Dodaj do ulubionych

Wredne Ruskie wykupują BP!

15.01.11, 00:07
Osłabione Zatoką Meksykańską BP poprosiło Ruskich o pomoc. Rosnief zgodził się na wymianę akcji i przejął wstępnie 5% akcji BP drogą wymiany, akcje BP w Rosnief wzrosły po wymianie do 10%, obie firmy planują razem dalszą ekspansję.
Dealowi dodaje pikanterii fakt, że szefem BP jest obecnie Dudley, ten sam Dudley, który jeszcze 2 lata temu będąc szefem TNK-BP dawał w pośpiechu nogę z Moskwy uciekając przez prawdziwymi bądź rzekomymi represaliami Putina i spółki.

Nie na polskie główki ta wielka polityka.

www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,739659,00.html
Obserwuj wątek
    • nihil-istka Amerykanie beda domagac sie odszkodowan od Putina 15.01.11, 00:16
      Dobrze , ze Putin kupil zadluzone BP. Amerykanie beda mogli teraz sciagnac od Putina 50 miliardow dolarow kar, ktore na BP nalozyli. A jak Putin nie zaplaci, to Marines wyprowadza z Kremla Wowke w kajdankach.
    • zlotamajka Re: Wredne Ruskie wykupują BP! 15.01.11, 01:28
      A to ciekawe. BP o jakby "matka" brytyjskiego przemyslu ropnego a tu patrzcie, Ruscy ja przejmuja. Co na to krolowa?
      • igor_uk Re: Wredne Ruskie wykupują BP! 15.01.11, 01:43
        Krolowa? Krolowa nic nie ma przeciw Rosji.jak tam rehabilitowali jej "rodstwiennika",to stosunek Krolowej do Rosji jest przychilnie neutralnym (tak ktos ocenil z jej otoczenia).
    • jk2007 Lotos tez wykupują ? 15.01.11, 01:43
      www.regnum.ru/news/economy/1362210.html
      • misterpee Re: Kniaz' Harry moze poslubic corke 15.01.11, 02:37
        Putina i zostanie Carem Rosji. Wtedy nastapi zjednoczenie UK z Rosja i Jarek bedzie musial szukac azylu u Saka.
        • eva15 Re: Kniaz' Harry moze poslubic corke 15.01.11, 02:41
          To ie jest głupie, zwłaszcza, że kniaź Harry, jak każdy z rodziny królewskiej GB, ma w sobie oprócz głównie krwi niemieckiej również rosyjską. Najmniej ma bodaj angielskiej.
          • herr7 Eva to BP wchodzi na Syberię.... 15.01.11, 17:12
            a nie firmy rosyjskie na Alaskę. Dla mnie wygląda to na kapitulację rosyjskich władz przed Anglosasami a nie zwycięstwo Rosjan nad BP. Gdyby Rosjanie wpuścili Norwegów, Francuzów czy choćby Chińczyków to byłby to pokaz jakiejś niezależności w stosunku do UK i US, czyli krajów o których wrogości co do Rosji często dyskutujemy. Wpuszczanie lisa do kurnika ma więc jakiś sens? Dla mnie jest to jeszcze jeden przejaw bizantyjskiej polityki rosyjskiego kierownictwa. Wiązałbym to z próbą udobruchania Anglosasów przez Putina i jego otoczenie przed zbliżającymi się wyborami prezydenckimi, a nie jakąś długofalową strategią mającą na celu dobro Rosji. Jak widać, opłaca się rosyjskich liderów poniewierać, gdyż w końcu daje to profity. Nie dziwię się, że Sergiej Kara Murza napisał niedawno o rosyjskich liderach, że ci nie mają żadnego i honoru i można im pluć w twarz do woli.
            • eva15 Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 17:36
              Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP. Nie po to wykopali Chodorkowskiego z Syberii, a później tegoż Dudleya z Rosji, żeby teraz polec. Dudley wchodzi tym razem na ich warunkach i nie na Syberię a na rosyjską Arktykę, co bardzo zdenerwowało jak pisze FAZ.... USA. więc pewnie Ruskie wiedzą, co robią.

Dudleya dobrze posdsumował Lubat, więc nie będę pisać, tylko daję linka:

forum.gazeta.pl/forum/w,30,120949057,120959840,Sojusz_BP_z_Rosja_Firmy_wymienia_sie_akcjami.html

A tu link do art. Faz, który nieco inaczej widzi ten deal niż Ty:

www.faz.net/s/RubD16E1F55D21144C4AE3F9DDF52B6E1D9/Doc~EC700C58D13714EB4B790D49CF00FCC92~ATpl~Ecommon~Scontent.html

Mówiąc na skróty - BP wniesie Ruskim cenny know-how do wierceń arktycznych, czym USA są wkurzone. Przyszłe wojny surowcowe, to m.in. wojny o Arktykę, więc Rosja wie, co robi.
              • herr7 dadzą sobie radę z BP? 15.01.11, 17:49
                Technologie potrzebne do wierceń na szelfie mają też Norwegowie - kraj raczej mały, nie mający ambicji mocarstwowych. BP słynie z niskiej kultury wydobycia i skorumpowana Rosja nie będzie w stanie kontrolować tego co BP będzie robić. A technologii i tak Rosjanie nie dostaną, gdyż nie zgodzą się na to Amerykanie. Co do Chodorkowskiego to jego prawnicy chcą skarżyć Rosję na bagatela 100 mld $. Będzie więc ciekawie...

Wpuszczenie Anglosasów na Syberię (ta część szelfu arktycznego jest częścią płyty azjatyckiej) nie jest niczym innym jak kapitulacją. Putin podwija ogon, gdyż popularność tandemu spada, a coraz więcej Rosjan widzi, że obecna elita zaprowadziła ich kraj w ślepą uliczkę. A tu trzeba sfinansować jeszcze igrzyska...
                • eva15 Re: dadzą sobie radę z BP? 15.01.11, 18:37
                  Na Zachodzie regularnie od 2003 r. pojawiają się czasem po kilka razy w roku artykuły, o tym, że prawnicy Chodorkowskiego zaskarżyli, skarżą, bądź będą zaskarżyć Rosję. Ba, prawnicy ci, co jakiś czas występują o areszt rosyjskich kont i innych aktywów na Zachodzie, ostatnio było to bodaj w Austrii, jakieś ca 2 lata temu. I co? Ano nic. Ja już przestałam ten rytuał śledzić, bo przez te wszystkie lata nic z tego nie wynikło.

OK, Putin podwinął ogon. Dwa lata temu wyrzucił Dudley, a a teraz się go wystraszył. Pewnie Dudley ma jakąś wiedzę tajemną o bajecznym majątku Putina zabunkrowanym zaganicą. Skoro innych wytłumaczeń nie chcesz przyjąć do wiadomości - pozostaje tylko takie.

Piszę do majki, kto tak na prawdę na Zachodzie rządzi, o czym ona zresztą dobrze wie, ale wiedzą też Rosjanie. Rosnief jest rosyjskim koncernem państwowym, BP-anglosaskim, prywatnym. To ciekawa konstelacja.
                  • eva15 warto pamiętać Marxa 15.01.11, 18:46
                    Zeby by już całkiem jasno powiedzieć: jak słusznie nauczał Marx, prywatny międzynarodowy kapitał NIE MA ojczyzny, natomiast kapitał w ręku państwa ojczyznę jednak ma.
                    Przedstawiciele rządu USA to kapują, stąd pewnie nerwy.
              • zlotamajka Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 17:49
                Ewa poczytalam te artykuly i zgadzam sie troche z herr. Wyglada na to ze BP wchodzi na Arktyke. Jak wiemy walka o Arktyke sie szykuje. Tak ze strony Rosji jak i Kanady a przez Kanadze dziala naturalnie USA. BP wchodzac na Rosyjska Arktyke zdobywa terytorium. Tylko 10 procent ale to tylko poczatek. A jesli chodzi o know-how to pokazali je w Zatoce.
                • eva15 Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 18:29
                  Rzecz sprowadza się do pytania, kto kim na Zachodzie rządzi? Miądzynarodowy kapitał (w tym koncerny międzynarodowe) rządami danych krajów, czy też może rządy tym kapitałem? Jak wiesz prawidłowa jest odpowiedź pierwsza, Rosjanie też to wiedzą.
                  Dlatego członkom US-rządu puściły w w związku z tym dealem nieco nerwy.
                  • eva15 Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 18:39
                    Nie zapominaj w tym kontekście, że Rosnief jest koncernem państwowym, a BP prywatnym wpływającym na decyzje rządów, w tym amerykańskiego i brytyjskiego.
                  • herr7 Amerykanie się trzęsą za strachu... 15.01.11, 18:55
                    O ile rozumiem to taka jest Twoja odpowiedź na to co ja i Złotomajka napisaliśmy. Mnie się raczej wydaje, że tu chodzi o rozgrywkę wewnątrz rosyjskiej elity. Zbliża się rok 2012 i rządzący tandem będzie się musiał zdecydować na to kto ma dalej rządzić Rosją. Obaj panowie reprezentują różne frakcje. Miedwiediew przynajmniej werbalnie opowiada się za modernizacją kraju, ale nie ma zbyt wielkich możliwości, żeby jakąś modernizację Rosji zaaplikować. Pomysł ze Skołkowem ma raczej cechy potiomkinowskiej wioski, która nie ma szans wywierać większego wpływu na całą Rosję. Co do Putina to jego pomysły na przyszłość sprowadzają się do organizacji kosztownych igrzysk, z których bardzo niewiele będzie dla Rosji dobrego wynikać. W sumie w Rosji panuje zastój i rosnące rozczarowanie. Taka polityka nie zadowala nikogo - ludzi pragnących demokracji, gdyż Rosja krajem demokratycznym nie jest. Dla ludzi pragnących porządku i chcących żeby ich kraj był silny też rozczarowuje, gdyż z Rosją mało kto się liczy i kraj ten traci wpływy. Obecny system trzyma się dzięki wysokim cenom za ropę. Gdyby ceny te spadły to rosyjska elita leży i kwiczy...
                    Rosjanie widzą ogromny kontrast pomiędzy ich krajem rządzonym przez post-jelcynowską kleptokrację a Chinami, które osiągają coraz większe sukcesy w praktycznie wszystkich dziedzinach. Chińczycy pokazali dopiero co swój samolot piątej generacji. Rosjanie doskonale pamiętają, że jeszcze pięć lat temu Chiny zaopatrywały się w samoloty w Rosji. W tym czasie potrafili skopiować rosyjskie wzorce i je udoskonalić. W odróżnieniu od Rosjan mają praktycznie niewyczerpane zasoby finansowe.

www.ng.ru/politics/2010-11-29/1_pavlovskii.html
                    • zlotamajka Re: Amerykanie się trzęsą za strachu... 15.01.11, 19:18
                      Rozlam w elitach Rosji jest, czy az taki jak mowia media czy mniejszy to trudno powiedziec. Ta amerykanska strategia aby demonizowac Putina i wspierac Miedwiediewa daje rezultaty. Niestety. Putin zrobil dobra robote zamykajac Chodorowskiego i reszte tej mafi. Jesli chodzi o reszte to sie niezby orientuje. Ale zdaje sie ze przemysl jak padl za Jelcyna to sie nie podniosl. Te igrzyska to tez poroniony pomysl. To sposob by zadluzyc kraj a zysk b. nikly jesli jakikolwiek. Troche hotelarzy i restauracje zarobia no i budowlani. Pozatym nic. Kanada za swoje igrzyska zaplacila 20 bilionow w tym jeden bilion za ochrona. Bedzie to splacac przez nastepne dziesiatki lat.
                      • herr7 Putin niczego nie dokończył... 15.01.11, 22:37
                        Zamykając Chodorkowskiego a zostawiając na wolności pozostałych oligarchów zrobił z Chodorkowskiego męczennika. Oligarchowie, jak nie byli tak i nie są lojalni w stosunku do państwa. Widząc przy tym, że państwo może pozbawić ich majątków powywozili aktywa zagranicę, weszli we spółki z firmami zachodnimi, zarejestrowali swoje firmy poza granicami Rosji, często w rajach podatkowych. Putin i jego otoczenie na ten proceder dał przyzwolenie. Co ważniejsze, oligarchowie nie stworzyli nowoczesnej gospodarki - jak tkwili w wydobyciu surowców tak tkwią. Rosja jak była krajem surowcowym tak i nim pozostała. Ponieważ państwo nie miało jasnej polityki gospodarczej skutkiem tego podupadła nauka oraz szkolnictwo, w które nie inwestowano. Rządzący co prawda od lat mówili, że ich celem jest modernizacja ale niewiele w tym kierunku robili. Generalnie, wcześniej Putin a obecnie Miedwiediew zajmują się głownie piarem a nie konkretnym działaniem. Zamiast tego środki przeznaczyli na projekty tyleż ekstrawaganckie co nie przynoszące większego pożytku. W końcu, olimpiada w Soczi będzie kosztować 30 mld $ i nigdy się nie zwróci. Te środki można było zainwestować przede wszystkim w nowoczesny przemysł, choćby nastawiony na przetwórstwo surowców, które Rosja eksportuje. To jest polityka szaleńca.

Widziałem dzisiaj Putina w rosyjskiej telewizji, jak podczas spotkania z oficjelami z BP siedział rozparty jak jakieś panisko w fotelu - ten cham nawet usiąść w fotelu nie potrafi. Ta scena bardzo wiele mówiła - Putin czuje się nie tyle premierem co właścicielem tego kraju. Im szybciej go Rosjanie obalą tym lepiej...
                        • eva15 Re: Putin niczego nie dokończył... 15.01.11, 22:48
                          >Putin czuje się nie tyle premierem co właścicielem tego kraju. Im szybciej go Rosjanie obalą tym lepiej.

Zdaje się, że jakiejś antyputinowskiej obsesji dostałeś. Ale przyjdzie poczekać, jak na razie Putin ma 70-80 % poparcia i to od lat. Ilu polityków na świecie może się takim wynikiem pochwalić?
                          • herr7 u nas PO też ma wysokie poparcie.. 15.01.11, 22:57
                            A te 80% to chyba bierzesz z księżyca. Putin od dawna ma niższe poparcie, które zresztą zawdzięcza propagandzie, głównie w telewizji. Od lat nabiera ludzi, że jest takim anty-Jelcynem, ale niczego w spuściźnie po Jelcynie nie zmienił. Jak rządziła Rosją mafia tak i rządzi.
                            • eva15 Re: u nas PO też ma wysokie poparcie.. 15.01.11, 23:06
                              herr7 napisał:

> A te 80% to chyba bierzesz z księżyca. Putin od dawna ma niższe poparcie, które
                              > zresztą zawdzięcza propagandzie, głównie w telewizji. Od lat nabiera ludzi, że
                              > jest takim anty-Jelcynem, ale niczego w spuściźnie po Jelcynie nie zmienił. Ja
                              > k rządziła Rosją mafia tak i rządzi.

Czyżbyś miał swoje statystyki tak, jak Sikorski odnośnie Białorusi? Niestety nawet Zachód, który w Rosji ma swoje ośrodki badania opinii publicznej też podaje 70-80% (w załeżności od roku). No ale możliwe, że też fałszuje, w końcu sama często mówię, że Zachód jest wredny i zakłamany do cna.

Spytaj Bieriezowskiego, Gusińskiego, Nawlina (czy jak go zwał) etc. i ZWŁASZCZA Chodorkowskiego, czy Putin od czasów Jelcyna niczego nie zmienił. Ja podejrzewam, że mogą mieć inne zdanie. Podobnie jak banki w Londynie i NY.
                              • herr7 Re: u nas PO też ma wysokie poparcie.. 15.01.11, 23:17
                                Problem w Rosji jest taki, że ludzie nie są szczerzy odpowiadając na takie ankiety. Dotyczy to szczególnie prowincji, czyli tam gdzie żyje 80% Rosjan. Tak więc poparcie "tandemu" jest zawyżone. Sądzę zresztą, że Putin stał się ofiarą swojej własnej propagandy i uwierzył w swoją wielkość. W rzeczywistości jest co najwyżej cwaniakiem - takim dość prostackim spryciarzem, a nie mężem stanu. Ma też farta, że rządzi bajecznie bogatym krajem, tyle że skutki tych rządów są opłakane.
                                • eva15 Re: u nas PO też ma wysokie poparcie.. 15.01.11, 23:26
                                  Ooo, trochę się na studiach (dorabiając) zajmowałam ankietami socjologicznymi i wiem, że sedno jest w odpowiednim stawianiu pytań. Trzeba umieć tak sformułować pytanie, by badany nie musiał sią obawiać, że powie za dużo. Zresztą nie bardzo wierzę w ten strach z powodu ankiet, nie te czasy.

Z propagandą to jest tak, jak z liftingiem, większośś aktorek mu się poddaje, a mimo to nie wszystkie równolatki wyglądają równie młodo. Na Zachodzie propaganda sukcesów władzy KWITNIE, mam to na codzień w Niemczech, od rana do nocy wciska się, że obecne pobudzenie gospodarcze kraj zawdzięcza Merkel. MIMO to Merklowa nie ma takich wyników jak Putin. Taki sam lifting a skutki inne.
                                  • herr7 ciekawe porównanie. 15.01.11, 23:37
                                    Gdyby w Rosji była otwarta krytyka Putina w telewizji, a nie jedynie pokazywanie jak Putin dzielnie gasi pożary, otwiera mosty czy fabryki to jakie by było jego poparcie? Wyższe czy niższe? Merkel jest dobrym kanclerzem, ale to nie znaczy że jest geniuszem. Ale ma cechy pozwalające na w miarę skuteczne rządzenie państwem. w każdym razie, nie pozwala sobie na żadne ekstrawagancje mogące być kosztowne dla kraju, którym rządzi.

Jak Twoim zdaniem można się zapytać w ankiecie o poparcie dla Putina nie pytając się czy jest się za czy przeciw? Ja nie wiem, ale być może w Rosji jest to możliwe.
                                    • pimpus18 Re: ciekawe porównanie. 15.01.11, 23:42
                                      Ledwo skończyłem, a tu znowu rozwiązaniem ma być szczera, dogłębna krytyka Putina.

Przecież te opozycyjne palanty od dziesięcioleci nic innego nie robią.
                                      • eva15 Re: ciekawe porównanie. 16.01.11, 00:02
                                        Dokładnie i Zachód kupę kasy na nich wydaje. Gdyby Rosja robiła tak na Zachodzie efekty byłyby chyba lepsze. Niestety na Zachodzie NIKT nie finansuje innej wizji świata.
                                        • pimpus18 Re: ciekawe porównanie. 16.01.11, 00:15
                                          eva15 napisała:

> Dokładnie i Zachód kupę kasy na nich wydaje. Gdyby Rosja robiła tak na Zachodzi
                                          > e efekty byłyby chyba lepsze. Niestety na Zachodzie NIKT nie finansuje innej wi
                                          > zji świata.

Niby kto miałby to robić?
                                          Politycy z natury swojej nie są, bo nie mają prawa być innowacyjni. Przesłaniem, celem polityka jest popularność. Teflonowa była działaczka propagandy FDJ Merkelowa stylizowana na wizjonerkę? To jest śmiechu warte.
                                          Jeśli te wizje mają być domeną tych, którzy dzisiaj tym wszystkim rządzą, to chyba łatwo sobie wyobrazić jaka ta wizja przyszłości będzie.

Mogłabyś zaczerpnąć rady u Marksa i na pewno wylądowałabyś gdzieś w okolicach Wernera.
                                          • eva15 Re: ciekawe porównanie. 16.01.11, 00:24
                                            pimpus18 napisał:

> Teflonowa była działaczka propagandy FDJ Merkelowa stylizowana na wizjonerkę? To jest śmiechu warte.

No właśnie! Nawet Amis z niej kpią, nie mówiąc o tubylcach, ale Herr 7 in seiner Verklaerung des Westens stylizuje ją na dobrą kanclerz- I to wszystko do kogoś, kto obserwuje sytuację na codzień z bliska. Zawsze powtarzam, jeśli się chcę dowiedzieć, jak jest w Nimeczech, to nic tylko zapytać Polaków z Polski.. Gdyby to palnął jakiś feluś, to oberwał, ale Herr7 ma u mnie kredyt sympatii.

> Mogłabyś zaczerpnąć rady u Marksa i na pewno wylądowałabyś gdzieś w okolicach Wernera.

Ależ ja bardzo szanuję Marksa - uważam, że z ekonmii nauczył mnie tak na prawdę najwięcej. Niedawno kupiłam sobie "Kapitał"- tak dla przypomnienia.
                                            Teraz spadam robić w końcu tort, może się pojawię za 30-40 min.

• pimpus18 Re: ciekawe porównanie. 16.01.11, 00:43
                                              eva15 napisała:

> Ależ ja bardzo szanuję Marksa - uważam, że z ekonmii nauczył mnie tak na prawdę
                                              > najwięcej. Niedawno kupiłam sobie "Kapitał"- tak dla przypomnienia.
                                              > Teraz spadam robić w końcu tort, może się pojawię za 30-40 min.

To jest Twoja wyraźna cecha charakteru dużo czytać.
                                              Przesłaniem Marksa (chyba zasadniczym), że stosunek do środków produkcji warunkuje stosunki społeczne - czyli jeśli zmiany miałyby być, to powinny, byłoby właściwym, żeby wyszły może z tej strony. Nawet pasuje to do ideologii neoliberalnych palantów: rynek pracy powinien być rzeczywiście rynkiem wolnym od przymusu - inaczej niż w znaczącej części jest to obecnie.

Pamiętam, że urodziny już miałaś, ale Ty masz w zwyczaju obchodzić je nieco później.
                                              A torty się kupuje. Tyle tam tego leży, że najlepiej wziąć ze sobą od razu kilka.

• zlotamajka Re: ciekawe porównanie. 16.01.11, 01:14
                                                Naturalnie ze neoliberalisci zgadzaja sie z teoria marksa. Dlatego skupuja zloza i inne commodities. Roznica w kapializmie za czasow Marksa i teraz jest taka ze za Marksa przemysl gral glowna role a teraz finanisiera. Czyli za czasow Marksa ten co mial narzedzia produkcji czyli fabryke byl gora a teraz ten co ma kapital jest gora. Ale fundamentalnie na to samo wychodzi. Dlatego trzeba znacjonalizowac banki centralne.
                                              • eva15 Re: ciekawe porównanie. 16.01.11, 01:31
                                                Nie o moje urodziny chodzi lecz mojej córki. Tortów nie kupuję, nie uwierzysz być może, ale ja , nie będąc Zieloną, odżywiam się bardzo ekologicznie (wręcz robię zakupy u sekty religijno-ekologicznej) i naturalnie na ile się tylko da ( wzgl. czasowe). A już na pewno nie funduję własnemu dziecku sztucznych tortów na sztucznej śmietanie ze sztucznymi owocami i sztuczynmi dodatkami smakowymi. U mnie wszystko jest naturalne, nawet sympatia do Rosji.
                                                • pimpus18 Re: ciekawe porównanie. 16.01.11, 02:01
                                                  eva15 napisała:

> Nie o moje urodziny chodzi lecz mojej córki. Tortów nie kupuję, nie uwierzysz b
                                                  > yć może, ale ja , nie będąc Zieloną, odżywiam się bardzo ekologicznie (wręcz ro
                                                  > bię zakupy u sekty religijno-ekologicznej) i naturalnie na ile się tylko da ( w
                                                  > zgl. czasowe). A już na pewno nie funduję własnemu dziecku sztucznych tortów na
                                                  > sztucznej śmietanie ze sztucznymi owocami i sztuczynmi dodatkami smakowymi. U
                                                  > mnie wszystko jest naturalne, nawet sympatia do Rosji.

Można to było dość łatwo zgadnąć: Jeśli nie Ty, to pewnie ktoś inny. I że torty raczej nie są składnikiem Twojego zwykłego menu.
                                                  Byłoby jednak dość niezręcznie tutaj zgadywać. Zresztą, jak chcesz, to sama o tym napiszesz.

W sklepach te rzeczy są też dla ludzi.
                                                  Żyjemy w coraz bardziej niezrozumiałym otoczeniu, co wywołuje różne mniej lub bardziej zabawne aberracje.
                                                  • eva15 Re: ciekawe porównanie. 16.01.11, 02:23
                                                    pimpus18 napisał:
                                                    > Można to było dość łatwo zgadnąć: Jeśli nie Ty, to pewnie ktoś inny. I że torty
                                                    > raczej nie są składnikiem Twojego zwykłego menu.
                                                    > Byłoby jednak dość niezręcznie tutaj zgadywać. Zresztą, jak chcesz, to sama o t
                                                    > ym napiszesz.

Nie kumam, o co Ci chodzi. Naturalnie, że nie odżywiam się na codzień tortami. Piszę wyraźnie, że całe moje żywienie jest, na ile się da, ekologiczne.
                                                    O czym mam pisać?
                                            • herr7 Merkel z FDJ 16.01.11, 01:14
                                              Czy to ma teraz znaczenie? Putin był w KGB. Będąc w NRD pilnował, żeby żony radzieckich oficerów za dużo nie gadały. Ot, wielki wywiadowca!
                                              • eva15 Re: Merkel z FDJ 16.01.11, 02:10
                                                Putin dzięki swej KGB-mentalności wyciągnął Rosję z upadku. A Merkel ?
                                    • eva15 Brak wiedzy o zachodzie Europy 16.01.11, 00:01
                                      herr7 napisał:

> Gdyby w Rosji była otwarta krytyka Putina w telewizji, a nie jedynie pokazywani
                                      > e jak Putin dzielnie gasi pożary, otwiera mosty czy fabryki to jakie by było je
                                      > go poparcie?

Ależ oni wszyscy na Zachodzie robią DOKŁADNIE to samo. Rzucają się na wały ochronne, odwiedzają podtopionych, idą do przedszkoli i domów starców... Czy ty nie masz żadnego odbioru zachodniej tv???

>Wyższe czy niższe? Merkel jest dobrym kanclerzem, ale to nie znaczy że jest geniuszem.
                                      >Ale ma cechy pozwalające na w miarę skuteczne rządzenie państwem. w każdym razie, nie pozwala sobie na żadne ekstrawagancje mogące być kosztowne dla kraju, którym rządzi.

Ha, ha. Obecna ekstrawagancja w ramach funduszy ratunkowych w strefie euro będzie Niemcy kosztować SETKI miliardów euro. Herr7, na serio - mało się orientujesz w tym, co dzieje się na Zachodzie. Gdyby Putin zrobił taki program pomocowy dla innych krajów, to chyba faktycznie rewolucja, by go zmiotła. Niemcy są potulni, bo mają głęboko zaszczepione i pielęgnowane poczucie winy, ale kraj z tą , jak piszesz "dobrą kanclerz" idzie po równi pochyłej. Na niemieckich forach słychać tylko jedno- Merkel powinna odejść, marka powinna wrócić - zanim Niemcy padną.

> Jak Twoim zdaniem można się zapytać w ankiecie o poparcie dla Putina nie pytając się czy jest się za czy przeciw? Ja nie wiem, ale być może w Rosji jest to możliwe.

Ma szybko nie wiem, musiałabym się zastanowić, spece, którzy to od lat robią na codzień odpowiedziliby od razu.
                                      • herr7 Evo o czym Ty piszesz! 16.01.11, 00:18
                                        Jeżeli Putina będzie można otwarcie krytykować w telewizji i wskazywać wszystkie jego zaniechania to jak sądzisz jego popularność będzie wyższa czy niższa niż obecnie? Merkel nie ma tego luksusu, że nikt w TV (najważniejszym medium z punktu widzenia propagandy) ją otwarcie nie skrytykuje. Porównanie jej do Putina świadczy jedynie o tym, że masz mnie za idiotę.

Co do działań Zachodu - ja nigdzie nie piszę, że tam jest dobrze. Ale w większości krajów zachodnich nadal bierze się pod uwagę podstawowe interesy swoich obywateli, a rzeczy złe aplikuje się innym, "gorszym" nacjom.

Przeczytaj to co pisze Primakow to jest naprawdę godne uwagi.
                                        • eva15 Re: Evo o czym Ty piszesz! 16.01.11, 00:29
                                          Nie, Ty masz mnie, jeśli już używać takiego języka, za idiotkę. Merkel powyrzucała z tv ludzi którzy ją krytykowali (ostatnio szefa 2. programu państwowej ZDF) oburzenie było duże - i co? I NIC.
                                          Znam Niemcy od lat i widzę, co się dzieje, jakie zmiany idą.
                                          • herr7 i nic... 16.01.11, 00:36
                                            są jeszcze inne stacje, gdzie ją krytykują. Zresztą nie bardzo wierzę, że niemiecki kanclerz może kogoś wyrzucić z telewizji. Ma takie uprawnienia? Wątpię.
                                            • eva15 Re: i nic... 16.01.11, 01:07
                                              herr7 napisał:

> są jeszcze inne stacje, gdzie ją krytykują. Zresztą nie bardzo wierzę, że niemi
                                              > ecki kanclerz może kogoś wyrzucić z telewizji. Ma takie uprawnienia? Wątpię.

Jesteś uparty, przeszladzasz mi z tortem. Nie wierzysz, że Meklowa-dobra kanclerz- mogła wyrzucić szefa 2. programu tv, Nikolausa Brendera ? No to masz linki, niech Ci ktoś przetłumaczy, ja teraz nie mogę, w każdym razie to oficjalne potwierdzenie tego, co mówię:

www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/0,1518,610424,00.html
                                              www.stoppt-merkel.de/01.03.2009.zdf-merkel-contra-nikolaus-brender.html
                                              www.bild.de/BILD/politik/2009/12/11/peter-frey/neuer-zdf-chefredakteur.html
                                              Brak Ci wiedzy w temacie.
                                              • herr7 Re: i nic... 16.01.11, 01:12
                                                A czy Ty twierdzisz, że Merkel kontroluje telewizję w Niemczech jak Putin w Rosji? Mam takie wrażenie, że to chcesz mi właśnie wykazać.
                                                • eva15 Re: i nic... 16.01.11, 01:24
                                                  Naturalnie, że kontroluje, przecież dokładnie o tym mówią te linki - włącznie z prasą mainstreamową , typu szanowany Spiegel, do którego link podałam.
                                                  • herr7 Re: i nic... 16.01.11, 01:37
                                                    Ale o czym Ty mówisz? Dyskutujemy o telewizji a nie o gazetach. Telewizja decyduje o poglądach mas. Gazety niewielu ludzi czyta. W Rosji też są gazety opozycyjne do władzy, ale jak piszę - sedno sprowadza się do telewizji. Zresztą Eva, uchodzisz za inteligentną osobą. Skąd u Ciebie ten upór w obronie Putina? To nie jest polityk pokroju Piotra I czy Katarzyny II. Bliżej mu do Jelcyna. Różni się tym, że nie pije i jest w dobrej formie, ale większych różnic w prowadzeniu polityki gospodarczej nie widzę.
                                                  • eva15 Herr7, wyśpij się 16.01.11, 02:49
                                                    Herr7, wyśpij się. Podałam linki do szanowanych i mainstreamowych gazet ze Spieglem na czele w których masz czarno na białym o tym, że Merklowa wyrzuciła szefa 2. programu państwowej niemieckiej tv (ZDF) bo nie zgadzał się z linią rządu.

Ja nie bronię uporczywie Putina, raczej sądzę, że to on broni wartości, które n aZachodzie zanikają. Ja zbyt przenikliwie obserwuję system zachodni, on jest od jakiegoś czasu gorszy (ca ostatnie 10-15 lat), bardziej cyniczny i bardziej wrogi ludziom niż putinowski . Zachód Twoich wyobrażeń już nie istnieje, ja wiem to od lat, bo od dawna tu żyję i mam z czym porównywać.
                                        • zlotamajka Herr o czym Ty piszesz! 16.01.11, 01:21
                                          Ale w większo
                                          > ści krajów zachodnich nadal bierze się pod uwagę podstawowe interesy swoich oby
                                          > wateli, a rzeczy złe aplikuje się innym, "gorszym" nacjom.

Gdyby tak bylo to Obama dawno by zrobil moratorium na foreclosures. Banksterzy sami sie przyznaja do oszustw ale Obama idzie im na reke WBREW INTERESTOM LUDZI. Tak samo w Europie. Gdyby rzady braly podstawowe interesy ludzi to zamiast austerity na lud zrobiliby austerity na banksterow poprzez podatki a szczegolnie kapital controls.
                                          • herr7 Re: Herr o czym Ty piszesz! 16.01.11, 01:27
                                            Ty piszesz o rozbiciu systemu, a na to nikt nie pójdzie. "Austerity" na Zachodzie to jednak wciąż luksus biorąc pod uwagę średni poziom życia w Rosji.
                                            • zlotamajka Re: Herr o czym Ty piszesz! 16.01.11, 01:37
                                              Jakim rozbiciu systemu. Jesli jest ewidentne ze cale foreclosure to jedno oszustwo bo banksterzy nie maja dokumentow pokazujacych ze maja ta hipoteke i wyrzucaja setki tysiecy ludzi na bruk wielu z nich dom ma splacony albo hipteki nie mieli albo nie w tym banku albo nie zalegaja ze splatami. Banksterzy sami sie do tego przyznaja. W takim wypadku wypadaloby zrobic moratorium przynajmniej na rok by zrobic z tym porzadek! A co Obama: zmienil prawo mowiac ze banksterzy nie musza udowodnic ze maja ta hipoteke. I to jest dbanie od dobro ludu!!!

Austerity lepsze niz srednia stopa zyciowa w Rosji. Moze ale na jak dlugo?! Kazdy widzi ze pomalu wszystkie przywileje sa zabierane a stopa zyciowa idzie w dol. Niedlugo dosiegnie Rosji a moze i Afryki. To tylko kwestia czasu i to niedlugiego.
                                              • herr7 Re: Herr o czym Ty piszesz! 16.01.11, 01:42
                                                Jeżeli dobrobyt na Zachodzie się zawali to ucierpi na tym Rosja, gdyż nie sprzeda swoich surowców. Będzie tam znacznie gorzej niż jest.

Ja nie jest zwolennikiem Zachodu. Jednak, jak rozumiem ratowanie banków podyktowane było interesem ogólnym - ich bankructwo miało by znacznie gorsze skutki. Problem leży w braku kontroli nad bankami, ale to inna historia...
                                                • zlotamajka Re: Herr o czym Ty piszesz! 16.01.11, 01:53
                                                  Jednak, jak rozumiem ratowanie banków podykto
                                                  > wane było interesem ogólnym - ich bankructwo miało by znacznie gorsze skutki. P
                                                  > roblem leży w braku kontroli nad bankami, ale to inna historia...

Nie prawda. Ratowanie tych banksterow nie uratuje sytemu. Banksterzy maja takie dlugi miedzy soba w derywatywach szacowanych na poltora quadrilion ze nikt ich od tego nie uratuje bo to wiecej niz GDP calego swiata zdaje sie kilkakrotnie. Ci banksterzy powinni zostac zmuszeni do kancelacji tych dlugow!!!! Bo wlasnie na tym polega kryzys. Hipoteki to male piwo. Zreszta banksterzy to jeden przyklad. Przykladow jak zachod dba o dobro spoleczenstwa widac w zwynosci GMO, szczepionkach na H1N1 itd. Czyli dba o narod tylko geba. Dzialaniem i pieniedzmi jest w symbiozie z oligarchami.

Jeżeli dobrobyt na Zachodzie się zawali to ucierpi na tym Rosja, gdyż nie sprze
                                                  > da swoich surowców. Będzie tam znacznie gorzej niż jest.

Nie tak calkiem. Chiny beda potrzebowac surowcow. Ale pozatym Rosja powinna rozwijac swoj przemysl i tu sie z toba calkiem zgadzam.
                                                  • eva15 Re: Herr o czym Ty piszesz! 16.01.11, 02:08
                                                    Z surowcami to jak z ziemią i z nieruchomościami. Już przed laty nauczył mnie mój lubiany znajomy z grupy starszych i mądrzejszych, że TYLKO to, co daje Matka Ziemia wolne jest od inflacji i zniszczenia wartości w dłuższych przedziałach czasowych patrząc.
                                                    Jeśli masz ziemię, surowce, meatle szlachetne plus wartościowe nieruchomości - nie musisz się bać żadnego kryzysu, na koniec i tak wyjdziesz na swoje, cała reszta to mniej lub bardziej wirtualna spekulacja. Tłumaczył mi, że akcje i spoekulacje to zabawy dla bardzo bogatych, którym kasa wisi, mogą ją przehulać, lub dla bardzo biednych, bo ci i tak nie mają nic do stracenia.
                                                    No i dokładnie na tym polega też różnica między Rosją a wieloma krajami Zachodu.
                                                  • zlotamajka Re: Herr o czym Ty piszesz! 16.01.11, 02:15
                                                    Tłumaczył mi, że akcje i spoek
                                                    > ulacje to zabawy dla bardzo bogatych, którym kasa wisi, mogą ją przehulać, lub
                                                    > dla bardzo biednych, bo ci i tak nie mają nic do stracenia.

To jest jeszcze jedna forma okradania klasy sredniej ktorej sie wmawia zeby "inwestowali" w fundusze emerytalne, mutual funds itd. Potem traca cala kase i koncza na lodzie. Metale szlachetne i nieruchomosci to jest jedyna prawdziwa inwestycja. Ale zaczynam tez sie ogladac za inwestycja we wlasna zywnosc. Wtedy to jedynie jest sie troche niezaleznym. Chociazby na trawniku.
                                                  • zlotamajka Re: Herr o czym Ty piszesz! 16.01.11, 02:16
                                                    Chociazby na trawniku. Mam na mysli ogrodek trawnikowy.

• eva15 Re: Herr o czym Ty piszesz! 16.01.11, 02:29
                                                    Też sobie czasem myślę, by zacząć hodowować własne kury i uprawiać ziemię pod warzywa, wyłączyć tv, internet, prasę, wszystko OLAC. Działki już nawet kupiliśmy, tylko człowiek wciąż jeszcze w kieracie kapitalizmu, a to oznacza brak czasu i wolnej głowy.
                                                    Ale jedna z działek jesz śliczna - tuż nad starym młynem i rzeką i lasem.
                                                  • zlotamajka Re: Herr o czym Ty piszesz! 16.01.11, 02:38
                                                    Dokladnie. Tez mysle o dzialce. O kurach tez mysle i o krolikach. Warzywach tez naturalnie.
                                                  • igor_uk Re: Herr o czym Ty piszesz! 16.01.11, 02:55
                                                    A ja uprawiam truskawki.mam plantacje 2x3metra i sa bardzo slodkie.W tym roku mam zamiar wsadzic troche pomidorow.Ale ziemia tu,sami kamienia z piaskiem.
                                            • eva15 Herr7, krótki wykład upadku demokracji zachodnich 16.01.11, 01:57
                                              Och, Herr7, Herr, na Boga, chodzi o TREND, czyli o ten "trynd" jak drzewiej mawiano.

Podczas gdy Zachód pchając kasę do banków obcina pensje, renty, wydatki na infrastrukturę, szkoły, sprawy socjalne, Chiny i Rosja robią diokładnie odwrotnie - tam te wydatki rosną, zwłaszcza w Chinach. Na razie jeszcze Zachód ma wyższy poziom życia, ale jak długo przy takich trendach? Podam Ci kilka prostych z życia wziętych przykładów :

gdy przyjechałam do Niemiec Zach. (lata 80. ub. w.) ten kraj wyglądał jał jak Arkadia, zgadzał się z naszymi polskimi, komuchowatymi wyobrażeniem o zachodnim raju:

- każdy robotnik mógł sobie z pensji plus trochę kredytu (max. na 10 lat) kupić dom, jego żona nie musiała pracować, jeśli nie chciała, a jak miała życzenie to już było całkiem luksusowo
                                              - praktycznie prawie każdy, kto chiał pracować, miał pracę
                                              - świadczenia socjalne były wysokie, ale mało kto z nich korzystał, bo praca dawała (nawet zwykłym robotnikom) lepszą perspektywę życia niż socjal, no i dawała GODNOSC
                                              - drogi , autostrady były tak równe, że mogłeś na dachu wozić jajko i ono by się nie stłukło
                                              - dla mnie fascynujące było, że parę razy w tygodniu w nocy służby miejsce myły ulice (kto to jeszcze pamięta?)
                                              - pociągi chodziły tak, że wg nich mogłeś ustawiać zegarek
                                              - studa były darmowe i dla wszystkich

Zo kpsztowało mnóstwo kasy, a MIMO to Niemcy były 3. potęgą gospodarczą na świecie.

Dziś z wyżej wymienionych atutów niewiel już pozostało. Bezrobocie rośnie, dezinustrailizacja (winna bezrobociu też), pomoc socjalna maleje, drogi się walą, pociągi nie funkjonują , robotnicy w nędzy lub na socjalu, coraz więcej ludzi pracuje za pośrednictwem agencji pracy tymczasowej - za grosze.
                                              Ale, co ciekawe - dochód narodowy cały czas rośnie, Niemcy są więc statystycznie biorąc coraz bogatsze.

Pomyśl - co się dzieje? GDZIE idzie ta wypracowana kasa?

Caly dowcip nie tyle w wielkości dochodu narodowego, co w jego podziale.

• zlotamajka Re: Herr7, krótki wykład upadku demokracji zachod 16.01.11, 02:06
                                                Swietnie to ujelas. Dokladnie tak jest. Uslug coraz mnie a podatki i koszty coraz wieksze. Jak przyjechalismy do Kanady poczatek 90ych to do okulisty raz w roku mozna bylo isc za darmo, na ubezpieczenie panstwowe. Potem raz na dwa lata a teraz juz trzeba placic. To samo jest z innymi swiadczeniami zdrowotnymi ale wiele sie nie wie bo nie mowia poki sie nie zachoruje i nie doswiadczy. Studia to samo i socjal to samo. Miejsc pracy coraz mniej. Jak przyjechalismy to w naszym miescie bylo wiele fabryk a teraz z nich zrobili kondominia i jedno muzeum dla dzieci. Na spekulacji nieruchomosciami i innymi rzeczami nie mozna bazowac ekonomi!
                                              • pimpus18 Re: Herr7, krótki wykład upadku demokracji zachod 16.01.11, 02:16
                                                eva15 napisała:

> Och, Herr7, Herr, na Boga, chodzi o TREND, czyli o ten "trynd" jak drzewiej maw
                                                > iano.

Niektórzy Niemcy zwykli w takich razach mówić: Herr im Himmel. U Monty Pytona to było.

Poza tym te wszystkie Twoje argumenty pojawiają się w filmie Moore'a - Capitalism: A Love Story
                                                W dużych fragmentach interesujący.

Ale lata 80 to już jest czas przeszły dokonany, a teraz przyszłość i teraźniejszść są en vouge.

Podatek konsumpcyjny dobrze odpowiada globalizacji jednocześnie wytwarzając pozytywną presję na procesy autarkiczne.
                                                • zlotamajka Re: Herr7, krótki wykład upadku demokracji zachod 16.01.11, 02:22
                                                  Podatek konsumpcyjny dobrze odpowiada globalizacji jednocześnie wytwarzając poz
                                                  > ytywną presję na procesy autarkiczne.

Podatek konsumpcyjne to tak zwany regressive tax. Nic nie zrobi. Ani nie naprawi budzetu panstwa ani nie wyrowna stopy zyciowej. Dlatego ze wiekszosc konsumpcji jest robiona przez klase biedna i srednia w tym sensie ze oni wydaja wiekszosc jak nie cala sume dochodow na konsumpcje. Bogaci wydaja maly ulamek dochodow na konsumpcje. Chodzi tu o procent z dochodow. Czyli taki podatek by udezyl w biednych i klase srednia. Dyskutowalismy juz o tym. Jak juz to podatek na spekulacje i tu bym byla za. Wlasnie ten podatek konsumpcyjny nie podobal mi sie w grundeinkommen najbardziej.
                                                  • eva15 Re: Herr7, krótki wykład upadku demokracji zachod 16.01.11, 02:31
                                                    No właśnie, nie uwzględnia spekulacji.
                        • zlotamajka Re: Putin niczego nie dokończył... 15.01.11, 23:02
                          Zamykając Chodorkowskiego a zostawiając na wolności pozostałych oligarchów zrob
                          > ił z Chodorkowskiego męczennika. Oligarchowie, jak nie byli tak i nie są lojaln
                          > i w stosunku do państwa. Widząc przy tym, że państwo może pozbawić ich majątków
                          > powywozili aktywa zagranicę, weszli we spółki z firmami zachodnimi, zarejestro
                          > wali swoje firmy poza granicami Rosji, często w rajach podatkowych.

I tak by to zrobili. Chyba ze Rosja by sie stala rajem podatkowym. Ale cos w tym jest.

Co ważniejsze, oligarchowie nie s
                          > tworzyli nowoczesnej gospodarki - jak tkwili w wydobyciu surowców tak tkwią. Ro
                          > sja jak była krajem surowcowym tak i nim pozostała. Ponieważ państwo nie miało
                          > jasnej polityki gospodarczej skutkiem tego podupadła nauka oraz szkolnictwo, w
                          > które nie inwestowano.

Oligarchowie NIGDY nie chca nowoczesnej gospodarki. Zebrac zyski i zwiac ot wszystko. Faktycznie, nie widac aby Rosja miala plan gospodarczy, zreszta USA i UE tez go nie ma w przeciwienstwie do Chin. 10 lat o wystarczajaco by rozbudowac przemysl. Jak Chiny juz to udowodnily. Komuna zreszta tez, tak w Polsce jak i w ZSSR. Ale Putin przynajmniej troche ustabilizowal Rosje po anarchi Jelcyna

Pytanie kto poza Putinem? Miedwiediew jeszcze wieksze robi ustepstwa zachodowi. Alternatywy nie ma. I tego sie tez ludzie boja, aby ta anarchia nie wrociila.
                          • zlotamajka w obronie Putina 15.01.11, 23:09
                            Putin zdaje sie ma niewielkie mozliwosci ruchu. No na pewno jest przekupiany ale kto nie jest.
                            • herr7 Putin to król malowany? 15.01.11, 23:12
                              Być może tak jest. Ale to jedynie potwierdza, że Rosją rządzą gangsterzy....
                            • eva15 Re: w obronie Putina 15.01.11, 23:27
                              zlotamajka napisała:

> Putin zdaje sie ma niewielkie mozliwosci ruchu. No na pewno jest przekupiany a
                              > le kto nie jest.

No ale skąd te informacje?
                              • zlotamajka Re: w obronie Putina 15.01.11, 23:47
                                Herr ma troche racji w tym ze Rosja nie ma konkretnego programu ekonomicznego jak Chiny naprzyklad. A Putin mial 10 lat by taki wprowadzic. Skoro nie wprowadzil to sa trzy mozliwosci:
                                nie jest w stanie i nie ma nikogo co by taki program stworzyl
                                nie moze bo ma zwiazane rece
                                nie chce bo mu sie to nie oplaca

Jak pisalam herrowi, szanuje Putina za to ze zrobil troche pozadku w tej anarchi Jelcyna. Zamknal dzwi dla zachodniego kapitalu i mafijnych korporacji. A to plus i to pomoglo Rosji sie ustabilizowac i tym samym wzrosnac w sile. Ale teraz Rosja potrzebuje rozwoju przemyslu. Jeszcze kilka lat temu chinczyki kupowali samoloty od Rosjan. Od tej pory je skopiowali i ulepszyli. Rosja musi sie pospieszyc bo inaczej zostanie w tyle.

A tego Putinowi brak. A igrzyska to kompletna paranoja.
                                • eva15 Re: w obronie Putina 16.01.11, 00:33
                                  Tu się zgadzam i tym punkcie jest i moja krytyka Rosji - Rosja musi jak najszybciej uruchomić siły budujące własny przemysł i niezależność. Kiedyś je miała, ma jeszcze kadry, ambicje i wykształconych ludzi. Pytanie - jak uruchomić powszechną energię społeczną?
                                  • herr7 o widzisz Evo! 16.01.11, 01:25
                                    Czegoś się jednak uczysz. Zgadzamy się co do celu - budowanie własnego przemysłu powinno mieć priorytet. Ale dlaczego nie ma? Oligarchowie i powiązana z nimi elita działają racjonalnie - wydobywając surowce zwykle znajdą na nie kupca, choćby w Chinach. Ale wyprodukowanie z nich czegoś bardziej złożonego wymaga szeregu zabiegów do których ci ludzie nie mają po prostu głowy. W końcu łatwiej jest sprzedać surowce, wytransferować zyski zagranicę i kupić za nie zamek w Szkocji czy jacht ze złotymi sraczami. A że zachodnia elita na ich widok zasłania sobie nosy nie szkodzi - w końcu, pieniądze nie śmierdzą, szczególnie te duże.
                                    • zlotamajka Re: o widzisz Evo! 16.01.11, 01:31
                                      W końcu łatwiej jes
                                      > t sprzedać surowce, wytransferować zyski zagranicę

A zachodnia elita robi inaczej?! Dokladnie tak samo.
                                      i kupić za nie zamek w Szkoc
                                      > ji czy jacht ze złotymi sraczami. A że zachodnia elita na ich widok zasłania so
                                      > bie nosy nie szkodzi
                                      A to to juz zwykla kwestia gustu. Zachodnia elita ma bardziej wyrafinowany gust. Ot tyle.
                                      • eva15 Re: o widzisz Evo! 16.01.11, 02:39
                                        Gdyby ten nasz Herr7 wiedział, jak działają banki zachodnie, oazy podatkowe i gdzie zachodni bogaci wyworzą swoją kasę... Zdziwiłby się znajdując jej (nielegalną, nieopodatkowaną) część w ... Rosji.
                                        • zlotamajka Re: o widzisz Evo! 16.01.11, 02:46
                                          No wlasnie. Dziwi mnie ze on tak to widzi bo od niego sie tego naprawde nie spodziewalam.
                                        • darekvtb Re: o widzisz Evo! 18.01.11, 11:58
                                          "Zdziwiłby się znajdując jej (nielegalną, nieopodatkowaną) część w ... Rosji."
                                          Po powrocie z Paryza mam takie wrazenie ze w Rosji wiele populistycznych projektow bardzo watpliwej wartosci jest stworzonych i wykorzystywanych przez zachodnie korporacje dla legalizacji dochodow i wyprowadzania kapitalow. Znajomy rosyjsko-francuski milioner opowiadal mi ile finansowych ograniczen jest we Francji. Ciekaw jestem czy p-f to potwierdzi :-)
                                          1. W Moskwie schowek w sejfie bankowym (dla gotowki) mozna wykupic na dowolny okres w ciagu 10 min. W Paryzu jest kolejka na.. rok! I niech Bog broni przyznac sie ze to dla forsy! Tylko dla bizuterii i innych damskich kosztownosci.. :-))
                                          2.Przelew na sume ponad 1000 ojro jest automatycznie sledzony i kontrolowany.
                                          3.Alimenty z zagranicy opodatkowane na 40%.
                                          Jeszcze wiele innych "ciekawostek" od ktorych Rosjaninowi włos na głowie się jeży!
                                          Pod wieloma wzgledami Rosja jest krajem bardziej wolnym niz kraje EU.
                                          • eva15 Re: o widzisz Evo! 20.01.11, 01:05
                                            >Pod wieloma wzgledami Rosja jest krajem bardziej wolnym niz kraje EU.

Naturalnie, że TAK. Ale to nie na miarę wyobrażeń herr7. On ma wyidealizowany obraz Zachodu minionych lat, gdy Zachód miał nad sobą bat ZSRR, czyli alternatywę.
                                    • eva15 Re: o widzisz Evo! 16.01.11, 02:36
                                      Zgadzamy się tylko co do celu. Dalej już nie. No i nie w tym rzecz, że ja się uczę, bo tyle, to każdy chyba idiota z gruntu chyba rozumie, że Rosja musi odbudować swój potencjał przemysłowy. Jednak nie każdy idota rozumie, że w tym celu musi inwestować na Zachodzie, czyli wywozić kasę z kraju. Podobnie jak Chińczycy.
                          • herr7 tu się zgadzamy... 15.01.11, 23:10
                            Dlatego Rosja jest na równi pochyłej. Ale widać, że obecna elita się boi gniewu ludu. Reakcja Miedwiediewa na grudniowe zamieszki była wręcz paniczna. Przewrotów nie dokonują narody a grupy ludzi liczących często jedynie parę tysięcy. Tak było w czasie rewolucji lutowej, to samo zdarzyło się podczas rewolucji październikowej. Masy są włączane dopiero później.
                            A rosyjskie władze mają się czego obawiać, przede wszystkim armii....
                            • zlotamajka Re: tu się zgadzamy... 15.01.11, 23:14
                              Dokladnie tak. Wbrew popularnym mitom lud rewolucji nie robi. Kazda rewolucja potrzebuje organizacji (najczesciej poza kurtynami) i wsparcia wojska lub/i policji. Dlatego w Europie masy protestuja i NIC. W Tunesi tygodni czy dni i prezydent wylecial z kraju, wojsko go po prostu wyprosilo. Nie mozna zapomniec ze Rosja jest ciagle destabilizowana przez te ataki terorystyczne na Kaukazie. Mam przeczucie ze USA za nimi stoja poporzez finansowanie pewnych grup.
                              • herr7 Re: tu się zgadzamy... 15.01.11, 23:22
                                Dlatego twierdzę, że Rosję przy obecnych rządach czeka rozpad. Tamtejsza elita mogłaby się oprzeć na ogromnej sile jaką jest rosyjski patriotyzm, dzięki któremu Rosja nie poddała się ani Napoleonowi ani Hitlerowi. Ale Rosją rządzą szubrawcy, którzy się patriotyzmu boją jak diabeł święconej wody.
                                • eva15 Re: tu się zgadzamy... 15.01.11, 23:30
                                  No fajnie, a kiedy mniej więcej to nastąpi i kto przejmie kontrolę nad armią? Skoro widzisz tak rychły upadek, to chyba widzisz też tych, co za nim stoją?
                                  • herr7 przypadek Chin... 15.01.11, 23:47
                                    Chiny pod koniec XIX w zostały podzielone pomiędzy Japonię, Rosję, USA, Francję i UK. Z tego co zostało wykrojono wasalne państewko z marionetkowym cesarzem na czele. Obecnie w podziale Rosji będą uczestniczyć Ameryka, Chiny, Japonia i UK. Chodzi o kontrolę nad Syberią. Kiedy do tego dojdzie - nie dalej jak za pół wieku.
                                    • eva15 Idę dokończyć tort 16.01.11, 00:17
                                      No to miejmy nadzieję, że i Polska coś dostanie z tego tortu.

A teraz znikam, bo muszę dokończyć własny, mały i skromny na urodziny dziecka.
                                    • jk2007 Re: przypadek Chin... 16.01.11, 00:22
                                      herr7 napisał:
                                      > Obecnie w podziale Rosji będą uczestniczyć Ameryka, Chiny, Japonia i UK. Chodzi o kontrolę nad Syberią. Kiedy do tego dojdzie - nie dalej jak za pół wieku.

watpie, jeszcze w 1922 zrezygnowali z tych pomyslow
                                • pimpus18 Re: tu się zgadzamy... 15.01.11, 23:40
                                  Taki ruski PiSuar?

Jeśli chodzi o rozwiązania to Wam to widzę (nie tylko dziś) zupełnie nie idzie.

W defetyźmie jesteście o lata świetlne lepsi. Nawet wyraźnie to lubicie.

Taki horror show przed snem.
                          • eva15 Rusie to drobne krętacze 15.01.11, 23:17
                            Problem w tym, że Rosja ma utrudnione inwestowanie na Zachodzie, po prostu nie dopuszcza się jej. Firmy na Cyprze to często skuteczne ominięcie tych barier. W Niemczech czasem jest o tym mowa przy różnych inwestycjach.

Herr7 sądząc po tym, co pisze, nie łapie reguł współczesnego kapitalizmu zachodniego. Na tle tego kapitalizmu drobne rosyjskie przekręty oligarchów na kilka miliardów to sumy śmieszne w porównaniu z tym, jakie przekręty robią zachodnie koncerny i banki, tu sprawy idą w setki a i w tysiące miliardów (sumarycznie) . I nie polega to na tym, że Ruskie są bardziej moralne, lecz na tym, że nie mają narzędzi. Cały światowy system finansowy z bankami, giełdami, funduszami, ubezpieczeniami, produktami wtórnymi rynków finansowych, rajami podatkowymi etc., etc. etc. to system w ręku Zachodu. Rosjanie na tym tle bardzo cienko przędą.

Oburzenie Herra7 kojarzy mi się z oburzeniem na drobną księgową, która zdefraudowała 10 tys. euro w koncernie w którym jej szefowie defraudują 10 mln.

• herr7 Evo, o czym Ty piszesz?! 15.01.11, 23:29
                              Bogactwo rosyjskich oligarchów znajduje się w rosyjskiej ziemi. To na prawdę nie jest takie trudne żeby kontrolować ich działalność. Historie z Cyprem i praniu tam pieniędzy już kiedyś dyskutowaliśmy (przy udziale Waltera). To jedynie pokazuje, że wszystko to jest ta sama mafia. Innego wytłumaczenia tu nie ma.
                              Przekręty zachodnich koncernów wyglądają inaczej, ale nie przypominam sobie żeby w Niemczech miały masowy charakter i żeby biznes spiskował przeciwko rządowi. To jest inna kultura...
                              • eva15 Re: Evo, o czym Ty piszesz?! 15.01.11, 23:36
                                Na Zachodzie bardzo wielki biznes od dawna już kontroluje rządy, nie musi przeciw nim spiskować, bo
                                bo je skorumpował, jest symbioza. To samo próbował zrobić w Rosji za Jelcyna i miał i tam sukcesy. No ale później diabli nadali Putina. I za to Zachód, za te utrudnienia nienawidzi Putina, a nie za to, że rzekomo to on doprowadza kraj do upadku. Gdyby tak było, to byłby na Zachodzie idolem demokracji jak Jelcyn.
                                • jk2007 euforia evy15 a problemy Rosji 15.01.11, 23:40
                                  www.podatinet.net/2011011413688/stati/inye-voprosy/eaprimakov-a-kakuyu-estafetu-peredal-2010ai-novomu-godu.html
                                  • eva15 A gdzie ta euforia? 15.01.11, 23:46
                                    NO gdzie?
                                • pimpus18 Re: Evo, o czym Ty piszesz?! 15.01.11, 23:45
                                  To są dość orginalne poglądy wśród miłośników FAZ i Handelsblatt.

• eva15 Re: Evo, o czym Ty piszesz?! 15.01.11, 23:50
                                    pimpus18 napisał:

> To są dość orginalne poglądy wśród miłośników FAZ i Handelsblatt.

No to nie rozumiesz. Nie jestem miłośnikiem FAZ i/lub HB, jestem zwolennikiem różnorodności poglądów. Tylko dzięki ROZNYM źródłom informacji mogę sobie wyrobić własne zdanie. Dlatego zaglądam nawet i do Bildzika, nie omijając FR, lub internetowych źródeł pozamainstreamowych - tak z lewa jak z prawa.
                                    • pimpus18 Re: Evo, o czym Ty piszesz?! 16.01.11, 00:03
                                      eva15 napisała:

> No to nie rozumiesz. Nie jestem miłośnikiem FAZ i/lub HB, jestem zwolennikiem r
                                      > óżnorodności poglądów. Tylko dzięki ROZNYM źródłom informacji mogę sobie wyrobi
                                      > ć własne zdanie. Dlatego zaglądam nawet i do Bildzika, nie omijając FR, lub int
                                      > ernetowych źródeł pozamainstreamowych - tak z lewa jak z prawa.

Ale jakoś nie widać tej różnorodności źródeł po Tobie. Przy czym nie są one znowu tak różnorodne.
                                      Niemcy, podobnie jak Rosja (i chociażby Polska), mają zasadniczy problem wizji przyszłości.
                                      Taki prostak jak Schröter rozwiązał ten problem przez to jego Basta! i bez żadnych ceregieli na kilka lat. Ale właśnie ten okres się kończy.
                                      W Waszej dyskusji zupełnie tego nie ma, a Rosja jest fragmentem większej całości.
                                      • eva15 Re: Evo, o czym Ty piszesz?! 16.01.11, 00:12
                                        > Ale jakoś nie widać tej różnorodności źródeł po Tobie.

Może to kwestai Twojej jednostronnej optyki?

>Przy czym nie są one znowu tak różnorodne.

Tu masz rację. Mainstream plecie wszędzie w sumie to samo, ale są drobne subtelności.

> W Waszej dyskusji zupełnie tego nie ma, a Rosja jest fragmentem większej całości.

Ależ ja się z Tobą w zgadzam, że Rosja jest fragmentem większej całości w obecnie miłościwie nam panującym neoliberaliźmie. Obawiam się, że Herr7 tego nie rozumie i przypisuje wszystko Putinowi.
                                        Od dawna próbuję mu to tłumaczyć, ale on mi na to, że to w Rosji są złodzieje, a w takich Niemczech Merkel to dobra kanclerz dbająca o interes narodu. No i CO z tym zrobić?
                                        • pimpus18 Re: Evo, o czym Ty piszesz?! 16.01.11, 00:22
                                          eva15 napisała:

> Ależ ja się z Tobą w zgadzam, że Rosja jest fragmentem większej całości w obecn
                                          > ie miłościwie nam panującym neoliberaliźmie. Obawiam się, że Herr7 tego nie roz
                                          > umie i przypisuje wszystko Putinowi.
                                          > Od dawna próbuję mu to tłumaczyć, ale on mi na to, że to w Rosji są złodzieje,
                                          > a w takich Niemczech Merkel to dobra kanclerz dbająca o interes narodu. No i C
                                          > O z tym zrobić?

Nie przejmować się tym tak bardzo. Różnorodność poglądów jest cechą ludzkiej natury.
                                          Ale miałabyś łatwiej, gdybyś mogła jemu coś zaproponować.
                                          Wyraźnie Ty sama masz jednak z tym zasadnicze problemy.
                                          Chociaż Wam zabrnięcie w tej wymianie poglądów z kozi róg (tak charakterystyczne dla ciemniaków) jednak nie grozi.
                                          • eva15 Re: Evo, o czym Ty piszesz?! 16.01.11, 00:26
                                            Pimpuś, Ty mu coś zaproponuj. Na początek Wernera, ja MUSZE spadać.
                                            • pimpus18 Re: Evo, o czym Ty piszesz?! 16.01.11, 00:54
                                              eva15 napisała:

> Pimpuś, Ty mu coś zaproponuj. Na początek Wernera, ja MUSZE spadać.

Chętnie bym z nim pogadał, ale on wyraźnie mnie ignoruje. A Ty przecież wiesz, jaki jestem nieśmiały.

Nie jestem pewien, czy idea bGE jest dla Rosji na obecnym etapie rozwoju właściwa.
                                              No potrzebna jest dyskusja o możliwych alternatywach. Z polityki to nigdy nie wyjdzie, nawet w Niemczech, to musi wyjść od ludzi z głębokiego przekonania.
                                              To ma być dyskusja o alternatywach, a nie krytyka obecnego stanu sytuacji. Tu jest wyraźna różnica.

Idea podatku konsumpcyjnego jest interesująca nawet w Rosji.
                                              Tam wszystko wyraźnie coraz bardziej się koncentruja wokół Moskwy i Petersburga, co stanowi i stanowić będzie coraz poważniejszy problem dla tego kraju. I mogłoby być alternatywą dużo bardziej racjonalną do putinowskiego podatku liniowego, który coraz bardziej wyczerpuje swoje możliwości i na przyszłość będzie tam mieć coraz bardziej destruktywny wpływ na stabilość tego społeczeństwa.
                                              • eva15 Między tortem a Putinem 16.01.11, 01:22
                                                pimpus18 napisał:
                                                > Chętnie bym z nim pogadał, ale on wyraźnie mnie ignoruje. A Ty przecież wiesz, jaki jestem nieśmiały.

I dowcipny!

> Tam wszystko wyraźnie coraz bardziej się koncentruja wokół Moskwy i Petersburga
                                                > , co stanowi i stanowić będzie coraz poważniejszy problem dla tego kraju.

Widzisz, mieszkamy w Niemczech, mamy inne nawyki - Niemcy to państwo federalne. Natomiast wszędzie indziej w Europie, no jeszcze z wyjątkiem Szwajcarii, to państwa centralne, o wiele bardziej centralne niż Rosja. We Francji Paryż wysysa wszystko, w GB - Londyn, w PL- W-wa itd. Na tym tle Rosja ze swoimi Nowosybirskami, Jekatierynienburgami, Władywostokami nie wygląda aż tak strasznie źle, zwłaszcza zważywszy jej obszar i warunki klimatyczne.. Porównaj Rosję z Kanadą (podobną geograficznie) .

>I mogłoby być alternatywą dużo bardziej racjonalną do putinowskiego podatku linioweg
                                                > o, który coraz bardziej wyczerpuje swoje możliwości i na przyszłość będzie tam
                                                > mieć coraz bardziej destruktywny wpływ na stabilość tego społeczeństwa.

Podatek liniowy to zdecydowanie szkodliwa zaraza, nawet Polska obroniła się przed przyjęciem go, mimo, że jest chorobliwie neoliberalna. Putina mogę o tyle zrozumieć, że w 2000 r. nie miał wyjścia - zdemoralizowana mafia zwana gospodarką wolnorynkową nie płaciła ZADNYCH podatków. Na tamtym etapie był to bodaj jedyny sposób na uregulowanie dochodów państwa. Ale teraz jest inny etap. Pytanie tylko, jak wyjść z takich ustępstw?
                                                • pimpus18 Re: Między tortem a Putinem 16.01.11, 01:51
                                                  eva15 napisała:

> Widzisz, mieszkamy w Niemczech, mamy inne nawyki - Niemcy to państwo federalne.
                                                  > Natomiast wszędzie indziej w Europie, no jeszcze z wyjątkiem Szwajcarii, to pa
                                                  > ństwa centralne, o wiele bardziej centralne niż Rosja. We Francji Paryż wysysa
                                                  > wszystko, w GB - Londyn, w PL- W-wa itd. Na tym tle Rosja ze swoimi Nowosybirsk
                                                  > ami, Jekatierynienburgami, Władywostokami nie wygląda aż tak strasznie źle, zwł
                                                  > aszcza zważywszy jej obszar i warunki klimatyczne.. Porównaj Rosję z Kanadą (p
                                                  > odobną geograficznie) .

Właśnie. Te wszystkie kraje nie są przecież oparte na podatku konsumpcyjnym. Właściwie niewielu na to zwraca uwagę. U Wernera (on się uważa tylko za kolportera pewnej wizji) ta sprawa nierównomiernego rozwoju też jest mało wyraźna.
                                                  Ale to się rzuca w oczy. Niemcy 20 lat po zjednoczeniu ciągle rozwijają się mimo tych wszystkich gigantycznych transferów bardzo nierównomiernie. W Polsce to widać. Widać to też wyraźnie w Rosji. Są tam gigantyczne wprost puste i pustoszejące ciągle przestrzenie.
                                                  Czy w obecnych warunkach można temu skutecznie zaradzić. Moim zdaniem jest to bardzo problematyczne i nieskuteczne.

> Podatek liniowy to zdecydowanie szkodliwa zaraza, nawet Polska obroniła się prz
                                                  > ed przyjęciem go, mimo, że jest chorobliwie neoliberalna. Putina mogę o tyle zr
                                                  > ozumieć, że w 2000 r. nie miał wyjścia - zdemoralizowana mafia zwana gospodarką
                                                  > wolnorynkową nie płaciła ZADNYCH podatków. Na tamtym etapie był to bodaj jedyn
                                                  > y sposób na uregulowanie dochodów państwa. Ale teraz jest inny etap. Pytanie ty
                                                  > lko, jak wyjść z takich ustępstw?

W Rosji jest ciągle ten problem omnipotentnej władzy i całej "uciśnionej" reszty.
                                                  Putin na pewno nie będzie już prezydentem, nie jest to mu do niczego potrzebne i byłoby odebrane jako wyraźny krok wstecz. Więc Miedwiediew powinien się tym zająć i to zmienić.
                                                  Powinni tam jeszcze być ludzie kompetentni, zdolni mu w tym dopomóc. Na to powinien postawić, otwarcie podiąć walkę z tymi obłudnymi oszołomami i postawić na większość i rozpętać ogólną dyskusję na tematy zasadnicze. Zmiany muszą mieć poparcie, zrozumienia i przez to wyjść od dołu.

Dużym problemem jest to, że sprawia on wrażenie układnego prawnika z przekonania, znającego i zajmującego się z pasją głównie tym właśnie.
                                • herr7 Evo to jest trochę inna kontrola... 15.01.11, 23:54
                                  W Rosji oligarchowie przypominają magnatów w dawnej Polsce. Jedynym lekarstwem na ich samowolę było zrobienie tego, co Iwan Grozny zrobił z bojarami. W państwach zachodnich sytuacja jest inna i przypomina bardziej symbiozę a nie ukrytą wojnę.
                                  • jk2007 herr7 - w Rosji tez kontrola 15.01.11, 23:59
                                    rifleman-sa.livejournal.com/77322.html
                                    • herr7 przeczytaj to co pisze Primakow 16.01.11, 00:02
                                      www.podatinet.net/2011011413688/stati/inye-voprosy/eaprimakov-a-kakuyu-estafetu-peredal-2010ai-novomu-godu.html
                                      to jest artykuł pisany nie przez "liberalnego demokratę" opłacanego przez Departament Stanu, a człowieka z dużym doświadczeniem życiowym. Gdyby Putin nie zastąpił Primakowa to Rosja byłaby w znacznie lepszej sytuacji.
                                      • jk2007 Primakow 16.01.11, 00:14
                                        Е.Примaкoв - извеcтный вo вcех крyгaх мacoн. Директoр Инcтитyтa мирoвoй экoнoмики и междyнaрoдных oтнoшений, пaртийный прoпaгaндиcт, рyкoвoдитель cлyжбы внешней рaзведки, миниcтр инocтрaнных дел РФ (1996), предcедaтель прaвительcтвa РФ (1998), кoнcyльтaнт Сoветa пo междyнaрoдным oтнoшениям и Трехcтoрoнней кoмиccии, член Мaльтийcкoгo oрденa, член Римcкoгo клyбa. Крепкие cвязи ycтaнoвилиcь междy Примaкoвым и Общеcтвoм Мoнт Пелерин. Уcлyги Евгения Мaкcимoвичa этoй cекретнoй oргaнизaцией были пo дocтoинcтвy oценены. В 1989 гoдy в Кaтo Инcтитyте (дoчерней лoже Общеcтвa Мoнт Пелерин) емy пoдaрили брoнзoвый бюcт Фредерикa Хaйекa (1899-1992), ocнoвaтеля caмoгo Общеcтвa Мoнт Пелерин - чтoбы пoмнил. И пoзже cвязь c ними oн не пoрывaет. В нacтoящее время Е.Примaкoв вoзглaвляет Тoргoвo-прoмышленнyю пaлaтy РФ, кoтoрaя являетcя cкрытo-мacoнcкoй cтрyктyрoй, фильтрyющей "кaдры" прoмышленнocти и тoргoвли, пoдчиняющей cвoемy влиянию прaктичеcки вcю экoнoмикy cтрaны.

• herr7 Primakow- mason? 16.01.11, 00:28
                                          Jaki to ma znaczenie?
                                          • jk2007 Re: Primakow- mason? 16.01.11, 00:37
                                            herr7 napisał:
                                            > Jaki to ma znaczenie?

иyдейcкo-мacoнcкие cтрyктyры cегoдня не являютcя мoнoлитoм, a cocтoят из целoгo рядa
                                            клaнoв, врaждyющих междy coбoй зa влacть и деньги. Дaже в тaк нaзывaемoм мирoвoм
                                            прaвительcтве – Сoвете пo междyнaрoдным oтнoшениям, Трехcтoрoнней кoмиccии и
                                            Бильдербергcкoм клyбе – идет непрекрaщaющaяcя бoрьбa иyдейcкo-мacoнcких клaнoв, oрденoв рaзличных ритyaлoв и региoнaльных центрoв влacти. Бoрьбa этa яркo иллюcтрирyетcя cегoдняшними coбытиями в Рoccии, где в oжеcтoченнoй cхвaтке cцепилиcь cтoрoнники Мaльтийcкoгo oрденa и aмерикaнcкoгo мacoнcтвa (Ельцин, Березoвcкий, Абрaмoвич), «Бнaй-Брит» и иyдейcкoгo мacoнcтвa (Гycинcкий, Фридмaн, Хoдoркoвcкий, Явлинcкий), Великoгo Вocтoкa Фрaнции и еврoпейcкoгo мacoнcтвa (Лyжкoв, Примaкoв, Якoвлев).
                                            fak-off.narod.ru/books/krim_ist_mass.pdf
                                  • zlotamajka Re: Evo to jest trochę inna kontrola... 16.01.11, 00:00
                                    Herr, na zachodzie tez jest ukryta wojna, tylko bardziej za kulisami. Jest wojna oligarchow przeciw ludowi - austerity jest najlepszym tego przykladem. Ale tylko przykladem. Ta wojna trwa juz od 30 lat.

Nastepnie oligarchowie walcza ze soba i to jest widoczne w roznych mergach i upadku niektorych korporacji. Przykladem tu moga byc Leiman Brothers, GM itd.
                                    • zlotamajka Re: Evo to jest trochę inna kontrola... 16.01.11, 00:04
                                      Roznica miedzy Rosja a Zachodem jest taka ze w Rosji jest wyrazna opozycja wspierana przez zachod i moze kultura inna gdzie walki sa bardziej otwarte. Na zachodzie prawdziwa opozycja jest za kulisami a media wbrew mitom podaja jednolity obraz swiata: wolny rynek, demokracja itd
                                  • eva15 Re: Evo to jest trochę inna kontrola... 16.01.11, 00:06
                                    WŁASNIE! Raz jeszcze powtarzam - na Zachodzie nie ma wojny, bo jest symbioza kapitału z państwem, przy czym partnerstwo jest nierówne - to kapitał nosi w tym związku spodnie. W Rosji (i w Chinach) jest wysiłek, by państwo miało więcej do powiedzenia, w Chinach dzieje się to niewątpliwie skuteczniej.
                                    • jk2007 Evo -czy kapitalizm panstwowy jest lepszy? 16.01.11, 00:17
                        • przyjacielameryki Re: Putin niczego nie dokończył... 17.01.11, 14:50
                          herr7 napisał:

Zamykając Chodorkowskiego a zostawiając na wolności pozostałych oligarchów zrob
                          ił z Chodorkowskiego męczennika. Oligarchowie, jak nie byli tak i nie są lojaln
                          i w stosunku do państwa. Widząc przy tym, że państwo może pozbawić ich majątków
                          powywozili aktywa zagranicę, weszli we spółki z firmami zachodnimi, zarejestro
                          wali swoje firmy poza granicami Rosji, często w rajach podatkowych. Putin i jeg
                          o otoczenie na ten proceder dał przyzwolenie. Co ważniejsze, oligarchowie nie s
                          tworzyli nowoczesnej gospodarki - jak tkwili w wydobyciu surowców tak tkwią. Ro
                          sja jak była krajem surowcowym tak i nim pozostała. Ponieważ państwo nie miało
                          jasnej polityki gospodarczej skutkiem tego podupadła nauka oraz szkolnictwo, w
                          które nie inwestowano. Rządzący co prawda od lat mówili, że ich celem jest mode
                          rnizacja ale niewiele w tym kierunku robili. Generalnie, wcześniej Putin a obec
                          nie Miedwiediew zajmują się głownie piarem a nie konkretnym działaniem. Zamiast
                          tego środki przeznaczyli na projekty tyleż ekstrawaganckie co nie przynoszące
                          większego pożytku. W końcu, olimpiada w Soczi będzie kosztować 30 mld $ i nig
                          dy się nie zwróci. Te środki można było zainwestować przede wszystkim w nowocze
                          sny przemysł, choćby nastawiony na przetwórstwo surowców, które Rosja eksportuj
                          e. To jest polityka szaleńca.

> Widziałem dzisiaj Putina w rosyjskiej telewizji, jak podczas spotkania z oficje
                          > lami z BP siedział rozparty jak jakieś panisko w fotelu - ten cham nawet usiąść
                          > w fotelu nie potrafi. Ta scena bardzo wiele mówiła - Putin czuje się nie tyle
                          > premierem co właścicielem tego kraju. Im szybciej go Rosjanie obalą tym lepiej.
                          > ..

Nie wiedziałem herr, że taki z Ciebie rusofob???? Ale to co Ty opisujesz w tych postach nie jest żadną nowością, pisaliśmy o tym od mniej więcej dwóch lat(o skutkach polityki Putina). Niemniej jednak w całej rozciągłości zgadzam się z tymi i poprzednimi opiniami!!! A już czasami myślałem, że brakuje ci rozsądku!!!!!
                    • eva15 Amerykanie się trzęsą za strachu.Ty tak twierdzisz 15.01.11, 19:31
                      Ja nie. Ja tylko podaję za zachodnią prasą, że po dealu BP-Rosnief w Kongresie rozpętała się dyskusja i pojawiły postulaty, by ten deal skontrolować. Ba, włączono nawet ekologów (w USA-sic!), którzy oburzali się na pojawienie się BP na Arktyce.

Nie rozumiem, gdzie widzisz związek między dealem Rosniefu z BP a rozgrywkami w rosyjskich władzach.
                      • zlotamajka Re: Amerykanie się trzęsą za strachu.Ty tak twier 15.01.11, 19:37
                        Chyba pierwszy i ostani raz (mam nadzieje) pozwe sie na felusia. Niestety on hit the nail on the head jak sie mowi. Rosnef potrzebuje technologi a BP wejscia do Arktyki. Jesli chodzi o rozgrywki w Rosyjskiej wladzy to wlasnie w zwiazku o Arktyke ajk iwprowadzenia anglosaskich firm do Rosji. Modernizacja Miewiediewa vs nacjonalizm i ochrona Putina.
                        • eva15 Re: Amerykanie się trzęsą za strachu.Ty tak twier 15.01.11, 19:47
                          Nic podobnego. Kwstia przedsiębiorstw o znaczeniu strategicznym oraz złóż jest w KAZDYM również i zachodnim kraju pod dyskretną opieką odpowiednich służb, zresztą słusznie. Podobnie jest teraz i w Rosji, bo czasy jelcynowskiego bezhołowia i niekontrolowanego rozkradania kraju już minęły. A służby w Rosji to Putin (i paru innych) a nie Miedwiediew.
                          Te bajki, że Miedwiediew to modernizator a Putin wredny nacjonalista to wytwór zachodniej propagandy a nie rosyjskiej rzeczywistości. Miedwiediew nie ma własnego silnego zaplecza, a to oznacza, że gdyby nie miał błogosławieństwa Putian i służb, to by nie robił tego, co robi.
                  • zlotamajka Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 19:04
                    Wiekszosc mysli ze prywatne o prywatne a panstwowe to panstwowe. I prywatne zawsze idzie za najwiekszym zyskiem. To prawda ale nie calkiem. Ta granica miedzy prywatnym i panstwowym jest dosc szara jesli chodzi o te wielikie korporacje. Mamy tu do czynienia z wspolpracujacym ekosystemem: panstwo pracuje dla korporacji i korporacje dzialaja jako narzedzie panstwa. Np. Chinczycy nie raz chcieli wykupic amerykanska korporacje i bylo im to zabronione. Francuzi, Anglicy, Niemcy itd moga wykupic amerykanskie korporacjie i firmy i surowce ale chinczycy nie. Oferowali nawet wygorowane ceny i nic. BP to byle Anglo -Persian Oil Company i tak jak East-India Tea Company bylo narzedziem brytyjskiego imperializmu. Krolowa, o ile pamietam, jest wciaz jednym z wiekszych inwestorow.
                    • eva15 Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 19:37
                      Naturalnie, że to na Zachodzie jest symbioza państwa z kapitałem. pytanie, kto kogo bardziej kontroluje. Każdy koncern prywatny wystarczy, że powie, iż się wycofuje z danego kraju i zlikwiduje tysiące miejsc pracy, rzuca natychmiast rządy na kolana. Do tego dochodzi, że największe koncerny międzynarodowe dysponują znacznie większymi dochodami niż dochody budżetowe wielu państw.
                      • zlotamajka Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 19:49
                        Wlasnie, kto kim rzadzi? To ze kapital ma wielkie wplywy na panstwo nie ma dwoch zdan. Ale tu chodzi tez jaki kapital. Linie lotnicze i zwiazki hotelarzy zwrocily sie do rzadu o zlagodnienie calego tego security na lotniskach i pokazano im drzwi. To pokazuje ze kapital kapitalowi nierowny. Banksterzy, przemysl rolniczy i korporacje ropno-gazowe dostaja rozne przywileje bo sa uwarzane za strukturalnie niezbedne. One sa tez narzedziami imperializmu. Za to panstwo ma pewne wplywy. Jak juz pisalam chinczykom nie wolno kupowac amerykanskich firm ani zloz surowcow.
                        • eva15 Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 19:59
                          Ten kapitał ma wpływ na państwo, który jest na prawdę bardzo potężny - cywilne linie lotnicze czy hotelarstwo to pchły, małe pchełki przy konglomeracjie militarnym, naftowym czy finansowym.

>Jak juz pisalam chinczykom nie wolno kupowac amerykanskich firm a ni zloz surowcow.

Nie wolno Chińczykom, Rosjanom, nie wolno też Japończykom (choć w ich przypadku lina jest nieco dłuższa). W sumie rząd USA robi to samo, co Putin, który nie pozwolił na wyprzedaż Rosji. Różnica jest jednak taka, że w USA są równi i równiejsi, dla najbliższych kumpli ograniczeń nie ma. Rosja jest pod tym względem bardziej suwerenna.
                          • zlotamajka Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 20:09
                            > Ten kapitał ma wpływ na państwo, który jest na prawdę bardzo potężny - cywilne
                            > linie lotnicze czy hotelarstwo to pchły, małe pchełki przy konglomeracjie mili
                            > tarnym, naftowym czy finansowym.

Alez przeciez o tym pisze. Kapital kapitalowi nierowny. Konglomerat militarny, naftowy czy finansowy o wielka sila. Ale jak we wczesniejszym poscie napisalas, jest to konglomerat strategiczny dla panstwa i panstwo ma nad nim pewna kontrole. Co idzie do BP to ten deal z Rosja wielce mu pomoze. Ale co Rosja z tego bedzie miala? Nie mow ze know-how czy technologie bo tym sie juz popisali w Zatoce. Na Arktyce bedzie jeszcze gorzej. Zreszta ja uwazam ze cale szefostwo BP powinno siedziec za ta zbrodnie w Zatoce. Te wszystkie procesy to male piwo dla BP i beda sie ciagnely przez lata. W koncu ludzi juz nie bedzie stac i dadza spokoj.
                            • eva15 Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 20:12
                              Technologię BP ma - katasrofa w Zatoce jest wynikiem oszczędności z czystej chciwości, zaniedbano ludzi, materiał i procedury, wszystko dla zysków.

Ale, w sumie Igor może mieć rację, w końcu Rosja od dawna sama prowadzi wydobycia na północy w warunkach ekstremalnych, więc może nie w technologii rzecz, lecz w tym, o czym Igor pisze? Brzmi sensownie...
                              • zlotamajka Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 20:22
                                Ewa, piszac o technologi BP w zwiazku z Zatoka nie mowie tylko powodach tej katastrofy ale raczej o probach zatamowania. W tamtym czasie czytalam troche o tym i rosyjcy eksperci sie wypowiadali ze w Rosji takie ryzykowne wiercenie byloby niedopuszczalne. Pisali tez o rosyjkim doswiadczeniu i technologi zwiazanych z tak glebokimi wierceniami. Nie jestem ekspertka w tej dziedzinie ale tez zgadzam sie z Igorem ze Rosja technologi i know-how nie potrzebuje. Co do kredytu to czemu pozwalaja BP wejsc na swoj teren a nie biora kasy od banku?
                                • eva15 Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 20:44
                                  Np. dlatego, że banki nie dysponują poniższym:

To porozumienie koncerny uzgodniły wstępnie już latem zeszłego roku. W zamian za dopuszczenie do rosyjskich złóż BP zgodziło się współpracować z Rosnieft w Niemczech. Rosyjski koncern odkupi od Wenezueli udziały w spółce z BP, która jest udziałowcem czterech niemieckich rafinerii ropy naftowej m.in. w Schwedt w pobliżu Szczecina.

wyborcza.biz/biznes/1,101562,8951929,Sojusz_BP_z_Rosja__Firmy_wymienia_sie_akcjami.html
                                  • zlotamajka Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 21:01
                                    Przyznaje, to pytanie o banki bylo troche glupie. Nie przemyslalam. Czyli Rosneft dostanie dostep na rynek Niemiecki. No i kupi akcje BP od Wenezueli i to w dodatku do 5 procent akcji, rozumiem. Dzieki temu Rosneft wejdzie do Wenezueli. BP wejdzie na rosyjska Arktyke. Ale i tak ten deal mi sie nie podoba. Wpuszczanie BP na rynek to jak wpuszczanie weza do gniazda. Nie dobre.
                                    • eva15 Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 21:07
                                      Nic nie szkodzi, zdarza się. Zresztą może niechcący, niejako z rozpędu przejęłaś argumentację felusia. No a feluś, jak to feluś, jak palnie, to już palnie.

Myślę, że nie ma się czego bać. Putin już parę razy pokazał, że jak ktoś chce Rosję ograć, to na zdrowie mu to nie wychodzi. Gorzej co będzie, jeśli kiedyś Putina zabraknie, w integralność moralną całej rosyjskiej elity jakoś nie wierzę.
              • lubat Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 19:45
                eva15 napisała:

> Mówiąc na skróty - BP wniesie Ruskim cenny know-how do wierceń arktycznych, czy
                > m USA są wkurzone. Przyszłe wojny surowcowe, to m.in. wojny o Arktykę, więc Ros
                > ja wie, co robi.

Tak między linijkami tekstu przebija, że Najwięksi Demokratyzatorzy mogą być wkurzeni, bo liczyli, że na tyle osłabią BP niekończącymi się procesami, że będzie można go zmusić do koncesji, jeśli nie do przejęcia. A tu masz babo placek - pomoc dla bipi z (chyba) dosyć nieoczekiwanej strony. To może rzeczywiście wnerwić.
                • eva15 Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 19:50
                  Otóż to, bardzo jasno pisze o tym Handelsblatt, mówiąc, że deal z Rosją chroni BP od wrogiego przejęcia i na dodatek, po wymuszonej sprzedaży wielu koncesji (aby opłacić odszkodowania) otwiera dla BP nowe pole działalności i trochę uniezależnia od operowania na rynku USA. Nie jest to oczywiście pełna niezależność, ale jest to jednak poprawa dotychczasowej trudnej skutkiem wypadku w Zat. Meksykańskiej sytuacji.
                  • eva15 Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 19:52
                    HB jako gazeta ekonomiczna głębiej wchodzi w temat niż FAZ:

www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/staatskonzern-rosneft-russland-steigt-bei-bp-ein;2732064
                • zlotamajka Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 19:54
                  Jesli ktokolwiek by chcial oslabic BP to czas na to byl latem jak ropa sie lala do zatoki. Wtedy moznaby BP (branze w USA) bylo przejac. Wrecz powinni byli to zrobic. Jednak, wprew retoryce, zrobili wszystko by BP ochornic zamykajac odpowiedzialnosc na 20 bilionow. To co sie stalo w Zatoce to po prostu zbrodnia i cale szefostwo BP powinno bylo siedziec.
                  • eva15 Re: Nie bój się o Ruskich, dadzą sobie radę z BP 15.01.11, 20:00
                    Przejąć firmę z długami i procesami na karku? Po co, kiedy można poczekać.
    • felusiak1 efka nie bzdurz 15.01.11, 04:15
      głowa ot tej twojej nowomowy boli.
      BP wymienił 5% swoich akcji na 10% akcji rosnieftu i dostep do źródeł.
      to rosjanie potrzebuja pomocy a nie bp.
      • lubat Re: efka nie bzdurz 15.01.11, 13:18
        felusiak1, jak już odpowiadasz na post, to przeczytaj go do końca.
        A na końcu było, że to nie na polskie główki, więc potwierdziłeś tylko diagnozę:)
        • eva15 Bidny feluś 15.01.11, 17:38
          Feluś ma niedużą główkę, nic na to nie może. A dla Ciebie, Lubacie, artykuł z FAZ m.in. o tym, że USA są mocno niezadowolone z tego dealu.

www.faz.net/s/RubD16E1F55D21144C4AE3F9DDF52B6E1D9/Doc~EC700C58D13714EB4B790D49CF00FCC92~ATpl~Ecommon~Scontent.html
          • felusiak1 grzechotki 15.01.11, 19:10
            to mówisz, że rosneft nie potrzebuje bp. samo sobie radzi. to po jaką cholerę wchodzi z bp w inyeres? nie moje wy dzieci. bp nie ma dostepu do pól naftowych w rosji i poprzez tą umowę taki dostęp uzyskał. rosneft ma dostep ale nie ma technologii aby te pola eksploatować zatem umowa z bp jest z tego punktu widzenia korzystna.
            a co do "USA są mocno niezadowolone z tego dealu' to mocno na wyrost, chyba ed markey to usa. no ale biedny ed został pozbawiony własnie władzy i może sobie być niezadowolony.

jak zwykle od was..... same emocje, mało treści.
            • igor_uk Re: grzechotki 15.01.11, 19:53
              Czytam na okraglo takie teksty.Rosja nie ma techonologij.
              Jakich Rosja nie ma technologij? prowadzic wydobycie ropy i gazu w Arktyce? A kto ich ma? BP? A moze "Orlen"? Ich nikt nie ma.Ale Rosja ma wlasne doswiadczenie prowadzenia poszukiwan ,jak i wydobycie ropy i gazu w wyjatkowo trudnych warunkach.
              Jamal-subarktyka,klimat arktyczny.kto tam prowadzi wydobycie gazu?Kto tam odnalazl te zloza?
              Oczewiscie,Arktyka to nie staly ląd ,ale Rosja juz potrafi prowadzic wydobycie z dna morza.
              To dla czego Rosji jest potrzebne BP? Technologii?Napewno nie,poniewaz Rosjanie dysponuja wlasnym doswiadczeniem.Kapital? Owszem,ale BP go nie ma.To co ma BP,co Rosje interesuje? Wlasnie to BP. Dzieki temu Rosji bedzie latwiej wchodzic na inny rynki,jak rowniez pozyskiwac tansze kredyty. W BP,Rosje interesuje tylko logo,ktore dzieki ostatnim klopotam Brytyjczykow udalo sie bardzo tanio nabyc.A trzeba pamjetac,ze memorandum o wspolprace miedzy BP a Rosneft byl podpisany w 2006 roku.
              Ogladalem spotkanie Putina z kierownictwem BP w rosyjskiej TV.Putin,jak Pan,siedzi na luzie i naprzeciw sztywny ,lekko pochylony do przodu Dudley .ten obrazek wiele mowi.
              O zadnej kapitulacji Rosji nie ma mowy.
              • eva15 Re: grzechotki 15.01.11, 20:09
                Ferluś jak to feluś szkoda gadać.
                Inna rzecz że prasa zachodnai też pisze o pozyskaniu przez Rosnief know-how od BP. Z drugiej strony Twoje uwagi są słuszne, przecież Rosja już od dawna prowadzi samodzielne wydobycie na północy, w ekstremalnie trudnych warunkach.

Masz może linka do video spotkania Putin-Dudley?
                • zlotamajka Re: grzechotki 15.01.11, 20:13
                  Prasa zachodnia o know-how BP pisala podczas ZAtoki, twierdzac ze tylko BP ma technolgie i know-how by zatamowac ta studnie. To BP ma lepsza technologie niz wojsko amerykanskie czy uniwersytety? Napewno nie. To zwykle gadanie dla publiczki.
                • igor_uk Re: grzechotki 15.01.11, 20:27
                  Ewa,dopiero ma powstac w Sankt Petersburgu "Центр aрктичеcких технoлoгий" i dopiero za 5-8 lat maja zamiar zabrac sie za Arktyke.
                  Co dotyczy linka do spotkania,to masz ten.
                  • eva15 Dudley u Putina 15.01.11, 20:51
                    Igor, bardzo spasibo za video. Faktycznie Dudley trochę był spięty i patrzył Putinowi nerwowo na ręce i nogi, nic dziwnego, skoro 2 lata temu Putin go kopnął w żyć (czyli żopę).
              • felusiak1 Re: grzechotki 15.01.11, 20:13
                nu durak ty igor, durak.
                jesli rosneft nie potrzebuje bp i nie potrzebuje technologii a jedynie kredytów to dlaczego nie odda 10% akcji jakiemuś bankowi, na przykład deutsche bank? bank ma pieniądze do pozyczenia. wszak to jest jedyna rola banku.
                ciekawe też jest, że w twoich oczkach jedynie bp zyskuje. czy to nie jest próba okradzenia matuszki rosji. wszak tak twierdziłeś kiedy yukos negocjował podobna umowę z exxon.
                wtedy to była kradzież a teraz tylko zysk.
                ciekawe też jakie trudności ma rosja w wejsciu na rynek ropy. o tak, tam tak trudno jest sie dostać. trzeba mieć niejakie znajomości aby sprzedać ropę. tylu sprzedajacych a brak kupujacych.
                oj durak ty durak igor.
                • igor_uk Re: grzechotki 15.01.11, 20:33

• herr7 oburzałeś się... 15.01.11, 22:46
                kiedy pisałem, że Rosję czeka rozpad. Z taką elitą jak Putin i spółka jest to pewne. Widocznie musicie mieć nad sobą bat, gdyż inaczej nie wiecie że kraj należy szanować i usuwać szubrawców, jeżeli tacy znajdą się w rządzie...
            • eva15 Re: grzechotki 15.01.11, 20:06
              feluś, ty biedo pocieszna, u góry pisałam, że Rosjanie potrzebują know-how.. Nauczycz ty się wreszcie czytać, bo te twoje polemiki to ciągle jak kulą w płot.
              • felusiak1 Re: grzechotki 15.01.11, 20:25
                nie efciu, pisałaś na poczatku, że bp poprosił ruskich o pmoc.
                dopiero później dodałaś, że ruscy potrzebują technologii.
                drugie zdanie kwestionuje prawdziwość pierwszego.
                no ale w twojej główce nie istnieje coś takiego ja obopólna korzyść. jedni nie maja technologii ale maja dostęp do źródła a drudzy maja technologię ale nie maja gdzie zastosować.
                wypowiedź jednego, nieznaczącego nic kongresmana urasta w twoich oczętach do niezadowolenia całego USA.
                normalnie, czytajac taką wypowiedź powiesiłabyś na tym kongresmanie psy. oskarzyłabyś go o wtykanie nosa w nieswoje sprawy. ale tyś antyamerykanka tylko kiedy służy to twoim argumentom. w tym wypadku nie służy toś za.
                Wypowiedź kongresmana
                • eva15 Re: grzechotki 15.01.11, 20:53
                  Feluś, jak nie rozumiesz, że ja świadomie prowokuję do dyskusji zaczepnymi często tytułami , to jesteś tak samo inteligentny jak niejaka mara (czyli zmora).
                  • igor_uk Re: grzechotki 15.01.11, 20:55
                    Ewa,odczep sie od mary.bardzo dobrze wypadasz na jej tle,docen to.
                    • eva15 Re: grzechotki 15.01.11, 21:08
                      igor_uk napisał:

> Ewa,odczep sie od mary.bardzo dobrze wypadasz na jej tle,docen to.

Może i masz rację, kontrasty są potrzebne. Niech żyje zmora!
                  • felusiak1 Re: grzechotki 15.01.11, 22:47
                    a gdzież taki gniot jak ja mókby cóś takego zrozumić.
                    to muwisz, rze prowokujesz. ciekawe. tylko ja jeden nie pojąłem prowokacji. reszta pojęła i wtóruje ci a ty im.
                    popacz jak igor wody w usta swe nabrał. nie wie komu wtórować i zaczął się podlizywać do ciebie.
                    • eva15 feluś do książek! 15.01.11, 23:00
                      felusiak1 napisał:

> a gdzież taki gniot jak ja mókby cóś takego zrozumić.
                      > to muwisz, rze prowokujesz. ciekawe. tylko ja jeden nie pojąłem prowokacji. res
                      > zta pojęła i wtóruje ci a ty im.
                      > popaczjak igor wody w usta swe nabrał. nie wie komu wtórować i zaczął się pod
                      > lizywać
                      do ciebie.

A jaci mówię, feluś, weź ty się za naukę polskiego, żeby Igor nie mógł cię poprawiać. Czy możesz coś takiego zrozumieć - popatrz , to dopiero będzie wstyd, że Rosjanin zna lepiej polski niż Polak! Czy te Ruskie nawet w polskim mają być lepsze od Polaków?

A jak już polski opanujesz, to wtedy coś napisz.
                      • felusiak1 Re: feluś do książek! 15.01.11, 23:13
                        tosz powiedział tobie, rze palóchi u mnie gróbe jest i oczy słabowate.
                        muj polski mnie nie pszeszkadza. kto chce ten zrozumi.
                        powiedział tesz, rze ja gniot i głowa u mnie mała.
                        no to tera sama pomyszlij. gniot z mało głowo, szlepemy oczamy i góbemy paluchamy
                        no to ja i tak nieżle sobie radze.
                        • eva15 Re: feluś do książek! 15.01.11, 23:28
                          Nieuki mają różne wykręty, ty wybrałeś ten.
                        • mara571 Re: feluś do książek! 16.01.11, 21:33
                          niezle felus.
                          Sa ludzie, ktorzy lubia prowokowac, ale nie rozpoznaja prowokacji u innych.
                    • igor_uk Re: grzechotki 16.01.11, 01:48
                      felus,nie musze nikomu podlizywac sie.Znam Ewe,jako eva15 i prawdopodobnie tak i pozostanie sie.Wyrazam wlasne zdanie.O ile zauwazylem,ze czegos nie wiesz,to zwrocilem cie uwage i nie dla tego,zeby podlizac sie Ewie,a tylko dla tego,zeby cie wskazac na twoj blad,a przy okazji zademonstrowac wszystkim,jaki ja jestem madry(czyli robie to,co robi kazdy z nas).
                  • mara571 Re: grzechotki 16.01.11, 21:01
                    ogromnie mnie ucieszylo, ze stalam sie twoja zmora.
                    Inteligentni ludzie wiedza jakie sa granice prowokacji.
                    I tej nie nalezy przekraczac w przypadku nieszczesc.
            • herr7 to jest łapówka.... 15.01.11, 22:43
              Chodzi o pokazanie Anglosasom, że Putin i spółka nie są tacy dla Zachodu źli. W końcu po to media na Zachodzie sikały na Wowę, aż zmiękł. A zbliżają się wybory i Putin i jego otoczenie chcą pozyskać sojuszników. Gdyby Putin był mężem stanu, jak twierdzi Eva15 to miał dziesięć lat na to, żeby wzmocnić swój kraj na tyle, że dzisiaj nie musiałby wyprzedawać Rosji Zachodowi. To taki rosyjski Mobutu...
    • mondrala-z-po aj waj tak samo brzmi w Moskwie jak i Nju Jorkie 15.01.11, 22:40

• jk2007 globalizacja po rusku 15.01.11, 23:31
      en-today.livejournal.com/tag/%D0%A2%D0%9D%D0%9A-BP
    • wojciech.2345 Re: Wredne Ruskie wykupują BP! 15.01.11, 23:45
      Ja słyszałem, że "Ruskie" wykupią niebawem cały Nowy York.
      Jezdem przerażony.

Co robić Eva?
      • felusiak1 Re: Wredne Ruskie wykupują BP! 16.01.11, 01:39
        już to przerabialiśmy. japończycy wykupili cały nyc i odsprzedali nam za pół ceny.
        • wojciech.2345 Re: Wredne Ruskie wykupują BP! 17.01.11, 13:07
          felusiak1 napisał:
          > już to przerabialiśmy. japończycy wykupili cały nyc i odsprzedali nam za pół ceny.
          --------------------------------------------
          Durnie myślą, że matuszka natura daje ex nihilo dobra materialne i za to ex nihilo
          można kupić świat.

Zaiste osobliwa to konstrukcja psyche.
    • vladexpat Re: Wredne Ruskie wykupują BP! 16.01.11, 00:00
      Pewnie płacom tymi kartami co to je w Smoleńsku ukradli.
    • j-k czy masz jeszcze polski paszport ? 16.01.11, 00:51
      eva15 napisała:

> Nie na polskie główki ta wielka polityka.

czy masz jeszcze polski paszport ?
      sposrod szesciu innych ?
      dalej pytam
      a jesli tak, to po co ?

PS. wiele spraw na tym swiecie nie jest juz rowniez na niemieckie glowki :)
      co stwierdzam z niemala sagtysfakcja :)
    • jk2007 co dla evy15 pikanteria 16.01.11, 14:51
      eva15 napisała:
      > Dealowi dodaje pikanterii fakt, że szefem BP jest obecnie Dudley, ten sam Dudley, który jeszcze 2 lata temu będąc szefem TNK-BP dawał w pośpiechu nogę z Moskwy uciekając przez prawdziwymi bądź rzekomymi represaliami Putina i spółki.

rosyjski sad
      arhivar-rus.livejournal.com/239140.html
    • jorl Eva-Mara 16.01.11, 20:39
      eva15 napisała:

> Feluś, jak nie rozumiesz, że ja świadomie prowokuję do dyskusji zaczepnymi częs
      > to tytułami , to jesteś tak samo inteligentny jak niejaka mara (czyli zmora).

Hm Eva u Ciebie cos jak u mnie. Ja mezczyznom nie przepuszczam Ty kobietom. Ach, ten cholerny testosteron...

A mara pracowita kobieta, jak co szuka linki i to nawet potrzebne, ze chce miec racje wiadomo ale uzyteczna jest. Jakby jej rusofobia pomyslunku tak nie ograniczala byloby nawet nienajgorzej. W stosunku do wielu na tym forum.

Pozdrowienia
    • jorl Putin-bez wizji i zdrajca... 16.01.11, 21:59
      herr7 napisał:

> Chodzi o pokazanie Anglosasom, że Putin i spółka nie są tacy dla Zachodu źli. W
      > końcu po to media na Zachodzie sikały na Wowę, aż zmiękł. A zbliżają się wybor
      > y i Putin i jego otoczenie chcą pozyskać sojuszników. Gdyby Putin był mężem sta
      > nu, jak twierdzi Eva15 to miał dziesięć lat na to, żeby wzmocnić swój kraj na t
      > yle, że dzisiaj nie musiałby wyprzedawać Rosji Zachodowi. To taki rosyjski Mobu
      > tu...

A nie wydaje sie Tobie Herr ze robisz za tzw. uzytecznego idiote? W perfidnej zachodniej propagandzie antyrosyjskiej? Bo wlasnie oczernianie Putina napewno jest jej celem.
      Czesto sie mawia, Ty ,Igor tez ze Putin nie ma wizji. A wiec ja mysle ze ma:

1. Doprowadzic do wchloniecia ile sie da bylych republik postsowieckich.
      2. kapitalistyczny rozwoj Rosji

Co robi wiec? Czy robi co nalezy? W skrocie:
      1. Byle republiki zyja z nieszczesliwie dla Rosji odziedziczonych tranzytowych korytarzy exportu (i importu) rosyjskiego. A wiec budowa nowych rury gaz, ropa wegiel nowe porty. Aby nie przechodzily i przez Bialorus, Ukraine, Estonie itd. Wielkie inwestycje ale sie dzieje.
      2. byle kraje demoludow jak Polska dotad zyjace tez z tranzytu rosyjskiego i jako ze dodatkowo dostaja kase z Zachodu dzieki temu wygladaja na sporo lepiej zyje jak ich produktywnosc tak jak Ukraina Bialorus zyc bez oplat tranzytowych czyli placic za surowce pelna cene. Dzieki temu odlamy otumanionych ludkow na Bial. Ukraine ulegajace propagandzie (o jak w Polsce slicznie!) zostana sprowadzone do rzeczywistosci. Dzieje sie? Putin to robi.
      3. Danie Rosjanom wiecej poziomu zycia jak ich produktywnosc bo dawanie na konsumpcje dochodow z ropy gazu. Cel? Maja inne republiki wiedziec ze warto z Rosja. I warto sie przylaczyc.
      4. Tworzenie krok po kroku jednego obszaru gospodarczego. Najpierw celny potem glebiej. Ze wspolnymi normami, przeplywem ludzi i kapitalu. Na wzor EU. Doskonala metoda zjednoczenia spowrotem. I jedyna
      5.Kapitalizm. Oligarchowie. Nie ma rady musiala nastapic koncentracja kapitalu. Nie ma co gadac o sprawiedliwosciach. Gdze takowa jest?? Ale jest sporo oligarchow nie tylko w takich samograjach jak ropa (Chodorkowski) ale w przemysle. W takiej Polsce huty tylko zlom a w Rosji? Wzieli oligarchowie w garsc podobno jeszcze gorszy zlom jak w Polsce i co? Miliarderzy zaraz. A i w High-Tech sa oligachowie. Taka Sistema ma od marca tego roku sprzedawac przez siebie skonstruowanego IPhona4. I duzo innych, jakis samochody itd. Oczywiscie jest to nielatwe ale jakos idzie do przodu. I naprawde ja wiem jakie to moze byc nielatwe i uwazam ze i tak dobrze.

To na tyle o tym niby nedznym Putinie. Bez wizji i zdrajcy.

Pozdrowienia

• jorl Re: Putin-bez wizji i zdrajca... 16.01.11, 22:05
        I jeszcze dodam cos. Uwazam sie za cholerna madrale ale lepiej jak Putin, co wyzej, tez bym nie wykombinowal. A jak co to bardzo niewiele lepiej...
        Pozdrowienia
        • przyjacielameryki Re: Putin-bez wizji i zdrajca... 17.01.11, 16:28
          jorl napisał:

> I jeszcze dodam cos. Uwazam sie za cholerna madrale ale lepiej jak Putin, co wy
          > zej, tez bym nie wykombinowal. A jak co to bardzo niewiele lepiej...
          > Pozdrowienia

Jorl, to jak to jest z tymi fabrykami w rekach rosyjskich???? Dużo produkują, dużo eksportują???? Jak te ręce wyglądają, jak wygląda budowa rosyjskiego nowoczesnego przemysłu, opartego o rodzimą myśl techniczną a nie jakąś zgniłozachodnią????
          Szydziłeś z Polski i z reformy Balcerowicza - że Polska została wyprzedana za bezcen Zachodowi!!!!
          Balcerowicz przerastał wielu o całe pokolenie a Ciebie, inżyniera w sowchozie im. Wł. Ilicza Lenina już całkowicie!
          Prywatyzacja polskiej pokomunistycznej gospodarki była niezbędna w tym wejście kapitału zagranicznego. Polskie przedsiębiorstwa komunistyczne nawet jeżeli produkowały coś na rynek zachodni to sprzedawały swoja produkcję w zdecydowanej większości pod szyldem jakiejś zachodniej marki dystrybucyjnej bo inaczej nikt by nie kupił tych produktów . Przykładem jest Swarzędz -były producent mebli!!!
          Trzeba mieć rynek Jorl, bez tego mowy nie ma o jakiejkolwiek sprzedaży a przestawienie się na rynek zachodni nie było proste ale konieczne. Po 1989 r. polskie firmy zrestrukturyzowały się, przystosowały do przepisów unijnych i wpuściły kapitał zachodni niezbędny do unowocześnienia technologii i produktów. To się udało a Polska jest już ważną gospodarka UE. A gdzie jest Rosja??? A gdzie jest Ukraina???(kraje zbliżone rozwojowo do Polski przed 1989 r.) Tam nie przeprowadzono żadnych głębszych reform ale fabryki są w swojskich rękach, tylko co z tego skoro wszystko się wali a te ręce to głównie łapy oligarchów szabrujących majątek narodowy i wywożących kapitał na ten znienawidzony Zachód!!!! Brawo, masz szansę dzięki wyjątkowym zdolnościom przepracować w tym sowchozie im. Wł. Ilicza Lenina do emerytury!!! Życzę powodzenia!!
      • igor_uk Re: Putin-bez wizji i zdrajca... 16.01.11, 22:46
        jorl,wspomniales o mnie ,to odezwe sie.
        Wszystko co napisales,to jest prawda.Takie celi Putin moze przed soba i postawil i probuje ich osiagnac.W braku konsekwecji Putina oskarzac trudno.
        Tylko widzisz li. Mnie,naprzyklad ,nie chodzilo by o sama idee fix odbudowy imperium przez zastraszenie i zmuszenie.a tylko o naprawde swobodne (moze nawet w formie prosby) wchodzenie tych republik do czegos,co bedzie nastepca Imperium,czy ZSRR (jak zwal tak zwal). A to mozno osiagnac tylko przez to,ze da sie obecnym "elitam" mlodych panstw poradzieckich,poczucie ,ze w nowopowstalym Panstwie,oni beda miec szanse na kariere.
        W Imperium Rosyjskim,jak i w ZSRR (zwlaszcza) kazdy miejscowy kacyk wiedzial,ze ma szanse na zrobienie kariery w Moskwie.
        Popatrz na Bialorus.Co powstrzymuje Backe przed zjednoczeniem z Rosja? Tylko to,ze on dzisiaj jest Carem i Bogiem na Bialorusi .Przy Jelcynie to Lukaszenko parl do jak najszybszego zjednoczenia,poniewaz liczyl na miejsce po Jelcynu.Za Putina ta nadzieja umarla.Wynik tego mamy przed oczami.
        Zeby za duzo nie pisac.powiem tak.wszystko co Putin postawil przed soba,jest z jego punktu widzenia-sluszne (mnie jako wielkorusu ,a do tego szowinistu,jak tu niektore o mnie pisza to pasuje) ,ale osiagnac tego nie potrafil i nie potrafi.
        Tu wstaje na drodze jego mentalnosc samca-Alfa.
        On nie daje nawet cien szansy na zrobienie kariery innym.Dla tego Prezydent Ukrainy chce byc Prezydentem Panstwa,a nie jednym z wielu lokalnych przywodcow narodowych, bez szans stac tym najwazniejszym.
        W sumie jestem zdziwiony,ze masz tyle dobrego o Putinie do powiedzenia.
        Ja go rowniez cenie,tylko zdaje sobie sprawe,ze kazdy Przywodca ma swoj czas i swoje zadanie w Historii.Putin zrobil rzecz nieslychanie wazna dla Rosji i Europa.Powstrzymal swoj Kraj przed rozpadem i chaosem.Juz tylko za to Zachod powinien go cenic.Jak by mieli troche wyobrazni,to mogli by zrozumiec, ze konflikt w Jugoslawii byl by w porownaniu z tym co by moglo stac w Rosji,wygladal by ,jak wieska bojka na dyskotece.
        P.S. Nie obrazasz sie juz na mnie?
        • herr7 Rosją rządzą gangsterzy.. 17.01.11, 15:09
          Rosją rządzą gangsterzy. Od czasów Jelcyna nic się pod tym względem nie zmieniło. Gangsterzy opanowali struktury państwa i rządzą mając na względzie swój i tylko swój interes. W ich interesie było zachowanie Rosji w obecnych granicach. Dlatego Rosja się nie rozpadła a władza centralna była wygodnym narzędziem w obronie ich interesów. Tu nie chodzi o interes zwykłych Rosjan i wielu rdzennych ludów Rosję zamieszkujących. Jedne, np. Tatarzy potrafią się jednak organizować. Stąd rozpad Rosji nie będzie dla Tatarów tragedią, gdyż oni bez władzy w Moskwie sobie poradzą. Inne narody zresztą też. Ludy syberyjskie będą się orientować na Chiny. Najgorzej wyjdą na tym rdzenni Rosjanie, dla których zostanie Moskwa i okolice. Czyli nic.

Rządząca mafia nie jest zainteresowana żadnym rozwojem Rosji. Wszystko co się na ten temat w Rosji mówi to jedynie piar. Ten iphone o którym Yorl pisze został zrobiony w Chinach na amerykańskiej technologii. Nie ma w nim nic rosyjskiego. Pisały o tym Izwiestia - gazeta bynajmniej nie antyrządowa.

Rosja może się pochwalić największą ilością miliarderów w porównaniu z dochodem narodowym. To jedynie świadczy o ogromnych kontrastach, czyli o tym, że większość bogactwa zgromadzona jest w rękach niewielkiej liczby ludzi. Ponieważ sytuacja gospodarcza i polityczna jest niepewna to następuje ucieczka kapitału z Rosji. W ubiegłym roku różnica pomiędzy napływem i odpływem wynosiła prawie 40 mld $. Oto link:
          www.ng.ru/economics/2011-01-14/1_capital.html
          Wszelkie prognozy są dla Rosji niepokojące. Obecna władza utrzymuje swoją popularność jedynie dzięki wysokim cenom ropy. Jeżeli te spadną to wielu Rosjanom otworzą się oczy i zobaczą, że Putin to nagi król. W każdym razie ja nie wierzę, żeby Wołodia mógł dotrwać u władzy do 2020 r jak sobie zaplanował. Jeden dyktator już w tym roku pakował walizki, a to może być zaraźliwy przykład, szczególnie że życie w Rosji do lekkich nie należy...
      • herr7 Rosja musiałaby być jak Chiny... 17.01.11, 19:37
        W czasie kryzysu rosyjski GDP skurczył się o ponad 10%. Rosja poniosła największe straty pośród państw G20. Jej GDP osiągnie stan z przed kryzysu najwcześniej pod koniec tego roku, o ile nie w 2012. W tym czasie Chiny rozwijały się na poziomie 10% w skali rocznej. Łatwo wyliczyć, że za trzy lata których Rosja potrzebowała żeby osiągnąć poziom z czerwca 2008 r chińska gospodarka wzrosła o ponad 35%. Gdyby Rosja była tak dynamicznym państwem jak Chiny to republiki postradzieckie garnęłyby się do niej jak muchy do miodu. Ale jest państwem słabym i jej rola, także na przestrzeni postradzieckiej będzie ulegać erozji. Od tego nie ma odwrotu, tak długo jak krajem tym rządzi Jelcyn....
        • eva15 You've got a friend, Herr7 17.01.11, 22:06
          Wybitnie mądry przyjacielameryki cieszy się, że przystąpiłeś go światłego grona, które reprezentuje.
          • eva15 Re: You've got a friend, Herr7 17.01.11, 22:07
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,120942419,121032816,Pojawil_sie_na_FS_nowy_rusofob_.html
          • herr7 no to masz satysfakcję.... 17.01.11, 23:01
            tyle, że moje zdanie o władcach Ameryki nie jest lepsze od tego co sądzę o rządzącej Rosją oligarchii. Ty z kolei widzisz wady oligarchii na Zachodzie, ale nie dostrzegasz, że podobny system zainstalowano w Rosji. Być może ta krytyka Putina przez zachodnie media nie jest tak bardzo szczera. Gdyby rządzący Rosją zerwali z jelcynizmem to wtedy byłyby powody do narzekań...
            • eva15 no to masz satysfakcję. Absolutnie nie mam. 17.01.11, 23:19
              Nie mam żadnej satysfakcji, przeciwnie, jest mi nawet trochę przykro, że argumentujesz tak, iż pozyskujesz poklask tej grupy forumiczów, której ja sobie nie cenię.

Przykro mi jest, bo ja po to włączam się na to forum, by serio dyskutować z poważnymi adwersarzami, na pewno nie po to, by uzyskać zadowolony rechot bystrzaków, orłów, sokołów. Stąd mój dyskomfort, że Ty potrafisz ich zachwycić.
          • przyjacielameryki Re: You've got a friend, Herr7 18.01.11, 13:42
            eva15 napisała:

> Wybitnie mądry przyjacielameryki cieszy się, że przystąpiłeś go światłego gron
            > a, które reprezentuje.

Eva, nie krępuj się też możesz w każdej chwili przystąpić do tego znanego i cenionego Klubu. Śmiało, wystarczy być sobą i pisać prawdę!!
    • jk2007 euforia evy15 a szok u zelonych 17.01.11, 11:18
      Неряшливaя в технoлoгичеcкoм oтнoшении BP c чyдoвищнoй репyтaцией пocле кaтacтрoфы в Мекcикaнcкoм зaливе и "Рocнефть", кoтoрaя вooбще-тo извеcтнa тoлькo тем, чтo ей пoдaрили aктивы ЮКОСa, нaчнyт дербaнить неприкocнoвеннyю Арктикy. А еcли тaм прoизoйдет тaкoй же рaзлив нефти, кaкoй ycтрoилa ВР недaвнo в Мекcикaнcкoм зaливе, нaвcегдa yгрoбив Мирoвoй oкеaн?
      США зaпрещaют дaже рaзведывaтельнoе бyрение нa aрктичеcкoм шельфе. Решение aдминиcтрaции Бaрaкa Обaмы oткaзaтьcя oт нoвых нефтяных cквaжин нa вcем aмерикaнcкoм пoбережье вызвaнo беcпрецедентнoй пo пocледcтвиям кaтacтрoфoй в Мекcикaнcкoм зaливе. Рoccия решилa этим немедленнo вocпoльзoвaтьcя.
      www.stringer.ru/publication.mhtml?Part=48&PubID=15510
      • jk2007 Re: euforia evy15 a szok u zelonych 19.01.11, 09:30
        www.newsland.ru/News/Detail/id/573705/
    • przyjacielameryki Pojawił się na FS nowy rusofob!!! 17.01.11, 16:51
      To Herr7! Witamy w Klubie i prosimy o więcej! To ciekawe, że dawny miłośnik Rosji nagle idzie po rozum i wygłasza niezwykle rozsądne i roztropne opinie n/t Rosji. Brawo! Musze przyznać, że zgadzam się z tymi opiniami n/t Rosji całkowicie ale ja i inni pisali o tym już od dawna, za co spotykały mnie i innych wyzwiska od rusofobów!!!! Ale cieszę się, że moje opinie zostały potwierdzone przez osobę wiarygodną!!!
    • jk2007 "Odessa-Brody" dla Bialorusi 17.01.11, 17:40
      Polska wyprzedzona przez Bialorus
      Укртрaнcнaфтa" и "Белoрyccкaя нефтянaя кoмпaния" дoгoвoрилиcь oб oбъемaх прoкaчки нефти пo трyбoпрoвoдy "Одеcca - Брoды". Кaк cooбщaет aгентcтвo "Интерфaкc", в течение ближaйших двyх лет пo нефтепрoвoдy бyдет прoкaчивaтьcя пo четыре миллиoнa тoнн нефти ежегoднo....Белoрyccия хoчет иcпoльзoвaть прoект "Одеcca - Брoды" для пoлyчения нефти из Венеcyэлы.
      lenta.ru/news/2011/01/17/pipeline/
    • jorl h7 cz. I 19.01.11, 20:54
      herr7 napisał:

> Rosją rządzą gangsterzy. Od czasów Jelcyna nic się pod tym względem nie zmienił
      > o. Gangsterzy opanowali struktury państwa i rządzą mając na względzie swój i ty
      > lko swój interes. W ich interesie było zachowanie Rosji w obecnych granicach.

Powiedzial co wiedzial. Po prostu drogi h7 nie rozumiesz jak funkcjonuje kapitalizm. Dla Ciebie, zapewne wychowanym w komunie jesli ludzie maja na wzgledzie swoj interes to jest juz podejrzane. A przeciez wlasnie to jest podstawa efektywnego gospodarczego rozwoju. I to od czasu jaskiniowcow a nie tylko teraz.
      Naturalnie musza byc przez panstwo takie warunki stworzone aby realizacja tych interesow byla zbiezny z realizacja interesow kraju. Tutaj jest wlasnie zadanie dla polityki. Dlatego np. Chodorkowski siedzi. A inni ktorzy tez duzo maja ale dzialaja w efekcie tez dla spoleczenstwa rosyjskiego, dla jego dobrobytu, tak naprawde maja otwarte drzwi.
      Ja uwazam ze bardzo duzo co sie dzieje, zwlaszcza w dziedzinie propagandy, jest celowo wymyslane i potem chytrze dalej zaszczepiane ludziom przez zachodnie rzady. Wezmy oligarchow w Rosji. Samo to okreslenie, jestem przekonany, zostalo Rosjanom podrzucone do wierzenia. Na Zachodzie ludzi ta role pelniacy sie nazywa przedsiebiorcami a co ma juz pozytywny wydzwiek. A oligarchowie nie.
      Nastepnie zadziwia mie zawsze jak to Forbes podaje ilo to miliardow ma jakis Rosjanin. Liczone sa np. aktywa w akcjach, mnozone prze ich wartosci i sa miliardy $. A jakos nigdzie nie widac ile taki ma kredytow w bankach ktore nabral aby te akcje kupic. Dla przykladu wezmy Polaka niejakiego Palikota. Postac znana, czesto slychc bylo bogaty (nie oligarch- ta nazwe CIA zarezerwowalo dla Rosjan). A niedawno przeczytalem w GW jego wyliczenia dla Sejmu. Bo jako posel musial sie wyspowiadac. To wyliczenie ale bylo nie tylko co ma ale i jego dlugi. I jak sie to zsumowalo wyszlo mi ze ma bogactwo ujemne. Usmialem sie jak sie niedawno nadymal pozywajac do sadu kogos tam za cos na ogromne pieniadze. Sad przy przyjmowaniu sprawy zarzadal oplaty z gory w wysokosci z 10% sprawy. Czekalem z rozbawieniem co dalej bo przeciez mial nastepny kredyt z banku na ta sprawe wziasc? Nie, oczywiscie zrezygnowal nadymajac sie ze mus ie nie chcialo albo cos podobnego. Osteuropejski blazen.
      Przed paru laty podliczylem sobie jednego tzw oligarche rosyjskiego. Przedsiebiorstwo akcje ceny akcji i wyszlo z 10 razy mniej jak Forbes i do tego o kredytach ktore mial gwarantowanie nic nie slychac. Nieodjete.
      Ale teraz o znanym z Forbes Depiraska
      www.aktuell.ru/russland/wirtschaft/absteiger_deripaska_verliert_kampf_um_norilsk_nickel_2156.html
      To jest strona po niemiecku pisana z Rosji przez Niemcow, czytuje dosc regularnie, wyglada mi solidnie wcale nie prorosyjska za bardzo.
      Tam pisza ze Depiraska kupil jakis tam czas temu troche akcji Norils Nikel ale na kredyt i ma trudnosci ze zapewne musi je sprzedac. Tez ten sam Depiraska kupil przed 2008 akcje jakies kanadyjskiej firmy, Forbes naturalnie doliczyl oligarchowi miliardy, potem jak byl kryzys ceny tych akcji spadly i pkazalo sie ze bank zachodni ktory pozyczyl Depirasce kase na te akcje mu je zabiera bo zacznie bank tracic. Czeli tez oligarcha z minusowym bogactwem rzeczywistym miliardami u Forbes. I u Ciebie drogi h7.
      Zreszta tak naprawde skad ci tzw. oligarchowie mogli stac sie wlascicielami sporych kawalkow jakis fabryk? Przeciez w godzinie Zero w Rosji najpierw akcje jakos tam po rowno rozdzielano ludziom. Wyszystkim. I teraz ci energiczni, ci co mieli pomysl co zrobic z tymi pokomunistycznymi przesiebiorstwami, odkupowowywli akcje od innych. Ale nikt im ich za darmo nie dawal, najciemniejszy Wanka kase liczyc juz potrafil, wiec i przyszli tzw. oligarchowie musieli sie w bankach zadluzyc.
      Ja wiem w Polsce sie mowi "o ten ma firme". Ho..ho.. bogaty. Naprawde zawsze? Najczesciej jest jak Palikot. Wlasnie czasy Jelzina kiedy bez ograniczen rzucono na zywial bylo wazna i sluszna rzecza. Bo np. Gorbaczow sie bal. Pozwalal na troche gospodarki prywatnej a wtedy nie ma konkurencji i jest latwe rabowanie panstwowych wlasnosci. Bo kapiatalizm nalezy wprowadzac calkowicie i szybko. Aby jak najszybciej te doskonale systemy regulacji w postaci konkurencji zadzialaly.
      Sa w Rosji nie tylko tacy od samograjow jak ropa. Sa tacy ktorzy przejeli fabryki. W Polsce takie fabryki padly (bo nie byly rozdane ludziom a trzymane w Skarbie Panstwa do sprzedazy ewentualnej na Zachod). I okazuje sie ze takie zardzewiale ruskie huty pod kierunkiem prywatnych przedsiebiorcow pracuja dobrze a w Polsce zlom, syf, mogila i Hindus musial Polakom pokazac jak nalezy pracowac.
      To wlasnie jest problem takich sierot po komunizmie jak np. h7 ze kapitalizmu tak naprawde nie lubia wiec przedsiebiorcy im sie nie podobaja.
      Ja znajac naprawde kapitalizm, znalem i komunizm, a dokladnie znam od podszewki organizacje, motywy i sposoby dzialania kapitalizmu i uwazam ze metoda Jelzina byla wlasnie okrutna ale najskuteczniejsza w wprowadzaniu kapitalizmu w komunie.
      Ja czesto pisuje na forach jak to w komunie ludzie gigantycznie gruchy obijali. Jakos kazdy udaje ze to nieprawda, a przeciez tak bylo, mi nikt nie powie wiem, widzialem. Ten marazm musial byc przerwany radykalnie jak to Niemcy mawiaja lepiej koniec z przerazeniem jak przerazenie bez konca.
      Naturalnie wtedy nastapily i wypaczenia ale Putin sprzata. Z tym ze poprzednia epoka byla absolutnie konieczna. No chyba ze wracamy do Stalina, on tez byl gospodarczo efektywny. Ale tamta stalinowska metoda miala swoje granice a kapitalizm ich nie ma.
      CDN

• herr7 Yorl ale się mylisz... 20.01.11, 00:10
        Gangsterów należy powystrzelać, co do jednego. Tu nie ma przeproś, jeżeli państwo w oczach przeciętnego obywatela ma się cieszyć szacunkiem. A bez tego szacunku państwo się rozpadnie. Każde. Co zresztą czeka Rosję. Rosja się jeszcze nie rozpadła, ale jedynie dlatego że gangsterzy pochodzenia rosyjskiego czy żydowskiego są silniejsi od gangsterów tatarskich, czukockich czy buriackich - w końcu chodzi eksploatację bogactw Syberii, bez których ci gangsterzy są nikim.

Gangsterzy nigdy nie myślą o państwie. Oni myślą tylko o sobie. Dlatego gdy w Rosji dojdzie do tego co parę dni temu w Tunezji to oni szybko wsiądą w te swoje samoloty i uciekną do UK, US czy Izraela lub na Kajmany. Rosjanie zostaną sami - ze swoją biedą, pijaństwem i poniżeniem.

Co do kapitalizmu na Zachodzie - sam kiedyś o tym pisałeś, że na Zachodzie elita jak tylko może chroni własne społeczeństwa, ale za to najgorsze rzeczy spadają na różnych kolorowych "podludzi". Rządzący Rosją gangsterzy takich sentymentów względem swojego narodu nie przejawiają.

Gdyby Putin powystrzelał tamtejszych gangsterów to cieszyłby się obecnie uwielbieniem 90% Rosjan i nie musiałby paradować z nagim torsem jak jakiś cyrkowiec w trzeciorzędnym cyrku...
        • eva15 Herr7,ale się mylisz.Inaczej niż jorl, ale również 20.01.11, 00:46
          herr7 napisał:

> Gangsterzy nigdy nie myślą o państwie. Oni myślą tylko o sobie. Dlatego gdy w R
          > osji dojdzie do tego co parę dni temu w Tunezji to oni szybko wsiądą w te swoje
          > samoloty i uciekną do UK, US czy Izraela lub na Kajmany. Rosjanie zostaną sami
          > - ze swoją biedą, pijaństwem i poniżeniem.

Matko Bosko! To Syberię i jej bogactwa tkwiące w ziemii ci gangsterzy też wywiozą? Niezłe cwaniaki. lepsze od Chodorkowskiego - ten chciał tylko te syberyjskie bogactwa (via akcje) oddać we władanie Amis i kumplom, a tu masz - jego następcy po prostu wszystko wezmą ze sobą i wywiozą. Niezłych gagatków Putin wyhodował. Ech, dobrze, że chociaż alkohol Ruskim zostawią, a też by mogli wywieźć.

> Co do kapitalizmu na Zachodzie - sam kiedyś o tym pisałeś, że na Zachodzie elit
          > a jak tylko może chroni własne społeczeństwa, ale za to najgorsze rzeczy spadaj
          > ą na różnych kolorowych "podludzi".

Ha, ha, dobre. Pk 1) kapitał zachodni jest MIEDZYNARODOWY, nie ma ojczyzny (no może z b. nielicznymi wyjątkami) i goni TYLKO za zyskiem. Po 2) w tej coraz bardziej chciwej pogoni za zyskiem poniża i pauperyzuje własne społeczeństwa zastępując ich siłę roboczą o połowę tańszymi niekumatymi, niezorganizowanymi w żadne struktury typu zw. zawodowe emigrantami. Vide GB i Irlandia po 2004 r.

Skor wierzysz, że zach. kapitał dba o swoich obywateli, to dyskutujesz nie rozumiejąc istoty problemu.

• herr7 Evo, musisz się bardziej starać.... 20.01.11, 00:56
            Twoje argumenty są dość marne. Mogę skomentować tylko tak, że większość Rosjan zamieniłaby się chętnie na możliwość korzystania z niemieckiego dobrobytu, rozumianego nie tylko jako konsumpcja ale jako zabezpieczenie socjalne, bezpieczeństwo na ulicy, poziom szkolnictwa i służby zdrowia. Nie wiem tylko, czy Niemcy tak chętnie zgodziliby się na warunki rosyjskie. I to pomimo tego że, jak mówisz wszędzie jest kapitał międzynarodowy. Ale nie wszędzie jest to kapitał gangsterski....
            • eva15 Evo, musisz się bardziej starać.. Mie, nie muszę 20.01.11, 12:00
              Nie mam co się starać. Ty wiesz lepiej ode mnie , w jakim stanie są Niemcy i w jakim kierunku idą. Ba, wiesz nawet, że to niemożliwe, by Merklowa wyrzuciła szefa 2. tv. Podałam Ci linki do poważnej prasy, ale nie pomogło, bo jak na Polaka przystało, wiesz lepiej. Z takiej sytuacji moje dyskusje tracą sens.
              • eva15 Evo, musisz się bardziej starać..Nie, nie muszę 20.01.11, 12:01
                korekta:

W takiej sytuacji moje dyskusje z Tobą tracą sens.
              • herr7 dostrzegam frustrację... 20.01.11, 18:47
                Ja nie twierdzę, że Merkel, lub raczej ktoś z nią powiązany nie mógł wyrzucić jakiegoś tam redaktora. W Polsce takie roszady zachodzą co kilka miesięcy i nikogo to nie dziwi. Istota naszego sporu dotyczy kontroli telewizji przez jedną polityczną mafię. To ma właśnie miejsce w Rosji, ale tego nie ma ani w Polsce, ani tym bardziej w Niemczech. Chyba że powiesz, że Merkel kontroluje całą telewizję w Niemczech? To będzie dla mnie coś nowego. Nie omieszkam zapytać o to znajomych Niemców.

Ja nie mam nic przeciwko kontroli nad telewizją o ile rządzący rzeczywiście mają coś ludziom do zaproponowania, poza prymitywnym piarem. Autokrata musi być mądry i do pewnego stopnia uczciwy. Jeżeli nim nie jest to staje się gangsterem. Rosja jest właśnie rządzona przez gangsterów. I nie ma tu znaczenia, czy są to ludzie wywodzący się z KGB, z jelcynowskiej "familii", czy też z kręgu "demokratów". Ich działania mają charakter typowo gangsterski. Inaczej trudno wytłumaczyć jest czemu obecna Rosja jest w tak marnym stanie pomimo deszczu petrodolarów pochodzących ze sprzedaży ropy i gazu, nie wspominając o zyskach ze sprzedaży innych surowców.

Twierdzenie, że na Zachodzie nie jest lepiej z klasą polityczną nie bardzo mnie przekonuje. Gdyby jednak klasa polityczna Zachodu zaczęła wzorować się na swoich rosyjskich odpowiednikach to dojdzie tam szybciej do rewolty niż nam się wydaje.
    • jorl h7 cz. II i ostatnia 19.01.11, 20:56
      Moze jeszcze jeden oligarch? Ten co ma ten klub pilkarski w Anglii? Kazdy gebe rozdziawia klub ma, bogaty. A jak mysle ze on jak ten Palikot. Na ten klub wzial kredyt i to zapewne z zachodnich bankow. I teraz musi sie zwijac aby dochody z klubu splacaly procenty z banku.
      Naturalnie faktem jest ze Osteuropejczycy sa jak dzieci i jak co ma zaraz sie chwali. Porche Jaguar ville itd. Zachodni sa madrzejsi. Maja wiecej Porche Jaguarow i villi ale sie nimi nie chwala. Do tego media zachodnie ich oszczedzaja, nie nazywaja oligarchami.
      I tak naprawde ja uwazam ze pierwsze pokolenie kapitalistow ma prawo do bogactwa. Zreszta ma na lbie tyle ze tak naprawde za bardzo on osobiscie dobrze niezyje. Bo jak poprobuje to mu sie fabryka rozleci. Jakos tej organizacyjnej roli tzw oligarchow ci napuszczeni przez zachodnia propagande i osobistym sieroctwem po komunizmie jak Ty drogi h7 nie widza. A dlaczego nie widza? Bo sami niczym tak powaznym nie kierowali. A ja wiem ile to stresu wymaga aby firma funkcjonowala. I jak blisko jest aby przestala funkcjonowac. Osobisci nie mam zadnej ale jestem dostatecznie blisko w decyzjach waznych dla firmy gdzie pracuje ze wiem o czym mowie. Ale jak juz o tym bogactwie kapitalistow. Tak faktycznie to drugie i nastepne pokolenia kapitalistow ma juz inaczej. Dobrze bardzo bez wlasnej pracy. I to obniza sprawnosc kapitalizmu z tym ze sa metody aby az tak zle nie bylo. W Rosji jest to pierwsze. Na Zachodzie drugi trzecie itd. Ci to juz maja dobrze bez pracy!

> latego Rosja się nie rozpadła a władza centralna była wygodnym narzędziem w obr
      > onie ich interesów. Tu nie chodzi o interes zwykłych Rosjan i wielu rdzennych l
      > udów Rosję zamieszkujących. Jedne, np. Tatarzy potrafią się jednak organizować.
      > Stąd rozpad Rosji nie będzie dla Tatarów tragedią, gdyż oni bez władzy w Moskw
      > ie sobie poradzą. Inne narody zresztą też. Ludy syberyjskie będą się orientować
      > na Chiny. Najgorzej wyjdą na tym rdzenni Rosjanie, dla których zostanie Moskwa
      > i okolice. Czyli nic.

No widzsz drogi h7 wlasnie Zachod caly czas proboje Rosje rozwalic. Robi to bardzo madrze. Szczuje sie na Putina, przedsiebiorcow, chwali sie mniejszosci oczywiscie nasyla sie Czeczencow. Popiera sie nacjonalistow, komunistow jednym slowem wszystko zrobic aby droga Rosji do porzednie funkcjonujacego kapitalizmu zablokowac. A ja wiem naprawde jak wyglada porzadny kapitalizm a wiec i wiem jak daleka i okrutna droga jest do niego.

> Rządząca mafia nie jest zainteresowana żadnym rozwojem Rosji. Wszystko co się n
      > a ten temat w Rosji mówi to jedynie piar. Ten iphone o którym Yorl pisze został
      > zrobiony w Chinach na amerykańskiej technologii. Nie ma w nim nic rosyjskiego.
      > Pisały o tym Izwiestia - gazeta bynajmniej nie antyrządowa.

Chcesz dyskutowac ze mna o elektronice drogi h7? Przeciez pojecia nie masz!
      Po pierwsze nic dziwnego ze bedzie produkowany w Chinach. Tak tanio sie roboli nie znajdzie. Do tego maja oczywiscie nie wlasne a zaimportowane z Zachodu potrzebne do produkcji linie. I poganiaczy niewolnikow z Tajwanu czy Hongkongu.
      Technologie amerykanskie. Napewno tez. W koncu jak ma byc telefon nowoczesny musza byc jego uklady scalony wykonane w najnowszej skali intergracji. A w przodzie tu sa kraje 1 Swiata. Nie tylko amerykanie ale w sporej mierze tez. Pytanie jak czesc tego swoje Iphona, jesli chodzi o prace inzynierska, wykonano w Rosji. Naturalnie duzo nie ale spory kawalek napewno. Wiec juz lepiej. Po kolei. No to moze szersze pytanie przy tej okazji. Istnieje w Rosji przemysl polprzewodnuikowy ktory jest konkurencjny z Zachodnim chodzby w jakims segmencie? Ale nie jak w biednych Chinach gdzie postawione sa FABy i Chinczycy pod batem Tajwanczykow mieszaja bezmysle chemikalia. A wszystkie oprzyrzadowania, maszyny, programy, przyrzady sa z Zachodu. A wiec za ZSRR byl przemysl polprzewodnikowy. Gorszy od zachodniego, toporniejszy ale wszystko bylo wlasne. I przyrzady pomiarowe i testowe, fabryki krzemu, masek, projektowanie testowanie. Po rozwaleniu sie ZSRR naturalnie sporo stracil. Ale troche go zostalo. Chodzby dlatego ze bron Rosjanie dalej produkuja a w niej ta toporniejsza ale zawsze jest elektronika. Calkowiecie wlasna od A do Z. Teraz ma ten przemysl dostep do dokupienia sprzetu z Zachodu. I ma kase na to. I slysze ze prostsze procesory sa masowo na export robione. To juz dobrze, po kolei, naturalnie z mozliwosciami zakupowymi na zachodzie a to dzieki ropie idzie. A ulubieni tutaj tez czesto Chinczycy? Zaden know-how tylko wyrobnictwo. Jesli juz to cos wyjatkowo prostego i naturanie na maszynach i oprzyrzadowaniu z Zachodu. Daleko do Rosji.

> Rosja może się pochwalić największą ilością miliarderów w porównaniu z dochodem
      > narodowym. To jedynie świadczy o ogromnych kontrastach, czyli o tym, że większ
      > ość bogactwa zgromadzona jest w rękach niewielkiej liczby ludzi. Ponieważ sytua
      > cja gospodarcza i polityczna jest niepewna to następuje ucieczka kapitału z Ros
      > ji. W ubiegłym roku różnica pomiędzy napływem i odpływem wynosiła prawie 40 mld
      > $. Oto link:

O miliarderach z Forbosu pisalem. Do tego uwazam ze albo piszacy w Forbesie sa glupcami albo robia to celowo. Piszac ze takie Palikoty rosyjskie sa miliarderami. Uawazam ze celowo wlasnie aby szczuc Rosjan na to co tak naprawde jest wazne dla Rosji. No i aby niejaki h7 mial sie czym podniecac.

> Wszelkie prognozy są dla Rosji niepokojące. Obecna władza utrzymuje swoją popul
      > arność jedynie dzięki wysokim cenom ropy. Jeżeli te spadną to wielu Rosjanom ot
      > worzą się oczy i zobaczą, że Putin to nagi król.

Juz pisalem ze Putin daje celowo troche lepiej zyc Rosjanom jak wynika z ich produktywnosci. Ale ma za co. Robi tez to dlatego aby Rosjanie nie uciekali z kraju to jest wazna sprawa. Specjalisci, konstruktorzy, bo jak, maja zamnknac granice?
      A co do cen ropy to jakos Putin ma szczescie jak widze i slysze prognozy. A jak ceny walna to znaczy ze kryzys na Swiecie sie rozszaleje, Rosja przezyje a inni?

> W każdym razie ja nie wierzę,
      > żeby Wołodia mógł dotrwać u władzy do 2020 r jak sobie zaplanował. Jeden dyktat
      > or już w tym roku pakował walizki, a to może być zaraźliwy przykład, szczególni
      > e że życie w Rosji do lekkich nie należy...

A od kiedy to budowa kapitalizmu w spoleczenstwie rozpsutym komuna ma byc lekkie? Ja Tobie powiem drogi h7 ja zyje juz dobrze ponad 20 lat w kapitalizmie. Dobrze zarabiam mam madra prace bo konstruuje elektronike jestem szefem biura komnstrukcyjnego w fabryce 300 ludzi w Niemczech ale jakos jak spojrze do tylu na moje zycie to zawsze bylem (i jestem) w cholernym stresujacym kieracie. Jak niewolnik. I co z tego ze niezle zarabiam? OK mam teraz na dziewczynki w weekend, cos mi sie do cholery nalezy. Jak sie solidnie pracuje, nie ma sie lekko. Tylko w komunie tak bylo ale se nie vraci. i dobrze bo to bylo marnowanie mozliwosci ludzkich.
      Co do Putina. Oczywiscie ze propaganda ktora i Ty powtazasz im blizej wyborow w Rosji tym sie bedzie nasilac. W koncu Putin jest grozny bo pcha Rosje do przodu. Dlatego pomyje na niego. To wlasnie robisz drogi h7.

Pozdrowienia
    • jorl pa 19.01.11, 21:23
      przyjacielameryki napisał:

> Jorl, to jak to jest z tymi fabrykami w rekach rosyjskich???? Dużo produkują, d
      > użo eksportują???? Jak te ręce wyglądają, jak wygląda budowa rosyjskiego nowocz
      > esnego przemysłu, opartego o rodzimą myśl techniczną a nie jakąś zgniłozachodni
      > ą????
      > Szydziłeś z Polski i z reformy Balcerowicza - że Polska została wyprzedana za b
      > ezcen Zachodowi!!!!

Chcesz powiedziec drogi pa ze Polski export jest ogromny a rosyjski maly (mowa o produktach nie surowcach). OK
      To maly przyklad. Wezmy sklep majacy obrot miesieczny czyli iolsc sprzedanych towarow na 1mln PLN. I fabryke nowowczesnych urzadzem technicznych gdzie jest i konstruowanie ich i produkcja i sprzedaz majacy obrot tez ten 1min PLN. Domyslasz sie ze w tym sklepie pracuja kilku sprzedwacow, magazynierow jakis kierownki wszyscy malo zarabja. Towary sa kupowane z hurtu, troche marzy, i sprzedaz dalej. W tamtej fabryce kupowane podstwowe matererialy maszymy i sie konstruuje. Ludzie zarabiaj duzo lepiej jest ich tez wiecej jak w tym sklepie. Obroty te same.
      A teraz tzw polski przemysl. To sa Montownie gdzie sa przywiezione maszyny, dokumentacja, na niech jest produkcja tego co gdzie indziej opracowano, przywozone podzespoly nastepuje skrecanie np. LCD TV i wsylka na export. Nie sadzisz ze ta Montownia to cos prawie jak sklep? Towary wchodza (podzespoly, dokumentacja, maszyny do produkccji) i poskrecany wychodza. Jak praca zostala w Montownia wykonana? Ta najglubsza, srubki poprzykrecac Ok potem postawic TV na urzadzenie co automatycznie testuje i w kartonik. Roznica pomiedzy wartoscia co wchodzi a wychodzi niewielka, robole malo zarabiaja, na Swiecie jest ich miliardy, jest wybor.
      Wezmy Polska ma 100mild$/rok exportu. Aby ten export tych TV, samochodow z Montowni byl, musialo byc za 90mild$ zaimportowane. Czy w postaci podzespolow czy maszyn (ich amortyzacja pürzy produkcji) czy dokumentacja. Jak praca Polakow zostala tak naprawde wyexportowana? Jak sie ma Montownie to w tym przykladzie za te marne 10mild$.
      A teraz wezmy Rosje. Rosja duzo przemyslowych produktow nie expoertuje. Ale exportuje np.bron. Za powiedzmy te 10mild$/rok. Jaki udzial w produkcji tej broni jest z importu? Mniej wiecej ZERO. Co jest w tej cenia rosyjskich 10mild$? Naturalnie tez robole jak w Montowni im Balcerowicza ale tez i naukowcy, inzynierowie, konstruktorzy. Ten export jest chyba drogi pa bardziej wartosciowy prawda? Bo tez kwalifikowana praca jest sprzedawana. Inaczej jak z Polski z Montowni im. Balcerowicza. A za ile pracy zostalo z Rosji wexportowane? Za 10 mild$. Dokladnie tyle ile z tak ogromnej exportowo Polski.
      Dotarlo drogi pa?
      Ten przyklad odpowiada tez exportowi Chin. Chiny jak Polska, Montownie im Balcerowicza wielki export, wielki import netto wyexportowana nedzna malo oplacona praca. Z Chin jeszcze sporo surowcow. Dobraly sie potegi gospodarcze Polaka i Chiny!

Pozdrowienia
    • jorl pa 19.01.11, 22:18
      Jako ze zamiast pojsc na zaplanowany jogging zaczelem pisac na forum to dalej tracenia czasu.

przyjacielameryki napisał:

> Jorl, to jak to jest z tymi fabrykami w rekach rosyjskich???? Dużo produkują, d
      > użo eksportują???? Jak te ręce wyglądają, jak wygląda budowa rosyjskiego nowocz
      > esnego przemysłu, opartego o rodzimą myśl techniczną a nie jakąś zgniłozachodni
      > ą????
      > Szydziłeś z Polski i z reformy Balcerowicza - że Polska została wyprzedana za b
      > ezcen Zachodowi!!!!

Tez mawia sie Rosja jak Arabia Saudyjska exportuje (tylko) surowce. Naprawde jak AS?
      No to blizej. Arabia Saudyjska itp. maja zloza, do nich przyjezdzaja firmy zachodnie z rurami, geologami, maszynami wydobywczymi, logistyka i pompuja rope. Swoje koszty zachodni wrzucaja do ceny ropy Arabowie swoja marze na nie i w Swiat. Co robia Arabowie? Praktycznie zadnej pracy w to wydobywanie nie wkladaja, ta praca wkladaja zachodni ludzie czy osobiscie czy w postaci maszyn, rur itp.
      A teraz Rosja. Aby wydobyc w Rosji rope to troche trudnej czyli drozej jak w Arabii S. Rosyjscy geologowie, rury z ruskich fabryk, wieze wiertnicze, tez robotnicy rosyjscy. W fabrykach konstruktorzy opracowywuja te maszyny potrzebne w przemysle wydobywczym, robotnicy buduja wielki przemysl. Praktycznie wlasny i wcale nie taki prosty.
      Czyli w cenie ropy wysylanej na zachod z Rosji jest cena pracy inzynierow, robotnikow naukowcow geologow praktycznie wszycy Rosjanie. Maszny nie sa wysylane na export z Rosji ale produkt dzieki ktorym zostal wydobyty i transportowany juz tak. Roznica w stosunku do Arabii Saudyjskiej? oczywista.
      Do tego dalej. Jako ze Rosja ma swoj przemysl opracowywujacy te maszyny i urzydzenia wydobywcze uslugi tego przemysli sprzedaje w Swiat. I ten przemysl ma spory export. Bo ma know-how. Nie do Niemiec (trudno tu cos wydobywac) ale konkuruje z zachodnimi firmymi wydobywczymi w krajach 3 Swiata. I ten export jest praktycznie calkowiecie od poczatku do koncy rosyjski. Nie jak produkty z Montownii im. Balcerowicza. Ale jak produkty z Montownii wygladaja pieterko wyzej opisalem.

Pozdrowienia
    • jorl h7 21.01.11, 20:42
      herr7 napisał:

> go to nie dziwi. Istota naszego sporu dotyczy kontroli telewizji przez jedną po
      > lityczną mafię. To ma właśnie miejsce w Rosji, ale tego nie ma ani w Polsce, an
      > i tym bardziej w Niemczech.

To ze to jest mafia to Twoj pomysl i oczywiscie tez jest troche innych co podobnie mysla wywodzacych sie z kregow sierot po komunizmie. Ktorzy nie rozumieja na czym polega kapitalizm.

herr7 napisał:

> Gangsterów należy powystrzelać, co do jednego. Tu nie ma przeproś, jeżeli państ
      > wo w oczach przeciętnego obywatela ma się cieszyć szacunkiem. A bez tego szacun
      > ku państwo się rozpadnie. Każde. Co zresztą czeka Rosję. Rosja się jeszcze nie
      > rozpadła, ale jedynie dlatego że gangsterzy pochodzenia rosyjskiego czy żydowsk
      > iego są silniejsi od gangsterów tatarskich, czukockich czy buriackich - w końcu
      > chodzi eksploatację bogactw Syberii, bez których ci gangsterzy są nikim.

Jak widze chcialbyc aby do telewizji rosyjskiej mieli dostep zwolennicy wlasnie takiego pogladu. Powystrzelac rosyjskich kapitalistow. W Niemczech byli tacy ludzie tez, nazywali sie RAF. Mieli dosc dokladne poglady podobne do Twoich. Oni do tego strzelali do kapitalistow. I jakos nie widzialem aby ich argumenty byly dopuszczene do niemieckiej TV. Czy innych mediow. Ja wiem ze w Rosji sa ludzie podobni do Ciebie. Na innym forum pisuje niejako Misza "znam" go ponad 10lat. On wlasnie oficjalnie zalowal ze Putin i Miedwiediem w takim Smolensku sie nie zabil. Dokladnie Twoje poglady drogi h7. Tak mu sie przygladam i widze dlaczego taki jest. Siedzi duzo na forach, ma nawet wlasne, zapewne siedzi na rosyjskich, wiec nic dziwnego ze ma malo kasy bo gruchy obija. Wiec i duzo nienawisci do tych co maja.
      Do tego w takich Niemczech jakby takie poglady ktos glosil to nie tylko do TV nie bylby dopuszczony ale by go po prostu zamkneli. I calkiem slusznie. W Rosji jakos jest wiecej demokracji jak w Niemczech i takich oszolomow jak Misza i Ty nie zamykaja. A powinni.

Problem dla Rosji jest inny. Wlasnie Zachodowi zalezy aby tacy oszolomy jak tez Ty w Rosji mieli cos do gadania. Aby powystrzelali ta wazna, tworzaca sie warstwe kapitalistow. I tych politykow ktorzy im pozwalaja aby mogli kapitalizm budowac. Ty bys ich powystrzelal i byc zalozyl Komicse Planowania Centralnego, prawda? Sieroto po komunizmie.
      Ci ludzie w Rosji sa popierani mniej czy bardziej oficjalnie przez Zachod. Od przekazywania i poprzez rozne tzw NGO (CIA przybudowki) poprzez wrzaski jak to sa oni tlamszeni przez wladze. Wlasnie kraj majacy demokracje jest latwy do zboczenia z obiektywnej drogi rozwoju jesli inne, potezne, dysponujace ogromnymi resursami kraje tak chca. Bo moga i to robia ludziom tamze chwytliwymy haselkami, klamstwami i oszczerstwami przeciw tym ktorzy obiektywnie sa dla Rosji optymalni i potrzebni. Dlatego wlasnie jest ten ogromny nacisk Zachodu aby u wrogow byla demokracja. Bo wtedy otwiera sie droga aby uzyskac w tych krajach pozadane dla siebie a zle dla tych krajow kierunki. Takie pranie mozgow co widac u Ciebie widac u tego Miszy itd.

W takiej Korei Pd czy na Tajwanie jak USA rozwijalo u nich i to sprawnie kapitalizm zainstalowalo tamze dyktatury. Aby ludzi trzymc za twarz na tej drodze do kapitalizmu. I to bylo efektywne.

>Inaczej trudno wytłumacz
      > yć jest czemu obecna Rosja jest w tak marnym stanie pomimo deszczu petrodolarów
      > pochodzących ze sprzedaży ropy i gazu, nie wspominając o zyskach ze sprzedaży
      > innych surowców.

Az takich ogromnych zyskow z ropy i gazu Rosja nie ma. To nie Arabia Saudyjska gdzie koszt wydobycia ropy jest 10$. Ja wiem ze oszolomy rosyjskie chcialyby sie same do tych pieniedzy dorwac. Zamiast na nie zapracowac w kapitalizmie. Nikt im nie zabrania w Rosji pracowac.

herr7 napisał:

> W czasie kryzysu rosyjski GDP skurczył się o ponad 10%. Rosja poniosła najwięks
      > ze straty pośród państw G20. Jej GDP osiągnie stan z przed kryzysu najwcześniej
      > pod koniec tego roku, o ile nie w 2012. W tym czasie Chiny rozwijały się na po
      > ziomie 10% w skali rocznej. Łatwo wyliczyć, że za trzy lata których Rosja potrz
      > ebowała żeby osiągnąć poziom z czerwca 2008 r chińska gospodarka wzrosła o pona
      > d 35%.

Dlatego spadlo bo ludzie wlasnie mniej mieli petrodolarow w kryzysie wiec i mniej mogli samochodow kupowac. Ja osobiscie bym Rosjanom na miejscu Putina mniej dal z tych petrodolarow to i wtedy spadek bylby mniejszy. Ale OK, sa argumenty i za dawaniem. Pisalem juz.
      A o Chinach to masz marne pojecie drogi h7. Zreszta wynikajace z tego ze nie znasz sie na gospodarce. Bo i skad? Miala Rosja isc droga Chin? Montownie im. Balcerowicza nastawiac? Jak myslisz czy Zachod by Rosji na ta droge pozwolil? OK, najpierw by pozwolil jak Polsce a potem, po likwidacji przemyslu rosyjskiego, by jednym pociagnieciem rzadow je zamknal. Bardzo prosto taki kraj wpuscic w kanal zyjacy z Montowni im Balcerowicza. Chiny w kazdej chwili moga tak skonczyc. Jak by skakaly. Ale Chiny sa potrzebne aby straszyc i Rosje. Dlatego sie pompuje medialnie ich znaczenie gospodarcze. A sa po prostu wyrobnikiem Swiata.
      No jako ze Polska jest podobna i Polacy jak Ty drogi h7 niczego innego nie znaja wiec z rozdziawiona geba gapia sie na Chiny.

> Twierdzenie, że na Zachodzie nie jest lepiej z klasą polityczną nie bardzo mnie
      > przekonuje. Gdyby jednak klasa polityczna Zachodu zaczęła wzorować się na swoi
      > ch rosyjskich odpowiednikach to dojdzie tam szybciej do rewolty niż nam się wyd
      > aje.

To nie moje twierdzenie. Ja o klasie politycznej na Zachodzie mam zadanie ze dla swojego kraju chca i dzialaja dobrze (na ile czlowiek potrafi-omylny jest tez w koncu) i uwazam ze w Rosji napewno jest podobnie. Ale tak by nie bylo jakby sie takiego pokroju jak Ty oszolomy do wladzy dorwaly w Rosji.

Ale ja jakos jestem spokojny ze i oszolomy w Rosji zostana jak co spalowane i slusznie.

Pozdrowienia

• igor_uk Ewa,mialem racje. 21.01.11, 21:31

The Kremlins take-it-slow British invasion
        Jak masz klopoty z angielskim,to klikni na translate i przetlumaczy sie artykul,zgodnie z interface w twoim komputerze.
    • jorl Re: Wredne Ruskie wykupują BP! 21.01.11, 21:32
      Igor_uk napisał:

> Wszystko co napisales,to jest prawda.Takie celi Putin moze przed soba i postaw
      > il i probuje ich osiagnac.W braku konsekwecji Putina oskarzac trudno.

Proste, jak wytlumaczylem..

> Tylko widzisz li. Mnie,naprzyklad ,nie chodzilo by o sama idee fix odbudowy im
      > perium przez zastraszenie i zmuszenie.a tylko o naprawde swobodne (moze nawet
      > w formie prosby) wchodzenie tych republik do czegos,co bedzie nastepca Imperium
      > ,czy ZSRR (jak zwal tak zwal). A to mozno osiagnac tylko przez to,ze da sie obe
      > cnym "elitam" mlodych panstw poradzieckich,poczucie ,ze w nowopowstalym Panstwi
      > e,oni beda miec szanse na kariere.

Tu nie chodzi o imperium. Z gospodarczego punktu widzenia lepiej jest jak ludzie zyja w wiekszym wspolnym obszarze gospodarczym. To wlasnie zrobilo kiedys USA silnym, dlatego Niemcy czy Japonia sa tez dobrzy. Bo wieksza konkurencja,wieksze rynki, wspolne prawa, normy itd. Czyms takim jest jakby EU ale ona ma jedna podstawowa wade. Ze dolaczone zostaly kraje na duzo nizszym poziomie gospodarczym. Wiec sila rzeczy moga sluzyc tylko za dostarczyciela taniej sily roboczej. I ewentualnie poprawiania demografii u bogatszych.
      W wypadku postswieckim jest duzo lepiej. Bo poziom az tak sie nie rozni, jezyk jak ten sam. Dlatego obowiazkiem Rosji w stosunku do tych innych ludow jest wlasnie ich poprzylaczyc.
      Ale naturalnie elity tych bylych republik malo to chca. Bo lepiej byc krolikiem w malym jak wicekrolem w duzym. Egoistyczne ale ludzkie postepowanie. Zreszta w historii bylo juz tak np. z Niemcami. Setki lat Niemcy byly podzielone na kraiki. Dlaczego? Bo i Monachium bylo i Hamburg i Berlin itd. Zaden nie byl zdecydowanie silniejszy wiec i ten mniejszy wolal sam byc krolem. Ale do tego stulecia cale Francja umiejetnie nie dopuszczala do takich tendencji. Francja miala Paryz i duzo nic wiec byla jednym panstwem. I te niemieckie kraiki czasto Francja brala pod opieke aby mogly byc dalej zalezne. Dopiero w XiXw Bismarck osiagnal zjednoczenie dosc sporego kawalka Niemiec, potem musial wygrac wojne z Francja (!871r) i wtedy poprzylaczal tych mniejszych bo oni juz nie mogli sie o Francje oprzec.
      Te same mechanizmy sa i w postsoickim obszarze. Z tym ze Francja Bismarcka sa USA.

> Popatrz na Bialorus.Co powstrzymuje Backe przed zjednoczeniem z Rosja? Tylko
      > to,ze on dzisiaj jest Carem i Bogiem na Bialorusi .Przy Jelcynie to Lukaszenko
      > parl do jak najszybszego zjednoczenia,poniewaz liczyl na miejsce po Jelcynu.Za
      > Putina ta nadzieja umarla.Wynik tego mamy przed oczami.

Lukaszenko mialby byc prezydentem FR??? I on tak naprawde kombinuje aby samemu rzadzic. Jak Bawarskie kroliki.

> Zeby za duzo nie pisac.powiem tak.wszystko co Putin postawil przed soba,jest z
      > jego punktu widzenia-sluszne (mnie jako wielkorusu ,a do tego szowinistu,jak t
      > u niektore o mnie pisza to pasuje) ,ale osiagnac tego nie potrafil i nie potraf
      > i.
      > Tu wstaje na drodze jego mentalnosc samca-Alfa.
      > On nie daje nawet cien szansy na zrobienie kariery innym.Dla tego Prezydent Uk
      > rainy chce byc Prezydentem Panstwa,a nie jednym z wielu lokalnych przywodcow n
      > arodowych, bez szans stac tym najwazniejszym.

Wlasnie ta mentalnosc samca alfa jest szansa na zjednoczenie Rosji. Bismarck byl nazywany zelaznym kanclerzem. Jakby byl d.. kanclerz Niemcy by sie nie zjednoczyly zapewne.
      Te kacyki musza z wielu stron byc przycisnieci do muru. Ludzie musza ich zmusic do tego.
      Zreszta dla mnie osobiscie samo takie rozumowanie takiego kacyka ze nie bede mial szansy przy Putinie tak naprawde dyskfalifikuje mi takiego jako elite. Bo intres narodu powinien byc dla niego najwazniejszy a nie jego wlasna d..

i>.Putin zrobil rzecz nieslychanie wazna dla Rosji i Eur
      > opa.Powstrzymal swoj Kraj przed rozpadem i chaosem.Juz tylko za to Zachod powin
      > ien go cenic.

A to co znowu?? Zachod caly czas pracowal i pracuje aby Rosja sie rozpadla i poza krokodylimi lzami by sie cholernie ucieszyl z tego rozpadu. Mylisz sie o 180° drogi Igorze.

>Jak by mieli troche wyobrazni,to mogli by zrozumiec, ze konflikt w
      > Jugoslawii byl by w porownaniu z tym co by moglo stac w Rosji,wygladal by ,jak
      > wieska bojka na dyskotece.

Daj se spokoj Igor z geopiltyka. Za duzo czytasz zachodnie media.

> P.S. Nie obrazasz sie juz na mnie?

To nie jest kwestia obrazy. Po prostu zadufany w siebie wskoczyles na mnie i sie cholernie pomyliles. Zrobiles blad, nie wzieles mnie powaznie. A w zyciu juz tak jest jak w stadzie wilkow (co najmniej ja tak Swiat postrzegam). Istnieje Rangordnung (ranking?). I myslales ze jestes w nim przedemna. A nie jestes. I mam zamiar Tobie to udowodnic. Jedyne co Ciebie (narazie) ratuje ze mam malo czasu a ja mam troche za duzo frontow pootwieranych. Jeszcze musze tego od ocieplenia zamatowac, h7 sie wplatal itd.

Pozdrowienia
      • igor_uk Re: Wredne Ruskie wykupują BP! 21.01.11, 22:03
        jorl,chyba zartujesz.To ja na ciebia wyskoczyl?
        kto mnie napisal,ze wybrales mnie na ofiare?
        I powiem cie,ze mnie to absolutnie nie zachecilo do ataku na ciebie,a tylko twoi szowinistyczne odzywki w dyskusji ze mna,na temat Rosjan.
        Ale jak by tam nie bylo,to ty pierwszy skoczyles na mnie. Okazal sie cienki,potrafisz tylko pouczac innych,glosic "ostateczna prawde",ale nie masz nic.Czytajac twoi wpisy,nawet w tym watku,nie moglem powstrzymac sie od usmiechu litosci.Czy naprawde ten czlowiek pisze co mysli?przeciez to jest calkowity brak logicznego myslenia-miesza sie wszystko do kupy,w jednym zdaniu cos stwierdza,zeby zaraz temu zaprzeczyc.
        jorl,naprawda nie wysilaj sie.Ja juz nie dam sie nabrac na twoje "madrosci".
        Za czesto piszesz o sobie,kim niby jestes-to pierwsza oznaka,ze piszesz o tym,kim chciałbyś być.

Lukaszenko mialby byc prezydentem FR???

He,he.Tak myslalem,ze te tematy dla ciebie nie sa znane.o czym tu dyskutowac.

Daj se spokoj Igor z geopiltyka. Za duzo czytasz zachodnie media.

O zadnej geopolityce nic nie wspomnialem.Wszystko tylko konkretnie o kraju,z ktorym jestem bardzo zwiazany emocjonalnie.I nic cie do tego.
        pa.
        • jorl Re: Wredne Ruskie wykupują BP! 22.01.11, 09:23
          igor_uk napisał:

> O zadnej geopolityce nic nie wspomnialem.

Krotko tylko o jednym bo nie mam czasu wiecej.

igor_uk napisał:

> swoje zadanie w Historii.Putin zrobil rzecz nieslychanie wazna dla Rosji i Eur
          > opa.Powstrzymal swoj Kraj przed rozpadem i chaosem.Juz tylko za to Zachod powin
          > ien go cenic.Jak by mieli troche wyobrazni,to mogli by zrozumiec, ze konflikt w
          > Jugoslawii byl by w porownaniu z tym co by moglo stac w Rosji,wygladal by ,jak
          > wieska bojka na dyskotece.

Tutaj wlasnie napisals w geopolitycznym sensie. I wlasnie dlatego napisalem abys sobie dal spokoj. Bo zachod i Jugoslawie celowo rozpiepszal i Rosje tak samo. Jugoslawie sie udalo Rosje (jeszcze) nie. Ale jak byliby w wladzy w Rosji politycy ktorzy by tak mysleli jak Ty zaprezentowales powyzej ze Europa sie cieszy ze Putin nie dopuscil do rozwalenia Rosji to by byli ostatnimi palantami. I by sie zapewne dali nabrac a to mogloby sie skonczyc wlasnie tym rozwaleniem Rosji. Bo podstwa do prawidlowych dzialan jest zimna ocena sytuacji jak i zamiarow wroga.
          I wlasnie jest odwrotnie bo Putin to doskonale rozumie ale jakos mi sie wydaje ze sporo i w Rosji rozumowaloby jak Ty. Dlatego jest i bedzie coraz wiekszy atak na Putina. Bo wybory sie zblizaja.

Dobra, opisze jeszcze cos.
          Jak wiadomo J.Kaczynski nie tylko nie lubi Rosji ale i Niemiec. Kondominium Niemiecko-rosyjskie itd. Ze Rosji, jasne, ale dlaczego Niemiec? Przeciez Radio Wolna Europa ta kuznia politykow sierpniowych robila Niemcy tez jako demokratyczny czyli fajny kraik. I dla Polski.
          Przed paru laty jak L.K. byl z wizyta oficjalna w Niemczech jako prezydent, dal wywiad do Spiegla. Dosc przypadkowo na stronie Spiegla sobie go przeczytalem. Opowiadal w nim jak to jego brat gdzies w 1992r byl u Kohla aby z nim pogadac, jak ze starszym bratem, jak zalozyc partie chrzescijanska w Polsce. No bo CDU bylo Kohla. Wywiazala sie dluga rozmowa i Kohl zapytal w niej J.K. co by polskie elity polityczne jakby Polska dostala swoje wschodnie ziemie stracone po 2WS. J.K. Nic wiecej. Ale jest oczywiste, J.K. glupi nie jest, nagle mu sie w glowie rozjasnilo ze Polska ma znowu stac sie krajem na kolkach. Jak woz Drzymaly. zachod na Wschod. Wtedy J.K. przeszed krotki ale okrutny kurs geopolityki. Dodam ze przesuniecie Polski na Wschod mogloby sie tylko wydarzyc gdyby Rosja byla rozwalona. Jak widac Kohl do tego dazyl jak chcial polskie Ziemie Zachodnie. A wedlug Ciebie sie cieszyl ze Rosja sie nie dala rozwalic.
          Ten wywiad usilowalem potem w papierowym wydaniu zanlezsc. Tego fragmentu juz nie bylo.
          Pozdrowienia

• igor_uk Re: Wredne Ruskie wykupują BP! 22.01.11, 11:23
            jorl,za duzo piszesz,ale w sumie calkiem dobre rzeczy.Szkoda ,ze nie zaczales rozmowe ze mna ,w podobnym tonie.
            Co dotyczy odniesienia do mojego tekstu,to zdradziles jego nie zrozumienie.
            Ja nie napisalem ,ze Europa sie cieszy, a tylko ,ze Europa POWINNA sie cieszyc.Rozumiesz to slowo?Czy to brzmialo ,jak stwierdzenie ,ze Europa cieszyla sie.Wlasnie to zarzucam Europie,ze brak jej rozwagi,probujac rozwalic Rosje.Skutki dla samej Europy beda odczuwalne przez bardzo dlugi czas i to powazne.
            jorl,radze w przyszlosci najpierw uwaznie przeczytac tekst,a pozniej na niego odpowiadac.Poza tym nie widze zadnych roznic miedzy nami na ten temat.
            pozdrawiam.
            p.s. mniej pisz o swoich osiagnieciach zawodowych,jak rowniez o innych.stajesz sie wtedy latwym celem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka