futrzasty1 13.04.07, 23:17 jak jest ze słowacką policją? do czego mogą się przyczepić? co sprawdzaja w samochodzie? i jak jest z nieprzyjmowaniem mandatów oraz z ew. ich płatnością? (czy trzeba itp? :P ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogdan86 Re: Słowacka policja 14.04.07, 15:33 Uwarzaj na szybkosc, sa jeszcze bardziej skorumpowani jak polska policja, a w miastach uwazaj na parkowanie w niedozwolomych miejscach, tzw.miejska policja czycha na auta z nietutejsza rejestracja a zwlaszcza z cudzoziemska. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
motorus Re: Słowacka policja 15.04.07, 07:51 A w robieniu pułapek na drodze są bardzo pomysłowi. Na trasach szybkiego ruchu ukrywają radiowozy za samochodami cywilnymi, albo służb drogowych. Nawet na zwykłej, krętej, górskiej drodze mozna zaliczyć mandat, bo przy tablicy z nazwą miasta ustawiają jakąś aparaturę do pomiaru prędkości a kilkaset metrów dalej w dogodnym miejscu zatrzymują KAŻDEGO !!, kto przekroczył prędkość. Nie ma co liczyć na zmiłowanie, wydają blankiety kredytowe międzynarodowe, można taką pokutę opłacić w polskim banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opty Re: Słowacka policja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 09:10 czy wiecie,że od listopada 2006 jest obowiązek posiadania w samochodzie apteczki (to już było) i KAmizelki odblaskowej, Słowacy strasznie obowiązkowi są i lepiej wszystko mieć co trzeba tu mozna zajrzeć jakie są wymagania: www.pzmtravel.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Słowacka policja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 18:23 Kolego. Słowacka milicja jest jeszcze gorsza od naszej. Nawet czeska jest lepsza. Gnoje i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
diapazon Re: Słowacka policja 23.04.07, 02:31 vide: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=806&w=61085569 Odpowiedz Link Zgłoś
bodziot1 Re: Słowacka policja 24.04.07, 13:03 A czy czasem nie przesadzacie narzekając na słowacką policje. Znając polskich kierowców można się wszystkiego spodziewać. Ja łącznie spędziłem na słowacji około dwóch miesięcy codziennie używając auta i raczej jeżdżąc w długie trasy i tylko raz miałem kłopoty ich strażą miejską gdy wjechałem pod prąd. Zapłaciłem TYLKO 100 sk pokuty i nie mam za to do nikogo pretensji. Ale nie dziwie się jak widzę wyprzedzających na podwójnej ciągłej, albo przekraczających prędkość o 100%. Ci kierowcy nie powinni mieć prawa narzekać Odpowiedz Link Zgłoś
motorus Re: Słowacka policja 24.04.07, 21:02 To nie jest narzekanie na słowacką policję, ale jak są osoby zainteresowane w jaki sposób pracują, jakie maja podejście do kierowców to trzeba co nieco wspomnieć o różnych sytuacjach. Tak się składa, że kilkakrotnie kazdego roku przemierzam szlaki drogowe na Słowacji i różne rzeczy widziałem, słyszałem i osobiście miałem dwukrotnie bliski kontakt z ich przedstawicielami prawa. Nie mam żalu ani pretensji, jeśli interweniują w słusznej sprawie, ale z doswiadczenia wiem, że są wyjątkowo złośliwi w stosunku do polskich kierowców. Wspomnę o moich przygodach, a Ty możesz wyciągnąć wnioski. - Przejeżdżam przez Żylinę, na trasie tranzytowej na Kraków jakieś roboty drogowe więc wyznaczono objazdy. Jadę w sznurze samochodów drogami jednokierunkowymi, nagle na jednej z dróg ustawiony zakaz ruchu. Stróże prawa dogonili mnie po ok. 200 m i zatrzymali, tylko mnie, a obok przesuwa sie nadal sznur samochodów, zarobili 2000 koron pokuty od Polaka. - Zatrzymałem się w Martinie na parkingu przed sklepem, poszedłem do ichniejszego kiosku kupić bilet parkingowy, zaraz wracam, a przed moim autem dwóch facetów ze straży miejskiej pilnuje mojego wozu. Okazany im bilet parkingowy nie zrobił na nich najmniejszego wrażenia, wynik tej rozmowy oczywisty, 100 koron pokuty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek. Re: Słowacka policja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 18:07 Witam, od 96 r. spędzam wakacje w różnych reginach Słowacji i wszelkie ich policje są makabryczne.Rejon przygraniczny z Polską, jedna zasada: za byle co 500 skk, lub 50 pln.Dwa lata temu zatrzymał mnie 1 mundurowy w Passacie na ulicach Popradu, wmawiał mi przekroczenie prędkości o 30 km/h.Niestety nie był w stanie tego udowodnić/ zawiesił mu się videoradar/, więc kazał mi przygotować vozidlo do kontroli i się zaczeło... .Efekt finalny 1000 skk pokuty brak liny/nie zapłacone do dziś, kto wie po jakim czasie się przedawnia?/. Pięć lat temu znajomi za przekroczenie prędkości na przejeździe kolejowym zapłacili 3000 skk, prawdopodobnie u nich przepis mówi, że należy przejeżdżać przez przejazd z prędkością 30 km/h.Koszyce, wykupione karty postojowe na 5 godzin, za 20 min spóźnienia 500 skk pokuty.Można o tym pisać godzinami, upodobali sobie polowanie na samochody z polskimi tablicami, bo z dogadanim się z innymi narodowościami mają wielkie kłopoty.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś