Dodaj do ulubionych

Felusiak do raportu

17.01.11, 16:05
Niewiasty kołchoźniczki szaleją na forum i syczą, że Ameryka jest down.
Ty niczym ten Dawid od Goliata nieśmiało rzeczesz, że wsio jest OK.
No może nie wsio, ale napisałem niech tak leci.

Ty masz rację bo te wszystkie Nasdaqi i Downy szczytują.
Ja ponoszę straty na giełdzie, bo nie da się nic udziabać
ani na long, ani na short. Straty mam nie in minus, ale z powodu
nicniezarobienia.

Napisz na forum, że USA będzie down.
Może odczarujesz giełdę.

Wojciech z Ciemnogrodu.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 16:18
      Ledwo otworzyłem wątek, a Ty zacząłeś majstrować przy wykresach.

NQ-F -1.18%
      Nasdaq +0.73%

Opamiętaj się.
      • felusiak1 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 18:36
        wojtusiu tylko cyganka może coś wiedzieć w tej sprawie.
        ludzie, którzy znają się na tym mówią, że w tym roku można spodziewać się wzrostów, nawet do 20%. podobno maja przyciąć wydatki rządowe, ukatrupić, co daj boże, obamowe zdrowie i nie tworzyc nowych ustaw aby wejść każdemu do doopy. z drugiej strony, oni znali się na tym kilka lat temu i też mówili nam czego można się spodziewać. ale wtedy im nie wyszło.
        no ale może tym razem się uda. trzymam kciuki.
        zamiast grać na gieldzie połóż pieniążki do banku. tam u was w polsce dają 7%. u mnie w usa dają mniej niz 1%.
        • nihil-istka Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 18:46
          To treba bylo inwestowac w metale , ktore nie rdzewiaja. Kiepele u was zadne.
          • felusiak1 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 19:07
            kiedy trzeba było inwesować?
            osobiście nie dotykam tego. rynek jest manipulowany. wiekszość to nie złoto lecz opcje. ludzie nawet nie wiedzą tego mysląc, że kupili sztabkę złota. a ci którzy kupili te sztabkę płacą krocie za przechowywanie tego badziewia.
            złoto jest dobre do zaparkowania pieniedzy na krótką metę.
            • zlotamajka Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 19:41
              Bo nie kupuje sie CERTIFIKATOW zlota od bankow. Wiadomo przeciez ze banksterzy sprzedali 100 razy wiecej certyfikatow niz maja zlota na pokrycie. Dlatego domaga sie PHYSICAL DELIVERY. Srebro tak samo. A najlepiej kupowac nie w banku tak zeby nie bylo rekordu twojej transakcji. Bo jak beda mieli rekord transakcji i kryzys sie powiekszy to jeszcze skonfiskuja. Zrobili juz to w latach 30tych.
              • wojciech.2345 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 19:55
                zlotamajka napisała:
                > Bo jak beda mieli rekord transakcji i kryzys sie powiekszy to jeszcze skonfiskuja. Zrobili juz to w latach 30tych.
                ----------------------------------------------
                Złota Niewiasto
                Ty czasami zmyślasz i pies drapał gdy chodzi o poglądy, ale chciałbym wiedzieć czy
                rzeczywiście "skonfiskowano:.

Tylko please bez krętactw.
                • felusiak1 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 20:09
                  mańka jak zwykle bredzi. wtedy wymieniano złoto po 20 dolarów za uncję.
                  rzecz jasna drobni ciułacze stracili bo fdr podniósł cenę do 35 dolarów.
                  do sądu trafiła tylko jedna sprawa i gość starcił 160 kg złota, tak mańka, złota fizycznego, którego można było dotknąć.
                  w dalszym ciągu można było posiadać złoto ale nie wiecej niż 5 uncji. biżuteria i numizmaty nie były objęte rozkazem prezydenta.
                  • wojciech.2345 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 20:20
                    Dzięki.
                    No i jak tu wierzyć niewieście.

Pirzu darty jak to czytasz to weź sobie to do serducha.
                • zlotamajka Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 20:11
                  Wiesz co Wojtus, tobie to trzeba wszystko kawe na lawe i tak nie rozumiesz. Googla uzywac nie umiesz. Tu masz linka: The Roosevelt Gold Confiscation Order of April5, 1933.

www.the-privateer.com/1933-gold-confiscation.html
                  Jak pisalam o upadku Dow 6 maja 2010 to tez wystarczylo zagooglowac i bys sie wiele dowiedzial. Ale za leniwy jestes. No to inwestuj. Najlepiej w fundusze emerytalne.

www.csmonitor.com/Business/The-Adam-Smith-Institute-Blog/2011/0102/European-nations-begin-seizing-private-pensions
                  A tak przypadkiem to co ja zmyslilam?
                  • wojciech.2345 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 20:17
                    No juś nie denerwuj się bo się zezłościsz i bendziesz miała zmarszczki.
                    Po co Ci to.

Gdzie zmyślasz?
                    Ano np. to, że Polacy mają dość UE i NATO i som nawet na to sondaże.

Felusiak mi już wyjaśnił co trzeba.
                    Nie muszę go sprawdzać.
                  • mara571 a co sie stanie maju, jak juz bardzo duzo 17.01.11, 21:07
                    ludzi zainwestuje w fundusze emerytalne?
                    • zlotamajka A no co sie stanie Maro? 17.01.11, 21:10
                      Masz tu okazje pokazac sie twoim geniuszem.
                      • mara571 ja pytam Ciebie, 17.01.11, 21:14
                        bo nie mam czasu na szukanie na stronach, ktore ty odwiedzasz.
                        PS. Na gieldzie sie nie znam, pozostawiam to mojej drugiej polowie.
                        • zlotamajka Re: ja pytam Ciebie, 17.01.11, 21:20
                          Widzisz Mara, gdybys chocby otworzyla linka ktorego podalam i przeczytala chocby tytul to bys takich glupich pytan nie zadawla. Choc i to nie wiadomo. Zapytaj sie twoje drugiej polowki, moze ci wytlumaczy.
                          • mara571 Re: ja pytam Ciebie, 17.01.11, 21:29
                            dziecino jak dzialaja polskie fundusze emerytalne to ja wiem doskonale (OFE, te przymusowe) i ze to nic innego jak zaciaganie dlugu na poczet przyszlych pokolen, przy czym czesc pieniedzy od razu jest stracona na tzw obsluge i prowizje.
                            Mislam, ze dowiem sie od ciebie czegos ciekawszego, zeby moc dyskutowac z moja druga polowa jak rowny z rownym w tej sprawie.
                            Szkoda.
                            PS. Nie pracuje w Polsce i mnie tez przymus nie dotyczy. W Niemczech jest to dobrowolne.
                            • zlotamajka Re: ja pytam Ciebie, 17.01.11, 21:33
                              Mara, tu nie chodzi o zaciaganie dlugu na poczet przyszylch pokolen. Mylisz pojecia i powtarzasz propagande w zwiazku z panstwowymi funduszami.

Jesli chodzi o prowizje i obsluge to prawda. Dodaj do tego inflacje. No i w koncu otworz tego linka!
                              • mara571 Re: ja pytam Ciebie, 17.01.11, 21:48
                                byc moze z twojej kanadyjskiej perspektywy jest bulwersujace, ale w Europie fakty sa od dawna znane.
                                "Zapobiegliwy" byl jedynie rzad niemiecki, ktory przedluzyl wiek emerytalny i obnizyl wskazniki przeliczeniowe. De facto zmniejszyl przyszle emerytury obecnie pracujacych. Holendrzy przeprowadzli reforme z czesciowa prywatyzacja.
                                A slyszalas o systemie szwajcarskim?
                                • wojciech.2345 Re: ja pytam Ciebie, 17.01.11, 23:08
                                  mara571 napisała:
                                  > A slyszalas o systemie szwajcarskim?
                                  -------------------
                                  Jeśli możesz napisać coś na ten temat to jestem ciekaw.

Tam w Szwajcarii wiele rzeczy jest inaczej.
                                  • mara571 Re: ja pytam Ciebie, 17.01.11, 23:36
                                    system oparty na trzech filarach.
                                    1. powszechna skladka (AVH) 8,4% od wszystkich dochodow wszystkich obywateli ( ze stosunku pracy, z zyskow wlasnej firmy, czynszow z nieruchomosci, dywidend, dochodow z roznych papierow wartosciowych). Z tego wyplaca sie po ukonczeniu wieku emerytalnegp (65/64) prawie rowna emeryture kazdemu obywatelowi wynoszaca min 1140 max 2280 ( malzenstwo max 3500).
                                    Z tego funduszu wyplaca sie tez renty rodzinne.
                                    2.pracownicy najemni musza wplaca do funduszu emerytalnego. Procentowa wysokosc skladki rosnie wraz wiekiem: 7% dla mlodszych do 35 lat, ale juz dla ponad 55 latkow 18%.
                                    3. trzeci filar jest dobrowolny, glownie dla wolnozawodowcow i wlascicieli malych firm.
                                    Za wczesniejsze przejscie na emeryture traci sie sporo 6,8 % emerytury za kazdy rok prze ukonczeniem wieku emerytalnego. I to na zawsze...
                                    • wojciech.2345 dziękuję /bt 17.01.11, 23:45
                          • wojciech.2345 te Rudzielec 17.01.11, 21:34
                            Odpowiedz grzecznie. Wiem, nie wiem. Wyjaśnij, jeśli trzeba.
                            Na forum ludzie po kawałeczku znają się na wielu sprawach.

Można mieć i korzyść, i przyjemność z pisania.
                            • zlotamajka Re: te Rudzielec 17.01.11, 22:11
                              Alez odpowiedzialam grzecznie. Pytanie jakie zadala bylo takie ze trudno wiedziec czy powaznie czy sie nabija. Do tego gdyby zadala sobie kilka sekund by zerknac na link to by zadawala tego pytania i zaoszczedzila sobie i innym czasu.
                              • wojciech.2345 Re: te Rudzielec 17.01.11, 22:24
                                Posłuchaj Majka
                                ktoś się na czymś zna, a drugi jest laikiem. Jeśli takiego laika widzisz, a
                                masz temat obcykany, to wyjaśnij mu to najszybciej i najłatwiej jak to możliwe.

Nie odsyłaj go do linku.
                                Sorry, za ten mentorski ton, ale myślę, że się na mnie nie pogniewasz.
                                • zlotamajka Re: te Rudzielec 17.01.11, 22:38
                                  Wojtek,

Do dyskusji potrzebna jest podstawowa wiedza na temat danego tematu i dobre checi. Mara nie miala ani jednego ani drugiego. Dlatego odeslalam ja do linka. Moglabym to byla zrobic grzeczniej, przyznaje, ale jakby zadala sobie choc troche trudu by przeczytac to moznaby bylo z nia rozmawiac innaczej to nie ma sensu. Zacznie zadawac inne pyania i podwazac bez rozumienia o czym mowa. Taka dyskusja nie ma sensu. Musi byc wspolna baza.
                                  • mara571 Re: te Rudzielec 17.01.11, 22:56
                                    dziecko, zadalam ci proste pytanie.
                                    W twoim linku jest mnostwo inormacji, ktore wprowadzaja czytelika w blad.
                                    Piszac o takiej Danii i jej wysokiej emeryturze ($55,700 rocznie) nie napisano ani, ze te $55 tys warte sa przy dunskich cenach $18-20, ani ze Dunczyk zadnych skladek nie placi: emerytury i renty wyplaca budzet z bardzo wysokich podatkow.
                                    Dalej nie bede wytykac bledow, bo szkoda czasu: odpowiedz melorda byla ta, o ktora mi chodzilo.
                                    • zlotamajka Re: te Rudzielec 17.01.11, 23:15
                                      Mara z tego co piszesz to juz naprawde nie wiem jaki ty link czytalas. Sprawdzilam ten artykul jeszcze raz i o dunskich emeryturach nie ma ani slowa.

Tytul artykulu brzmi: European nations begin seizing private pensions
                                      czyli: panstwa europejskie konfiskuja prywatne fundusze emerytalne.

Artykul pokazuje kilka przykladow, zdaje sie 5 z Wegier, Polski, Bulgari, Irlandi i Francji i jak panstwa w ROZNY sposob konfiskuja (nie wszedzie bezposrednio) prywatne fundusze emerytalne. Artykul byl prosty z teza wyraznie napisana na poczatku. Ekspertka od funduszy emerytalnych poszczegolnych krajow nie jestem i w detalach w ktore ty probujesz wejsc sie nie orientuje. Chodzi o trend. A ty zdaje sie lasu poprzez drzewa nie widzisz.
                                      • zlotamajka jeszcze raz podaje linka 17.01.11, 23:26
                                        www.csmonitor.com/Business/The-Adam-Smith-Institute-Blog/2011/0102/European-nations-begin-seizing-private-pensions
                                      • mara571 Re: te Rudzielec 18.01.11, 00:16
                                        to przeczytaj co stoi w linku artykulu
                                        RELATED: Europe's 5 most generous pension systems
                                        Co do konfiskaty, to moge ci jeszcze powiedziec, ze moj przyjaciel przepowiedzial w momencie uchwalania polskiej ustawy, ze najpozniej w latach 2013-2015 system padnie. On jest prof. i to wszystko wyliczyl ze swoimi ludzmi. Podobne ekspertyzy wyslali wladzom jego koledzy. Nic nie pomoglo, uchwalono ustawe wedlug projektu prof. Gory, ktorego prywatne banki i instytucje finasowe wynagrodzily wysoka platna posada.
                                        Przyjaciel sie jednak pomylil: dzieki ustawom o wczesniejszych i pomostowych emeryturach trzeba zmniejszyc ilosc forsy przekazywanej do OFE juz teraz. W ten sposob trafi wiecej do ZUS, ktory wyplaca emerytury ludziom, ktorzy do OFE zadnych skladek nie placili. ZUS potrzebuje i tak olbrzymiej dotacji z budzetu.
                                        Co zrobiono w Irlandii nie wiem.
                                        Wegrzy sa gramatycznej sytuacji i chca skladki juz zgromadzone znacjonalizowac. Bulgarzy tez o tym mysla. W obydwu krajach te pieniadze potrzebne sa na placenie obecnym rencistom i emerytom.
                                        We Francji chodzi o cos innego.
                                        Jak przyjechalam do Niemiec to musiala byc kwota rowna 3 miesiecznym wyplatom dla wszystkich emerytow. Potem bylo 2 miesiace, 6 tygodni, miesiac. Teraz juz znowu 6 tygodni.
                                        Francuzi utworzyli w roku 2000 jakis fundusz rezerwowy (FFR) na przyszlosc, kiedy bedzie wiecej emerytow. Wyglada na to, ze Sarkozy chce siegnac po ta forse juz teraz, aby zredukowac deficyt budzetowa. Musimy spytac PF, o co dokladnie chodzi we Francji.
                                        Niemcy tez od dawna kombinuja. Panstwowy fundusz emerytalny (RV), do ktorego wplywaja obwiazkowe skladki wszystkich pracujacych, ma obowiazek utrzymywania pewnej rezerwy.
                                        Jak przyjechalam do Niemiec to musiala byc kwota rowna 3 miesiecznym wyplatom dla wszystkich emerytow. Potem bylo 2 miesiace, 6 tygodni, miesiac. Teraz juz znowu 6 tygodni.
                    • melord Re: a co sie stanie maju, jak juz bardzo duzo 17.01.11, 21:35
                      mara571 napisała:

> ludzi zainwestuje w fundusze emerytalne?

przyjdzie kolejny(zaplanowany) kryzys finansowy i czesc funduszy szlag trafi...
                      jak to stalo sie w ostatnich gdy ludzie stracili 30-40% wkladow
                      • mara571 Re: a co sie stanie maju, jak juz bardzo duzo 17.01.11, 21:50
                        brawo!
                        Prosta odpowiedz na proste pytanie.
                      • felusiak1 Re: a co sie stanie maju, jak juz bardzo duzo 17.01.11, 22:35
                        melord napisał:
                        > ludzie stracili 30-40% wkladow

zbyt prostacko do tego podchodzisz. co to znaczy wkład? powiedzmy ktoś włożył 100 tysięcy
                        w 2202 i urosło mu na funduszu do 170 tys i w 2008-2009 stracił 40% to zostało mu ile?
                        102 tysiace. zatem nie stracił sumy włożonej. jeśli w tym momencie wycofał wklad to zyskał 2 tysiace, jeśli zostawił to dzisiaj jest gdzieś około 40 tys. do przodu.
                        ktoś kto wpłacił w 2007 jest dzisiaj albo na równo albo 10% poniżej.
                        to tak jak ze strata na giełdzie jeśli inwestycja jest długoterminowa.
                        wartość akcji spada i mamy stratę ale tej straty nie realizujemy zatem jest to strata warunkowa. no chyba, że były to akcje GM albo Chryslera. ta strata jest realna.
                        • mara571 Re: a co sie stanie maju, jak juz bardzo duzo 17.01.11, 22:37
                          a ile jest warte w roku 2008/2009 te 102 tys i ile warte bylo w 2002?
                          • felusiak1 Re: a co sie stanie maju, jak juz bardzo duzo 17.01.11, 23:08
                            mara, tak nie można dyskutować. pieniądze zawsze tracą na wartości dlatego inwestujemy je aby pomnożyć stan posiadania. inwestycje zawsze wiążą się z ryzykiem. każdy kto inwestuje w akcje, fundusze, commodities rozumie, że zainwestowana kwota nie jest gwarantowana.
                            wkład terminowy na okreslony procent jest gwarantowany. rządowe obligacje są gwarantowane i to wszystko. nawet obligacje przedsiebiorstw nie są gwarantowane o czym przekonali się inwestujacy w GM i Chrysler.
                            rzecz jasna, dolar w 2009 kupuje mniej niś dolar w 2002. ale też euro, złotówka i yuan kupuje mniej. yen kupuje mniej, frank szwajcarski, dolar kanadyjski itd itp.
                            so what's the problem?

• mara571 widzisz felus kiedys bylo inaczej 18.01.11, 00:27
                              i normalni ludzie nie musieli glowkowac w co zainwestuja, placic prowizji, oplat itp.
                              Kazdy porzadny bank oferowal tzw ksiazeczke oszczednosciowa, zawna w Niemczech Sparbuchem.
                              Bank centralny dbal o to, aby stopa procentowa banku centralnego byla troche wyzsza od inflacji.
                              Bank oferowal posiadaczowi Sparbuchu jeszcze wyzsze oprocentowanie i to gwarantowane w okreslonym czasie.
                              W ten sposob ludzie byli spokojni o swoje oszczednosci na stare lata lub czarna godzine, swiat byl wolny od toksycznych derywatow, banki na ogol zdrowe.
                              A pojawil sie Greenspan...
                              PS.Celowo uzywlam niemieckich pojec. Wiesz dlaczego.
                • zlotamajka Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 20:19
                  Widzisz, Felus, ci napisal ze konfiskacji nie bylo tylko byles zmuszony sprzedac zloto za $20 od uncji a pozniej cene podniesiono na $35. No i obraczek nie musiales sprzedawac.
                  • wojciech.2345 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 20:25
                    zlotamajka napisała:
                    > Widzisz, Felus, ci napisal ze konfiskacji nie bylo tylko byles zmuszony sprzedac zloto za $20 od uncji a pozniej cene podniesiono na $35. No i obraczek nie musiales sprzedawac.
                    -------------------------------------------------------
                    No jednak nasi czerwoni byli lepsi.
                    Jak włożyłaś pensję do skarpety, to po kilku latach za te pieniądze mogłaś kupić loda.

Nasza forumowa jaczejka jak mówi o tych czasach to szczytuje.
                    • zlotamajka Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 20:41
                      No to po co sie mnie wogole pytasz. Zapytaj sie Felusia, a on ci wszystko wytlumaczy.
                      • wojciech.2345 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 20:47
                        Ja założyłem ten wątek, żeby Felusiak napisał, że Nasdaqi i Downy
                        spadną. Wredny nie chce.

Może Ty go jakoś zmusisz.
                        • zlotamajka Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 20:54
                          > Może Ty go jakoś zmusisz.

A niby jak mam go zmusic. Przeciez on sie mnie nie slucha.
                          Moze spadna a moze nie. Trudno powiedziec. Zdaje sie ze szykuje sie nowy bail out wiec moga nawet isc w gore (jesli bedzie bail out naturalnie). Tyle co ja moge powiedziec. Teraz mozesz byc pewny ze Felusiak zaprzeczy i powie ze pojda w dol hahaha
                  • felusiak1 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 20:27
                    mania jak zwykle przytaszasz cytaty z konspiracyjnych źródeł. cene złota podniesiono po niemalże roku i dotyczyło to tylko i wyłacznie kursu wymiany dolara. skoro nie możesz mieć złota to te 35 dolarów jest bez znaczenia.
                    rząd skupił 500 ton złota.
                    można mieć zastrzerzenia co do moralnej strony operacji, to fakt, ale to co piszesz ociera się o paranoję.
                    powiedz mi, ty chodzisz na demonstracje antyglobalistów?
                    • mara571 no to mam pytanie 17.01.11, 21:12
                      czy z tych czasow pochodzi milosc Ameyrkanek do diamentow?
                      • felusiak1 Re: no to mam pytanie 17.01.11, 23:01
                        wy wszystkie kochacie diamety od samego poczatku.
                        www.youtube.com/watch?v=0L8sHIU8YAg
                        • mara571 Re: no to mam pytanie 17.01.11, 23:06
                          ja nie.
                          Sa zimne...
        • wojciech.2345 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 19:02
          Ale niech to się ruszy w którąś stronę. Na giełdach europejskich
          to stoi w okolicy pików i jajo można znieść - ani wte ani wewte.

Żeby chociaż można było przegrać.
          Nuda.
          • felusiak1 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 19:08
            eeeeeeeeeeeeee, to czeba było od razu, ze chcesz przegrać. kup złoto.
            • wojciech.2345 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 19:16
              felusiak1 napisał:
              > eeeeeeeeeeeeee, to czeba było od razu, ze chcesz przegrać. kup złoto.
              ----------------------------------------
              No, no jak będziesz takich rad mi udzielał, to zadzwonię do Twojej teściowej.
              Ona już przywoła Cię do porządku.

A tak a serio.
              Giełdy nie mają sensownych amplitud. Kiedyś działo się więcej w czasie 60 min.
              niż teraz przez miesiąc. Granie na giełdzie teraz, to takie "pilnowanie śniegu" na Syberii.

Ciągle to samo.
              • zlotamajka Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 19:38
                Oj Wojtus, wojtus,

Wspomniales o nas wiec odpowiem. My jak mowimy o padajace gospodarce USA to nie mowimy o gieldzie. Gielda z prawdziwa gospodarka NIE MA juz praktycznie nic wspolnego. To dwa odrebne swiaty i w tym problem. Mowilam ci o high frequency trading, mowilam. Nawet Felus ci powiedzial ze manipulowana. Co ty chcesz wygrac z komputerem JP Morgan czy Goldmana? hahaha
                • wojciech.2345 Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 19:48
                  Złota Niewiasto
                  ja wiem, że niektórzy ekonomiści wręcz ignorują coś takiego jak giełda gdy piszą, mówią o gospodarce. Ale to niektórzy.

Ja tam sobie pykam raz long, raz short.
                  Kiedyś na emeryturze będę miał zajęcie.
                  • zlotamajka Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 19:54
                    Ja mowie ze stan gieldy w obecnym systemie nie ma nic wspolnego z gospodarka. Sam piszesz ze NASDAQ i Dow ida w gore ale bezrobocie idzie tez w gore. Gdyby zdrowie ekonomi mialo cos wspolnego z gielda to jakby gielda szla w gore to i bezrobocie by sie obnirzalo. Logiczne chyba prawda. A jest odwrotnie.

Ja tam sobie pykam raz long, raz short.
                    > Kiedyś na emeryturze będę miał zajęcie.

Oj bedziesz, bedziesz, moze bedziesz mogl jako stroz odrobic to co z czego Cie goldman i JP MOrgan okradli.
                    • felusiak1 mania, zajmij się szydełkowaniem 17.01.11, 20:21
                      zlotamajka napisała:
                      > Logiczne chyba prawda. A jest odwrotnie.

no widzisz mania, nie masz pojecia o ekonomii i wypisujesz te banialuki.
                      giełdy stoją w miejscu.
                      • zlotamajka Re: mania, zajmij się szydełkowaniem 17.01.11, 20:51
                        Felus, ja nie jestem ekspertka od gieldy, nie sledze jej codziennie. Wiem ze przez jakis czas szla w gore. Moze teraz stoi. W kazdym badz razie gielda nie pokazuje stanu gospodarki bo nie jest nawet troche w lini z rynkiem pracy. A to jest w tej chwili najlepszym wskaznikiem gospodarki.
          • melord Re: Felusiak nie baw się brzydko 17.01.11, 20:49
            wojciech.2345 napisał:

> Ale niech to się ruszy w którąś stronę. Na giełdach europejskich
            > to stoi w okolicy pików i jajo można znieść - ani wte ani wewte.
            >
            > Żeby chociaż można było przegrać.
            > Nuda.

dla zabicia nudy sprobuj Market Maker
            www.investopedia.com/university/electronictrading/trading3.asp
            bawiac sie ostroznie w zimowe wieczory mozna zarobic pare$...stracic tez
      • wojciech.2345 gapcia jezdem 17.01.11, 19:43
        wojciech.2345 napisał:

> Ledwo otworzyłem wątek, a Ty zacząłeś majstrować przy wykresach.
        >
        > NQ-F -1.18%
        > Nasdaq +0.73%
        >
        > Opamiętaj się.
        ----------------------------------------------
        Dywergencja jest miedzy różnymi dniami.
        NQ-F dzisiaj jest notowane, a Nasdaq nie.

Chyba w tej Ameryce dzisiaj giełda jest zamknięta albo nie spływają notowania.
        Leniuszki.
        • zlotamajka Re: gapcia jezdem 17.01.11, 19:51
          Dzisiaj jest swieto w Stanach: Martin Luther King Day zdaje sie
          • gringo68 Polach chcę się wypisać z nato i UE 17.01.11, 20:36
            Grecy sprzedali wyspy, a Ruscy latają shuttlami

ot geniusz Addamskiej i niedorobionej dziewicy z Misissaugi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka