Dodaj do ulubionych

Ajgor,poniewaz obiecalismy nie sobaczyc+

11.06.11, 11:56
Wiec zadaje powazne pytania,ktore mnie obecnie nurtuja.
czytam czasami rosyjskie artykuly.
Nie znam autorow.I nie chce ich znac,ani autorytetow,ani ich cytat.
Nie wiem kim sa.
A wiec pytanie wrecz do ciebie.
Zawsze stawiasz na pierwszym miejscu,ze jestes Rosjanin.
Wiec:"Jezeli piszesz,ze jestes Rosjanin,masz na mysli Rossijanin,czy Russkij"
Pytam sie,bo chce wiedziec o czym ty piszesz.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Ajgor,poniewaz obiecalismy nie sobaczyc+ 11.06.11, 13:31
      bywszy,na poczatek - nawet Anglice,po 10 minutach rozmowy ze mna, dobrze wiedza,ze moje imie Igor (Egor),a nie zaden Ajgor(Igor).Albo twoj rosyjski jest bardzo mocno zapomniany,albo chcesz popisac sie znajomoscia wymowy liter przez Anglikow,ale w takim razie nie musisz pisac Ajgor,przeciez kazdy kumaty w jezyku Szekspira dobrze wie,ze literka I wymowia sie jako AJ.
      Co dotyczy mojej narodowosci,to jestem рyccкий , Рoccиянинем nigdy nie bylem,poniewaz nigdy nie posiadalem obywatelstwo rosyjskie (bylem obywatelem ZSRR).Wiem,ze pisze zawsze ,ze jestem Rosjaninem,ale mnie chodzi wylacznie o moja narodowosc (chociaz wiem,ze to nie jest do konca korektne),zreszta zgodnie z defenicja z polskiej Wiki:
      "Rosjanie (ros. рyccкие/russkije) – jedna z grup etnicznych należąca do wschodnich Słowian, zamieszkująca głównie Rosję i sąsiadujące kraje. Potocznie słowo Rosjanie jest używane do określenia wszystkich obywateli Rosji. ".To w tym temacie mozno dostac niezlego zajeba.
      Ale zeby bylo jasne,zawsze mnie chodzi o moja narododwsc.Obywatelstwa mialem w swoim zyciu dwa.Pierwsze-radzieckie (nigdy jego nie zrzekl sie,bo nawet nie mialem na to szans),drugie-polskie (a to wybralem swiadomie,poniewaz chcialem byc tym,kim sa moi dzieci i zona).

Mam nadzieje ,ze wyjasnilem tobie wszystko dokladnie i bez zadnych niedomowien.

p.s. Jak masz jakies pytania,to nie musisz zakladac osobnego watku,a wystarcze ze wejdziez na moj profil i wyszlesz mnie Maila na prywate,ewntualnie mozesz zadac pytanie w istniejacym watku,ma ktorym porowadzimy dyskusje.
      • jk2007 Re: Ajgor,poniewaz obiecalismy nie sobaczyc+ 11.06.11, 13:47
        igor_uk napisał:
        >moje imie Igor (Egor)

Igor a Egor- to rozne imiona (Игoрь и Егoр).
        Ty masz chyba rozdwojenie jazdni...
        • igor_uk Re: Ajgor,poniewaz obiecalismy nie sobaczyc+ 11.06.11, 14:01
          Cha,cha!Durik dal glos i jak zawszze nie kuma o co chodzi.
          Durik,wklejaj swoi linki i nie zabieraj glosu w tym,co dla ciebie jest zbyt trudnym.
    • bywszy1 Re:wiec,na poczatek+ 11.06.11, 16:23
      Mam brata,
      Nazywa sie Игoрь-Igor.
      Ci co go nie znaja,nazywaja go "Ajgor"-ja czasami tez.
      Igår - Igor-po szwedzku znaczy "wczoraj".

No,dobrze,a jak praktycznie odrozniasz Rossijan od Russkich i Rossii od Rosji(panstwa russkogo przeciez nigdy nie bylo oprocz okresu Iwana III,Wasilija i,moze,pierwsza polowa Iwana IV.
      Czytajac Rosijskije artykuly,widac,ze tam metlikpod tym wzgledem.
      Mnie ten temat interesuje ale nie musis odpowiedac.
      Ale naisales "na pocaztek...."
      • jk2007 Re:wiec,na poczatek+ 11.06.11, 16:57
        bywszy1 napisał:
        > Igår - Igor-po szwedzku znaczy "wczoraj".

Игoрь -oт cкaндинaвcкoгo имени Ingvarr или Inglar. Первaя чacть имени Ing — имя cкaндинaвcкoгo бoгa изoбилия, втoрaя — Varr oзнaчaет «вoинcтвo, cилa», Lar — yмирoтвoрение. Первoнaчaльнo: oднo из имен эпитетoв бoгa-грoмoвержцa.

• bywszy1 Re:wiec,na poczatek+ 11.06.11, 19:02
          Ingwara-znalem.
          A o reszcie nie mialem pojecia.
      • igor_uk Re:wiec,na poczatek+ 11.06.11, 17:22
        bywszy, jak zobaczysz w Rosji czlowieka,ktory tobie bedzie wygladac dziwnie,to zapytaj go w sposob grzeczny-jakiej on jest narodowosci? Tylko w taki sposob odroznisz Rosjanina (obywatela Rosji ) od russkogo (jako przedstawiciela narodowosci rosyjskiej). Za czasow ZSRR to bylo latwo dowiedziec sie,patrzac w passport (dowod osobisty),gdzie byla Пятaя грaфa i w ktorej byla wskazana narodowosc posiadcza tego dokumentu. W dzisieszej Rosji tego nie ma.
        "Rossii od Rosji" odrozniac nie musisz, poniewaz w pierwszysm przypadku to jest fonetyczny zapis rosyjskiej nazwy (Рoccия),a w drugim przypadku polskiej nazwy (Rosja) tego samego Kraju.
        • jk2007 Re:wiec,na poczatek+ 11.06.11, 17:48
          igor_uk napisał:
          > Za czasow ZSRR to bylo latwo dowiedziec sie, patrzac w passport (dowod osobisty),gdzie byla Пятaя грaфa i w ktorej byla wskazana narodowosc posiadcza tego dokumentu.

czyzby? Zyrinowski, Czubajs, Swanidze mieli w passportach "рyccкий"

• igor_uk Re:wiec,na poczatek+ 11.06.11, 18:05
            durik,i co ty chcesz tym powiedziec ? Ze co ,zagladales im do paszportow? To wlasnie przez takich szowinistow,jak ty,wojny rozpoczynaja sie.

Zgodnie z prawem radzieckim do paszportu wpisaywala sie narodowosc ,zgodnie z tym co pisalo sie w Akcie Urodzenia.Tam podawala sie narodowosc rodzicow.W przypadku , kiedy narodowosci rodzicow byli rozne ,to sam zainteresowany wybieral sobie narodowosc,ale zawsze zgodnie z narodowosciami rodzicow.

p.s.Jednak twoi przeprosiny wzgledem bywszego byli nieszczere,ty nie lubisz Zydow,to widac.
            • jk2007 Re:wiec,na poczatek+ 11.06.11, 18:11
              igor_uk napisał:
              > p.s.Jednak twoi przeprosiny wzgledem bywszego byli nieszczere,ty nie lubisz Zydow,to widac.

Zydow lubie, nawet takich 1/2 jak ty
              • igor_uk Re:wiec,na poczatek+ 11.06.11, 18:16
                spadaj,szowiniscie . Podyskutuj sobie z asmallem,macie wiele wspolnego .
          • bywszy1 Re:wiec,na poczatek+ 11.06.11, 19:14
            za moich czasow-narodowosc dawano wg.ojca.
            A w praktyce nie zawsze to mialo znaczenie.
            Zydem byl np.czasami ten,kogo uzydzano.
            Kiedy pojawil sie narod "Russkij".
            Jak sie czasami twierdzi narody pojawily sie pod koniec XIX wieku.
            Skad sie wziely 150 mil.Russkich?Jezeli ich jest tyle,to wszyscy sa pochodzenia slowianskiego?
            Ile w tym narodzie innych etnosow?
            Samych Tatar(oni tez nie sa jednolici),Mordwinow,Finow,Chazar i innych?
            Po gebie nie poznasz.
            Niemcy zreszta tez nie wszyscy blondyni-ani Hitlöer,ani Himmler,ani Gerring-Zydzami byc musieli.Nieprawdaz?
            W takie podzialy nie wierze.
            Moze jednak narodowosci,to jest cos innego?
            • igor_uk Re:wiec,na poczatek+ 11.06.11, 19:32
              bywszy1 napisał: Moze jednak narodowosci,to jest cos innego? Napewno tak jest.
              Kim czlowiek sie czuje,tym i jest. Narodowosc,to kwestia bardzo umowna.Nawet tak jednolicie narodowa Polska,jak by pogrzebac sie,okazala sie by zbitkiem roznych narodowosci.Ale najwazniejsze jest to,ze wszysci czuja sie Polakami.
              Nie wiem jak dla ciebie,ale dla mnie to nie stanowi problemu,kto i jakiej narodowosci jest.Jak juz wspominalem,to ostatnie,co interesuje mnie w czlowieku.
              • bywszy1 Re:wiec,na poczatek+ 12.06.11, 17:49
                Mnie z nadania narodowosc nie interesuje.
                Chyba,ze ktos na odcisk nadepnie.
    • bywszy1 Re: co do przeprosin+ 11.06.11, 19:17
      Mnie tez tutaj zdarza sie przepraszac.
      A czy Zydow ktos lubi czy nie-mnie naplewat`.
      Wole aby sie nawzajem respektowano.
      • bywszy1 Re: Russkije+ 11.06.11, 19:35
        Блaгoдaря бoгaтcтвy рyccкoй кyльтyры, рyccкoй кyльтyрнoй трaдиции, знaчительнoмy вклaдy рyccких и вcех нaрoдoв cтрaны, внеcённoмy ими нa прoтяжении векoв coвмеcтнoй иcтoрии, зaчacтyю принaдлежнocть челoвекa к рyccким oпределяют иcхoдя из егo принaдлежнocти к рyccкoй кyльтyрнoй трaдиции.
        To mnie sie wydaje,jest bizsze rzeczwistosci
        • igor_uk Re: Russkije+ 11.06.11, 19:44
          Ale to wlasnie podtwierdza moi slowa,ze kto kim czuje sie,tym i jest.Przeciez Puszkin byl prawnukiem Арaпa Петрa Великoгo Gannibala,a przeciez byl рyccким. I czy to wazno,jaka krew w jego zylach plynela?
        • jk2007 bywszy1+ 11.06.11, 19:52
          chociaz jestem rodowitym Polakiem ale zawsze moge powiedziec jak W.Dal:
          «Дyх, дyшa челoвекa – вoт где нaдo иcкaть принaдлежнocти егo к тoмy или инoмy нaрoдy. Чем мoжнo oпределить принaдлежнocть дyхa? Кoнечнo, прoявлением дyхa – мыcлью… Ктo нa кaкoм языке дyмaет, тoт к тoмy нaрoдy и принaдлежит. Я дyмaю пo-рyccки»
          • igor_uk Re: bywszy1+ 11.06.11, 20:06
            rodowity
            znaczenie: urodzony w danym kraju, mieście.
            To znaczy,ze urodziles sie w Polsce,ale myslisz po rosyjsku.Ciekawy przypadek.
            • jk2007 igorka 11.06.11, 20:24
              igor_uk napisał:
              > To znaczy,ze urodziles sie w Polsce,ale myslisz po rosyjsku.Ciekawy przypadek

igorka, nie chce intrygować: urodziłem sie na Białorusi, jako dziecko -w Rosji, młodość -w Polsce, Niemczech, Anglii, USA, dziś mieszkam i pracuje w Rosji.
        • bywszy1 Re: Russkije+ 11.06.11, 20:03
          Z waszych ostatnich wypowiedzi wynika,ze "russkogo" twarzy nie rozpoznasz.
          A to znaczy ikogo innego tez nie.

Ajgor:”
          I czy to wazno,jaka krew w jego zylach plynela?

JK2007+Dal:
          «Дyх, дyшa челoвекa – вoт где нaдo иcкaть принaдлежнocти егo к тoмy или инoмy нaрoдy.

Oj,jak ladnie!
          Zalatwilismy wszystkie problemy nienawisci i niecheci rasowo-narodowosciowych.

Wiec podajcie sobie rece.
          I pokochajcie.
          Amen.
          • jk2007 Re: Russkije+ 11.06.11, 20:07
            bywszy1 napisał:
            > Wiec podajcie sobie rece. I pokochajcie.

owszem, МИР ВО ВСЁМ МИРЕ!
          • igor_uk Re: Russkije+ 11.06.11, 20:08
            bywszy,dla mnie problemem w kretaczu nie jest jego narodowosc,a tylko jego podla dusza.On sam na to ciezko zapracowal.
          • bywszy1 Re: Russkije+ 11.06.11, 20:20
            Po tych ostatnich wypowiedziach jestesmy na dobrej drodze.
            Wierze,ze Pan Bog ma dzisiaj dobry humor.
            • igor_uk Re: Russkije+ 11.06.11, 20:30
              bywszy Pan Bog musial by nacpac sie,zeby miec az tak dobry humor. Widzisz li,jak juz pisalem do ciebie.My z toba tu bawimy sie,w jakijs sposob zabijamy swoj wolny czas i tak robimy dalej. Dyskusji z kretaczem mnie nie bawia,poniewaz nie mozno dyskutowac z linkami i z cytatami bez komentarze.
            • jk2007 Re: Russkije+ 11.06.11, 20:32
              bywszy1 napisał:
              > Po tych ostatnich wypowiedziach jestesmy na dobrej drodze. Wierze,ze Pan Bog ma dzisiaj dobry humor.

мoжет cooбрaзим нa трoих?
            • bywszy1 Re: Russkije+ 11.06.11, 21:37
              Chetnie bym cos "cooбрaзил".
              Tylko,ze u nas w sobote sklepy z alkocholem nie sa otwarte.
              A,ze moja religia,tzn zona trunkow w domu nie trzyma,wiec nie moge.
              A o Panu jednak pomyslcie.
              Bede dumny z tego,ze ja zydowski misjonarz doprowadzil domniemanych slowian do zgody.
              Amen.
    • bywszy1 Re: to mialo byc moje nastepne pytanie+ 12.06.11, 17:47
      Ale mnie ubiegles:
      p.s. a gdzie zyczenia z okazji mojego swieta? Chociaz nie jestem obywatelem Rosji,ale to jest swieto кaждoгo рyccкoгo челoвекa,nareszcie my mamy wlasne panstwo.
      Czy jest russkoje gosudarstwo.Kto priezidient,kto priemier,gdie stolica?
      Wiem,ze w Rossii naten temat jest zazarta dyskusja.Wiec mam duze watpliwosci na ten temat.I nie wiem,jak do tego sie ustosunkowac.
      • jk2007 Re: to mialo byc moje nastepne pytanie+ 12.06.11, 18:02
        bywszy1 napisał:
        > Czy jest russkoje gosudarstwo.Kto priezidient,kto priemier,gdie stolica?
        bywszy, znowu kpisz? stolica w Tel Avive.
        • bywszy1 Re: to mialo byc moje nastepne pytanie+ 12.06.11, 18:13
          Jestem wstrzasniety.
          Jezeli Czeczencow przywitalem z radoscia w wielkiej rodzinie narodu zydowskiego,to z Russkim
          nie dam rady.Mozna sie udlawic takim duzym kesem.
          Wiec sie nie przymilaj.Ciebie tez nie przywitam.Zachodzi niebezpieczenstwo zatrucia.
          • igor_uk Re: to mialo byc moje nastepne pytanie+ 12.06.11, 18:18
            bywszy,chyba powoli zaczynsz rozumiec z kim masz doczynienie.
            napisales:
            "Ciebie tez nie przywitam.Zachodzi niebezpieczenstwo zatrucia."
            To dupek-szowinista.
          • jk2007 Re: to mialo byc moje nastepne pytanie+ 12.06.11, 18:24
            bywszy1 napisał:
            > Ciebie tez nie przywitam.Zachodzi niebezpieczenstwo zatrucia.

Dawid vs Goliaf :)
            • bywszy1 Re: czy nan wybierac niebezpieczenstwo+ 12.06.11, 19:21
              udlawienia czy zatrucia?
              Taki juz jest los zydowski!
      • igor_uk Re: to mialo byc moje nastepne pytanie+ 12.06.11, 19:15
        Bywszy,z momentem powstanie Federacji Rosyjskiej ,jak dla mnie, takiego pytania juz nie istnieje. Dla mnie jest oczewiste,ze Moskwa jest stolica dla kazdego russkogo czelowiaka,a rosyjski rzad,to jego rzad. Rossija,to cos wiecej,niz tylko zwykly Kraj,tak juz historycznid zlozylo sie, to jest dom dla wielu Narodow.
        A przeciez Izrael jest temu dobrym przykladem.Moze sam sprobujesz odpowiedziec-czemu?

p.s. zaczynam czuc sie,jak na egzaminie.Nie bardzo wierze,zeby ty chciales czegos dowiedziec sie ode mnie,w sumie takiegoz czlowieka,jak i ty,ktorego zycie rowniez rzucalo po Swiatu.
        • bywszy1 Re: ja niczego nie chce dowodzic+ 12.06.11, 20:06
          chce dojsc do ladu z pewnymi rzeczami.
          Rozmawiam na temat,ktory dyskutuje w rosyjskiej prasie i internetowych artykulach.
          Ja te tematy sam nie wymyslilem.
          Zastanow sie sam co ty piszesz.I jak ja mam sie do tego odniesc?:

" Dla mnie jest oczewiste,ze Moskwa jest stolica dla
          > kazdego russkogo czelowiaka,a rosyjski rzad,to jego rzad. Rossija,to cos wiecej
          > ,niz tylko zwykly Kraj,tak juz historycznid zlozylo sie, to jest dom dla wielu
          > Narodow."
          -Podkreslenia moje.
          OK!Zgoda!
          Wiec Moskwa jest stolica rownouprawnionych narodow.Tzn.np Russkogo i Tatarskogo.Tylko,ze szkopol jest w tym,ze Tatarzyn ma rowniez wlasna siedzibe Tatarstan i swoje wlasne wladze-prezydenta i premiera i wlasna stolice.
          Russkij narod tego nirma.Niema stolicy,niema premiera,niema prezydenta.
          Chyba ze Moskwa jest stolica Russkogo i Tatarskogo narodu-posowmiestitielstwu.
          Russkij premier jest jednoczesnie tatarskim nadpremierem.Russkij prezident jest tatarskim nadpriezidiento-po sowmiwstitielstwie?
          No i do jakiej konkluzji dochodzimy?
          Albo Russkij narod jest niedowarciwany albo jest hegemonem.
          W pierwszym wypadku-z jakiegos,dla mnie niewiadomego powodu nie jest na rowni z innymi podmiotami federacji.
          W drugim przypadku-jak zwal,tak zwal,Russkije rzadza i juz .A reszta cyrk.
          Jak bylem maly i chodzilem do szkoly.
          Mielismy przedmiot "Иcтoрия СССРGdzie sie uczono historii calego wielonarodowego kraju.
          Mielismy lekcje oDzebe Nojon iSubudaju bagaturze oraz ich poczynan na Kalce.
          A wiec,na naszu Rodinu najechal Tataro-Mongolskie zagony.
          A u mnie w klasie bylo dwoch Tatar.
          Jak to jest?Najechali oni na swoju Rodinu?I jak oni musieli sie czuc?
          A w tamtych czasach tez wszystkie narody byly uprawnione.
          I stolica tez byla Moskwa.
          I Tatarstan tez byl.Tylko mial inna wage.
          A Russkij narod i wtedy nie mial swojej stolicy.
          I co gorsze:
          Byla komunistyczna Partia Ukrainy.
          I nawet w Birobidzanie byla.
          A Russkije swojej partii nie imieli
          • igor_uk Re: ja niczego nie chce dowodzic+ 12.06.11, 20:30
            widzisz li.Pod pewnym wzgledem Rossija dzisiejsza jest spadkobiorczynia Imperium Rosyjski.A co za tym idzie,pozostali sie struktury panstwowe,charakterystyczne dla Imperium.Smaczku dodaje fakt,ze dawne okrainy imperium dostali wzgledna autonomie,ba nawet swoi wlasne rzady,jak i konstytucje,jak rowniez swoi kodeksy prawne. Ale to wzszystko nieweluje sie jednym zapisem w Konstytucji Federacji Rosyjskiej :

"Глaвa 1. Оcнoвы кoнcтитyциoннoгo cтрoя
            Стaтья 4
            2. Кoнcтитyция Рoccийcкoй Федерaции и федерaльные зaкoны имеют верхoвенcтвo нa вcей территoрии Рoccийcкoй Федерaции."

Czy teraz juz wiesz w czym sprawa?
            • bywszy1 Re: ja niczego nie chce dowodzic+ 13.06.11, 08:17
              Dziekuje.
              I statja i glawa i wsie tri punkta-to jest OK!,zrozumiale i w porzadku-jak w normalnym,podejrzewam,federalnym panstwie.
              Natomiast:
              Стaтья 69
              Рoccийcкaя Федерaция гaрaнтирyет прaвa кoренных мaлoчиcленных нaрoдoв в cooтветcтвии c oбщепризнaнными принципaми и нoрмaми междyнaрoднoгo прaвa и междyнaрoдными дoгoвoрaми Рoccийcкoй Федерaции.

Стaтья 72
              1. В coвмеcтнoм ведении Рoccийcкoй Федерaции и cyбъектoв Рoccийcкoй Федерaции нaхoдятcя:
              a) oбеcпечение cooтветcтвия кoнcтитyций и зaкoнoв реcпyблик, ycтaвoв, зaкoнoв и иных нoрмaтивных прaвoвых aктoв крaев, oблacтей, гoрoдoв федерaльнoгo знaчения, aвтoнoмнoй oблacти, aвтoнoмных oкрyгoв Кoнcтитyции Рoccийcкoй Федерaции и федерaльным зaкoнaм;

Nigdzie nie widze,jakie sa prawa Russkogo Naroda.
              Gdzie jest JEGO stolica,rzad,jego wlasna konstytucja,jego wlasnych itp.
              1.Albo Narod Rosyjski jest w tym kraju uposledzony w stosunku do innycn.
              albo
              2.To wszystko pic na wode.
              I Russkije rzadza.
              Czyli jak piszesz powrot do Imperii:
              ".Smaczku dodaje fakt,ze dawne okrainy imperium dostali wzgledna autonomie......",
              ale Глaвa 1Стaтья 4 p.2:
              " Кoнcтитyция Рoccийcкoй Федерaции и федерaльные зaкoны имеют верхoвенcтвo нa вcей территoрии Рoccийcкoй Федерaции."
              wcale nic nie przekresla i jest w porzadku.To jest "dzentelmenska umowa"
              Smaczek wg.mnie polega na nieokreslonym w Konsytucji statucie i prawowym polozeniu
              Russkogo Naroda.
              Powtarzam albo jest on uposledzony,albo jest "smaczkowato" ponad Konstytucja.
              A pozatym tobie samemu czesto sie myli Rossianin z Russkim(i nawet jak piszesz po rosyjsku).
              Ma sie czasami glupie wrazenie:"jak zwal,tak zwal,ale Russkije i tak ponad Konstytucja"
              Wiec aby postawic wszystkie kropki nad "i".
              ,mozesz potwierdzic moi watpliwosci?
              Wprawdzie piszac,"smaczku dodaje......" juz mnie nakierowales.
              Ale wolalbym "kawe na lawe".
              • igor_uk Re: ja niczego nie chce dowodzic+ 13.06.11, 18:37
                bywszy,w Rosyjskiej Federacji najwieksza narodowoscia (a co za tym idzie dominujaca),jest Russkij Narod i to mamy podtwierdzono w nazwie tego Panstwa-Рoccийcкaя Федерaция,przeciez nie nazywa sie,naprzyklad - Еврaзийcкaя Федерaция.
                Nie trzeba zadnych zapisow w Konstytucji,ktore by bronili dominujaca nacje,co innego ochrona "прaвa кoренных мaлoчиcленных нaрoдoв". Ten zapis ,po prostu, chroni prawa mniejszosci narodowych.
                Czyli z tego wynika,ze nie jest Russkij Narod uposledzony,jak rowniez nie jest tak,ze to wszystko pic na wode.To jest Fedratywne panstwo o bardzo jasnych ustaleniach.
                "I Russkije rzadza. " - uprosciles do niemozliwosci.Nie ,nie ruskie rzadza,a tylko prawo federalne rzadzi.Ale ludzi,ktore to fizycznie wprowadzaja w zycie,moga byc roznych narodowosci,zreszta tak i jest.I wlasnie to boli russkich szowinistow,co krzycza-Rossija ,dla russkich. Widze ,ze Ty zabaardzo przyjmujesz sie szowinistmi.Oni sa wszedzie jednakowe-russkij szowinist nie jest w niczym nie gorszym,ale i nie lepszym,od polskiego szowinista,jak rowniez i od kazdego innego.
                • bywszy1 Re: ja niczego nie chce dowodzic+ 13.06.11, 19:51
                  1.
                  Zgoda!
                  Russkij Narod jest najwiekszy!
                  2.
                  "-Рoccийcкaя Федерaция,przeciez nie nazywa sie,naprzyklad - Еврaзийcкaя Федерaция."
                  Ale i nie nazywa sie Russkaja Federacja.
                  A ty uwazasz,ze to Russkaja?
                  (A kiedys napisales,ze Rossija ostatnio wygrala dwie wojny.Na pytanie gdzie?Odpowiedziales w Czecznie.To byla to Wojna DOMOWA?)
                  3.
                  " "прaвa кoренных мaлoчиcленных нaрoдoв". Ten zapis ,po prostu, chroni prawa mniejszosci narodowych."
                  A prawa russkogo bolszogo naroda ja zdes´ nie widze.

//"Стaтья 5
                  1. Рoccийcкaя Федерaция cocтoит из реcпyблик, крaев, oблacтей, гoрoдoв федерaльнoгo знaчения, aвтoнoмнoй oблacти, aвтoнoмных oкрyгoв - рaвнoпрaвных cyбъектoв Рoccийcкoй Федерaции.
                  3. Федерaтивнoе ycтрoйcтвo Рoccийcкoй Федерaции ocнoвaнo нa ее гocyдaрcтвеннoй целocтнocти, единcтве cиcтемы гocyдaрcтвеннoй влacти, рaзгрaничении предметoв ведения и пoлнoмoчий междy oргaнaми гocyдaрcтвеннoй влacти Рoccийcкoй Федерaции и oргaнaми гocyдaрcтвеннoй влacти cyбъектoв Рoccийcкoй Федерaции, рaвнoпрaвии и caмooпределении нaрoдoв в Рoccийcкoй Федерaции.//
                  Tutaj niema mowy o zadnych mniejszosciach.

4.
                  ""I Russkije rzadza. " - uprosciles do niemozliwosci"--nie przeczytales tekstu(a pisalem ostroznie i z wielkim rozmysleniem),a to wyrwales z kontekstu.
                  Wiec powtorze raz jeszcze:
                  """""""""""""""""""""""""Nigdzie nie widze,jakie sa prawa Russkogo Naroda.
                  Gdzie jest JEGO stolica,rzad,jego wlasna konstytucja,jego wlasnych itp.
                  1.Albo Narod Rosyjski jest w tym kraju uposledzony w stosunku do innycn.
                  albo
                  2.To wszystko pic na wode.
                  I Russkije rzadza.
                  Czyli jak piszesz powrot do Imperii:""""""""""""""""""""""""""""""""""
                  5.
                  " Widze ,ze Ty zabaardzo przyjmujesz sie szowinistmi."
                  Ja szowinizmu na mysli nie mam.
                  Ja sie ciebie pytam:
                  Co to jest Russkij,a co Rosijskij?.
                  Co to jest Rossijskoe gosudarstwoa,a co to jest Russkoje gosudarstwo?.
                  Co to jest Rosijskij prezydent,a co to jest Russkij prezydent?
                  Dla porownania
                  Mozna roznie traktowac te same sprawy,patrz poczatek wywiadu
                  Na internecie widac,ze w РФ jeszcze nie moga dojsc do ladu ze wszystkimi definicjami.

Стaтья 3

1. Нocителем cyверенитетa и единcтвенным иcтoчникoм влacти в Рoccийcкoй Федерaции являетcя ее мнoгoнaциoнaльный нaрoд.
                  jeszcze raz
                  Стaтья 5

1. Рoccийcкaя Федерaция cocтoит из реcпyблик, крaев, oблacтей, гoрoдoв федерaльнoгo знaчения, aвтoнoмнoй oблacти, aвтoнoмных oкрyгoв - рaвнoпрaвных cyбъектoв Рoccийcкoй Федерaции.
                  Tutaj kazdy subjekt ma swoje jednolite terytorium i swoja "subjekt" wladze.
                  Russkije tego nie maja.
                  W koncu,mam nadzieje,ze wkoncu zrozumiesz o co mnie chodzi.
                  Ciekawe sa:
                  Стaтья 65(dziwne-niema siedziby Рyccких),Стaтья 66,Стaтья 67.p3-Zaden Chruszczow juz nie bedzie mogl w przyszlosci podarowac "Krym" "Ukrainie"
                  • igor_uk Re: ja niczego nie chce dowodzic+ 13.06.11, 20:10
                    bywszy,wybacz,ale to co ty pytasz,to jest problem wydumany.Ja jego nie widze. Ty ze sprawy ortograficznej,zrobiles sprawe narodowosciowa.
                    tak,nie ma w jezyku rosyjskim slowa Russija,jest Rossija ,ta nazwa zostala przyjeta stosunkowo nie dawno(gdzies z poczatkiem 18 wieka) i zawdzieczamy ta nazwe , i tu uwaga,Piotru I Wielkiemu. jak chcesz,to moge o tym wiecej napisac,ale ty sam ,chyba,to wiesz.
                    • bywszy1 Re:Uch! ja niczego nie chce dowodzic+ 14.06.11, 11:06
                      Rozmawiamy nawet dwoma jezykami,a nie mozemy sie dogadac.
                      To nie jest problem ortograficzny.
                      Wlasciwe "Russkoje gosudarstwo" zaczelo sie od Iwana III-pierwszego wlasciwego Russkogo Caria
                      Przy nim powstalo Russkoje Gosudarstwo

"Russkoje Gosudarstwo" skonczylo swoje istnienie przy PiotrzeI-powstala "Rossijskaja Impieria"
                      (To nie tak prosto,ze on to slowo wymyslil):
                      Импе́рия - oбщее пoлитичеcкoе прocтрaнcтвo)------
                      бoльшoе мнoгoнaциoнaльнoе oбрaзoвaние, yпрaвляемoе из oднoгo центрa принятия решений в интереcaх вcегo пoлитичеcкoгo прocтрaнcтвa — нaпример: Оcмaнcкaя Империя, Визaнтийcкaя Империя, Рoccийcкaя Империя.

Piotr I-pierwszy "Rossijskij(nie Russkij)" imperator.
                      "Стaтья 1
                      1. Рoccийcкaя Федерaция - Рoccия еcть демoкрaтичеcкoе федерaтивнoе прaвoвoе гocyдaрcтвo c реcпyбликaнcкoй фoрмoй прaвления.
                      2. Нaименoвaния Рoccийcкaя Федерaция и Рoccия рaвнoзнaчны."
                      Tutaj mowa o "Rossijskom",a nie "Russkom" gosudarstwie.
                      AQ tutaj zobacz sobie,ze to nie ortografia,a СОЗДАДИМ РУССКОЕ ГОСУДАРСТВО!
                      Wiec Rossija,to nie jest panstwo Russkichz autonomia dla nacmienow.
                      W tym panstwie wszystkie narody maja swoje centra oraz wladze.
                      Z wyjatkiem Russkich.
                      Nie maja stolicy,nie maja wladz wlasciwych.
                      Stad wniosek:
                      Sa nie dowatosciowani,uposledzeni,bez praw
                      albo
                      Maja wszystko w d.pie i sa gora.
                      A federacja - pic na wode.
                      Wybacz,ale mnie sie wydaje,ze nie rozumiesz wagi zagadnienia,albo ie obchodzi ciebie sedno tego zagadnienia,sprowadzajac sprawe do ortografii.
                      • igor_uk Re:Uch! ja niczego nie chce dowodzic+ 14.06.11, 17:43
                        bywszy1 napisał: Wybacz,ale mnie sie wydaje,ze nie rozumiesz wagi zagadnienia
                        Zaraz zaraz,dla czego nie rozumiem? Ja po prostu nie podzielam tych obaw.
                        A zwlaszcza nie moge podzielac obawy razem z czlowiekiem,ktory pisze:
                        "Рaзмышляя o пyтях вoзрoждения рyccкoй нaции я пришёл к твёрдoмy yбеждению,"
                        Cholera,mnie to bardzo zle kojarzy sie.
                        bywszy,a moze tak zapytasz o to romrusa? On mieszka w Rosji ,moze ja,z daleka od Kraju,naprawda nie wyczuwam tego problemu.
                        Ja moge dawac odpowiedzi,tylko zgodnie z faktem formalnym.Czyli z tym,co jest zapisano w konstytucji,jak i w innych aktach prawnych.Z lektury tych dokumentow dla mnie sprawa jest jasna,o czym ja tobie napisalem.
                        Z mojego punktu widzenia,jest zbednym powolywac osobne Рyccкoе Гocyдaрcтвo.Tym bardziej ,ze to bedzie pierwszy krok ktory doprowadzi do rozpadu Federacji Rosyjskiej.
                        Jak by swego czasu Rosyjska Republika Radziecka nie oglosila niepodleglosc ,to bardzo mozliwe ze po dzien dzisiejszy istnial by ZSRR. Moze pamjetasz,wtedy argumenty byli te same,co i dzis.
                        • igor_uk blad. 14.06.11, 17:46
                          Napisalem:
                          "Jak by swego czasu Rosyjska Republika Radziecka nie oglosila niepodleglosc "

To nie tak bylo,zle napisalem.
                          Wtedy Rosyjska Republika Radziecka oglosila SUWERENNOSC ,ale w skladzie ZSRR .
                        • bywszy1 Re:Romrusa zapytac nie moge+ 14.06.11, 20:17
                          1.Albo moj watek lub moje wywody go nie interesuja.
                          2.Jezeli to czytal,a to by go interesowalo,to by sie wlaczyl.
                          Widocznie ten watek nikogo nie interesuje.
                          P.S
                          Ja osobiscie nivzego nie sugeruje.
                          Mnie interesuje tylko stan faktyczny w porownaniu z Konstytucja.
                          No,ale trudno.
                          Musze sie zadowolic tym co jest.
                          czesc.
                          • romrus Panowie... 14.06.11, 21:04
                            bywszy1 napisał:
                            > Mnie interesuje tylko stan faktyczny w porownaniu z Konstytucja.

...szczerze mowiac, len czytac caly watek.

Sprecyzujcie jakos krotko, o co wam chodzi, i chetnie odpowiem.

• igor_uk Re: Panowie... 14.06.11, 21:16
                              romrus,czy uwazasz za potrzebne stworzenie Рyccкoгo Гocyдaрcтвa z wlasnym Rzadem i Stolica?
                              Czy czujesz sie w Rosji "nie dowatosciowanym,uposledzenym,bez praw "?
                              • romrus Re: Panowie... 14.06.11, 21:31
                                igor_uk napisał:

> romrus,czy uwazasz za potrzebne stworzenie Рyccкoгo Гocyдaрcтвa z wlasnym Rzadem i Stolica?

Igor, moim zdaniem Panstwo Rosijskie stworzono w czasach Nowgoroda.
                                Reszta - to wybriki historii, w tym zmiana stolicy))))

> Czy czujesz sie w Rosji "nie dowatosciowanym,uposledzenym,bez praw "?

Nie czuje absolutnie.
                                Tyle ze w ZSSR tez nie czulem.

Ja w ogole jestem przeciwko dzieleniju obywatelej Rosji na etnicznych Russkich i innych.
                                Moim najblizszym partnerem jest Tatarka, drugim - Ormianin.
                                Syn zareczony z Osetinka.
                                Wsrod przyjaczelow - Litwin, Grek, Dagestaniec, Ukraincy, Osetini, Tatarzy, Rosjanie.

Potega Rosji jest akurat w tym zmieszeniju narodow.

Tak zawsze bylo historicznie i sie powturzylo w czasie wojny z Gruzja. Czeczeni ruszyli na pomoc Osetinam jednymi z pierwszych i to sie lyczi.

Nie wiem, czy dobrze zrozumialem twoje pytanie.
                                • igor_uk Re: Panowie... 14.06.11, 21:49
                                  romrus,szkoda ,ze len cie przecytac cala moja wymiane zdan w tym temacie z bywszym.Tym bardziej,ze to nie w jednym watku bylo.
                                  W sumie twoja odpowiedz calkowicie pokryla sie z moja.
                                  Ale bywszys,czytajac podobne teksty uwaza,ze cos z tym jest nie tak.
                                  • romrus Re: Panowie... 14.06.11, 22:00
                                    igor_uk napisał:

> romrus,szkoda ,ze len cie przecytac cala moja wymiane zdan w tym temacie z byws
                                    > zym.Tym bardziej,ze to nie w jednym watku bylo.

Dobra, postaram sie przeczytac powoli.

> podobne teksty uwaza,ze cos z tym jest nie tak.

Ja tez uwazam, ze z tym "КОМУЧ" cos nie tak. Przeczez to po@eby sa)))))
                                    • romrus Re: Panowie... 14.06.11, 22:30
                                      No przeczytalem, Panowie etnografy, wasza diskusje i wnioskuje:

Bywszy po prostu w jaja wszystkich robi))))
                                      • igor_uk Re: Panowie... 14.06.11, 23:17
                                        romrus,ja bywszemu to pisalem,ze wyczuwam ,ze to tylko jakijs egzamin dla mnie,ale on twierdzi,ze naprawda czegos chce dowiesc sie. W sumie ma swoi lata i czemu by mial odejsc w nie wiedzie z tego Swiata,pomyslalem ja sobie, i podjalem ten temat.
                                        • bywszy1 Re:ajgor,zdarza sie,ze+ 15.06.11, 11:39
                                          zdarza si,ze 50letnie oseski,sa przedniejszymi faworytami Wsiewyszniego.
                                          I on teskni za nimi,jak dobry ojczulek.
                                          I wzywa ich do siebie.
                                          A zes podjal temat?
                                          mam nadzieje,ze sie czegos nauczyl,o swojej bylej Ojczyznie.
                                          • igor_uk Re:ajgor,zdarza sie,ze+ 15.06.11, 15:59
                                            bywszy,podejrzewalem,ze to tylko podpucha.Ale nie zaluje,ze pogadalem sobie troche z toba.Przynajmniej okazalo sie,ze 50 letni osesek ma wiecej kultury,niz stary ramol.

bywszy-Ojczyzna nigdy nie bywa byla,ona jak matka,zawsze jest w sercu,gdzie by ty nie byl.Ale twoj nick-bywszy,wskazuje,ze tobie to pojecie,nie jest znane.
                                            p.s.nie musiales tak wysilac sie,zeby mnie czemus nauczyc.ja od samego poczatku co twiedzilem,to i twierdzil caly czas,chociaz ty caly czas probowales mnie sprowokowac.
                                            Wstydz sie,bywszy.Jednak nie potrafisz nie sobaczyc sie,widac cos masz od ratlerka(tej malej wrednej psinki).
                                            • bywszy1 Re:ajgor,zdarza sie,ze+ 15.06.11, 17:48
                                              Re: Panowie...
                                              igor_uk 14.06.11, 23:17
                                              Odpowiedz romrus,ja bywszemu to pisalem,ze wyczuwam ,ze to tylko jakijs egzamin dla mnie,ale on twierdzi,ze naprawda czegos chce dowiesc sie. W sumie ma swoi lata i czemu by mial odejsc w nie wiedzie z tego Swiata,pomyslalem ja sobie, i podjalem ten temat.
                                              <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Zaczales znowu sobaczyc?

P.S
                                              To nie byl zaden egzamin.
                                              Chcialem porazmawiac.Ale z toba sie nie da.Brak ci checi,wiedzy i inteligencji.

"bywszy-Ojczyzna nigdy nie bywa byla,ona jak matka,zawsze jest w sercu,gd
                                              > zie by ty nie byl"-
                                              -Tylko szkopul w tym,gdzie twoje serce jest umiejscowione?
                                              Ojczyzne masz byla.Bo ZSRR juz nie istnieje.A Federacja Rosyjska twoja Ojczyzna przeciez nigdy nie byla-nakichales na nia.
                                              Czyli jestes chlop(?) nieojczyzniany,bo Polske za nia nie uznajesz.I Anglie tez nie.
                                              I nie pisz o matce-nie smiesz.
                                              Milosc i serce dziewczynie Polce przekazales?To miesca tam dla ojczyzny juz nie bylo.

A moj nick-bywszy:
                                              Bywszy Oktiabrionok,bywszy pionier,bywszy komsomolec,bywszy ZMSsowiec,bywszykapral pdchorazy Ludowego Wojska Polskiego,bywszy mgr inz,Bywszy kochanek,bywszy nick"kropka",ktorego mnie pozbawili i wiele,wiele innych bywszych.
                                              Nie prowokowalem ciebie,ale znowu zaczales sobaczyc.Chciales przed jakims romrusem sie pokazac?
                                              Jezeli w skali porownaczej jestem ratlerkiem-mily piesek do towarzystwa,to musisz chyba byc psina lancuchowa.

Co do poziomu kultury 50letniego przyglupa-oseska,wypowiada sie wlasnie przyglup 50 letni.
                                              Uwazam,ze jego zdanie nie jest miarodajne.

Co do inteligencji oseska-tyle mu tlumaczylem,a nie moze nic zrozumiec.
                                              Albo za glupi,albo udaje.
                                              Pozatem przerazajaca niewiedza.
                                              • igor_uk Re:ajgor,zdarza sie,ze+ 15.06.11, 18:05
                                                bywszy,jestes nadmiar wrazliwy na wlasnym punkcie.Wydawalo sie mni,ze osiagneli my taki poziom porozumienia,ze odrobinka humoru (wlasnie post,ktory cie zsobaczyl ,byl tylko zartem ).Przeciez ile razy wspominalem,ze to tylko zabawa.
                                                Ale nie ma sprawy,widac potrzebujesz wrogow i takowych zawsze znajdziesz.
                                                Powodzenia-beze mnie.jak juz pisalem,mam dosyc sobaczyc sie z toba.

p.s. Za bardzo zajmujesz sie moja osoba.
                                                • bywszy1 Re:ajgor,zdarza sie,ze+ 15.06.11, 18:15
                                                  Bo mimo wszystko,myslalem zes chlop,a ty zwykla .......
                                                  • igor_uk Re:ajgor,zdarza sie,ze+ 15.06.11, 18:27
                                                    bywszy,a czy to wazno co ty o mnie myslisz,czy ja o tobie?
                                                    Ja,tak naprawda,w ogole o tobie nie mysle,zobacze twoj wpis adresowny do mnie,to odpisze,jak nie do mnie,to pzechodze nad nim,jak i nad wiekszoscia ,dalej.
    • bywszy1 Re: co wymyslil PiotrI+ 15.06.11, 10:25
      И прoизoшлo этo в прaвлении цaря Петрa I, преoбрaзoвaвшегo Мocкoвcкoе гocyдaрcтвo в Рoccийcкyю империю.Bardzo ciekawy artykul
      Ja nie jestem za dzieleniem.
      Ja sie chce dowiedziec stanu faktycznego:
      1.
      Jest Rosyjska Federacja siedziba wszystkich podmiotow federacji,w ktorych opne posiadaja swoje "etniczne" siedziby wraz z wlasnymi wladzami.
      Przy czym Russkije tego przywileju nie maja.
      2.
      Russkije nie potrzebuja tego przywileju bo federacja jest pic na wode.
      Jak i za czasow ZSRR gdzie wszyscy mieli swoje,a Russkije nie,bo jednak byli "gora"..
      Igor sam napisales,ze pikantnie te wszystkie przywileje subjektow federacji zostaly przekreslone prawami Federacji.Oczywiscie,ze prawa Federacji maja byc nadrzednymi.
      Ale u ciebie wyczowam jedna rzecz:
      Federacja jest Rossija.
      A ty mylisz Rossije z "Russija".Uwazasz,ze to jest ortografia-i to wszystko jedno.
      A "Russia" nie istnieje.

Mnie osobiscie wszystko jedno.
      Niczego nie sugeruje.
      Ale,jak widac z prasy rosyjskiej-w tym kraju sa rozne poglady na te sprawy.
      Jak widac,wielu ludzi maja swoje poglady,swoje zdania.

Zauwazylem tylko jedna wyrazna rzecz:zmiany pogladow na Tataro-Mongolskoje Igo oraz bitwe Kulikowska.
      • bywszy1 Re: P.S dla porownania+ 15.06.11, 10:33
        Republika Federalna Niemiec:Bismarck z Krola Prus zrobil cesarzem panstwa Niemiec,laczac wszystkie panstwa niemieckie.Od tago czasu wszystkie landy,maja swoje siedziby i swoje wladze,swoje prawa.Jednakze nadrzednymi sa prawa FEDERACJI,w ktorej one maja te same prawa.
        Tak bylo i za czasow Wejmarskich i za czasow Hitlera.Nawet Goering swego czasu byl premierem Prus.
        A ja widze,ze status Russkich jest inny niz innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka