Dodaj do ulubionych

USA sila napedowa gospodarki Chin.

18.06.11, 14:33
Korzystajac z tego, ze po pieciu latach odblokowano mi prawo na otwieranie nowych watkow
pod moim nickiem (licho wie, jak dlugo to potrwa) i po przypomnieniu, ze zgodnie z prawem polskim drobne wykroczenia przesyla sie w "zapomnienie" juz po dwoch latach, a zatem wykazawszy NIEKONSTYTUCYJNOSC prawa netowego GW (za co spokojnie mozna by Agore oddac do sadu) przejdzmy do rzeczy :)

USA sila napedowa gospodarki Chin.

Nie ulega watpliwosci, ze tylko eksport do USA spowodowal, ze Chiny sa dzisiaj tym, czym/kim sa.
Czytamy wlasnie, ze poziom chinskiej produkcji przemyslowej przekroczyl poziom produkcji przemyslowej USA.
Prawdopodobnie stalo sie to juz wczesniej, poniewaz wartosc waluty chinskiej jest celowo zanizona w stosunku do amerykanskiego dolara.

Jednakze:

1. Chiny sa skazane na eksport ,by moc zarobic na import surowcow i zywnosci
(majac w koncu 1.300 mln gab do wykarmienia.

2. Ameryka z jej 300 mln ludzi jest o wiele mniej zalezna od eksportu i zarabiac nim musi wlasciwie tylko
na rope, ktorej zuzycie przy madrej polityce da sie zmniejszyc (samochody, technologie ocieplania domow itd...)

3. Ameryka jest i pozostanie najwiekszym eksporterem zywnosci na Swiecie, a zywnosc stanie sie juz wkrotce podobna bronia, ja obecnie np. chinska odziez :)))

ERGO: niecierpliwie czekam, Evciu na to, kiedy w globalnym GNP Chiny przegonia USA,
lecz na razie sypiam spokojnie :)
Obserwuj wątek
    • rolnik58 Re: USA sila napedowa gospodarki Chin. 18.06.11, 16:56
      Chiny to teraz będą mieć pewnie kryzys na rynku nieruchomosci, całe miasta pustostanów stoją tam.

.
      biznes.rolnicy.com/answers/view/4-kwota-bazowa-dla-nauczycieli
      • j-k Re: USA sila napedowa gospodarki Chin. 18.06.11, 20:19
        rolnik58 napisał:

> Chiny to teraz będą mieć pewnie kryzys na rynku nieruchomosci, całe miasta pust
        > ostanów stoją tam.

NIE:
        beda miec kryzys spowodu degradacji ziemi rolnej
        • igor_uk j-k,szczere gratulacje. 18.06.11, 21:47
          Ale i tak nie obedzie sie bez wskazanie bledow,ale tylko jednego,ze wzgledu na twoje "swieto".
          Napisales:
          "1. Chiny sa skazane na eksport ,by moc zarobic na import surowcow i zywnosci
          (majac w koncu 1.300 mln gab do wykarmienia. )"
          Nic bardziej mylnego, naukowo udowodniono,ze panstwa z liczba mieszkancow powyzej 500 mln ,moga byc samowystarczalnymi,w tym sensie,ze rynek wewnetrzny moze wchlonac kazda ilosc wyprodukowanego towaru.
          Chiny,jako cech produkcyjny swiata,oczewiscie potrzebuje importa surowcow,poniewaz w takim razie miejscowych brakuje.Co innego produkcja wylacznie na rynek wewnetrzny.
          O imporcie zywnosci wspominac nie bede.Jak 1 mlrd 300 mln same siebie nie nakarmia,tego nikt nie bedzie w stanie zrobic.
          j-k,cos nie zabnardzo orientujesz sie w tym temacie.
          Ale ,jak by problem postawiles po innemu
          1. Chiny sa skazane na eksport ,by moc nadal szybko rozwijac sie.
          To bylo by OK.

p.s. Co Ty biedaku zrobiles,ze 5 lat miales kare?
    • melord Re: USA sila napedowa gospodarki Chin. 19.06.11, 01:49
      j-k napisał:

> 1. Chiny sa skazane na eksport ,by moc zarobic na import surowcow i zywnosci
      > (majac w koncu 1.300 mln gab do wykarmienia.

# jako ekonomista powinienes wiedziec,ze kazde panstwo by zarobic na import musi cos eksportowac(ewentualnie dochod z turystyki-niewiele takich)

> 2. Ameryka z jej 300 mln ludzi jest o wiele mniej zalezna od eksportu i zarabia
      > c nim musi wlasciwie tylko
      > na rope, ktorej zuzycie przy madrej polityce da sie zmniejszyc (samochody, tech
      > nologie ocieplania domow itd...)

# to bylo bardzo dawno temu,dzisiaj pozostal glownie przesmysl zbrojeniowy,zywnosciowy(dotacje panstwa),technologia,inne...
      wiekszosc przemyslu drobnego,sredniego i czesc ciezkiego przepadlo niestety na korzysc Chin kiedy to najpotezniejszy kapitalistyczny kraj na swiecie,walczacy zaciekle z komunizmem postanowil raptem wspomoc/wzmocnic tych, ktorych ponoc zwalczal
      pazernosc i zachlannosc byly/sa silniejsze niz podzialy systemowe

> 3. Ameryka jest i pozostanie najwiekszym eksporterem zywnosci na Swiecie, a zyw
      > nosc stanie sie juz wkrotce podobna bronia, ja obecnie np. chinska odziez :)))

# jest, to fakt ale dzieki dotacjom panstwa od wielu lat(EU ze swoimi dotacjami dokladnie to skopiowala).....efekty tych dotacji widac od dawna(jakas czesc ogolnego zadluzenia) i by wybrnac z kryzysu kiedys beda musieli to cofnac lub ograniczyc
      jeszcze za czasow Sadama,w okresie sankcji gospodarczych(ropa za zywnosc)USA odebrala tamtejszy rynek zbozowy Australii dostarczajac pszenice po cenach dumpingowych(farmer dostal swoje)-protesty nie pomogly co juz wtedy bylo rzecza oczywista,ze nawet bliskiego sojusznika ma sie w doopie gdy w gre wchodza duze pieniadze.
    • melord jeszcze jedno... 19.06.11, 01:56
      piecioletniego bana miales za "antysemityzm"...glownie
      mnie odbanowali po 3 latach ,jakies pol roku temu za "niepoprawnosc polityczna"...powiedzmy

sprawdzales wczesniej?
      • j-k semici, a chamici :) 20.06.11, 18:04
        melord napisał:

> piecioletniego bana miales za "antysemityzm"...glownie

- nie bende TU dyskutowal o problemie samicko- chemickim

od tegop jest foro BW :)

> mnie odbanowali po 3 latach ,jakies pol roku temu za "niepoprawnosc polityczna"
        > ...powiedzmy
        >
        > sprawdzales wczesniej?

owszem.
        jednak. jak nadmienilem wielokrotnie
        z cenzura typu post-kom nie dyskutuje.
    • felusiak1 Re: USA sila napedowa gospodarki Chin. 20.06.11, 18:36
      chiny mają ogromne problemy z niespłaconymi długami pożyczkobiorców na rynku wewnętrznym.
      nie tylko, że są nie spłacone to w dodatku spłacone nie będą. dzięki kreatywnej księgowości długi nie figurują w rubryce deficyt i dług publiczny lecz leżą jako bezwartościowe papiery dłużne w specjalnie stworzonej do tego firmie. zatem dług publiczny chin realnie osiagnął 80% PKB chociaż w statystykach figuruje jako 20%. w systemie planowej gospodarki gdzie państwo zarzadza kapitałem jego alokacja jest nieefektywna. nie można też dotknąć tzw rezerw walutowych gdyż wtedy wartość yuana wzrośnie do poziomu gwarantującego niekonkurencyjność.
      już niedługo shit is gonna hit the fan. have fun.

melord dotknął sfery dotacji dla rolnictwa w usa. generalnie tylko kukurydza na ethanol jest dotowana bezpośrednio. rynek mleka jest subsydiowany. pozatem dotacje są w formie dodatkowych wypłat gotówki dla farmerów.
      • mara571 czy amerykanscy farmerzy nadal dostaja 20.06.11, 22:49
        pieniadze za zaniechanie uprawiania pol?
      • igor_uk Re: USA sila napedowa gospodarki Chin. 20.06.11, 23:21
        felus,naprawda duzym problemem Chin jest nie to co ty piszesz,chociaz ten problem rowniez istnieje,ale nie w takich wymiarach,co ty podajesz (to tylko przypuszczenia-spekulacje),a tylko w przeinwestowaniu,co wkrotce moze mocno usadzic Chiny na dupe (zreszta tak i bedzie,cyklicznosc rozwoju Chin jest zaskakujaca latwo do przewidzenia-mozemy o tym pogadac,jak chcesz).
        czy ty wiesz,ze inwestycji w Chinach przekroczyli 50% PKB? I czy ty wiesz czym to grozi?
        Moze pamjetasz moj genialny pomysl na podniesienie PKB?Chodzilo mnie o budowe kanalu laczacego Atlantyk i Pacyfik przez cale Stane.
        Cos podobnego dzieje sie w Chinach.
        Czytalem jakos o polaczeniu Szanchaja z Hangzhou.dawniej pociag pokonywal odleglosc za 4 godziny,teraz za godzine.Pociag superszybki,supernowoczesny i baaardzo drogi.Pociagi jezdza praktycznie puste.Obok torow kolejowych leci wspaniala supernowoczesna autostrada,praktycznie pusta.Malo tego,te dwa miasta sa polaczone droga powietrzna.Oba miasta maja wspaniale nowoczesne lotniska-rowniez puste.
        Ta banka inwestecyjna MUSI pieknac.Nie ma zadnego sensu utrzymywac sztuczno rozwoj kraju sztucznymi iwestycjami i to wtedy,kiedy wiekszosc ludnosci Chin,nie maja zadnych szans skorzystac z tych drog i tych pociagow-ich po prostu na to nie stac.
        Chiny do rozwoju Kraju podchodza bardzo prestizowo.Buduja "potiomkinskiej wioski" dla pokazu Swiatu,a wiekszosc Chinczykow wegetuje na progu biedy,dla tego wewnetrzny rynek jest bardzo plytki ,co zmusza Chiny (przy 1 mlrd350mln populacji) szukac nabywcow na calym swiecie.
        To jest problemem Chin,a nie to,ze ktos zaciagnal kredyty na rynku wewnetrznym.ostatecznie komunisci oglosza tych,co nie splaca kredyty,wrogami narodu i skonfiskuja caly ich majatek,jak i majatek wszystkich bliskich.
        • mara571 dodalabym do tego jeszcze zniszczenie 20.06.11, 23:35
          srodowiska: zasobow wodnych i powietrza.
          Z ta ostatnia teza mozesz miec racje: Xi Jinping, prawdopodobnie nastepny chinski prezydent uchodzi za czerwonego konserwatyste.
          • igor_uk Re: dodalabym do tego jeszcze zniszczenie 20.06.11, 23:40
            mara,a do kogo to Ty piszesz?
            • mara571 do kogo Igor, jesli nie do ciebie 20.06.11, 23:46
              napisales:
              "ostatecznie komunisci oglosza tych,co nie splaca kredyty,wrogami narodu i skonfiskuja caly ich majatek,jak i majatek wszystkich bliskich. "
              A nastepny prezydent to syn komunistycznego nomenklaturowca, ktoremu wiele sie we wspolczesnych Chinach nie podoba..
              • igor_uk Re: do kogo Igor, jesli nie do ciebie 20.06.11, 23:47
                mara,domyslam sie.Ale Ty,wyraznie widac, nie.
                • felusiak1 Re: do kogo Igor, jesli nie do ciebie 21.06.11, 03:53
                  problem w tym, że te toksyczne kredyty były udzielone spółkom z ogromnym udziałem państwa.
                  trudno konfiskować swój własny majatek i ogłaszać siebie samego wrogiem ludu.
                  pieniądze poszły w błoto a dług jest realny.
                  ponieważ nie będzie bankructwa to należy spodziewać się wysokiej inflacji.
                  szary człowiek albo straci pracę i przestanie jeść (bankructwo) albo zachowa pracę i nie bedzie jeść (inflacja)
                  • igor_uk Re: do kogo Igor, jesli nie do ciebie 21.06.11, 16:47
                    felus,litosci.Kredytowa banka w Chinach dotyczy rynku nieruchomosci.A to o czym piszesz Ty,to wlasnie podtwierdzenie tego,co pisalem ja.Wlasnie to jest przeinwestowanie.Buduja sie linii kolejowe,ktore nie maja szans przynosic zysk,buduja sie autostrady,ktore nie sa potrzebne i tak mozno wyliczac dalej.
                    felus,wybacz,ale Ty wszystko wrzucules do jednego worka.
                    • felusiak1 Re: do kogo Igor, jesli nie do ciebie 21.06.11, 17:31
                      dobrze igor, jak zwykle masz rację. a to co piszą w tym artykule to czysta bzdura. nie mają pojecia a piszą. wyślę do nich email, żeby ciebie zapytali zanim opublikują.
                      • igor_uk Re: do kogo Igor, jesli nie do ciebie 21.06.11, 18:10
                        felus,a co w tym artykule jest sprzeczne z tym co ja pisze?
                        felus,ty wyraznie nie zrozumiales o co mnie chodzilo.
                        Ty wszystkie kredyte wrzuciles do jednego worka.I te co poszli na rynek nie ruchomosci i te co poszli na zbedne(moim zdaniem oczewiscie) inwestycji.
                        Jak by te inwestycje byli potrzebne i oplacalne,to nikt by nie wspominal o tym,ze ich finansowanie stworzy "toksyczne kredyte"( Ty rowniez).
                        Dawaj bedziemy rozrozniac kredyte.Jedne ,to inwestycje na rozwoj przemyslu,infrastruktury,a drugie na potrzeby spoleczenstwa. Ty,felus,po prostu poszedles na skroty,ale mowimy o tym samym.
                        • felusiak1 Re: do kogo Igor, jesli nie do ciebie 21.06.11, 18:13
                          igor, powiedz ty mi co rozumiesz pod pojęciem toksyczny kredyt?
                          • igor_uk Re: do kogo Igor, jesli nie do ciebie 21.06.11, 18:35
                            felus,co nie co wiem.
                            to w sumie nowe pojecie .Ich toksycznosc wychodzi z techniki sekurytyzacji, "genialna" nowa technika uplynniania nieplynnych aktywow.Polega na tym, ze emituje sie papiery wartosciowe i przypisuje sie je wybranej grupie kredytow (najczesciej hipotecznych) ,czyli wartosc kredytow, odsetki, ryzyko oraz zabezpieczenia z tymi kredytami zwiazane, przechodza na kupujacego te papiery.
                            Wiem o co cie chodzi,powszechnie przyjete,ze "toksycznymi" moga byc tylko kredyty hipoteczne,ale to juz zyje wlasnym zyciem.
                            • felusiak1 Re: do kogo Igor, jesli nie do ciebie 21.06.11, 19:21
                              nice try.
                              generalnie to się nazywa toxic assets czyli toksyczne aktywa, jako że udzielone pożyczki, kupione papiery dłużne itp to aktywa banku a oszczędności tam zdeponowane to pasywa.
                              toxic assets to te, które przestały przynosić wpływy czyli nie są regularnie spłacane lub nie rokują nadziei na spłatę.
                              w pewnym sensie sam sobie zaprzeczasz. piszesz, że nie mam pojecia o niczym bo w chinach jest bańka nieruchomości a nastepnie potwierdzasz to co napisałem wymieniajac szereg nietrafionych inwestycji. nietrafione inwestycje stają się toksyczne gdyż nie przynoszą wpływów aby spłacać kredyt. dziekuję i cieszę się iż zgadzasz się ze mną.
                              • igor_uk Re: do kogo Igor, jesli nie do ciebie 21.06.11, 19:33
                                felus,widzisz li,ty wszedles do dyskusji w tym momencie,kiedy byla mowa o splacie kredytow przez prywatnych pozyczkobiorcow,ty ze napisales o pozyczkobiorcach "panstwowych",dla tego odpisalem cie to,co odpisalem.
                                Musze cie przyznac jedno-zrobilem to dosc nieudolnie.
                                Ale generalnie mnie chodzilo o to,ze kredyty o ktorych my z majka mowili,dotyczyli tych z "kredytowej banki" na rynku nieruchomosci.
                                Ale ,co jest dziwnie,po raz kolejny doszli my z toba do tego samego.
                                z tym tylko,ze wypominanie mnie o tym,ze bylem nie logiczny w sprawie nietrafionych inwestycji,jest troche dziwne,poniewaz wlasnie o tym i pisalem w swoim pierwszym p-oscie do ciebie.
                                Cos mi sie wydaje,ze mamy bariere jezykowa.Moze przejdziemy na inny jezyk?
                                Czy znasz ukrainski?
        • mara571 do felusiaka i Igora 21.06.11, 19:28
          polecam rowniez ten artykul.
          gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,9802945,Ludowy_Bank_Chin__Skorumpowani_urzednicy_ukradli_124.html
          • wojciech.2345 Re: do felusiaka i Igora 21.06.11, 19:33
            To zupełnie tak jak w III Rzymie.

To posiadam co cichcem wywiozę na Zachód.
          • igor_uk mara,litosci. 21.06.11, 19:39
            mara,czy ty przeczytala uwaznie ten artykul,ktory zalinkowala?
            Przeciez co to za news?Kogo to ma przerazic?
            16-18 tysiecy(!) urzednikow ukradli w ciagu 20 lat(!) zaledwie 123,7 mld dol.
            Taki Bernard Madoff,sam i to w czasie o wiele krotszym,ukradl 65 mlrd $.A ile takich madoffow jest w samych USA?
          • felusiak1 Re: do felusiaka i Igora 21.06.11, 19:46
            mara, ale to zupełnie inna para kaloszy. defraudacja jest zawsze czynem kryminalnym. nietrafiona inwestycja to decyzja gospodarcza, która z natury nie jest czynem kryminalnym.
            toksyczne aktywa w chinach to już prawie 1000 miliardów dolarów.
            • igor_uk Re: do felusiaka i Igora 21.06.11, 19:58
              felus,a skad te dane? Mowa oczeiwiscie o "1000 miliardów dolarów." toksycznych kredytow.
              Czy przypadkiem nie jest to zsumowanie wszystkiego?Przeciez Chiny sa najwiekszymi nabywcami "toksycznych aktywow" amerykanskich.
              • felusiak1 Re: do felusiaka i Igora 21.06.11, 20:22
                igor miej do siebie trochę szacunku.
                dałem ci link do artykuł, który jak twierdzisz przeczytałeś a teraz pytasz skąd te dane.
                • igor_uk Re: do felusiaka i Igora 21.06.11, 20:40
                  felus,calego artykula nie przeczytalem,a to ze wzgledu na to,ze nie jest dostepny.Czy Ty sam nie wiesz co wklejasz?
                  Tekst dostepny:
                  "BY CARL E. WALTER AND FRASER J.T. HOWIE

The first wave of problem loans originating from the 2009 economic stimulus is about to hit China's banking system. If the reports citing anonymous officials are true, Beijing is considering assuming responsibility for some two trillion to three trillion yuan ($300 billion - $450 billion) of loans that were made to local government borrowing vehicles.

The scale of such a rescue is staggering—at about 7% of gross domestic product it is bigger than the U.S. Troubled Asset Relief Program. It also comes out of the blue; the banks' audited accounts still show that their nonperforming loans have fallen dramatically. "

Tego mnie wystarczylo,zeby zrozumiec o co chodzi w artykule,calosc jest dostepna odplatnie.Nie mialem zamiaru wykupywac calosci.
                  • felusiak1 Re: do felusiaka i Igora 21.06.11, 21:00
                    myślałem, że wiesz jak czytać całość bezpłatnie.
                    highlite the title, right click, menu pops up, click "search google for ...", click on it. google search results page will open, click on the title and you just have stolen precious content.
                    • igor_uk Re: do felusiaka i Igora 21.06.11, 21:10
                      felus,szczerze mowiac,przeczytaw ten fragment i zrozumialem o co chodzi,dla tego dalej mnie to nie zainteresowalo.
                      Ale jak tam sa wiecej szczegulow,to zaraz poszukam.Tylko u mnie za wyszukiwarke sluze nie google,a Yahoo.Ale to zaden problem.
                      • felusiak1 Re: do felusiaka i Igora 21.06.11, 21:58
                        musi być gugiel.
                        • igor_uk Re: do felusiaka i Igora 21.06.11, 21:59
                          Ja to juz wiem.
                          • igor_uk Za szybko wcisnelem wysli. 21.06.11, 22:00
                            ja to juz wiem,Yahoo ciagle mnie odsyla do twojego linka.
            • mara571 do felusiaka i Igora po raz drugi 21.06.11, 20:20
              potraktowalam to jako ciekawostke i celowo umiescilam na dole dyskusji.
              Igor: tak krawiec kraje jak materii staje (to stare polskie przyslowie).
              Chinski Madoff nie mialby jeszce takich mozliwosci.
              Ale jedna gwiazde bisnesu, ktora zbierla na inwestycje po znajomych juz skazali (chyba na smierc). Nie pamietam, ile ukradla znajomym. A byla tylko kosmetyczka, posiadaczka sieci salonow pieknosci.
              Wszystko przed nami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka