Dodaj do ulubionych

Zydzi pomagajacy Polakom. I pisza o tym w N D !

IP: *.rdu.bellsouth.net 27.04.04, 03:40
Czy rodzia ABE czasami nie wymyslila swoje zaslugi? Jesli nie ma
medalu "swprawiedliwy wsrod narodow swiata", to pewnie tak.

Odznaczony za odwagę
Specjalnym pismem ambasadora Izraela w Warszawie poinformowano mnie, że 14
stycznia 1999 r. w Teatrze Żydowskim w Warszawie będę mógł odebrać
medal "Sprawiedliwy wśród narodów świata" przyznany mojej rodzinie w osobach
śp. Łucji i Stefana Słonimskich - za uratowanie życia siedemnastu Żydom. Z
takim wnioskiem, przedstawiając komplet potrzebnych dokumentów, wystąpiłem do
Instytutu Żydowskiego w Warszawie w roku 1997. Medal wraz z dyplomem wręczył
mi ówczesny ambasador Izraela w Polsce Yigal Antebi.
Mój wujek (cioteczny brat matki) podpułkownik Stefan Słonimski herbu Prawdzic
był wnukiem powstańca z roku 1863, właściciela majątków Zburz nad Horyniem i
Stara Lubomirka. Wychowany w poszanowaniu najwyższych wartości moralnych i
głębokiego patriotyzmu jako 17-latek uciekł z domu i zgłosił się do oddziałów
Wojska Polskiego w 1918 r. Jako szeregowiec 3. plutonu 211. Pułku Ułanów brał
udział w wielu walkach z Armią Czerwoną. Ciężko ranny przebywał dłuższy czas
w szpitalu w Wilnie. Powrócił do domu, gdy był chory na tyfus, i przeprosił
ojca za ucieczkę, co ojciec skwitował słowami: "Synu wstyd by mi było, gdybyś
postąpił inaczej".
Po zakończeniu służby w Wojsku Polskim powrócił do przerwanej nauki i
ukończył Szkołę Rolniczą w Warszawie, a następnie w roku 1928 Instytut
Techniczny w LiŻge i Politechnikę w Paryżu. Jako student wyróżniał się
ambicjami, zdolnościami i obowiązkowością. Mimo korzystnych propozycji
otrzymania pracy i stanowiska za granicą powrócił do Polski. Uważał, że
zdobytą wiedzą powinien służyć Ojczyźnie, która była w trudnej sytuacji,
kiedy odzyskała niepodległość po latach niewoli.
W okresie okupacji niemieckiej jako kapitan Armii Krajowej rejonu Otwock
organizował akcje pomocy dla prześladowanej przez okupantów ludności polskiej
i żydowskiej. Przechowywał wraz z żoną Łucją siedemnastu Żydów. Byli to
współpracownicy i ich rodziny. Brał czynny udział w akcjach bojowych AK
wymierzonych przeciwko okupantowi. Jego działalność była wyrazem głębokiego
patriotyzmu, humanitaryzmu i bezinteresowności w zaangażowaniu w walce o
wolność. Po wejściu Sowietów na ziemie polskie został wcielony do Wojska
Polskiego w randze kapitana. Uczestniczył w walkach na ziemiach polskich i
przeszedł szlak bojowy przez Chełm, Lublin, Warszawę, Kołobrzeg, Berlin. W
1945 r. został ranny. Odznaczony za odwagę i bohaterską postawę bojową
otrzymał nominację na podpułkownika. Następnie został odwołany z wojska,
zdegradowany i osadzony w więzieniu. Urząd Bezpieczeństwa Publicznego
zarzucił mu przynależność do Armii Krajowej i... współpracę z Niemcami. Wyrok
mógł być tylko jeden... Na skutek interwencji Jakuba Bermana i Żydów
przechowywanych przez niego w czasie wojny zwolniono go z więzienia. Wujek
Stefan Słonimski zmarł w 1977 r.
Przeglądając teczkę osobową wujka w archiwum wojskowym w Rembertowie,
odnalazłem nominację na pułkownika, o której on nigdy się nie dowiedział. Był
nieustraszonym żołnierzem, prawdziwym patriotą - Polakiem.
Lech M. Prawdzic-Orliński, Janów Podlaski

Obserwuj wątek
    • Gość: ABE Posluchaj tutaj, wyrzutku IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 27.04.04, 04:00
      Nie bede sie denerwowac twoimi zlosliwosciami, bo po prostu nie jestes tego
      warta. Wkurzam sie jak dana to powie, bo ona jakies tam zasady dobrego
      wychowania przestrzego zazwyczaj, czego nie mozna powiedziec o tobie.

Tyle, ze w obronie mojego ducha winnego dziadka, tyle ci powiem, ze on to tego
      nawet za zadna wielka zasluge nie uwazal. Wspomnial o tym ze dwa razy moze,
      przelotem, jak sobie okupacje wspominal. Nie przyszloby mu nawet do glowy, zeby
      podania skladac o jakies tan bezsensowne medale, czy ponizac sie
      do "przedstawiania kompletu potrzebnych dokumentow". Zrobil co zrobil, i kwita.
      Nie dla medali, nie dla pieniedzy, nie dla podziwu. Zreszta, tak jak mowie,
      nigdy sie tym nie chwalil.
      Bycmoze ten Zyd, ktoremu pomogl pownien wam (swoim rodakom) podac to do
      wiadomosci, zarekomendowac na wyslanie dziakowi listu wdziecznosci. Ponoc sam
      list wyslal do dziadka. Dziadkowi to wystarczylo. Nawet i tego pewnie nie
      oczekiwal.
      Wysilam sie na tem post choc z wielka niechecia to robie, bo jak mi juz
      slusznie choc jak zwykle wulgarnie zakomunikowalas, mialam do tej glebokiej
      studni miernoty i nienawisci nie powracac. Ale wysilam sie dla dziadka. Niech
      chociaz to ma.
      A na wojne tez poszedl w '39. Ale co to ma wspolnego z tym tematem. Moze nie
      wierzysz, ze na wojne poszedl bo przezyl? Diabli wiedza.
      Po tej notatce juz nie dam sie wiecej tobie sprowokowac do wymiany bluzgow.
      Swoj post na moim watku tez mozesz uznac za "bez odpowiedzi"
      • Gość: dana33 widzisz, abe, IP: *.broadband.actcom.net.il 27.04.04, 17:49
        mozna tez i normalnym jezykiem, prawda?

wiec odpowiem ci teraz tez normalnym jezykiem.
        zakladam, ze mowilas prawde, bo widac bylo ze wyrazone watpliwosci zdenerwowaly
        cie. wiec dziadek twoj ratujac zyda, w sytuacji w jakiej sie znajdowal, byl
        odwaznym czlowiekiem, wszystko jedno czy wzial pieniadze czy nie. mnie
        przynajmniej wszystko jedno. wazne, ze uratowal. w talmudzie, zdaje sie, jest
        napisane, ze jesli uratowales jednego czlowieka uratowales caly swiat.
        to co napisalas powyzej, ze ten zyd po wojnie napisal do dziadka i podziekowal,
        stawia sprawe troche inaczej, niz to, co napisalas w tamtym watku, tym
        pierwszym o dziadku.
        mozesz byc dumna ze swojego dziadka. naturalnie, jest znak zapytania, czy
        dziadek twoj bylby dumny z ciebie, widzac twoja nienawisc do zydow i
        wszystkiego co z nimi zwiazane. ale to juz zupelnie inna sprawa.
        • werw Re: widzisz, abe, 27.04.04, 18:04
          Twój kolega boruch, Dana, raczył poniżej dać głos. Szalom.
        • Gość: ABE Dana IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 00:43
          Ja nie jestem autorem mojej jak ty to nazywasz "nienawisci do Zydow". Nikt mnie
          w dziecinstwie nie "trenowal" w nienawisci do Zydow. Stosunek do Zydow w mojej
          rodzinie byl neutralny. Nawet w moim pierwszym kontakcie z Zydami (tj W RPA)
          nie mialam zadnych powodow do nienawidzenia ich. Owszem byli raczej
          nieporownywalnie z reszta poludniowo-afrykanskich "Whites" "tight-fisted", ale
          byli normalnymi ludzmi, z ktorymi mozna bylo pogadac, pozartowac, pracowac
          razem itd.
          Moje potepienie do Izraela zrodzilo sie za granica, jak mialam dostep do
          obiektywnego przekazu wiadomosci o swiecie, w tym to co sie dzieje w Izraelu. W
          Polsce niestety wiadomosci o Izraelu sa bardzo "zmiekczone". Czy dziadek bylby
          ze mnie dumny - pewnie by moj stosunek do Izraela podzielal. Zwykly instynkt
          ludzki - potepienie oczywistej nisprawiedliwosci i przesladowania slabszego.
          Co do antysemityzmu to dopiero pojawil sie jak przyszlam na to forum. Powoli mi
          go we mnie zbudowalisci, wy Zydzi, ktorzy tutaj propagujecie przeciw Polakom.
          Ty moze przeciw Polakom sensu stricto nie propagujesz (raczej propagujesz
          interesy Izraela), ale sa ty tacy Zydzi ktorzy bezposrednio atakuja wszystko co
          polskie (chala, fredzio itd). Popatrz w dol - ten "zbig" gosciu. Nidgy ze mna
          nie rozmawial, postow moich nigdy nie czytal bo nawet nie wie ze ja to "ona"
          nie "on", ale, widzisz, "wie" ze ja jestem klamca. Typowe.
          Mysle, ze jak przestane czytac postu tutaj to moj stosunek do Zydow w ogolnosci
          sie jakos znowu "unormalni".
        • Gość: zbalansowany Re: widzisz, abe, IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 28.04.04, 02:15
          W Talmudzie jest napisane ze " kto uratowal jednego ZYDA uratowal..." -
          przeciez wiesz ze jestescie " wybrani". To tylko w "Liscie Schindlera"
          zmieniono to na czlowieka.
      • Gość: z daleka Re: Posluchaj tutaj, wyrzutku IP: 5.5R* / *.inter.net.il 27.04.04, 18:03
        wierze, ze twoj dziadek postapil tak jak to opisujesz, nawet nie przeszkadzaja
        mi w tych okolcznosciach, cytowane przaz ciebie jego slowa. Zastanawia mnie
        tylko jedno. Czy opowiadajac te historyjke jestes z dziadka dumna, czy wrecz
        odwrotnie? Wierze, ze jestes z niego dumna. Pytanie, czy on bylby z ciebie
        dymny?
        • goldbaum Re: Posluchaj tutaj, wyrzutku 27.04.04, 18:15
          Gość portalu: z daleka napisał(a):

> Wierze, ze jestes z niego dumna.

Co w niczym nie przeszkodzilo wam w zmieszaniu dziadka ABE z blotem.

> Pytanie, czy on bylby z ciebie dymny?

Pytanie, co mysli sobie ABE, jesli potomkowie ludzi, ktorych ratowal dziadek
          ABE pisza dzis o nim takie rzeczy.

Dziadek ABE ratowal ludzi zagrozonych zaglada. Potomkowie tych uratowanych maja
          dzisiaj za zle ABE (i jej dziadkowi), ze otwarcie krytykuje to, czemu
          przeciwstawial sie jej dziadek ryzykujac wlasne zycie tzn. bezprawiu i
          przemocy.

• Gość: z daleka Re: Posluchaj tutaj, wyrzutku IP: 5.5R* / *.inter.net.il 27.04.04, 18:23
            I znowu mowisz do mnie "wy". Czy to jakas choroba?
            • Gość: dana33 Re: Posluchaj tutaj, wyrzutku IP: *.broadband.actcom.net.il 27.04.04, 18:33
              drogi z daleka. drzewiecki choruje na chorobe zwana zydomitis. wiekszoc na tym
              forum choruje na ta chorobe. ona nieuleczalna.
              hag sameach dla nas wszystkich.... :)
              • werw Re: Posluchaj tutaj, wyrzutku 27.04.04, 22:20
                > drogi z daleka. drzewiecki choruje na chorobe zwana zydomitis. wiekszoc na
                tym
                > forum choruje na ta chorobe. ona nieuleczalna.
                > hag sameach dla nas wszystkich.... :)

Bardzo możliwe. Ale jest na tym forum i taka większość, która choruje na self-
                affirmatis. To też prawdopodobnie nieuleczalne.
            • goldbaum Re: Posluchaj tutaj, wyrzutku 28.04.04, 08:27
              Gość portalu: z daleka napisał(a):

> I znowu mowisz do mnie "wy".

Czyzbys chcial nam dac do zrozumienia, ze nie masz nic wspolnego z dana i ta
              cala reszta hucpy?

Robisz postepy.... :)
          • Gość: Perry do goldbauma IP: 208.184.41.* 27.04.04, 18:42
            goldbaum napisał:

> Gość portalu: z daleka napisał(a):
            >
            >> Pytanie, co mysli sobie ABE, jesli potomkowie ludzi, ktorych ratowal dziadek
            > ABE pisza dzis o nim takie rzeczy.
            >
            > Dziadek ABE ratowal ludzi zagrozonych zaglada.
            > Potomkowie tych uratowanych maja
            > dzisiaj za zle ABE (i jej dziadkowi), ze otwarcie krytykuje to, czemu
            > przeciwstawial sie jej dziadek ryzykujac wlasne zycie tzn. bezprawiu i
            > przemocy.
            >
            To sa wszystko wymysly ABE. Przeciez ona nie ma zadnego kontaktu z tymi
            potomkami i pojecia nie ma co oni mowia lub mysla o Polsce i na jakiej zasadzie.
            • Gość: dana33 do perry IP: *.broadband.actcom.net.il 27.04.04, 18:45
              oczywiscie! i kazdy normalnie myslacy czlowiek wiedzial o tym czytajac jej
              pierwszy watek. tylko, farsztejst perry, oni tu wszyscy chorzy na zydomitis.
              ta choroba w pierwszym juz stadium rujnuje komorki odpowiedzialne za logczne
              myslenie. potem powoli reszta gnije.... dlatego oni wiedza, znaja, sa pewni...
              nu, zoll zejn, jak my mowimy naszym klinowym jezykiem... :)
              • Gość: Perry Re: do perry IP: 208.184.41.* 27.04.04, 18:48
                wlasnie dana!
                Wiec znowu powtarzam (jak zlamany magnetofon) to samo pytanie.
                Co my (ale zwlaszcza Ty) tu jeszcze robisz?
                • Gość: dana33 Re: do perry IP: *.broadband.actcom.net.il 27.04.04, 18:53
                  nu, juz coraz mniej i coraz rzadziej.... jeszcze ciut a potem to juz jak z
                  daleka, raz na 2 tygodnie... :)
                  • Gość: Perry Re: do perry IP: 208.184.41.* 27.04.04, 19:30
                    Ciesze sie (i trzymam Cie za slowo :-) )
              • goldbaum Re: do dany 28.04.04, 08:36
                Gość portalu: dana33 napisał(a):

> oczywiscie! i kazdy normalnie myslacy czlowiek wiedzial o tym czytajac jej
                > pierwszy watek.

I gdybym teraz cie poprosil o jakies konkrety, a wiec to, co ABE napisala w
                tym "pierwszym" watku i co ten "kazdy" "normalnie myslacy czlowiek"
                mial "wiedziec" to znowu sypnelabys jakimis bluzgami, wykretami i gadaniem nie
                na temat....
            • Gość: ABE Re: do goldbauma IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 00:17
              No prosze, Goldbaum, nastepny przypadek wybiorczej interpretacji, tym razem od
              naszych Zydowskich druchow:
              "To sa wszystko wymysly ABE. Przeciez ona nie ma zadnego kontaktu z tymi
              > potomkami i pojecia nie ma co oni mowia lub mysla o Polsce i na jakiej
              zasadzie"

Przeciez oni nie sa tacy glupi, wiedza co ty masz na mysli, wiedza co ja.
              Pewnie, ze nie wiem co wlasciwy potomek tego Zyda mowi, nawet nie wiem czy ten
              Zyd mial potomka. Chodzi o zalozenie, ze polscy Zydzi w USA dyskredytuja i
              pietnuja Polakow, choc to z reguly Polacy byli instrumentalni w daniu im szansy
              na przezycie okupacji i ucieczki do tego ich USA. Niewazne, czy to sa dokladnie
              literalnie potomkowie tego wlasnie Zyda. Taki Perry wie o co chodzi (chyba, ze
              jest idiota), ale probuje twoje i moje slowa przemanipulowac przeciwko nam.
              Mnie jego opinia wisi.

• Gość: jarek-Zyd czyzby gosc z daleka cie o dpowiedz nie poprosil. IP: *.fastres.net 28.04.04, 08:35
                • Gość: ABE czyzbym mu nie odpowiedziala? IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 23:04
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=12243059&a=12266047
            • goldbaum Re: do perrego 28.04.04, 08:31
              Gość portalu: Perry napisał(a):

> To sa wszystko wymysly ABE. Przeciez ona nie ma zadnego kontaktu z tymi
              > potomkami i pojecia nie ma co oni mowia lub mysla o Polsce i na jakiej
              > zasadzie.

Niektorym trzeba tlumaczyc doslownie wszystko.....
              Piszac o potomkach mam na mysli oczywiscie generacje zydow, ktorych rodzice lub
              krewni przeszli przez holocaust a nie potomkow tego jednego konkretnego zyda.

Ci potomkowie, obecni chocby na tym forum usiluja dzisiaj ze wszech sil
              przescignac jezykiem i czynami niemieckich (i nie tylko) katow ich przodkow.

Rozumiesz teraz?
        • Gość: ABE Z daleka, IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 00:27
          jestem dumna z mojego dziadka z zupelnie innych powodow. Za jego godnosc
          osobista, za jego cierpliwosc i wytrwalosc, ze sie nidgy nie podddal choc bylo
          diabelnie ciezko.
          Powtorze, ze jego pomoc dla tego Zyda nie byla powodem dla niego do
          przechwalek. Jak pojade do Polski we wrzesniu to wyciagne od tatusia wszystkie
          szczegoly, ktore on moze znac choc byl za maly zeby cokolwiek pamietac (moze
          dziadek mu wiecej powiedzial niz ja zaslyszalam). Moze nawet postaram sie
          odnalezc przez wasze organizacjie tego Zyda, choc watpie ze on wciaz zyje. Tak
          z ciekawosci, zeby uslyszec co ma on o tym do powiedzenia.
          Czy jestem dumna z tego co dziadek zrobil? Narazil wlasna rodzine, dwoch malych
          chlopcow, jeden z nich moj ojciec. Nie wiem czy jestem dumna, ale ciesze sie ze
          przezyli - oni wszyscy, wlacznie z tym Zydem, dla ktorego to ryzyko bylo
          podjete. Bo inaczej, gdyby on nie przezyl, to byloby to na nic.
    • zbik ABE nie raz i nie dwa zlapany na klamstwach i prze 27.04.04, 19:40
      przekretach.
      Typowe dla takich malych zamaskowanych faszystow kradzieze zaslug
      innych ludzi , nawet dorabianie sobie rodowodow , wstydu jest ABE
      pozbawiony .
      Bedzie nadal klamal i obrazal ludzi na forum.
      Dzieki Chala za prawde i zdemaskowanie uzurpatora.
      • Gość: dana33 Re: ABE nie raz i nie dwa zlapany na klamstwach i IP: *.broadband.actcom.net.il 27.04.04, 22:57
        my czcimy tych, ktorzy pomagali. wiemy tylko o tych, o ktorych nam daja
        informacje.

*These figures are not necesarily an indication of the actual number of Jews
        saved in each country, but reflect material on rescue operations made available
        to Yad Vashem.
        www.holocaustforgotten.com/yadvashem.htm
        • Gość: White Rower Tu jest link od linku do Yad Vashem - poprawka IP: *.acn.pl 27.04.04, 23:42
          podanego przez Danę:

www.holocaustforgotten.com/Lucaire.htm

POLAND'S HOLOCAUST: 6 MILLION CITIZENS DEAD
          (3 MILLION CHRISTIANS + 3 MILLION JEWS)
          BUT DON'T THE 3 MILLION CHRISTIANS COUNT?
          by Edward Lucaire
          • Gość: PP Re: Tu jest link od linku do Yad Vashem - poprawk IP: *.156.0.60.Dial1.Boston1.Level3.net 28.04.04, 00:39
            A mnie to - ludeczkowie - wisi, ze ratowany byl akurat zydem. Ratowano
            czlowieka w potrzebie i to sie powinno liczyc.

Hough.Rzeklem.
            • Gość: ABE Re: Tu jest link od linku do Yad Vashem - poprawk IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 00:51
              Absolutnie, PP. Wlasnie to mam na mysli - ludzki odruch niesienia pomocy
              drugiemu czlowiekowi. Nie wiem z jakiej racji to ze ten inny czlowiek byl Zydem
              ma ten odruch czynic jakims sposobem "bardziej" honorowym. Moze tylko, ze za
              pomoc wlasnie ZYdom grozila smierc.
              A co do Holocaust Polakow w czasie okupacji to ja sie osobiscie ciesze, ze nie
              jest on wspominany w "jednym oddechu" z Holocaust Zydow. Polacy gineli w
              milionach na innych zasadach: bo walczyli, bo stawiali opor, bo sie nie
              poddawali. To co innego - to nie holocaust - to byla smierc ZOLNIERZY. Nawet ci
              cywile byli ZOlNIERZAMI, PATRIOTAMI. CHWALA IM!
              • Gość: chala [...] IP: *.rdu.bellsouth.net 28.04.04, 02:33
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: sp;lit Hej chala , boruch czy jak ci tam - Maggot brain ! IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 28.04.04, 03:12
                  A mowilem zebys sie nie drapal po tym durnym lbie ,...

===============================================================================

www.frontrowmorningshow.com/timages/page/Maggot-Brain-1.jpg
                  • gini Re: Pytanko bo nie doczytalam 28.04.04, 08:32
                    Gdzie tu jest o Zydach pomagajacych Polakom?
                    • Gość: Fląder Re: Pytanko bo nie doczytalam IP: *.acn.pl 28.04.04, 08:38
                      Tam cos jest o ubowcu Bermanie. On jest taki bardziej obrotowy. Jak
                      trzeba to sie mowi, ze nie byl Żydem bo był czerwonym zbirem, a jak
                      wygodnie, to sie mowi, ze był szlachetnym Żydem, co to pomagał innyn.
                      I tylko dlatego, zeby pomagać zostal czerwonym zbirem.
                      • Gość: ABE gini, w tym ich caly tupet sie uwidacznia IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 23:08
                        bo mowia, ze Zyddzi pomagali Polakom zestawic kompletne dokumenty na
                        wystapienie o medal... za pomoc dla Zydow w czasie okupacji.
                        To ich zdaniem jest wieeeeelka pomoc dla Polakow. Polac sie mozna ze smiechu!!!
        • goldbaum "czcza" tych, ktorzy sami sie zglosili.. 28.04.04, 08:41
          Gość portalu: dana33 napisał(a):

> my czcimy tych, ktorzy pomagali. wiemy tylko o tych, o ktorych nam daja
          > informacje.

A tych, ktorzy wam pomagali a "o ktorych" wam nie "daja informacje" (czyli o
          wiekszosci) macie gleboko w d...... i z zasady mieszacie ich z blotem i
          nazywacie "szmalcownikami".
          • Gość: ABE Milczenie oznacza zgode z ponizszym IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 23:09
            "A tych, ktorzy wam pomagali a "o ktorych" wam nie "daja informacje" (czyli o
            > wiekszosci) macie gleboko w d...... i z zasady mieszacie ich z blotem i
            > nazywacie "szmalcownikami".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka