczeni a ty polskiej polityki. A pro po wiem co teraz pisze , ogladalem w telewizji reportaz i wywiad z rosyjskim dziennikarzem Babickim ( madry facet ) wraz ze zdjeciami z jego kamery. Bez obrazy (osobistej) ale widac bylo Stalinowskie metody obchodzenia sie z ludzmi. Nie twierdze ta druga strona to anioly, tez tam sa fanatycy. Dlatego sojusz z Rosja nie nastapi.I wiesz co nie obrazajmy sie wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HyperAX Re: ja do ruskich nie jade - dla Marka IP: *.csk.pl 03.03.01, 12:03 Pisząc do Jury napisałes kawałek dobrego,wyważonego tekstu, z którym zgadzam się.Uważam, że tak powinno się pisać o tych sprawach eliminującą nienawisć do Rosjan, która niestety jest pewien sposób rozpowszechniona w polskim społeczeństwie.Mimo, iż twoja rodzina została ciężko doswiadczona przez bolszewików(ciotka),to okazuje się, że można normalnie dyskutować. HyperAX-jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagilis - dla Jurika IP: *.balt.net 23.03.01, 01:44 Jurik! Przypomne tobie, ze zanim wspanialomyslni Rosjanie staneli nad Bugiem, po drodze zajeli jeszcze troche ziemi do nich nalezacej, m.in. Litwe i in. republki nadbaltyckie oraz zachodnia Ukraine i Bialorus, najwyrazniej rowniez w celach obronach. Jaka polityke stosowaly wojska NKWD na w.w. terytoriach wobec ludnosci cywilnej "bratnich" narodow ukrainskiego i litewskiego, z "niewinnych" oczywiscie pobudek obronienia jej od "band" i "vragov naroda", nie musze chyba przypominac. Spojrz jaka krzywde wyrzadzili sowieci tym i innym narodom w tym rowniez (a moze przede wszystkim)swojemu wlasnemu(obejrzyj chociazby film "Vostok-Zapad"), w tym rowniez Polakom i zastanow sie, w jakim kraju chcialbys zyc, czy w takim w ktorym zycie i zdanie czlowieka absolutnie sie nie liczy, za to ktorego boi sie swiat. Zarowno Rosjanie jak i system radziecki wyrzadzil wiele krzywdy mojej (i nie tylko mojej, a i 1000-om innych) rodzinie, mojemu narodowi, krajowi, miastu etc., ale z tego powodu nie wyzywam ciebie od mordercow i nie pouczam cie jak masz zyc. Wrecz przeciwnie, mam wielu znajomych wsrod mlodych Rosjan, ktorzy tez chcieliby normalnie zyc w normalnym kraju i dawno wyrzycili na smietnik historii komunistyczne i imperialne brednie. Rosja niestety takim (normalnym) krajem nie jest i nie bedzie do tej pory, poki w niej wiekszosc bedzie myslala jak ty. Zreszta, byc moze twoj dziadek sluzyl w doblestnych formacjach NKVD, wtedy mozesz dalej nienawidzic Litwe, Poske, Estonie i in., za to, ze probuja byc inni, lepsi od was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagilis Re: - z Litwy (dla Jurika i nie tylko) IP: *.balt.net 23.03.01, 03:10 Gość portalu: dagilis napisał(a): > Jurik! > Przypomne tobie, ze zanim wspanialomyslni Rosjanie staneli nad Bugiem, po > drodze zajeli jeszcze troche ziemi do nich nalezacej, m.in. Litwe i in. > republki nadbaltyckie oraz zachodnia Ukraine i Bialorus, najwyrazniej rowniez w > > celach obronach. Jaka polityke stosowaly wojska NKWD na w.w. terytoriach wobec > ludnosci cywilnej "bratnich" narodow ukrainskiego i litewskiego, z "niewinnych" > > oczywiscie pobudek obronienia jej od "band" i "vragov naroda", nie musze chyba > przypominac. > Spojrz jaka krzywde wyrzadzili sowieci tym i innym narodom w tym rowniez (a > moze przede wszystkim)swojemu wlasnemu(obejrzyj chociazby film "Vostok-Zapad"), > > w tym rowniez Polakom i zastanow sie, w jakim kraju chcialbys zyc, czy w takim > w ktorym zycie i zdanie czlowieka absolutnie sie nie liczy, za to ktorego boi > sie swiat. Zarowno Rosjanie jak i system radziecki wyrzadzil wiele krzywdy moje > j > (i nie tylko mojej, a i 1000-om innych) rodzinie, mojemu narodowi, krajowi, > miastu etc., ale z tego powodu nie wyzywam ciebie od mordercow i nie pouczam > cie jak masz zyc. Wrecz przeciwnie, mam wielu znajomych wsrod mlodych Rosjan, > ktorzy tez chcieliby normalnie zyc w normalnym kraju i dawno wyrzycili na > smietnik historii komunistyczne i imperialne brednie. Rosja niestety takim > (normalnym) krajem nie jest i nie bedzie do tej pory, poki w niej wiekszosc > bedzie myslala jak ty. Zreszta, byc moze twoj dziadek sluzyl w doblestnych > formacjach NKVD, wtedy mozesz dalej nienawidzic Litwe, Poske, Estonie i in., za > > to, ze probuja byc inni, lepsi od was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: ja do ruskich nie jade IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.01, 20:37 Gość portalu: Jura napisał(a): > A moglismy i z piec lat postac na Bugu i poczekac az was Adolf co do nogi wybije. Ot i wdziecznosc. A ci wasi sojusznicy to by nawet za was nie pierdneli.Moze wam historii troche przypomniec? Pchajcie sie do Amerykanow, beda was posylac jak Napoleon na Santo Domingo!!!!!!!!!!!!!! To ty sie naucz lepiej histori zakuta palo ruska.Kto czekal pod Warszawa az nic z niej nie zostalo?Kto napadl na nas we wrzesniu od wschodu?Kto zrobil masakre w Katyniu?A tak apropo KTO ci pozwolil na POLSKIEJ stronie glos zabierac ty ruska swinio??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wertys do marka IP: 212.160.28.* 07.03.01, 21:29 Gość portalu: marek napisał(a): > Gość portalu: Jura napisał(a): > > > A moglismy i z piec lat postac na Bugu i poczekac az > was Adolf co do nogi wybije. Ot i wdziecznosc. A ci > wasi sojusznicy to by nawet za was nie pierdneli.Moze > wam historii troche przypomniec? Pchajcie sie do > Amerykanow, beda was posylac jak Napoleon na Santo > Domingo!!!!!!!!!!!!!! > > To ty sie naucz lepiej histori zakuta palo ruska.Kto > czekal pod Warszawa az nic z niej nie zostalo?Kto > napadl na nas we wrzesniu od wschodu?Kto zrobil masakre > w Katyniu?A tak apropo KTO ci pozwolil na POLSKIEJ > stronie glos zabierac ty ruska swinio??? brawo panie marku!Popisał się pan najwyższą kulturą.Dając tym samym dobre świadectwo Polakom.Ja też korzystam z rosyjskich stron w internecie bo do tego on służy-żeby ludzie z róznych stron świata mogli wymienić się poglądami.Tez nie zgadzam się z jurą ale to nie jest powód by odbierać mu godność i mieszać z błotem tylko dlatego,że jest Rosjaninem.Ja sam jestem Polakiem ale wielu moich przodków było Rosjanami więc inaczej niż większość ludzi w tym kraju patrzę na Rosjan.Rosja wyrządziła Polsce wiele złego ale nie odrzucajmy tak jak Ty prób porozumienia się z ludźmi stamtąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Issa Re: ja do ruskich nie jade IP: *.biol.uw.edu.pl 14.05.01, 10:32 Gość portalu: Jura napisał(a): > A moglismy i z piec lat postac na Bugu i poczekac az was Adolf co do nogi wybij > e. Ot i wdziecznosc. A ci wasi sojusznicy to by nawet za was nie pierdneli.Moze > wam historii troche przypomniec? Wiec zamiast czekac na to az nas Niemcy wybija postanowiliscie to zrobic za nich. My historie pamietamy, pamietamy Katyn, tak jak nikt nie zapomni wam Czernokozowa i Mozdoku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 27.02.01, 21:50 wypowiedz swiadczy o autorze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiut Re: ja do ruskich nie jade IP: *.public.svc.webtv.net 24.02.01, 02:28 hybryda , oni tam na zechodzie tak samo mysla o nas jak ty o ruskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 27.02.01, 22:07 do "fiuta" - bardzo inteligentny pseudonim! Doceniam kreatywnosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiut Re: do Moniki ktora nie wybiera sie do Ruskich IP: *.public.svc.webtv.net 28.02.01, 01:33 Moniczko ja tez mieszkalem na Florydzie. Dokladnie w Margate blisko Ft.Lauderdale.Bylem tez tam zonaty z Monika,ktora stylem bardzo mi przypominasz. Czy ty tez mieszkasz w Margate? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcekraj Re: ja do ruskich nie jade IP: 62.244.42.131, 194.44.209.* 09.04.01, 14:03 Podpisująsię oboma rękami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: ja do ruskich nie jade IP: *.bedford2.ma.pub-ip.psi.net 25.02.01, 01:54 Ludzie, przeciez to ja nie jade. Wy jak chcecie to przekroczcie nasza wschodnia granice i napijcie sie samogonu za moje i wasze zdrowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyperX Re: ja do ruskich nie jade IP: *.csk.pl 26.02.01, 00:03 Hybryda, Monika, przypominają biednych polskich, kmiotków próbujących udowodnić własną wyższosc.Dziewczyno ale ty masz popiepszone we łbie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 27.02.01, 22:03 hej Ty, Hyperx, jezeli uwazasz, ze przeciwstawianie sie opresji, torturom, masowym zabijaniu jest czyms wyzszym niz popieranie tego typu dzialalnosci to sie z Toba zgodze. Idac dalej mozna powiedziec, ze Polska stoi na wyzszym szczeblu rozwoju niz Rosja. U nas nie ma takich przypadkow jak np. babicki (i tu moge umiescic cala liste nazwsk). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyperAX Re: ja do ruskich nie jade IP: *.csk.pl 27.02.01, 23:35 ty Monika podchodzisz do tego za bardzo emocjonalnie czyli nieracjonalnie.Nie można nazywać rząd armie mordercami.Uważam obecny rząd Rosji za profesjonalistów.Co do wojny.W istocie wojna jest złem bo polega na samej przemocy.Jedakże są sytuacje gdzie uruchomienie armii jest konieczne.Widmo terrorystycznej enklawy z której raz po raz przeprowadzane są zamachy głównie na cywilną ludnosć jest niedopuszczalne(np.Budionowsk).W dalszej perspektywie mogło by kryzysu Rosji lub jej rozpadu, co byłoby bardzo niebezpieczne dla swiata.Tak więc jest uzasadnienie do przeprowadzenia wojny.A że zdarzją okropne bestialstwa w czasie obojętnie jakiej wojny to nie nowosć.A propos mało kto wie że rosyjskie mafie głównie składają się Czeczenów.Na koniec nawiązując do twojej wypowiedzi,uważam ,że Rosja mimo ogromnych problemów społecznych stoi wyzej od Polski pod względem kulturalnym i intelektualym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jura Re: ja do ruskich nie jade IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.01, 23:57 Pierwsza normalna reakcja na tej stronie Brawo !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 28.02.01, 20:17 Ktos Ci zrobil niezle pranie kozgu! To co gadasz to stek glupich sloganow! Pomysl zanim cos powiesz! > ty Monika podchodzisz do tego za bardzo emocjonalnie czyli nieracjonalnie.Nie można nazywać rząd armie mordercami. Jezeli tak sie zachowuja to mozna i nalezy! Uważam obecny rząd Rosji za profesjonalistów.Co do wojny.W istocie wojna jest złem bo polega na samej przemocy.Jedakże są sytuacje gdzie uruchomienie armii jest konieczne.Widmo terrorystycznej enklawy z której raz po raz przeprowadzane są zamachy głównie na cywilną ludnosć jest niedopuszczalne(np.Budionowsk). Stek bzdur! Ta cala ruska prpaganda o terrorystach, miedzynarodowych powiazaniach, muzulmanskich terrorystach itd! W dalszej perspektywie mogło by kryzysu Rosji lub jej rozpadu, co byłoby bardzo niebezpieczne dla swiata. Nie widze czemu niby mialoby byc nieezpieczne dla swiata jakby ten sztuczny twor, ta kolonia sie wreszcie rozadla na kawalki! Tak więc jest uzasadnienie do przeprowadzenia wojny. Nie widze logiki, ze niby czemu jest uzasadnione przeprowadzanie wojny. Swoja droga to nie jest zwykla wojna - Putinowi chodzi o to aby pozbyc sie calkowicie Czeczenow, ich kultury, historii, itd. Czemu niby zolnierze mieli by zabijac dzieci (nwet niemowleta!) A że zdarzją okropne bestialstwa w czasie obojętnie jakiej wojny to nie nowosć. A to nie jest usprawiedliwieniem aby godzic sie na okrucienstwa w Czeczenii. Zreszta te dwie ostatnie wojny w Czeczenii sa jednymi z najokrutniejszych. W ciagu ostatnich 6-ciu latArmia Rosyjska zamordowala 50% spoleczenstwa!!!!!!!!!! A propos mało kto wie że rosyjskie mafie głównie składają się Czeczenów. Sa wsrod Czeczenow zdrajcy, mafiozi itd. Mashadow chcial zrobic z nimi porzadek ale to wlasnie Rosja prowokowala, wyobraz sobie, ze ci Czeczeni, co porwywali ludzi posiadaja egitymacje KGB/FSB!!! Na koniec nawiązując do twojej wypowiedzi,uważam ,że Rosja mimo ogromnych problemów społecznych stoi wyzej od Polski pod względem kulturalnym i intelektualym. Ha, ha, ha, dobre sobie! Ale nie bede na ten temat dskutowac, bo mozna by godzinami/dniami bez przekonania zadnej ze stron. zrszta kultura to pojecie raczej luzno zdefiniwane... Jeszcze raz namawam do przemyslen i do "ruszania glowa" a nie podlapywania sloganow z telewizji i przyswajania jako swoje! Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jura Dla Moniki IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.01, 20:34 Padlas ofiara propagandy antyrosyjskiej. Twoje stwierdzenia sa typowe dla czytelnikow tanich rewolwerowcow. Ostatnio gdzies wyczytalem, ze w Polsce pojawily sie biale niedzwiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HyperAX Re: ja do ruskich nie jade-re:Monika IP: *.csk.pl 03.03.01, 10:28 Wiesz co!Swoją pasję pouczania przenies na inną dziedzinę życia, bo wychodzi jakis krzykliwy emocjonalizm zaprawiony antyrosyjską nagonką.Wiesz co ci radzę! Jedź lepiej do Czeczeni! Jest tam duże prawdopodobieństwo, że porwą cię biedni, zaszczuci bojownicy czeczeńscy.Wtedy przy odrobinie szczęscia istotnie zrobią z twojej rozgrzanej głowy-popielniczkę! HyperAX Kobieto wyluzuj się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiak Czeczeni IP: 10.173.39.21, 193.174.120.* 02.03.01, 13:41 calkowicie zgadzam sie z tym ze wojna w czeczeni byla uzasadniona. czeczency naleza do najbardziej okrutnych mordercow jakich znam. do Moniki :jezeli tak ich (czeczencow) kochasz to przygarnij kilku do swojego domu , lub poslub ktoregos. do Moniki : uwazam , ze jestes przepelniona gniewem i nienawiscia (prawdopodobnie gleboko wierzaca katoliczka)wyluzuj bylo minelo a co do przemocy i prowadzenia wojen jest to wedlug was ok kiedy robi to nato w interesie wlasnym badz czesciej stanow zjednoczonych lub bogatych koncernow czyli kapitalistycznych imperialistow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HyperX Re: ja do ruskich nie jade IP: *.csk.pl 26.02.01, 00:06 Hybryda,monika przypominają biednych,polskich kmiotków próbujących udowodnić własną wyższosc . Dziewczyno ale ty masz totalnie popiepszone we łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polo Re: ja do ruskich nie jade IP: *.rdc1.on.home.com 28.02.01, 01:50 Jedz do Sudanu, mowie ci dla dziewczyny wspaniala zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarmata Re: ja do ruskich nie jade IP: 193.215.130.* 28.02.01, 13:42 Problemy ruskie: -O ile ja wiem, zaden inny narod na swiecie nie wymordowal tyle SWOICH ludzi co rosjanie. I jeszcze rzucaja sie na innych. Ot kultura. Nigdy w histori Rosi, nie bylo tam przyjemnie zyc dla jej obywateli. Nigdy. Zguba Rosji to ten ich imperializm, i poki on tkwi w ich krwi, nigdy nie bedzie tam dobrze zyc. Literatura, sztuka i folklor rosyjski jest piekny. Ale cywilizacja? ZSRR zabijal ludzi. Rosja zabija ludzi. W wiekszosci swoich. Im jest potrzebna rehabilitacja calego narodu. Tak jak to zrobili niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ja do ruskich nie jade IP: *.gazeta.pl 28.02.01, 16:43 Kazdy narod ma swoich zbrodniarzy. NIe sadzmy Ruskich, popatrzmy na siebie. Ilu w historii zamordowalismy swoich obywateli? Pomyslmy chocby o pogromach zydowskich i uderzmy sie w piersi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 28.02.01, 20:22 > Kazdy narod ma swoich zbrodniarzy. NIe sadzmy Ruskich, popatrzmy na siebie. Ilu w historii > zamordowalismy swoich obywateli? Pomyslmy chocby o pogromach zydowskich i uderzmy sie w > piersi Co Ty??? Ze niby kto mordowal, My czy Niemcy??? A ten z Polakow, co pomagal mordowac powinien zostac osadzny! Ale przeciez ilu Polakow pomagalo Zydom w czasie wojny, chowajac w domach i ryzykujac wlasna glowa. A Papiez przepraszal.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarmata Re: ja do ruskich nie jade IP: 193.215.130.* 01.03.01, 09:57 Do `M` No ile swoich wymordowalismy? Napeno tego nie wiesz. Napeno nie miljony tak jak rosjanie. Pogromy? Polska byla asylum dla zydow kiedy w zachodniej europie ich gonili i zabijali. Pogromy w Polsce zaczely sie za czasow buntu Chmilenickiego, kiedu kozacy mordowali zydow `ktorzy wspolpracowali z polskimi panami`. Bywaly oczywiscie pogromy w Polsce, ale na skale europejska (niemcy/rosja/francja/hiszpania itd) to malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 28.02.01, 20:24 > Jedz do Sudanu, mowie ci dla dziewczyny wspaniala zabawa. Dziekuje za dorade ;-] Maybe next time.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jura Re: ja do ruskich nie jade IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.01, 20:37 > > Jedz do Sudanu, mowie ci dla dziewczyny wspaniala > zabawa. > > Dziekuje za dorade ;-] Maybe next time.. W Afganistanie tez lubia takie zaangazowane mlode kobiety. Maja b. duzo do gadania, a i prawa czlowieka sie przestrzega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzuch Re: ja do ruskich nie jade IP: *.public.svc.webtv.net 01.03.01, 01:06 Jura dlaczego ty czytasz polskie gazety? ty rosjanin zakochany w Rosii im jej kulturze. Jaka jest tego przyczyna? Moze w wielkiej Rosii nie ma gazety internetu? DLACZEGO Z WIELKIEJ ROSII PRZYJEZDZA TYLU WIELKICH ROSJAN ZEBY HAROWAC W MALEJ POLSCE? A moze ty mieszkasz w malej Polsce i tam tez harujesz? Nikt tak bardzo sie was nie boi,bo jak bysmy sie was bali nie krytykowalibysmy was w tak bezczelny sposob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ja do ruskich nie jade -do Moniki i Sarmaty IP: *.gazeta.pl 01.03.01, 12:03 Przeczytajcie chocby ostatni Tygodnik Powszechny. Moze wtedy zmieniecie zdanie na temat cyz Polacy mordowali Zydow, Niemcow i innych czy nie. A ze ofiary nie byly liczone w milony? Jakie to ma znaczenie. ZNaczenie ma to, ze byla atmosfera zgody na dokonywanie mordow na ludziach ogolnie mowiac nie-?swoich?. Nie twierdze, ze Polacy to zbrodniarze. Chce tylko powiedziec ze nie jestesmy tacy krysztalowi, jak sie nam czesto wydaje. I ze zamiast oskarzac Rosjan, lepiej sami wyznajmy swoje grzechy. Bo my Rosjan zmienic nie mozemy. A siebie mozemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarmata Re: ja do ruskich nie jade -do Moniki i Sarmaty IP: 193.215.130.* 01.03.01, 14:06 W.P. M Nikt nie twierdzi ze polacy przez cala historie nie popelniali bledow, lecz przypominam, ze polskie WLADZE nigdy nie organizowaly mordow ludzkich, tak jak np rosjanie albo niemcy. Za czasow II wojny, polakowi ktory sprzedawal zydow niemcom, grozila kara smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade -do Moniki i Sarmaty IP: *.ictp.trieste.it 01.03.01, 14:36 > Przeczytajcie chocby ostatni Tygodnik Powszechny. Moze wtedy zmieniecie zdanie na temat cyz > Polacy mordowali Zydow, Niemcow i innych czy nie. A ze ofiary nie byly liczone w milony? Jakie to > ma znaczenie. ZNaczenie ma to, ze byla atmosfera zgody na dokonywanie mordow na ludziach > ogolnie mowiac nie- swoich . > Nie twierdze, ze Polacy to zbrodniarze. Chce tylko powiedziec ze nie jestesmy tacy krysztalowi, jak > sie nam czesto wydaje. I ze zamiast oskarzac Rosjan, lepiej sami wyznajmy swoje grzechy. Bo my > Rosjan zmienic nie mozemy. A siebie mozemy. Hey! Bardzo mi szkoda tych Zydow zamordowanych przez Polakow (jezeli to prawda, prawdopodobnie tak) ale Ci ludzie juz nie zyja i nic im zycia nie przywroci. Oczywiescie, jezeli sie da to winni powinny byc osadzeni. Ale przeciez nikt teraz nie morduje Zydow (w Polsce czy gdzie indziej na swiecie), ich zycie nie jest zagrozone! Ale Czeczeni sa mordowani KAZDEGO DNIA, 20% zostalo juz wymordowanych! Oni wkrorce przestana istniec (jak to Rosjanie zartuja sobie - nie ma Czeczencow, nie ma problemu). Wiec ja zamierzam krzyczec glosno az w koncu mordowanie narodu czeczenskiego zostanie zaprzestane i bede oni mogli sami stanowic o sobie! A jezeli ktos protestuje przeciwko innych narodom ciemiezonycm to ja sie przylacze, ale przeciez nie moge sie wszystkim zajac, bo przeciez doba ma 24 godz. Argumenty "no dobra w czeczenii ludzie gina, ale przeciez w Afryce" jest bez sensu, mozna przeciez tak samo powiedziec "i tak kiedys umre to po co mam wogole zyc"! Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ja do ruskich nie jade -do Moniki i Sarmaty IP: *.gazeta.pl 01.03.01, 14:48 Pewnie, ze pomordowanym zycia nikt nie wroci. Ale to nie znaczy, ze mamy zapomniec o tych zbrodniach, popelnianych przez nasze spoleczenstwo. Oczywiscie, zaden polski rzad nie zaplanowal eksterminacji jakiegos innego narodu czy grupy etnicznej. Ale byly zaplanowane przez polski rzad akcje majace na celu albo wybicie, albo wygnanie ?obcych? z Polski. I nie jestesmy tu lepsi od Rosji - bo dotyczylo to polskich obywateli, ktorzy dla tego kraju pracowali i czesto poswiecali sie. To prawda, ze w Polsce za ochrone Zydow podczas wojny grozila smierc. Wiele bylo osob, ktore sie narazaly, byly bohaterami. Wielu bylo tez takich, ktorzy sie po prostu bali i nie ukrywali Zydow. Ale byli tez tacy, ktorzy z premedytacja tych zydow wydawali Niemcom. Czy to z nienawisci, czy z checi zysku. Nie twierdze, ze nie mamy wystepowac w obronie narodow gnebionych przez inne narody np. w obronie Czeczenii. Jestem jak najbardziej za krzyczeniem glosno o zbrodni dokonywanej na Czeczenach i innych przesladowanych narodach. Jesli krytykujemy Rosje za Czeczenie, to pamietajmy, ze w spoleczenstwie rosyjskim panuja nastroje antyczeczenskie i te nastroje sa swego rodzaju przyzwoleniem dla wladzy na dalsze nekanie Czeczenow. Po wojnie w Polsce byly tez nastroje przyzwolenia na przesladowanie ?obcych? grup etnicznych. I to zaowocowalo zbrodniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: ja do ruskich nie jade IP: 216.51.32.* 01.03.01, 16:41 M, Co Ty gadasz? Co Ty piszesz? Po co wpsominac Zydow, Niemcow i Nas Polakow? Nie to jest tematem niniejszej dyskusji. No bo co ma sytuacja z II W.Swiatowej do tego czemu boimy sie jechac do Rosji? Przeciez facet pieprzenie w kolko o tym samym jest nudne. A powtarzasz swoje argumenty juz ktorys raz. Przemysl sobie i napisz cos rozsadnego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade -do Moniki i Sarmaty IP: *.ictp.trieste.it 01.03.01, 18:58 > Pewnie, ze pomordowanym zycia nikt nie wroci. Ale to nie znaczy, ze mamy zapomniec o tych zbrodniach, > popelnianych przez nasze spoleczenstwo. > Oczywiscie, zaden polski rzad nie zaplanowal eksterminacji jakiegos innego narodu czy grupy etnicznej. Ale > byly zaplanowane przez polski rzad akcje majace na celu albo wybicie, albo wygnanie obcych z Polski. I nie > jestesmy tu lepsi od Rosji - bo dotyczylo to polskich obywateli, ktorzy dla tego kraju pracowali i czesto > poswiecali sie. Faktycznie, takie przypadki sie zdarzyly i bardzo szkoda, ale nie na taka SKALE jak w Rosji carskiej/ZSRR/Federacji Rosyjskiech, u nas w Polsce nie ma Syberii... Nikt nie wybijal w pien gorali tak ja wy to robicie caly czas na Kaukazie, liste krajow/narodow, ktore ucierpialy od Moskwy jest dluuuuuuuga - Polska, Wegry, Czechy, Slowacja, Estonia, Litwa, Ukraina, Lotwa, narody kaukazkie Polska zawsze byla krajem liberalnym, rozne narodowosci cieszyby sie swoboda, zreszta sugeruje to sama nazwa kraju "Rzeczpospolita" - czyli kraj dla wszystkich! Polska cieszyla sie tez relatywna swoboda religijna. Zdarzy sie w Polsce przypadki ludobojstwa i kazdy Polak powinien o tym pamietac i nie doposcic do ponownego wystapienia, czy to w Polsce, czy to w innych krajach! A jezeli chodzi o tych biednych Czeczenow to oni wcale nie palaja nienawiscia do Rosjan, oni po prostu walcza o przetrwanie. > To prawda, ze w Polsce za ochrone Zydow podczas wojny grozila smierc. Wiele bylo osob, ktore sie narazaly, > byly bohaterami. Wielu bylo tez takich, ktorzy sie po prostu bali i nie ukrywali Zydow. Ale byli tez tacy, ktorzy z > premedytacja tych zydow wydawali Niemcom. Czy to z nienawisci, czy z checi zysku. > Nie twierdze, ze nie mamy wystepowac w obronie narodow gnebionych przez inne narody np. w obronie > Czeczenii. Jestem jak najbardziej za krzyczeniem glosno o zbrodni dokonywanej na Czeczenach i innych > przesladowanych narodach. Jesli krytykujemy Rosje za Czeczenie, to pamietajmy, ze w spoleczenstwie > rosyjskim panuja nastroje antyczeczenskie i te nastroje sa swego rodzaju przyzwoleniem dla wladzy na dalsze > nekanie Czeczenow. Nie!!! Jest zupelnie ODWOTNIE! To wladza poprzez ocenzurowane media wytwrzyla anty-czeczenska histerie, to Putin we wlasnej osobie powiedzial, ze "Czeczenow nalezy zameczyc nawet w sraczu", to Szamanow, general Armii Rosyjskiej powiedzial, ze 'zony i dzieci "bandytow" nalezy likwidowac, bo one tez sa 'bandytami"! Prosze, niech kazdy kto ma okazje porozmawia z Czeczenem i sam niech osadzi, czy oni palaja nienawiscia do Rosjan jako takich! Po wojnie w Polsce byly tez nastroje przyzwolenia na przesladowanie obcych grup > etnicznych. I to zaowocowalo zbrodniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andriej Re: ja do ruskich nie jade -do Moniki i Sarmaty IP: 213.135.64.73, 213.135.64.* 01.03.01, 17:43 Moniko! 1.Nikt w Moskwie nie sprzedae popelniczki z Czeczenow za 5 tys.USD. To absolutna BZDURA. ! Ale Czeczeni sa mordowani KAZDEGO DNIA, > 20% zostalo juz wymordowanych! Oni wkrorce przestana > istniec (jak to Rosjanie zartuja sobie - nie ma > Czeczencow, nie ma problemu). Uwazam ze nikt nie wie ile naprawde zamordowano Czeczenow, jak nikt nie wie ile zamordowano Rosjan, Armian i innych , ile zostalo prawdiwymi niewolnikami pod czas Czeczenskoj "niepodleglosci". Oczewiscie, ze w Czeczenii komletny balagan, ale sadze ze nie ma planow "mordowania narodu czeczenskiego" bede oni mogli sami stanowic o > sobie! Juz stanowili. Nie zycilem by nikomu zyc w takiem panstwie, nawiet samim Czeczenom. Barzo wiele ich pod czas "niepodleglosci" wyechalo na stale do Rosji, a Dudaew, i Maschadow zadali od Rosji emerytur dla Czeczenskich emerytow, bo sami nic nie mogli zrobic w tej srawie. Wzystka gospodarka Czeczenii byla zrujnowana dzeki wladze "niepodlegloj Iczkierii". Na sasednie z Czczenia obwody ,jak w srednieweczu, ustawiczno byli najazdy z zachwatem zakladnikow dla wykupu i niewolnikow dla pracy u Czeczenow. I co powinna w tej situacji robic Rojsa. Biernie patczec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarmata Re: ja do ruskich nie jade -do Moniki i Sarmaty IP: 193.215.130.* 02.03.01, 12:02 GADKI SZMATKI! JAK SMIESZ POROWNYWAC POLSKICH "ZBRODNI" DO RUSKICH? TO TOTALNA BZDURA! POLSKA NIEMA NAWET 1% NA SUMIENIU TEGO CO MA ROSJA. MORDOWALI C A L E NARODY PRZEZ HISTORIE, I ROBIA TO DO DZIS! SLEPYS, CZY CO? GDZIE POLSKA WYSYLALA I KOGO NA SYBERIE? KTO WYGLODZIL 5 MILJONOW UKRAINCOW? KTO WYSIEDLAL CALE NARODY? KTO ZABIJAL POLAKOW? WYOBRAZASZ SOBIE POLSKA ARMIE KTORA WYCINA KASZUBOW I BOMBARDUJE HEL? TO NIEAKTUALNE W POLSKIEJ MENTALNOSCI! PO PROSTU MAMY CYWILIZACJE. RUSCY TO ZBRODNIARZE, KTORYCH JESCZE NIKT NIE UKARAL, I JESCZE SA Z SIEBIE DUMNI! CHANBA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: ja do ruskich nie jade -do Sarmaty IP: *.upc.chello.no 02.03.01, 12:26 Gos´c´ portalu: Sarmata napisa?(a): > GADKI SZMATKI! JAK SMIESZ POROWNYWAC POLSKICH "ZBRODNI" DO RUSKICH? > TO TOTALNA BZDURA! POLSKA NIEMA NAWET 1% NA SUMIENIU TEGO CO MA ROSJA. > MORDOWALI C A L E NARODY PRZEZ HISTORIE, I ROBIA TO DO DZIS! SLEPYS, CZY CO? > GDZIE POLSKA WYSYLALA I KOGO NA SYBERIE? KTO WYGLODZIL 5 MILJONOW UKRAINCOW? > KTO WYSIEDLAL CALE NARODY? KTO ZABIJAL POLAKOW? > WYOBRAZASZ SOBIE POLSKA ARMIE KTORA WYCINA KASZUBOW I BOMBARDUJE HEL? TO > NIEAKTUALNE W POLSKIEJ MENTALNOSCI! PO PROSTU MAMY CYWILIZACJE. > RUSCY TO ZBRODNIARZE, KTORYCH JESCZE NIKT NIE UKARAL, I JESCZE SA Z SIEBIE > DUMNI! CHANBA! Ogólnie zgadzam sie z Toba, z wyjatkiem ostatniego wyrazu ( a raczej innej jego formie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: ja do ruskich nie jade -do Moniki i Sarmaty IP: 141.61.4.81, 10.1.0.10, 141.61.1.* 02.03.01, 14:54 Gość portalu: Sarmata napisał(a): > GADKI SZMATKI! JAK SMIESZ POROWNYWAC POLSKICH "ZBRODNI" DO RUSKICH? > TO TOTALNA BZDURA! POLSKA NIEMA NAWET 1% NA SUMIENIU TEGO CO MA ROSJA. > MORDOWALI C A L E NARODY PRZEZ HISTORIE, I ROBIA TO DO DZIS! SLEPYS, CZY CO? > GDZIE POLSKA WYSYLALA I KOGO NA SYBERIE? KTO WYGLODZIL 5 MILJONOW UKRAINCOW? > KTO WYSIEDLAL CALE NARODY? KTO ZABIJAL POLAKOW? > WYOBRAZASZ SOBIE POLSKA ARMIE KTORA WYCINA KASZUBOW I BOMBARDUJE HEL? TO > NIEAKTUALNE W POLSKIEJ MENTALNOSCI! PO PROSTU MAMY CYWILIZACJE. > RUSCY TO ZBRODNIARZE, KTORYCH JESCZE NIKT NIE UKARAL, I JESCZE SA Z SIEBIE > DUMNI! CHANBA! a myslalam ze hanba sie pisze przez samo h :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: ja do ruskich nie jade -do Moniki i Sarmaty IP: *.tirol.surfer.at 11.03.01, 13:57 Niestety , ale jest to prawda, i poniekad zastanawiam sie, ze niestety nie dojdzie do porozumienia, kiedy ten Narod, czy zosobna, kazdy czlowiek nie przeprosi za swoje przewiny, naprzyklad, Przeprosiny Polskich i Nimieckich Biskupow, o czym bylo slychac w tych czasach jako fakt i jako rowniez przeprosiny Polskich i Ukrainskich Duchownych za bledy i niesprawiedliwosci wspolnej historii. Otoz zeby zastosowac plan porozumienia i przyjazni w stosunku do Ruskich, oczekuje od nich najpierw uswiadomienia swojej winy, a pozniej mozemy gadac wiecej. Ale jak widac historia ich nie zabardzo dala mozliwosci czegos sie nauczyc. Nadal zajmuja sie wymordowaniem liudzi, teraz w kolejce stoja Czczency, nie daj Boze, kto nastepny??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: ja do ruskich nie jade -do Moniki i Sarmaty IP: *.acn.waw.pl 12.05.01, 11:31 Zadziwia mnie ta jednostronność. Każdy naród zdolny jest do świństw i zbrodni. Przypomonam np. akcje Wisła, przed wojną - pacyfikacje we wschodnich województwach, a jeszcze wcześniej "pokojową" wyprwę Piłsuskiego na Kijów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: ja do ruskich nie jade IP: 141.61.4.81, 10.1.0.10, 141.61.1.* 01.03.01, 12:05 > Jura dlaczego ty czytasz polskie gazety? ty rosjanin zakochany w Rosii im jej kulturze. Rosjanin pisze sie z duzej litery! Jaka jest tego przyczyna? Moze w wielkiej Rosii nie ma gazety internetu? jest internet i soti o wiele lepiej niz polski :-))) DLACZEGO Z WIELKIEJ ROSII PRZYJEZDZA TYLU WIELKICH ROSJAN ZEBY HAROWAC W MALEJ POLSCE? A dlaczego Polacy haruja w uni i USA, moze kazdy ma to we krwi, chce po prostu lepiej zyc ???? A moze ty mieszkasz w malej Polsce i tam tez harujesz? Nie sadze zeby ktos narodowosci rosyjskiej z dobrej woli mieszkal w Polsce, jestesmy narodem bardzo nietolerancyjnym, wyjatkowo wrogim, taka prawda. Nikt tak bardzo sie was nie boi,bo jak bysmy sie was bali nie krytykowalibysmy was w tak bezczelny sposob Co nie oznacza ze Rosjanie nam nie oddaja :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 01.03.01, 23:21 - Czym się różni rosyjskie prawo od polskiego? -Rosyjskie gwarantuje wolnoć wypowiedzi, a polskie wolnoć po wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jura Dla wszystkich zaangażowanych IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.01, 12:10 Posprzątajcie najpierw na swoim podwórku, a potem dawajciem nam dobre rady. Małe psy głośno szczekają. Koniec dyskusji. Cześć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Dla wszystkich zaangażowanych IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.01, 15:55 I nawzajem, Juruś... Posprzątajcie u siebie, macie znacznie więcej niż my. Zniszczone środowisko, bałagan w gospodarce, pazernych gubernatorów, mafię i korupcję na każdym kroku, ludzi o zniszczonej lub zwichrowanej psychice... Jedyne co macie poważnego obecnie to kupę podrdzewiałych rakiet. Jest roboty na kilka pokoleń, trzeba tylko chcieć. Jak już posprzątacie, będziecie mogli radzić innym i ewentualnie wtrącać się w ich sprawy. Co do piesków - zbyt je lubię (sam mam dwa) by czynić daleko idące porównania. Dobra rada na przyszłość - nie pokrywaj braku argumentów inwektywami. Mimo wszystko pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrts Re: ja do ruskich nie jade IP: 10.173.39.21, 193.174.120.* 02.03.01, 14:06 Gość portalu: Monika napisał(a): > - Czym się różni rosyjskie prawo od polskiego? > > -Rosyjskie gwarantuje wolnoć wypowiedzi, a polskie > wolnoć po wypowiedzi. nawet antysemitom i ewidentnym zbrodniarzom w tej dziedzinie np. ksiadz jankowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiak Re: ja do ruskich nie jade IP: 10.173.39.21, 193.174.120.* 02.03.01, 13:49 brzuch: Polacy jezdza na zachod do pracy i tam tez maja taka opinie o nas jak my o Rosjanach wiec nie mow tak co do gazet internetowych w Rosjii sa one o wiele lepiej zrobione niz w Polsce i jest ich o wiele wiecej a co do jakosci polaczenia jest ono o wiele szybszeniz w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: ja do ruskich nie jade IP: 141.61.4.81, 10.1.0.10, 141.61.1.* 02.03.01, 14:52 Gość portalu: winiak napisał(a): > brzuch: > Polacy jezdza na zachod do pracy i tam tez maja taka > opinie o nas jak my o Rosjanach wiec nie mow tak > co do gazet internetowych w Rosjii sa one o wiele > lepiej zrobione niz w Polsce i jest ich o wiele > wiecej a co do jakosci polaczenia jest ono o wiele dokladnie sie z Toba zgadzam, d > szybszeniz w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 02.03.01, 21:24 > > wiecej a co do jakosci polaczenia jest ono o wiele > > > dokladnie sie z Toba zgadzam, > d > > szybszeniz w Polsce Polaczenia w Rosji sa szybkie jak ktos ma znajomego z FSB, inaczej czarna rozpacz (prosze sie zapyac ludzi pracujacych na uczelniach w Rosji). Ale jakby sie ktos w pore nie zorientowal to bylibysmy zrobieni zupelnie na cacy z tym kablem jamalskim! Jak ktos nie jarzy o czym pisze moge wyjasnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiak Re: ja do ruskich nie jade IP: 10.173.39.21, 193.174.120.* 02.03.01, 14:03 Gość portalu: hybryda napisał(a): > Boje sie, zatem nalozylem sam sobie zakaz wyjazdu do Rosji i krajow im podobnych. Podziwiam tych co sie nie boja lub nie wiedza co czynia... a ja sie nie boje i bylem juz w Rosji na Bialorusi i chetnie pojade na Ukraine mam kilku znajomy z Ukrainy kilku na Bialorusi iz Rosji bardzo mili ludzie milsi od wielu Polakow nie rozumiem skad sie u ludzi taka nienawisc bierze strach itd czego nie znamy tego sie boimy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: ja do ruskich nie jade IP: 216.51.32.* 02.03.01, 15:12 Radze przenies sie do swoich przyjaciol. Tak jest tak "dobrze" i internet "lepiej dziala", i "w ogole pici pici", no a przede wszystkim winiakow jest tam wiecej....(i samogonu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 02.03.01, 21:36 > > Boje sie, zatem nalozylem sam sobie zakaz wyjazdu do Rosji i krajow im > podobnych. Podziwiam tych co sie nie boja lub nie wiedza co czynia... > > a ja sie nie boje i bylem juz w Rosji na Bialorusi i chetnie pojade na Ukraine > mam kilku znajomy z Ukrainy kilku na Bialorusi iz Rosji A ja tez bylam w Moskwie, bylo nawet fajnie, okradli nas tylko dwa razy w przeciago 10-ciu dni (a bylam w towarzystwie moskwieczanina, ktory wie co i jak). Potem na granicy bialoruso polskiej taki typ spad ciemnej gwiazdy (straznik) nie chcial mnie poscic do domu i odsylal z powritem do Moskwy. Moim przestepstwem byl brak jakies tam pieczatki z Moskwy, o ktorej nikt mi nie powiedzial, ze mam sobie zalatwic. Ale byloby super jakby mnie odeslali, bo moj walczer sie skonczyl a pobyt w Moskwie bez walczera tez klasyfikuje sie jako przestwepstwo. A gosciu byl zabawny, spytal sie "muz u was jest", a po udzieleniu orzeze mnie odpowiedzi wyrazil sie "no to z powritem w Maskwu" (logiczne, nie?). A moj znajomy jak wracal kiedys do Polski przez bialoruska granice to straznicy powiadomili go "dzisiaj mamy dobre zarcie w wiezieniu" (jego "przestepstwo" bylo podobne do mojego). A inny znajomy byl wziety na terroryste, bo mial spodnie w plamki. Inny znajomy, profesor fizyki z Moldowy byl wielokrotnie aresztowany przez moldowskie FSB, traktowany pradem, skakano po nim, straszono, zlamano redek, bito po arzy, trzymano bezprawnie przez tygodnie. Jego listy, e-maile sa przechwytywane i czytane. Super wolnosc! > bardzo mili ludzie milsi od wielu Polakow > nie rozumiem skad sie u ludzi taka nienawisc bierze strach itd > czego nie znamy tego sie boimy To ja bym doradzila pogadac z Piatkowska, Babickim jak to naprawde jest w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: do Moniki IP: *.upc.chello.no 02.03.01, 21:49 Inny znajomy, > profesor fizyki z Moldowy byl wielokrotnie aresztowany > przez moldowskie FSB, traktowany pradem, skakano po nim, > straszono, zlamano redek, bito po arzy, trzymano > bezprawnie przez tygodnie. Pani Moniko, ja tak moze nie na temat, ale z ciekawosci: co to jest "redek" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: do Moniki IP: *.ictp.trieste.it 03.03.01, 15:41 > Pani Moniko, ja tak moze nie na temat, ale z ciekawosci: co to jest > "redek" ? sorry, mialo byc reke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcekraj Re: ja do ruskich nie jade IP: 62.244.42.131, 194.44.209.* 09.04.01, 14:34 Nie zgadzam się! Wszędzie są strażaki-gówniaże... Jechałem z Polski, to jeden taki nieźle zepsuł mi nerwy, ponieważ nie byłem zameldowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcekraj Re: ja do ruskich nie jade IP: 62.244.42.131, 194.44.209.* 09.04.01, 14:26 Chęntnie zaprasham! Oleh_ua@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: ja do ruskich nie jade IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.01, 02:07 Gość portalu: obcekraj napisał(a): > Chęntnie zaprasham! Oleh_ua@yahoo.com Sadzac po adresie - piszesz z Ukrainy. Nie obraz sie, ale ja tez troche sie boje, a z drugiej strony bardzo mnie tam ciagnie. Czy w pojedynke mozna Twoj kraj pozwiedzac? Czy da sie u Was jezdzic stopem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertP Re: ja do ruskich nie jade IP: 195.150.132.* 03.03.01, 14:06 ja bardzo chętnie bym pojechał - obecnie nie mam czasu a na wakacje raczej nikt ze mną się tam nie wybierze. Wspomnienia sprzed ok 10 lat mam całkiem ciekawe - można rzec - egzotyczne. Nie tylko z Rosji ale z "byłego USSR" - gdzie jeździłem jako zawodnik. Nie posunę się do żadnego uogólnienia - dotyczącego ludzi - można opisać wiele zarówno negatywnych, jak i pozytywnych historii. Stosunki między naszymi narodami są....można powiedzieć dziwne jest to mieszanina - zainteresowania, nienawiści, fascynacji, pogardy, lekceważenia, sympatii - w różnych proporcjach u różnych jednostek. Przeczytałem większość postów na tym forum - i najbardziej nie spodobała mi się pogarda i lekceważenie niektórych rodaków w stosunku do Rosjan. Pamiętajcie Panowie i Panie: To Rosja wydała takich ludzi jak Tołstoj, Dostojewski, Mendelejew, Puszkin,......., że to Rosja jako pierwsza wysłała w kosmos człowieka...... To mniej niż 200mln ludzi stworzyło, ogromną i sprawną machinę której przez kilkadziesiąt lat obawiał się świat. Inna sprawa, że była to machina destrukcji. Mówienie z pogardą o narodzie który stworzył dziedziny nauki i przemysłu o których wielu z Państwa się nie śniło - jest dla mnie śmieszne. Można ich nienawidzieć, można wypominać im krzywdy, wskazywać obecne i przeszłe winy. Powoływanie się na wyższość kulturową i cywilizacyjną nie ma dla mnie sensu. Co my jako naród stworzyliśmy i daliśmy światowej cywilizacji - co by nas do tego uprawniało ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oscypek Re: ja do ruskich nie jade IP: *.pool.mediaWays.net 03.03.01, 15:28 Polacy nie zbudowali ogromnej i sprawnej machiny ktorej przez kilkadziesiat lat obawial sie swiat.I bardzo dobrze.Jezeli spojrzymy za jaka cene ja stworzono to wlos jezy sie na glowie. Ale,co tam,gdzie drwa rabia tam wiory leca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ja do ruskich nie jade IP: *.ictp.trieste.it 03.03.01, 15:41 Ale kto z Panstwa zdecydowalby sie mieszkac na stale w Rosji????? Mam jedna kolezanke, ktora pracuje w Dubnej pod Moskwa, wlos sie jezyl jak opowiadala. An wakacje mozna oczywscie pojechac, moze sie nawet nic nie przydazyc takiego zlego. Mnie okradli w Moskwie tylko dwa razy na kwte okolo 100 zl. Jak moim znajomi (Rosjanie) przyjchali kiedyc na konferencje do Polski to byli zdziwienie, ze nikt nie zadal od nich pieniedzy na ulicy, bo tam robia to co chwila a jak sie nie ma to od razu w "morde". Poza tym moj znajomy z Kalingradu woli nazywac to miejsce Koengsberg, tak jak za niemieckich czasow, wyrazil sie nawet "co te ruskie swinie zrobily z Koenigsbergiem". Mowil, ze tam tylko chlanie wodki, a jak sie nie pije to sie nie ma kolegow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzuch Re: ja do ruskich nie jade IP: *.public.svc.webtv.net 03.03.01, 17:05 Robercie P widze ze jestes zafascynowany Rosja i jej kultura.Rosja potrzebuje takich jak ty,ktorzy wierza w sile ,moc i madrosc tego narodu. Na pewno znajdziesz sobie tam miejsce.A tak ogolnie, prosze panstwa nie nalezy sie dziwic zbydleceniu tego narodu. Lata rzadow komunistycznych teraz kilka lat gospodarki wolnego rynku i kierownictwo rzadowej grupy tamtejszych medrcow no i sa efekty. Co do dawnej sily gospodarczej rosii to czlowiek tam byl zawsze dodatkiem do wielkich inwestycii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiut Re: ja do ruskich nie jade IP: *.public.svc.webtv.net 03.03.01, 17:08 Mnie tez torturowali a mianowicie skrobali goracym pogrzebaczem po pietach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertP Re: ja do ruskich nie jade IP: 195.150.132.* 03.03.01, 17:30 drogi brzuchu - (dziwnie to brzmi) widzę,że jakikolwiek głos który nie jest jednoznacznie negatywny i nie ukazuje tego narodu jako hordy bezmózgich kretynów jest ci obcy. Pisałem,że nie wyrobiłem sobie ani negatywnego ani pozytywnego zdania na temat Rosjan - czy to przejaw zafascynowania ? Pisałem że zbudowali machinę której bał się świat - ale była to machina destrukcji - czy to przejaw zafascynowania ? Pisałem o ich osiągnięciach technicznych i wielkich Rosjanach - czy to nie fakt obiektywny ? To ze nie pogardzam kimś i nie uważam, iż jestem od niego lepszy jest powodem do tego, że mam przenieść się do Rosji? Nie pogardzam również Arabami, Żydami, Ukraińcami, Niemcami, Litwinami, Aborygenami, ......, kazdy z tych narodów, a raczej jego przedstwiciele mają mniejsze lub większe osiągnięcia. Również większe lub mniejsze winy i zbrodnie, także my. oscypku - (też dziwnie brzmi) A to że Polacy nie zbudowali "machiny" - jakiejkolwiek to powód do dumy ? Co my w ogóle zbudowaliśmy, co zadziwiłoby świat ? Nie pochwalam rosyjskiego imperializmu - napisłem o tym jednoznacznie. Nie zgadzam się jednocześmnie z tonem wielu wypowiedzi których podłożem są jedynie emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: ja do ruskich nie jade/do RobertaP/Hybrydy IP: *.upc.chello.no 03.03.01, 19:58 Brawo Robercie, Zgadzam sie z Toba w 100% ( w tym przypadku, oczywiscie) Wiekszosc wypowiadajacych sie na tym forum, ma przeolbrzymie kompleksy wzgledem Rosji i nie potrafi spojrzec na kraj w sposób bezstronny. Oczywiscie jak kazdy inny naród wydal zarówno morderców jak i geniuszy. Ale w tym nie jest odosobniony. Hybrydo, Zaczeles ten watek od: "Boje sie, zatem nalozylem sam sobie zakaz wyjazdu do Rosji i krajow im podobnych. Podziwiam tych co sie nie boja lub nie wiedza co czynia..." Jak sobie tak zalozyles, to slusznie:nie jedz, bo to strata czasu, i tak Cie nic nie przekona, bo sobie tak zalozyles !! A ze podziwiasz tych co sie nie boja, to równiez slusznie, bo oni sa ciekawi doswiadczen i bardziej otwarci od Ciebie ! Ciebie na to nie stac ( bo sobie to oczywiscie z góry zalozyles!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertP Re: ja do ruskich nie jade/do RobertaP/Hybrydy IP: 195.150.132.* 03.03.01, 20:33 miło mi Ziuto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: ja do ruskich nie jade IP: *.bedford16.ma.pub-ip.psi.net 04.03.01, 00:22 Gość portalu: RobertP napisał(a): > ja bardzo chętnie bym pojechał - obecnie nie mam czasu a na wakacje raczej nikt > ze mną się tam nie wybierze. Ja na pewno nie... > > Wspomnienia sprzed ok 10 lat mam całkiem ciekawe - można rzec - egzotyczne. > Nie tylko z Rosji ale z "byłego USSR" - gdzie jeździłem jako zawodnik. Jako zawodnik byles w ZSMP, inaczej bys nie jezdzil... > > Nie posunę się do żadnego uogólnienia - dotyczącego ludzi - można opisać wiele > zarówno negatywnych, jak i pozytywnych historii. Negatywnych wiecej... > > Stosunki między naszymi narodami są....można powiedzieć dziwne jest to > mieszanina - zainteresowania, nienawiści, fascynacji, pogardy, lekceważenia, > sympatii - w różnych proporcjach u różnych jednostek. Hm... > > Przeczytałem większość postów na tym forum - i najbardziej nie spodobała mi się > pogarda i lekceważenie niektórych rodaków w stosunku do Rosjan. Tak, > > Pamiętajcie Panowie i Panie: > > To Rosja wydała takich ludzi jak Tołstoj, Dostojewski, Mendelejew, > Puszkin,......., że to Rosja jako pierwsza wysłała w kosmos człowieka...... Miales polski w szkole, czy tez mieszkasz na stale w swojej ukochanej Rosji? O ile miales (watpie) to znasz chyba Sienkiewicza, Reymonta, Zeromskiego, Konopnicka, Milosza i setki innych Prwadziwych Polakow? > > To mniej niż 200mln ludzi stworzyło, ogromną i sprawną machinę której przez > kilkadziesiąt lat obawiał się świat. > Sprawna machina nienawisci i zbrodni. To zaden fakt pozytywny. Jeden czlowiek o zwichrowanej psychice z bomba atomowa rowniez moze spowodowac, ze swiat sie bedzie go obawial. Wyobraz sobie JEDEN czlowiek....i Swiat > Inna sprawa, że była to machina destrukcji. > Po co zatem o niej mowisz? > Mówienie z pogardą o narodzie który stworzył dziedziny nauki i przemysłu o > których wielu z Państwa się nie śniło - jest dla mnie śmieszne. > Taaak, w latach 1960 bylo to np. żyworództwo, sadze, ze i Ty RobercieP powstales z kielka pszenicy... > Można ich nienawidzieć, można wypominać im krzywdy, wskazywać obecne i przeszłe > winy. O co zatem Tobie chodzi? > > Powoływanie się na wyższość kulturową i cywilizacyjną nie ma dla mnie sensu. Tylko dla Ciebie.... > > Co my jako naród stworzyliśmy i daliśmy światowej cywilizacji - co by nas do > tego uprawniało ? Nas samych! Zreszta przez ostatnie czasy, gdy zylismy w "ciepelku i dostatku socjalistycznej Polski", nasze DOBRE pomysly byly zabierane przez Twoich Wielkich przyjaciol Rosjan. Co jak widze zapisujesz im na plus. Coz wielu jest sprzedawczykow i wielu bylo i jeszcze bedzie w obecnej i dawnej Polsce! Acha, nie pozdrawiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnb Re: ja do ruskich nie jade IP: *.euv-frankfurt-o.de 04.03.01, 11:22 Gość portalu: hybryda napisał(a): > ...Acha, nie pozdrawiam.... no coz swiadczy to o kulturze osobistej hybrydy,jakby wyjetej z jego opisow Rosjan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: ja do ruskich nie jade IP: 38.32.92.* 04.03.01, 18:02 To znaczy, ze Ruski nie maja kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertP Re: ja do ruskich nie jade IP: 195.150.132.* 04.03.01, 13:34 wielce szanowny Hybrydo W zasadzie w każdym zdaniu mnie obrażasz - czy po to otwarłeś to forum ? Dyskutować raczej nie zamierzasz. staram się unikac rozmów z przedstawicielami prądu myślowego który reprezentujesz. To strata czasu i nerwów. żegnam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: ja do ruskich nie jade IP: 38.32.92.* 04.03.01, 17:58 Niom, jednego mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: do hybrydy IP: *.upc.chello.no 04.03.01, 19:46 Gos´c´ portalu: hybryda napisa?(a): > Niom, jednego mniej... To tylko swiadczy, ze nie bardzo rozumiesz na czym polega forum. Jezeli masz w domu mame lub tate, to spróbuj sie ich spytac. To Ci naprawde nie zaszkodzi, a jak pójdziesz do szkoly to juz bedziesz cos wiedzial. A jak juz musisz na kims wyladowac swoja zlosc i frustracje, to mam dobra rade. Wyjdz na podwórko, zlap jakas muszke, powyrywaj jej nózki i skrzydelka, to Ci ulzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Forum IP: *.bedford8.ma.pub-ip.psi.net 04.03.01, 19:55 Dziekuje za trafne okreslenia. Oby tak dalej. Zycze wszytskim DUZO radosci z dyskusji na temat. Gra jest warta swieczki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Zbrodni katynskiej dokonali ZYDZI IP: 12.92.17.* 06.03.01, 23:25 Zbrodni katynskiej dokonali ZYDZI RZEZ W KATYNIU BYLA NAJWIEKSZA ZBRODNIA MILITARNA NAJNOWSZEJ HISTORII, JAKA KIEDYKOLWIEK ZOSTALA DOKONANA NA JENCACH WOJENNYCH INNEGO NARODU. Wymordowano ponad 20 tysiecy przedstawicieli polskiej inteligencji. ZA TE ZBRODNIE ODPOWIADA NAROD ZYDOWSKI. Rozkaz wydalo dwu Zydow: Stalin i Beria. O tym, ze Stalin byl (gruzinskim) Zydem pisal juz 30 marca 1950 David Wieseman w pismie "The Bnai-Brith Message" - jest to wiec zrodlo super-wiarygodne i hyper-koszerne. Zydowskosc Lawrentija Berii jest ogolnie znana i nie ma co sie nad nia zatrzymywac. Komendantami obozow w Kozielsku, Starobielsku i Ostaszkowie byli Zydzi: Raichman (lub Reichman), Mierkulow i Urbanowicz. Urbanowicz byl ojcem pozniejszego PRL-owskiego generala!!! Masowym osobistym rozstrzeliwaniem polskich oficerow w Katyniu trudnili sie Zydzi. Po raz pierwszy poinformowali o tym Niemcy w broszurze-reportazu z ekshumacji czesci ofiar przez miedzynarodowa komisje: "Kierownikami masowych egzekucji byli czterej czlonkowie minskiego komisariatu GPU: (...) Lew Rybak, Chaim Finberg i Abraham Borisowicz" Polacy oczywiscie nie dowierzali tej informacji, gdyz pochodzila od niemieckich ludobojcow. Ale po prawie 40 latach potwierdzil ja inny Zyd, Abraham Vidro. W czasopismie "Bild" (22.07.1971) ukazal sie z nim wywiad. Vidro przekazal opowiesc Zyda, mjr. Suslowa, ktory osobiscie rozstrzeliwal (wraz z innymi Zydami - mjr. Joshua Sorokinem, kpt. Samyun'em Tichonowem) tysiace polskich oficerow w Katyniu. Suslow zaufal Vidrze, gdy jeszcze przebywali w obozie w Talizie na Uralu i powiedzial: "Swiat nie uwierzy w to, co widzialem" oraz zmusil Vidro do zlozenia przysiegi, iz tajemnice zachowa przez 30 lat. "Chce Panu opowiedziec o moim zyciu. Tylko Panu moge to powiedziec, bo jest Pan Zydem. Polakow zabijalem moimi rekami. Rozstrzeliwalem ich wlasnorecznie" Czasopismo "The Thunderbolt" (listopad 1972) napisalo, iz Stalin zlecil wykonanie tej masowej rzezi wlasnie Zydom, gdyz wiedzial, jaka nienawiscia palaja jego pobratymcy do Polakow. Miesiac pozniej ten sam "The Thunderbolt" opublikowal dalsze szczegoly zydowskiej zbrodni w Katyniu. Gdy Abraham Vidro przeslal swa relacje do izraelskiego "Maariv", sama Golda Meir wstrzymala druk tego materialu. Nie pomogly naciski brytyjskiego deputowanego Geoffreya Stewart-Smitha. Oczywiscie nie doczekamy sie zadnych przeprosin w imieniu calego narodu zydowskiego. Polacy to przeciez bydlo... mjw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Forum "Slowianie i przyjazn?" IP: 12.92.16.* 08.03.01, 20:31 Temat: Forum "Slowianie i przyjazn?" Orleta, bardzo sie ciesze ze poruszylas ten niezmiernie wazny temat. Ja od dluzszego czasu planowalem poruszyc ten temat, ale zawsze brakowalo czasu. Jak tylko najblizszy czas pozwoli ja opisze moje wlasne poglady na ten temat. Orleta, cikaw jestem czy ty miszkasz w Polsce, i piszesz z punktu widzenia polskiego, czy tez z punktu widzenia polaka miszkajacego na emigracji. Mam nadzieje ze bedziesz utrzymywala korespondencje na tym forum "Slowianie i przyjazn?" Polak z USA ================================== Gość portalu: Orleta napisał(a): > Czy slowianie kiedys zrozumieja ze jest nas 300 > milionow w Europe, i ze jest wiecej rzeczy ktore >nas lacza niz nas dziela ? > Wystarczy tylko troche odwagi !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Recepta na Slowianska przyjazn IP: 12.92.18.* 09.03.01, 05:22 Recepta na Slowianska przyjazn. Mimo ze nas wszystkich Slowian laczy nie tylko granica ale i bratnia wspolnota, wiele tragicznych i ninawisnych wydazen sie stalo w przeszlej historji. Szczegolnie codzi tu o historje pomiedzy Polska, Rosja, i Ukraina. Nie bede tu powtarzal komunistycznego bandytyzmu ZSRR w stosunku do Polski. Ale dzisiaj my musimy zrozumiec ze miliony porzadnych Rosjan i Ukraincow stracilo zycie na rozkaz Rosyjsko- Zydowskich siepaczy Stalina, Berji i ich morderczej kliki. Nasz mizerne zycie w Polsce za czasow komunizmu, bylo nie tylko spowodowane Rosyjskimi bandytami, ale takze naszymi rodzimymi bandytami. No i co my zrobilismy z nimi po upadku komunizmu?? Powiesilismy ich na ulicznych latarniach, tak jak zaslugiwali? Nie. My pozwolilismy im rozkrasc narodowy majatek i pozwolilismy im stac sie kapitalistami. To samo stalo sie w Rosji, Ukrainie i we wszystkich krajach "Demokracji Ludowej" Jak wiec widzimy nie nalezy wypominac, oskarzac i ninawidzic prostych ludzi Slowian na Ukrainie w Rosji. Nie zachowywujmy sie jak Zydzi, ktorzy potrafia utrzymywac ninawisc po przez 6 wiekow. Nie stanmy sie Zydami, my przecierz jestesmy Slowianami. Nie mozna zyc przeszloscia, musimy zaczac zyc terazniejszoscia i przyszloscia. Z odrobina rozsadku my Slowianie mozemy stworzyc wspaniala przyszlosc dla naszych dzieci. Wielu Polakuw powie Rosji nie mozna zaufac, i beda mieli racje. To Rosja i Rosjanie musza udowodnic w nadchodzacych latach ze ich kraj i ludzie sie zminili. Ale w midzyczasie musimy przyjacilsko rozmawiac z Rosjanami, to nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim From Russia with love IP: 195.239.67.* 13.03.01, 20:23 Aż włosy stają dęba, gdy się przeczyta wszystkie te bzdury, które tu się pisze o Rosji i Rosjanach. Bracia słowianie, nie macie racji ( a siostra słowianka Monika tym bardziej). Według was w naszym kraju żyją same ordy jakichkolwiek barbarzyńców i zbrodniarzy wojennych. Nie mogę z tym się zgodzić. Jesteśmy normalnymi ludźmi. Nam też wcale się nie podoba ta wojna w Czeczenii. I nawet więcej niż wam. Ale cóż teraz robić ? Nikt nie wie. Moim zdaniem (i oczywiście nie tylko moim) rozpoczęcie tej wojny było największym błędem Jelcyna. Nawet większym niż strzelanina po Parlamencie w roku 1993. Ktoś (w naszym kraju przeważnie komuniści) woli nazywać te czyny zbrodniami. Ja nie. Po pierwsze w ogóle nie lubię sądzić ludzi, nawet Prezydentów. Niech to robią ci, kto bez grzechu (jeśli oczywiście istnieją). A po drugie co innego rozprawiać o tematach poważnych siedząc w domu i za nic nie odpowiadając, a coś całkiem innego przejmować decyzje, od których zależy przyszlość kraju, jeśli nie świata. Łatwo osądzać tę wojnę patrząc z daleka, a całkiem inna sprawa, gdy się odczuwa gorący oddech talibów opodał granicy twojego kraju i mając duży procent ludności muzulmańskiej we własnym kraju. Nie chcę powiedzieć że ci Czeczeni są tacy makabryczni (chociaż duża liczba ludzi w naszym kraju myślą że są, i kto wie, może mają rację). Ale w każdym razie są w dużej mierze inni od Europejczyków. I to jest dużym, chociaż znacznie niedocenionym na Zachodzie, niebezpieczeństwem dla Europy XXI wieku. Wasze szczęście, że nie jesteście na miejscu Serbii, która też była zmuszona coś robić z tą kwestią muzulmańską na swojej ziemi i której też się niestety nie udało odnależć dobrego rozwiązania w tej sprawie. Za to była, jak wiadomo, zbombordowana przez waszych niniejszych sojusznicy. Może ktoś sądzi, że teraz ta sprawa jest załatwiona ? Wątpliwie. Pożyemy – zobaczymy, jak się mówi w Rosji. Podejrzewam, że na przykład Macedończycy są innego zdania. Ale może będziecie mieli inne poglądy razem z waszymi sojusznikami w kwestii muzulmańskiej, gdy za parę dziesięcioleci Polska będzie mieć wspólną granicę z Wielką Albanią (broń Boże oczywiście, ale kto mógl myśleć przed drugą wojną światową, że Czechy zostaną oddane Hitlerowi przez sojusznicy zachodnich ?). No i może jeszcze parę słów na temat okupacji Polski przez Armię Radziecką, jak to się widzi z innej strony. Czy w ogóle to byla okupacja ? Pojęcie okupacji stosuje się zwyczajnie według kraju nieprzyjacielskiego. Czy byliśmy nieprzyjacielami podczas wojny czy po wojnie? Bynajmniej. Raczej na odwrót. Ktoś powie, że na pierwszym etapie wojny tak, gdy Armia Czerwona weszła do Polski. Nie jestem tego pewien. O ile mi wiadomo, strzelaniny nie było. Zołnierze radzieccy mówili, że ludność spotkała ich z radością, a o narodowość tej ludności oni nie pytali. Może okupacja radziecka była wtedy i dla Polaków złem mniejszym, niż niemiecka? Tak, ofiary katyńskie… Nie chcę tu w najmniejszym stopniu obraniać za tę zbrodnię Stalina, Berię czy kogoś innego z ich otoczenia, ale tylko żeby zrozumieć, jak to się mogło zdarzyć, może trżeba przyjąć pod uwagę, że byli to w każdym razie jeńce wojenne z tej armii, od której Armia Czerwona poniosła kłęskę w latach dwudziestych, i w latach trzydziestych wszyscy o tym jeszcze dobrze pamiętali ? Jeszcze raz powiem, że wcale nie idzie o jakiekolwiek wybaczenie zbrodni stalinowskich, ale chciałbym zapytać, ludzi jakiej narodowości było najwięcej wśród ofiar stalinowskich ? Czy ktoś ma jakiekolwiek wątpienia? Czy to jest wina, czy też bieda narodu rosyjskiego? Rozumiem oczywiście, że obca armia na własnym terytorium za czasów pokoju wcale nie jest przyjemno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: From Russia with love IP: *.dip.t-dialin.net 13.03.01, 21:41 Popieram w 100% powyzsza wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyperAX Re: From Russia with love IP: *.csk.pl 14.03.01, 21:10 Jestem pozytywnie nastawiony do Rosjan.Natomiast nie wierze w szeroko pojęty dialog polsko-rosyjski.Jak pisze Zbigniew Brzeziński z którym się w tym wypadku zgadzam-Plan gry USA-ZSSR str 82.cyt. "Przez wieki Polacy uważli się za wschodnie przedmurze chrześcijaństwa, w ten sposób zakładając, że żaden inny kraj położony dalej na wschód jak np. Rosja, chrześcijańskim nie jest,a więc nie jest europejskim. Antagonizm ten jest zabarwiony dużą dozą poczucia wyższości kulturowej ze strony Polaków.Rosjanie to odczuwają i odreagowyją.Istnieje głęboka psychologiczno-kulturowa przepaść między tymi dwoma narodami, która szkodzi wzajemnymi stosunkami i uniemożliwia postawienie ich na jakimś bardziej stabilnym gruncie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: From Russia with love - Dla Wadima IP: 204.50.249.* 13.03.01, 22:22 Musze napisac ze masz duzo racji. Ja osobiscie nie mam zamiaru obwiniac prostych ( normalnych ) ludzi z twojego kraju o te bezecenstwa ktore nastapily w Polsce z powodu ZSRR( Stalin itd.). Musisz jednak wiedziec ze ustroj komunistyczny zostal Polsce narzucony a wybory jakie nastapily po wojnie byly ewidentnie sfalszowane na polecenie Moskwy ( co uznala miedzynarodowa opinia publiczna ) - o czym na pewno w twoim kraju nie pisano ( cenzura ). Z tym witaniem radzieckich zolnierzy to tez bylo nie zawsze z kwiatami. Jak przyjechali tam gdzie mieszkala moja rodzina , to zaczeli gwalcic wszystkie mlode kobiety i dziewczyny( zgwalcili moja ciotke, mysle ze mam prawo o tym napisac ). Mam zal za to ze przez 45 lat Polska musiala sluchac ZSRR, za to ze musialem kupowac jedzenie na kartki, za te oglupiajaca propagande ze Wschodu. No bo Zachod to wrog, chce nam odebrac nasze zdobycze, tam ludzie zyja gorzej niz u nas itd. inne bzdury.( wyjedz to sam sie przekonasz ze to klamstwo ). Uwazam, ze nasze dwa narody moga byc dobrymi sasiadami i ze soba wspolpracowac. A pro po Albanii to faktycznie nie chcialbym miec z nimi do czynienia. Ogladalem reportaz rosyjskiego dziennikarza ( Babicki ) o Czeczenii i z tego co widzialem to dwie strony sa chyba winne. Rosjanie maja za malo obiektywizmu( strzelac do cywilow to zadne bohaterstwo) ale Czeczency to tez fanatycy wiec ich nie rozgrzeszam. Jezeli chodzi o Polske i NATO to juz jednak wewnetrzna sprawa Polski ( trudno miec za sojusznika panstwo nie ustabilizowane politycznie ). Co by nie napisac NATO jest stabilne i nie ma doktryny wojennej ktora mowi o ataku na inne panstwa. Uklad Warszawski ktory byl pod kontrola ZSRR taka doktryne mial ( Polska miala zaatakowac Danie ). Jezeli chodzi o lata dwudzieste to faktycznie jency radzieccy marli w obozach jenieckich, niech ktos to zbada( zle warunki, jedzenie , choroby ). Ale ich nikt systematycznie nie mordowal jak to mialo miejsce w Katyniu i gdzie indziej . W czasie II wojny swiatowej Polska zostala zaatakowana z dwoch stron i terytorium Polski zostalo podzielone 50 % i 50 % miedzy ZSRR i Niemcy. Wszyscy polscy jency ktorzy byli oficerami zostali zamordowani przez strzal w tyl glowy ( a to jest pogwalcenie Konwencji Genewskiej o traktowaniu jencow ). Fakt ze to dotyczy dziesiatkow tysiecy ludzi to juz jest ludobojstwo. Jencow radzieckich w latach 20-tych nikt tak nie traktowal wiec nie ma co porownywac.A tak w ogole to jak nazwac wyzwolenie Polski przez ZSRR wyzwoleniem skoro III Reich i ZSRR tak sie bardzo lubili ( patrz slynny traktat Molotow - Ribbentrop ) do czasu napasci na ZSRR przez Hitlera. Czemu te dwa kraje to byli szojusznicy? Jak ZSRR zajal Polskie terytorium w 1939 roku ( linia rzeki Bug) to tak juz zostal. Po 1945 roku zostalo juz tak na stale. Nie bede pisal jak wyzwolencza Armia ze wschodu obrabowala gospodarstwo mojego dziadka, albo jak wyworzono na Wschod maszyny z mojego miasta ( Walbrzych ).Takich przykladow mozna pisac tysiace, wiec sie nie dziw ze dla ludzi w Polsce nie bylo to takie wyzwolenie jak pisala propaganda.Stacjonowanie okolo 200 tysiecy zolnierzy Armii Czerwonej na terytorium Polski za ktora ludzie w Polsce musieli placic i utrzymywac w czasie gdy ja kupowalem jedzenie na kartki ( oni mieli rzeczy za ktore ja musialem placic w dolarach - przyklad wojskowa kantyna w miescie Swidnica ). A ze jak wracali do siebie to sobie chwalili? Mi by sie tez podobalo.Najgorsze ze ta armia pilnowala mnie i moj kraj i byla po prostu do pilnowania. Przepraszam bardzo ale to jest zwykla okupacja zajetego terenu i trzymanie ludzi w posluchu. Jakby ktos ( np. Chiny albo NATO )zajal tak terytorium Rosji, mial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Odpowiedź dla Marka IP: 195.239.67.* 14.03.01, 21:33 Napisałeś: … ustroj komunistyczny zostal Polsce narzucony a wybory jakie nastapily po wojnie byly ewidentnie sfalszowane na polecenie Moskwy ( co uznala miedzynarodowa opinia publiczna ) - o czym na pewno w twoim kraju nie pisano ( cenzura ). Odpowiadam: Czy można wierzyć międzynarodowej (tzn. zachodniej) opinii publicznej podczas zimnej wojny ? To nie jest żadne kryterium. O ile mi wiadomo, bezpośrednio po wojnie komuniśći mieli duże wpływy nawet na Zachodzie, zwłaszcza we Francji i we Włoszech, nawet w rządach tych krajów przez jakiś czas byli komuniści. Dlaczego takiego nastroju nie mogło być w Polsce? Jeszcze nikt nie mógł wiedzieć, że ta Armia Radziecka może z wyzwoleńczej przemienić się na okupacyjną. O represjach w ZSRR czy na przykład o Katyniu nikt i nic nie wiedział. Dlaczego robotnik czy chłop musiał nie wierzyć, jak dobrze i radośnie żyć w Kraju Rad, jeśli on widział to w kinie na własne oczy? Zapewno ty też oglądałeś te przedwojenne komedie radzieckie, np. Wołga-Wołga czy Wiesiołyje riebiata itp. Musisz przyznać, że zrobione są z talentem i rzeczywiście wesoło. Skąd mógł wiedzieć ten robotnik czy chłop, że to tylko propaganda, czy, lepiej powiedzieć, marzenie o lepszym życiu? Jeśli Mikołajczyk czy ktoś inny pisał o tym gdzieś w gazetach, to kto je czytał? Ba, czy umiał ten chłop w ogóle czytać? Telewizji jeszcze poprostu nie było. Propaganda radziecka (płakaty itd.) wraz z polską komunistyczną powinna była działać na pełnych obrotach. Dlaczego myślisz; że technologii elektoralnych wtedy nie było? Poprostu inaczej się nazywały. Sądzę, że w warunkach istnienia w kraju legalnej opozycji i uczestniczenia jej w wyborach sfalszować bezpośrednio rezultaty tych wyborów jest wcale nie tak łatwo, jak może się zdawać na pierwszy rzut oka. Łatwiej użyć, jak się u nas teraz mówi, resursy adminictracyjne i wygrać wybory w sposób mniej czy więcej uczciwy. Napisałeś: Z tym witaniem radzieckich zolnierzy to tez bylo nie zawsze z kwiatami. Jak przyjechali tam gdzie mieszkala moja rodzina , to zaczeli gwalcic wszystkie mlode kobiety i dziewczyny( zgwalcili moja ciotke, mysle ze mam prawo o tym napisac ). Odpowiadam: Ekscesy zawsze bywają, tym bardziej podczas wojny. Ale “wszystkie mlode kobiety i dziewczyny” – to już przesada. Emocje, chociaż zrozumiałe. Zresztą po 60 latach… No nie wiem. Krzywda z latami w pamięci może się zwiększać i stawać się taką wielką, którą nigdy nie była w rzeczywistości. Jeśli chodzi o rok 1939, nie mogę uwierzyć, że to mogło mieć charakter masowy. W ZSRR to byli lata żelaznej dyscypliny nie tylko w armii – nawet w społeczeństwie. Coś nie tak – rozmowa krótka: do obozu czy pod ścianę. Jeśli chodzi o rok 1945 – tak, coś takiego mogło mieć miejsce, ale tylko w Niemczech, nie w Polsce. Euforia zwycięstwa itp. Czy to nie można zrozumieć? Zemsta uczuciem nie najlepszym, ale czy nie zrozumiałym? Ale “wszystkie mlode kobiety i dziewczyny” – to w każdym razie przesada.Czy coś takiego nie mogło być na terenach niemieckich, zajętych przez Wojsko Polskie? Raczej mogło i było. Jesteśmy podobni do siebie. Czy to mogło się zdarzyć w Wałbrzychu? Zdecydowanie nie. A w Waldenburgu? No nie wiem. Nie wykluczam. Ale tylko w roku 1945, nie póżniej. W 1946 i w latach następnych porządek był przywrócony i nawet w Niemczech takiego bałaganu nikt nie stał by cierpieć. Wódz miał rękę twardą… Napisałeś: Mam zal za to ze przez 45 lat Polska musiala sluchac ZSRR, za to ze musialem kupowac jedzenie na kartki, za te oglupiajaca propagande ze Wschodu. No bo Zachod to wrog, chce nam odebrac nasze z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Dokończenie odpowiedzi dla Marka IP: 195.239.67.* 14.03.01, 21:48 Napisałeś: Stacjonowanie okolo 200 tysiecy zolnierzy Armii Czerwonej na terytorium Polski za ktora ludzie w Polsce musieli placic i utrzymywac w czasie gdy ja kupowalem jedzenie na kartki ( oni mieli rzeczy za ktore ja musialem placic w dolarach - przyklad wojskowa kantyna w miescie Swidnica ). Odpowiadam: Bzdura. Przepraszam, ale bzdura. Czystej wody propaganda antyradziecka. Armia była w Polsce za nasze, a nie za wasze pieniądze. Może w roku 1945 bylo inaczej, ale w latach osiemdziesiątych, o których mówisz – na pewno tak. Myślę, że chleb czy mięso nie wieżli z Rosji, a kupowali na miejscu, ale właśnie kupowali. Chociaż za czasów kartek mogli i przywozić. U nas w Rosji też, gdy się rozważano, dlaczego witryny świecą pustką, mówiono (wśród ludzi oczywiście, nie w mediach), że wszystko idzie do przyjacieli w Afryce i w bratnich krajach (tzn. do was). A na Ukrainie, że wszystko wywieziono przez Moskali do Moskwy. Zwłaszcza śmiesznie było słuchać te bzdury we Lwowie i w Kijowie w roku 1991, gdy na parę dni przedtem przez własne oczy widziałem pustkę sklepów moskiewskich. A sklepy ukraińskie jeszcze obfitowali w różne towary. Zniknęli one trochę później… A jeśli chodzi o kantynę, jak mogło być inaczej? Armia powinna zawsze mieć zaopatrzenie niezależne, tym bardziej w innym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dokończenie odpowiedzi dla Marka IP: *.ds.univ.gda.pl 14.03.01, 23:32 Wiesz Wadim,podziwiam Cię za znajomość języka polskiego.Nie każdy Polak potrafi analogicznie po rosyjsku.Przepraszam Cię za niektóre wypowiedzi moich rodaków,którzy nie umieją podjąć dyskusji.A uważam,że dyskutować naprawdę warto,by coś zmienić między naszymi narodami.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: ja do ruskich nie jade. Jedz do Israela...... IP: 12.92.25.* 16.03.01, 16:03 Jedz do Israela, i tam cie raj dostapi. Chyba ze przedtem dostaniesz kule w leb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanley Dobry poczatek: Stosunki polsko-rosyjskie sa dobre IP: 12.92.25.* 16.03.01, 16:10 Rosja: Stosunki polsko-rosyjskie wcale nie sa zle... Minister spraw zagranicznych Wladyslaw Bartoszewski powiedzial w poniedzialek 5 lutego w Moskwie, ze stosunki polsko-rosyjskie nie sa zle i podkreslil, ze w ostatnich kilkunastu latach zaszly w nich niewyobrazalne zmiany. "Stosunki polsko-rosyjskie wcale nie sa zle. To ludzie niedobrej woli wyolbrzymiaja rzeczy trudne. Gdyby ktos powiedzial 10-15 lat temu, ze z udzialem wladz rosyjskich beda otwierane cmentarze w Katyniu czy Miednoje, albo ze w swiatyniach katolickich w nieskrepowany sposób ludzie beda sie mogli modlic i spotykac, to wydawaloby sie prawie bajka, a jednak tak sie stalo" - powiedzial Bartoszewski podczas spotkania z przedstawicielami rosyjskiej Polonii, które odbylo sie w poniedzialek po poludniu w moskiewskiej katedrze Niepokalanego Poczecia Najswietszej Marii Panny. Bartoszewski wyrazil tez nadzieje, ze XXI wiek przyniesie dalszy rozwój dobrych stosunków miedzy ludzmi. "Naród rosyjski w Polsce nie jest wcale odrzucany, niecierpiany, ani nienawidzony" - zapewnial minister. Zwrócil tez uwage, ze do Polski przyjezdza coraz wiecej obcokrajowców, w tym równiez Rosjan. "Nikt do piekla dobrowolnie nie jezdzi. Kazdy jezdzi tam, gdzie sadzi, ze bedzie mu lepiej" - mówil polski minister. Szef polskiej dyplomacji zapewnil, ze o lepsze stosunki miedzy politykami obu krajów m.in. równiez on wlasnie zabiega. Zwrócil przy tym uwage, ze odwzajemnia listopadowa wizyte rosyjskiego ministra spraw zagranicznych Igora Iwanowa bardzo szybko, co jest - jak podkreslil - wyrazem dobrej woli obu stron. Po spotkaniu z Polonia minister Bartoszewski zlozyl kwiaty przed Pomnikiem Nieznanego Zolnierza, a towarzyszyl mu przy tym - czego nie przewiduje protokól - szef rosyjskiej dyplomacji. Równiez poza protokolem Iwanow towarzyszyl polskiemu ministrowi podczas zwiedzania Kremla. Pierwszy mniej oficjalny dzien wizyty szefa polskiej dyplomacji w Moskwie zakonczy wspólny roboczy obiad obu ministrów. Dziennik "Izwiestia" napisal, ze trudno w Polsce znalezc czlowieka o wiekszym autorytecie moralnym niz Bartoszewski i przywoluje jego zdanie o tym, ze dzis odnotowuje sie pierwsze pozytywne tendencje w polsko-rosyjskich stosunkach po 10 latach ich ochlodzenia. Gazeta zwraca równiez uwage, ze nalezy podjac decyzje w sprawie budowy drugiej nitki gazociagu Jamal-Europa Zachodnia.(PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dla Wadima IP: *.sprint.ca 16.03.01, 19:30 Czesc Wadim! 1.Nigdy nie twierdzilem ze Armia Czerwona gwalcila wszystkie Kobiety w Polsce.Dzialo sie tak w okolicach gdzie mieszkala moja rodzina. Moja ciotke zgwalcili wiec o tym napisalem.( Czy to obraza Armie Czerwona?- powiedz to mojej ciotce ). 2.Jezeli chodzi o te towary za dolary to wcale nie sklamalem. Jezeli myslisz ze klamie to sie grubo mylisz.Napisalem co widzialem na wlasne oczy. W Polsce byly sklepy PEWEX za ktore mogles kupic Zachodnie towary za dolary. Te same Zachodnie towary byly sprzedawane w garnizonie w Swidnicy za ruble.(1 rubel-1 dolar ) taki byl przelicznik w czasie kiedy bylo chyba ze 12 rubli za dolara.Jak myslisz kto sprowadzal zachodnie towary do Polski ? Nie ZSRR, tylko polski rzad. I ludzie w Polsce placili za ta roznice. 3.Nie rob mi tutaj roznicy miedzy Waldenburg a Walbrzychem.Armia Czerwona kradla i tle . Wywozili tez transporty a Krakowa( Nie wmowisz mi ze Krakow to tez poniemieckie miasto). Mam tam rodzine i moj wojek widzial na wlasne oczy taki transport. A tak w ogole to tamte tereny byly pod Polska administracja, wiec kto dal prawo Rosjanom krasc? Przejedz sie kiedys pociagiem z Wroclawia do Jeleniej Gory, a zobaczysz slupki betonowe z wycieta palnikami trakcja elektryczna ( jedna z pierwszych w Europie ). Rosjanie wycieli te trakcje i wywiezli na Wschod. Co myslisz ze klamie? Slupki stoja.Zapraszam do ogladniecia jak to powojenna Polska byla okradana przez sojusznika ze Wschodu.Zobacz swoimi wlasnymi oczami zanim bedziesz wyrazal opinie. 3. Myslisz ze ZSRR Polski nie okradal.Pewno najtrudniej sie do czegos przyznac bo to nieprzyjemnie. Moja mama pracowala na stacji towarowej pociagow i na wlasne oczy ( miala to na fakturze ) widziala transport do ZSRR szynek i wedlin na olimpiade w Moskwie. Tylko ze na fakturze bylo ze to sa farby.I nie byla to jakas pomylka bo wagonow bylo wiecej i wszystkie faktury byly takie same . Moj szwagier pracuje w stoczni w Gdansku. Statki wartosci ( zalezy od wielkosci ), przecienie 2-3 mln US $ byly kupowane za 2-3 mln rubli w czasie kiedy przelicznik byl ze 20 rubli za dolara. To kto na tym tracil ZSRR? Nigdy mi tego nie wmowisz ze to byl rzetelny handel. 4.A teraz o zachowaniu Armi Czerwonej.Moge duzo napisac bo tam gdzie mieszkal moj tato i dziadkowie byl maly garnizon. Raz przyszli do mojego dziadka i zabrali mu krowe.Dziadek nie chcial jej oczywiscie dac no to go chcieli zastrzelic. Chodzili po wsi i szukali mlodych dziewczyn ( jasne po co ). Jedna moja ciotke dopadli ( zgwalcili ) a druga uciekla im do lasu. Strzelali za nia ale szybko biegla. Pobili paru ludzi ( bez powodu ). Chodzili od domu do domu i brali( kradli ) co im sie podobalo. Zachowywali sie jak cholerna Armia Okupacyjna. Najsmutniejsze jest to ze sobie niczego nie wmyslilem z glowy. Takie zachowanie nie bylo odosobnione( patrz na innych ).Nie dziwi mnie wiec niechec wielu Polakow do Rosjan ( za podobne rzeczy ). 5. Jezeli chodzi o Uklad Warszawski to najpierw zobacz kto to utrzymywal ( sa na to miedzynarodowe umowy ) 6.Moj dziadek musial ze swojego gospodarstwa oddawac przymusowe " kontyngenty " do 1956 roku ktore szly no gdzie ? 7. Kto napisal ze Polska musi byc we strefie wplywow Rosji? Ja sobie tego nie zycze. Jako rezultat wojny z 1792 ( moge sie lekko pomylic z data ) miedzy Imperium Rosyjskim a Krolestwem Polskim i tzw.Rozbiorow. Polska stracila niepodleglosc i zostala czesciowo wcielona do Rosji. Byly trzy krwawe powstania przeciwko okupacji rosyjskiej ( Kosciuszkowskie, Listopadowe i Styczniowe ). Zginely miliony ludzi walczacych o niepodleglosc. Straty materialne trudne do oszacowania. Po stu latach kraj ( ktory ma tysiac lat ) odzyskal niepodleglosc. A pro po K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dla Wadima nr2 IP: *.sprint.ca 16.03.01, 19:34 Zeby nie bylo nieporozumienia. Nornalny zolnierz w swidnicy mial tzw. normalne jedzenie. Chodzi mi o to ze w tamtej kantynie mozna bylo kupic rzeczy z PEWEX w przeliczniku 1$ za 1 rubel. Moja firma miala tam kontrakt budowlany dlatego to widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dla Wadima nr3 IP: 204.50.249.* 16.03.01, 22:49 Twoje twierdzenie ze Polacy sami sobie wybrali system komunistyczny to kpiny w zywe oczy. Typowa ZSRR propaganda. Jakbys mieszkal w Polsce tobys takich bzdur nie pisal. Miliony polakow nie wrocily do Polski po wojnie z powodu przesladowan, miliony wyemigrowaly. Co ty wiesz z powojennej historii Polski? O kims takim jak Mikolajczyk to ty w ogole slyszales? Byl on glownym kandydatem demokratycznym do wyborow po wojnie i musial uciekac za granice przed aresztowaniem. Tysiace ludzi trafilo do wiezien, robiono sfingowane procesy i skazywano ich na smiec albo na dlugoletnie wyroki.Slyszales w ogole o polskim Urzedzie Bezpieczenstwa wspolpracujacym z NKWD w Polsce? Jak w takich warunkach byly mozliwe demokratyczne wybory? OFICJALNIE sekretarz Komitetu Centralnego PZPR Mieczyslaw Rakowski powiedzial ze bez Armii Czerwonej stacjonujacej wtedy w Polsce system komunistyczny w Polsce upadl by w ciagu 2 dni. ON TO POWIEDZIAL OTWARCIE i OFICJALNIE i ty twierdzisz ze polacy sami chcieli komunizmu ? Czy wszyscy Rosjanie przeszli pranie mozgu i upadli na glowe?A co z tzw. radzieckimi doradcami co siedzieli w Polsce do 1956r ? Jak mozna miec dialog z kims kto tak mysli ? Co jest z wami Rosjanami? Czy Czesi w 1968 tez zapraszali Armie Czerwona do wojskowej interwencji? Czy w 1956 Wegrzy tez zapraszali Armie Czerwona do wojskowej interwencji? A co z powstaniem na Slowacji w 1949 roku i jego stlumieniu przez Armie Radziecka ? Oni tez chcieli ustroju komunistycznego? Czlowieku na jakim swiecie ty zyjesz. Wszystkie te kraje garna sie do NATO i EU a zaden do Rosji. Pytanie dlaczego staje sie retoryczne. Dlaczego w ogole Rosjanie mysla ze kazdy jest przeciwko nim? Jakas paranoia czy co ? Widzenie przeciwnika za kazdym rogiem to jest niebezpieczny objaw. Suma summarum to w 20 wieku ZSRR czy tez Rosja ( jak kto woli ) narobila kupe krzywdy innym narodom. Czy NATO i UE nie moglaby objac calego kontynentu europejskiego dbajac o rowne prawa dla kazdego? Zaden z europejskich narodow nie chce byc czescia rosyjskiego imperium. Moze to nie jest powiedziane w dyplomatyczny sposob, ale jest prawdziwe.Wiec moze skonczmy na tym. Ja mam juz dosc.Bo wyglada mi na to ze jakikolwiek fakt bym nie przytoczyl to i tak ta druga ( rosyjska ) strona bedzie chciala MIEC RACJE. Wiec moze faktycznie polska strona powinna ulec zadaniom niektorych ekstremistow i zamknac na stale granice na Wschod , zbudowac nowe druty kolczaste, przestac wydawac wizy tym ze Wschodu i powiedziec wprost: nie chcemy was tutaj wcale widziec. Odczepcie sie od nas nareszcie i idzcie do diabla. Czy to jest lepsze od dialogu? Ja tak nie mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Zyczę sukcesów (dla Marku, chociaż nie tylko) IP: 195.239.66.* 17.03.01, 13:20 Cześć Marku! No dobrze, dobrze. Możemy na tym skończyć, jeśli chcesz. Ale po co tak się denerwować? Daj spokój. Fontanna emocji. Gejzer. Wulkan. Czy można w ogóle na takich tonach dyskutować? Może znasz takie przysłowie: Jupiter, ty gniewasz się, znaczy nie masz rację. Już powiedziałem poprzednim razem, że nie chcę cię w niczym przekonywać. Możesz nie zwracać na moje słowa żadnej uwagi. Co chcesz, żebym przyznał? Zbrodnie i w ogóle krzywdy stalinowskie ? Już przyznałem i że najwięcej je było w moim kraju. Dlaczego mam powtarzać? A na 45 lat przede mną zrobił to Chruszczow na słynnym XX zjeździe KPZR. Oprócz rzeczy oczywistych mogę przyznawać tylko to, co widziałem przez własne oczy. To wcale nie oznacza, że ci nie wierzę. Nigdy ani mówiłem, ani miałem na myśli, że kłamiesz. Skąd to wziąłeś? Ale jak mogę przyznawać coś na podstawie tego, czego nawet ty nie widziałeś, a tylko twoje krewni? Dlaczego muszę wierzyć, że wszystko było tak, jak oni widziali czy myślą, że widziali? Każdy psychológ ci powie, że widzimy wszystko raczej przez głowę, niż przez oczy. To znaczy, że widzi się często nie to, co jest, a co uwidzieć oczekujemy. A twoja rodzina miała powody, żeby widzieć tych ruskich w świetle nie najlepszym. O ciebie mogę sądzić na podstawie chociażby twojich słów, a ich poprostu wcale nie znam. Jak mogę coś przyznać, jeśli pisząc co się zdarzyło (np. o twojej ciotce czy krowie twojego dziadka) nie piszesz, gdzie to było i w którym roku. W te fakty oczywiście nie wątpię, ale chciałby zrozumieć, czy je można uogólniać. Może naprawdę czegoś nie rozumiem czy nie wiem. A że wielu w tym życiu nie rozumiem nawet w swoim kraju i wielu nie wiem, to przyznaję chętnie. Chociaż coś jednak wiem, na przykład o tym Mikołajczyku, o którym pisałem w liście poprzednim. A jeśli mówisz gdzie i kiedy (w kantynie podczas istnienia kartek), to nie mówisz co tam takiego szczególnego z PEWEXu widziałeś. Ja w tej kantynie nie byłem, jak mogę odpowiedzieć, że ten towar był w tym czasie w Moskwie na każdym rogu czy że był z Bieriozki, radzieckiego odpowiedniku waszego PEWEXu. Byłem natomiast w roku 1982 w sklepie Armii Radzieckiej w Czechosłowacji i mogę powiedzieć, że tam były mniej-więcej te same towary i po tych samych cenach, co w zwyczajnych sklepach czeskich (no może trochę więcej było towarów radzieckich, tych, których kupić trudno było nawet w sklepach moskiewskich, nie mówiąc już o prowincji, gdzie żyję). I kupowano je za czeskie koruny, żadnych dolarów. Rozumiem oczywiście, że za czasów kartek w Swidnicy tak być nie mogło, ale chciałbym, żebyś ty też to zrozumiał. Nigdy nie byłem w tej Swidnicy. Byłem natomiast we Wrocławiu (jako turysta), ale miałem coś do oglądania w ciągu 2 czy 3 dni, co tam byłem, oprócz słupków czy rodaków w mundurach. Chociaż zobaczyłbym z ciekawością te słupki, jeśliby ktoś mnie je pokazał. Mogę też jescze dużo napisać ( no np. że dolar oficjalnie kosztował 80 kopiejek, z tym że kupić je można było tylko na czarnym rynku po 7 rubli i to normalnie jak na warunki socjalistczne; że dolar w obliczeniach wzajemnych krajów socjalistycznych naprawdę nazywał się rublem transferowym, chociaż nie miał nic wspólnego z rublem radzieckim oprócz nazwy; że na próżno wywałasz otwarte drzwi, mówiąc o Czechosłowacji czy Węgrzech, bo ja miałem poglądy antykomunistyczne na długo przed pieriestrojką, gdy na to przyszła moda, chociaż, nigdy nie będąc komunistą, do dziś uważam komunizm za ustrój najlepszy, który ma tylko jedną wadę: niestety nie może istnieć w rzeczywistości, a tzw. socjalizmu dojrzałego też mam dosyć, jak większość twoich i moich rodacy), mogę też zadać dużo różnych pytań (może zdążył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dla Wadima) IP: 204.50.249.* 19.03.01, 22:59 Czesc Wadim! Po pierwsze to ci doradcy w Polsce to byli doradcy Polityczni a nie Gospodarczy wiec twoj argument jest bez sensu i po prostu glupi. Polska miala swoich inzynierow i nigdy nie byla tak zacofanym krajem jak to rosjanom wmawiano ( nie twierdze ze nie istniala naukowa wspolpraca ). Za pomoc w budowie Nowej Huty to Polska musiala zaplacic w towarach wiec mi nie wypisuj bzdur. Nie bawmy sie w dziecinade , to nie przedszkole. Polskie firmy budowaly w ZSRR gazociagi i ropociagi , przepraszam bardzo ale mysmy tez wam pomagali. Jezeli chodzi o handel miedzy tzw. blokiem wschodnim a ZSRR to rozliczenia odbywaly sie w tzw. nie istniejacych " rublach tranzytowych" wedlug przelicznika 1 US $ za 1 rubel tranzytowy w okresie kiedy bylo z 10 czy 12 rubli za 1 US $. W tym wypadku ekonomia kazdego kraju upadnie przy takim handlu. Jezeli chodzi o statki to czesc ich wyposarzenia byla kupowana na Zachodzie za dolary a nie ruble trazytowe. W przypadku sprzedarzy takiego statku za ruble tranzytowe powodowalo to olbrzymie subsydiowanie wartosci towaru ktory jest przypominam towarem wysoko przetworzonym.( nie tylko statki) Zostawmy ta ekonomie. Z chwila rozwiazania sie ZSRR okazalo sie ze ZSRR jest winny Polsce miliardy dolarow za towary , uslugi i inwestycje. W Polsce o tym bylo glosno no a w Rosji? Jezeli ZSRR obawial sie III Rzeszy to mogl umacniac swoje granice a nie napadac inne panstwa,jak moj kraj. Traktat o przyjazni miedzy III Rzesza a ZSRR byl podpisany na dlugo przed napascia Niemiec kiedy oba kraje byly jak w najlepszych stosunkach, tak ze argument ze ZSRR napadl na Polske z powodow strategicznych czy kulturowych jest po prostu mydleniem oczu i glupi. To zreszta smiesznie brzmi: hej musielismy napasc na twoj kraj bo byc moze bedziemy w konflikcie z tamtym krajem. Granice powojennej Polski po II Wojnie Swiatowej byly ustalone ma Miedzynarodowych Konferencjach przed koncem II Wojny( przypominam Teheran , Jalta ). Tak ze Radziecki Rzad wiedzial ze tereny Slaska i Zachodniego Pomorza sa terenami polskimi i ze jakakolwiek wywozka maszyn i urzadzen to zwykle okradanie Polski.( zreszta tam istniala juz polska administracja no wiec ?) Jezeli chodzi o Babickiego to nie mialem pojecia o jego pracy dla jakiekolwiek rozglosni. Dla mnie to on moze pracowac dla Radia Madagaskar. Wspomnalem o nim tylko dlatego ze widzialem jego raportaz moim zdaniem profesjonalnie zrobiony. Zdziwilo mnie to jak zobaczylem te czeczenskie kobiety i dzieci sluchajace tranzystorowego radia w piwnicy gdzies w Grozny, a w radiu rzecznik prasowy mowi ze w Grozny nie ma Czeczenskich cywilow?? Ty wierzysz w propagande czy w to co widzisz? Ten konflikt mnie nie interesuje , wszystkim stronom zycze pokojowego rozwiazana zgodnie z poszanowaniem prawa miedzynarodowego. Faktem jest ze wmawiano Rosjanom ze te wszystkie kraje ze Wschodniej Europy potrzebuja rosyjskiej pomocy i wsparcia. Nie pytano sie tylko ludzi w tamtych krajach czy oni chca zeby ZSRR mieszal sie w ich wewnetrzne sprawy. Stad sie bierze obecna niechec do rosjan, Rosji czy ZSRR. Kazdy moze wybierac ustroj jaki lubi, nawet jesli jest to komunizm jezeli zostal wprowadzony z demokratycznymi wyborami. Moj ojciec ktory jest robotnikiem jak pojechal na urlop do Zachodniej Europy to sie mnie spytal , i to jest bardzo dobre pytanie dla komunisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Dla Marka IP: 195.239.67.* 20.03.01, 20:42 Cześć, Marku! Zgadzam się z tobą całkowicie, jeśli chodzi o terażniejszość. Byłem jako turysta w większości krajów europiejskich (w Austrii po raz pierwszy w 1984 r.) i miałem możliwość do zobaczenia na własne oczy, gdzie się ludziom żyje lepiej. Co do historii stosunków naszych krajów, nie widzę nic złego w tym, że i dalej będziemy mieli różne poglądy w tej dziedzinie. Jest to przecież naturalne. Może poprostu mniej się o niej zastanawiać? Czy nie mamy innych problemów w naszym życiu powszednim? Ale koniec to koniec. Dziękuję za dyskusję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebcio Re: Dla Wadima IP: 213.64.203.6, 213.64.250.* 20.03.01, 22:36 Z duzym zainteresowaniem przeczytalem powyzsza dyskusje. Oddaje ona dobrze narosle miedzy nami problemy, kompleksy i wstyd mi za tych Polakow, ktorzy nie potrafia opanowac swoich emocji i pogardliwie wyrazaja sie o narodzie rosyjskim (juz sam tytul tego watku byl niepotrzebnie prowokacyjny i z gory zakladajacy, ze jak wypowiadac sie o Rosji i Rosjanach to tylko z odcieniem negatywnym). Dla mnie nie ulega watpliwosci, ze narody b. ZSRR same byly najwieksza ofiara terroru komunistycznego i my Polacy pamietajac o zbrodni katynskiej nie mozemy absolutnie obarczac za to calej populacji ludzi mieszkajacych w dawnym ZSRR. Sa to prawdy dla mnie oczywiste. Na pewno i dzisiaj nie brakuje "oszolomow" po obu stronach, ale mysle, ze z czasem bedzie ich mniej. Rosja to wielki kraj i ma tez wieksze niz Polska problemy. Rozumiem, ze czesci opinii publicznej u naszego wschodniego sasiada trudno jest pogodzic sie z faktem, ze dzisiejsza Rosja traci pozycje mocarstwa, ale i z tym latwiej pogodzono by sie, gdyby gospodarka znajdowala sie w lepszym stanie. Chcialbym dozyc chwili aby media w obu naszych krajach byly bardziej obiektywne i nie wynajdowaly wylacznie negatywnych wiadomosci. Z drugiej strony wiem, ze to nie tylko polska specjalnosc - obecnie mieszkam w Szwecji i obserwuje w tutejszych mediach charkterystyczne zjawisko: szwedzcy dziennikarze zdumieni sa bardzo, ze mozna np. pojechac turystycznie do Petersburga, nie zostac tam obrabowanym ani pobitym, a wrecz przeciwnie wrocic z takiej wycieczki wzbogaconym o wspaniale przezycia. W Rosji (a wlasciwie byl to jeszcze ZSRR) bylem tylko raz, ale za to daleko, przejechalem koleja transsyberyjska cala trase z Moskwy przez Chabarowsk do Nachodki (bylo to 1985 roku). Zapamietalem z tej jazdy serdecznosc i goscinnosc spotykanych po drodze ludzi, ich pragnienie wolnosci i marzenia o lepszym zyciu. Wlasnie od kilku miesiecy rzadzil juz Gorbaczow, choc nikt jeszcze nie przypuszczal, ze niechcacy doprowadzi on do unicestwienia calego, zbrodniczego systemu komunistycznego. Dzieki Wadimie za interesujace wypowiedzi i mam nadzieje, ze nie nabrales przekonania, o tym iz wszyscy Polacy mysla o Rosji tak prymitwnie jak co poniektorzy na niniejszym forum. Gratuluje doskonalej znajomosci pisanej polszczyzny; chcialbym choc w malej czesci umiec tak pisac po rosyjsku jak Ty po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagilis Re: ja do ruskich nie jade IP: *.balt.net 23.03.01, 00:44 Gość portalu: hybryda napisał(a): > A do Niemiec nie boisz sie jechac? I jeszcze male pytanko: jakie kraje zaliczasz do "Rosji i krajow im podobnych"? Niektorzy Polacy boja sie jechac do Estonii, przecie to ruscy, a tak naprawde jest to kraj lepiej od Polski rozwiniety gospodarzco, bardziej nowoczesny i napewno blizej im do Unii niz Polsce. Albo bardziej bezpieczna Litwa, posiadajaca lepsze drogi i doskonale rozwiniety system telefonii komorkowej, to kraj chujowy, bo przeciez "ruski"! Za to wschodnie Niemcy lub poludniowe Wlochy to caca - Europa w koncu. Przed tem jak pisac o tzw. ruskich i im podobnych, po pierwsze sprecyzuj kogo masz na mysli, a po drugie, zastanow sie, czy jakis Niemiec wlasnie nie pisze : "ja tam do polaczkow i im podobnych nie jade, bo to..." > h. Podziwiam tych co nie wiedza co pisza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagilis Re: do hybrydy i nie tylko IP: *.balt.net 23.03.01, 03:08 Gość portalu: dagilis napisał(a): > Gość portalu: hybryda napisał(a): > > > A do Niemiec nie boisz sie jechac? I jeszcze male pytanko: jakie kraje > zaliczasz do "Rosji i krajow im podobnych"? Niektorzy Polacy boja sie jechac do > > Estonii, przecie to ruscy, a tak naprawde jest to kraj lepiej od Polski > rozwiniety gospodarzco, bardziej nowoczesny i napewno blizej im do Unii niz > Polsce. Albo bardziej bezpieczna Litwa, posiadajaca lepsze drogi i doskonale > rozwiniety system telefonii komorkowej, to kraj chujowy, bo przeciez "ruski"! > Za to wschodnie Niemcy lub poludniowe Wlochy to caca - Europa w koncu. > Przed tem jak pisac o tzw. ruskich i im podobnych, po pierwsze sprecyzuj kogo > masz na mysli, a po drugie, zastanow sie, czy jakis Niemiec wlasnie nie > pisze : "ja tam do polaczkow i im podobnych nie jade, bo to..." > > > h. Podziwiam tych co nie wiedza co pisza... > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: do hybrydy i nie tylko IP: 204.50.249.* 25.03.01, 01:31 Bogiem a prawda to chcialbym przeprosic za swoje niektore wypowiedzi, nie ukrywam ze sie unioslem.Moze i byly osobiste powody i stracilem poczucie obiektywizmu. Niniejszym przepraszam wszystkich. Nawiazujac do tematu faktycznie obie strony moga sie ze soba dogadac jezeli beda tego chcialy. Czego wszystkim zainteresowanym zycze. MAREK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Marek nie pekaj IP: *.bostma.adsl.bellatlantic.net 05.04.01, 03:58 Napisales co myslisz, po to jest forum. O ile ktos sie obraza to jego sprawa. Najlepiej wziac zabawki i isc z piaskownicy. A robia to zwykle twardoglowi i napuszeni tego swiata. Mozna jeszcze wiele dodac do Twoich wypowiedzi. Niestety raczej spraw niepochlebnych o naszym wschodnim sasiedzie. Dlatego tam nie jade i nie pojade. No bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zola Re: ja do ruskich nie jade - to oni przyjada do ciebie. IP: *.orlando-04rh15rt.fl.dial-access.att.net 03.04.01, 22:39 Jak do ruskich nie pojedziesz to oni przyjada do ciebie. ====================== Gość portalu: hybryda napisał(a): > Boje sie, zatem nalozylem sam sobie zakaz wyjazdu do Rosji i krajow im podobnyc > h. Podziwiam tych co sie nie boja lub nie wiedza co czynia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Issa Re: ja do ruskich nie jade - to oni przyjada do ciebie. IP: *.biol.uw.edu.pl 14.05.01, 10:19 Przyjda to pewne - dzis Grozny, jutro Wilno, pojutrze Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: ja do ruskich nie jade IP: *.bostma.adsl.bellatlantic.net 20.05.01, 03:04 Cos cichutko tutaj... Odpowiedz Link Zgłoś