Gość: Andrzej Re: Po to ten Irak - Węglarczyk odpowiada na wczo IP: *.nll.se 13.05.04, 13:39 Jedni ida i czyszcza kible, do ktorych zalatwia sie czesc ludzi, inni zas maja higiene gdzies i s...a do beczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Brawo , panie Węglarczyk . IP: *.ds.uni.wroc.pl 13.05.04, 14:31 Nareszcie jakiś głos rozsądku w całym tym motłochu modnego antyamerykanizmu . Przypadki torturowania więżniów to są przypadki jednostkowe , a przecież wojsko okupacyjne liczy ponad 150 tys. ludzi ! Europa coraz bardziej zbliża się do inte rpretacji okupacji prezentowanej przez naszych dziadków ; to nie musi być jednoznaczne z gwałtami i rozbojami , kiedy to zrozumiemy , to może przestaniemy oczerniać USA bezrozumnie . Druga sprawa jest następujaca : czy widz sprzed telewizora wie tak na prawdę , co dzieje się w Iraku . Media mówią tylko o walkach i zabitych żołnierzach . PO pierwsze w zamachach giną też cywile . Po drugie w Iraku musi się dziać coś pozytywnego , oprócz wojny i afer , bo w przeciwnym wypadku wszyscy Irakijczycy poparliby zbrojne podziemie , a tak nie jest . Któreś grupy społeczne muszą być z obecności wojsk obcych zadowolona . Dlatego przestańmmy stawiać na tej wojnie krzyżyk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Brawo , panie Węglarczyk (???). IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 13.05.04, 15:06 Nie jestem przekonany czy takie brawo. Tak naprawde tzw "no fly zones" wspomniane w artykule nie mialy mandatu ONZ i nie byly przez te organizacje sankcjonowane. Co do reszty autor ma prawo pisac co chce a czytelnicy maja prawo zgadzac sie lub nie. Zreszta cale uzasadnienie wojny w Iraku zaczelo sie od polprawd i kretactw, z ktorych glowni bohaterowie nie zostali dotychczas rozliczeni. Czesc z tych polprawd jest podtrzymywana w srodkach masowego przekazu do tej pory z roznych przyczyn. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr prawda Re: Po to ten Irak - aby mieć czyste rączki ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 15:38 Saddam był złym człowiekiem, ale czy Ameryka też jest taka czysta ? Przypomnijmy sobie historię tego kraju ! Najpierw wymordowanie Indian, później murzyni i Ku Klux Klan (również niewolnictwo) a dziś getta w postaci dzielnic narodowościowych (nierodowici Amerykanie robili również getta dla Indian). A teraz się chwalą swą walką z totalitaryzmem i złymi ludzmi. Najpierw niech się rozliczą z tymi, których sami zranili !!! Precz z USA i jej pazyrnością !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Po to ten Irak - aby mieć czyste rączki ! IP: *.nll.se 13.05.04, 16:12 Szanowna pani doktor lub szanowny doktorze prawda! Kto odpowie za wymordowanie neandertalczykow, Prusow, przedslowianskich mieszkancow ziem polskich, pramieszkancow Iranu i Iraku? Kto odpowie za eksterminacje Laponczykow, dawnych mieszkancow Rosji, Ormian, pramieszkancow Wysp Brytyjskich? Kto odpowie za zniszczenie cywilizacji Babilonii, Egiptu, Persji, Grecji, Rzymu, Inkow, Aztekow, Khmerow? Kto jest czysty? Kto odpowie za byc moze niszcznie podwalin cywilizacji goryli, orangutanow, szympansow czy albo moze delfinow, swin, krow, kur czy np: strusi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Po to ten Irak - aby mieć czyste rączki ! IP: *.toya.net.pl 13.05.04, 18:49 Drogi Andrzeju. Znowu się niepotrzebnie tak denerwujesz... Usiądź spokojnie, poodychaj kilka razy - przyjdzie pielęgniarz i poda lekarstwo. Nikt Cię nie obciąży odpowiedzialnością za wszystkie te okropne rzeczy, o których piszesz. To naprawdę nie Twoja wina z tymi goryliami, orangutanami, szympansami delfinami, świniami i krowami. Nie możesz tak się unosić bez powodu. Znów musimy zaczynać kurację od początku... Cholerni lewacy - nie macie sumienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Po to ten Irak - aby mieć czyste rączki ! IP: *.nll.se 13.05.04, 22:24 No nie! Masz poczucie humoru! Z tym moim denerwowaniem sie troche jadnak przesadziles! Zapewniam Cie, ze nie musisz sie tez martwic o kuracje. Dyskusja, miedzy innymi tutaj, to dla mnie swietna kuracja. Wiesz jak to jest, staje sie przed lustrem obok szczerbatego, lysiejacego z malowanymi wlosami albo grubego jak beczka i kuracja zakonczona z pozytywnym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Po to ten Irak - aby mieć czyste rączki ! IP: *.toya.net.pl 13.05.04, 23:23 > Zapewniam Cie, ze nie musisz sie tez martwic o kuracje. Kamień spadł mi z serca. Chociaż w swoich opiniach na temat kuracji możesz być, jak by Ci to powiedzieć...? dość subiektywny. > Wiesz jak to jest, staje sie > przed lustrem obok szczerbatego, lysiejacego z malowanymi wlosami albo grubego > jak beczka i kuracja zakonczona z pozytywnym skutkiem Nie wiem jak to jest. Niby skąd mam to wiedzeć? Nie prowadzę kuracji. Ale z tego co piszesz to wnoszę, że jak stajesz obok zwykłego, normalnego, pozbawionego znaków szczególnych, człowieka, to popadasz w depresję? No to masz rzeczywiście problem - ale to nie Twoja wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niekulturalny ak - tak nie wolno ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 23:38 ja własnie wprowadzilem Andrzeja w depresję ( tak napisał ) , teraz ty go wprowadzisz w depresję , w końcu sie totalnie zasmuci i przestanie pisać .. a do tego nie mozemy dopuscić.. to jest talent unikalny - taki Ionesco skrzyzowany z Przymanowskim ..od chwili gdy przeczytałem o podwalinach cywilizacji kur i strusi raz po raz wracam na te stronę i nie mogę się doczekać kolejnego wywodu natury ogólniejszej .. może bedzie o życiu uczuciowym odkurzaczy i kosiarek do trawy .. ? .. nie , chyba jednak nie starcza mi wyobraźni .. Andrzeju, proszę pisz jeszcze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: ak - tak nie wolno ! IP: *.toya.net.pl 13.05.04, 23:47 Masz rację. Chyba przesadziłem i Pan Andrzej coś zamilkł, a zdążyłem się już do niego przyzwyczaić. Może chłopinę przenieśli na inny oddział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Po to ten Irak - aby mieć czyste rączki ! IP: *.nll.se 14.05.04, 00:29 W depresje popadam gdy dyskutuje z prof Kolakowskim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Po to ten Irak - aby mieć czyste rączki ! IP: *.toya.net.pl 14.05.04, 00:57 A jak Pan się czuje kiedy rozmawia Pan z Sokratesem lub Spinozą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz na dyzurze :))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 04:25 posmiac troche sie mozna - ale bez chamowy panowie..pan Andrzej inaczej postrzega rzeczywistosc, tak sie w zyciu zdarza i robienie sobie z tego taniej rozrywki jest nie fair..panie Andrzeju, niech pan sobie zrobi przerwe z tym internetem, ci ludzie nie do konca pana rozumieja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: :))))))))))))))))))) IP: *.toya.net.pl 14.05.04, 09:46 Chamówy????????? Poniżej, krótki wykaz wypowiedzi Pana Andrzeja tylko na tym formu. Można powiedzieć, że zaszczycił swoim komentarzem praktycznie wszystkich uczestników dyskusji: > Znalazles (as) to w kwitach KGB? > Mysle, ze p. Weglarczyk akurat Ciebie nie mial na mysli...... > Wyprubowales na cialach mniej domytych? >Na dodatek tzw "patrolowki internetowe", np: lewakow, mlodziezowki SLD, >Samoobrony czy anarchistow albo antyglobalistow, >czy jakiejkolwiek innej zorganizowanej grupy, wykrzywiaja tzw opinie > przecietna. >Zgadza sie, nie p.....l pan glupot, panie MM! > Nie zauwazyles jakiejs cudownej twarzy na szybie? To by dopiero ukoronowalo >Twoje wizje! >Byc moze ale jest ich tylko dwoch, natomiast was matolow zebrala sie na tej >stronie cala grupa. Piszecie w/g zaszeregowania na liscie plac, czy wedlug >funkcji? >Racja! Ja tez jestem przekonany, ze na stadionie Legii, co niedziele, mozna >spotkac wiecej inteligentnych ludzi niz na tej stronie. > No to byl zbyt daleko idacy wniosek! Byc moze jednak Ty wiesz wiecej na temat > prostytuowania sie. Napisz, prosze cos o sobie! >Jedni ida i czyszcza kible, do ktorych zalatwia sie czesc ludzi, inni zas maja >higiene gdzies i s...a do beczki. I dalej w tym stylu. Przy takich wypowiedziach, myślę, że łagode w końcu szyderstwo, wobec anonimowej osoby, jest jedynym sensownym sposobem na walkę z sieciowym łobuzerstwem. Wcalę nie mam wrażenia, że robię sobie tanią dormochę z nieszczęśliwego człowieka. Wtedy dałbym rzeczywiście spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: :))))))))))))))))))) IP: *.nll.se 14.05.04, 13:50 Dla pelnego obrazu dyskusji cytuje tylko kilka fragmentow postow, z ktorymi wczesniej probowalem polemizowac. Probujesz w swoim poscie zastosowac dobrze wyuczona metode informacji selektywnej, ktora wedlug Ciebie stosuje GW, i ktorej podobno nie cierpisz. Oto obiecane cytaty: - gosciu, jestes debesciak; - ty naprawde glupi jestes; - Niemcy zagazowywali, Amerykanie glodza, efekt ten sam; - Napasci (Saddama) na Kuwejt, sprowokowanej przez Amerykanow; - Kurdowie zdradzili ojczyzne gdy ta walczyla z Iranem i poniesli kare; - Gdybys smieciu umial czytac, to nie sprawiloby ci zadnego klopotu zrozumienie tekstu tego parchatego zydka; - proponuje panu wyjechac do Izraela; - czy to prawda, ze niektorzy zglaszaja sie za wolontariuszy do czyszczenia kibli w ambasadzie amerykanskiej w Warszawie; - jednostka inteligencji: Jeden weglarczyk = dwie nogi stolowe; - a taka dziennikarska szmata; - Bush jest zaledwie operatorem kosiarek do trawnikow. To tylko drobne fragmenty! Jak rozumiem, jest Tobie intelektualnie duzo blizej do ich autorow niz do mnie. Na szczescie! Powodzenia w dalszym rozwoju intelektualnym pod przewodnictwem wodza Andrzeja Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niekulturalny Re: :))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 15:02 to ja napisalem o Tobie " debesciak " - tzn. " najlepszy " - od spolszczonego angielskiego " THE BEST " co w tym obrazliwego ?? a za to " ty naprawde glupi jestes " - goraco przepraszam, wyrwalo mi sie .. powinienem byl napisac " madry inaczej ", albo jakos tam .. na poczatku myslalem , ze jestes po prostu jajcarzem ze zwichnietym dowcipem i ponabijac sie z ciebie to nic zlego.. teraz gdy zapoznalem sie z wiekszoscia twoich wypowiedzi jest mi troche glupio, bo sadze , ze masz powazniejszy problem .. az taki niekulturalny, aby sie z ciebie smiac to ja nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: :))))))))))))))))))) IP: *.nll.se 14.05.04, 15:31 No dobrze! Nie zrozumialem zwrotu "debesciak". Byc moze dlatego, ze jestem od wielu lat za granica i nie mam kontaktu ze "wpolczesna polszczyzna", poza oczywiscie ta, ktorej uzywa Rzeczpospolita, GW, Wprost, Polityka i czasami TP, a ktore dostaje dosc regularnie. Tak naprawde to sie epitetami nie przejmuje. Dokuczyc mi mozna za to, zbijajac moje argumenty, argumentami lepszymi. Slusznie wyczules, ze czesc moich postow to tylko zwichniety dowcip. Sa jednak takie, ktore traktuje zupelnie powaznie! Zaleznie od postu i dyskutanta. Generalnie sa dwie drogi dyskusji w internecie. Albo olac bzdety i zajac sie powaznymi postami albo zajac sie wszystkim, na zasadzie, ze nie ma cichej akceptacji na np sikanie pijaka do bramy czy pod przdedszkolem. Wczoraj mialem troche czasu, wiec dyskutowalem tam gdzie moglem. Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Po to ten Irak - aby mieć czyste rączki ! IP: *.nll.se 14.05.04, 12:58 Wysmienicie! Zgadnij dlaczego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niekulturalny Ty, Andrzej .. ale jaja .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 21:46 Ty naprawdę głupi jesteś :))) !! przeczytaj sobie jeszcze raz co napisałeś ..:)) podwaliny cywilizacji kur ?? strusi ?? ale jazda ...:)) gosciu jesteś debeściak ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Ty, Andrzej .. ale jaja .. IP: *.nll.se 13.05.04, 22:28 Jasne! Uwagi Twoje wprawily mnie w depresje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Czy ten Weglarczyk sprzata budynek wyborczej? IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.04, 22:19 Wedlug Weglarczyka stosowanie tortur nie jest zle, niemoralne. Jest bledem ale tylko dlatego, ze USA powinny zachowac "przewage moralna nad terrorystami". Zeby to osiagnac nalezy zachowac "ludzka przyzwoitosc". Ile tej przyzwoitosci? "Minimum" wedlug Weglarczyka juz by wystarczylo ale tez tylko po to, zeby miec "przewage"...... Czy ten Weglarczyk sprzata w budynku wyborczej? Jesli tak, to dlaczego publikuje sie jego wypociny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonymous Gdzie mozna przeczytac regulamin tego forum IP: 142.24.46.* 13.05.04, 22:37 Moja opinia zniknela. Bylo w niej tyle (mniej wiecej): Busz to barbarzynca poniewaz wyglasza poglady takie jak "Kto nie jest z nami ten jest przeciw nam". Wielu innych, o ktorych nie mamy dobrych opini postepowalo zgodnie z tymi slowami. Druga rzecz: mysle ze demokracji nie da sie wprowadzic gwaltem. Wojny inspiruja innych do dalszych gwaltow i towrzy sie spirala: naprzod jakies wrzaski, potem przypadkowa strzelanina, potem zemsta, potem odwet i znowu zemsta, a ci co mogli by pracowac wola uciekac. Demokracja nie moze sie rozwijac gdy ludzie boja sie o wlasne zycie. Z wypowiedzi Busza raczej nie widac ze to on przetnie Iracka spirale przemocy. Demokracja potrzebuje spokoju do rozwoju, a wojny niszcza go. Totalitarne hasla jak "Kto nie jest z nami ten jest przeciw nam" nie pomoga w niczym. Po co on sie za to bral? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYTUS Re: Po to ten Irak - Węglarczyk odpowiada na wczo IP: *.picr.man.ac.uk 13.05.04, 22:42 Cytat: "Fakt pozostaje jednak faktem - przed wojną co do istnienia tej broni zgadzali się zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy obalenia Saddama siłą." Panie Weglarczyk, przeciez to wierutne klamstwo, jakos inspektorzy ONZ i znaczaca czesc antywojennych demonstrantow nie byla co do tego przekonana i chciala dalszej pracy inspektorow a prezentacja Powela w ONZ byla zalosna (fabryki broni biologicznej w samochodach :0) ). A "fe" panie Weglarczyk, czyzby skleroza brala, a moze to syndrom "pamieci wybiorczej" (nie mylic z pomrocznoscia jasna !). No jedyne inne wyjasnienie to ze ma pan na mysli posiadanie broni masowego razenia kilkanascie lat przed ostatnia inwazja na Irak ale wtedy musze panu zarzucic "gry slowne i zaglowanie faktami" co uwazam za niestosowne u powaznego dziennikarza. pozdrowionka TYTUS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman DZIALANIA IZRAELA W IRAKU IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.05.04, 05:14 Pomimo wysilkow Bialego Domu i Pentagonu trudno nie dostrzec jak bardzo strategia i metody amerykanskiej okupacji Iraku przypominaja to co sie dzieje w Gazie i na Zachodnim Brzegu. Z torturami wlacznie. Zamieszczony fragment artykulu z magazynu "The New Yorker" wyjasnia jak duza role odgrywaja w Iraku tzw. doradcy "izraelscy", ktorzy ucza swoich amerykanskich sojusznikow jak nalezy postepowac z "arabusami". Maja przeciez doswiadczenie. Jest oczywiste, ze Irak juz stal sie dla Amerykanow druga Palestyna. I podobnie jak w Palestynie, jedynym wyjsciem jest zaprzestanie okupacji i pozostawienie Irakijczykom decyzji o ich wlasnym losie. "One step the Pentagon took was to seek active and secret help in the war against the Iraqi insurgency from Israel, America’s closest ally in the Middle East. According to American and Israeli military and intelligence officials, Israeli commandos and intelligence units have been working closely with their American counterparts at the Special Forces training base at Fort Bragg, North Carolina, and in Israel to help them prepare for operations in Iraq. Israeli commandos are expected to serve as ad-hoc advisers—again, in secret—when full- field operations begin. (Neither the Pentagon nor Israeli diplomats would comment. “No one wants to talk about this,” an Israeli official told me. “It’s incendiary. Both governments have decided at the highest level that it is in their interests to keep a low profile on U.S.-Israeli coöperation” on Iraq.) The critical issue, American and Israeli officials agree, is intelligence. There is much debate about whether targeting a large number of individuals is a practical—or politically effective—way to bring about stability in Iraq, especially given the frequent failure of American forces to obtain consistent and reliable information there. The American-Israeli liaison on Iraq amounts to a tutorial on how to dismantle an insurgency. One former Israeli military-intelligence officer summarized the core lesson this way: “How to do targeted killing, which is very relevant to the success of the war, and what the United States is going to have to do.” He told me that the Americans were being urged to emulate the Israeli Army’s small commando units, known as Mist’aravim, which operate undercover inside the West Bank and Gaza Strip. “They can approach a house and pounce,” the former officer said. In the Israeli view, he added, the Special Forces units must learn “how to maintain a network of informants.” “The only way we can win is to go unconventional. We’re going to have to play their game. Guerrilla versus guerrilla. Terrorism versus terrorism. We’ve got to scare the Iraqis into submission.” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonymous Re: Po to ten Irak - Węglarczyk odpowiada na wczo IP: 142.24.46.* 13.05.04, 22:52 Jako powod wojny Irackiej podano istnienie broni masowego razenia - i to bylo klamstwo. Wszystkie powody wymienione przez Pana Ministra nie byly wyliczane wsrod powodow. Jednakze list podana w artykule to powazne zarzuty. Jednakze czy wojna jest tu dorym rozwioazaniem? Taktyka przypiszywana Reaganowi "uzbroimy ich az do wieku kamiennego" byla skuteczn w stosunku do olbrzyma (ZSRR) to czemu nie mialaby byc skuteczna w stosunku do Iraku? Teraz celem jest ponoc demokracja w Iraku. Tylko ze ja mysle ze narzucanie demokracji sila jest bardzo trudne. Demokracja potrzebuje spokoju aby mogla sie rozwinac. Wyglada na to ze male grupy sa zdolne do skutecznego paralizowani demokracji. Zabijanie ich czyni koncepcje demokracji tylko bardziej mgliste. Wiec byly powody do wojny dla ludzi myslacych jak za dawnych czasow, dgy przymus i smierc byly zwykle jak powietrze. Teraz ludzie odchodza od tego bo demokracja nie moze w tym zyc. Wojny odpychaja demokracje. Ta wojna byla nie potrzebna przde wszystkim. Po drugie: po co Amerykanie maja wypisywac i nie klamac ze Polska to najbardziej proamerykanski kraj na Ziemi, bardziej proamerykanski niz same Stany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kominiarz Węglarczyk tobie placa za te bzdury? Za PRLu to IP: *.mega.tmns.net.au 14.05.04, 05:57 wiadomo ze pisalec co ci kazali ale teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mick Szkoda że p. Węglarczyk nie przewidział nacisków IP: 212.160.156.* 14.05.04, 09:20 na Izrael w celu powstrzymania jego akcji terrorystycznych. Nie bardzo widzę stabilizację na Bliskim Wschodzie bez pacyfikacji Izraela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Irak - przegrana wojna (ile Polska stracila?) IP: 195.70.208.* 14.05.04, 09:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Parada kolosalnych bledow IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.04, 16:01 Stara Europa to debile, kto nie z nami przeciw nam, ten Busch mogl pogadac z Reganem, jak sie prowadzi wojne / ale ten ma Alzheimera / rozkaz torturowania zostal podjety na najwyzszym stponiu dowodzenia w Iraku przez Sancheza, dzis Wolfowitz potwierdza zlamanie konwencji genewskiej, Zachod to nie Ameryka i Anglia, ale Francja i Niemcy, duzo bledow p.Weglarczyk z pansliego hurra optymizmu proamerykanskiego zostala kupa gnoju na fotografiach zboczencow. Beda zmiany w rzadzie amerykanskim, to nieuniknone, czas tez zdjac Weglarczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Europejscy sojusznicy terroryzmu IP: 140.247.126.* 14.05.04, 16:08 To jedna z niewielu rzeczowych polskich opinii w kwestii wojny w Iraku. Ja poszedlbym nieco dalej - to Europa, a w szczegolnosci kraje jak Francja i Niemcy wsplodpowiedzialne za to co sie dzieje w Iraku - poprzez strusia, nieodpowiedzialna polityke w przededniu operacji Iracka Wolnosc. (Chirac do konca utwierdzal Sadama w przekonaniu, ze Bush blefuje - mylil sie jak to zwykle on). Francja, Niemcy i pare innych krajow w swoim antyamerykanskim zaslepieniu w gruncie rzeczy popieraja islamskich terrorystow, zreszta traktowani przez tych ostatnich jako 'uzyteczni idioci'. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Europejscy sojusznicy... 14.05.04, 16:27 ...rozumu i uczciwoćci. USA nie ma ŻADNEGO prawa szarogęszenia się po świecie. To aroganckie chamstwo USA jest WIĘKSZYM zagrożeniem niż tarroryzm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Europejscy sojusznicy... IP: 140.247.126.* 14.05.04, 17:46 ...rozumu i uczciwoćci.... Ty ze swoim rozumem i uczcowoscia najlepij wejdz do tylka ktoremus z nich i kaz mu odbezpieczyc zapalnik. To jest to co oni robia najlepiej. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Sorry bart, bredzisz z lekka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 00:53 Po pierwsze nieprawdą jest, ze Francja czy Niemcy nie wspierają USA w walce z terroryzmem. Przykład : poparcie jakie obydwa te kraje udzieliły USA w czasie interwencji w Afganistanie - i politycznie i militarnie. Nawiasem mówiąc Bundeswehra wzięła obecnie na siebie cięzar utrzymywania porządku na terenach kontrolowanych przez rząd Karzaja, ponieważ amerykanów to bardzo nudzi - wolą polować na nieuchwytnego Osamę bombardując przy okazji wiejskie wesela czy własnych sojuszników ( np. Kanadyjczyków , sprzyjających im afgańczyków itp ). Irak to inna historia . Mniejsza o to ,ze pomysl inwazji Iraku wielu ludziom - również w krajach , które poparły USA - wydawał się wątpliwy, a kłamstwa na temat BMR albo powiazań Saddama z Al-Quaidą szybko wyszły na jaw. Istotą problemu jest to, ze interwencja w Iraku została dokonana w sposób równie arogancki co bezmyślny. Amerykanie nie mieli i nie mają pomysłu na Irak - ich plany były dziecinnie naiwne, a ich wykonanie jeszcze gorsze. US army okazala się kompletnie nieprzygotowana do pelnienia funkcji stabilizacyjnych, a niska jakość dowodzenia i organizacji wychodzi raz po raz na jaw - tak jak ostatnio w tym więzieniu. Politycznie - amerykanie już przegrali w Iraku,na własne życzenie zresztą a nie dlatego ze Francja i Niemcy im przeszkadzają. To są gołe fakty. I na koniec : Europa nie popiera USA , bo nie ufa obecnej administracji wykazującej się arogancją,niekompetencją i - z pewnymi wyjatkami - bardzo niskim potencjałem intelektualnym. To są losers i popieranie kogoś takiego jest bez sensu. Poczekamy aż Amerykanie wybiorą sobie madrzejszych przywódców - i wtedy oczywiście : mozliwe jest takie poparcie dla amerykańskich działań jak za czasów wojny w zatoce 13 lat temu. Ale najpierw amerykańscy wyborcy muszą podziękować panowi Bushowi, Chenney'owi, Wolfowitzowi i innym oszołomom, których inteligencja wyraziła się m.in w przemianowaniu " french fries " na " fries of freedom " w barze na Kapitolu..Niech się teraz zastanawiają, na co przemianuja shaormę i koftę , a gdy juz coś wymyślą a amerykanscy wyborcy odsuną ich w niebyt - to wówczas Europa pomoże posprzątać im ten shit , którego narobili .. a na razie - bawcie się sami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak No właśnie nic dodać - nić ująć. IP: *.toya.net.pl 15.05.04, 01:57 Krytyka durnej decyzji niekompetentnej amerykańskiej administracji i jeszcze bardziej durnej decyzji jeszcze głupszej polskiej administracji nie jest równoznaczna wypowiedzeniem sojuszy, poparciem dla al-Kaidy, lewactwem, przynależnością do Samoobrony, słuchaniem muzyki poważnej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek Dolarki z Ambasady USA nie idą na marne. IP: 81.193.152.* 15.05.04, 09:57 Może nie do końca. Jednak ten artykuł manipiluje w dość dziecinny i oczywisty sposób. Odpowiedz Link Zgłoś