Dodaj do ulubionych

Czy Palestyńczycy sami niszczą swoje domy?

IP: *.31.63.81.cust.bluewin.ch 19.05.04, 07:35
Kolejna manipulacja pro-izraelskich mass-mediow. Dzisiejszej nocy wojska
izraelskie w Gazie dokonaly kolejnej masakry Palestynczykow : zginelo
kilkadziesiat osob, w tym kobiety i dzieci !! GW podaje tylko info o smierci
dzialacza palestynskiego oraz dezinformacje o samoniszczeniu domow..Czy
kilkludziesieciu Palestynczykow, ktorzy zgineli tej nocy to wszystko
samurajowie, ktorzy popelnili harakiri ?? Wstyd ! Sa granice manipulacji...
Obserwuj wątek
    • Gość: x Czy Żydzi popełniali samobójstwa IP: *.acn.waw.pl 19.05.04, 07:59
      w komorach gazowych?
      • Gość: tu x Oj,żarty na granicy kłamstwa oświęcimskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 09:58
        • Gość: http://pamietamy.t Re: ot wrazliwosc rasowego syjonisty IP: *.fnsce7002.e.brasiltelecom.net.br 19.05.04, 12:25
          kali robic zawsze dobrze wszyscy inni
          robic zawsze klamstwo oswiecimskie

pamietamy.tripod.com
        • Gość: Mozilla Re: Oj,żarty na granicy kłamstwa oświęcimskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 14:30
          Amnesty accuses Israel of war crimes
          18/05/2004 - 09:16:49

Israel is guilty of war crimes in its destruction of thousands of Palestinian
          homes in the West Bank and Gaza Strip, the human rights group Amnesty
          International said in a report.
      • Gość: Bartek Re: Czy Żydzi popełniali samobójstwa IP: *.t-systems.com.pl 19.05.04, 12:11
        > w komorach gazowych?

A czy to daje im mandat na zabijanie innych?
    • Gość: jeez zapomniał Kolega dodać linka do jakiejś tam strony IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.05.04, 07:59
      Co go Kolega zawsze dokłada.
      Poważnie zaniedbanie w walce o lepszy świat ;)
      • Gość: kamrak Re: zapomniał Kolega dodać linka do jakiejś tam s IP: *.citicorp.com 19.05.04, 08:04
        oto link: news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/3725161.stm

na pohybel michnikowi i wszystkim brodaczom za te dzieci
        • Gość: obiektywny Re: a ja mam inny link stamtąd IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.05.04, 08:52
          news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/middle_east/04/gazas_tunnels/html/1.stm
          • Gość: mazur Re: a ja mam inny link stamtąd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.05.04, 10:04
            Dziękuję Panu za przesłanie zdjęć z tej ludzkiej tragedii po obu stronach
        • Gość: mrek które? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 10:55
          .
        • Gość: nemala Re: zapomniał Kolega dodać linka do jakiejś tam s IP: 212.143.118.* 19.05.04, 11:37
          Oj glupi jestes, jezeli wierzysz BBC... Przyjdz tu sam i zobacz...
      • Gość: neutralny Izrael opamietaj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:50
        W tej chwili to Izrael, jest okupantem i agresorem.To przez politykę izraela
        nastapił teroryzm na Bliskim Wschodzie.Izrael powinien wiedzieć,że powstał na
        krzywdzie narodu palestyńskiego i nie postępować, tak samo, jak hitlerowcy do
        Zydów.W czasie wojny ja i moja Mama pomagaliśmy, na tyle, na ile nas było
        stać.przeważnie Zydowskim dzieciom.Bardzo mi przykro, że ich potomkowie, tak
        postępują.
        neutralny
        • Gość: anka Re: Izrael opamietaj się IP: 212.143.118.* 20.05.04, 11:34
          Jezeli jestes neutralny, jak siebie ladnie nazywasz, to twoje slowa nie
          potwierdzaja tego. Mimo wszystko musze ci powiedziec, ze po pierwsze niestety
          najwyrazniej nie znasz zupelnie historii Bliskiego Wschodu, po drugie tak
          naprawde nei masz pojecia co tu sie naprawde dzieje.
          Ciesze sie,ze Twoja rodzina okazala serce w czasie wojny i pomagala zydowskim
          dzieciom. Che ci powiedziec, ze wiele rodzin izraelskich,zydowskich pomaga
          rodzinowm arabskim czy palestynskim.
          Nie powienienes uogolniec, a tak w ogole zapraszam do odwiedzenia Ziemi
          Swietej...
    • Gość: mirex Czy Palestyńczycy sami niszczą swoje domy? IP: *.abhsia.telus.net 19.05.04, 08:12
      no mozna i tak; palestynczycy niszcza swoje domy a zydzi wysadzaja swoje
      autobusy...a cala rzeczywistosc palestyny (obecnie czesto nazywana izrael) to
      opowisc z basni 1001 koszmarnych nocy,
      a mozna i tak : ze palestynczycy oprucz dobytku ratuja tez dachowki ze swoich
      domow w kierunku ktorych zblizaja sie buldozery zydowskiej zemsty a zydowi-
      operatorowi sprzetu ciezkiego brakuje tego milego dzwieku pekajacych dachowek
      i skarzy sie przelozonemu i mamy swiatowa afere ARABI PROBOJA RATOWAC
      DACHOWKI!!!
      niektorzy zydzi to... szkoda slow
    • sen_c Re: Czy Palestyńczycy sami niszczą swoje domy? 19.05.04, 08:16
      Boże!!! widzisz? słyszysz??? Nie grzmisz??????????
    • Gość: maruda Niepoczytalny ambasador? IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.04, 08:21

Daniel Ayalon zaprzecza w ten sposób oświadczeniom rządu Izraela, który do
      takich działań oficjalnie się przyznaje.

Szaron jednak powinien powołać kogoś zdrowego na umyśle na tak ważne stanowisko.

• Gość: Ojejku68 Re: Niepoczytalny ambasador? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 08:26
        A tylu mam znajomych w Trojmiesie, ktorzy potrafia logicznie myslec! Przynosisz
        kolego wstyd swemu miastu.
        • Gość: maruda Re: Niepoczytalny ambasador? IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.04, 08:31
          Gość portalu: Ojejku68 napisał(a):

> A tylu mam znajomych w Trojmiesie, ktorzy potrafia logicznie myslec!

Na Srebrzysku? To szpital dla psychicznie niezrównoważonych.

• Gość: Ojejku68 Re: Niepoczytalny ambasador? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 09:04
            Marudko, slicznosci ty moje, nie chwytasz,czy udajesz ,ze nie pojmujesz?
            Przyznanie sie - lub nie - do wypowiedzenia bzdury swiadczy o posiadaniu klasy
            lub jej braku. Kpina luk w podstawach logiki formalnej nie zniwelujesz.
            "I to by bylo na tyle" (cytat z wypowiedzi prof.mniemanologii stosowanej
            Stanislawskiego).
            • Gość: maruda Re: Niepoczytalny ambasador? IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.04, 09:34

> Marudko, slicznosci ty moje, nie chwytasz,czy udajesz ,ze nie pojmujesz?
              > Przyznanie sie - lub nie - do wypowiedzenia bzdury swiadczy o posiadaniu klasy
              > lub jej braku. Kpina luk w podstawach logiki formalnej nie zniwelujesz.
              > "I to by bylo na tyle" (cytat z wypowiedzi prof.mniemanologii stosowanej
              > Stanislawskiego).

Masz jakiś problem osobisty? To napisz o nim, ale nie na tym forum.
              Wykaż niekonsekwencję w logice formalnej. Ooooch, słyszałes gdzieś to słowo, ale
              nie do końca wiesz, w czym rzecz, więc ograniczasz się do inwektyw.

• Gość: Ojejku68 Re: Niepoczytalny ambasador? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 10:26
                Brak umiejetnosci logicznego myslenia i wiazania faktow w lancuchy przyczynowo-
                skutkowe nie boli osoby dotkniete ta dolegliwoscia.Od czasu do czasu utrudnia
                jednak komunikacje werbalna.Czasami ja uniemozliwia, szczegolnie w przypadkach
                prob nawiazania dialogu z agitatorami. Niezaleznie od ich proweniencji.
                Problemy osobiste? Ktoz ich nie ma.Co zas do merytorycznej dyskusji, to takowej
                z propagandzistami nie prowadzilem i nie prowadze. Tak w przeszlosci za czasow
                realsocjalizmu, jak i dzisiaj.
                • Gość: maruda Re: Niepoczytalny ambasador? IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.04, 11:16

> Brak umiejetnosci logicznego myslenia i wiazania faktow w lancuchy przyczynowo-
                  > skutkowe nie boli osoby dotkniete ta dolegliwoscia.Od czasu do czasu utrudnia
                  > jednak komunikacje werbalna.Czasami ja uniemozliwia, szczegolnie w przypadkach
                  > prob nawiazania dialogu z agitatorami. Niezaleznie od ich proweniencji.
                  > Problemy osobiste? Ktoz ich nie ma.Co zas do merytorycznej dyskusji, to takowej
                  >
                  > z propagandzistami nie prowadzilem i nie prowadze. Tak w przeszlosci za czasow
                  > realsocjalizmu, jak i dzisiaj.

A więc zastosowałeś zwykłą kontrpropagandę. Popartą, a jakże, insynuacją o
                  popieranie socjalizmu. Zarzucasz mi już trzeci raz brak logiki, ale logicznie
                  nie jesteś w stanie tego wytłumaczyć.

Zamiast się plątać w zeznaniach, trzeba było mnie od razu potraktować słowem
                  uznawanym za niecenzuralne. Nie musiałbyś tracić czasu na przeszukiwanie znaczeń
                  terminów, których użyłeś.

W przeciwieństwie do Ciebie, ja nie wzdragałem się przed dyskusjami z
                  przedstawicielami realsocjalizmu (o ile za nimi nie stali funkcjonriusze).
                  Rozmawiając z Tobą czuję się bardzo podobnie i czekam na ten koronny zarzut: a u
                  was gnębią Murzynów.

• Gość: Ojejku68 Re: Niepoczytalny ambasador? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 15:36
                    Zostawie ci kolego-agitatorze prawo ostatniego slowa.W ten sposob uszanuje
                    poslanie mej s.p.babci nawolujacej do spolegliwosci wobec sprawnych inaczej.
    • Gość: maruda Raport AI: Trzeba zakończyć eksmisje i niszczenie IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.04, 08:29
      www.amnesty.org.pl/index.php/ai/content/view/full/1536
      Izrael i Terytoria Okupowane: Trzeba zakończyć eksmisje i niszczenie

18/05/2004
      Zniszczone domy w pobliżu izraelskiego osiedla Neve Dekalim, (blok osiedla Gush
      Kalif) w Khan Yunis, Strefa Gazy.
      Halima ‘Abidin, przed namiotem, w którym mieszka od czasu gdy ostatnie domy
      rodziny 'Abidin zostały zniszczone w sierpniu 2001 roku - okolice Gush
      Katif/al-Matahin w Strefie Gazy

Nieuzasadnione niszczenie przez Izrael tysięcy palestyńskich i arabskich domów
      oraz ogromnych połaci ziemi uprawnej osiągnęło niespotykany dotychczas poziom i
      musi być natychmiast zakończone, powiedziała dzisiaj Amnesty International.

W czasie ostatnich trzech i pół roku izraelskie siły zbrojne zburzyły ponad 3000
      domów, zostawiając dziesiątki tysięcy mężczyzn, kobiet i dzieci bez dachu nad
      głową lub środków do życia.

W opublikowanym dzisiaj raporcie: Izrael i Terytoria Okupowane. Pod gruzami:
      Rozbiórka domów oraz niszczenie ziemi i własności. Amnesty International
      powiedziała:

"Powody, na które powołuje się Izrael, by usprawiedliwić destrukcję są zbyt
      ogólne i zbyt mocno bazują na polityce dyskryminacji oraz takich praktykach."

"Władze podały nam różne uzasadnienia odmowy pozwolenia na budowę… Za każdym
      razem, gdy udało się nam zakwestionować powód odmowy, nasz wniosek był odrzucany
      na innej podstawie. Na proces ten wydaliśmy tysiące dolarów. W końcu
      zrozumieliśmy, że sprawa jest beznadziejna i wybudowaliśmy dom bez zezwolenia.."

Dom Salima i 'Arabii Shawamreh w wiosce 'Anata został zburzony już cztery razy a
      w chwili obecnej jest znowu zagrożony.

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych w ciągu ostatnich trzech lat w strefie
      Gazy zostało zniszczonych ponad 2000 domów oraz 10% ziemi uprawnej. Na Zachodnim
      Brzegu prawie 90% izraelskich ścian jest zbudowanych na terytoriach okupowanych
      a przynajmniej 600 domów zostało zburzonych.

Na Terytoriach Okupowanych zniszczenia są często przeprowadzane jako zbiorowa
      kara za palestyńskie ataki lub aby umożliwić nielegalne rozszerzanie się
      izraelskich osiedli. Obie praktyki naruszają prawo międzynarodowe, a niektóre są
      zbrodniami wojennymi.

Polityka dyskryminacji w zakresie planowania i budownictwa uniemożliwia Arabom
      czy Palestyńczykom w Izraelu uzyskanie pozwolenia na budowę.

W Izraelu rozbiórka domów w dzielnicach arabskich ze względu na brak pozwolenia
      na budowę jest zjawiskiem powtarzającym się, podczas gdy nie do pomyślenia jest
      rozbiórka domów bez pozwolenia na budowę w sektorze żydowskim.

Narzucone eksmisje i rozbiórki domów są zazwyczaj przeprowadzane bez
      ostrzeżenia, a rodzinom daje się mało czasu, lub zgoła wcale, na opuszczenie
      domów i ocalenie mienia.

W większości przypadków zniszczenie i rozbiórka domostw nie podlegają kontroli
      prawnej oraz nie ma możliwości odwołania się.

Amnesty International wzywa Izrael do wstrzymania bezprawnego niszczenia domów i
      ziemi, w tym rozszerzanie izraelskich osiedli oraz/lub do zbudowania muru na
      Terytoriach Okupowanych.

Wzywa się także władze palestyńskie do podjęcia środków mających na celu
      zapobiegnięcie ataków palestyńskich grup zbrojnych na izraelskich cywilów.

Amnesty International domaga się również, aby inne kraje, a zwłaszcza Stany
      Zjednoczone, zaprzestały sprzedaży i transferu broni oraz innego sprzętu, który
      może być użyty do bezprawnej rozbiórki domów oraz innych sposobów pogwałcenia
      praw człowieka.

Streszczenie raportu: Izrael i Terytoria Okupowane. Pod gruzami: Rozbiórka
      domów oraz niszczenie ziemi i własności jest dostępne na stronie internetowej:
      web.amnesty.org/library/index/engmde150402004

Pełna wersja raportu: Izrael i Terytoria Okupowane. Pod gruzami: Rozbiórka
      domów oraz niszczenie ziemi i własności jest dostępna na stronie internetowej:
      web.amnesty.org/library/index/engmde150332004

• Gość: Sofja Re: Czy Palestyńczycy sami niszczą swoje domy? IP: .1.* / *.slovakradio.sk 19.05.04, 09:00
      Propaganda.
    • Gość: thx A Żydzi popełnili w Auschwitz zbiorowe samobójstwa IP: *.medianet.pl 19.05.04, 09:03
      Co za manipulacja
      • Gość: Mozilla Re: A Żydzi popełnili w Auschwitz zbiorowe samobó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 14:33

• jersey_guy Czy GW to organ prasowy ambasady Izraela??????? 19.05.04, 09:11
      Napiszcie lepiej o dziesiatkach cywilow ZAMORDOWANYCH w ciagu ostatnich
      kilkudziesieciu godzin przez izraelskiego okupanta.

Napiszcie jak Izraelczycy zamordowali dwojke dzieci (brata i siostre) w trakcie
      suszenia prania.

212.2.162.45/news/story.asp?j=104603078&p=yx46x3784&n=104603838
      Napiszcie o raporcie Amnesty International o izraelskich zbrodniach wojennych.

www.thestar.com/NASApp/cs/ContentServer?pagename=thestar/Layout/Article_Type1&c=Article&cid=1084877044771&call_pageid=96
      8332188492&col=968705899037

D E B I L E !
      • Gość: Propaganda Re: Czy GW to organ prasowy ambasady Izraela????? IP: *.pwn.com.pl 19.05.04, 09:38
        Świetny artykuł, śmiech mnie zalał :)) , nie które komentarze też mi sie
        podbały, np: "Czy Żydzi wysadzają swoje autobusy?" komentarz okrutny, ale
        adekawtny do tytułu komentowanego artykułu, kótry jest przykładem wspaniełej
        delikatnej manipulacji.
      • sredni Re: Czy GW to organ... a rodzice!!!? 19.05.04, 11:33
        słychac strzały na zewnatrz a dziewczynka i chlopiec idą na dach po pranie i do
        gołębi. I mówią, że będą uważać.
        czy jakikolwiek normalny człowiek puściłby swoje dzieci w trakcie walk
        ulicznych na zewnątrz!!!

"-Mamo pobiegam sobie po autostradzie
        - dobrze córeczko tylko uważaj na ciężarowki
        -bedę ostrożna, mamo!
        -pa"
        a potem ten kierowca to morderca?

to jest debilizm albo współudział w morderstwie własnych dzieci!
        Dzieci trzeba pilnować!!!
        skąd wiadomo kto je zastrzelił w trakcie walki?
        Nie jest to pierwszy taki przypadek w strefie.
        • Gość: nemala Re: Czy GW to organ... a rodzice!!!? IP: 212.143.118.* 19.05.04, 12:03
          Sredni, choc raz glos rozsadku! Dzieki za ten glos...

Masz racje. Niestety tak sie dzieje czesto...

Nikogo z Palestynczykow tak naprawde nie obchodzi gdzie sa ich dzieci, w
          trakcie walki.
          Jak tatus zabil przypadkowo 2-letnie dzieckio, bo pocisk wystrzelil, gdy
          czyscil bron w obecnosci dziecka, co powiedziano i ogloszono w swiatowej
          prasie??? Pamieta ktos jeszcze? IZRAELCZYCY ZABILI DZIECKO!! Jak sie bawilo na
          ulicy...

Oj glupi wy, glupi...ktorzy wierzycie wszystkim bzdurom... A to,ze 10-16 letnie
          dzieci sa wykorzystywane do przeprowadzania zamachow samobojczych (10-latek
          nawet nie wiedzial co ma w plecaku!! A mial 10 kg materialow wybuchowych!!), to
          co? Nic? Czemu NIKTna TO nie reaguje? Amnesty International siedzi cicho...

Tak samo o ostatniej demonstracji pokojowej, w ktorej brali udzial arabowie
          izraelscy, zydzi a nawet osadnicy, ktorzy sa za wycowaniem sie z tzw.
          terytorow okupowanych, co napisano w polskiej prasie? DWA ZDANIA!!! Brali w
          niej udzial takze rodzice, ktorzy utracili dzieci w terrorystycznych zamachach
          samobojczych. Ok 250 TYSIECY ludzi przyjechalo z calego kraju... Bylam tam,
          widzialam i slyszalam... To co napisano o tym wydarzeniu to po prostu zenada...

Dlaczego kazdy tylko pisze i krytykuje to, o czym tak naprawde NIE MA pojecia??
          Niech tak "pacyfista" czy jeszcze ktory tam, przyjedzie tutaj i NA WLASNE OCZY
          ZOBACZY!! Nie, no, co to to nie!! Bo jeszcze zginie albo w autobusie albo od
          kuli snajpera palestynskiego...
          • sredni Re: Czy GW to organ... a rodzice!!!? 19.05.04, 12:27
            Wiesz Nemala, jak czytam te posty, to mam wrażenie, że żyję w innym kraju niż
            myślę.
            Piszę tu czasami nie do tych fanatyków, ale tylko dlatego, żeby było widać, że
            nie wszyscy zidiocielismy do końca.
            Ale tu przeważnie pisze mała garstka frustratów i zauważyłem, że im bardziej
            antysemicki autor tym więcej błędów w pisowni...
            A rodziców tych zabitych dzieciaków absolutnie nie rozumiem.
            Sam mam syna (7 lat) i wiem jak trzeba pilnować dziecka, newet bez wojny na
            ulicy.
            A może myslą po rozyjsku - u nas mnogo liudiej...

pozdrawiam,
            średni
            • Gość: nemala Re: Czy GW to organ... a rodzice!!!? IP: 212.143.118.* 20.05.04, 10:49
              Szkoda tylko, ze takich glosow jak ty, jest malo...

Ja juz po prostu nie mam sily na ogladanie wiadomosci... Majac znajomych w
              wojsku czesto slysze przerozniste historie, o tym jak matki porzucaja dzieci,
              by potem powiedziec przed kamerami, ze to nie prawda... Zal serce sciska. Nie
              rozumiem, jak one w ogole moga byc matkami?? Brak odruchow macierzynskich?

Pozdrawiam,
              nemala
        • Gość: Mozilla Re: Czy GW to organ... a rodzice!!!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 14:31

• Gość: Katolik Polski SPISEK ZYDOWSKI CZY CO??? IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.04, 09:19
      Czemu wy sie ciagle cyframi na koncu nazywacie?Fredzio54,Dana33,Ojejku68???
      Jest to jakis wasz kod?Dana33 to chyba jej rocznik urodzenia,Ojejku68
      rozumiem,ze dostal w 1968 dobrze po dupie od polskich robotnikow.A moze
      jestem w bledzie?
      • goldbaum Re: SPISEK ZYDOWSKI CZY CO??? 19.05.04, 11:26
        Gość portalu: Katolik Polski napisał(a):

> Jest to jakis wasz kod?Dana33 to chyba jej rocznik urodzenia,

Jestes w bledzie. Dana tym numerkiem uczcila swojego najwiekszego idola, ktory
        w 33 roku przejal wladze w kraju, na ktorym obecnie wzoruje sie srael.
    • Gość: MP Re: Czy Palestyńczycy sami niszczą swoje domy? IP: *.013-20-76737411.cust.bredbandsbolaget.se 19.05.04, 09:19
      Biora przyklad z zydow ktorzy spalili gheto w Warszawie.
    • Gość: gosc Re: Czy Palestyńczycy sami niszczą swoje domy? IP: *.physio.unr.edu 19.05.04, 09:30
      Prawdopodobnie sami sie tez zabijaja, wczesniej podrzynaja gardla swoim dzieciom
      i starcom. Natomiast demokraci z Izraela tylko im w tym nieco pomagaja. Jak
      widac w swiecie prania mozgow i mydlanych oper takie bzdury moga pojawiac sie na
      pierwszych stronach gazet.
    • sunday Nie zdziwiłbym się... 19.05.04, 09:33
      ... gdyby to była prawda. W Jeninie tez miała być masakra, 5000 osób zabitych,
      rodziny importowane z innych miejscowości płakały nad rumowiskami nie swoich
      domów... Tja, Palestyńczycy to mistrzowie propagandy. Jak choćby nieszczęsny
      dwunastolatek, którego śmierć sfilmowano i pokazywano na całym świecie. Co się
      okazało? Że zginął od kuli palestyńskiej. Ale o tym się nie mówi, to nie jest
      poprawne politycznie...
      • Gość: maruda Re: Nie zdziwiłbym się... IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.04, 09:38
        sunday napisał:

> ... gdyby to była prawda. W Jeninie tez miała być masakra, 5000 osób zabitych,
        > rodziny importowane z innych miejscowości płakały nad rumowiskami nie swoich
        > domów... Tja, Palestyńczycy to mistrzowie propagandy. Jak choćby nieszczęsny
        > dwunastolatek, którego śmierć sfilmowano i pokazywano na całym świecie. Co się
        > okazało? Że zginął od kuli palestyńskiej. Ale o tym się nie mówi, to nie jest
        > poprawne politycznie...

Również nie zdziwiłbym się, gdyby tego typu zdarzenia miały miejsce. Podobnie
        można wytłumaczyć Holocaust udowodnionymi przypadkami samobójstw wśród Żydów.

• sunday Re: Nie zdziwiłbym się... 19.05.04, 09:57
          > Również nie zdziwiłbym się, gdyby tego typu zdarzenia miały miejsce.
          > Podobnie można wytłumaczyć Holocaust udowodnionymi przypadkami
          > samobójstw wśród Żydów.

Wiem, że giną tam ludzie. Jednak, tak jak w Jeninie nie ma mowy o masakrze. Nie
          pamiętasz choćby wywiadu Saeba E. w CNN, gdy mówił o 5000 zabitych i wojskowych
          buldożerach zgarniających stosy ciał? Nie pamiętasz, gdy przed przyjazdem 'fact
          finding team' ONZu na rozkaz Arafata biegali po Jeninie ludzie z kubełkami
          farby i zamalowywali napisy typu 'śmierć Żydom' by po angielsku namazać 'we
          want peace!'? Cóż, jeśli nie pamiętasz, to jesteś, jednym z wielu, dowodów
          skuteczności palestyńskiej propagandy.

A odpowiedzialność za śmierć cywilnych mieszkańców Rafah spada niestety na
          głowy tych, którzy tańczyli nad fragmentami ciał żołnierzy. I tych, którzy
          strzelają zza ambulansów i wykorzystują włąsne dzieci do przenoszenia bomb.

Goldz Meir powiedziała, że z Palestyńczykami Izrael będzie żył w pokoju dopiero
          wtedy, gdy Palestyńczycy będą bardziej kochali własne dzieci niż nienawidzili
          Żydów. Jest to, jak widać, aktualne do tej pory.
          • Gość: maruda Re: Nie zdziwiłbym się... IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.04, 11:39
            Nie pamiętasz, gdy przed przyjazdem 'fact
            >
            > finding team' ONZu na rozkaz Arafata biegali po Jeninie ludzie z kubełkami
            > farby i zamalowywali napisy typu 'śmierć Żydom' by po angielsku namazać 'we
            > want peace!'? Cóż, jeśli nie pamiętasz, to jesteś, jednym z wielu, dowodów
            > skuteczności palestyńskiej propagandy.

Zaprezentowałeś przykład analogiczny do stwierdzeń ambasadora. Propaganda.
            Reklama. Tym porównaniem potwierdziłeś jedynie smieszność jego stwierdzeń.

A odpowiedzialność za śmierć cywilnych mieszkańców Rafah spada niestety na
            > głowy tych, którzy tańczyli nad fragmentami ciał żołnierzy. I tych, którzy
            > strzelają zza ambulansów i wykorzystują włąsne dzieci do przenoszenia bomb.

Wymachiwanie szczątkami ludzkimi, jako trofeami, jest rzeczywiście niegodne. Ale
            próbujesz upiec dwie pieczenie na jednym rożnie. Bo cywile w Rafah ginęli
            wcześniej. Co do dzieci, to i Żydzi w gettach i inni okupowani II WŚ również
            posługiwali się dziećmi do wojennych celów.

Słowa Goldy Meir można dokończyć: warunkiem podstawowym kochania własnych dzieci
            jest posiadanie domu i ojczyzny bez obaw, że jutro przyjedzie opancerzony
            buldożer, aby ten dom zburzyć.

• goldbaum W Jenin nie bylo zadnej masakry! 19.05.04, 11:43
            sraelczycy zabili przeciez "tylko" okolo 300 ludzi.

Nie bylo rowniez zadnej masakry w Auschwitz. Dawniej uczyli w szkole, ze Niemcy
            zagazowali tam 6 milionow ludzi. Dzisiaj okazuje sie, ze bylo tylko okolo
            miliona.
            • Gość: KP Otoz w Jeninie nie bylo. IP: *.physik.uni-giessen.de 19.05.04, 14:14
              Zabili 53 osoby, z czego min. 34 osoby to bojownicy palestynscy.
              www.hrw.org/reports/2002/israel3/israel0502-01.htm#P49_1774
              Mozesz przeczytac tez:
              209.157.64.200/focus/f-news/946189/posts
          • Gość: KP ad IP: *.physik.uni-giessen.de 19.05.04, 14:16
            sam pamietam, jak reporter CNN podawal liczbe 400-500 zabitych.
            • Gość: nemala Re: ad IP: 212.143.118.* 20.05.04, 11:50
              Ale nie pamietasz historii, bo nie pokazali dalej w mediach, zeby sie
              osmieszyc, jak w czasie jesnego z takich masowych pogrzebow na pokaz, spadlo
              cialo niesione na noszach. Reporterzy oniemieli widzac jak ten sam typ o
              wlasnych silach wstal,otrzepal sie z kurzu i spowrotem polozyl na noszach...

Albo jeszcze cos:
              Reporter BBC czy CNN robil reportaz o masakrze w dzeninie. Przeprowadzil wywiad
              z pewnym czlowiekiem z Jeninu, ktory powiedzial mu, ze jego rodzina zostala
              przysypana pod gruzami domu. 8 osob w tym 7 dzieci zginelo. Zostal on sam.
              Repotrer porobil fotki zawlonego domu. I poszlo to w swiat.
              Po paru miesiacach chcial zrobic "follow up", nakrecic ciag dalszy "tragicznej"
              histori. Przyjechal do Jeninu spowrotem i znalazl tego czlowieka...w jego domu
              wraz z cala rodzina - zona i 7-giem dzieci, calymi i zdrowymi... Niezle mu mina
              zrzedla...

Nie rozumiem jak mozesz wierzyc mediom? Nie widzisz, ze NIGDY nie podaja
              prawdy??
      • Gość: Minika Ja się dziwię Tobie! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 09:47
        O jakiej Ty propagandzie palestyńskiej mówisz? Poczytaj sobie historię i
        stosunki międzynarodowe po 1945 roku. Może zmienisz zdanie jak zobaczysz kto
        jest oprawcą, agresorem i okupantem. Poczytaj sobie też historię starożytną i
        historię Palestyny. Zobaczysz dlaczego odwiecznym wrogiem wielu narodów jest
        państwo żydowskie.
        • sunday Re: Ja się dziwię Tobie! 19.05.04, 09:49
          Droga Minko, historię Izraela znam naprawdę dobrze.
          Lepiej od Ciebie, przynajmniej sądząc po tym, co piszesz.

pozdrawiam,
          Luki
      • Gość: Adolf Re: Nie zdziwiłbym się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:05
        Sunday, masz talent do zmyślania. Jak dorośniesz będziesz pisał książki.
        Musisz jednak poddać się obrzezaniu, bo inaczej nie będą wydawać twoich
        gryzmołów.
    • Gość: rzymianin pacyfista!!! IP: *.chello.pl 19.05.04, 09:36
      skoncz juz z ta swoja nazistwoska propaganda!!! to jest juz po prostu nudne!
    • Gość: gonzo Tak i sami się też zabijają i uwielbiają masochizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 09:55
      Ot zboczeńcy jedne.
      • Gość: Adolf Re: Tak i sami się też zabijają i uwielbiają maso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:09
        Wszystkim wiadomo, że to Palestyńczycy zabijają sie nawzajem.
        Dobrze, że Israel pomaga, aby ofiar było jeszcze więcej.
    • Gość: pacyfista bis DOKŁADNIE PACYFISTO WSTYD IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 19.05.04, 09:57
      Wstyd tak manipulować faktami. A najlepszy w manipulacji to jesteś ty i ten
      dureń Tomson.
      Zapomniałeś dodać bałwanie www.panstwozla.pl
      • Gość: siker Czy ty nie jesteś aby Walesa?też bisuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 10:00
        • Gość: pacyfista bis Re: Czy ty nie jesteś aby Walesa?też bisuje IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 19.05.04, 10:08
          Nie jestem tylko starym, przez dłuzszy czas nieobecnym forumowiczem. Wałesa
          pewnie nawet nie wie jak komputerem posługiwać
    • Gość: bogus Re: Czy Palestyńczycy sami niszczą swoje domy? IP: 213.148.22.* 19.05.04, 09:57
      Problem polega nie na konflikcie izraelsko-arabskim tylko na niecheci tych
      drugich do pokojowego wspolistnienia. Kto kiedykolwiek byl w Izraelu wie iz
      domy buduja arabowie, a w szpitalach pracuja palestynskie pielegniarki i nikt
      im tego nie zabrania (oprocz HAMASU oczywiscie); ale jesli ktos byl cale zycie
      terorysta (vide Arafat)nigdy nie bedzie PACYFISTA! Tak na marginesie: Czy
      slyszeliscie kiedykolwiek o "POKOJOWEJ OFERCIE UREGULOWANIA PROBLEMU
      PALESTYNSKIEGO" od samych palestynczykow (nie liczac planow potopienia zydow w
      morzu)?!
      • Gość: do bogusa O.K. sypnąłeś argumentem ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 10:09
        Są wątpliwości co do uczciwych intecji Izraela.Przytocz jakis logiczny argument
        na to ,dlaczego Izrael po otrzymaniu w 1948 r. ziemi i po usunięciu
        palestńczyków tym sie nie zadowolił i siegnął w 1967 po Zachodni Brzeg.Gdybyż
        go jeszcze potraktowal jak strefę buforowa to pól biedy ale wytłumacz mi
        dlaczego tak usilnie buduje tam osiedla.To tylko oddala pokój ale jest
        niepodważalnym dowodem na to że Izrael dązy do realizacji Wielkiego Izraela.I
        robi to! Wszystko inne to tylko retoryka.Król jest nagi.
        • Gość: pacyfista bis Re: O.K. sypnąłeś argumentem ale.... IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 19.05.04, 10:18
          Co do 1967 roku. Nie wiem czy wiesz że w tym roku Jordania, Egipt i Syria
          szykowały sie do ataku na Izrael. Świadczyły o tym dwa podstawowe fakty.
          1. Kraje arabskie nakazały odziałom ONZ opuszczenie strefy przygranicznej w
          strefie Gazy oraz na Zachodnim Brzegu Jordanu.
          2. Niespotykana koncentracja wojsk arabskich w obszarze przygranicznym (co
          zreszta później umozliwiło izraelcxzykom bardzo szybkie rozprawienie się z
          Arabami)

A ziemie która wtedy zagarnęli była "zakładnikiem" za pokój. I jesli jest wola
          pokoju po drugiej stronie to Izrael oddaje ziemie, tak sie stało w przypadku
          Egiptu, kiedy oddali Synaj po Camp Dawid oraz w przypaddku Libanu.

PS. wytłumacz mi dlaczego do 1967 roku nie powstało państwo palestyńskie?
          • Gość: do pacyfisty bis Re: O.K. sypnąłeś argumentem ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:58
            Ja to rozumiem.Napisałem nawet o strefie buforowej ale ty unikasz odpowiedzi na
            najistotniesze pytanie:dlaczego na ziemi zdobytej w wojnie buduje sie osiedla
            czy nie jest to realizacja idei Wielkiego Izraela?W taki sposób Izrael chce
            porozumiec się z sąsiadami?Oni sa agresywni.Zgoda.Ale dlaczego Izrael podsyca
            tą agresję,budujac na zaanektowanych ziemiach swoje osiedla?Coś mi tu nie gra a
            ty robisz mi wyklad z historii (którą dobrze znam) a nie odpowiadasz na pytanie
            zasadnicze.To budzi poważne wątpliwości ,co do twoich intecji.Sorry,cos tu
            śmierdzi.
            • Gość: pacyfista bis Re: O.K. sypnąłeś argumentem ale.... IP: *.e-loko.pl 19.05.04, 12:04
              Co do osiedli to nawet w samym Izraelu ludzie maja do tego raczej wrogie
              podejście z wyjatkiem 10% ortodoksów i firm które na tym robia interesy.
              Rozwiazaniem w tym przypadku jest ten znienaidzonu mur, bo wielu osadnikom
              odchodzi ochota na zycie poza murem.
          • Gość: baobab Re: O.K. sypnąłeś argumentem ale.... IP: 5.3.1R* / *.terra.net.lb 19.05.04, 18:57

> A ziemie która wtedy zagarnęli była "zakładnikiem" za pokój.

A to co za nowa terminologia! Prosze: ,,zakladnik za pokoj''!

>I jesli jest wola
            > pokoju po drugiej stronie to Izrael oddaje ziemie, tak sie stało w przypadku
            > Egiptu, kiedy oddali Synaj po Camp Dawid oraz w przypaddku Libanu.

Mala niescislosc a jednak ogromna roznica. Liban WYWALCZYL zwrot ziem. To
            nieslabnacy opor Libanczykow przeciwko okupantowi zmusil Izrael do wycofania
            sie. Palestynczycy kiedys tez wymusza swoje prawa bo tam juz chyba od
            urodzenia dziecko wie, ze Izrael niczego mu sam nie zwroci.

> PS. wytłumacz mi dlaczego do 1967 roku nie powstało państwo palestyńskie?

Zapytaj swego krol-ik-a Arika! Odpowiedzi udzieli Ci bezblednej.
            • Gość: KP sciemniasz IP: *.physik.uni-giessen.de 19.05.04, 19:55
              >>PS. wytłumacz mi dlaczego do 1967 roku nie powstało państwo palestyńskie?
              > Zapytaj swego krol-ik-a Arika! Odpowiedzi udzieli Ci bezblednej.
              Bezblednej odpowiedzi udzieli Ci akurat s.p. krol Jordanii. Poszukaj sobie
              w internecie o aneksji Zachodniego Brzegu w 1950 roku.

>Mala niescislosc a jednak ogromna roznica. Liban WYWALCZYL zwrot ziem.
              Nie wiem co wiesz, a czego nie wiesz, ale Izrael wycofal sie z wiekszosci
              ziem jednostronnie juz w 1985 roku. Z niewielkiej reszty (pas 15 km wglab
              terytorium) wycofal sie w 2000. I w wyniku tego wycofania co sie stalo?
              Natychmiast weszli tam chlopcy hezbollahowcy i do dzis ostrzeliwuja
              nadgraniczne izraelskie wioski. Taki to "nieslabnacy opor Libanczykow".
        • Gość: KP tylko dodal kilka rzeczy IP: *.physik.uni-giessen.de 19.05.04, 12:25
          >dlaczego Izrael po otrzymaniu w 1948 r. ziemi i po usunięciu palestńczyków
          tutaj musze dodac ze po pierwsze, palestynczycy w wiekszosci przeszli do
          panstw arabskich w wyniku fali nawolywan arabskich mullow, zeby tak robili.
          Poza tym musze dodac, ze jednoczesnie z arabskich krajow byla podobnej
          wielkosci emigracja/wypedzanie Zydow.

>i siegnął w 1967 po Zachodni Brzeg.
          tu nie chce powielac argumentu Twojego rozmowcy, ale chcialbym dodac, ze
          do 1967 wcale Zachodni Brzeg nie stawal sie panstwem palestynskim, tylko
          w 1950 roku Jordania anektowala ten teren. (swoja droga nie bylo wtedy
          jeszcze tozsamosci palestynskiej, bo dopiero chyba Arafat zaczal sie
          poslugiwac tym terminem). Oczywiscie skoro Jordania wspolzaatakowala
          w 1967, Izrael odebral te ziemie.

Przy okazji dodam, ze slynna rezolucja ONZ z 1967 wzywa do dwoch rzeczy
          na sposob jednoczesny: a) wycofania sie wojsk Izraela z zajetych wtedy
          rejonow, b) uznania suwerennosci, integralnosci itd. jednego przez drugiego
          i na odwrot. To jest napisane lacznie, o np tutaj:
          domino.un.org/UNISPAL.NSF/0/59210ce6d04aef61852560c3005da209?OpenDocument
          i to zapracowalo w przypadku Egiptu, ale przez wiele lat nie moglo pracowac
          w przypadku Palestynczykow, poniewaz przez wiele lat ich wiodace organizacje
          nie uznawaly tego drugiego punktu.

Budowania usilnie osiedli nie popieram.

pozdr!
      • Gość: antek Re:bogus czy palestynczycy.............. IP: 216.223.64.* 19.05.04, 14:57
        bogus ja sie chyba rozplacze. to zydzi zabrali palestynczykom, i paru innym ,
        tereny na ktorych zakladaja swoje osiedla. plan palestynczykow i wiekszosci
        krajow, bez USA oczywiscie, jest bardzo prosto: zydzi zabieraja swoje zabawki i
        wynosza sie do swojej piaskownicy. po uregulowaniu sprawy granic mozemy dopiero
        mowic o dalszych planach wspolzycia, sasiedzkiego oczywiscie.
        uparcie twierdze, ze nie hamas i arafat sa terrorystami, ale szaron i jemu
        podobni.
        p.s. to ladnie ze to arabowie buduja domy , ale zle ze zydzi je niszcza; to
        ladnie ze palestynki pracuja w szpitalu, to zle ze palestynczycy potrzebujacy
        pomocy sa po drugiej stronie muru....
        bogus, szczerze, ty wierzysz w to co napisales? ty slyszales zeby zyd zrobil
        niezydowi cos ot tak z dobrego serca, bezinteresownie?
        no, chyba ze ty nie jestes gojem.
        • Gość: KP Mijasz sie z prawda IP: *.physik.uni-giessen.de 19.05.04, 15:27
          >uparcie twierdze, ze nie hamas i arafat sa terrorystami,
          >ale szaron i jemu podobni.

poczytaj sobie Karte Hamasu
          www.mideastweb.org/hamas.htm
    • Gość: braad obie strony są sobie warte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 10:02
      Drastyczne środki Żydów są odpowiedzią na działania Arabów. Cięzko się żyje ze
      świadomością, że sąsiad chce cię zabić. Jednak Szaron mocno przesadza. Jego
      działania są niedopuszczalne.
      Problem polega na tym, że Arabowie w Palestynie nie mają odpowiedzialnych
      przywódców. Arafat wprowadział olbrzymi zamoedyzm i korupcję, a alternatywy dla
      niego nie ma.
      Świadomie nie używam słowa "Palestyńczyk", gdyż takiej narodowości nie ma.
      Jedyne co ich wyróżnia to nienawiść do Żydów, większa niż u innych Arabów.
      Poza tym ich jedynym celem jest eksterminacja Zydów. Wcale nie zależy im na
      niepodległym państwie.
      Ciekawe cóż zrobią, kiedy osiągną cel?? U kogo będa pracować ?? Cofną się do
      średniowiecza, do czasów po wypędzeniu krzyżowców. Należy pamiętać tym jak te
      ziemię wygladały przed rozpoczęciem osadnctwa syjonistycznego. Była to
      niezagospadarowana i słabo zaludniona okolicica. Właśnie Żydzi zmienili ten
      stan rzeczy.
      Ta sytuacja jest trudna do rozwiązania. Właściwie niemożliwa. Ogrom cierpień i
      upokorzeń Arabów powoduje dziką wrogośc wobec Żydów. Dla Arabów jedym
      rozwiązaniem tej sytuacji może być likwidacja Izraela. A to dla Żydów jest nie
      do pomyślenia (z resztą także dla każdego narodu, nie wiem jakby
      zareagowlibyśmy wobec rządać likwicaji Polski wyniesienia się "gdzieś" )
      • Gość: http://pamietamy.t Re: obie strony są sobie warte IP: *.fnsce7002.e.brasiltelecom.net.br 19.05.04, 13:25
        >(z resztą także dla każdego narodu, nie wiem jakby
        > zareagowlibyśmy wobec rządać likwicaji Polski wyniesienia się "gdzieś" )

no wlasnie tylko jakiej polski czy "polski" z nadreprezentacja zydow w mediach, gospodarce i polityce
        walczacych z "ksenofobia" czytaj interesem narodu polskiego
        tworzacymi w europie polski judenrat 21 wieku

bo jakos wlasnie z tej "polski" slysze ze mlodzi polacy maja sie wyniesc jak w 19 wieku na emigracje i jak mozna sadzic zrobic miejsce dla tych z narodu szczegolnie wybranego ktory wie lepiej jak te ziemie nad wisla zagospodarowac

toz to juz bylo wlasnie w palestynie
        tez przemoca podstepem i nawet wbrew osiadlym tam od tysiacleci rzeczywiscie
        miejscowym zydom, zaczeto rekolonizacje tych ziem

i to na tej samej zasadzie na jakiej niemcy w czsie II wojny swiatowej przywracali
        pragermanskie wg nich ziemie na wschodzie

i dzieki poparciu anglosaskich politykow tez wyznajacych
        poglady o dowolnym przerzucaniu ludzi z jednego miejsca na drugie
        a wyniklych z kolonialnej przeszlosci angli jako imperium nad ktorym nie zachodzi slonce ,
        brytyjczyk czuje sie sie dzieki tej w sumie zbrodniczej przeszlosci obywatelem swiata znajac tylko swoj jezyk narodowy

tworzyli panstwo izrael gorliwi wyznawcy czystorasowych teorii
        oraz ocaleli czesto z zaglady ludzie o mentalnosci wyksztalconej
        w judenratach okupowanej polski ktorzy dzialajac w zarzadach
        i policji ratowali sie od smierci
        wydajac w rece niemcow swoich biedniejszych wspolwyznawcow

jednym slowem panstwo izrael jest miejscem terroru panstwego
        i dawno by upadlo gdyby nie znajdowalo sie w miejscu strategicznym
        dla globalnych koncernow
        finansujacych swoje korupcyjne machloje gospodarcze przy pomocy
        pieniedzy podatnikow z najbogatszych krajow swiata

rzady busha i awantura iracka sa ewidentnym na to przykladem

pamietamy.tripod.com
      • Gość: KP mamy podobne diagnozy... IP: *.physik.uni-giessen.de 19.05.04, 15:32
        moze oprocz nienawisci do Zydow. Byly czasy, gdy zwykli Palestynczycy optowali
        za porozumieniem pokojowym. Tylko ze ich wodzostwo nie doroslo...
    • Gość: Johnny ZNAM PRAWDE!!! IP: *.kortex.jyu.fi 19.05.04, 10:07
      Skoro Palestyńczycy niszczą swoje domy, to na pewno Żydzi, o przeprszaszam, Izrealczycy próbują do tego nie dopuścić - dla ich dobra.... (ciekawe kiedy uaktualnią informację)
      ...ech..... :(
      • Gość: pacyfista bis Re: ZNAM PRAWDE!!! ech........ IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 19.05.04, 10:12
        ech..............ale zajebisty post.
    • Gość: SOWIET Re:ARAB TO ARAB NIERÓB,GŁUPEK,MORDERCA I BANDYTAA IP: *.osd.vectranet.pl / *.osd.vectranet.pl 19.05.04, 10:16
    • Gość: M Biedni Palestyńczycy ... IP: *.sap.com / 217.153.27.* 19.05.04, 10:18
      No, ależ biedni są ci Palestyńczycy, ależ biedni są ci Arabowie ...
      Ale martwi bedą szczęsliwsi! Przecież tak mówi ich religia (nawet jej nie
      znają). Sami tak uważają.
      Tylko dlaczego muszą przez nich ginąć niewinni ludzie ?
      Na całym świecie!
      To pytanie do Was, obrońców pacyfistów z Palestyny i ich krewnych ?
      Co do wojen prowadzonych na Bliskim Wschodzie to Izrael i tak chyba wszyskie
      wygrał jeśli dobrze zapamiętałem z historii.

• Gość: Syjonista Kilkadziesiat?a moze , a moze kilka tysiecy?? IP: 5.5R* / 213.8.110.* 19.05.04, 10:19
      Kikadziesiat "niewinnych" z bronia w reku i kilkadziesiat cywilow na sumieniu
    • Gość: Cypryn Gazeto opamiętaj sie puki cię jeszcze szanuję IP: 217.96.48.* 19.05.04, 10:31
      Najpierw GW pisze że Arafat wezwał do "terroryzowania" potem ze palestyńczycy
      sami sobie domy burzą. Jutro pojawi się artykół o tym ile dzieci izraelskich
      zgineło w zamachach a w piątek przed szabasem Arafat dostanie rakietą. A cała
      Polska sobie pomysli (według ambasady izraelskiej) - bardzo mu dobrze - po co
      wzywał do "terroryzowania" i po co ci palestyńczycy sobie te domy burzyli.
      Gazeto opamiętaj się puki cię jeszcze szanuję i czytam
      • Gość: pacyfista bis WIESZ NA CZYM POOLEGA DZIENNIKARSTWO? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 19.05.04, 10:39
        Na przedstawianiu faktów a nie na komentowaniu do czego służy forum.
        1. Nie wiem czy Arafat wezwał do terroryzowania, ale tą infotnację znalazłem
        jeszcze w Euronews oraz na CNN.
        2. Żródłem Informacji podanej przez GW na temat domów jest Izrael. Wtedy taką
        informacje sie publikuje, a najwyżej póxniej wreyfikuje i tyle
        • Gość: Cypryn Re: WIESZ NA CZYM POOLEGA DZIENNIKARSTWO? IP: 217.96.48.* 19.05.04, 12:57
          Nie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów. Po prostu zastanowiłmnie
          pewnien fakt.
          W wiekszości doniesień tamtego dnia była mowa o tej wypowiedzi Arafata. Ale
          tylko Wyborcza podała zwrot "terroryzować" Potem okazało sie ze jest to cytat z
          koranu. "Znajdźcie w sobie siłę do terroryzowania waszego wroga i wroga Allaha.
          A jeśli chcą pokoju, niech mają pokój" Tłumaczenia maja to do siebie że dobrane
          słowo zależy od doboru tłumacza. Sprawę wyjaśniłby jednoznacznie obiektywnie i
          odpowienio wcześniej przełożony na polski ten werset koranu. Jeśli ktoś do nieg
          odotarł to byłbym wdzięczny. Przywróci mi to wiarę w GW.
          Dlaczego zamieszanie o słowo. Terror ma swoją wiadomą konotację. OInaczej
          odbiera sie zwrot "Arafat wzywa do oporu" Czy nawet "Arafat wzywa do krawwej
          walki z okupantem" a inaczej Arafat wzywa do terroru. Terror to Madryt 2004,
          NYC 2001 Bali - zabici niweinni cywile płacz i rozpacz. Arafat jest niezłym
          politykiem i nie sądzę aby tak sobie nagle sam w nogę szczelił. To wszystko
          mnie po prostu tylko zaciekawiło. Ale jak dzisiaj przeczytałem że Palestyńczycy
          sami sobie domy niszczą .......
          Odnośnie dziennikarstwa to kolego tak sie składa ze kończyłem politologię
          kierunek dziennikarstwo na Wydziale prawa UJotu więc wiem co to praktyka
          dziennikarska, inżynieria społeczna i kształtowanie opinii publicznej.
          • Gość: KP ad IP: *.physik.uni-giessen.de 19.05.04, 14:34
            >"Znajdźcie w sobie siłę do terroryzowania waszego wroga i wroga Allaha.
            >A jeśli chcą pokoju, niech mają pokój"
            wg GW ta druga fraza z ust Arafata nie padla, tylko agencje ja przypisuja.

Z drugiej strony o terroryzowaniu nie pisze tylko GW. Wez CNN:
            "strike terror in your enemy... if they want peace, then let's have peace."
            www.cnn.com/2004/WORLD/meast/05/16/mideast.powell/index.html

Natomiast co do konotacji slowa terror, mysle ze osoba Arafata jest
            bardzo jej bliska. OWP zostala zalozona i przez wiele lat dzialala
            jako organizacja terrorystyczna. Natomiast ok. 2001 roku, gdy IDF
            otoczyl kwatere Arafata, znalezli tam dokumenty wskazujace na
            finansowanie terrorystom materialow wybuchowych przez Arafata.
            • Gość: Cypryn Re: ad IP: 217.96.48.* 19.05.04, 15:35

Pytanie czy Arafat jest terrorystą czy bojownikiem o wolność Palestyny oraz
              czy Szaron stosuje terroryzm państwowy czy broni żywotnych interesów Izraela.
              Pytania moim zdaniem nie do rozstrzygnięcia.
              OWP Arafata niewątpliwie stosowało metodę terroru. pamiętaj jednak, że
              przynajmniej na jakiś okres Arafat był zwolennikiem rozwiązań pokojowych za co
              został uhonorowany pokojową nagrodą Nobla Rabina, który razem z Arafatem ja
              otrzymał zastrzelili sami Żydzi.
              Szaron broni państwa izraelskiego ale jednocześnie on i jego partia zawsze
              negowały potrzebę porozumienia z Palestyńczykami na sensownych warunkach a jego
              działanie i wypowiedzi można rzec wskazują jednoznacznie na terroryzm państwowy
              (zabójstwa polityczne, niszczenie domów itd.
              Skoro nie rozstrzygamy merytorycznie może należałoby zastosować zasadę real
              politik albo hasło punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. UE (której PL
              jest członkiem) oraz większość krajów Arabskich uznają Arafata jako lidera
              Palestyńczyków (dlatego jeszcze żyje) Podobnie większość organizacji
              humanitarnych. Rzadko kto teraz nazywa go terrorystą. Izrael nie jest
              traktowany na arenie międzynarodowej jak Korea północna lub niegdyś Libia tylko
              dzięki prawu weta U.S.A.
              Sumując -Wyborcza nie powinna się tak jednoznacznie deklarować skoro chce
              zachować obiektywizm.
              poza tym żadna poważna Europejska gazeta nie wali nagłówka SZARON TERRORYSTĄ
              PAŃSTWOWYM
              • Gość: KP Re: ad IP: *.physik.uni-giessen.de 19.05.04, 15:59
                > Pytania moim zdaniem nie do rozstrzygnięcia.
                tez sie zgadzam. W przypadku tandemu Arafat-Szaron. Bo w przypadku
                ukladow typu Arafat-Rabin czy Arafat-Barak jestem innego zdania.

Arafat i jego nagroda Nobla. Moim zdaniem to bylo duzo na wyrost.
                Jednoczesnie bowiem okolo tego samego czasu deklarowal, ze po prostu
                bierze co jest do wziecia, i na tym nie zaprzestaje. Znalazlem swojego
                czasu w i@necie tekst jego przemowienia w Johannesburgu w 1994,
                w ktorym nawoluje do przejecia calej Jerozolimy. Tekst wg mnie bardzo
                duzo mowi o intencjach faceta. Jest tu:
                www.iris.org.il/quotes/joburg.htm
                Natomiast co go GW. Przeczytalem jeszcze raz tekst tego artykulu
                i nie odczuwam, by Gazeta piszac go sie "jednoznacznie deklarowala".
                Po prostu podaje za PAPem. Natomiast w drugiej czesci artykulu masz
                ze akcja Izraela napotyka na powszechne potepienie i ze przedstawiciel
                Autonomii komentuje to jako "niedorzeczne".
        • Gość: Nemala Re: WIESZ NA CZYM POOLEGA DZIENNIKARSTWO? IP: 212.143.118.* 20.05.04, 12:03
          HAHAHA... A ty wiesz na zym plega dziennikarstwo??
          Hahaha!!! Niezle sie usmialam, pacyfisto bis!!! Szczegolnie z punktu
          drugiego...
          HAHAHA!!! Wiesz skad oni GW ma informacje nt. Izraela - z internetu!!! Bo nikt
          z reporterow GW, BBC Euronhews, NBC, nie zna ani hebrajskiego ani arabskiego,
          by mogli zweryfikowac inforfmacje... Ale dales plamy, kolego...
          • Gość: skromnym zdaniem PRZEPRASZAM, MOŻE SIĘ MYLE ALE..... IP: 195.164.30.* 20.05.04, 18:14
            Jest bardzo dużo agencji informacyjnych, z których zapewne GW korzysta, poza
            tym jest równiez bardzo duzo izraelskich i arabskich gazet anglo i fanko
            języcznych. Dostępnych równiez za pośrednictwem internetu ale nie tylko. Ale
            może się myle nie wiem
      • sredni Re: Gazeto ... 19.05.04, 11:48
        póki pisze się przez "ó" a artykuł przez "u".
        A arafat wzywał i wzywa do terroryzowania. A żyje jeszcze tylko dlatego, że
        jest to najlepsza możliwa opcja z najgorzych dostępnych. izrael mógł go dawno
        wykończyc, po raz pierwszy w 68. Ale zastąpiliby go gorsi idioci, i dlatego nie
        było rozkazu "shoot". On się juz sam kończy.
        A jak szanujesz gazetę i czytasz, to przynajminej kojarz co czytasz.
    • Gość: STAR Z HELIKOPTERÓW TEŻ DO SIEBIE STRZELAJĄ IP: *.radom.pl 19.05.04, 10:39
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka